فهرست مطالب

زن و جامعه - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1402)

فصلنامه زن و جامعه
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عاطفه سرکش، رویا آل عمران* صفحات 1-16
    در طول سه دهه گذشته، بسیاری از کشورها اصالحات اقتصادی را انجام دادهاند که شامل سیاستهایآزادسازی تجاری است و عالقه زیادی به تاثیر جنسیتی این اصالحات وجود دارد. از سوی دیگر آزادسازیتجاری ساختار اشتغال، میزان فقر و توزیع درآمد و دستمزد را تعیین میکند. در این راستا هدف این مقاله برآورداثر آزادسازی تجاری بر نرخ اشتغال زنان با استفاده از داده های تابلویی مربوط به کشورهای منتخب اسالمی درقالب رویکرد اقتصاد سنجی فضایی است. برای این منظور از آمار سالهای 1999 تا 2018 استفاده شدهاست. نتایج نشان میدهد که آزادسازی تجاری تاثیر مستقیم و معنادار و موانع تعرفهای تاثیر معکوس و معناداربر نرخ اشتغال زنان کشورهای منتخب دارد. همچنین آزادسازی تجاری یک کشور اثر سرریز مثبت بر نرخاشتغال زنان سایر کشورها داشته است. به این معنی که با افزایش آزادسازی تجاری هر کشور، به طور متوسطنرخ اشتغال زنان سایر کشورهای منتخب افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، موانع تعرفهای، نرخ اشتغال زنان، اقتصادسنجی فضایی
  • فاطمه رهنما*، صدیقه احمدی، کیانوش زهراکار صفحات 17-34
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نگرش نسبت به روابط فرا زناشویی بر اساس ابعاد تاریک شخصیت و کیفیت دل بستگی در زنان متاهل بود.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل زنان متاهل مراجعه کننده به مرکز مشاوره رازی کرج در سال 1400 بود. تعداد 191 نفر از طریق روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه نگرش روابط فرا زناشویی واتلی (2008)، مقیاس سه گانه تاریک شخصیت جانسون و وبستر (2010)، پرسشنامه سبک دل بستگی بزرگسال کولینز و رید (1996) استفاده شد. داده های این پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان دادند نمره کل مثلث تاریک شخصیت و بعد سایکوپات به صورت جداگانه می توانند نگرش به روابط فرا زناشویی در زنان متاهل پیش بینی کنند. اما صفات ماکیاولی و خودشیفتگی همچنین سبک های دل بستگی توان پیش بینی نگرش روابط فرا زناشویی در زنان متاهل را ندارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت در افراد سایکوپات میزان صداقت، خوشحالی و حس انسان دوستی کم است و رابطه زیادی با روابط یک شبه و انواع خیانت جنسی بدون ایجاد رابطه حسی و عاطفی می باشد، افراد باصفت سایکوپاتی بیشتر راغب به ایجاد روابط کوتاه مدت هستند و به علت کمبود حس تعهد، خیانت در این گونه افراد زیاد است.واژه های کلیدی: نگرش نسبت به روابط فرا زناشویی، ابعاد تاریک شخصیت، کیفیت دلبستگی.
    کلیدواژگان: پیش بینی، نگرش نسبت به روابط فرا زناشویی، ابعاد تاریک شخصیت، کیفیت دلبستگی، زنان متاهل
  • فرشید اصلانی*، مرضیه ملکیها صفحات 35-52
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مشاوره شغلی مبتنی بر الگوی تعالی شغل- خانواده بر تسهیل تعارض شغل- خانواده، تعارض خانواده- شغل و تصحیح خود- ارزشیابی بنیادی زنان شاغل دانشگاه اصفهان بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه تجربی- به روش پیش آزمون، پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان کارمند دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1400 بودند. از این جامعه، تعداد 30 نفر از کارمندان داوطلب حاضر به همکاری انتخاب و در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) به طور تصادفی جایگزین شدند. متغیر مستقل جلسات مشاوره شغلی مبتنی بر الگوی تعالی شغل- خانواده (گرینهاوس و پاول، 2006(بود که در هشت جلسه در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک، پرسشنامه تعارض شغل- خانواده (مک ماریان و نت مایر، 1996) و مقیاس خود- ارزشیابی بنیادی (جاج و همکاران، 2003) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس (آنکوآ) نشان داد که بین میانگین پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل در دو بعد تعارض شغل- خانواده، خانواده- شغل و خود-ارزشیابی بنیادی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    مشاوره شغلی مبتنی بر الگوی تعالی شغل- خانواده بر تسهیل تعارض شغل- خانواده در دو بعد و تصحیح خود- ارزشیابی بنیادی موثر است.
    کلیدواژگان: تعالی شغل- خانواده، تعارض شغل- خانواده، زنان
  • محمود حسین آبادی، رحمت الله امیراحمدی*، علیرضا اسماعیلی، محمدرضا نعیمی صفحات 53-70

    خشونت علیه زنان عامل عمده ای در ایجاد آسیب های جسمی، روحی و روانی بر زنان محسوب می شود. هدف شناخت تاثیر عوامل جامعه شناختی برکنش های خشونت آمیز خانگی بر روی زنان است. روش تحقیق پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش زنان خشونت دیده مراجعه کننده به اورژانس اجتماعی کشور به تعداد 15721هزار نفربودند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 389 نفر تعیین و آزمودنی ها به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود، ضمن این که از ابزار فیش برای جمع آوری آمار و اطلاعات موجود در آرشیو استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل آمار عملکرد اورژانس اجتماعی کشور، وجود فراوانی اعمال خشونت در گروه های سنی 30 تا 39 سال را نشان می دهد. نتایج ضریب همبستگی نشان می دهد خشونت علیه زنان با هنجار ها و ارزش های اجتماعی، ناکامی اجتماعی، پایگاه اقتصادی-اجتماعی زوجین، نگرش های مردسالارانه، منزلت اجتماعی، بیکاری، فقر و اعتیاد رابطه دارد. بیشترین میزان همبستگی مربوط به متغیر مردسالاری با ضریب همبستگی 561 /0 و کمترین آن مربوط به متغیر منزلت اجتماعی با ضریب همبستگی 132/0- می باشد. خشونت علیه زنان عمدتا تحت تاثیر ساختارهای فرهنگی و اجتماعی و بویژه جامعه پذیری جنسیتی صورت می گیرد لذا تغییر نگرش ها، خرده فرهنگ ها، عقاید و باورهای جنسیتی افراد جامعه در کنار آموزش و توانمند سازی زنان و همچنین بهبود وضعیت ساختاری جامعه در حوزه های اقتصادی، اجتماعی ، فرهنگی ، حقوقی و سیاسی موجبات پیشگیری، کنترل و کاهش خشونت های خانگی اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: عوامل جامعه شناختی، کنش های خشونت آمیز خانگی، زنان، ایران
  • یاسر عبدالرزاق فاخر الیاسری، وجیهه جوانی*، فاطمه عبدوی صفحات 71-84
    برابری و عدالت جنسیتی در حوزه ورزش از مهم ترین مسایلی است که در ورزش وجود دارد که سهم زنان از این نابرابری موجود در ورزش بیشتر از مردان می باشد. هدف از پژوهش حاضر واکاوی برابری جنسیتی در فوتبال عراق است. رویکرد کلی این تحقیق از نوع کیفی بوده و روش مورد استفاده تحلیل مضمون یا تماتیک است. در این پژوهش، با رویکرد تماتیک، 17 تن از اساتید و پژوهشگرانی که در زمینه جامعه شناسی و مدیریت ورزشی در کشور عراق فعالیت دارند، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با سوالات باز استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش در مجموع 77 مضامین پایه، 8 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر استخراج و طبقه بندی شدند و مضمون های سازمان دهنده تحقیق شامل فرهنگ عمومی، حمایت عمومی از فوتبال مردان، کلیشه های جنسیتی، محدودیت های خانوادگی، نابرابری جنسیتی در فضای مجازی، کژکارکرد رسانه در برابری جنسیتی، نابرابری جنسیتی در فرصت های مالی و نابرابری جنسیتی در امکانات ورزشی بود و مضمون فراگیر شامل چالش های اجتماعی، چالش های رسانه ای و چالش های فرصت نابرابر بود. نتایج گواه وجود نابرابری و بی عدالتی در فوتبال عراق است و این مهم، با چالش هایی روبه رو است و توجه اساسی به این چالش ها، به منظور افزایش برابری و کاهش این شکاف جنسیتی ضروری است.
    کلیدواژگان: فوتبال، برابری جنسیتی، عراق
  • اسحق ارجمند سیاهپوش*، داریوش رضاپور صفحات 85-102

    هدف از این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثر بر روابط دموکراتیک در خانواده در بین زنان متاهل شهر اندیمشک است. روش پژوهش، پیمایشی و واحد تحلیل فرد پاسخگو و سطح تحلیل، خرد است. شیوه نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای است و حجم نمونه طبق فرمول کوکران 375 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسشنامه محقق ساخته و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج نشان داد که میزان روابط دموکراتیک در خانواده در پاسخگویان در حد نسبتا پایینی است و میزان محسوسی از نابرابری نیز وجود دارد. بین متغیرهای میزان دینداری، میزان تحصیلات و جامعه پذیری جنسیتی با میزان روابط دموکراتیک رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد. تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که 1/58 درصد از تغییرات میزان روابط دموکراتیک به متغیرهای مستقل مربوط می شود و متغیرهای میزان دینداری و میزان تحصیلات زن تاثیر بیشتری در میزان روابط دموکراتیک دارند. همچنین متغیر کلیشه های جنسیتی کمترین اثر را بر میزان روابط دموکراتیک در خانواده داشته است. هرچه میزان دینداری و جامعه پذیری جنسیتی بیشتر باشد، باعث افزایش روابط دموکراتیک و برابری بیشتر قدرت تصمیم گیری در درون خانواده در ابعاد خانوادگی و اجتماعی می شود.

    کلیدواژگان: روابط دموکراتیک، خانواده، جامعه پذیری جنسیتی، میزان تحصیلات، اندیمشک
  • رامین زراعتگری* صفحات 103-122
    مقدمه
    در این مقاله آثار حضور زنان در هیات مدیره شرکت ها بر کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار آن ها با در نظر گرفتن نقش نظارت درون-سازمان و برون سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. روش شناسی: روش این پژوهش از نوع کمی و پس رویدادی است و برای اندازه گیری کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار از الگوی پینوک و لیلیس استفاده شد. نمونه این پژوهش مبتنی بر داده های مربوط به 122 شرکت فعال در بورس تهران از سال 1386 تا 1398 می باشد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل های رگرسیونی پژوهش نشان داد که بین تنوع جنسیتی هییت مدیره و کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار شرکت ها رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین، بین بیش(کم)سرمایه گذاری در نیروی کار و تنوع جنسیتی هییت مدیره رابطه منفی و معناداری وجود دارد. افزون بر این، شواهد نشان داد زمانی که شرکت ها دارای نظارت درون سازمانی و برون سازمانی ضعیف هستند، رابطه مثبت قوی تری بین تنوع جنسیتی هییت مدیره و کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس شواهد بدست آمده از پژوهش به سهامداران شرکت ها پیشنهاد می شود که در انتخاب اعضای هییت مدیره، حضور بانوان و انتخاب آنها به عنوان عضو هییت مدیره توجه ویژه ای داشته باشند. هم چنین، به سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، نهادهای متولی استخدام در ایران و سایر نهادهای ذیربط پیشنهاد می شود با تعامل با یکدیگر برای ارتقای نیروی کار شرکت ها، قوانینی را وضع کنند که شرکت ها موظف به انتخاب اعضای هییت مدیره زن شوند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری در نیروی کار، نظارت، زن، هیات مدیره
  • علی شکور، سنا محمدی، محمد قمبری همدانی، غلامرضا لطیفی، میلاد بابایی الیاسی* صفحات 123-140

    امروزه مطالعه درباره ی حضور پذیری زنان در محیط های شهری یکی از دغدغه های اصلی مدیران و برنامه ریزان شهری به حساب می آید. لذا هدف این پژوهش، مطلوبیت سنجی عوامل کلیدی تاثیر گذار بر مقوله احساس امنیت بانوان در فضاهای باز شهری ناحیه بلافصل شهری نایسر می باشد. این پژوهش از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی و از نظر روش جزء پژوهش های توصیفی - تحلیلی به شمار می رود. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه ای با چهار شاخص اصلی و 23 گویه از طریق مرور اسناد معتبر پژوهشی استخراج شده است و حجم نمونه نیز بر اساس فرمول کوکران برابر با 375 نفر محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل یافته های حاصل از مطالعات میدانی از روش تحلیل عاملی در نرم افزار ssps استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که امنیت فضاهای عمومی منطقه نایسر در ابعاد کالبدی - فضایی، اجتماعی - رفتاری و دسترسی از منظر زنان پایین است؛ در حالی که در بعد نظارت میزان امنیت این فضاها در حد متوسط می باشد. همچنین نتایج تحلیل عاملی نشان می دهد که در مجموع می توان از میان 23 شاخص استخراج شده بر روی 4 عامل مهم در ارتقاء حس امنیت زنان تاکید نمود که عبارتند از: بازسازی محیطی و افزایش نظارت پلیس (با مقدار ویژه 94/4)، ارتقاء کیفیت محیط های سواره و پیاده و نظارت های هوشمند (با مقدار ویژه 37/3)، استقلال افراد برای حضور در فضاهای عمومی (با مقدار ویژه 41/2) و عامل رنگ آمیزی و خوانایی المان های شهری (با مقدار ویژه 34/2).

    کلیدواژگان: امنیت، بانوان، فضاهای عمومی شهری، ناحیه منفصل شهری نایسر
  • سهیلا باستانی، مریم غلامزاده جفره*، منصور سودانی صفحات 141-156
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تجربه زیسته زنان مطلقه از سازگاری با طلاق بود. روش تحقیق کیفی از نوع پدیدار شناسی بود. جامعه آماری زنان مطلقه شهر شیراز در سال 99- 98بودند که در نهایت 10 نفر از آن ها با نمونه گیری هدفمند مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختار یافته تا رسیدن به اشباع نظری بود. داده ها با استفاده از تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته های حاصل از این پژوهش سازگاری با طلاق در زنان را بر اساس 3 مضمون تحلیل می نماید. 1- خانواده منبع موثر در رسیدن به سازگاری 2- رشد تاب آوری فردی 2- افزایش تاب آوری اجتماعی. براین اساس ، حمایت عاطفی و پشتیبانی مادی خانواده از فرد مطلقه، عوامل مهمی هستند که جهت گیری خانواده را در فرایند رسیدن به سازگاری نشان می دهند. جنبه های فردی سوگواری بر طلاق، مدیریت هیجانات، پذیرش طلاق، حرکت به سوی تعالی، پیوند با معنویت بیان کننده اثرگذاری تاب آوری فردی بر سازگاری با طلاق می باشند. در عین حال کسب حمایت های اجتماعی، کسب درآمد و رسیدن به استقلال مالی جهت گیری عوامل اجتماعی را در رشد تاب آوری اجتماعی افراد مطلقه درک پذیر می کنند. یافته ها نشان دهنده ضرورت توجه همه جانبه به مسایل زنان مطلقه پس از جدایی و انجام اقداماتی موثر جهت توانمندسازی آنان پس از جدایی می باشد. ضروری است که سیاستمداران و متولیان حوزه خانواده با انجام اقدامات موثر همچون برگزاری کارگاه های توانمند سازی پس از طلاق نسبت به رفع آسیب های پس از این بحران در زنان مطلقه برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: سازگاری با طلاق، زنان، پژوهش کیفی، پدیدار شناسی
  • محمدحسن فردوسی*، بهرام نیک بخش، سودابه زبرجد صفحات 157-172
    مقدمه
    زن، در طول تاریخ فرصت کافی پیدا نکرده تا شایستگی خود را برای مشارکت فعال در ورزش به اثبات برساند. هدف از این تحقیق تدوین الگویی برای خودکارآمدی ورزشی مبتنی بر حمایت اجتماعی و وضعیت اجتماعی اقتصادی با متغیر میانجی انگیزه مشارکت ورزشی در زنان بود. روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی بوده و از لحاظ هدف یک تحقیق کاربردی است. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه زنان ورزشکار متاهل و یا حداقل یک بار ازدواج کرده شهر تهران بود که نمونه مورد مطالعه به حجم 384 نفر(طبق فرمول کوکران) با به کارگیری روش نمونه‎گیری خوشه‎ای چندمرحله ای برآورد شد. در این پژوهش از پرسشنامه های خودکارآمدی ورزشی کرل و همکاران(2007)، حمایت اجتماعی فیلیپس(1986)، وضعیت اجتماعی-اقتصادی قدرت نما(1392) و انگیزه مشارکت ورزشی هونگ یونگ لین(2010) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS/18 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد، متغیرهای حمایت اجتماعی و وضعیت اجتماعی-اقتصادی اثر مستقیم بر متغیر میانجی انگیزه مشارکت ورزشی در زنان ورزشکار دارند. اما متغیر وضعیت اجتماعی-اقتصادی اثر مستقیم بر خودکارآمدی ورزشی در زنان ورزشکار ندارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس مدل ذکر شده جامعه و دولت، در راستای حمایت همه جانبه باید از طریق فرهنگسراهای شهرداری، پارک ها، فضاهای سبز و کلوپ های ورزشی شرایطی را فراهم کنند که زنان جامعه با هر درآمد و جایگاه اجتماعی بتوانند به فعالیت های بدنی و شناخت ظرفیت های خود بپردازند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی ورزشی، حمایت اجتماعی، وضعیت اجتماعی اقتصادی، انگیزه مشارکت ورزشی
|
  • Atefeh Sarkesh, Roya Aleemran * Pages 1-16
    Over the past three decades, many countries have implementedeconomic reforms that include trade liberalization policies and there is astrong interest in the gender impact of these reforms. On the other hand,trade liberalization determines the structure of employment, the extent ofpoverty, and the distribution of income and wages. The purpose of thispaper is to estimate the effect of trade liberalization on women'semployment using panel data from selected Islamic countries in theframework of a spatial econometric approach. The 1999 to2018 statisticswere used for this purpose. The results show that trade liberalization has adirect and significant impact, and tariff barriers have a significant andreverse impact on the employment of women in the Selected IslamicCountries. Also, the commercial liberalization of one country has had apositive effect on the employment of women in other countries. Thismeans that with the increasing commercial liberalization of each country,the average employment rate of women in other Selected IslamicCountries has increased.
    Keywords: Spatial econometrics, Trade liberalization, Tariff Barriers, women', s Employment Rate
  • Fateme Rahnema *, Sedighe Ahmadi, Kianoush Zahrakar Pages 17-34
    Introduction
    The aim of this study was to predict attitudes toward extramarital relationships based on the dark dimensions of personality and the quality of attachment in married women.
    Methods
    The present study was descriptive and correlational. The statistical population of this study included married women who referred to Razi Counseling Center in Karaj in 1400. 191 people were considered as a sample through available sampling method. For data collection, the extramarital relationship attitude questionnaire (Watley, 2008), the Dark Triple Personality Scale (Johnson and Webster, 2010), the adult attachment style questionnaire (Collins and Reed, 1996) were used. The data of this study were analyzed using Pearson correlation test and multivariate regression analysis.
    Findings
    The results of regression analysis showed that the total score of the dark personality triangle and the psychopath dimension separately can predict attitudes toward extramarital relationships in married women. But Machiavellian traits and narcissism as well as attachment styles are not able to predict the attitude of extramarital affairs in married women.
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, it can be said that the level of honesty, happiness and sense of humanity in psychopaths is low and has a great relationship with overnight relationships and types of sexual infidelity without creating a sensory and emotional relationship. Relationships are short-lived and due to lack of commitment, betrayal is high in such people.Keywords: Attitude towards extramarital affairs, dark dimensions of personality, quality of attachment.
    Keywords: Prediction, attitude towards extramarital affairs, dark dimensions of personality, attachment quality, Married Women
  • Farshid Aslani *, Marziyeh Malekiha Pages 35-52
    Aim
    The aim of this research was the survey effectiveness of career counseling based on the native model of work-family enrichment on the facilitation of work-family and family-work conflict.
    Method
    The research method was quasi-experimental method where in the pre-test and post-test were used with experimental and control group. The stastisical population were all of female workers in Isfahan University at 2021. From this population 30 persons were selected from the list of voulentary person who ready to participate and were substituted randomly in to experiment group (15 person) and control group (15 person).The independent variable was the career counseling sessions based on the model of work-family enrichment (Greenhous & Powell, 2006) that have been performed in 8 sessions to the experiment group and control group did not any intervention. In this research were used from demographic and work-family conflict (McMarian & Net Mayer, 1996) questionnaires for data gathering.
    Results
    results of Analysis of Covariance (ANCOVA) showed that there is meaningful difference between means post-test of experimental and control group in two demintion of work-family enrichment and family-work enrichment (P<0.05).
    Conclusion
    career counseling base on the native model of work-family enrichment is effective in facilitate of work-family conflict in two dimensions.
    Keywords: Work-family excellence, Work-family conflict, Women
  • Mahmoud Hosseinabadi, Rahmatollah Amirahmadi *, Alireza Esmaeili, Mohammad Reza Naeimi Pages 53-70

    Violence against women is considered as a major factor in causing physical, mental and psychological damage to women. The aim is to know the impact of sociological factors of domestic violence on women. The research method is survey. The statistical population was 15,721 victims of violence referring to the social emergency in the country. The sample size was determined 389 violent women, according to Cochran's formula and were studied by simple random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, while the fish tool was used to collect statistics and information in the archive. The findings of the analysis of the country's social emergency statistics show the prevalence of violence in the age groups of 30 to 39 years old. The results of the correlation coefficient show that violence against women is related to social norms and values, social failure, socio-economic base of couples, patriarchal attitudes, social dignity, unemployment, poverty and addiction. The highest correlation is related to the patriarchy variable with a correlation coefficient of 0.561 and the lowest is related to the social status variable with a correlation coefficient of -0.132. Violence against women is mainly influenced by cultural and social structures and especially gender socialization, therefore changing the attitudes, subcultures, opinions and gender beliefs of the people of the society along with the education and empowerment of women and also improving the structural situation of the society in the economic fields social, cultural, legal and political reasons for preventing, controlling and reducing domestic violence are important

    Keywords: sociological factors, domestic violent acts, Women, Iran
  • Yasir Abdolrazzaq Fakher Alyaseri, Vajiheh Javani *, Fatemeh Abdavi Pages 71-84
    Abstract
    Objective
    The debate on gender equality in sports remains a controversial issue. Although women are equal to men according to the law, there is no such justice and equality in the world of sports. The purpose of this research is to investigate gender equality in Iraqi football.
    Materials and Methods
    The general approach of this research is qualitative, and the method used is the theme or thematic analysis. In this research, with a thematic approach, 17 professors and researchers who are active in the sociology and sports management field were selected with a purposeful sampling method. A semi-structured in-depth interview with open questions was used to collect data.
    Findings
    Based on the findings, a total of 77 basic themes, eight organizing themes, and three overarching themes were extracted and classified, and the organizing themes of the research include public culture, public support for men's football, gender stereotypes, family restrictions, gender inequality in cyberspace, media malfunction in Gender equality was gender inequality in financial opportunities and gender inequality in sports facilities, and the overarching theme included social challenges, media challenges, and unequal opportunity challenges.
    Conclusion
    The results prove the existence of inequality and injustice in Iraqi football, which is essential, facing challenges that can achieve gender equality in Iraqi football if these challenges are successfully managed.
    Keywords: football, Gender justice, Iraq
  • Eshagh Arjmand *, Daryosh Rezapour Pages 85-102

    The purpose of this study is to investigate the social factors affecting democratic relations in the family among married women in Andimeshk city. The research method is survey and the unit of analysis is the respondent and the level of analysis is micro. The sampling method is multi-stage clusters and the sample size according to Cochran's formula is 375 people. Data collection tool is a researcher-made questionnaire and using SPSS software for data analysis. The results showed that the level of democratic relations in the family in the respondents is relatively low and there is a significant level of inequality. There is a positive and direct relationship between the variables of religiosity, education and gender socialization with the degree of democratic relations. Regression analysis shows that 58.1% of the changes in the degree of democratic relations are related to independent variables and the variables of the degree of religiosity and the level of female education have a greater impact on the degree of democratic relations. Also the variable of gender stereotypes had the least effect on the degree of democratic relations in the family. Increasing religiosity and gender socialization increase democratic relations and greater equality of decision-making power in the family and social dimensions.

    Keywords: Democratic relations, family, gender socialization, Level of Education, Andimeshk
  • Ramin Zeraatgari * Pages 103-122
    Introduction
    This paper investigates the effect of board gender diversity on firm labor investment efficiency with the considering role of internal and external monitoring.
    Methods
    The methodology of this study is a quantitative and ex-post and labor investment efficiency was measured using the Pinnuck and Lillis model. The sample of this research is related to 122 companies on Tehran Stock Exchange from 2008 to 2020.
    Results
    The results of research regression analysis showed that there is a positive and significant relationship between board gender diversity and firms’ labor investment efficiency. Also, the evidence showed that the relationship between board gender diversity and over- or under-investment in labor is negative and significant. In addition, evidence shows that when firms have weak internal and external monitoring a stronger positive relationship between board gender diversity and labor investment efficiency exists.
    Conclusion
    Based on the evidence obtained from the research, it is suggested to the shareholders of companies that in the choice of board members, the presence of Women and their choice as members of the board should be given special attention. Also, the Tehran Stock Exchange and Securities Organization, the institutions in charge of employment in Iran and other relevant institutions are suggested to interact with each other to improve the efficiency of investment in companies to enact laws that the company Have a legal obligation to elect female board members.
    Keywords: Labor investment, Monitoring, woman, Board
  • Ali Shakoor, Sana Mohammadi, Mohammad Ghmbari Hamedani, Golamreza Latifi, Milad Babaei Elyasi * Pages 123-140

    Nowadays, the study of the presence of women in urban environments is one of the main concerns of managers and urban planners. Therefore, the purpose of this research is to measure the desirability of the key factors influencing the category of women's sense of security in the urban open spaces of the immediate urban area of Nayser. This research is part of applied research in terms of its purpose and descriptive-analytical research in terms of method. The data was collected through a questionnaire with four main indicators and 23 items through the review of valid research documents, and the sample size was calculated as 375 people based on Cochran's formula. To analyze the findings from field studies, the factor analysis method was used in SSPS software. The results indicate that the security of public spaces in Naysir region is low in terms of physical-spatial, social-behavioral and accessibility from the perspective of women; While in terms of monitoring, the level of security of these spaces is average. Also, the results of the factor analysis show that among the 23 extracted indicators, 4 important factors can be emphasized in improving women's sense of security, which are: environmental reconstruction and increased police surveillance (with a special value of 4.94), improving the quality of the environment Riders and pedestrians and intelligent surveillance (with a special value of 3.37),

    Keywords: Security, Women, urban public spaces, Nayser urban area
  • Soheila Bastani, Maryam Golamzadeh Jofreh *, Mansour Sodani Pages 141-156
    Introduction
    This study aimed to investigate the lived experiences of divorced women in adjusting to divorce.
    Methods
    The qualitative research method of phenomenology was used in this study. The statistical population included divorced women in Shiraz in 2019-2020. Purposive sampling was used to select the participants. Finally, ten divorced women were selected using semi-structured interviews and theoretical saturation. All interviews were recorded and analyzed using the thematic analysis method.
    Results
    The results of the qualitative data analysis revealed the main themes and 12 sub-themes. The main themes were 1) family as an effective source in achieving adjustment, 2) individual resilience, and 3) social resilience. The theme of family as an effective source in achieving adjustment included the two sub-themes: emotional support, material support, and the individual resilience theme comprised the five sub-themes of mourning, spirituality, accepting divorce, moving towards excellence, and controlling emotions. The theme of social growth included the three sub-themes of social communication management, economic stability, and job consolidation. The findings of this study indicate the need for thorough attention to the issues of divorced women after divorce and effective measures to empower them to achieve post-divorce adjustment.
    Keywords: Women, Divorce, adjustment to divorce
  • Mohammad Hassan Ferdowsi *, Bahram Nikbakhsh, Soodabeh Zebarjad Pages 157-172
    Introduction
    Throughout history, women have not had enough time to prove their worthiness for active participation in sports. The aim of this study was to develop a model for sport self-efficacy based on social support and socioeconomic status considering the mediating variable of motivation for sports participation in women, which constitutes a broad and effective part of the country.
    Methods
    The present study is a descriptive-survey research and in terms of purpose it is an applied research. The study population consisted of all married or at least one-time married female athletes in Tehran, the sample consisted of 384 (according Cochran formula) using multistage cluster sampling method. Data were collected using a questionnaire consisting of Curl et al.'s Sports Self-Efficacy (2007), Phillips Social Support (1986), Ghodrat Nama.’s Socioeconomic Status (1392) and Hong Yong lin.’s Sports Participation Motivation Questionnaire (2010). Structural equation modeling was used to test the proposed model using AMOS/18 software.
    Results
    The results showed that social support and socioeconomic status have a direct effect on the mediating variable of sport participation motivation in female athletes. However, socioeconomic status variable has no direct effect on sport self-efficacy in female athletes.
    Conclusion
    The community and the government, in order to provide comprehensive support through municipal cultural centers, parks, green spaces and sports clubs, should provide conditions for women in the community with any income and social status to engage in physical activities and recognition of their capacities.
    Keywords: Sport self-efficacy, Social Support, socioeconomic status, Sport participation motivation