فهرست مطالب

تئاتر - سال نهم شماره 91 (زمستان 1401)

نشریه تئاتر
سال نهم شماره 91 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب قائمی فر، حمید طبسی* صفحات 13-29
    به دنبال نمایان شدن برخی سفالینه ها و مهرها و آثار باستانی در حاشیه هلیل رود، که بعد از طغیان این رودخانه ی دایمی پس از بارش های سیل آسای سال 1379 در جیرفت رخ داد، باستان شناسانی از سراسر دنیا به منظور انجام کاوش های علمی به این منطقه آمدند و با کاوش های صورت گرفته، کهن ترین تمدن شرق پا به منصه ی ظهور گذاشت تا آشکار کننده ی هویتی شگرف از مردمانی صاحب ذوق با آداب و رسوم و آیین های خاص آنان باشد. در این مقاله نشانه های نمایش های آیینی در نقوش مهرهای کشف شده ی تمدن باستانی جیرفت را با هدف شناسایی و معرفی پیشینه ی جدیدی از نمایش ها آیینی در ایران بررسی می کنیم. بدین منظور ابتدا با نگارش درآمدی بر نمایش های آیینی این سیوال طرح شده است که آیا نظریه اثبات شده محققان در تعیین قدمت نمایش های آیینی همچنان به قوت خود باقی است یا خیر؟ و سپس پیشینه ی پژوهش شرح داده شده و در ادامه، یافته های تمدن جیرفت مورد بررسی قرار گرفته است. پس از آن، قرابت نقوش باستانی دنیا با نقوش کشف شده از تمدن مزبور، که بیان کننده ی نمایشی آیینی می باشد، بررسی شده است. در این نوشتار، سعی در اثبات این نکته داریم که نمایش های آیینی ایران از گذشته ای باستانی برخوردار است و قدمتی طولانی تر از دانسته های پیشین ما دارد و با توجه به نتایج حاصله از این تحقیق، محتمل است که نمایش های آیینی جیرفت قدیمی ترین نمایش های آیینی ایران، در زمان تقریبی پنج هزار سال پیش از میلاد مسیح باشد.
    کلیدواژگان: نمایش آیینی، تمدن جیرفت، فرهنگ و ادب عامه، مهرهای مکشوفه، آیین ازدواج، پهلوان الهی، شخصیت ها رودررو
  • فواد افراسیابی، مهرداد رایانی مخصوص*، لطیفه سلامت باویل صفحات 31-55
    این مقاله کوششی است در تبیین و ارایه ی مفهوم «تخیل ثانویه» براساس آرای کولریج و بررسی تاثیر آن در اضطراب برآمده از تنهایی و مرگ در نمایشنامه ی داستان خرس های پاندا به روایت یک ساکسیفونیست که دوستی در فرانکفورت دارد اثر ماتیی ویسنی یک. مسیر اصلی این مقاله، معطوف است به درک مفهوم «تخیل ثانویه» مبتنی بر آرای سیمویل تیلور کولریج و درک تفاوت معنایی و مفهومی آن با «تخیل اولیه» و «خیال» به منظور اثبات این نکته که «تخیل ثانویه» نقش کلیدی و مهمی در تسکین اضطراب برآمده از «تنهایی» و «مرگ» در شخصیت های نمایشنامه ی داستان خرس های پاندا به روایت یک ساکسیفونیست که دوستی در فرانکفورت دارد ایفا می کند. این پژوهش بر چگونگی عملکرد «تخیل ثانویه» به عنوان ساز و کاری دفاعی در نمایشنامه ی انتخابی معطوف است، بنابراین پرسش بنیادین این پژوهش عبارت است از: مطابق رویکرد کولریج، چرا و چگونه تخیل ثانویه می تواند اضطراب برآمده از تنهایی و مرگ شخصیت ها در نمایشنامه ی مورد بحث را برطرف نماید؟ این مقاله که به صورت تحلیل محتوای کیفی به نگارش درآمده به همراه ارایه ی جدول و نمودار به صورت مستدل نشان می دهد چگونه شخصیت های نمایشنامه ی داستان خرس های پاندا به روایت یک ساکسیفونیست که دوستی در فرانکفورت دارد با پناه بردن به «تخیل ثانویه» با آفرینش جهانی ساخته و پرداخته ی ذهن شان، اضطراب های تنهایی و مرگ خود را از پنج مسیر مختلف روساختی و ژرف ساختی تسکین می دهند.
    کلیدواژگان: تخیل ثانویه، نمایشنامه، تنهایی، مرگ، ماتئی ویسنی یک، داستان خرس های پاندا به روایت یک ساکسیفونیست که دوستی در فرانکفورت دارد
  • مهدیه حق شناس، مسعود دلخواه* صفحات 57-67
    همه ی مصنوعات فارغ از هر دیدگاهی، از طریق مونتاژکه ابزاری در جهت تولید فرم است ساختارمند می شوند. هنرهای اجرایی نظیر تیاتر نیز از این قاعده مستثنا نیستند. این مقاله در پی آن است تا ضمن تایید و بررسی تعاملات و کارگروهی در شیوه ی اجرایی یوجنیو باربا، پاسخ کاملی به چگونگی نمود مونتاژی سلطه طلبانه و کارگردان-محور در آثار این کارگردان ارایه دهد. بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، حضور تاثیرگذار یوجنیو باربا و نقش تعیین کننده ی مونتاژ او، مفهوم مشارکت را در اودین تیاتر به زیر یک علامت سوال می برد. این پژوهش کیفی با تکیه بر منابع کتابخانه ای نظیر کتاب ها و مقالات، منابع صوتی و تصویری اعم از فیلم اجراها، مصاحبه های یوجنیو باربا و اعضای گروه اودین انجام گرفته است. تحقیقات متعددی پیرامون مونتاژ در تیاتر، نظرات و شیوه ی اجرایی یوجنیو باربا وجود دارد. در این راستا می توان به فرم و معنا در کولاژ و مونتاژ پیشرو نوشته ی ماگدا داراگو(2020)، ابزار خلاق جهانی، مطالعه ای بینارشته ای نوشته ی لودمیلا کوروتکوا، خلق اجرا به قلم النا ماسویر(2004)، و تبیین دراماتورژی بازیگر در فضای دینامیک تیاتر پست مدرن بر اساس نظریه یوجنیو باربا نوشته ی محسن حکیمی و حمیدرضا افشار(1396) اشاره کرد. اما جنبه ی نوین این پژوهش ارایه ی تعریفی نو از مونتاژ در یک تیاتر «مشارکتی» است. در ادامه ی این پژوهش به دلیل حضور پراهمیت مونتاژ در زیبایی شناسی و شیوه ی اجرایی روبرتو کاستلوچی و رابرت ویلسون بررسی رویکرد مونتاژی این دو کارگردان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تئاتر مشارکتی، مونتاژ، یوجنیو باربا، داراماتورژی، مونتاژ کارگردان-محور
  • محمدرضا شریف زاده، حامد هوشیاری*، ابوالفضل داودی رکن آبادی صفحات 69-102
    این پژوهش با مطالعه الگو روایتگری موجود در نمایشنامه هایی که در قالب تیاتر مستند اجرا شده اند به منظور پاسخ دادن به یک پرسش شکل گرفته است که عبارت است از «الگوهای روایت تا چه اندازه به پیشبرد نمایشنامه مستند سهم دارد؟» پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی ضمن بررسی و ارایه تعریفی روشن و جامع از تیاتر مستند با هدف معرفی و گشودن فصل جدیدی در حوزه ی تیاتر مستند شکل گرفته است. نتیجه ی حاصل از این پژوهش در حوزه ی کیفی به مسایلی همچون الگوهای روایتگری و راوی و انواع آن در روایت شناسی متون مستند تا چه اندازه به پیشبرد آن سهم دارد معطوف است که می توان به فقدان جریان تیاتر مستند و گیشه گرایی اشاره داشت که جریان الگوی تیاتر مستند از سال 1390 به بعد جدی تر شده است و با کارهای مستند بیشتری نسبت به دهه های گذشته در صحنه های تیاتر کشور روبه رو هستیم اگرچه میزان این آثار همچنان به حدی نیست که این جریان را ضعیف به حساب نیاریم. در این باره می توان گفت عدم پرداخت الگوی روایتگری تیاتر مستند در ایران به صورت آکادمیک در دانشگاه های کشور است، ازاین رو دانشجویان و دانشگاهیان نیز در این حوزه ضعیف و کم کار هستند و درک و شناخت از الگو روایتگری تیاتر مستند بین کارگردانان و اهالی تیاتر بسیار کم است و این امر باعث می شود که آن ها به سراغ کار در این حوزه نروند. تماشاچیان تیاتر غالبا داستان پسند هستند و به دلیل کم رنگ بودن الگوی روایتگری قصه در تیاتر مستند به تیاتر مرسوم، این گونه تیاتری با مخاطب کمتری با خود به همراه دارد و می توان گفت در ایران با فقدان جریان الگوی روایت مواجه هستیم و الگوهای روایت به پیشبرد نمایشنامه ی مستند سهم بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: روایت، تئاتر مستند، نمایشنامه ی مستند ایران
  • سعید نیکورزم، زاگرس کرمی* صفحات 103-120
    آنچه درمورد تراژدی برای هیوم تامل برانگیز است ذات متناقض نمای «لذت تراژیک» است. هیوم می پرسد چرا ما از دیدن تراژدی نمایشی سرشار از رنج و محنت لذت می بریم؟ از منظر هیوم این لذت منطقی نیست. هیوم تلاش می کند در مقاله ی درباره تراژدی به واسطه ی نظریه ی «تبدیل» این تناقض را توضیح دهد. بر طبق این نظریه، تالم تراژیک، مغلوب انفعال ناظر بر زیبایی (حظ استتیک) شده، در نتیجه آنچه در وهله ی اول دهشتناک است به واسطه ی بیان زیبایی شناختی به منشایی برای لذت تبدیل می شود. بنابراین دیدگاه هیوم به تراژدی و راه حلی که او برای توجیه ذات متناقض نمای تراژدی ارایه می دهد تحت تاثیر رویکرد سوبژکتیو و روان شناختی او به مفهوم ذوق و زیبایی است. هیوم معتقد است که هر امر دهشتناکی می تواند به واسطه ی بیانی زیبایی شناختی به منشایی برای لذت تبدیل شود. ما در این مقاله ضمن شرح نظریه هیوم نشان خواهیم داد که نمی توان آنچه لذت تراژیک خوانده می شود را صرفا به نظریه ی «تبدیل» و مقوله ی «بیان زیبا» تقلیل داد. چرا که بنابر دیدگاه خود هیوم یک انفعال قوی تر نمی تواند به دست یک انفعال ضعیف تر مغلوب شود، چه برسد به اینکه بخواهد دگردیسی پیدا کند. ایده ی هیوم تراژدی را صرفا به ارزش های «ایدیوسینرکراتیک» (بیان هنری) آن تقلیل می دهد. فرضیه ی ما این است که عناصر به مراتب عمیق تری در شکل دهی به لذت تراژیک دخیل هستند. ما با تاکید بر آرای فیلسوفان دیگری همچون ارسطو و نیچه نشان خواهیم داد که لذت تراژیک می تواند نتیجه ی نوعی تعرف تراژیک (بازشناخت) و تزکیه ی اخلاقی (کاتارسیس) باشد. به دیگر سخن فرضیه ی ما این است که تبدل رنج به لذت در تراژدی نه مقوله ای صرفا روان شناختی، بلکه در وهله ی اول امری معرفتی و هستی شناسانه است. همچنین مثال تراژدی نشان می دهد که زیبایی آن چنان که هیوم و بعدها کانت می پنداشتند قابل تقلیل به صرف قوه ی حکم ذوقی نیست. چرا که در این صورت، بنا بر قاعده، ما نمی بایستی از تراژدی لذت ببریم.
    کلیدواژگان: دیوید هیوم، تراژدی، زیبایی شناسی، لذت تراژیک، نظریه تبدیل
  • میر محمدرضا حیدری، سلما محسنی اردهالی* صفحات 121-140
    بازی اسب چوبی، رقص اسب، رقص الاغ (الاغ سوار)، رقص شتر یا نام های مشابه، به مجموعه ای از بازی نمایش های سنتی و آیینی عروسکی گفته می شود که در مناطق مختلف ایران با استفاده از اسب های چوبی دامن دار اجرا می شود. اطلاعات تاریخی چندانی از ریشه این نمایش ها در ایران وجود ندارد و اندک تحقیقات انجام شده، صرفا بازگوی گستره و شیوه ی اجرای آن در مناطق مختلف ایران است. گستره ی اجرای این بازی نمایش به آسیای میانه، آسیای جنوب شرقی (هندوستان و اندونزی) و برخی کشورهای اروپایی (مانند انگلستان) نیز می رسد و همچنین در ممالک عربی نیز وجود داشته است.این مقاله تلاش دارد با ارجاع به تحقیقات انجام شده بر روی نمایش تاریخی «کرج» در کشورهای عربی، که بنا به گفته ی محققین، ریشه های ایرانی دارد؛ ضمن بازگویی تاریخ کهن این نمایش به نقل از منابع عربی و فارسی، تاملی بر ریشه های اسطوره ای آن در ایران و آسیای میانه داشته باشد. این تامل، ریشه های این نمایش را به توتم اسب در دوران پارینه سنگی و اسطوره ی سیاوش به عنوان ایزدی گیاهی باز می گرداند.
    کلیدواژگان: آیین نمایشی، بازی اسب چوبی، کرج، الاغ سوار، عروسک نمایشی، توتم اسب، سیاوش
|
  • Zeynab Ghaemifar, Hamid Tabasi * Pages 13-29
    After some terracotta, seals, and antiquities were found on the side of Halil River, after the flooding in this permanent river due to heavy rains that occurred in Jiroft in 2000, some archeologists around the world came to this area to do scientific research and explorations. The conducted explorations led to the advent of the most ancient civilization of the East, which revealed a surprising identity of people with good taste and specific traditions and rituals. This study investigated the ritual performance signs in motifs of seals discovered from the ancient civilization of Jiroft to identify and introduce a new background of ritual performances in Iran. For this purpose, an introduction to ritual performances was written asking the question that whether the confirmed theory of researchers still works about determining the history of ritual performances or not, and then the research background is expressed then findings of Jiroft civilization are examined. In the next step, the similarity between ancient motifs of the world and discovered motifs of this civilization, which represent a ritual per romance is assessed. This paper aims to confirm that the ritual performances of Iran have an ancient background beyond our previous knowledge, and the results indicate that the ritual performances of Kerman are possibly the oldest ritual performances of Iran, which go back to 5000 years BC.
    Keywords: Ritual Performance, Jiroft Civilization, Popular Culture, Literature, Discovered Seals, Marriage Tradition, Divine Warrior, Face-to-Face Characters
  • Foad Afrasiyabi, Mehrdad Rayanimakhsos *, Latifeh Salamat Bavil Pages 31-55
    This article is an attempt to explain the definition of “secondary imagination” based on Samuel Taylor Coleridge’s discourse and study the effect of it on the anxiety arising from Loneliness and Death in “The Story of the Panda Bears Told by a Saxophonist Who Has a Girlfriend in Frankfurt” play by “Matei Vișniec. The main direction of article is the perception of “secondary imagination” concept based on the discourse of Coleridge and the perception of the conceptual and semantic difference of secondary imagination with the primary imagination and fantasy in order to prove this point that the secondary imagination has a key role in alleviation of anxiety caused by Loneliness and Death inside the Characters of Matei Vișniec’s work. This article also has studied how secondary imagination works as a defense mechanism in selected plays that helps us to cope with the anxiety caused by loneliness and death from the perspective of existential psychologists and it is mentioned that how the secondary imagination takes the place of defense mechanisms in this play. The Result of this study answers this fundamental question that based on Samuel Taylor Coleridge’s discourse, why and how the secondary imagination can eliminate the anxiety arising from Loneliness and Death inside the Characters? This essay that was written in the form of “qualitative –Analytical” along with charts and tables reasonably shows that how the Characters of Matei Vișniec’s play use the secondary imagination that leads to Creation a new world in their mind with a new Cause and effect relationships, relieve their anxiety of loneliness and death.
    Keywords: Secondary imagination, Death, Matei Vișniec, play, The Story of the Panda Bears Told by a Saxophonist Who Has a Girlfriend in Frankfurt
  • Mahdieh Haghshenas, Masoud Delkhah * Pages 57-67
    Montage is a tool giving form to everything and theatre is no exception. This essay seeks to examine collaboration in Odin theater, then answers a question regarding the existence of an autocratic montage in its performances. A collaborative theatre redefines the typical role of actors, directors, and other artists involved in the creation process. In this kind of theatre, everybody can tell their story and interpret it, and there are no forces to connect interpretations or materials the group provided. It is believed that Eugenio Barba's theatre is an example of collaboration. He encourages actors and other artists to participate in the creation process. He defines Actors' Dramaturgy and values their efforts in creating steps. However, the finding proves that in each phase of the creation process determined by Barba, actors do not have their voices. Even in their dramaturgy, they are restricted to Barba's plan enforced on them. This plan also forces audiences.In the present study, the data analysis was qualitative, and it was conducted based on literature, interviews, and theatres performed by Odin theater.There are some researches regarding montage in theatre, such as Montage as the Universal Creative Device: Interdisciplinary Approach by Liudmyla Korotkova and Form and Meaning in Avant-Garde Collage and Montage by Magda Dragu. Some essays about Eugenio Barba, including The Director's Folly: Eugenio Barba. The Creation of Performances by Elena Masoero, and Study of Actor’s Dramaturgy in Dynamic Post-Modern Theatre Based on Eugenio Barba Theory By Mohsen Hakimi and Hamid Reza Afshar.The newest aspect of my research is investigating the autocratic montage in a communal theatre, which is not researched in the above-mentioned essays. Montage also is an important concept in Robert Wilson and Romeo Castellcci's theatre. Investigating their approaches to montage is the suggestion for further research in this area.
    Keywords: Collaborative theatre, Montage, Eugenio Barba, Dramaturgy, Director-oriented montage
  • Mohamadreza Sharifzadeh, Hamed Houshyari *, Abolfazl Davodiroknabadi Pages 69-102
    This research was formed by studying the narration pattern in the plays that were performed in the form of documentary theater in order to answer a question which is "To what extent do the narration patterns contribute to the advancement of the documentary play?" The current research was conducted with a descriptive-analytical method while examining and presenting a clear and comprehensive definition of documentary theater with the aim of introducing and opening a new chapter in the field of documentary theater. The result of this research in the qualitative field is focused on issues such as narrative patterns and narrators and their types in the narratology of documentary texts to what extent they contribute to its advancement. It has become more serious since 1390 and we are facing more documentary works than in the past decades in the country's theater scenes, although the amount of these works is still not so much that we do not consider this trend weak. In this regard, it can be said that the non-payment of the narrative model of documentary theater in Iran is academic in the country's universities, therefore, students and academics are also weak and underemployed in this field, and the understanding and recognition of the model of documentary theater narration among directors and theater people is very low, and this It makes them not go to work in this field. Theater audiences are often story-loving, and due to the fact that the storytelling pattern in documentary theater is less than that of conventional theater, this type of theater has a smaller audience and it can be said that in Iran we are facing a lack of narrative pattern flow, and narrative patterns are the driving force behind documentary drama. It has a significant contribution.
    Keywords: narrative, Documentary Theater, Iranian documentary drama
  • Saeed Nikourazm, Zagros Karami * Pages 103-120
    What is striking about tragedy for Hume is the paradoxical nature of 'tragic pleasure'. Hume asks why we enjoy watching tragedy - a show full of pain and suffering? From Hume's point of view, this pleasure is not rational. Hume tries to explain this paradox in his essay about tragedy through the theory of "conversion". According to this theory, what we call the impression of tragic pain is overcome by a stronger impression called aesthetic pleasure. As a result, what is initially terrifying and painful becomes a source of pleasure through the aesthetic expression. Therefore, Hume's view of tragedy and the solution he offers to justify the paradoxical nature of tragedy are influenced by his subjective and psychological approach to the concept of taste and beauty. Hume believes that every horrible and painful thing can turn into a source of pleasure through an aesthetic expression. In this article, while describing Hume's theory, we will show that what is called “tragic pleasure” cannot be reduced to the theory of "conversion". Because according to Hume's own view, a stronger impression cannot be defeated by a weaker impression. Hume's idea reduces tragedy to its "idiosyncratic" values (artistic expression). Our hypothesis is that far deeper elements are involved in making tragic pleasure. Emphasizing the views of other philosophers such as Aristotle and Nietzsche, we will show that the tragic pleasure can be the result of a kind of tragic recognition (Anagnorisis) and catharsis. In other words, our hypothesis is that the transformation of suffering into pleasure in tragedy is not a purely psychological category, but first of all an epistemological matter. Also, the example of tragedy shows that the beautiful - as Hume and later Kant thought - cannot be reduced to the taste judgment. Because then, as a rule, we shouldn't enjoy tragedy.
    Keywords: David Hume, Tragedy, Aesthetics, Tragic Pleasure, Conversion Idea
  • Mir Mohammadreza Heydari, Salma Mohseni Ardehali * Pages 121-140
    The wooden horse play is a set of traditional and ritual puppetry performed in different regions of Iran using skirted wooden horses. There is no much historic information about the origin of these shows in Iran, and a few researches which has been done only indicates the areas and methods of the performances in different regions of Iran. The present study examines the first examples of this kind of performance mentioned in Pahlavi, Persian and Arabic texts through the library research method and historical research, and then tries to find the roots of this performance through mythological analysis in Indo-European culture. At the end of the research, the hypothesis is proposed that the wooden horse play has its roots in the horse totem in Indo-European culture and later became popular as a play under the name of saddle play or Korra in Iran and then spread across the Arabian Peninsula (Hejaz) into the Islamic world.
    Keywords: performing ritual, wooden horse play, Karraj, donkey rider, Puppet, horse totem, Siavash