فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 98 (بهار 1402)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 98 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدرضا حیدریان*، محمد صالحی، کیومرث خطیرپاشا صفحات 5-32

    موضوع مدیران و رفتار آنان در نظام اسلامی یکی از مسایل مهم کشور است که ارایه مدل مطلوب و کارآمد برای آن نیازمند پژوهش در منابع اسلامی است. پژوهش در سیره نظری و عملی آیت الله خامنه ای(مدظله العالی) به عنوان الگویی جامع از یک مدیر عالی و رهبر دینی موفق می تواند گامی مهم برای اصلاح رفتار و سبک مدیریت و رهبری مدیران بر اساس معیارهای اسلامی باشد، لذا هدف از انجام پژوهش این است تا یک الگوی بومی و دینی برای رفتار مدیران کشور، از طریق واکاوی دیدگاه های رهبر معظم انقلاب به عنوان یک شاخص، استخراج و ارایه شود. این پژوهش از نوع بنیادی می باشد و از شیوه ی تحلیل مضمون استفاده شده است و از سخنرانی های ایشان بین سالهای 1368 الی 1400، بیاناتی که در مورد رفتار مدیران و یا شایستگی های مدیران بوده، انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. درنتیجه از میان 599 سخنرانی استخراج شده در قالب 89 کد باز، 25 مضمون محوری و 9 مضمون گزینشی طبقه بندی شده، مفاهیمی با عنوان آراستگی به فضایل اخلاقی، آزاداندیشی، مسیولیت پذیر، مردمی بودن، قانون گرایی، مقتدر، ساده زیستی، تحولگرا، رفتار جهادی از جمله شایستگی های اصلی رفتاری مدیران می باشد که در غالب یک مدل ارایه گردید. در نتیجه انتظاراتی را که مقام معظم رهبری از مدیران با توجه ماهیت نظام و احکام اسلامی و همچنین ضرورت و اهمیت پیاده سازی دستورات دینی دارند، به نحوی است که باید مورد توجه مدیران و خط و مشی گذاران قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: رفتار مدیران، تراز جمهوری اسلامی، مقام معظم رهبری، مدیریت اسلامی، شایستگی رفتاری
  • بابک نبی زاده*، حسین ظریف منش، علیرضا سعادتمندی صفحات 33-74
    تاکنون تعریفی واحد برای مفهوم بسیج منابع و امکانات به ویژه در حوزه دفاع ملی ارایه نگردیده است. دلیل این موضوع، پراکندگی تعاریف در بین رشته های مختلف به ویژه در زمینه علوم مدیریت و علوم اجتماعی از سوی دیگر است. در ادبیات پژوهش، مفهوم بسیج منابع و امکانات، از تامین مالی صرف گرفته تا تامین منابع انسانی و مواد خام و همین طور ایجاد روابط و شبکه های اجتماعی را در برمی گیرد. به طوری که هیچ عامل زمینه ای، ضرورت سازهای کنش بسیج منابع و همین طور راهبردی مشخص برای آن پیشنهاد نمی گردد. با توجه به نظرات فراوان و هم زمان پراکنده به مفهوم بسیج منابع، در مطالعه حاضر با اتخاذ رویکرد هرمنوتیک، متون موجود با راهبرد فراترکیب مورد تحلیل قرارگرفته و مفهوم سازی از بسیج منابع و امکانات در حوزه دفاع ملی انجام یافته است. نتیجه مطالعه حاضر در 5 دسته قابل طبقه بندی اند. این مطالعه از یک سو به شناسایی عوامل پیشینی برای تحقق بسیج منابع و امکانات در حوزه دفاع ملی و تعیین ابعاد بسیج منابع پرداخته و از سوی دیگر راهبردهای اجرایی بسیج منابع و امکانات در این حوزه را مشخص نموده است. علاوه بر این شناسایی زمینه محیطی خاص بسیج منابع و امکانات و شاخص های تحقق موفقیت آمیز بسیج منابع و امکانات در حوزه دفاع ملی نیز شناسایی گردیده اند.
    کلیدواژگان: بسیج منابع، تحلیل هرمنوتیک، فراترکیب، مفهوم پردازی
  • سلیل بکان*، رمضان جهانیان، پریسا ایران نژاد صفحات 75-109
    امروزه یکی از برجسته ترین اهداف آموزش و پرورش کشور، توسعه کارآفرینی پایدار است. از همین رو، هدف اصلی این پژوهش طراحی و تبیین الگوی توسعه کارآفرینی مبتنی بر توسعه پایدار در آموزش و پرورش با نمونه مورد مطالعه مدارس استان البرز می باشد. پژوهشی که از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-پیمایشی است. شیوه جمع آوری داده ها از نوع اکتشافی می باشد که با رویکرد آمیخته (کیفی-کمی) تحلیل شد.جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان دانشگاهی می باشد که 20 نفر به روش هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی، از جامعه آماری مدیران، کارشناسان و معلمان استان البرز، 361 نفر به وسیله فرمول کوکران تعیین حجم شدند و به روش تصادفی طبقه ای ، پرسشنامه برداشت شد. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده-های بخش کیفی به روش کدگذاری و با استفاده از نرم افزار اطلس تی آی و تحلیل داده های بخش کمی هم به روش تحلیل محتوای کیفی، مدلسازی معادلات ساختاری و آزمون های مقایسه ای انجام شد. نتایج پژوهش حاکی از شناسایی ابعاد و مولفه های توسعه کارآفرینی و توسعه پایدار در نظام آموزش و پرورش است و نشان می دهد الگوی طراحی شده از تناسب قابل قبولی برخوردار است . بین وضع موجود این ابعاد و مولفه ها با وضع مطلوب شان تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، نتایج حاکی از آن است که توسعه پایدار اثر مثبت و معنی داری بر توسعه کارآفرینی دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه کارآفرینی، توسعه پایدار، آموزش و پرورش
  • مصطفی حیدری هراتمه* صفحات 110-131
    هدف مطالعه حاضر شناخت مولفه های مدیریت جهادی در نظر گرفته شد. با بررسی ادبیات و مطالعات موجود، منابع اسلامی و منویات مقام معظم رهبری نه مولفه شناسایی گردید که با استفاده از تحلیلی نوین تحت عنوان مدلسازی ساختاری تفسیری، جهت تعیین روابط میان مجموعه مولفه ها استفاده گردید. بعد از تعیین ماتریس و ترسم خطوط مرزی، مولفه ها بر اساس میزان نفوذ و وابستگی مشخص و دسته بندی شدند. مولفه های پیوندی شامل" کارایی، عدالت و برنامه محور” نیروی نفوذ و هم چنین نیروی وابستگی قدرتمندی دارند، این مولفه ها در حقیقت مولفه هایی هستند که بی ثباتند، به این معنا که انجام هرگونه اقدامی در مورد این مولفه ها علاوه بر اینکه مستقیما بر سایر مولفه ها اثر می گذارد، می تواند در قالب بازخورد از سایر مولفه ها بر خود مولفه نیز اثرگذار باشد. مولفه های مستقل شامل“اخلاص و هوشمندی” است که نیروی نفوذ قوی دارند، اما نیروی وابستگی آنها ضعیف است، که در واقع مولفه های کلیدی بوده و با ایجاد تغییر در آن ها می توان بر بقیه مولفه ها تاثیر گذاشت. “مولفه های وابسته شامل سخت کوشی و چالش با موانع” هستند که نیروی نفوذ ضعیفی دارند، با این وجود از نیروی وابستگی بالاتری نسبت به سایر مولفه ها برخوردار هستند. در واقع استخراج این مولفه ها نشان می دهد که علیرغم اینکه در نگاه عام، مفهوم مدیریت جهادی، معنای ساده انگارانه داشته اما در نگاه علمی، یافته نشان دادند که مبتنی بر شاخص های کاملا علمی مدیریتی بوده و می تواند به عنوان یک سبک نوین مدیریتی ارایه و پیاده سازی گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، قدرت نفوذ، قدرت وابستگی، مدلسازی ساختاری تفسیری
  • اکبر ذوالفقاری* صفحات 133-167
    هدف اصلی پژوهش فراتحلیل عوامل موثر بر مشارکت سیاسی در انتخابات ملی در جمهوری اسلامی ایران در بازه زمانی 1396 الی 1401 است. روش تحقیق از نوع فراتحلیل کمی؛ ابزار آن پرسشنامه معکوس؛ جامعه آماری پژوهش؛ 87 تحقیق پیمایشی(علمی -پژوهشی) که 32 موردپژوهش با رعایت روایی، اعتبار و کیفیت پژوهش؛ وجود ضریب همبستگی، حجم نمونه و سطح معنی داری انتخاب شدند. واحد تحلیل هم مقالات پژوهشی است که در پایگاه های علمی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری چاپ شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد بین عوامل فرهنگی(سبک زندگی کاندیدا، شبکه ماهواره ای، تقدیرگرایی، سرمایه فرهنگی، رسانه داخلی، رسانه خارجی، باورهای دینی)، عوامل اجتماعی(تعلق طایفه ای-قومی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، ناکامی اجتماعی، احساس تبعیض اجتماعی)، عوامل سیاسی(فرهنگ و آگاهی سیاسی، مشارکت سیاسی، جامعه پذیری سیاسی، اعتماد سیاسی، احساس اثربخشی سیاسی، رضایت از عملکرد سیاسی، علاقه مندی به سیاست)، و عوامل روانی(عزت نفس، احساس امنیت، احساس انزوا، احساس هویت، احساس بیگانگی)، با مشارکت سیاسی در انتخابات ملی رابطه معنی داری وجود دارد. بر اساس نتایج تحقیق، انتخابات کنشی سیاسی، و جلوه ای از مشروعیت و مقبولیت نظام سیاسی است؛ که، رشد دموکراسی، توسعه سیاسی، و تحقق حکمرانی متعالی سیاسی را به همراه دارد. با مشارکت شهروندان در انتخابات، فضای سالم سیاسی رقابتی بوجود می آید، عقلانیت، دموکراسی و جمع گرایی سیاسی محقق می شود. نتایج تحقیق همچنین نشان می دهد در ایران پس از انقلاب اسلامی، میزان مشارکت مردم در انتخابات بالا بوده است، و مردم با حضور در انتخابات، فهم و ذایقه سیاسی، دلبستگی، و تعهد خود به نظام سیاسی را به نمایش گذارده اند.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، رای دهی، انتخابات، مشارکت سیاسی، سرمایه سیاسی و رفتار انتخاباتی
  • سید محسن فاضلی، سید محمدرضا موسوی، احسان مصطفی پور، سید محمود موسوی* صفحات 169-192

    بازی در پلان امنیتی تجویزی آمریکا در منطقه و عدم مشروعیت ذاتی باعث شده است تا رژیم اشغالگر قدس در دو دهه گذشته، دکترین دفاعی خود را از انباشت و توازن قدرت، به دکترین منفعلانه توازن تهدید تغییر دهد. یکی از مصادیق این دکترین، تقلید از راهبرد دفاع پیرامونی ج.ا. ایران در لبنان و سوریه، در تقرب ژیوپلیتیک ایران در کشورهای آذربایجان و اقلیم کردستان عراق است. نظر به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با استخدام قالب نظری مجموعه امنیت منطقه ای و اتخاذ رویکردی ترکیبی-تلفیقی و نوآورانه، ماهیت این راهبرد را در تناظر با ج.ا. ایران بررسی کند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل ماتریس اثرات متقاطع و تحلیل ماتریس اثرات متوازن از طریق استخدام نظرات نخبگانی، نشان داد که راهبرد دفاع پیرامونی طرفین، در چهار مولفه متناظر هستی شناسی جامعه شناسی، روش شناسی و منابع و 14 متغیر گوناگون ذیل این محورها، با هم تفاوت بنیادین دارند که باعث شده است راهبرد دفاع پیرامونی رژیم غاصب، در مقایسه با راهبرد ایران، کارایی لازم را نداشته و با چالش های ماهوی و تکنیکی فراوانی مواجه باشد. همچنین، این یافته ها نشان داد که این متغیرها در دسته های گوناگون راهبردی،حیاتی، هدف، ریسک، تنظیم گر، اهرمی و محیطی، دسته بندی می شوند. بر اساس یافته های تحقیق، با تاکید بر مولفه های قدرت نرم نظام و مبانی مذهبی انقلابی، پیش برنده ترین سناریو با بیش ترین عوامل کلیدی مطلوب، برای ارتقاء راهبرد ایران و مقابله با راهبرد رژیم صهیونیستی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: امنیت، دفاع پیرامونی، تحلیل اثر متوازن، تحلیل اثر متقاطع، تحلیل عاملی اکتشافی
|
  • Seyed Mohammad Reza Heydarian *, Mohammad Salehi, Kiumars Khatirpasha Pages 5-32

    The topic of managers and their behavior in the Islamic system is one of the important issues in the country that requires a desirable and efficient model for Islamic resources. Ayatollah Ali Khamenei's theoretical and practical research as a comprehensive model of a successful manager and successful religious leader can be an important step in reforming the behavior and style of management and leadership based on Islamic standards, so the purpose of research This is to extract and present a indigenous and religious pattern for the behavior of the country's leaders by analyzing the views of the Supreme Leader of the Revolution as an indicator. This research is a fundamental type and used the theme analysis method, and his lectures between 1368 and 1400 have been selected and analyzed on the behavior of managers or managers' competencies. As a result, out of 599 lectures extracted in the form of 89 open codes, 25 central themes and 9 classified selective themes, concepts called ethical virtues, free -thinking, responsible, popularity, legalism, powerful, simple, biological, transformational Jihadist behavior is one of the main behavioral competencies of managers presented in a model. As a result, the expectations that the supreme leader of managers have due to the nature of the system and Islamic law, as well as the necessity and importance of implementing religious orders, must be taken into consideration by managers and policies.

    Keywords: Managers' behavior, the balance of the Islamic Republic, the position of supreme leader, Islamic management, Behavioral Competence
  • Babak Nabizadeh *, Hosein Zarifmanesh, Alireza Saadatmandi Pages 33-74
    So far, no single definition has been provided for the concept of mobilization of resources and facilities, especially in the field of national defense. The reason for this is the dispersion of definitions among different disciplines, especially in the field of management sciences and social sciences on the other hand. In the research literature, the concept of mobilizing resources and facilities includes everything from providing financial resources to providing human resources and raw materials, as well as creating relationships and social networks. So that there is no background factor, the necessity of resource mobilization action tools, and no specific strategy is proposed for it. Considering the many and at the same time scattered opinions on the concept of resource mobilization, in the present study, by adopting a hermeneutic approach, the existing texts were analyzed with a meta-composite strategy and the conceptualization of resource mobilization and facilities in the field of national defense was done. The results classified into 5 categories. This study has identified the previous factors for realizing the mobilization of resources and facilities in the field of national defense and determining the dimensions of resource mobilization, and on the other hand, it has identified the implementation strategies for the mobilization of resources and facilities in this area. In addition to this, the specific environmental context of the mobilization of resources and facilities and the indicators of the successful realization of the mobilization of resources and facilities in the field of national defense have also been identified.
    Keywords: resource mobilization, hermeneutic analysis, Meta-Synthesis, conceptualization
  • Soleil Bakan *, Ramezan Jahanian, Parisa Irannejad Pages 75-109
    Today, one of the most prominent goals of education in the country is the development of sustainable entrepreneurship. Therefore, the main goal of this research is to design and explain the model of entrepreneurship development based on sustainable development in education with the studied sample of schools in Alborz province. A research that is practical in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The method of data collection is exploratory, which was analyzed with a mixed (qualitative-quantitative) approach.The statistical population in the qualitative part is university experts, 20 people were selected in a targeted way, and in the quantitative part, 361 people from the statistical population of administrators, experts and teachers of Alborz province were determined by Cochran's formula and randomly stratified. The questionnaire was collected. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, whose validity and reliability were confirmed. Qualitative part data analysis was done by coding method using Atlas TI software and quantitative part data analysis was done by qualitative content analysis method, structural equation modeling and comparative tests. The results of the research indicate the identification of dimensions and components of entrepreneurship development and sustainable development in the education system and show that the designed model has an acceptable fit. There is a significant difference between the current state of these dimensions and components and their desired state. Also, the results indicate that sustainable development has a positive and significant effect on the development of entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurship, entrepreneurship development, sustainable development, educational system
  • Mostafa Heidari Haratemeh * Pages 110-131
    The aim of the current study was to know the components of jihadi management. By reviewing the available literature and the menus of the Supreme Leader, nine components were identified, which were used to determine the relationships between the set of components using a new analysis called interpretive structural modeling. After determining the matrix and drawing the boundary lines, the components were identified and categorized based on the level of Driving and Dependent Force. Linkage components including "Efficiency, Equity, and Program Oriented" have influence power as well as strong dependence power, these components are in fact unstable components, in the sense that doing any action on these components in addition to directly affecting other components has an effect, it can also affect the component itself in the form of feedback from other components. The independent components include "sincerity and intelligence" which have a strong influencing power, but their dependence power is weak, which are actually key components and by making changes in them, you can influence the rest of the components. Dependent components include "hard work and challenge with obstacles" which have a weak influencing power, however, they have a higher dependence power than other components. In fact, the extraction of these components shows that despite the fact that in the general view, the concept of jihadi management has a simplistic meaning, but in the scientific view, The findings showed that it is based on completely scientific management indicators and can be presented and implemented as a new management style.
    Keywords: Jihadist Management, Driving Force, Dependent Force, Interpretive Structural Modeling
  • Akbar Zolfaghari * Pages 133-167
    The main goal of the research is to study the factors affecting political participation in national elections in the Islamic Republic of Iran in the period of 2017-2022. The method of study is quantitative meta-analysis method; the tool of study is reverse questionnaire; the statistical population of the research; 87 survey research (scientific-research), of which 32 cases were researched with respect to validity, validity and quality of research. Correlation coefficient, sample size and significance level of each research were selected. The sampling is non-probability-targeted method. The unit of analysis is the research articles published in scientific databases approved by the Ministry of Science, Research and Technology. The research findings show that there is a significant relationship between cultural factors(candidate's lifestyle, satellite network, fatalism, cultural capital, domestic media, foreign media, religious beliefs), social factors (tribal-ethnic affiliation, social trust, social cohesion, social failure, feeling of social discrimination), political factors(political culture and awareness, political participation, political sociability, political trust, sense of political effectiveness, satisfaction with political performance, interest in politics), and psychological factors (self-esteem, sense of security, sense of isolation, sense of identity) , feeling of alienation), with political participation in national elections. According to the results of the research, elections are a political action and a manifestation of the legitimacy and acceptability of the political system, which leads to the growth of democracy, political development, and the realization of superior political governance. A healthy competitive political atmosphere is created; rationality, democracy and political collectivism are realized by citizens’ participation in national elections.
    Keywords: Meta-analysis, Voting, elections, political participation, political capital, electoral behavior
  • Seyyed Mohsen Fazeli, Seyyed Mohammad Reza Moosavi, Ehsan Mostafapour, Seyyed Mahmood Moosavi * Pages 169-192

    Paying in the prescribed security plan of United States and inherent illegitimacy has forced the Zionist regime to change his defensive doctrine in the last two decades from accumulation of power and balance of power to the passive balance of threat .Among the samples of this passive doctrine has been imitating the peripheral defense strategy of the Islamic republic of Iran in Lebanon and Syria to be implemented in Azerbaijan and Iraqi Kurdistan region. Due to the importance of this issue, the current research has employed the regional security complex theory to analyze these to strategies comparatively through exploratory factor analysis, matrix of crossed impacts and using experts view. It was found that the two strategy are different in four dimensions of ontology, sociology, methodology, and resources which entail 14 different variables. It was also found that these variable are placed into different categories of strategic, target, risk, leverage and environmental variables which resulted in inherent difference between the strategies in favor of Iran. An ideal scenario based on the components of soft power is presented.

    Keywords: Security, Peripheral Defense, balanced crossed impacts, exploratory factor analysis