فهرست مطالب

نشریه مهندسی جغرافیایی سرزمین
پیاپی 15 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مسعود یحیی زاده، تیمور آمار*، عیسی پور رمضان، بهمن رمضانی صفحات 1-16
    مقدمه

      عامل میل به کسب درآمد در شکل گیری نگرش و تغییر رفتار روستاییان با محیط طبیعی پیرامون  ارتباط مستقیم دارد. در این پژوهش پیامدهای محیطی  میل به کسب درآمد روستاییان ساکن در نواحی ساحلی، جلگه ای، کوهپایه و کوهستانی شهرستان تالش مورد بررسی قرار گرفته است.  

    هدف

      هدف این پژوهش تعیین عوامل جغرافیایی موثر در نگرش به میل کسب درآمد در فتار محیطی روستاییان شهرستان تالش براساس نواحی مختلف جغرافیایی است.

    روش شناسی: 

     روش این تحقیق پیمایشی وتوصیفی بوده و جامعه آماری تحقیق، سکونتگاه های روستایی  ناحیه ساحلی، جلگه، کوهپایه و کوهستان در شهرستان تالش از توابع استان گیلان است. تعداد 386 پرسشنامه در نواحی مطالعاتی تکمیل که با روش آلفای کرونباخ دارای پایایی 78/0 بود، برای توصیف داده ها  از نرم افزار SPSS و تحلیل عاملی از نرم افزار  PLS استفاده شده است. 

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

      این پژوهش در سکونتگاه های روستایی شهرستان تالش انجام شده است.

    یافته ها و بحث: 

     یافته ها نشان می دهد روستاهای ناحیه کوهستانی با 6/80 درصد میل به کسب درآمد بیشتر و نگرش مثبت محیطی با 6/58 درصد، کمتری نسبت به سایر نواحی دارند و این نتیجه نشانگر روند رو به رشد شکل گیری پیامدهای منفی محیطی در این ناحیه است. در سنجش نگرش های روستاییان، نگرش مثبت نسبت به نگرش منفی در نواحی مطالعاتی سطح پایین تری دارد و این وضعیت در شکل گیری رفتار نامطلوب از جمله تخریب و بهره برداری نامناسب از منابع می تواند در روند رابطه نادرست انسان و محیط تاثیر گذار باشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق عامل میل به کسب درآمد در شکل گیری نگرش مثبت و منفی در رفتار با محیط طبیعی، رابطه مستقیم و موثری دارد.

    کلیدواژگان: میل به کسب درآمد، نگرش مثبت و منفی محیطی، رفتار فضایی، رفتار محیطی، شهرستان تالش
  • نفیسه مرصوصی*، اسماعیل علی اکبری، افشین سفاهن، وحید بوستان احمدی صفحات 17-34
    مقدمه

    شهر عادل و حق به شهر خواسته ای است که از دل تباینات و تناقضات فضای انتزاعی برمی خیزد. این خواسته از امکاناتی که در لابه لایی فضای متناقض سرمایه داری وجود دارد استفاده می کند و بروز می یابد. به همین دلیل است که صاحبان و تولیدکنندگان فضای انتزاعی (دولت، سرمایه و فن سالاران) آن را خوشایند نمی دانند.

    هدف

      هدف این نوشتار بررسی و تحلیل مولفه های شهر عادل و رابطه آن با حق به شهر در کلان شهر تهران است.

    روش شناسی: 

     این پژوهش از لحاظ هدف گذاری کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری داده ها به صورت به صورت میدانی (پرسشنامه محقق ساخته) و داده های نظری با روش اسنادی تهیه شده است. جامعه آماری این پژوهش 40 نفر از خبرگان و متخصصان دانشگاه ها و مراکز پژوهشی  به صورت دلفی است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های جمع آوری شده از روش های آماری نظیر توزیع فراوانی، تی تک نمونه ای، خی دو، فریدمن تحلیل مسیر و معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و SMART PLS استفاده گردیده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

     قلمرو این پژوهش کلان شهر تهران براساس تقسیمات سیاسی سال 1395 است.

    یافته ها و بحث: 

     نتایج یافته های پژوهش نشانگر این بود که سطح معنی داری آزمون اکثر مولفه ها و زیرمولفه های شهر عادل و حق به شهر کوچک تر از (05/0) می باشد و در سطح اطمینان 95 درصد، اختلاف معنادار منفی بین میانگین مولفه های شهر عادل و حق به شهر و مقدار متوسط (3) وجود دارد و این مولفه ها از وضعیت مطلوبی در کلان شهر تهران برخوردار نیستند.

    نتیجه گیری

      بر اساس نتایج به دست آمده از ضرایب معادلات ساختاری، مقدار t برای مسیرهای تحقیق (طبق قاعده خطای پنج درصد در ناحیه رد فرض صفر برای مقادیر خارج بازه 96/1 تا 96/1-) برآورد شده است. لذا می توان بیان نمود که مسیرهای تحقیق با 95 درصد اطمینان تایید می شود و شهر عادل 82 درصد بر حق به شهر در کلان شهر تهران تاثیر مثبت معناداری دارد.

    کلیدواژگان: شهر، شهر عادل، حق به شهر، عدالت فضایی، کلان شهر تهران
  • فرهاد براتی چیرانی، سیده صدیقه حسنی مهر*، علیرضا پور شیخیان، حسین اصغری صفحات 35-48
    مقدمه

     توسعه پایدار حالت تعادل و توازن میان ابعاد مختلف توسعه است. توسعه روستایی فرایندی همه جانبه و پایداری است که در چارچوب آن، توانایی های اجتماعی و اقتصادی روستایی به منظور رفع نیازهای مادی، معنوی و کنترل موثر بر نیروی شکل دهنده نظام سکونتی محلی (اکولوژی، اجتماعی، اقتصادی و نهادی) رشد و تعالی می یابد. حال آینده نگاری توسعه پایدار روستایی باعث می شود که ما با دیدن زمان حال بهتر بتوانیم آینده و بخصوص آینده توسعه و توسعه پایدار و چالش های پیش روی جامعه و بخصوص جامعه روستایی را در راستای تحقق هر چه سریع تر رسیدن به یک جایگاه مناسب که همان دستیابی به توسعه پایدار است بیش از پیش درک کنیم.

    هدف

      تحقیق حاضر با هدف آینده نگاری توسعه پایدار روستایی در مناطق روستایی شهرستان رشت و تدوین الگوی استراتژی توسعه ی منطقه ای (RDS) انجام شده است.

    روش شناسی:

     این تحقیق از نظر روش توصیفی- تحلیلی با اهداف کاربردی و روش گرد آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای، اسنادی و میدانی می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از تکنیک تحلیلی سوات و  بررسی وضعیت توسعه در سطوح شهرستان ضمن وزندهی به 43 شاخص انجام شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

      قلمرو جغرافیایی مورد مطالعه در این پژوهش مناطق روستایی شهرستان رشت می باشد.

    یافته ها و بحث:

     نتایج تحقیق نشان داد پس از تدوین استراتژی بر اساس نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید، 19 استراتژی تدوین گردید که توسعه زیرساخت ها و بالا بردن توان رقابت پذیری گردشگری، صنایع تولیدی و کشاورزی برآمده از موقعیت ST (تنوع بخشی) دارای بالاترین اولویت بوده و به همین ترتیب استراتژی های توسعه روابط اقتصادی و تجاری با کشورهای حاشیه ی خزر و توسعه زیرساخت های مدرن و کارآمد شهری در موقعیت های ST (تنوع بخشی) و SO (رقابتی/ تهاجمی) دومین و سومین استراتژی های دارای بیشترین امتیاز بوده اند.

    نتیجه گیری

      بیانگر رشد نسبتا متوازن شهرستان رشت در بخش های اقتصادی، اجتماعی و زیربنایی بوده است.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، توسعه پایدار، توسعه روستایی، شهرستان رشت
  • سمیرا شاهین*، ملیکا سادات موسوی صفحات 49-74
    مقدمه

    با کنار رفتن رهیافت ساده جامع از دانش برنامه ریزی، رهیافت عقلانی جامع به رهیافت ساده جامع ترجیح داده شد. برنامه های جامع عقلانی با تاکید بر مدل تصمیم گیری عقلانی، زمینه حضور نگرش راهبردی را فراهم نمودند. در نظام برنامه ریزی ایران عدم تحقق کامل برنامه های جامع تهیه شده و موفقیت اندک در دست یابی به اهداف سبب گشت تا دستورکار جدیدی برای برنامه ریزی تحت عنوان "برنامه های راهبردی" تعیین گردد.

    هدف

    هدف این پژوهش طراحی برنامه راهبردی منطقه 4 شهر اصفهان می باشد.

    روش شناسی: 

    جهت دستیابی به اهداف، از روش استنتاج اهداف از مشکلات در بیانیه اهداف، روش تقابل و تعامل عوامل درونی و بیرونی در بیانیه راهبردها و روش تحلیل عرصه های تصمیم گیری مرتبط (تکنیک آیدا) و فرآیند اختیار راهبردی در دستیابی به برنامه شهری استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی این پژوهش منطقه 4 شهر اصفهان می​باشد.

    یافته ها و بحث: 

    پس از انجام مطالعات نظری، تدوین بیانیه اهداف بر پایه مشکلات و راهبردهای عنوان شده در اسناد فرادست و تدوین عرصه های تصمیم گیری بر مبنای بیانیه اهداف و تعیین ناسازگاری میان آن ها، تولید سناریوهای مطابق با سازگاری و ناسازگاری عرصه های تصمیم گیری، معرفی سناریوهای برتر، تولید سیاست های مرتبط با عرصه های تصمیم گیری بر پایه اهداف و راهبردها، تعیین ناسازگاری میان اختیارهای تصمیم گیری در هر یک از سناریوهای منتخب و تشکیل ماتریس سیاست گذاری صورت می​پذیرد.

    نتیجه گیری

    راهکارهای بهسازی و نوسازی، افزایش سطح و سرانه برخی کاربری ها، اعطای تسهیلات تشویقی مشارکتی، گسترش حمل و نقل شهری، تثبیت توسعه افقی و گسترش توسعه عمودی و تدوین مقررات مدیریت شهری می تواند در دستیابی به هدف کارساز باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، عرصه های تصمیم گیری، منطقه 4 شهر اصفهان
  • علی شکور، علی شجاعی فرد*، سمانه تیموری صفحات 75-90
    مقدمه

     روند رشد و توسعه جهانی سبب توسعه روستایی، ارتقای ظرفیت و بهره وری بخش کشاورزی از طریق سیاست های ساختاری و با هدف بهره برداری از مزیت های رقابتی محصولات کشاورزی و... می باشد، که روستا ها می توانند زمینه ساز ظهور بسیاری از حرفه های نو و کارآفرینانه گردند.

    هدف

      هدف پوهش حاضر بررسی اشتغال زایی تقاضا محور و توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی شهرستان‏های شیراز، بوشهر، چابهار و رشت بود.

    روش شناسی:  

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و نتایج آن، کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش شامل ساکنان روستاهای شهرستان‏های شیراز؛ بوشهر؛ چابهار؛ و رشت که در کلاس های کارآفرینی جهاد کشاورزی شرکت داشته اند، بود و بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 380 نفر در این مطالعه انتخاب شدند که همه ی افراد مورد مطالعه، تخصصی در زمینه کشاورزی، کارآفرینی و اقتصاد روستایی داشتند (دهیار، کشاورزان تحصیل کرده در رشته کشاورزی و رشته های وابسته، خیرین و کارآفرینان). جهت گردآوری اطلاعات از دو شیوه مطالعات کتابخانه ای و میدانی (مبتنی بر پرسشنامه) استفاده شد و به کمک روش تحلیل عاملی اکتشافی راهکارها دسته بندی شدند و در نهایت اولویت هر یک از عوامل و راهکارهای ساختاری زیر مجموعه ی آن ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس فریدمن تعیین شد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

     ساکنان روستایی شهرستان‏های شیراز (بخش مرکزی)، بوشهر (بخش مرکزی)، چابهار (بخش مرکزی) و رشت (بخش سنگر).

    یافته ها و بحث:

     یافته های پژوهش نشان داد که تدوین سند ملی و برنامه ی ویژه ی توسعه ی کارآفرینی و کسب وکارهای کوچک و متوسط (18/5) در رتبه اول؛ ایجاد مراکز کارآفرینی و خدمات مشاوره ای در روستاها (04/5) در رتبه دوم؛ ارایه ی حمایت های مالی و مالیاتی سازمان یافته (52/4) در رتبه سوم؛ کاهش الزامات و مراحل اداری و بانک و... (36/4) در رتبه چهارم؛ و ایجاد شبکه های حامی توسعه کارآفرینی روستایی و کشاورزی (72/4) در رتبه پنجم می باشد. 

    نتیجه گیری

      نتایج پژوهش نشان داد که روستا ها به علت داشتن منابع طبیعی و انسانی بی شمار، می توانند زمینه ساز ظهور بسیاری از حرفه های نو و کارآفرینانه گردند و با کاهش اهمیت نسبی زراعت و لزوم ایجاد تنوع اقتصادی در روستاها، برنامه ریزان باید با تدوین سیاست ها و راهبردهای موثر به توسعه ی کارآفرینی در مناطق روستایی بپردازند.

    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی و اقتصاد روستایی، کارآفرینی کشاورزی و اشتغال، موانع توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی، ایران
  • محمدکریم معتمد*، حمد کاوسی کلاشمی، فاطمه قربانی پیرعلیدهی صفحات 91-106
    مقدمه

      گردشگری روستایی بخشی از بازار گردشگری بوده و می توان آن را ابزار مهمی برای توسعه ی جوامع روستایی درنظر گرفت. لذا، ارزش گذاری این نوع گردشگری می تواند نقش مهمی در بهبود برنامه ریزی های مرتبط با توسعه گردشگری داشته باشد.

    هدف

      تحقیق حاضر با هدف برآورد ارزش اقتصادی گردشگری در مناطق روستایی قلعه رودخان شهرستان فومن در استان گیلان به انجام رسید.

    روش شناسی:

      این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، پیمایشی و از نوع توصیفی -تحلیلی است که از روش ارزش گذاری مشروط برای ارزش گذاری گردشگری در تحقیق استفاده شد. بر اساس فرمول میشل و کارسون، 193 نفر به عنوان حجم نمونه ی مورد بررسی به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه با کمک گروهی از اساتید گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه گیلان و کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان مورد تایید قرار گرفت. مقدار میانگین آلفای کرونباخ معادل 85/0 نشان دهنده ی پایایی پرسشنامه ی مورد بررسی است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

     این مطالعه در مناطق روستایی قلعه رودخان شهرستان فومن استان گیلان به انجام رسید.

    یافته ها و بحث: 

     نتایج نشان داد که متغیرهای انگیزشی به جز جذابیت در امکانات نمره ی میانگین بیشتر از حد متوسط دارند و در نتیجه، عوامل انگیزشی کششی و رانشی در تمایل بازدیدکنندگان به حضور در مناطق روستایی قلعه رودخان شهرستان فومن در حد متوسط تا زیاد موثر بوده اند. نتایج مدل لاجیت نشان داد که میزان تمایل به پرداخت گردشگران با متغیرهای توضیحی قیمت پیشنهادی و گریز و استراحت رابطه ی معنی دار و منفی و با متغیرهای توضیحی سن، نگرش و وجود امنیت و ایمنی رابطه ی معنی دار و مثبت دارد. مقدار آماره LR (97/57) نشان داد که رگرسیون انتخاب دوتایی لاجیت برآورد شده به طور کلی معنی دار است.

    نتیجه گیری

    در مجموع درصد پیش بینی صحیح الگوی برآورد شده معادل 67 درصد می باشد که بیانگر قدرت مناسب پیش بینی الگو است. هرچند بر اساس نتایج تحقیق گردشگران زیادی تمایل به پرداخت حق ورودیه برای بازدید از مناطق روستایی قلعه رودخان شهرستان فومن دارند و از سویی دیگر حق ورودیه پشتوانه ی صد درصدی جهت مشارکت مردمی به حساب نمی آید اما ارزش اقتصادی منطقه را مشخص ساخته و مردم را نسبت به عملکرد ضعیف مدیریت و یا رفتارهای نامناسب دیگران (رفتارهایی مانند آلوده کردن محل گردشگری، صدمه زدن به بناهای تاریخی، آلودگی های صوتی، ایجاد درگیری و دعوا بین مردم و...) حساس می کند.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری گردشگری، گردشگری روستایی، استان گیلان
  • سمیه عمادالدین*، حلیمه احمدی، صالح آرخی صفحات 107-120
    مقدمه

     شناسایی مناطق سیل خیز یک گام اساسی برای مدیریت ریسک سیل است و پهنه بندی خطر سیلاب اندازه گیری کمی از خطر سیل را فراهم می کند، درنتیجه امکان ارسال هشدارهای مناسب در مواقع خطر سیل و تسهیل عملیات امداد و نجات فراهم می شود.

    هدف

      هدف از این مطالعه پهنه بندی سیلاب حوضه ابر شهرستان شاهرود به منظور کاهش ریسک با استفاده از مدل HEC-RAC  می باشد .

    روش شناسی: 

     در این تحقیق ابتدا مقاطع عرضی با استفاده از نقشه توپوگرافی در محیط Arc/GIS و الحاقیه HEC-GeoRAS استخراج شدند. سپس خروجی های حاصل از HEC-GeoRAS به نرم افزار هیدرولیکی HEC- RAS وارد شد. در مدل HEC-RAS، با وارد کردن ضرایب زبری مانینگ، دبی سیل با پنج دوره بازگشت 2، 5، 10، 25، 50 و 100 ساله به دست آمد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

     قلمرو جغرافیایی مورد مطالعه در این پژوهش حوضه ابر شهرستان شاهرود می باشد.

    یافته ها و بحث:  

    نتایج بدست آمده نشان داد که در بیشتر مقاطع سیلاب های با دوره بازگشت 5، 10، 25، 50 و 100 ساله از مقطع اصلی رودخانه بالاتر رفته و در اطراف رودخانه پخش می شود. همچنین اراضی زراعی که کنار این رودخانه قرار دارند تحت تاثیر وقوع سیل هایی با دوره بازگشت پایین (2 ساله) قرار گرفته و این امر برای ساکنین این روستا و زمین های کشاورزی خطر آفرین خواهد بود.  مساحت پهنه های سیل گیر برای دوره های بازگشت 5 ساله، 375؛ 10 ساله، 476؛ 25 ساله، 598؛ 50 ساله، 759 و 100 ساله، 1395 کیلومتر مربع  می باشد.

    نتیجه گیری

      نتایج مربوط به مدل HEC-RAC دلالت بر توانایی مدل در پهنه بندی سیلاب  در بازه مورد مطالعه داشته است..

    کلیدواژگان: پهنه بندی سیلاب، حوضه ابر، HEC-GeoRAS، HEC-RAS، GIS
  • معصومه خالدی، حسن پارسی پور*، جابر خالدی صفحات 121-136
    مقدمه

    روابط متقابل میان شهر و روستا اثرات زیادی بر رشد و توسعه سکونتگاه های روستایی می گذارد. گردشگری روستایی یکی از این روابط میان شهر و روستا که می تواند موجب رشد و شکوفایی و توسعه پایدار روستایی گردد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی روابط متقابل میان شهر و روستا و اثرات آن بر توسعه پایدار گردشگری در روستاهای شهرستان اسفراین است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را روستاییان شهرستان اسفراین تشکیل می دهند. شهرستان اسفراین براساس سرشماری سال 1395 تعداد 120513 نفر برابر با 36519 خانوار جمعیت داشته است. با استفاده از فرمول کوکران و با ضریب خطای 95 درصد تعداد 382 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

     قلمرو جغرافیایی مورد مطالعه در این پژوهش شهرستان اسفراین می باشد.

    یافته ها و بحث:

      جهت تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که اثرات مراودات میان شهر و روستا بر شاخص اقتصادی با میانگین 134/3، شاخص اجتماعی با میانگین 170/3 و شاخص کالبدی با میانگین 144/3 مثبت و مطلوب است و تنها بر شاخص زیست محیطی با میانگین 894/2 منفی و نامطلوب است. همچنین نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که مراودات میان شهر و روستا بیشترین تاثیر را بر بعد اقتصادی با مقدار ضریب بتای 398/0 و بعد کالبدی با ضریب بتای 322/0 داشته است؛ و کم ترین تاثیر با ضریب بتای 154/0، بر بعد زیست محیطی و پس از آن بر بعد اجتماعی با مقدار ضریب بتای 265/0 داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی پژوهش گویای این واقعیت است که افزایش مراودات میان شهر و روستا موجب توسعه پایدار روستایی می شود و مانع از خالی شدن روستاها از سکنه می گردد.

    کلیدواژگان: شهر و روستا، روابط متقابل، توسعه گردشگری، توسعه پایدار روستایی، شهرستان اسفراین
  • جواد نوری ثانی آبادی، شهره تاج*، نصرالله فلاح تبار صفحات 137-154
    مقدمه

     با توجه به اینکه نیمی از جمعیت جهان را زنان تشکیل می دهند، برای دستیابی به توسعه ضروری است زنان مانند مردان در فرآیند توسعه مشارکت کرده یکی ازنکات مهم در توانمندی افراد، درآمد است  که خود موجب افزایش  توانمندی درعرصه های غیردرآمدی،افزایش دربهره وری درآمدی وحتی به طورمستقیم تر،افزایش میزان مطلق درآمدمی شود.رونق دروضعیت درآمدی باارتقای دیگرشاخصهای کمی وکیفی درزمینه توانمندی همراه وهمزاداست.

    هدف

      پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر توانمندسازی زنان سرپرست خانوار بر معیشت پایدار روستاهای شهرستان ری می باشد.

    روش شناسی: 

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی می باشد.  ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن با استفاده از نظر جمعی از اساتید و متخصصان تایید شد. تعیین پایایی ابزار تحقیق با انجام آزمون مقدماتی و با استفاده از نرم افزار SPSS و مقدار آلفای کرونباخ 89% به دست آمد. جامعه آماری زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد شهرستان ری  می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای مناسب  تعداد 313 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

      قلمرو جغرافیایی مورد مطالعه در این پژوهش روستاهای شهرستان ری می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    متغیرهایی که تاثیر آنها بر معیشت پایدا سنجیده شد؛ ضریب همبستگی بدست آمده (520/0) نیز حاکی از وجود همبستگی قوی و مثبت بین دو متغیر است. بدین معنا که هرچقدر میزان توانمندی اجتماعی زنان سرپرست خانوار افزایش یابد وضعیت تامین معیشت پایدار خانوار در سطح بالاتری قرار می گیرد، و بالعکس. ضریب همبستگی بدست آمده (557/0) نیز حاکی از وجود همبستگی قوی و مثبت بین دو متغیر است.

    نتیجه گیری

      بدین معنا که هرچقدر میزان توانمندی اقتصادی زنان سرپرست خانوار افزایش یابد وضعیت تامین معیشت پایدار خانوار در سطح بالاتری قرار می گیرد، و بالعکس.

    کلیدواژگان: توانمندی اجتماعی، توانمندی ذهنی و روانی، متغیرهای زمینه ای، معیشت پایدار، شهرستان ری
  • حسین کیخایی، غلامرضا میری*، مریم کریمیان بستان صفحات 155-170
    مقدمه

     عوامل و متغیرهای اقتصادی، تاثیر عمده در شکل گیری و فرم شهر، تعیین ویژگی های کالبدی، اندازه، وسعت و... شهر دارند. آگاهی و اطلاع از ساختمان و طرز کار اقتصاد یک شهر، برای برنامه ریزی ها در هر سطح اعم از شهری ، منطقه ای و کشوری و تجزیه و تحلیل استفاده از زمین ضرورت دارد.

    هدف

      هدف پژوهش حاضر،  واسنجی تاثیر جایگاه برند اقتصادی بر شاخص های پایدار شهری در چابهار می باشد.

    روش شناسی:

      روش تحقیق تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی است. به منظور تحلیل های فضایی و نمایش فضایی یافته های تحقیق از محیط نرم افزار SPSS و مدل AHP Fuzzy استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل ساکنین شهر چابهار می باشد که با استفاده از فرمول کوکران (382) نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شد. همچنین از 20 نفر از متخصصین در حوزه برنامه ریزی شهری با استفاده از روش دلفی نیز جهت پاسخ به سوالات مدل پژوهش، پرسش به عمل آمد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

     قلمرو جغرافیایی مورد مطالعه در این پژوهش شامل شهر چابهار در جنوب استان سیستان و بلوچستان می باشد.

    یافته ها و بحث:

     نتایج رتبه بندی شاخص های توسعه پایدار با توجه به جایگاه اقتصادی شهر چابهار با استفاده از مدل AHP فازی نشان داد، معیار C3  (اقتصادی) با وزن نرمال نشده 56/0، و وزن نرمال شده 345/0، در اولویت اول قرار دارد. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه مورد سنجش نشان داد، متغیر مستقل (جایگاه برند اقتصادی) با متغیر های وابسته (اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، بهداشتی و درمانی) دارای رابطه معناداری در سطح 05/0=P می باشد. 

    نتیجه گیری

      نتایج نشان داد برند اقتصادی شهر چابهار تاثیر بسزایی در توسعه  شاخص های پایدار شهری داشته است.

    کلیدواژگان: برند اقتصادی، شاخص های پایدار شهری، مناطق آزاد، شهر چابهار
  • سیامک شکوهی فرد، اصغر ابوالحسنی*، علی سلمان پور زنوز صفحات 171-190
    مقدمه

     بدون شک فقر و نابرابری یکی از پدیده های نامطلوب زندگی اجتماعی است و تمامی جوامع بشری کاهش و نهایتا حذف آن را در راس اهداف خود قرار داده اند.

    هدف

    هدف پووهش پیش رو، سنجش فقر در مناطق شهری و روستایی استان آذربایجان غربی می باشد.

    روش شناسی: 

     در این پژوهش به دلیل نوع داده های مورد مطالعه از روش داده های سری زمانی استفاده شده و مدل تحقیق با استفاده از روش خودتوضیخ برداری با وقفه های گسترده برآورد می شود. شایان ذکر است در این پژوهش ابتدا پایایی متغیرهای موجود را توسط آزمون دیکی فولر تعمیم یافته مورد بررسی قرار داده و سپس به کمک مدل خود توضیح برداری با وقفه های گسترده (ARDL)، الگوی تصحیح خطا (ECM) در دو مدل مجزا برای شهر و روستا طی دوره (1399-1372) بررسی شده و همچنین با بکارگیری آزمون جوهانسن جوسیلیوس بردارهای همگرایی را تعیین و سپس اثر تکانه ها و شوک های وارده بر بردارهای هم انباشتگی، مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار می‏گیرد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

     قلمرو جغرافیایی مورد مطالعه در این پژوهش استان آذربایجان غربی می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    نتایج حاصل از تخمین مدل فقر شهری بیانگر این موضوع می باشد که شکاف فقر شهری با نرخ بیکاری، نرخ ارز و شاخص قیمت مصرف کننده رابطه مثبت و با ارزش افزوده شهری و درآمد کل استان رابطه منفی دارند. همچنین نتایج حاصل از تخمین مدل فقر روستایی بیانگر این است که شکاف فقر روستایی با نرخ بیکاری و ارزش افزوده روستایی رابطه مثبت و با شاخص قیمت مصرف کننده، نرخ ارز و درآمد کل استان رابطه منفی دارند.

    نتیجه گیری

      در مجموع می توان بیان نمود که متغیرهای ارزش افزوده شهری و روستایی، نرخ ارز، نرخ بیکاری، درآمد کل استان و شاخص قیمت مصرف کننده بر شکاف فقر شهری و روستایی تاثیر معنادار دارند.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده شهری و روستایی، خط فقر، شکاف فقر شهری و روستایی، ضریب جینی
  • سعید مهری، نوید هوشنگی*، میررضا غفاری رزین صفحات 191-208
    مقدمه

     نظارت و اطلاع از آمار دقیق و بهنگام سطح زیر کشت محصولات کشاورزی و برآورد میزان تولیدات کشاورزی نقش مهمی در برنامه ریزی های صحیح اقتصادی، واردات و صادرات دارد. امروزه به دلیل هزینه ی پایین و سرعت بالای روش های سنجش ازدوری، میزان استفاده از این علم برای تولید آمار به هنگام سطح زیر کشت محصولات زراعی در حال گسترش می باشد.

    هدف

      هدف اصلی پژوهش حاضر توسعه ی روشی دانش مبنا مبتنی بر مفاهیم شی ءگرایی با لحاظ نمودن شروط مکانی و زمانی به منظور بهبود دقت تمییز محصولات زراعی و همچنین کاهش تعداد نمونه برداری های زمینی می باشد.

    روش شناسی: 

    تحقیق حاضر در سه مرحله اصلی انجام می شود: مرحله ی اول شامل ایجاد ساختار شی ءگرایی (استخراج ویژگی های هر مزرعه و ذخیره آن)، مرحله ی دوم ایجاد پایگاه دانش بر اساس استخراج امضای طیفی محصولات زراعی مختلف و شروط مکانی-زمانی و مرحله ی سوم شامل تمییز و تعیین نوع محصولات کاشته شده در هر مزرعه بر روی تصاویر ماهواره ای جدید (مجهول) با استفاده از دانش و اطلاعات ذخیره شده در هر مزرعه (شی ء) می باشد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:  

    روش پیشنهادی به دلیل اهمیت و تنوع محصولات دشت مغان با استفاده از اطلاعات (مکانی و طیفی) سال زراعی 1399-1398 در  این دشت پیاده سازی شد. همچنین به منظور بررسی قابلیت روش از پایگاه دانش ایجاد شده برای سال زراعی 1400-1399 و بدون نمونه برداری های زمینی، استفاده شد.

    یافته ها و بحث: 

    روش پیشنهادی در سه تاریخ مختلف (اواخر فروردین، اواخر اردیبهشت ماه و اواسط خردادماه) از یک سال زراعی پیاده سازی شد. دقت کلی روش برای تمییز محصولات در تاریخ های بیان شده به ترتیب 66/94، 5/91 و 12/95 درصد محاسبه شد که نسبت به روش طبقه بندی بیشترین شباهت بهبودی بیش از 10 درصد را نشان می دهد. دقت کلی تمییز محصولات در سال 1400-1399 نیز در شرایط بدون استفاده از داده های زمینی به منظور به روز رسانی و تغییر پایگاه دانش روش، برای تاریخ های اول و دوم به ترتیب 3/92 و 6/90 درصد بود.

    نتیجه گیری

      نتایج نشان داد استفاده از شروط پایگاه دانش که با استفاده از شرایط مکانی-زمانی و رفتار طیفی محصولات زراعی تعیین و تدوین می شوند، موجب افزایش دقت تمییز محصولات زراعی در مقایسه با روش های عادی مانند طبقه بندی بیشترین شباهت می شود. همچنین طبق نتایج تا زمانی که قیود پایگاه دانش ایجاد شده سازگار باشد، می توان بدون نیاز به نمونه برداری زمینی در سال های زراعی بعدی به منظور به روز رسانی پایگاه دانش، از آن برای تمییز محصولات زراعی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: روش دانش مبنا، سنجش ازدور، تمییز محصولات، آمار زراعی، آنالیز مکانی-زمانی
  • اشرف حسین زاده، محمد باسط قریشی*، نصرالله مولائی هشجین، تیمور آمار صفحات 209-222
    مقدمه

     کیفیت زندگی مفهومی چند وجهی است که نشان دهنده ویژگی های کلی اجتماعی، اقتصادی و محیطی مناطق و نواحی می باشد و در مناطق روستایی بیانگر شرایطی است که میزان بهره مندی، برخورداری، بهزیستی و رفاه فردی یا اجتماعی را نشان می دهد.

    هدف

      هدف این مقاله، تبیین جغرافیایی کیفیت زندگی در روستاهای شهرستان بندر انزلی با در نظر گرفتن سه متغیر تعداد جمعیت روستاها، فاصله روستاها از مرکز شهرستان و فاصله روستاها از منطقه آزاد تجاری بندر انزلی است.

    روش شناسی: 

     روش تحقیق در این مطالعه توصیفی تحلیلی و جامعه آماری تمامی 26 روستای شهرستان است که بغیر از یک روستا، 25 روستای دیگر با استناد به نتایج سرشماری (مطالعات اسنادی) و داده های بدست آمده از مطالعات میدانی (مشاهده، چک لیست، مصاحبه و تکمیل پرسشنامه) بررسی شده اند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با بهره گیری از آمار توصیفی (جدول فراوانی، نمودار و میانگین) و همچنین آمار استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون) انجام شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

      قلمرو جغرافیایی مورد مطالعه در این پژوهش روستاهای شهرستان انزلی می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    بر اساس یافته های پژوهش و با بررسی 14 شاخص، نتیجه حاصل شد که بین متغیرهای تحقیق و موضوع کیفیت زندگی روستایی رابطه وجود دارد به طوریکه بر اساس نتایج آزمون همبستگی پیرسون، میزان رابطه بین متغیر فاصله از منطقه آزاد و کیفیت زندگی، 55/0 - (رابطه معکوس متوسط)، بین متغیر فاصله از مرکز شهرستان و کیفیت زندگی، 43/0 - (رابطه معکوس متوسط) و بین متغیر فاصله از مرکز شهرستان و کیفیت زندگی، 56/0 (رابطه مستقیم متوسط) است.

    نتیجه گیری

      با توجه به اینکه در بیشتر روستاها شاخص های جمعیتی وضعیت نسبتا مناسبی دارند پس برای بهبود شاخص های کیفیت زندگی باید تاکید بر جنبه های کالبدی روستا مثل کیفیت معابر، مقاومت و نمای سازه ها، سیستم فاضلاب و دفع زباله، راه دسترسی، خدمات زیربنایی (عمودی) و خدمات روبنایی (افقی) باشد و آشکار است که در موضوع خدمات روبنایی و بخصوص در روستاهای کوچک، تاکید بر امکان دسترسی راحت تر به خدمات در مراکز برتر است.

    کلیدواژگان: تحلیل، روستا، کیفیت زندگی، شهرستان بندر انزلی، منطقه آزاد اقتصادی انزلی
  • انوش مهربان، رفعت شهماری*، سیده صدیقه حسنی مهر، علیرضا پور شیخیان صفحات 223-236
    مقدمه

     بازارهای هفتگی ازعمده ترین روش های تغییر در توسعه محسوب می گردد که می توانند تحولی بنیادین درکارکرد، کالبد، تولید، اشتغال و درنهایت تغییرات اقتصادی- اجتماعی مناطق ایجادکنند. بازارهای هفتگی درگیلان از زمانهای قدیم تاکنون ازاهمیت خاصی از دیدگاه مردم برخوردار بوده اند. درگذشته به دلیل مشکلات گوناگون،ازجمله، عبورو مرور روستاییان که امروزه به کمک توسعه راه ها وتراکم وسایل نقلیه کمتر شده است و برای  پاسخگویی به نیاز سکونتگاه های شهری و روستایی با هدف مبادله کالا اعم از تولیدات مازاد برمصرف روستاییان وتامین کالاها وخدمات مورد نیازشان صورت میگیرد. و موجب تقویت اقتصاد جامعه روستایی و بهبود روابط مناطق روستایی با شهر و مناطق می گردد. 

    هدف

      مطالعه بازارهای هفتگی در روستاهای شهرستان صومعه سرا و اثرات آنها بر توسعه کالبدی نواحی روستایی است.

    روش شناسی: 

     از نظر هدف، کاربردی و مبنای روش انجام آن توصیفی  - تحلیلی  و شیوه کتابخانه ای و میدانی در جمع آوری داده ها استفاده شده است جامعه آماری شامل محصولات تولیدات کشاورزی و باغی و همچنین تعداد دست فروشان در محدوده تحقیق می باشد و حجم نمونه  با روش استاندارد مورگان انجام گرفته و تعداد نمونه 297  نفر بطور تصادفی انتخاب و از آنها پرسشنامه تکمیل گردیده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

     قلمرو پژوهش شهرستان صومعه سرا و روستاهای موجود در این شهرستان است.

    یافته ها و بحث:

     با توجه به رونق محصولات کشاورزی در نواحی روستایی، مازاد تولیدات محلی بدونه واسطه و بطور مستقیم  در بازارهای هفتگی عرضه می شود. و موجب رونق و منبع درآمدی برای ساکنین نواحی روستایی می شود.

    نتیجه گیری

      نتایج نشان داد که بازار نقش بسیار مهمی را در اشتغال برای روستاییان که در این بازارها بعنوان فروشنده مشغول هستند و درآمد زایی برای روستاییان بخصوص زنان بی سرپرست که درآمد و هزینه ای ندارند و تقویت تنوع تولید محصول به منظور عرضه به این بازارها می گردد از اثرات اجتماعی بازارهای هفتگی می توان به جلوگیری از مهاجرت روستاییان به حاشیه شهرها به منظور معیشت روز گذران، ارتباط و تبادل فرهنگی ، افزایش اگاهی و اطلاعات روستاییان اشاره نمود.

    کلیدواژگان: بازار هفتگی، صومعه سرا، توسعه روستایی، رونق اقتصادی
  • پری شکری فیروزجاه، پری مو سی پور میاندهی، صادق صیدبیگی*، مرضیه افضلی ننیز، امین جهانی صفحات 237-250
    مقدمه

     با بروز بحران های زیست محیطی در شهرها که ناشی از رشد شتابان شهرنشینی و عدم ارایه طرح و برنامه مناسب بود، پایداری بوم‏شناختی محله های شهری تنزل یافت. به همین دلیل، در دهه های اخیر، نظریات متعددی در این خصوص ارایه شده است که از مطرح‏ترین آنها می‏توان به جای‏پای بوم‏شناختی اشاره کرد.

    هدف

      هدف از پژوهش حاضر سنجش پایداری محلات شهر بابلسر از نظر شاخص های جای‏پای بوم‏شناختی است و درصدد است تا میزان پایداری محلات 22 گانه شهر بابلسر را با توجه به شاخص های 6گانه ی مسکن، انرژی، آب، کالاهای مصرفی غیرخوراکی، پسماند و حمل‏و‏نقل، براساس جای‏پای بوم‏شناختی تعیین نماید.

    روش شناسی: 

     روش تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. بدین منظور، از مدل آنتروپی شانول جهت وزن دهی شاخص ها و مدل تصمیم گیری چندشاخصه ویکور (VIKOR) جهت تحلیل و سطح بندی محلات مورد مطالعه با توجه به شاخص‏های جای‏پای بوم‏شناختی استفاده شده ‏است.

     قلمرو جغرافیایی پژوهش:

      قلمرو جغرافیایی مورد مطالعه در این پژوهش شهر بابلسر می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    یافته ‏های پژوهش نشان می‏دهد که 8/81 درصد محلات مورد مطالعه از نظر جای‏پای بوم‏شناختی ناپایدار و 2/18 درصد پایدار می‏باشند.

    نتیجه گیری

      سنجش نهایی حاکی از آن است که تغییر در شیوه سبک زندگی و الگوی مصرف مهمترین اقدامات در جهت افزایش پایداری در محلات هدف می ‏باشند.

    کلیدواژگان: محلات شهری، پایداری، جای‏ پای بوم شناختی، شهر بابلسر
|
  • Masoud Yahyazadeh, Teymour Amar *, Esa Pourramazan, Bahman Ramezani Pages 1-16

    The factor of desire to earn money in the formation of attitude and change in the behavior of villagers is directly related to the natural environment. In this study, the environmental consequences of the desire to earn income of villagers living in coastal, plain, foothills and mountainous areas have been studied. Talesh is one of the functions of Gilan province. 386 questionnaires were completed in the study areas, which had a reliability of 0.78 by Cronbach's alpha method. SPSS software was used to describe the data and PLS software was used for factor analysis. Findings show that the villages of the mountainous area have a tendency to earn more and have a less positive environmental attitude than other areas, and this result indicates the growing trend of negative environmental consequences in this area. Negative attitude has a lower level in study areas and this situation in the formation of undesirable behavior such as destruction and improper use of resources can affect the process of improper relationship between humans and the environment. According to the results of this study, the factor of desire to earn money has a direct and effective relationship in the formation of positive and negative attitudes in dealing with the natural environment.

    Keywords: Desire to earn, positive, negative environmental attitudes, Talesh city, Spatial Behavior, environmental behavior
  • Nafiseh Marsousi *, Esmaeil Aliakbari, Vahid Boostan Ahmadi Pages 17-34
    Introduction

    A just and right city is a city that arises from the heart of differences, contradictions, abstract space. This demand exploits and manifests the possibilities that exist in the space of the contradictory capitalist space. This is why owners and producers of abstract space (government, capital, and technocrats) do not find it enjoyable.

    Objective

    The purpose of this article is to study and analyze the components of a just city and its relationship with the right to the city in the metropolis of Tehran.

    Methodology

    This research is descriptive-analytical in terms of applied targeting and its method. The method of data collection was field (researcher-made questionnaire) and theoretical data was prepared by documentary method. The statistical population of this study is 40 experts and specialists of universities and research centers in Delphi. Statistical methods such as frequency distribution, one-sample t-test, chi-square, Friedman path analysis and structural equations in SPSS and SMART PLS software were used to analyze the collected information and data..

    Results and discussion

    The results of the study showed that the significance level of the test of most components and subcomponents of a just and right city is less than (0.05) and at 95% confidence level, there is a significant negative difference between There is an average of the components of a fair city and a right to the city and an average amount (3) and these components do not have a favorable situation in the metropolis of Tehran.

    Keywords: City, Just City, Right to City, Spatial justice, Metropolis of Tehran
  • Farhad Barati Chirani, Sedigheh Hassanimehr *, Alireza Poushikhiyan, Hossein Asghari Pages 35-48

    Sustainable development is a state of balance between different dimensions of development. Rural development is a comprehensive and sustainable process in which rural social and economic capabilities are developed to meet the material, spiritual needs and effective control over the force that forms the local housing system (ecological, social, economic and institutional). The future of sustainable rural development enables us to see the present better and the future and especially the future of sustainable development and the challenges facing the community and especially the rural community in order to achieve a suitable position as soon as possible that the same Achieving sustainable development is more than we understand. The present study was conducted with the aim of predicting sustainable rural development in rural areas of Rasht city. This research is a descriptive-analytical method with applied objectives and a method of collecting information in the form of library, documentary and field. Data analysis was also performed using SWOT analysis technique. The results showed that after formulating a strategy based on strengths, weaknesses, opportunities and threats, 19 strategies were formulated that the development of infrastructure and increasing the competitiveness of tourism, manufacturing and agriculture from the ST position (diversification) has the highest priority similarly, strategies for developing economic and trade relations with the Caspian littoral states and developing modern and efficient urban infrastructure in the ST (diversification) and SO (competitive / aggressive) situations have been the second and third highest scoring strategies.

    Keywords: Futurism, sustainable development, Rural development, Rasht city
  • Samira Shahin *, Melika Sadat Moosavi Pages 49-74

    With the departure of the simple, comprehensive approach from the knowledge of planning following the criticisms leveled at it, in the late 1960s, the comprehensive rational approach was preferred by the planning institutions to the simple, comprehensive approach. Comprehensive rational plans, with emphasis on rationality and attention to the rational decision-making model, provided the ground for the presence of a strategic approach in the science of planning. In the Iranian planning system, the complete non-realization of the prepared plans with a comprehensive approach and little success in achieving the goals caused a new agenda for planning to be determined under the title of "strategic plans".The purpose of this study is to design a strategic plan for Isfahan District 4,, This research in order to answer three questions: How to achieve the strategic plan of District 4 of Isfahan? What are the problems regarding the implementation of urban plans in District 4 of Isfahan? And what are the most appropriate scenarios for the realization of the strategic plan of Isfahan District 4? In order to achieve the research, the method of inferring problems in expressing goals, the method of confrontation and internal and external factors in expressing strategies and the method of analyzing related decision areas (Aida technique) and the strategic selection process have been used to achieve urban plan design.

    Keywords: Strategic Planning, Decision Making Areas, Decision Making Analysis Technique, District 4 of Isfahan
  • Ali Shakoor, Ali Shojaeifard *, SAMANEH Teymuri Pages 75-90

    Global growth and development leads to rural development, capacity building and productivity of the agricultural sector through structural policies and with the aim of exploiting the competitive advantages of agricultural products, etc., which can pave the way for the emergence of many new and entrepreneurial professions. This research is descriptive-analytical and its results are applied. To collect the required information and data, a library study in the form of theoretical foundations, theoretical foundations as well as statistics of organizations and centers in 1396 and 1397 were used. Rural residents of cities (Shiraz, Bushehr, Chabahar and Rasht) who have participated in entrepreneurship classes held by Jihad Keshavarzi. They had agriculture, entrepreneurship and rural economics (Dehyar, farmers educated in agriculture and related fields, donors and entrepreneurs). Two methods of library and field studies (based on questionnaires) were used to collect information. Then, these strategies were categorized using heuristic factor analysis. Finally, the priority of each of the factors and structural solutions of their subset was determined using Friedman analysis of variance test. First Place; Establishment of entrepreneurship centers and consulting services in rural areas (5/5) in the second rank, providing financial and organized tax support (4/52) in the third rank, reducing the requirements and administrative and banking steps, etc. (4.36) It is in the fourth place and the creation of networks supporting the development of rural and agricultural entrepreneurship (4.72) is in the fifth place.

    Keywords: Agricultural Development, Rural Economy, Agricultural Entrepreneurship, Employment, Barriers to Entrepreneurship Development in Agriculture, Iran
  • MohammadKarim Motamed *, Mohammad Kavoosi, Fatemeh Ghorbani Piralidehi Pages 91-106

    Rural tourism is part of the tourism market and can be considered an important tool for the development of rural communities. So, valuation of this type of tourism can play an important role in improving the planning related to tourism development. Present research was aimed Estimation of economic value of tourism in rural areas of Ghaleh Rudkhan in Fooman township of Guilan province. This research is applied in terms of purpose and in terms of method, it is survey and the type of descriptive-analytical which used Contingent Value Method (CVM) to evaluate tourism in the research. According to the Mitchell and Carson formula, 193 individuals were selected as the sample size of the study randomly. A researcher-made questionnaire was used for data collection. The validity of the questionnaire was confirmed with the help of a group of professors from the Department of Agricultural Economics of Guilan University and experts of Guilan Cultural Heritage and tourism organization. Cronbach's alpha value of 0.85 indicates the reliability of the questionnaire. Result of Logit model showed that the amount of tourists 'willingness to pay has significantly and negatively correlated with the explanatory variables of the proposed price (-0.18), escape and rest (-0.44), and has significantly and positively correlated with the explanatory variables of age (0.22), attitude (0.98) and the existence of security and safety (0.68). The correct prediction percentage of the estimated model is 67%, which indicates the appropriate power of model prediction.

    Keywords: Valuation of tourism, Rural tourism, Guilan province
  • Somayeh Emadodin *, Halimeh Ahmadi, Saleh Arekhi Pages 107-120

    Identifying flood prone areas is a key step in flood risk management and flood risk zonation provides a quantity measurement of flood risk, as a result of this, it is possible to send appropriate warnings in flood danger periods and facilitate rescue operations. In this study, the floods in the Abr watershed in several return periods were studied using Arc-GIS software and HEC-RAS hydraulic model. The cross sections were derived using the digital elevation model (DEM) in Arc/GIS environment and HEC-GeoRAS extension and the obtained outputs were entered into HEC-RAS hydraulic software. Manning roughness coefficients and flood discharge with five return periods of 2, 5, 10, 25, 50 and 100-year were entered into HEC-RAS model and water surface profile was computed in flow path and flood zonation for different return periods was derived using the HEC-RAS output information through geographical information system. results showed that in most sections of floods with a return period of 5, 10, 25, 50 and 100 years, it rises above the main section of the river and spreads around the river. Also, the agricultural lands along this river have been affected by the occurrence of floods with a low return period (2 years) and this will be dangerous for the residents of this village and agricultural lands.Area of flood zones for 5, 10, 25, 50 and 100-year return periods is 375, 476, 598, 759 and 1395 square kilometer respectively.

    Keywords: Flood zonation, Abr watershed, HEC-GeoRAS, HEC-RAS, GIS
  • Masoomeh Khaledi, Hassan Parsipoor *, Jaaber Khaledi Pages 121-136

    The purpose of this study is to investigate the interaction between city and village and its effects on sustainable tourism development in the villages of Esfarayen.The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of implementation method.The statistical population of the study consists of the villagers of Esfarayen. According to the 2016 census, Esfarayen city had a population of 120513 people equal to 36519 households. Using Cochran's formula and with a 95% error coefficient, 382 people were selected as the sample size.One-sample t-test and multivariate regression analysis were used to analyze the research findings.The results of one-sample t-test showed that the effects of urban-rural relations on the economic index with an average of 3.134, social index with an average of 3.170 and physical index with an average of 3.144 are positive and desirable and only on the biological index.An environment with an average of 2.894 is negative and undesirable.Also,the results of multivariate regression showed that the relations between urban and rural areas had the greatest impact on the economic dimension with a beta coefficient of 0.398 and the physical dimension with a beta coefficient of 0.322; And had the least effect with a beta coefficient of 0.154,on the environmental dimension and then on the social dimension with a beta coefficient of 0.265.The general results of the study indicate the fact that increasing communication between urban and rural areas leads to sustainable rural development and prevents the depopulation of villages.

    Keywords: city, village, mutual relations, tourism development, sustainable rural development, Esfarayen county
  • Javad Norie, Shohreh Taj *, Nasrollah Fallahtabar Pages 137-154
    Introduction

    In order to achieve development, it is necessary for women to participate in the development process like men. One of the important points in the empowerment of individuals is income.Aim of the research: The aim of this study was to investigate the effect of empowerment of women heads of households on sustainable livelihoods in rural areas of Rey city.

    Research Methodology

    The present study is a descriptive-correlational study. The data collection tool was a questionnaire whose validity was confirmed by a group of professors and experts. The reliability of the research instrument was determined by performing a preliminary test using SPSS software and Cronbach's alpha value of 89%.Statistical population and chassis method of research: The statistical population of female-headed households is covered by the Rey County Relief Committee. Using appropriate stratified random sampling method, 313 people were selected as the sample size.

    Findings and Discussion

    Variables whose impact on sustainable livelihood was measured; The obtained correlation coefficient (0.520) also indicates a strong and positive correlation between the two variables. This means that the higher the social empowerment of women heads of households, the higher the level of sustainable household livelihoods, and vice versa. The obtained correlation coefficient (0.557) also indicates a strong and positive correlation between the two variables.

    Results

    This means that the higher the economic capacity of women heads of households, the higher the status of sustainable household livelihoods, and vice versa.

    Keywords: Social Empowerment, mental, psychological empowerment, contextual variables, Sustainable livelihood
  • Hussein Kaykhaei, Gholamreza Miri *, Maryam Karimian Bostani Pages 155-170

    Introduction Economic factors and variables have a major influence on the shape and form of the city,determining the physical characteristics, size, extent,etc.of the city.Awareness of the building and operation of a city's economy,for planning at any level,whether urban,regional or national and analysis of land use is necessary.The aim of this study is to calibrate the effect of economic brand position on sustainable urban indicators in Chabahar.Methodology The research method is analytical and based on library, documentary and field studies.SPSS software and AHP Fuzzy model were used for spatial analysis and spatial representation of research findings. The statistical population of the present study includes the residents of Chabahar,which was determined as the sample size using the Cochran's formula(382 people).Also,20 experts in the field of urban planning using the Delphi method were asked to answer the questions of the research model.Geographical area of research It includes the city of Chabahar in the south of Sistan and Baluchestan province.Results and discussion The ranking results of sustainable development indicators according to the economic status of Chabahar city using fuzzy AHP model showed that X1(economic)criterion with non-normalized weight of 0.56 and normalized weight of 0.345 is in the first priority.The results of multiple regression test showed that the independent variable(economic brand position)with significant variables (economic, social, physical, health and medical), has a significant relationship at the level of P=0.05.Conclusion The results showed that the economic brand of Chabahar city has had a significant impact on the development of sustainable urban indicators.

    Keywords: Economic brand, Sustainable urban indicators, Free Zones, Chabahar city
  • Siamak Shokouhifard, Asghar Abolhasani *, Salmanpour Ali Pages 171-190

    Undoubtedly, poverty and inequality is one of the undesirable phenomena of social life, and all human societies have put the reduction and eventual elimination of it at the top of their goals. The present study measures poverty in urban and rural areas of West Azerbaijan province. To measure and determine the factors affecting poverty in West Azerbaijan province, firstly, the reliability of the model variables was investigated by generalized Fuller dictation test. Then, using the ARDL model, the error correction model (ECM) in two separate models for the city and the village During the course (1993- 2021) has been investigated. Also, by using Johansen Juselius test, convergent vectors were determined and then the effects of shocks and shocks on co-incidence vectors were discussed and analyzed. The results of the study show that at a significant level of 5%, the variables of urban and rural value added, exchange rate, unemployment rate, total income of the province and consumer price index have a significant impact on the urban and rural poverty gap. Macro and national level; By stabilizing inflation, unemployment and exchange rates and at the regional level by planning in line with the province's capacities in the sectors of conversion industries, mining processing and border capacity, to reduce poverty in the study area.

    Keywords: Urban, Rural Value Added, Poverty Line, Rural Poverty, Gini coefficient
  • Saeid Mehri, Navid Hooshangi *, Mir Reza Ghaffari Razin Pages 191-208
    Introduction

    Monitoring and knowing accurate and update statistics of a cultivation area and estimating agricultural production is essential in proper economic planning, import, and export.

    Purpose

    A primary purpose of the research is to develop a knowledge-based method based on the concepts of objectivism in terms of spatial and temporal conditions. This method seems to improve the accuracy of crop discrimination and reduce the number of ground samplings.

    Methodology

    The present study is carried out in three main stages. The first stage includes creating an object-oriented structure (extracting the characteristics of each farm and storing them). The second stage is building a knowledge base according to spectral signatures of crops and spatial-temporal conditions. The third stage includes discriminating crops in satellite images using the proposed method.Study area: Due to the importance and diversity of Moghan plain and its products, the proposed method was implemented using information (spatial and spectral) of the 2019-2020 cultivation season there.

    Results and Discussion

    The overall accuracy of the proposed method for discriminating crops at three different dates (stages of crop growth), including April (beginning of a wheat’s green growth), May, and mid-June (before a wheat’s harvest), were 94.66, 91.5, and 95.12 percent, respectively. That shows an improvement of more than 10% compared to the Maximum-likelihood Classification.

    Results

    The results showed that using Spatio-temporal conditions and spectral behavior of crops from their planting to harvest time can increase crop discrimination accuracy compared to the maximum likelihood classification method.

    Keywords: Knowledge-Based Method, Remote Sensing, Crop detection, Crop Statistics, Spatio-temporal analysis
  • Ashraf Hoseinzadeh, Mohammad Baset Ghoreishi *, Nasrollah Molaei Hashjin, Teimour Amar Pages 209-222

    Quality of life is a multifaceted concept that reflects the general social, economic and environmental characteristics of regions and areas and in rural areas represents the conditions that show the level of enjoyment, enjoyment, welfare and individual or social welfare.The purpose of this article is to geographically explain the quality of life in the villages of Bandar Anzali city by considering three variables: the number of village population, the distance of villages from the city center and the distance of villages from Bandar Anzali free trade zone.The research method in this study is descriptive-analytical and the statistical population of all 26 villages of the city, except for one village, 25 other villages based on census results (documentary studies) and data obtained from field studies (observation, checklist, interview and completion). Questionnaires) have been reviewed. Data analysis was performed using descriptive statistics (frequency table, graph and mean) as well as inferential statistics (Pearson correlation test).Based on the research findings and reviewing 14 indicators, it was concluded that there is a relationship between research variables and the issue of rural quality of life. According to the results of Pearson correlation test, the relationship between the distance from the free zone and quality of life is -0.55 (average inverse relationship), between the distance from the city center and quality of life, - 0.43 (average inverse relationship) The variable of distance from the city center and quality of life is 0.56 (average direct relationship).

    Keywords: Analysis, Village, Quality of Life, Bandar Anzali County, Anzali Free Economic Zone
  • Anosh Mehraban, Rafat Shahmari *, Sedigheh Hassanimehr, Alireza Poushikhiyan Pages 223-236

    Weekly markets are one of the main methods of change in development that can make a fundamental change in the function, body, production, employment and ultimately socio-economic changes in the regions. In the past, due to various problems, including the passage of villagers, which today has decreased with the help of road development and congestion of vehicles, and to meet the needs of urban and rural settlements with the aim of exchanging goods, including surplus products consumed by villagers and provided goods. And strengthens the economy of rural society and improves the relations of rural areas with cities and regions. The purpose of this article is to study the social and economic effects of weekly markets. The study method is descriptive and analytical which has been collected by library and field method. The market size is weekly and the sample size is done by Morgan standard method and the sample size of 297 people is randomly selected and a questionnaire is completed. The results showed that the market plays a very important role in employment for villagers in these markets as sellers. And generate income for the villagers, especially homeless women who have no income and no expenses, and strengthen the diversity of product production in order to supply these markets. The social effects of the weekly markets can prevent the migration of villagers to the outskirts of cities for a living, He mentioned cultural communication and exchange, increasing the awareness and information of the villagers.

    Keywords: Village, weekly market, Economy, Social, Development
  • Pari Shokri Firouzjah, Pari Mosapour Miyandehi, Sadegh Seidbeigi *, Marzieh Afzali Naniz, Amin Jahani Pages 237-250
    Introduction

    With the emergence of environmental crises in cities, which was caused by the rapid growth of urbanization and the lack of proper planning and planning, the ecological sustainability of urban neighborhoods declined. For this reason, in recent decades, several theories have been presented in this regard, among the most prominent of which we can mention the ecological footprint.

    Purpose

    The purpose of the current research is to measure the sustainability of the neighborhoods of Babolsar city in terms of ecological footprint indicators and it is trying to measure the sustainability of the 22 neighborhoods of Babolsar city according to the 6 indicators of housing, energy, water, Determine non-food consumer goods, waste and transportation based on ecological footprint.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical. For this purpose, Shanol's entropy model has been used for weighting indicators and VIKOR's multi-indicator decision-making model (VIKOR) has been used to analyze and stratify the studied localities according to ecological footprint indicators.

    Findings

    The research findings show that 81.8% of the studied localities are unstable and 18.2% are stable in terms of ecological footprint.

    Conclusion

    The final assessment indicates that changes in lifestyle and consumption patterns are the most important measures to increase sustainability in target areas.

    Keywords: Urban Neighborhoods, Sustainability, Ecological Footprint, Babolsar City