فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرشته پورمحسنی کلوری*، شهناز نظامی رشید، عیسی جعفری، ساناز عینی صفحات 6-19
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش احساس تنهایی، نیاز به محبوبیت و مشکلات رفتاری در میزان استفاده از شبکه های مجازی در نوجوانان بود. 

    مواد و روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، تمامی دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 1396-1397 بودند که از میان آنان 200 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های میزان استفاده از شبکه های مجازی، احساس تنهایی راسل، مشکلات رفتاری آچنباخ فرم گزارش دهی نوجوان و نیاز به محبوبیت بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد.

    یافته ‎ها: 

    یافته ها نشان داد که احساس تنهایی، نیاز به محبوبیت و مشکلات رفتاری با میزان استفاده از شبکه های مجازی در نوجوانان رابطه معنی داری دارد (01/0>P)؛ به طوری که دانش آموزانی که احساس تنهایی، نیاز به محبوبیت و مشکلات رفتاری بیشتری دارند بیشتر از شبکه های مجازی استفاده می کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد تنها متغیر نیاز به محبوبیت سهم معناداری در پیش بینی میزان استفاده از شبکه های مجازی دانش آموزان مورد مطالعه داشت (01/0>P). احساس تنهایی، نشانگان درونی سازی و نشانگان برونی سازی سهم معناداری در میزان استفاده از شبکه های اجتماعی نداشتند (01/0<P). با توجه به نتایج پیشنهاد می شود که نقش نیاز به محبوبیت در دوره نوجوانی در رفتارهای نوجوانان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، نیاز به محبوبیت، مشکلات رفتاری، شبکه های مجازی
  • حسن جعفرزاده داشبلاغ*، بابک همتی، ناهید معراجی، نادر فخرذاکری صفحات 20-33
    هدف

    هدف این مطالعه تعیین نقش الگوهای روابطی و سبک های اسنادی والدین در پیش بینی مدرسه هراسی و اضطراب امتحان دانش آموزان بود.

    روش ها

    روش این مطالعه توصیفی، از نوع همبستگی بود. از بین کلیه دانش آموزان دوره اول متوسطه و والدین آنان که ساکن شهر اردبیل در سال 1398 بودند، تعداد 100 نفر از والدین و 100 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اضطراب امتحان، سبک اسنادی و مقیاس تجدیدنظر شده الگوهای ارتباطی خانواده استفاده شد. داده های پژوهش با روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه از طریق نرم افزار SPSS22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین سبک اسنادی مثبت و الگوی ارتباطی گفت و شنود با مدرسه هراسی و اضطراب امتحان رابطه منفی معنادار و بین سبک اسنادی منفی و الگوی ارتباطی همنوایی با مدرسه هراسی و اضطراب امتحان رابطه مثبت معناداری وجود دارد (01/0<p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد 14/39 درصد از مدرسه هراسی و 1/33 درصد از اضطراب امتحان دانش آموزان توسط الگوهای ارتباطی و سبک های اسنادی والدین تبیین می شود (01/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده بر لزوم توجه بیشتر بر روابط والد-فرزندی در کودکان مبتلا به مدرسه هراسی و اضطراب تاکید دارد.

    کلیدواژگان: الگوهای روابطی، سبک های اسنادی، مدرسه هراسی، اضطراب امتحان
  • علی رضایی شریف*، زهرا سهرابی، زهرا خادمی آستانه، جواد جاهدی، محمود محمدی رازی، فاطمه رضایی شریف، الناز جوانبخت صفحات 34-45
    هدف

    پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی پرسشنامه مشکلات سلوکی در میان کودکان و نوجوانان تحت پوشش دفتر شبه خانواده بهزیستی استان اردبیل بود. 

    روش

    روش این پژوهش روش آمیخته بود. جامعه آماری این پژوهش را افراد تحت پوشش دفتر شبه خانواده بهزیستی استان اردبیل تشکیل می دادند. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند بود که تا رسیدن به حد اشباع ادامه یافت و به تعداد 40 نفر (20 دختر و 20 پسر) انتخاب گردید. در بخش کمی نیز در مرحله مقدماتی 45 نفر و در مرحله نهایی به روش سرشماری به تعداد 120 نفر جهت انجام تحلیل عاملی و ساخت پرسشنامه مشکلات سلوکی در پژوهش شرکت کردند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته مشکلات سلوکی بود.

    یافته ها

    تحلیل داده ها در بخش کیفی با استفاده از کدگذاری انجام پذیرفت که سه مولفه رفتار پرخاشگرانه، رفتار قانون شکنانه و مشکلات اجتماعی استخراج گردید. داده های به دست آمده در بخش کمی نیز با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی تجزیه و تحلیل شد. ضریب آلفای کرونباخ برای کل آزمون 80/0 و خرده مقیاس های پرخاشگری، رفتار قانون شکنانه و مشکلات اجتماعی به ترتیب 82/0، 78/0 و 80/0 بدست آمد (01/P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند پرسشنامه قادر به تشخیص فراوانی رفتار پرخاشگری، رفتار قانون شکنانه و مشکلات اجتماعی در کودکان و نوجوانان تحت پوشش دفتر شبه خانواده بهزیستی بود و و از اعتبار و پایایی بالایی برخوردار گردید.

    کلیدواژگان: مشکلات سلوکی، روایی، پایایی، دفتر شبه خانواده
  • علی سلمانی*، حمیده روشنی خیاوی، زهرا اسماعیلی صفحات 46-61
    هدف

    پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اشتیاق تحصیلی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان دارای اضطراب اجتماعی بود.

    موارد و روش ها

    روش پژوهش حاضر آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم دارای اضطراب اجتماعی در سال تحصیلی 1401-1400 شهرستان اردبیل بود. بدین منظور تعداد 28 دانش آموز دارای اضطراب اجتماعی بر حسب  ملاک های ورود به پژوهش به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش وکنترل (هر گروه 14 نفر) جایگزین شدند. پس از انجام پیش آزمون به کمک پرسشنامه های اشتیاق تحصیلی فردریکز، بلومنفیلد، پاریس و سازگاری اجتماعی کالیفرنیا  کلارک و همکاران، گروه آزمایشی 8 جلسه (هرهفته دو جلسه) 75 دقیقه ای برنامه آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کرد. درحالی که گروه کنترل هیچ برنامه مداخله ای دریافت نکرد. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیری تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی موجب تفاوت معنادار بین اشتیاق تحصیلی و سازگاری اجتماعی در دانش آموزان دارای اضطراب اجتماعی شده است (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اشتیاق تحصیلی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان دارای اضطراب اجتماعی تاثیر مثبت دارد. بنابراین می توان گفت که از این برنامه می توان برای کمک به دانش آموزان دارای اضطراب اجتماعی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، اشتیاق تحصیلی، سازگاری اجتماعی و دانش آموزان دارای اضطراب اجتماعی
  • ناصر سیف اللهی*، مجید یحیوی صفحات 62-69
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش تبلیغات، رسانه های اجتماعی و سرمایه اجتماعی بر سبک زندگی و نگرش دانش آموزان انجام شد.

    روش

    نوع پژوهش ازنظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت روش انجام کار توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان دختر و پسر مقطع دبیرستان آموزش وپرورش شهر اردبیل بود. تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری بوسیله نرم افزار SPSS  و لیزرل انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، تبلیغات، رسانه اجتماعی و سرمایه اجتماعی بر سبک زندگی و نگرش تاثیر مثبت و معنا دار دارند. از بین سه متغیر، تبلیغات با ضریب مسیر 55/0 بیشترین تاثیر را بر سبک زندگی و نگرش دانش آموزان دارد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش تبلیغات، رسانه اجتماعی و سرمایه اجتماعی بر سبک زندگی و نگرش تاثیر مثبت و معنا دار دارند. بنابراین به مدیران مدارس توصیه می شود تبلیغات، رسانه های اجتماعی و سرمایه اجتماعی را در مدارس مهم تلقی نمایند و برنامه های دقیقی برای بهره برداری از رسانه های اجتماعی در جهت ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی و نگرش دانش آموزان متناسب با آموزه های دینی و فرهنگی و در جهت پیشرفت تحصیلی اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی و نگرش، سرمایه اجتماعی، تبلیغات و رسانه های اجتماعی. دانش آموزان
  • افسانه شکری، رضا کاظمی*، محمد نریمانی، سمیه تکلوی صفحات 70-83
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش تنظیم شناختی هیجان بر بهزیستی روانشناختی مادران دانش آموزان پرخاشگر بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون چند گروهی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر دوره ابتدایی شهرستان نمین در سال تحصیلی 98-97 (540N=) به همراه مادرانشان بود. از این جامعه دانش آموزان ، تعداد 79 نفر بر اساس نمرات بالا در مقیاس پرخاشگر،  به عنوان دانش آموز پرخاشگر انتخاب شدند  و 60 نفر از مادران این دانش آموزان با احراز ملاک های ورود به پژوهش به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه 20 نفره جایگزین شدند.گروه آزمایشی یک شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه آزمایشی دو آموزش تنظیم شناختی هیجان را در 8 جلسه 2 ساعته را دریافت کردند و گروه کنترل هیچ  مداخله ای دریافت نکردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس پرخاشگری شهیم و  پرسشنامه بهزیستی روانشناختی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و با نرم افزار SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی  نسبت به آموزش تنظیم شناختی هیجان از اثربخشی بالاتری برخوردار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این نتایج، آموزش این برنامه روی مادران می تواند در بهبود سلامت روان این گروه از افراد جامعه وکاهش مشکلات رفتاری دانش آموزان نقش به سزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، آموزش تنظیم شناختی هیجان
  • احمدرضا کیانی*، یاسمن جمشیدیان نائینی، مسعود اسدی، رامین اژدری صفحات 84-97
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی احساس تعلق پذیری در رابطه بین سازگاری روان شناختی خانواده و وضعیت روان شناختی (افسردگی، احساس شکست و به دام افتادگی) دختران نوجوان در دوران شیوع ویروس کووید-19 بود.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر از نظر ماهیت همبستگی با استفاده از مدل ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر اردبیل در سال 1400 تشکیل می دادند که از بین آنها 700 دانش اموز به صورت تصادفی به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند و اقدام به تکمیل پرسشنامه کردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه نیازهای بین فردی، مقیاس کوتاه شکست و به دام افتادگی، پرسشنامه سلامت بیمار و پرسشنامه سازگاری روان شناختی خانواده بود. برای تحلیل های توصیفی از فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و برای تحلیل های استنباطی ضمن بررسی مفروضه نرمال بودن با استفاده از آزمون کلموگروف در نرم افزار SPSS-25، از روش تحلیل مسیر در نرم افزار SMARTPLS استفاد شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اثرات مستقیم وضعیت روان شناختی خانواده بر تعلق پذیری و افسردگی، به دام افتادگی و شکست معنادار است (01/0<p) . نقش میانجی احساس تعلق پذیری در رابطه بین وضعیت روان شناختی خانواده و افسردگی، به دام افتادگی و شکست نیز تایید شد (01/0<p) . اثر کل وضعیت روان شناختی بر افسردگی، به دام افتادگی و شکست تایید شد (01/0<p). شاخص های نیکویی برازش داده ها نشان دهنده برازش مناسب مدل است.

    نتیجه گیری

    از این یافته ها نتیجه گرفته می شود که سازگاری روان شناختی خانواده نقشی بس شگرف در سلامت روان دختران نوجوان دارد و این نقش با میانجی گری تعلق پذیری برجسته تر نیز می شود و در گام اول برای ارتقاء سلامت روان دختران باید دست به مداخله در سطح خانواده زد.

    کلیدواژگان: دختر، افسردگی، شکست، به دام افتادگی، تعلق پذیری
  • رحیم محمدی، بهزاد تقی پور*، رقیه برزگران، ناهید جلیلی، نسرین الماسی، هانیه صلح جو صفحات 98-108
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان هیپوونتیلاسیون بر بازداری هیجانی و سوگیری توجه  دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود که به مرکز جامع سلامت سیدحاتمی شهر اردبیل در سال 1398 مراجعه کرده بودند، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه  برابر آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایشی طی 4 هفته تحت درمان هیپوونتیلاسیون قرار گرفت، و در این مدت بر گروه گواه، هیچ مداخله ی اعمال نشد. برای جمع آوری داده ها از نرم افزار دات پروب و پرسشنامه بازداری هیجان مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون دو گروه نشان داد که نمرات پس آزمون سوگیری توجه و بازداری هیچان گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری داشت (01/0=P).
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهند که درمان هیپوونتیلاسیون موجب کاهش نمرات بازداری هیجانی و سوگیری توجه دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر می شود.
    کلیدواژگان: درمان هیپوونتیلاسیون، سوگیری توجه، بازداری هیجان، اختلال اضطراب فراگیر
  • مهسا مسلمان، محمد نریمانی* صفحات 109-124
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان اضطراب کودکان پیش دبستانی براساس ابعاد نابهنجار شخصیت و راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان والدین انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    نوع مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی مادران کودکان پیش دبستانی مدارس دولتی شهر آمل در سال تحصیلی 98-1397 بود که از میان آنها تعداد 165 نفر والد (مادر) به عنوان نمونه مورد نظر با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی انتخاب و به مقیاس اضطراب کودکان پیش دبستانی، نسخه کوتاه پرسشنامه شخصیت DSM-5 (PID-5) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج بررسی ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین اضطراب کودکان پیش دبستانی با ابعاد نابهنجار شخصیت رابطه مثبت معنی دار و با راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان رابطه منفی معنی دار وجود داشت (01/0>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان حاکی از آن است که متغیرهای ابعاد نابهنجار شخصیت و راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان؛ متغیر ملاک اضطراب کودکان پیش دبستانی را به طور معناداری پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده مشخص می شود که ابعاد نابهنجار شخصیت و راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان والدین تاثیر معناداری بر میزان اضطراب کودکان پیش دبستانی دارند؛ بنابراین ضروری است در فرآیند آموزش و پرورش و سلامت روانی کودکان به ویژگی ها و ابعاد نابهنجار شخصیت و مولفه های تنظیم شناختی هیجان والدین توجه خاصی شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، ابعاد نابهنجار شخصیت، تنظیم شناختی هیجان، کودکان پیش دبستانی
  • فرزانه میکاییلی منیع*، مهدی شیرزاده صفحات 125-139
    هدف
    هدف این تحقیق مطالعه رابطه بین بی تفاوتی اخلاقی، هویت اخلاقی و صفت صداقت-تواضع با بی صداقتی تحصیلی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود.
    روش ها
    روش اجرای این تحقیق توصیفی و طرح تحقیق، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل دادند که تعداد 388 نفر (203 پسر و 185 دختر) با روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های بی تفاوتی اخلاقی، هویت اخلاقی، هگزاکو و بی صداقتی تحصیلی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش گام به گام انجام شد. 
    یافته ها
      یافته ها نشان داد بین بی تفاوتی اخلاقی و سازوکارهای آن (به غیر از تقسیم مسیولیت و نسبت دادن سرزنش) با بی صداقتی تحصیلی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. بین هویت اخلاقی و مولفه درونی سازی آن با بی صداقتی تحصیلی رابطه منفی معنی داری وجود دارد. همچنین بین صفت صداقت-تواضع و بی صداقتی تحصیلی رابطه منفی معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که بی تفاوتی اخلاقی، هویت اخلاقی و صفت صداقت-تواضع قادرند 38 درصد از واریانس بی صداقتی تحصیلی را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که بی تفاوتی اخلاقی، هویت اخلاقی و صفت صداقت-تواضع نقش مهمی را در بی صداقتی تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: بی تفاوتی اخلاقی، هویت اخلاقی، صفت صداقت-تواضع، بی صداقتی تحصیلی
|
  • Fereshteh Pourmohseni-Kolouri *, Shahnaz Nezami-Rashid, Easa Jafari, Sanaz Eyni Pages 6-19
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the role of loneliness, need for popularity and behavioral problems in adolescents' use of virtual networks.

    Methods

    The research method was descriptive and correlational. The statistical population of this study consisted of all male and female high school students of Ardebil city in the academic year of 2018-2019, among which 200 were selected through multistage cluster sampling. Data collection tools included virtual network questionnaires, Russell's sense of loneliness, Achenbach's behavioral problems of adolescent reporting, and need for popularity. Data were analyzed using Pearson correlation test and multiple regression analysis.

    Result

    The results showed that loneliness, need for popularity and behavioral problems were significantly correlated with the use of virtual networks in adolescents (P <0.01). The results of regression analysis also showed that the only variable need for popularity have a significant share in predicting students' use of virtual networks (P <0.01). Loneliness, internalizing syndrome, and externalizing syndrome did not play a significant role in use of virtual networks (P <0.01).

    Conclusion

    According to the results recommended that the role of need for popularity in adolescence in adolescent behaviors should be considered.

    Keywords: loneliness, Need for Popularity, behavioral problems, Virtual Networks
  • Hassan Jafarzadeh Dashbolagh *, Babak Hemmati, Nahid Meraji, Nader Fakherezakeri Pages 20-33
    Objective

    The aim of this study was to determine the role of parental communication patterns and attribution styles in prediction school phobia and test anxiety student.

    Methods

    This is a descriptive correlational study. From all high school students and their parents who resided in Ardebil in 2019, 100 parents and 100 students were selected by convenience sampling. Test anxiety questionnaire, documented style and revised family communication patterns scale were used for data collection. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis by SPSS22 software.

    Result

    The results showed that there is a significant negative relationship between positive attribution style and communication pattern of dialogue with school phobia and test anxiety and there is a significant positive relationship between negative attribution style and coping style with school phobia and test anxiety (p<0.01). The results of regression analysis showed that 39.14% of school phobia and 33.1% of students 'test anxiety were explained by parents' communication patterns and attribution styles (p<0.01).

    Conclusion

    The results emphasize the need for more attention to parent-child relationships in children with school phobia and anxiety.

    Keywords: Parental Communication Patterns, attribution styles, School phobia, test anxiety
  • Ali Rezaeisharif *, Zahra Sohrabi, Zahra Khademi Astaneh, Javad Jahedi, Mahmood Mohamad Razi, Fateme Rezaeisharif, Elnaz Javanbakht Pages 34-45
    Objective

    The aim of this study was construction and validation of conduct disorder questionnaire in children and adolescents.   

    Methods

    The method of this research was mixed method (qualitative, quantitative). The statistical population of this study consisted of individuals covered by the Ardabil Province Family Welfare Office. The sampling method was purposive in the qualitative section, which continued until it reached the saturation level and selected 40 individuals (20 girls and 20 boys). In the quantitative section, 120 people participated in the study by conducting a factor analysis and developing a behavioral problems questionnaire. The research tool was a semi-structured interview in the qualitative part and a researcher made questionnaire in quantitative part.

    Results

    Data analysis was performed in qualitative section using coding. So that after selecting the most important terms and themes, the main themes were selected and identified, including aggressive behavior, law-breaking behavior, and social problems. The quantitative data were also analyzed using exploratory factor analysis.

    Conclusion

    The results showed that the questionnaire was able to detect the frequency of aggressive behavior, law-breaking behavior and social problems in children and adolescents covered by the Family Welfare Office and had high validity and reliability.

    Keywords: Conduct Problems, assessment, Quasi-Family Office
  • Ali Salmani *, Hamideh Roshani Khiavi, Zahra Esmaeili Pages 46-61
    Objective

    The present study was to investigate the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness on academic enthusiasm and social adjustment of students with social anxiety.

    Methods

    The method of the current research was a pre-test-post-test experiment with a control group. The statistical population of this research included all female students of the second secondary level with social anxiety in the academic year of 2021-2022 in Ardabil city. For this purpose, 28 students with social anxiety were selected according to the criteria for entering the research and randomly replaced in two experimental and control groups (14 people in each group). After conducting the pre-test with the help of Fredricks, Blumenfeld & Paris academic motivation questionnaires and California Clark et all social adjustment questionnaires, the experimental group received 8 sessions (two sessions per week) of 75 minutes of mindfulness-based cognitive therapy training program. while the control group did not receive any intervention program. The obtained data were analyzed using multivariate covariance analysis.

    Results

    The results showed that cognitive therapy training based on mindfulness caused a significant difference between academic enthusiasm and social adjustment in students with social anxiety (P<0.01).

    Conclusion

    Cognitive therapy training based on mindfulness has a positive effect on academic enthusiasm and social adjustment of students with social anxiety. Therefore, it can be said that this program can be used to help students with social anxiety.

    Keywords: Cognitive therapy based on mindfulness, Academic Enthusiasm, Social adjustment, Students with social anxiety
  • Naser Seifollahi *, Majed Yahyavi Pages 62-69
    Objective

    The present research was conducted with the aim of analyzing the role of advertisements, social media and social capital on students' lifestyles and attitudes.

    Methods

    The type of research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of the nature of the method of doing the work. The statistical population of the research was male and female high school students of Ardabil city. Data analysis was done by structural equation modeling method using SPSS and Lisrel software.

    Results

    Based on the findings of this research, advertisements, social media and social capital have a positive and meaningful effect on lifestyle and attitude. Therefore, school administrators are advised to consider advertising, social media, and social capital as important in schools, and have detailed plans for using social media to create positive changes in the lifestyle and attitude of students in accordance with Adopt religious and cultural teachings for academic progress.

    Conclusion

    to improve lifestyle and attitude, it is recommended to use social media, advertising and social capital for the target community.

    Keywords: Lifestyle, Attitude, social capital, Advertising, Social Media, Students
  • Afsaneh Shokri, Reza Kazemi *, Mohammad Narimani, Somayeh Taklavi Pages 70-83
    Objective
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of  Mindfulness-based Cognitive therapy and Cognitive emotion regulation training on psychological well-being of mothers with aggressive students. 
    Methods
    The research method was an experimental study with pre/post-test design and a control group. The population included all female students in primary school in 2018 in Namin,Iran(N=540), With their mothers. From this population of students, 79 students who scored high on the aggression scale, were selected as aggressive students and a sample of 60  mothers of  these students were selected by Considering inclusion criteria and were assigned by multistage clustering randomly sampling in three groups of  20. The experimental groups mindfulness-based cognitive therapy and cognitive emotion regulation training were executed at 8 sessions, whereas the control group had no intervention. For data collection, were used of Shahim's Aggression Scale and psychological well-being inventory. Data were analyzed by multivariate covariance analysis. 
    Results
    The findings showed that mindfulness-based cognitive therapy was more effective than cognitive emotion regulation training on psychological well-being.
    Conclusion
    According to these results, the training of this program on mothers can play a significant role in improving the mental health of this group of people and reducing the behavioral problems of students.
    Keywords: Aggression, psychological well-being, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Cognitive Emotion Regulation Training
  • Ahmadreza Kiani *, Yasaman Jamshidian Naeini, Masoud Asadi, Ramin Ajdari Pages 84-97
    Objective

    The aim of the present study was to investigate the mediating role of the belongingness in the relationship between family psychological adjustment and psychological status (depression, Defeat and Entrapment) of adolescent girls during the outbreak of Covid-19 virus.

    Methods

    The method of the present study was correlation using a structural model. The statistical population of this study consisted of all girl high school students in Ardabil in 1400, of which 700 students were randomly selected as a sample and completed questionnaires. The research instruments included the Interpersonal Needs Questionnaire, the short defeat and Entrapment Scale, the Patient Health Questionnaire and the Family Psychological Adjustment Questionnaire. For descriptive analyzes, used frequency, percentage, mean and standard deviation and for inferential analyzes while examining the assumption of normality using Kolmogorov test in SPSS-25 software, we used path analysis method in SMARTPLS software.

    Results

    Findings showed that the direct effects of family psychological status on belonging, depression, Defeat and Entrapment are significant (p <0.01). The mediating role of belongingness in the relationship between family psychological status and depression, Defeat and Entrapment was also confirmed (p <0.01). The total effect of psychological status on depression, Defeat and Entrapment was confirmed (p <0.01). The goodness indicators of the data fit indicate the proper fit of the model.

    Conclusion

    It is concluded from these findings that psychological adjustment of the family has a very significant role in the mental health of adolescent girls and this role becomes more prominent through mediation of belongingness and in the first step to promote girls' mental health, family-level intervention is needed.

    Keywords: Girl, depression, Defeat, Entrapment, belongingness
  • Rahim Mohammadi, Behzad Taghipuor *, Roqaye Barzegaran, Nahid Jalili, Nasrin Almsi, Haneye Solhjou Pages 98-108
    Objective The purpose of this study was to examine the effectiveness of Emotion Regulation on Rumination and Perception of anxiety control in girl students with social anxiety Disorder.Methods This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group. The statistical population of this study was compromised the whole student GAD patients visited in Ardabil Comprehensive Health clinic in of 2019. Thirty patients were selected through convenience sampling method and were randomly assigned to two equal experimental and control groups. Experimental group were received the 4 weeks of hypoventilation therapy, while control group was not received any. Dot-Prob and intervention Emotional inhabitation questionnaires were used in pre-test, post-test for gathering data. Data were analyzed via descriptive indices and multivariate analysis of covariance.Result The result of comparing post-test of scores in two group showed that there were significant difference in symptoms of Attention Bias and Emotional inhabitation scores between experimental and control group (p<0.01).Conclusion These results reveal that the hypoventilation therapy psychotherapy can reduce the symptoms of Attention bias and Emotional inhabitation in students with GAD.
    Keywords: Hypoventilation therapy, Attention Bias, Emotional inhabitation, GAD
  • Mahsa Mosalman, Mohammad Narimani * Pages 109-124
    Objective

      This study aims to predicting the anxiety of preschool children based on Parents abnormal dimensions of personality and adaptive strategies of cognitive emotion regulation.

    Methods

     The present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study was all mothers of pre-school children in public schools of Amol city in the academic year of 1969-98. Among them, 165 parents (mother) were selected by random sampling method and responded to the pre-school children's anxiety scale, a short version of the DSM-5 Personality questionnaire (PID-5), and an cognitive emotion regulation questionnaire.

    Results

    The results of Pearson's correlation coefficient showed that there was a significant positive relationship between preschool children's anxiety with abnormal dimensions of personality and a significant negative relationship with adaptive cognitive emotion regulation strategies (p<0.01). The results of multiple regression showed that the variables abnormal dimensions of personality and adaptive strategies of cognitive emotion regulation; significantly predicted Variables Criteria for Preschool Children Anxiety.

    Conclusion

    the results obtained showed that abnormal dimensions of personality of parents have a significant effect on the anxiety of preschool children; therefore essential in the education process and mental health of children should be paid particular attention to abnormal dimensions of personality and parental cognitive emotion regulation components.

    Keywords: anxiety, abnormal dimensions of personality, cognitive emotion regulation
  • Farzaneh Michaeeli Manee *, Mahdi Shirzadeh Pages 125-139
    Objective
      The purpose of this study was to study the relationship between moral disengagement, moral identity, and honesty-humility with academic dishonesty in high school students.
    Methods
    The research method was descriptive and the research design was correlational. The statistical population consisted of all high school students of Urmia Secondary School in the academic year 2019-2020, including 388 students (203 boys and 185 girls) selected by multistage cluster random sampling method. To collect data, questionnaires of moral disengagement, moral identity, hexaco and academic dishonesty were used. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression analysis.
    Results
    The findings showed that there was a significant positive relationship between moral disengagement and its components (except diffusion of responsibility & attribution of blame) with academic dishonesty. There is a significant negative relationship between moral identity and its Internalization component with academic dishonesty. There was also a significant negative relationship between honesty-humility with academic dishonesty. The results of regression analysis showed that moral disengagement, moral identity and honesty-humility were able to predict percent 38 of the variance of academic dishonesty.
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that moral disengagement, moral identity and honesty- humility play an important role in students' academic dishonesty.
    Keywords: moral disengagement, Moral Identity, Honesty-Humility, Academic dishonesty