فهرست مطالب

مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی - پیاپی 25 (بهار 1402)

مجله مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی
پیاپی 25 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/31
  • تعداد عناوین: 15
|
  • خدیجه حسین زاده*، سید احمد موسوی باردئی، طاهره ماهروزاده، زینب تقی لو صفحات 7-25

    روح اصلی بیانیه ی گام دوم انقلاب سبک زندگی به معنای جامع آن است. سبک زندگی مقوله ای است بنیادین که اندیشمندان علوم اجتماعی، تربیتی، روان شناختی اقتصادی و مدیریتی با رویکردهای مختلف به آن توجه کردند اما تفسیر مقام معظم رهبری از سبک زندگی و مولفه های تمدن ساز ایشان در حوزه ی مصرف به این دلیل که برگرفته از مبانی دینی و ناظر به مسایل فرهنگی و اقتصادی می تواند مسیر روشنی را در اختیار محققان و مبلغان فرهنگ اسلامی قرار دهد. از این رو مقاله ی پیش رو با به روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای درصدد است که با تحلیل قرآنی - روایی بیانات مقام معظم رهبری به تبیین مولفه های تمدن ساز سبک زندگی قرآنی در حوزه مصرف بپردازد. یافته های پژوهش پیش رو، حاکی از آن است که از دیدگاه مقام معظم رهبری، مهم ترین مولفه های موثر در تمدن سازی سبک زندگی قرآنی در حوزه ی مصرف را می توان به دو دسته ی مولفه های سلبی و ایجابی تقسیم نمود. مصرف اقلی و قناعت، دقت بیشتر در مصرف عمومی، توازن بین دخل و خرج، گزینش کالاهای حلال و طیب، گزینش کالاهای داخلی از جمله مولفه های ایجابی و عدم اسراف، عدم تجمل گرایی، عدم اتراف و تنوع طلبی، نفی نیازهای کاذب و اولویت بندی نیازها از جمله مولفه های سلبی تمدن سازی در اصلاح الگوی مصرف از دیدگاه ایشان است.

    کلیدواژگان: مولفه ها، مولفه های تمدن ساز، مولفه های مصرف، سبک زندگی قرآنی، مقام معظم رهبری
  • محسن شاکری*، حاتم فرجی دهسرخی، سید علیرضا هوشی السادات صفحات 27-45

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی فرایندی تحول و ارتقاء علوم انسانی در دانشگاه از دیدگاه مقام معظم رهبری بود. رویکرد پژوهش کیفی و روش آن نظریهی دادهبنیاد بود. داده های مطالعه از 34 سخنرانی مقام معظم رهبری در جمع دانشجویان، نخبگان، پژوهشگران، طلاب و اساتید حوزه و دانشگاه ها از سال 79 تا سال97، که در سایت ایشان موجود است، گردآوری و مورد تحلیل قرار گرفت. روش تجزیه و تحلیل داده ها، کدگذاری و مقولهبندی بود که در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. برای حصول اطمینان از روایی پژوهش، از راهبردهای بررسی همکار، مشارکتی بودن و انعکاسپذیری پژوهشگر استفاده شد. در مجموع یافته ها موید ابعاد ششگانه نظریهی دادهبنیاد بود. نتایج نشان داد «پدیده محوری» شامل: «بومی و اسلامی شدن علوم انسانی» است. همچنین مهمترین «شرایط علی» شامل: خودباوری و تلاش مضاعف، آموختن بدون تقلید علم غرب و پرهیز از شاگرد ماندن، حمایت و سرمایهگذاری، نیازسنجی و برنامهریزی دقیق علوم انسانی و نقد و آزاداندیشی و نظریهپردازی بود. به علاوه، «ویژگیهای زمینهای» شامل ماهیت علوم انسانی، جایگاه علوم انسانی، شتاب مناسب، صلاحیت افراد در ایجاد تحول، و «شرایط محیطی» در بردارندهی: جهانبینی غرب، جهانبینی اسلام و سنگاندازی غرب بود. همچنین، «راهبردها» شامل: ایجاد موازنه در صادرات و واردات علم بود. «پیامدها» بیانگر: اصلاح اجتماعی، تمدنسازی اسلامی و گفتمانسازی تولید علم بود. در نهایت میتوان اذعان داشت که نتایج این پژوهش در قالب یک مدل جامع فرایندی میتواند چراغ راه سیاستگذاری در حوزه تحول علوم انسانی در دانشگاه باشد.

    کلیدواژگان: تحول، علوم انسانی، مقام معظم رهبری، نظریه داده بنیاد
  • محمدعلی علیزاده*، مجتبی رمضانی، سید عبدالله حجتی، کریم اسگندری، نادر بهلولی صفحات 47-68

    از آنجایی که تدوین یک الگوی پر محتوی در مدیریت اسلامی- ایرانی پیشرفت برای کشورهای منطقه، جهان اسلام و کل دنیا دارای اهمیت بسیار زیادی است وجود یک الگوی جامع مدیریت اسلامی- ایرانی پشرفت برای پاسخگویی به نیازهای مدیریتی و اداره کشور های جهان در سایه مکتب غنی و نجات بخش اسلام یک ضرورت است. هدف از انجام این پژوهش، طراحی الگوی جهانی مدیریت اسلامی- ایرانی پیشرفت است. این پژوهش دارای رویکردی کیفی بوده و از روش تحلیل مضمون به عنوان روش تحقیق استفاده شده، از بعد هدف کاربردی و ماهیت آن اکتشافی است. روش گردآوری داده ها، مطالعه اسناد بالادستی و مصاحبه های عمیق و باز با 40 نفر از خبرگان آگاه از موضوع مورد بحث است. برای تحلیل داده ها از روش مقایسه مداوم در طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شده است. با تجزیه و تحلیل داده ها، الگوی جهانی پیشنهادی مدیریت اسلامی- ایرانی پشرفت در پنج بعد شامل بعد حکومتی اسلامی- ایرانی پشرفت، بعد فرهنگی اسلامی- ایرانی پیشرفت، بعد اقتصادی اسلامی- ایرانی پیشرفت، بعد علمی اسلامی- ایرانی پیشرفت، بعد رفتاری اسلامی- ایرانی پیشرفت به دست آمد.

    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، مدیریت اسلامی- ایرانی پیشرفت، روش کیفی، تحلیل مضمون
  • علی شاه نظری*، نسرین طاهرهدایتی صفحات 69-95

    هدف از پژوهش حاضر، ارایه مدل جامع سرمایه فکری با رویکرد یادگیری سازمانی به عنوان الگویی برای پیشرفت نظام های آموزشی به عنوان سوال اصلی تحقیق است است به عبارتی، شناسایی ابعاد و مولفه های سرمایه فکری و یادگیری سازمانی در نظام های آموزشی از فرضیه های اساسی تحقیق به شمارمی آید. پژوهش حاضر از منظر ماهیت و روش جمع آوری داده ها، توصیفی -پیمایشی و استراتژی تحقیق ترکیبی (کیفی و کمی) است. جامعه مورد مطالعه، خبرگان دانشگاهی و حرفه ای آموزش و پرورش بودند و نمونه گیری به شکل هدفمند انجام و در مجموع 25 نفر انتخاب شدند. پس از تعریف موضوع و انجام مطالعات اکتشافی و کتابخانه ای، ابعاد و مولفه های متغیرها از طریق روش دلفی و پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد و براساس روش های آماری کیفی توسط نرم افزار(Spss 22) تحلیل و نهایتا تناسب مدل به اجماع خبرگان رسید. در ادامه تحلیل عاملی تاییدی هر یک از متغیرهای پژوهش توسط نرم افزار(PLS 3) انجام شد. یافته های پژوهش شامل شناسایی و معرفی ابعاد مرتبط با سرمایه فکری با 21 مولفه، شناسایی و معرفی ابعاد یادگیری سازمانی با 12 مولفه می باشد و از آنجایی که ساخت روایی مشترک متقاطع، میزان پایایی مرکب و میانگین واریانس های استخراج شده در سطح قابل قبول بود، مدل مناسبی درراستای اهداف سازمانی و مزیت رقابتی تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، یادگیری سازمانی، نظام های آموزشی، مدل جامع
  • احمد حکیمی گیلانی، علی اختر شهر*، محمود ابراهیمی ورکیانی صفحات 97-125

    هدف از پژوهش حاضر بررسی روابط متقابل مردم و حکومت در قبال یکدیگر بر مبنای کتاب نهج البلاغه امام علی (ع) است. سوال پژوهش حاضر بر چیستی روابط متقابل مردم و حکومت بر اساس حکمرانی مطلوب از منظر امام علی (ع) استوار بوده و در مقام پاسخ، این فرضیه را به محک آزمون می گذاریم که در روابط متقابل مردم و حکومت بر مبنای حکمرانی مطلوب از منظر امام علی (ع)، هم حکومت در قبال مردم مانند پاسخگویی دارای حقوق است و هم مردم در برابر حکومت همانند اطاعت از حاکمان صالح دارای حقوقی هستند. در این پژوهش روش گردآوری داده ها مبتنی بر روش اسنادی، راهبرد پژوهش استقرایی - قیاسی، روش تجزیه و تحلیل داده ها روش تحلیل محتوا و ملهم از ادبیات نظری مربوط به حکمرانی مطلوب است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه نامه ها، خطبه ها و حکمت های موجود در کتاب نهج البلاغه است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که حاکمیت قانون، اجماع گرایی، شفافیت، پاسخ گویی، برابری و فراگیری، اثربخشی و کارایی، مسیولیت پذیری، ثبات سیاسی و چشم انداز استراتژیک از جمله ویژگی های حکمرانی مطلوب بوده که در اسلام نیز به آن اشاره شده است. در مقابل، مردم نیز دارای تکالیفی هستند که شامل دوری از فساد، اطاعت از حاکمان، وفا به عهد و پیمان، خیرخواهی نسبت به حاکم، حمایت از حاکم، اعتماد کردن به حاکم، دوری از گمراهی، کنار گذاشتن غرور، پرهیز از افراط و تفریط، برقراری صلح و آشتی، همدلی کردن، شفاف بودن، زیر بار ظلم نرفتن، عبرت گرفتن می شود. همچنین نوع حکمرانی در اسلام با ویژگی های حکمرانی مطلوب نسبت معناداری برقرار است.

    کلیدواژگان: حکمرانی مطلوب، امام علی (ع)، مردم، حکومت، نهج البلاغه
  • محمود آرائی، عباس عباس پور*، ایرج بابایی، محمدتقی تقوی فرد، صمد برزویان صفحات 127-153

    استقرار عدالت در یک کشور، در درجه نخست تابع سلامت قوه قضاییه است و این امر مستقیما به سلامت قضات آن بستگی دارد. در این راستا، رعایت شان و منزلت قضات در چارچوب یک نظام جبران خدمات جامع برای دستگاه قضایی کشور، امری کاملا ضروری و اجتناب ناپذیر است؛ چرا که به نظر می رسد، توسعه سیاست نظام جبران خدمات قضات در فرآیند جذب و به کارگماری، آموزش و بهسازی، انگیزش و نگهداری ایشان در راستای اهداف راهبردی تعیین شده، همچنان یکی از حلقه های مفقوده است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی نظام جبران خدمات قضات مبتنی بر الزامات آموزش و بهسازی سرمایه انسانی و اعتبارسنجی آن انجام شده است. طرح تحقیق، کیفی و پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر چگونگی گردآوری اطلاعات از نوع مطالعه موردی است. مشارکت کنندگان شامل 15 نفر از خبرگان و قضات با تجربه قوه قضاییه با رزومه عالی بودند. نمونه گیری با روش هدفمند از نوع گلوله برفی انجام شد و به صورت نیمه ساختاریافته از ایشان مصاحبه به عمل آمد. داده ها به کمک نرم افزار MAXQDAv2020 و به روش تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفته و کدگذاری شد و برای اعتباریابی الگوی پژوهش از شاخص های مقبولیت اشتراوس و کوربین؛ تکنیک بازدید توسط اعضاء و رویکرد خود بازبینی توسط محقق استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که مهم ترین ابعاد الگوی جبران خدمات قضات مبتنی بر الزامات آموزش و بهسازی سرمایه انسانی عبارتند از انگیزاننده های مرتبط با فرد، انگیزاننده های مرتبط با عملکرد، انگیزاننده های مرتبط با شغل، انگیزاننده های علمی، انگیزاننده های پایه.

    کلیدواژگان: نظام جبران خدمات، حقوق و دستمزد، قضات، آموزش و بهسازی سرمایه انسانی
  • اسمعیل کمالی فرد، علی یعقوبی پور*، محمد منتظری صفحات 155-181

    اقتصاد مقاومتی روشی برای مقابله با تحریم ها علیه یک منطقه یا کشور تحریم شده می باشد. در این مابین با توجه به شرایط تحریم اگر سازمانی بتواند تاب آوری را در خود و کارمندانش قوی کند موفق تر خواهد بود. تاب آوری سازمانی اصطلاحی برای توصیف ظرفیت سازمان جهت پاسخ مثبت و یا حداقل سازگارانه به اختلال ها است که نشان می دهد نه تنها مقاومت در برابر شوک های خارجی وجود دارد بلکه ظرفیت سازگاری و یادگیری نیز وجود دارد. لذا هدف از این پژوهش کاوشی در شاخص های تاب آوری سازمانی با رویکرد سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری مدظله العالی بود. این پژوهش یک پژوهش اکتشافی است که به منظور شناسایی عوامل موثر بر شاخص های تاب آوری سازمانی با رویکرد سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری مدظله واکاوی گسترده ای در ادبیات و پیشینه مرتبط با این مقوله و همچنین سخنان مقام معظم رهبری در این ارتباط صورت گرفته و گویه های مناسب در طیف لیکرت استخراج گردید. سپس بومی سازی و تایید آن با استفاده از بکارگیری روش دلفی ازطریق پرسشنامه نیمه بازانجام پذیرفت. لازم به توضیح است سخنان مقام معظم رهبری نیاز به تایید خبرگان نداشت و مستقیم تحت شاخص اقتصاد مقاومتی وارد مدل نهایی گردید. براساس ادبیات نظری در حدود 107شاخص در قالب سه راند دلفی در اختیار 20نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی قرار گرفت ودر نهایت براساس نتایج دلفی 9 گویه در قالب 50شاخص برای تاب اوری استخراج شد.

    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، اسلام، اقتصاد مقاومتی، دلفی
  • زهرا محمدی*، سلیمان مرادی دیماندول صفحات 183-206

    امروزه از فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی بسیار صحبت می شود. این فرهنگ و تمدن شاخصه ها و مولفه هایی دارد که افراد جامعه باید از دوران کودکی با آن آشنا شوند و هویت شان در آن جهت شکل بگیرد تا فرهنگ ایرانی- اسلامی محقق شود. یکی از موارد رسمی آشنایی با این شاخصه ها و مولفه ها، کتاب های درسی مطالعات اجتماعی مقطع ابتدایی است. هدف این پژوهش، سنجش میزان توجه به این شاخصه ها و مولفه ها در دو بعد هویت فرهنگی ایرانی و اسلامی در واژه ها و تصاویر کتاب های مذکور است. برای مطالعه، شاخصه های زمان، مکان و فرهنگ در نظر گرفته شد. روش تحقیق اسنادی و از تکنیک تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. جامعه آماری، کتاب مطالعات اجتماعی پایه های سوم، چهارم، پنجم و ششم ابتدایی جمهوری اسلامی ایران است. داده ها از طریق فیش برداری گردآوری شد.یافته ها نشان داد که در کتاب ها به هر دو بعد هویت فرهنگی ایرانی و اسلامی توجه شده، اما برابر نبوده است؛ در مولفه های زمان و مکان بیشتر به شاخصه های هویت فرهنگی ایرانی و در مولفه ی ‏ فرهنگ بیشتر به شاخصه های هویت فرهنگی اسلامی پرداخته است. در واژه ها و تصاویر به اساطیر ملی و دینی هیچ اشاره ای نشده است، در حالیکه باعث تقویت روحیه حماسی و میهن دوستی در آن ها می شود.

    کلیدواژگان: شاخصه‏ ها، مولفه‏ ها، هویت ‏فرهنگی ایرانی و اسلامی، مطالعات اجتماعی، تحلیل محتوا
  • محسن جاوید تجریشی*، محمدرضا مردانی، فرامرز فتح نژاد صفحات 207-230

    گسترش شبکه های اجتماعی از طریق مشارکت موجب بهبود کیفیت زندگی می گردد. مشارکت اجتماعی در برگیرنده انواع مختلف کنش فردی و گروهی به منظور دخالت در تعیین سرنوشت خود و جامعه و تاثیر نهادن بر فرایندهای تصمیم گیری درباره مسایل عمومی است. تشکیل شبکه ها، هر یک از افراد جامعه را قادر می سازد به دیگری کمک کنند. با انجام این کار نه تنها از فواید فردی در شبکه ها سود می برند، بلکه با ایجاد ارتباطات بیشتری فضای دلنشینی برای زندگی فراهم می کند. مطالعه حاضر با هدف سنجش تاثیر مدیریت محتوا بر سبک زندگی کاربران شبکه-های اجتماعی پرمخاطب در راستای پیشبرد اهداف بیانیه گام دوم رهبر معظم انقلاب در بین دانشجویان مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیکی در سال 1400 صورت گرفت. این پژوهش به شیوه توصیفی - پیمایشی انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها از نرم افزار آماری spss24 استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش مشخص شد که تولیدکنندگان محتوا، اطلاعات (محتوا) ، وب سایت ها و همچنین اپلیکیشن های موبایلی نقش مهمی در مدیریت شبکه های اجتماعی دارند. همچنان که این عوامل بر سبک زندگی دانشجویان و سلامت فردی و اجتماعی آنان اثرات چشمگیری داشتند؛ اثبات شد که در صورت مدیریت محتوای شبکه های اجتماعی در سطح کلان جامعه، می توان اهداف بیانیه گام دوم انقلاب را با جامعیت و سهولت بیشتری محقق نمود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، شبکه های اجتماعی، سلامت، قانون صیانت، بیانیه گام دوم انقلاب، مدیریت محتوا
  • محمدحسن باقری، بابک نبی زاده*، علیرضا سعادتمندی صفحات 231-251

    بنیان انقلاب اسلامی و پیشبرد اهداف آن بر پایه استقلال و آزادی بنا نهاده شد، و پس از گذشت چهل سال رهبر انقلاب امام خامنه ای (مدظله العالی) با ترسیم منشوری با عنوان بیانیه گام دوم انقلاب به حوزه استقلال و آزادی که یکی از محور های اساسی در گام دوم انقلاب می باشد پرداخته است، به همین منظور هدف تحقیق پیشرو ارایه چشم اندازی از منظومه فکری و بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی) در حوزه استقلال و آزادی می باشد. این تحقیق از منظر هدف توسعه ای و نوع تحقیق کیفی و روش تحقیق نظریه پردازی داده بنیاد (گراندد تیوری) بوده که روش تجزیه وتحلیل در این پژوهش مبتنی بر فن تحلیل محتوا و ابزار مورداستفاده نرم افزار تخصصی maxqda بوده که بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی) بر اساس آن مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و کدگذاری شده است و پس از تحلیل 97 مورد از بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی) از سال های 1368 تا 1400 در حوزه استقلال و آزادی و انجام مراحل کدگذاری های باز، محوری و گزینشی، 3 بعد و 8 کد محوری و 46 کدباز در این تحقیق یافت شده است. نتایج حاصل از کدگذاری ها در بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی) در حوزه استقلال و آزادی منجر به شکل گیری سه بعد اصلی: استقلال و عدم وابستگی، آزادی، هویت طلبی گردید که جهت دهنده به تصمیم گیران و برنامه ریزان در حوزه استقلال و آزادی در گام دوم انقلاب است.

    کلیدواژگان: استقلال وآزادی، کدگذاری، امام خامنه ای (مدظله العالی)، بیانیه گام دوم انقلاب
  • ملیحه اصغری*، علیرضا صفوی صفحات 253-280

    اداره دولت و حکومت بر جامعه به تعیین اصول علمی و طراحی گسترده ای نیازمند است تا در پرتو این سیاست گذاری ها ، انسان ها بتوانند در کنار یکدیگر با صلح و آرامش زندگی نمایند ، نهج البلاغه به عنوان کتابی ذووجهین در میدان حکومتداری نیز می تواند به عنوان یک سند راهبردی مدنظر قرار گیرد. بدین روی در این پژوهش، عناصر علمی اسناد حکومتی معاصر در نهج البلاغه مورد واکاوی قرار گرفت .تحقیق باروش کیفی و مطالعه کتابخانه ای انجام شد ،بدین صورت که پس از مشخص شدن موضوع با توجه به نتیجه پژوهش((چشم انداز اداره دولت و حکومت براساس خط مشیها و اسناد راهبردی)) که با حمایت معاونت پژوهشی دانشگاه تهران انجام شده است و گزاره های علم حکومتی معاصر را به صورت جامع تبیین نموده است ، به تحلیل محتوای نهج البلاغه در خصوص علم حکومتی اقدام گردید . پس از بدست آمدن کدهای باز به تعداد44 مورد،کدها در 3 محورخداوند(19 مورد) ، حاکمان اسلامی(13 مورد) و شهروند مسلمان(15 مورد) مقوله بندی گردیدند. س در مقوله حاکمان اسلامی گزاره های مرتبط با مقوله علم حکومتی(حقوق شهروندی، توسعه،بروکراسی ،مدیریت منابع انسانی ،اخلاق اجتماعی) استخراج گردید . تفاوت بین اسناد حکومتی علمی موجود و نهج البلاغه به عنوان سند حکومتی در گزاره نقش خداوند در حکومت بود

    کلیدواژگان: عناصر علمی، حکومت، نهج البلاغه، اسنادحکومتی، سیاست گذاری
  • سعید عسکری ماسوله*، حسین ممبینی صفحات 281-292
    سرمایه فکری عامل اصلی ایجاد ارزش در شرکتها می باشد و شرکتها در حال حرکت به سمت خلق ارزش از طریق سرمایه فکری موجود در سازمان می باشند. بر این اساس تحقیق حاضر با هدف تعیین رابطه بین سرمایه فکری، ارزش بازار و مدیریت ذینفعان با عملکرد مالی در شرکت های غیر مالی طراحی شده است. روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع علی-ارتباطی بوده است. واحد تحلیل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند. جامعه آماری پژوهش حاضر مدیران و کارشناسان مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در حدود 200 نفر بوده است. شیوه نمونه گیری تصادفی ساده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران در حدود 132 نفر محاسبه شد. ابزار جمع آوری اطلاعات برای سنجش عملکرد مالی و ارزش بازار صورت های مالی شرکت ها از سال 1395 تا سال 1400 بود و برای سنجش سرمایه فکری و مدیریت ذینفعان پرسشنامه محقق ساخته است. ابزار تحلیل اطلاعات نرم افزار Spssنسخه 23 با روش تحلیل آماری رگرسیون بوده است. یافته های پژوهش نشان داد متغیرهای سرمایه فکری و مدیریت ذینفعان با 99 درصد اطمینان بر متغیر ارزش بازار اثر مثبت دارند و متغیرهای مدیریت ذینفعان و ارزش بازار بر متغیر عملکرد مالی اثر مثبت و معنی دار دارند. اما متغیر سرمایه فکری بر متغیر عملکرد مالی اثر معنی دار ندارد. به عبارت دیگر این پژوهش نشان داد سرمایه فکری به واسطه مدیریت ذینفعان می تواند بصورت غیر مستقیم عملکرد مالی شرکت ها را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مدیریت ذینفعان، ارزش بازار و عملکرد مالی، دانش محور
  • عرفان خسرویان * صفحات 293-314

    صنعت هوایی نقش قابل توجهی در ترسیم توسعه ی اقتصادی کشور دارد و سرمایه گذاری به موقع و به اندازه در آن تضمین کننده ی رشد اقتصادی در درازمدت میباشد. همچنین توسعه و پیشرفت در صنعت هوایی منجر به تقویت روحیه خودباوری ملی به عنوان یکی از عناصر قدرت نرم شده و سرریز دانش آن موجب توسعه سایر صنایع پیشرفته می گردد. با توجه به اهمیت صنعت هوایی، انجام مطالعات مفصل جهت طراحی الگوی توسعه فناوری این صنعت ضروری بنظر می رسد  تا سیاستهای مالی و حمایتی مناسب و کارآمدی را برای توسعه ی این صنعت فراهم گردد. با این وجود تحریم های بین المللی باعث شده است که تعیین سیاست های مناسب برای انتقال بین المللی فناوری هوایی کار چندان  آسانی نباشد و انتخاب سیاست های مناسب به عنوان یک مولفه اقتدارساز ملی به عنوان بخش مهمی از فرایند انتقال فناوری  مدنظر قرار گیرد. در این تحقیق ابتدا الگوی اکتساب فناوری با رویکرد تحریم  با استفاده از الگوهای موجود در منابع علمی و مصاحبه با خبرگان طراحی  می شود سپس این الگو به روش تاپسیس فازی برای زنجیره منتخب فناوری های سازه و بدنه کامپوزیتی در قطعه سازی هوایی پیاده شده و با توجه به میزان جذابیت و توانمندی های موجود در شرایط تحریم در ارتباط با روش مناسب اکتساب آن تصمیم گیری شده است.

    کلیدواژگان: اکتساب فناوری، رشد و توسعه فناوری، صنعت قطعه سازی هوایی، تحریم
  • سید اکبر سیدهاشمی *، شهرام میرزایی دریانی، مجید احمدلو، فرزاد ستاری اردبیلی صفحات 317-342

    مسوولیت پذیری، علاوه بر ارتقای تعهد سازمانی، رضایت ذی نفعان را نیز تقویت می کند. بانک اسلامی برای سودآوری، قانونمندی، اخلاق گرایی و شهروند خوبی شدن تلاش می نماید. زیرا جایگاه مطلوب و ویژه، انسان است و پول در برج عاج قرار نداشته که به آن بازدهی قایل شوند؛ بلکه به محض ترکیب حقوقی با یکی از عوامل تولید، به سرمایه بالفعل تبدیل می-گردد. این تعهد، از نشانه رشد و بلوغ سازمانی است چرا که، رشد اقتصادی، رشد انسانی و رشد زیست محیطی، باعث ایجاد و تقویت توسعه پایدار در یک جامعه خواهد شد. این تحقیق جزو پژوهش های آمیخته کیفی و کمی است که با هدف طراحی مدل صورت گرفته است. داده ها با کمک پرسشنامه محقق ساخته با تعیین حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 204 نفر از شاغلین بانک های استان زنجان گردآوری شده است. به منظور تحلیل، از روش معادلات ساختاری با تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و مرتبه دوم استفاده شده و محاسبات آماری با نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL انجام گرفته است. در میان ابعاد مورد بررسی، بعد مسوولیت های اخلاقی بیش ترین بار عاملی (99/0) را داشته و پس از آن مسوولیت های قانونی با بار عاملی (83/0)، خیرخواهانه (82/0) و در آخر مسوولیت های اقتصادی با فاصله زیاد، با بار عاملی (43/0) قرار داشته که نشان دهنده انتظارات محیطی می باشد.

    کلیدواژگان: مسوولیت اجتماعی، مدل کارول، بانکداری، بانکداری اسلامی
  • اسماعیل قاسمی*، وحید صالحی، امیرعلی کتابی صفحات 343-354
    هدف کلی از انجام این پژوهش، بررسی چگونگی مواجه نظام آموزشی با پدیده جهانی شدن است. این پژوهش با بکارگیری روش تحلیل محتوای کیفی به واکاوی متون، پژوهش های صورت گرفته و همچنین اسناد و تحقیقات انجام شده در این حوزه پرداخته است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که نمی توان در عرصه آموزش و پرورش، پدیده جهانی شدن را نادیده گرفت بلکه باید طوری برنامه ریزی، سیاست گذاری و مدیریت تغییر صورت گیرد که نهایت استفاده از فرصت های جهانی شدن در عرصه آموزش و پرورش برای رسیدن به توسعه پایدار بدون شتاب زدگی و عجله صورت گرفته و تبعات حاشیه ای آن نیز به حداقل رسد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، مدیریت آموزشی، نظام آموزشی، جهانی شدن
|
  • Khadija Hosseinzadeh *, Sayed Ahmad Mousavi Bardi, Tahereh Mahrozadeh, Zainab Taghi Lu Pages 7-25

    The main spirit of the statement of the second step of the revolution is lifestyle in its comprehensive sense. Lifestyle is a fundamental category that thinkers of social, educational, psychological, economic and management sciences have paid attention to with different approaches
    However, the Supreme Leadership's interpretation of his lifestyle and civilizing constituents in the field of using, because it is taken from religious foundations and looks at cultural and economic issues, can provide a clear path for researchers and missionaries of Islamic culture.
    Therefore, the following article tries to explain the civilizing constituents of the Quranic lifestyle in the field of using by analyzing the Qur'anic-narrative statements of the Supreme Leadershio with a descriptive-analytical method and using library sources. The findings of the upcoming research indicate that from the point of view of the Supreme Leadership, the most important effective constituents in the civilization of the Quranic lifestyle in the field of using, can be divided into two categories: negative and positive constituents.
    Minimal consumption and contentment, more accuracy in general consumption, balance between income and expenditure, selection of halal and good products, selection of domestic products are among the positive constituents. And lack of extravagance, lack of luxury, lack of wastefulness and diversification, negation of false needs and prioritization of needs are among the negative constituents of civilization in reforming the consumption pattern from his point of view.

    Keywords: constituents, Civilizing constituents, consumption constituents, Quranic lifestyle, Supreme Leadership
  • Mohsen Shakeri *, Hatam Faraji Dehsorkhi, Alireza Hooshisadat Pages 27-45

    Human sciences have a vital role for society and its progress. Accordingly, the purpose of this study was to design a process model for the transformation and promotion of humanities in the university from the perspective of the Supreme Leader. The approach of qualitative research and its method was grounded theory. The study data were collected and analyzed from 34 speeches of the Supreme Leader among students, elites, researchers, scholars and professors of the seminary and universities from 1979 to 1997, which are available on his dedicated website. The method of data analysis was coding and categorization, which was done in three stages of open, axial and selective coding. To ensure the validity of the research, strategies of peer review, participatory and researcher reflectivity were used. The results showed that the "core category" includes the "localization and Islamization of the humanities." Also, the most important "causal conditions" included: self-confidence and redoubled effort, learning without imitating Western science and avoiding being a student, support and investment, needs assessment and careful planning of humanities, and criticism, liberalism, and theorizing. In addition, "contextual conditions" included the nature of the humanities, the status of the humanities, appropriate acceleration, the competence of individuals to bring about change, and "environmental conditions" included Western worldview, Islamic worldview, and Western stoning. . "Strategies" also included balancing the export and import of science. The "consequences" represented social reform, Islamic civilization, and the discourse of science production.

    Keywords: Transformation, humanities, supreme leader, Grounded theory
  • Mohammad Ali Alizadeh *, Mojtaba Ramazani, Seyed Abdollah Hojjati, Karim Esgandari, Nader Bohloli Pages 47-68

    Since the development of a comprehensive model of progress in Islamic-Iranian management is very important for the countries of the region, the Islamic world and the whole world. And the savior of Islam is an inevitable necessity. The purpose of this study is to design a global model of Islamic-Iranian management of progress. This research has a qualitative approach and the method of data theory (thematic analysis) has been used as the research method. This research is practical in terms and exploratory in nature. The method of data collection is the study of upstream documents and in-depth and open interviews with 40 elites aware of the subject under discussion. To analyze the data, continuous comparison method was used during the three stages of open, axial and selective coding. By analyzing the data, the comprehensive model of Islamic-Iranian management progress in five dimensions including Islamic-Iranian governmental dimension of progress, Islamic-Iranian cultural dimension of progress, Islamic-Iranian economic dimension of progress, Islamic-Iranian scientific dimension of progress, Islamic behavioral dimension- Iranian progress was made.

    Keywords: Islamic management, Islamic-Iranian Management of Progress, Qualitative method, Thematic Analysis
  • Ali Shahnazari *, Nasrin Taherhdayati Pages 69-95

    The purpose of this research is to present a comprehensive model of intellectual capital with an organizational learning approach as a model for the development of educational systems as the main question of the research, in other words, to identify the dimensions and components of intellectual capital and organizational learning in educational systems from the basic hypotheses. It is considered research. From the point of view of the nature and method of data collection, the current research is a descriptive-survey and a combined research strategy (qualitative and quantitative). The studied population were academic and professional education experts and sampling was done in a targeted manner and a total of 25 people were selected. After defining the topic and conducting exploratory and library studies, the dimensions and components of the variables were collected through the Delphi method and a researcher-made questionnaire, and based on qualitative statistical methods, the analysis was done by the software (Spss 22) and finally the fit of the model reached the consensus of the experts. Further, the confirmatory factor analysis of each of the research variables was performed by software (PLS 3). The findings of the research include the identification and introduction of dimensions related to intellectual capital with 21 components, the identification and introduction of dimensions of organizational learning with 12 components, and since the construction of common cross-validity, the composite reliability and the average variances extracted were at an acceptable level. , a suitable model was recognized in line with organizational goals and competitive advantage.

    Keywords: intellectual capital, organizational learning, Educational systems, Comprehensive Model
  • Ahmad Hakimi Gilani, Ali Akhtar Shahr *, Mahmood Ebrahimi Varkiani Pages 97-125

    The purpose of this study is to investigate the relationship between the people and the government in relation to each other based on the book Nahj al-Balaghah by Imam Ali (AS). The question of the present study is based on what is the relationship between people and government based on good governance from the perspective of Imam Ali (AS) and as an answer, we test the hypothesis that in the relationship between people and government based on good governance from the perspective of Imam Ali (AS), both the government has rights to the people as accountability and the people have rights to the government as obedience to the righteous rulers. In this research, data collection method is based on documentary method, inductive-deductive research strategy, data analysis method, content analysis method and inspired by theoretical literature related to good governance. The statistical population of this research includes all the letters, sermons and wisdoms in the book of Nahj al-Balaghah. Findings indicate that the rule of law, consensus, transparency, accountability, equality and inclusiveness, effectiveness and efficiency, responsibility, political stability and strategic vision are among the characteristics of good governance in Islam in different ways and with a certain intensity. It is mentioned. In contrast, the people have duties that include avoiding corruption, obeying the rulers, fulfilling the covenant, benevolence towards the ruler, supporting the ruler, trusting the ruler, avoiding misguidance, putting aside pride, and avoiding extremism. And excess becomes peace and reconciliation, empathy, transparency, not being oppressed, learning lessons.

    Keywords: Good Governance, Imam Ali (AS), People, Government, Nahj al-Balaghah
  • Mahmood Araei, Abbas Abbas Pour *, Iraj Babaei, Mohammad Taghi Taghavifard, Samad Borzooian Pages 127-153

    The establishment of justice in a country is primarily dependent on the health of the judiciary, and this directly depends on the health of its judges. In this regard, respecting the dignity of judges in the framework of a comprehensive service compensation system for the judicial system of the country is absolutely necessary and inevitable; Because it seems that the development of the compensation system policy for judges in the process of recruitment and employment, training and improvement, motivation and retention in line with the set strategic goals, is still one of the missing links. Based on this, the current research was conducted with the aim of developing a model of the compensation system for judges based on the requirements of training and improvement of human capital and its validation. The research design is qualitative and research in terms of practical purpose and in terms of how to collect information is a case study type. The participants included 15 experts and experienced judges of the judiciary with excellent resumes. Sampling was done with a purposeful snowball method and they were interviewed in a semi-structured way, The technique of visiting by members and the approach of self-review by the researcher have been used. The findings of the research showed that the most important dimensions of the compensation model for judges based on the requirements of training and human capital improvement are person-related motivators, performance-related motivators, job-related motivators, scientific motivators, and basic motivators.

    Keywords: compensation system, salaries, wages, judges, training, improvement of human capital
  • Esmaeel Kamali Fard, Ali Yaghoubipoor *, Mohammad Montazeri Pages 155-181

    Resistance economics is a way of countering sanctions against a sanctioned region or country. In the meantime, given the conditions of sanctions, if an organization can strengthen resilience in itself and its employees, it will be more successful. Organizational resilience is a term used to describe an organization's capacity to respond positively or at least adaptively to disturbances, indicating that not only is there resistance to external shocks, but that there is also the capacity to adapt and learn. Therefore, the purpose of this study was to design an organizational resilience model with the approach of resistance economy policies in government organizations. This research is an exploratory research based on interviews with 21 managers of the Ministry of Interior in Qom (governorate, governorates and subordinate districts) in a semi-structured method and purposeful sampling. In this research, a total of 271 codes were identified, among which 20 sub-themes in two main themes could be extracted from the interviews and theoretical topics. The two main themes affecting organizational resilience with the approach of resistance economy policies in governing organizations, external factors (including: economic factors, monetary and fiscal policy, government effectiveness, governance, banking health, export diversification, import dependence, external strength, Reserves and dependence on the oil industry) and intra-organizational factors including: organizational learning and culture, internal resources, innovation and creativity, dynamic competitiveness of the organization, communication, human resources, organizational strategy, organizational agility, productivity and change resistance management. To be.

    Keywords: Organizational Resilience, Islam, resistance economy, Delphi
  • Zahra Mohammadi *, Suleiman Moradi Dimandol Pages 183-206

    There is a lot of talk today about Iranian Islamic culture and civilization. This culture and civilization has characteristics and components that people in society should be familiar with from childhood and their identity should be formed in order to achieve Iranian-Islamic culture. One of the formalities of familiarity with these features and components is the elementary social studies textbooks. The purpose of this study is to assess the degree of attention to these characteristics and components in the two dimensions of Iranian and Islamic cultural identity in the words and images of the books. For the study, the characteristics of time, place and culture were considered.Documentary research method and qualitative content analysis technique have been used. The statistical population is the third, fourth, fifth and sixth grade social studies textbook of the Islamic Republic of Iran. Data were collected through phishing.The findings showed that both dimensions of Iranian and Islamic cultural identity were considered in the books, but they were not equal; In the components of time and place, he has dealt more with the characteristics of Iranian cultural identity and in the components of culture, he has dealt more with the characteristics of Islamic cultural identity. There is no mention of national or religious myths in words and pictures, while it strengthens the spirit of epic and patriotism in them.

    Keywords: characteristics, components, Iranian, Islamic cultural identity, social studies, content analysis
  • Mohsen Javid Tajrishi *, Mohammadreza Mardani, Faramarz Fathnezhad Pages 207-230

    The development of social networks through participation improves the quality of life. Social participation involves a variety of individual and group actions in order to intervene in determining one's own destiny and that of society, and to influence decision-making processes about public issues. Networking enables each member of the community to help the other. By doing so, they not only reap the personal benefits of networking, but also provide a more enjoyable living space by creating more connections. The aim of this study was to measure the impact of content management on the lifestyle of users of popular social networks in order to advance the goals of the second step statement of the Supreme Leader of the Revolution among management students of the Islamic Azad University in 1400. This study was conducted in a descriptive-analytical manner. . SPSS24 statistical software was used for inferential analysis of data. Based on the research findings, it was found that content creators, information (content) and websites and mobile applications have an important role in managing social networks. Also, these factors had significant effects on students' lifestyles and their individual and social health.

    Keywords: Lifestyle, Social Networks, Health, Protection law, The Supreme Leader of Iran, Content management
  • Mohamad Hasan Bagheri, Babak Nabizadeh *, Ali Reza Saadatmandi Pages 231-251

    The foundation of the Islamic Revolution and the advancement of its goals was based on independence and freedom, and after forty years, the Supreme Leader of the Revolution, Imam Khamenei, drew a charter entitled The Second Step of the Revolution to the Field of Independence and Freedom The second is the revolution, for this purpose, the aim of the leading research is to provide an overview of the system of thought and statements of Imam Khamenei, in the field of independence and freedom. This research is from the perspective of developmental purpose and type of qualitative research and research method of data theory (grounded theory). The method of analysis in this research is based on the content analysis technique and tools used by maxqda specialized software. Its basis has been studied and analyzed and coded, and after analyzing 97 statements of Imam Khamenei, from 1989 to 2021 in the field of independence and freedom and performing open, pivotal and selective coding steps, 3 dimensions and 8 codes Axial and 46 open source code were found in this research. The results of the codifications in Imam Khamenei, statements in the field of independence and freedom led to the formation of three main dimensions: independence and non-dependence, freedom, and identity seeking, which guide decision makers and planners in the field of independence and freedom in the second step of the revolution.

    Keywords: Independence, freedomcoding, coding, Imam Khamenei, Statement of the second step of the Islamic Revolution
  • Maliheh Asghari *, Alireza Safavi Pages 253-280

    The administration of government and government over society requires the determination of scientific principles and extensive design so that in the light of these policies, human beings can live together in peace and tranquility. GTherefore, in this study, the scientific elements of contemporary government documents in Nahj al-Balaghah were analyzed, analyzed the content of Nahj al-Balaghah regarding government science. After obtaining 44 open codes, the codes were categorized into 3 axes: God (19 cases), Islamic rulers (13 cases) and Muslim citizen (15 cases). Then, by analyzing the references related to government science in the category of Islamic rulers, statements related to the category of government science (citizenship rights, development, bureaucracy, human resource management, social ethics) were extracted. Comparison of the obtained data showed that in scientific propositions, Nahj al-Balaghah has a direct reference to the cases that have been considered as a policy in scientific documents such as Aspa. In addition, there is a difference between the existing scientific government documents. Nahj al-Balaghah was a government document in the statement of God's role in the government, which showed the owner's attention to the turning point and the center of gravity of the government's success in society, namely God-centered.

    Keywords: Scientific elements, Government, Nahj al-Balaghah, government documents, Policy-making
  • Saeed Askari Masoule *, Hossein Mombeini Pages 281-292
    Intellectual capital is the main factor in creating value in companies, and companies are moving towards creating value through the intellectual capital in the organization.. Based on this, the current research is designed with the aim of determining the relationship between intellectual capital, market value and stakeholder management with financial performance in non-financial companies.The present research method was descriptive of causal-correlation type. The analysis unit of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The statistical population of the current research was about 200 managers and financial experts of companies admitted to the Tehran Stock Exchange. Simple random sampling method and the sample size was calculated using Cochran's formula in about 132 people. The data collection tool was used to measure the financial performance and market value of the companies' financial statements from 2015 to 2015, and a researcher-made questionnaire was used to measure intellectual capital and stakeholder management.The information analysis tool was Spss software version 23 with regression statistical analysis method. The findings of the research showed that the variables of intellectual capital and stakeholder management have a positive effect on the market value variable with 99% confidence, and the variables of stakeholder management and market value have a positive and significant effect on the financial performance variable. But the variable of intellectual capital has no significant effect on the variable of financial performance. In other words, this research showed that intellectual capital can indirectly affect the financial performance of companies through the management of stakeholders.
    Keywords: intellectual capital, Stakeholder Management, market value, financial performance, Knowledge-based
  • erfan khosravian * Pages 293-314

    Today, technology is presented for various reasons and is considered as a candidate for investment. Firms have to obtain technology for growth, competitiveness, product and service presentation and governmental conditions, and many other reasons. One of the areas of science and technology that has a significant impact on improving living standards and serving the citizens is the aviation industry which has an important role in improving the standard of living with the development in commercial and public sectors. One of the most important characteristics of this emerging industry is the multiplicity of application of new technologies, including composite structures technology. Entry of composite structures into the aviation industry is for meeting its exceptional and unique needs, and it can be said that the perfect position and continuation of aviation industry development depends on the technology acquisition of composites and the relevant progress. Due to the highly sanction, aviation companies must have agility and the ability to exploit transient environmental opportunities, but companies’ resources are limited on the other hand. In this research, the most important issues and challenges on facing the technology acquisition are discussed. Finally, the model of technology acquisition based on sanction is derived and implemented on composite process technologies.

    Keywords: Aviation Industry, Technology Acquisition, Technology improvement, Sanction
  • Seyyed akbar Seyyed ha shimi*, shahram merzayi daryani, Majid Ahmadlu, farzad Sattari Aredebili Pages 317-342

    Accountability, in addition to promoting organizational commitment, also strengthens the satisfaction of stakeholders. Islamic Bank strives for profitability, legality, ethics and becoming a good citizen. Because the desired and special position is human and money is not placed in the ivory tower to give it a return; Rather, as soon as the legal combination with one of the factors of production, it becomes actual capital. This commitment is a sign of organizational growth and maturity because economic growth, human growth and environmental growth will create and strengthen sustainable development in a society. This research is one of the mixed qualitative and quantitative researches that was carried out with the aim of designing the model. The data was collected with the help of a researcher-made questionnaire by determining the sample size through Cochran's formula of 204 bank employees in Zanjan province. In order to analyze, structural equation method with first order and second order confirmatory factor analysis was used and statistical calculations were done with SPSS and LISREL statistical software. Among the studied dimensions, the dimension of moral responsibilities has the highest factor load (0.99), followed by legal responsibilities with a factor load of (0.83), benevolence (0.82) and finally responsibility. Economic variables have a large distance, with a factor load (0.43), which indicates environmental expectations.

    Keywords: Social responsibility, Carol model, banking, Islamic banking
  • Esmaeil Ghasemi *, Vahid Salehi, Amirali Ketabi Pages 343-354
    The general purpose of this research is to investigate how the educational system faces the phenomenon of globalization. Using the qualitative content analysis method, this research has analyzed the texts, researches, as well as documents and researches done in this field. The results of the present research show that the phenomenon of globalization cannot be ignored in the field of education, but planning, policy making and change management should be done in such a way that the opportunities of globalization in the field of education are fully utilized to achieve Sustainable development should be done without haste and its marginal consequences should be minimized.Policy planning and change management should be done in such a way that maximum use of the opportunities of globalization in the field of education to achieve sustainable development is done without haste and its marginal consequences are minimized.haste and its marginal consequences are minimized.
    Keywords: Education, Educational Management, globalization, educational system