فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی کرمی*، سید حسن مهدیخانی سروجهانی صفحات 11-37
    شیعه به عنوان مذهب اصیل اسلامی از سازماندهی نیرومند روحانیت تحت اشراف سازمان حوزه علمیه برخوردار است. این نهاد با وقوع انقلاب اسلامی، تحولات بسیاری به خود دیده و در مراحل مختلف تغییرات ساختاری و محتوایی داشته است. آخرین این تحولات، برنامه ای است که با آغاز سال تحصیلی 1401 بعد از شش سال، کار تحقیقاتی و اجرای آزمایشی ابلاغ گردیده است. اینکه آیا در این برنامه ویژگی های حوزه تراز تمدن اسلامی بر اساس اندیشه مقام معظم رهبری لحاظ گردیده یا نه، پرسش پژوهش حاضر است. از این رو برنامه مذکور در مقایسه با برنامه قبلی با نگاهی انتقادی مورد بررسی قرار می گیرد و با بیان محاسن و معایبی که دارد، انتظارات مغفول در آن جهت نیل به حوزه علمیه تراز تمدن نوین اسلامی بر اساس منویات مقام معظم رهبری شناسایی و تبیین می گردد. در این پژوهش، شانزده ویژگی منحصر به فرد این برنامه که با برنامه قبلی متمایز است، شناسایی شده و انتظارات هفده گانه از بیانات اندیشه انقلابی مقام معظم رهبری استخراج شده است؛ در نهایت الگوی مناسبی برای حوزه علمیه در خور تمدن نوین اسلامی معرفی شده است.
    کلیدواژگان: حوزه علمیه، تمدن نوین اسلامی، آیت الله خامنه ای، تحول
  • محسن نیازی، فرشاد گودرزی*، اسماعیل مزروعی صفحات 39-73
    ریسک های اجتماعی همواره و در تمامی ادوار تاریخ در زندگی انسان نقشی اساسی داشته اند، اما در دوران معاصر نگرش افراد جامعه به ریسک های اجتماعی دچار تحول عظیمی شده است و نقش این ریسک ها در حوزه های زیسته اعضای جامعه غیرقابل انکار است، بر همین اساس ایجاد نگرشی صحیح درباره آینده ریسک های اجتماعی ضروری به نظر می رسد. هدف پژوهش حاضر آینده پژوهی ریسک اجتماعی با اتخاذ نگاهی به افق 20 ساله جامعه ایران است، جامعه آماری این پژوهش متشکل از 12 نفر از خبرگان فرهنگی و اساتید دانشگاهی بوده است، برای گردآوری یافته ها از ابزار مصاحبه باز استفاده شده است. بعد از انجام مصاحبه با خبرگان، از طریق تحلیل تماتیک، مقوله های اصلی و فرعی از مصاحبه ها استخراج شده و با استفاده از روش تحلیل لایه ای علی، ابعاد و مولفه های یافته ها در چهار سطح لیتانی، علل اجتماعی، گفتمان و جهان بینی و اسطوره و استعاره شناسایی شدند. نتایج حاصل از این پژوش نشان داد که در افقی 20 ساله ریسک های اجتماعی در حوزه های مختلف تشدید خواهد شد و استعاره و اسطوره هایی چون «پی همه چیز را به تن مالیدن»، «هنر کردن»، «قمارباز» و «دل به دریا زدن» به عنوان مولفه های اساسی ریسک اجتماعی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تحلیل لایه ای علی، ریسک اجتماعی، ناامنی هستی شناختی
  • محمد شمس الدینی*، محمدرضا عرب بافرانی صفحات 75-94

    تغییرات، در مقیاس جهانی، مقدرات همه ی کشورها و چه بسا مقدرات همه ی افراد را تحت تاثیر قرار خواهند داد. یکی از عرصه هایی که تغییر و تحول آن برای همه ی جوامع، مهم و اثرگذار است، نظم جهانی است. یکی از پرسش های اساسی امروز اندیشمندان روابط بین الملل این است که نظم جهانی آیا به سمت وحدت پیش می رود یا کثرت یعنی آیا به سمت تجمیع مراکز در حوزه های مختلف پیش می رود یا به سمت توزیع و تعدید مراکز قدرت؟ و پرسش دوم این است که در کدام حوزه ها (ژیوکالچر، ژیوپلتیک و ژیواکانومی)، به سمت وحدت پیش می رود و در کدام حوزه ها به سمت کثرت؟ در این پژوهش، با استفاده از روش طراحی سناریو، به این پرسش ها پرداخته شده است و سناریوهای آینده ی نظم جهانی بر مبنای سه عدم فطعیت ژیواستراتژیک یعنی ژیوپلتیک، ژیوکالچر و ژیواکانومی، و حرکت جهانی در هر یک به سوی وحدت یا کثرت، مورد مطالعه قرار گرفت. این پژوهش، به دنبال پاسخ به پرسش های فوق نیست، بلکه به دنبال تدقیق فضای مسیله است. به همین دلیل، نهایتا 8 سناریوی مختلف پیش روی نظم بین المللی، شناسایی و معرفی شد. نظر به اینکه وضع کنونی، «لحظه ی تعدد» است، صورت غالب سناریوهای آینده، متمرکز بر تکثر و تعدد در مراکز قدرت در هر یک از ابعاد گفته شده خواهد بود. در نهایت، با توجه به صورت بندی سناریوها، بازطراحی راهبرد کلان انقلاب اسلامی متناسب با شرایط روز، و خروج از درون گرایی ژیواستراتژیک ذیل ایده ی «ترشح انقلاب» مبتنی بر «بروز رشحات انقلاب در منطقه و فرامنطقه» پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: نظم جهانی، ژئواستراتژی، نظم بین المللی، هندسه جهان، طراحی سناریو
  • میلاد قنبری*، امید وقوفی صفحات 95-123

    هدف پژوهش جاری، بررسی تصویر مطلوب آمیخته بازاریابی در تمدن نوین اسلامی بوده است. روش مورد استفاده در این پژوهش، مرور بر ادبیات و همچنین استفاده از روش کیفی تحلیل اسناد بوده است. یافته ها بیان گر این بوده است، عناصر آمیخته بازاریابی که آن را P4 می نامند و شامل 1) قیمت، 2) محصول، 3) پیشبرد محصول (ترفیع) و 4) کانال های توزیع است، در دیدگاه اسلام تا حدودی زیادی با دیدگاه مبتنی بر بازاریابی متعارف نظام سرمایه داری متفاوت است و تعریف خاص به خود را دارد. نتایج پژوهش نمایانگر این بوده که آمیخته بازاریابی در تمدن نوین اسلامی، شامل محصول اسلامی، قیمت اسلامی، ترفیع اسلامی و توزیع اسلامی است، که هر کدام بر اساس موازین و تعالیم اسلامی، دارای مختصات و ویژگی هایی می باشد. هدف پژوهش جاری، بررسی تصویر مطلوب آمیخته بازاریابی در تمدن نوین اسلامی بوده است. روش مورد استفاده در این پژوهش، مرور بر ادبیات و همچنین استفاده از روش کیفی تحلیل اسناد بوده است. یافته ها بیان گر این بوده است، عناصر آمیخته بازاریابی که آن را P4 می نامند و شامل 1) قیمت، 2) محصول، 3) پیشبرد محصول (ترفیع) و 4) کانال های توزیع است، در دیدگاه اسلام تا حدودی زیادی با دیدگاه مبتنی بر بازاریابی متعارف نظام سرمایه داری متفاوت است و تعریف خاص به خود را دارد. نتایج پژوهش نمایانگر این بوده که آمیخته بازاریابی در تمدن نوین اسلامی، شامل محصول اسلامی، قیمت اسلامی، ترفیع اسلامی و توزیع اسلامی است، که هر کدام بر اساس موازین و تعالیم اسلامی، دارای مختصات و ویژگی هایی می باشد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، آمیخته بازاریابی، تمدن نوین اسلامی
  • سید یاسر حکیمی*، احمد سلحشوری، ایراندخت فیاض صفحات 125-161

    هدف این پژوهش تشخیص الزامات رویکرد تربیتی مسجد محور است. این تحقیق با راهبرد کیفی، با استفاده از روش تحلیل مضمون، و با گردآوری وقایع تاریخی به منظور احصاء تجارب و توصیه های ناظر به آینده، انجام شده است. از آن جا که می توان ظرفیت فراوان شبکه امامت و مساجد را برای انجام بسیاری از مسیولیت های اجتماعی خصوصا تربیت نسل آینده به کار گرفت؛ مضامین بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی به عنوان یکی از منابع مهم ترسیم کننده آینده در تعیین این الزامات مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل دوره تاریخی صدر اسلام تا کنون می باشد. بر اساس یافته های تحقیق حاضر، عوامل متعددی در احیاء جایگاه واقعی تربیتی مساجد نقش دارند ازجمله: شبکه ولایی دوسویه امت و شبکه امامت (شامل همه مربیان جامعه)، ارتقای شایستگی شبکه امامت و توسعه آن تا سطح اساتید، معلمان و مربیان، تعیین ماموریت مسجد به عنوان یک مرکز تفکر و یک نهاد یاددهنده و یادگیرنده، و نیز ایجاد وحدت در عین تنوع فرهنگی در جامعه. از جمله ثمرات این رویکرد می تواند این موارد باشد: همگانی بودن دانش، وحدت ایمان و علم، رشد تعهد و تخصص، کاهش هزینه های آموزش.

    کلیدواژگان: رویکرد تعلیم و تربیت مسجدمحور، شبکه امامت و امت، تربیت ولایی، گام دوم انقلاب اسلامی
  • محمد یوسفی*، ابراهیم حاجیانی، مجید یامی صفحات 163-191
    فناوری رباتیک در حال حاضر یکی از فناوری های حیاتی در زمینه های مختلف جامعه مورد توجه قرار گرفته است و در آینده نیز نقش بسزایی خواهد داشت. این مقاله به بررسی قابلیت ها و کاربردهای آینده رباتیک در افق سال 1414 می پردازد. در این مطالعه، اهمیت استفاده گسترده از ربات ها و تاثیر آن بر زندگی روزمره و جوامع در آینده مورد بررسی قرار می گیرد. این مقاله با تمرکز بر نوع و قابلیت ها و همچنین کاربردهای فعلی و آینده ربات ها، یک دیدگاه جامع را به خواننده ارایه می دهد. با توجه به پیشرفت های تکنولوژی، ربات ها قادر به انجام وظایف پیچیده و متنوع در محیط های مختلف خواهند بود. مسیله اصلی این تحقیق، شناسایی قابلیت ها و کاربردهای آینده ربات ها است. برای این منظور، با استفاده از روش برگزاری جلسات طوفان فکری و مصاحبه با افراد متخصص، 84 مضمون مرتبط با قابلیت ها و کاربردهای آینده ربات ها استخراج شدند و سپس با استفاده از روش دلفی دو مرحله ای، 50 مضمون به عنوان نتایج نهایی گزارش شدند. نتایج نشان می دهند که در آینده، سه کاربرد اصلی ربات ها شامل پردازش پیشرفته داده های محیطی، افزایش استانداردهای زندگی بشر، کاوش و استخراج منابع فضایی ؛ و سه قابلیت برتر ربات ها عبارتند از هوش مصنوعی، تعامل با انسان و پایداری در شرایط سخت می باشد.
    کلیدواژگان: فناوری های حیاتی، ربات های آینده، تصویر آینده، رباتیک پیشرفته
|
  • ALI KARAMI *, Sayyed Hasan Mahdikhani Sarvejahani Pages 11-37
    As an authentic Islamic religion, Shia has a powerful organization of clergy under the aristocracy of the seminary organization. With the occurrence of the Islamic revolution, this institution has seen many changes and has had structural and content changes in different stages. The last of these developments is the program that was announced at the beginning of the 1401 academic year after six years of research work and experimental implementation. Whether or not the characteristics of the level of Islamic civilization are considered in this program based on the thought of the Supreme Leader, is the question of the present research. Therefore, compared to the previous program, the mentioned program is examined with a critical eye, and by stating its merits and demerits, the missed expectations in order to reach the seminary level of modern Islamic civilization are identified and explained based on the menus of the Supreme Leader. be made In this research, sixteen unique features of this program, which are different from the previous program, have been identified, and seventeen expectations have been extracted from the statements of the Supreme Leader's revolutionary thought; Finally, a suitable model for the seminary suitable for the modern Islamic civilization has been introduced.
    Keywords: seminary, modern Islamic civilization, Ayatollah Khamenei, transformation
  • Mohsen Niazi, Farshad Goudarzi *, Esmaeil Mazroui Pages 39-73
    Social risks have always and in all periods of history played a fundamental role in human life, but in the contemporary era, the attitude of society's people towards social risks has undergone a huge transformation, and the role of these risks in the living areas of society members is undeniable, on this basis, creating a correct attitude about The future of social risks seems essential. The purpose of the current research is to study the future of social risk by taking a look at the 20-year horizon of Iranian society, the statistical population of this research consisted of 12 cultural experts and university professors, open interview tool was used to collect the findings. After conducting interviews with experts, through thematic analysis, main and sub-categories were extracted from the interviews and using the layered causal analysis method, the dimensions and components of the findings were identified in four levels of litany, social causes, discourse and worldview, and myth and metaphor. . The results of this research showed that in a 20-year horizon, social risks will intensify in various fields, and metaphors and myths such as "rubbing everything on the body", "making art", "gambler" and "going into the sea" They were recognized as the basic components of social risk.
    Keywords: causal layer analysis, Future Research, ontological insecurity, social risk
  • Mohammad Shamsoddini *, MohammadReza Arab Bafrani Pages 75-94

    Changes, on a global scale, will affect the destinies of all countries and perhaps the destinies of all people. One of the areas whose change is important and effective for all societies is the world order. One of the basic questions of international relations thinkers today is whether the world order is moving towards unity or multiplicity, i.e. whether it is moving towards the consolidation of centers in different areas or towards the distribution and multiplication of power centers? And the second question is, in which areas (geoculture, geopolitics and geoeconomy), is it moving towards unity and in which areas is it moving towards plurality? In this research, using the scenario design method, these questions have been addressed and the future scenarios of the world order are studied based on three geostrategic discontinuities, i.e. geopolitics, geoculture and geoeconomy, and the global movement in each of them towards unity or plurality. This research does not seek answers to the above questions, but seeks to clarify the space of the problem. For this reason, finally, 8 different scenarios facing the international order were identified and introduced. Considering that the current situation is the "moment of multiplicity", the dominant form of future scenarios will be focused on multiplicity and plurality in power centers in each of the mentioned dimensions. Finally, according to the formulation of the scenarios, it was proposed to redesign the grand strategy of the Islamic revolution in accordance with the current conditions, and to leave the geostrategic introversion under the idea of "transpire of the revolution" based on the "Appearance of The effects of the Revolution in region and extra-region".

    Keywords: world order, Geo-strategy, International order, Geometry of the world, Scenario Planning
  • Milad Ghanbari *, Omid Voghofi Pages 95-123

    The aim of the current research was to investigate the ideal image of the marketing mix in modern Islamic civilization. The method used in this research was to review the literature and also use the qualitative method of document analysis. The findings have shown that the elements of the marketing mix, which are called P4 and include 1) price, 2) product, 3) product promotion (promotion) and 4) distribution channels, in Islam's view are largely similar to the view based on conventional marketing. The capitalist system is different and has its own definition. The results of the research show that the marketing mix in modern Islamic civilization includes Islamic product, Islamic price, Islamic promotion and Islamic distribution, each of which has coordinates and characteristics based on Islamic standards and teachings.The aim of the current research was to investigate the ideal image of the marketing mix in modern Islamic civilization. The method used in this research was to review the literature and also use the qualitative method of document analysis. The findings have shown that the elements of the marketing mix, which are called P4 and include 1) price, 2) product, 3) product promotion (promotion) and 4) distribution channels, in Islam's view are largely similar to the view based on conventional marketing. The capitalist system is different and has its own definition. The results of the research show that the marketing mix in modern Islamic civilization includes Islamic product, Islamic price, Islamic promotion and Islamic distribution, each of which has coordinates and characteristics based on Islamic standards and teachings.

    Keywords: Marketing, marketing mix, new Islamic civilization
  • Seyyed Yaser Hakimi Hakimi *, Ahmad Salahshoori, Irandokht Fayyaz Pages 125-161

    The purpose of this research is to identify the requirements of the mosque-centered educational approach. This research was done with a qualitative strategy, using the method of thematic analysis, and by collecting historical events in order to count the experiences and recommendations for the future. Since it is possible to use the great capacity of the network of imams and mosques to carry out many social responsibilities, especially the education of the future generation; The contents of the declaration of the second step of the Islamic revolution have been used as one of the important sources for drawing the future in determining these requirements. The statistical population of the research includes the historical period of Sadr Islam until now. Based on the findings of the present research, several factors play a role in reviving the real educational position of mosques, including: the two-way state network of the Ummah and the Imamate network (including all community educators), improving the competence of the Imamate network and expanding it to the level of professors, teachers and trainers, determining the mission The mosque as a center of thought and a teaching and learning institution, as well as creating unity while cultural diversity in the society. Among the fruits of this approach can be the following: the universality of knowledge, the unity of faith and science, the growth of commitment and expertise, and the reduction of education costs.

    Keywords: Approach to mosque-based education, Imamate, Ummah network, provincial education, the second step of the Islamic Revolution
  • Mohammad Yousefi *, Ebrahim Hajiani, Majid Yami Gorbanpor Pages 163-191
    Robotic technology is currently one of the vital technologies in various fields of society and will play a significant role in the future. This article examines the capabilities and future applications of robotics in the horizon of 1414. In this study, the importance of the widespread use of robots and its impact on daily life and societies in the future are examined. Focusing on the types and capabilities as well as current and future applications of robots, this article provides the reader with a comprehensive perspective. Due to technological advances, robots will be able to perform complex and diverse tasks in different environments. The main problem of this research is to identify the capabilities and future applications of robots. For this purpose, using the method of holding brainstorming sessions and interviewing experts, 84 themes related to the capabilities and future applications of robots were extracted, and then using the two-step Delphi method, 50 themes were reported as final results. The results show that in the future, the three main applications of robots include advanced processing of environmental data, increasing human living standards, exploring and extracting space resources; And the top three capabilities of robots are artificial intelligence, interaction with humans, and stability in difficult conditions.
    Keywords: Critical technologies, future robots, future image, advanced robotics