فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 62، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمدالله باستی، محمد سلطانی فر*، محمدمهدی لبیبی صفحات 1-17
    مقدمه

    جامعه ایران شاهد تحولات گسترده در ساحت فرهنگ جنسی بوده است که منجر به گسترش آسیب های جنسی و تهدید سلامت خانواده شده است. پژوهش حاضر باهدف ارایه الگوی آموزش سلامت جنسی در برنامه های تلویزیونی از دیدگاه کارشناسان انجام گردید.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی است که با روش نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل متخصصین حوزه های مختلف پزشکی، روانشناسی، جامعه شناسی، دینی و رسانه ای بودند که در سال 1401-1400  با روش نمونه گیری هدفمند طبقه ای انتخاب شدند. انتخاب نمونه ها تا اشباع نظری ادامه داشت . حد اشباع نظری در این پژوهش 31 تن بود. جمع آوری داده ها با مصاحبه های نیمه ساختاریافته و تحلیل آن ها، با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. برای سنجش روایی یافته ها از چهار معیار شامل مقبولیت، قابلیت انتقال، قابلیت اطمینان و قابلیت تایید و برای سنجش پایایی مصاحبه ها از روش توافق درون موضوعی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار ATLAS.ti 8  انجام شد.

    یافته ها

    الگوی آموزش سلامت جنسی در 6 کد انتخابی تحت عنوان مولفه های (شرایط علی، زمینه، پدیده، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها) و 22 کد محوری و 76 کد باز شناسایی شد. 

    نتیجه گیری

    الگوی نهایی بیانگر این است که از 6 کد انتخابی و 22 کد محوری می توان آموزش برنامه سلامت جنسی از طریق تلویزیون را فراهم نمود. لذا پیشنهاد می شود مدیران، برنامه سازان و دست اندرکاران تولید برنامه های سلامت جنسی تلویزیونی با در نظر گرفتن الگوی طراحی شده، اقدامات ضروری در راستای آموزش سلامت جنسی به عمل آورند.

    کلیدواژگان: سلامت جنسی، آموزش سلامت، تلویزیون، نظریه داده بنیاد
  • نادر منیرپور*، زهرا کاشانی صفحات 18-27
    مقدمه

    وجود تعامل سالم و برقراری عشق و ابراز صمیمت با یکدیگر از مظاهر زندگی اجتماعی است. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی عشق بر اساس روابط موضوعی و کیفیت روابط والدین در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان در سال 1399 بود. 

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان  در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در سال 1399 بودند. نمونه گیری به روش غیر تصادفی و در دسترس انجام شد. با استفاده از جدول مورگان، 384 تن انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه جمعیت شناختی، «مقیاس عشق مثلثی استرنبرگ» (Sternberg’s Triangular Love Scale)، «سیاهه روابط موضوعی بل» (Bell Object Relations Inventory) و «سیاهه کیفیت روابط» (Quality of Relationships Inventory) بود. روایی و پایایی ابزارها به پژوهش های پیشین اکتفا شد. داده ها در نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    روابط موضوعی و مولفه های آن با نمره کل عشق همبستگی منفی معناداری داشته و قابلیت پیشگویی آن را دارد (05/0>P). همچنین نمره کل روابط موضوعی قدرت پیشگویی زیر مقیاس های مختلف عشق (صمیمیت، تعهد و شور) را دارد و همبستگی آن ها نیز معکوس می باشد. همبستگی نمره کل کیفیت روابط والدین با نمره کل عشق و زیر مقیاس های آن همبستگی معناداری نیست و قابلیت پیشگویی آن ها را ندارد. ولی هر یک از مولفه های کیفیت روابط والدین (تعارض، حمایت اجتماعی، عمق روابط) قابلیت پیشگویی نمره کل عشق را دارند. 

    نتیجه گیری

    روابط موضوعی و مولفه های آن با نمره کل عشق همبستگی منفی معناداری داشته و قابلیت پیشگویی آن را دارد. نمره کل کیفیت روابط والدین با نمره کل عشق و زیر مقیاس های آن همبستگی معناداری نیست و قابلیت پیشگویی آن ها را ندارد. ولی هر یک از مولفه های کیفیت روابط والدین قابلیت پیشگویی نمره کل عشق را دارند. پیشنهاد می گردد کلاس های روانشناسی، آموزشی قبل از ازدواج و مشاوره های حین و پس از ازدواج برگزار شود.

    کلیدواژگان: عشق، کیفیت روابط والدین، روابط موضوعی
  • فاطمه رمضانی، لیدا لیل آبادی*، سوزان امامی پور صفحات 28-39
    مقدمه

    یکی از مسایل شایع دوره سالمندی اضطراب است، و یکی از انواع اضطراب که سالمندان با آن مواجه هستند اضطراب مرگ است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی «درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش تنش» و «روایت درمانی» بر اضطراب مرگ سالمندان بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را سالمندان مراجعه کننده به مراکز بهداشت در شهر تهران در سال 1399 و 1400 تشکیل می دادند که در این مراکز دارای پرونده سلامت بودند. از میان آن ها 45 تن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در 2 گروه مداخله و 1 گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و»مقیاس اضطراب مرگ تمپلر» (Templer Death Anxiety Scale) بود. روایی محتوای ابزار به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. پس از اجرای 8 جلسه «درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش تنش» و 9 جلسه «روایت درمانی» برای گروه های مداخله، داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    «درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش تنش» و «روایت درمانی» بر اضطراب مرگ در گروه های مداخله اثرگذار بود (043/0=P). اثر زمان بر اضطراب مرگ (001/0=P) نسبت به مرحله پیش آزمون اثرگذار بود. اثر متقابل زمان* گروه ها بر اضطراب مرگ (001/0=P) نسبت به گروه کنترل اثرگذار بود. در مرحله پس آزمون تفاوت میانگین اضطراب مرگ گروه «درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش تنش» و کنترل (05/0>P) و «روایت درمانی» و کنترل (05/0>P) معنادار بود، اما تفاوت «درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش تنش» و «روایت درمانی» (05/0

    نتیجه گیری

    «درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش تنش» و «روایت درمانی» بر اضطراب مرگ سالمندان اثربخش بودند. پیشنهاد می شود که در جهت کاهش اضطراب مرگ سالمندان درمان های فوق در کنار درمان های دارویی برگزار شود.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، روایت درمانی، ذهن آگاهی، سالمندان
  • فرانک اردلانی فرسا*، فاطمه شهابی زاده، سید مسعود هاشمی، پیمان دادخواه صفحات 40-56
    مقدمه

    عوامل روانشناختی مختلفی از جمله علایم خلق و خو و اضطراب می توانند بر پیامدهای درد و کیفیت زندگی تاثیر بگذارند. لذا هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی مفهومی نشانه های خلقی و اضطرابی با کیفیت زندگی و پیامدهای درد در بیماران با کمردرد مزمن و نقش میانجی طرحواره های هیجانی و شفقت به خود انجام شد. 

    روش کار

    روش پژوهش مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری عبارت از زنان و مردان 30-50 ساله دارای کمردرد مزمن  و مراجعه کننده به کلینیک های درد  در بیمارستان های اختر، لبافی نژاد و امام حسین (ع) شهر تهران در سال 98- 1399 بودند. تعداد 400 تن با در نظر گرفتن معیار های ورود و خروج با روش نمونه گیری هدفمند  و در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه جمعیت شناختی، «پرسشنامه نشانه های خلقی و اضطرابی» (Mood and Anxiety Symptoms Questionnaire) ، «ارزیابی کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت-فرم کوتاه» (World Health Organization Quality of Life Assessment (WHOQOL-BREF)) ، «پرسشنامه پیامدهای درد» (Consequences of Pain Questionnaire) «پرسشنامه فرم کوتاه طرحواره های هیجانی» (Short Form of Emotional Schemas Questionnaire)، «مقیاس شفقت به خود-فرم کوتاه» (Short Form Self-Compassion Scale) بود. روایی سازه ابزار ها به روش تحلیل عامل تاییدی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ بررسی و تایید شد. تحلیل داده ها در نرم افزار های اس پی اس اس نسخه 21و لیزرل نسخه 8/8 انجام شد.

    یافته ها

    الگوی برازش مطلوبی را نشان داد، نشانه های خلقی و اضطرابی با افزایش طرحواره های هیجانی همبستگی مستقیم، مثبت و معنادار دارد (P<0/05). طرحواره های هیجانی با کاهش شفقت به خود همبستگی مستقیم، منفی و معنادار دارد (P<0/05). همچنین نشانه های خلقی و اضطرابی از طریق افزایش طرحواره های هیجانی و کاهش شفقت به خود با افزایش پیامدهای درد همبستگی غیرمستقیم، مثبت و معنادار و کاهش کیفیت زندگی همبستگی غیرمستقیم، منفی و معنادار دارد (P<0/05).  

    نتیجه گیری

    نتایج از میانجی گری شفقت به خود بین نشانه های هیجانی و طرحواره های هیجانی با پیامدهای درد و کیفیت زندگی حمایت کرد. لذا پیشنهاد می شود، از یافته های مطالعه حاضر در برنامه های درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: پیامدهای درد، شفقت به خود، نشانه های خلقی، طرحواره هیجان، کیفیت زندگی
  • فاطمه شریعتی، سید علی آل یاسین* صفحات 57-69
    مقدمه

    زنان مطلقه مستقل از خانواده های خود نسبت به زنان مطلقه وابسته به خانواده های خود ممکن است. راهبردهای مقابله با تنش، سازگاری با طلاق و تنهایی را از خود نشان دهند. هدف پژوهش حاضر مقایسه میزان سازگاری با طلاق، مقابله با تنش و تنهایی در زنان مطلقه مستقل و زنان مطلقه وابسته به خانواده است. 

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام زنان مطلقه تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی شهر قم در سال 1399 بود که از میان آن ها 35 تن زن مستقل از خانواده و 35 تن از زنان وابسته به خانواده به روش نمونه گیری غیر تصادفی و دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، «مقیاس سازگاری طلاق  فیشر» (Fisher Divorce Adjustment Scale)، «سیاهه مقابله با موقعیت های تنش زا» (Coping Inventory for Stressful Situations) و «مقیاس تنهایی» (Loneliness Scale) بود. روایی محتوای ابزارها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. داده ها در  نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که بین سازگاری با طلاق (001/0=P، 09/88=F)، مقابله تکلیف مدار (015/0=P، 22/6=F)، مقابله هیجان مدار (001/0=P، 9/72=F)، مقابله با حواس پرتی اجتنابی (001/0=P، 7/11=F) و تنهایی (001/0=P، 5/46=F) تفاوت معناداری بین زنان مطلقه مستقل و وابسته به خانواده وجود داشت. 

    نتیجه گیری

    زنان مطلقه مستقل از خانواده نمره بالاتری را در مقابله تکلیف مدار و نمره پایین تری را در مقابله هیجان مدار و مقابله با حواس پرتی اجتنابی نسبت به زنان مطلقه وابسته به خانواده از خود نشان دادند. زنان مطلقه مستقل از خانواده، نمره بالاتری را در نمره کل سازگاری با طلاق و  نمره پایین تری را در نمره کل تنهایی نسبت به زنان مطلقه وابسته به خانواده از خود نشان دادند. لذا به مسیولین کمیته امداد امام خمینی پیشنهاد می شود دوره های آموزشی راهبردهای مقابله ای جهت کاهش تنهایی و افزایش سازگاری با طلاق و استقلال زنان مطلقه وابسته به خانواده اجرا شود.

    کلیدواژگان: تنهایی، زنان مطلقه، سازگاری با طلاق، مقابله با تنش
  • حدیث نگهداری کردبچه، محمدرضا صیرفی*، مرضیه غلامی توران پشتی، فاطمه محمدی شیرمحله، مهدی دهستانی صفحات 70-83
    مقدمه

    رفتار خوردن و پرخوری در افراد و همین طور سبک زندگی کارآمدی وزن، تحت تاثیر عوامل فردی و شخصیتی قرار دارد. هدف پژوهش حاضر تعیین روابط ساختاری بین ویژگیهای شخصیت با پرخوری با میانجیگری سبک زندگی کارآمدی وزن در دانشجویان دانشگاه آزاد بود. 

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل تمام دانشجویان زن و مرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال 1401 بود که 357 تن به روش نمونه گیری غیر تصادفی و در دسترس از میان آن ها انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی، «سیاهه پنج عاملی نیو» (NEO Five-Factor Inventory)، «مقیاس پرخوری» (Binge Eating Scale) و پرسشنامه سبک زندگی کارآمدی وزن (Weight Efficacy Lifestyle Questionnaire)  استفاده شد. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. تحلیل داده های جمع اوری شده در نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 24 و آموس نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    بین روان رنجورخویی (001/0=P، 406/0-=β) و وظیفه شناسی (008/0=P، 332/0=β) و پرخوری همبستگی مستقیم و معنادار وجود دارد. بین سبک زندگی کارامدی وزن و پرخوری همبستگی مستقیم مثبت و معنادار وجود دارد (003/0=P، 474/0=β). بین روان رنجورخویی و سبک زندگی کارامدی وزن همبستگی مستقیم منفی و معنادار وجود دارد (002/0=P، 334/0=β). بین روان رنجورخویی با پرخوری با میانجیگری سبک زندگی کارامدی وزن همبستگی غیرمستقیم منفی و معنادار وجود دارد (001/0=P، 158/0-=β).

    نتیجه گیری

    بین ویژگی شخصیت روان رنجورخویی با پرخوری با میانجیگری سبک زندگی کارآمدی وزن روابط ساختاری وجود دارد. پیشنهاد می شود در کنار رژیم غذایی به دچار اختلال پرخوری و اضافه وزن درمان های روانشناختی سبک زندگی کارامدی وزن نیز به آن ها ارایه شود.

    کلیدواژگان: پرخوری، سبک زندگی کارامدی وزن، شخصیت، دانشجویان
  • عطیه قاسمی، فرحناز مسچی*، عباس صالحی عمران، شیدا سوداگر، بیوک تاجری صفحات 84-97
    مقدمه

    درمان های روانشناختی جهت ارتقای تاب آوری و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتا به پرفشاری خون حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی "درمان گروهی ذهن آگاهی" بر تاب آوری، کیفیت زندگی و پر فشاری خون در بیماران مبتا به پرفشاری خون می باشد.

    روش کار :

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل زنان و مردان مراجعه کننده به بیمارستان آتیه تهران با شکایت پرفشاری خون در فصل پاییز و زمستان سال 1401 بودند که از میان آن ها 30 تن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی درگروه مداخله و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون"   (Connor-Davidson Resilience Scale)، "پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت" (World Health Organization Quality of Life Questionnaire) و "فشارسنج جیوه ای" (mercury sphygmomanometer) بود. روایی محتوای ابزارها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و پایایی"فشارسنج جیوه ای" به روش بازآزمایی با فاصله زمانی 3 بار اندازه گیری بر روی بیماران مبتلا به پرفشاری خون اندازه گیری شد. پس از اجرای 10 جلسه "درمان گروهی ذهن آگاهی" برای گروه مداخله، داده ها در  نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها:

    درمان گروهی ذهن آگاهی" بر تاب آوری، کیفیت زندگی و پرفشاری خون در گروه مداخله اثرگذار بود (001/0=P). اثر زمان بر تاب آوری، کیفیت زندگی و پر فشاری خون نسبت به مرحله پیش آزمون اثرگذار بود (001/0=P).

    نتیجه گیری:

    درمان گروهی ذهن آگاهی" در افزایش تاب آوری و کیفیت زندگی و کاهش فشارخون بیماران مبتلا به پرفشاری خون اثربخش بود. پیشنهاد می شود که در جهت افزایش تاب آوری و کیفیت زندگی و کاهش فشار خون بیماران مبتلا به پرفشاری خون، دوره های "درمان گروهی ذهن آگاهی" برای بیماران در کنار درمان های دارویی برگزار شود.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، تاب آوری، ذهن آگاهی، کیفیت زندگی
  • سمیه شیرمحمدی، رضا خاکپور*، مژگان نیکنام صفحات 98-111
    مقدمه

    از دست دادن والد/ والدین یک رویداد آسیب زا بوده و پیامدهای کوتاه مدت و بلندمدت سبب کاهش سلامت روان نوجوان می شود. هدف این پژوهش پیش بینی تجربه سوگ والد براساس سبک اسنادی در دانش آموزان دختر با میانجیگری بهزیستی روانشناختی بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانش آموزان دختر تک والد در دوم متوسطه شهر کرمانشاه در نیمسال تحصیلی اول و دوم سال 1400-1399 به تعداد 750 تن بود. 283 تن به روش تصادفی خوشه ای انتخاب و وارد پژوهش شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه تجربه سوگ" (Grief Experience Questionnaire)، "پرسشنامه سبک اسنادی" (Attributional Style Questionnaire) و "مقیاس بهزیستی روانشناختی- نسخه تجدیدنظر شده" (Psychological Well-Being Scale-Revised) استفاده شد. روایی محتوای ابزار ها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از الگوی معادلات ساختاری و نرم افزارهای اس پی اس اس 24 و آموس 24 استفاده شد.

    یافته ها

    ضریب مسیر غیرمستقیم بین سبک اسناد منفی و سوگ (05/0>P، 226/0=β) مثبت و ضریب مسیر غیرمستقیم بین سبک اسناد مثبت و سوگ (05/0>P، 221/0-=β) منفی و در سطح 05/0 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    اسنادهای مثبت و منفی با میانجیگری بهزیستی روانشناختی، سوگ را پیش بینی می کند. بنابراین، پیشنهاد می شود که در مدارس جهت کاهش سوگ در دانش آموزان تک والد سبک های اسناددهی و بهزیستی روانشناختی آن ها تقویت شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، تک والد، سوگ، دانش آموز دختر.
|
  • Hamdollah Basti, Mohammad Soltanifar*, MohammadMehdi Labibi Pages 1-17
    Introduction

    Iranian society has seen extensive developments in the field of sexual culture, which has led to the spread of sexual injuries and threats to family health. The present study was conducted with the aim of presenting the model of sexual health education in television programs from the experts' point of view.

    Methods

    This research is a qualitative study that was conducted with the Grounded Theory method. The studied population included experts in various fields of medicine, psychology, sociology, religion and media, who were selected in 2021-2022 by stratified purposeful sampling method. The selection of samples continued until theoretical saturation. The theoretical saturation limit in this research was 31 people. Data collection was done with semi-structured interviews and their analysis, with open, central and selective coding method.  To measure the validity of the findings, four criteria including credibility, generalizability, reliability and verifiability were used, and to measure the reliability of the interviews, the intra-subject agreement method was used. Data analysis was done using ATLAS.ti 8 software.

    Results

    The model of sexual health education was identified in 6 selective codes under the title of components (causal conditions, context, phenomena, intervening conditions, strategies and consequences) and 22 axial codes and 76 open codes.

    Conclusions

    The final model shows that through 6 selective codes and 22 axial codes, sexual health program training can be provided through television. Therefore, it is suggested that managers, programmers and producers of TV sexual health programs taking into account the designed model, take necessary measures in the direction of sexual health education.

    Keywords: Sexual Health, Health Education, Television, Grounded Theory
  • Nader Monirpoor*, Zahra Kashani Pages 18-27
    Introduction

    Having healthy interaction and establishing love and expressing intimacy with each other is one of the manifestations of social life. The purpose of the present study was to predict love based on object relations and the quality of parental relationships among the students of Kashan universities in 2019.

    Methods

    The present research was carried out by descriptive-correlation method. The statistical population included all students of Islamic Azad University, Kashan branch, in undergraduate and graduate degrees in 2019. Sampling was done in a non-random and convenience method. Using Morgan's table, 384 people were selected. The instruments used for the demographic questionnaire were "Sternberg's Triangular Love Scale", "Bell Object Relations Inventory" and "Quality of Relationships Inventory". The validity and reliability of the instruments were limited to previous researches. The data was analyzed in SPSS.22.

    Results

    Object relations and its components have a significant negative correlation with the total score of love and can predict it (P<0.05). Also, the total score of object relations has the power of predicting different sub-scales of love (intimacy, commitment and passion) and their correlation is also inverse. The correlation of the total score of the quality of parents' relationships with the total score of love and its subscales is not meaningful and does not have the ability to predict them. But each of the quality components of parents' relationships (conflict, social support, relationship depth) can predict the total love score.

    Conclusions

    Object relations and its components have a significant negative correlation with the total score of love and have the ability to predict it. The total score of the quality of parents' relationships has no significant correlation with the total score of love and its subscales and does not have the ability to predict them. But each of the quality components of parents' relationships can predict the total love score. It is suggested to hold psychological and educational classes before marriage and counseling during and after marriage.

    Keywords: Love, Quality of Parent Relationships, Object Relations
  • Fatemeh Ramezani, Lida Leil Abadi*, Suzan Emamipour Pages 28-39
    Introduction

    One of the common psychological problems of old age is anxiety, and one of the types of anxiety that the elderly face is death anxiety. The purpose of the present study was to compare the effectiveness of “Mindfulness Therapy Based on Stress Reduction” and “Narrative Therapy” on the death anxiety of the elderly.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test-follow-up design and a control group. The statistical population of this research was made up of elderly people who referred to health centers in Tehran in 2019 and 2014, who had health records in these centers. Among them, 45 people were selected by convenience sampling method and randomly assigned to 2 intervention groups and 1 control group. Research instruments included demographic questionnaire and "Templer Death Anxiety Scale". Content validity of the instrument was measured by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. After conducting 8 sessions of “Mindfulness Therapy Based on Stress Reduction" and 9 sessions of “Narrative Therapy” for the intervention groups, the data were analyzed in SPSS. 24.

    Results

    “Mindfulness Therapy Based on Stress Reduction” and “Narrative Therapy” were effective on death anxiety in the intervention groups (P=0.043). The effect of time on death anxiety (P=0.001) was effective compared to the pre-test stage. The interaction effect of time*groups was effective on death anxiety (P=0.001) compared to the control group. In the post-test stage, the difference in the average death anxiety of the group “Mindfulness Therapy Based on Stress Reduction” and “Narrative Therapy” and control (P<0.05) and “Narrative Therapy” and control (P<0.05) was significant, but the difference of “Mindfulness Therapy Based on Stress Reduction” and “Narrative Therapy” and “Narrative Therapy” (P<0.05) was not significant.

    Conclusions

    "Mindfulness Therapy Based on Stress Reduction" and "Narrative Therapy" were effective on death anxiety of the elderly. It is suggested that in order to reduce the death anxiety of the elderly, the above therapy should be conducted along with pharmaceutical treatments.

    Keywords: Death Anxiety, Narrative Therapy, Mindfulness, Elderly
  • Faranak Ardalani Farsa*, Fatemeh Shahabizadeh, Masoud Hashemi, Dadkhah Payman Pages 40-56
    Introduction

    Various psychological factors, including mood and anxiety symptoms, can affect pain outcomes and quality of life. Therefore, the aim of the present study was to design a conceptual model of mood and anxiety symptoms with quality of life and pain outcomes in patients with chronic back pain and the mediating role of emotional schemas and self-compassion.

    Methods

    The research method of the present study is descriptive-correlation. The statistical population consisted of women and men aged 30-50 with chronic back pain and referred to pain clinics in Akhtar, Labbafinezhad and Imam Hossein (AS) hospitals in Tehran in 2019-2020. 400 people were selected by purposeful and convenience sampling method considering the entry and exit criteria. Data collection instruments are demographic questionnaire, "Mood and Anxiety Symptoms Questionnaire", "World Health Organization Quality of Life Assessment (WHOQOL-BREF)", " Consequences of Pain Questionnaire” and “Self-Compassion Scale- Short Form”. The construct validity of the instruments was checked and confirmed by confirmatory factor analysis method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was done in SPSS. 21 and LISREL 8.8.

    Results

    The model showed a favorable fit, mood and anxiety symptoms have a direct, positive and significant correlation with the increase in emotional schemas (P<0.05). Emotional schemas have a direct, negative and significant correlation with the reduction of self-compassion (P<0.05). Also, mood and anxiety symptoms have an indirect, positive and significant correlation with the increase in pain outcomes and a negative and significant indirect correlation with the decrease in quality of life (P<0.05).

    Conclusions

    Results supported the mediation of self-compassion between emotional symptoms and emotional schemas with pain outcomes and quality of life. Therefore, it is suggested to use the findings of the present study in treatment programs.

    Keywords: Consequences of Pain, Self-Compassion, Mood Symptoms, Emotion Schema, Quality of Life
  • Fatemeh Sariati, Seyed Ali Aleyasin* Pages 57-69
    Introduction

    Divorced women who are independent from their families, compared to divorced women who are dependent on their families, may show strategies to deal with tension, adapt to divorce, and feel lonely. The present study aimed to compare divorce adjustment, coping with stress and loneliness feeling in independent and family-dependent divorced women. 

    Methods

    The method of present research is descriptive-comparative. The statistical population of this research included all the divorced women covered by the Imam Khomeini Relief Foundation in Qom in 2019, from which 35 independent women and 35 women dependent on the family were selected through non-random and convenience sampling method. The research instruments included demographic questionnaire, "Fisher Divorce Adjustment Scale", "Coping Inventory for Stressful Situations" and "Loneliness Scale". Content validity of the instruments were measured by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The data was analyzed in SPSS. 24.

    Results

    The results of the multivariate analysis of variance showed that there was a significant difference between divorce adjustment (P=0.001, F=88.09), task-oriented coping (P=0.015, F=6.22), emotion-oriented coping (P=0.001, F=72.9), avoidant-distracted coping (P=0.001, F=11.7) and loneliness feeling (P=0.001, F=46.5) between independent and family-dependent divorced women.

    Conclusions

    Family-independent divorced women showed a higher score in task-oriented coping and a lower score in emotion-oriented and avoidant-distracted coping compared to family-dependent divorced women. Family-independent divorced women showed a higher score in the total score of divorce adjustment and a lower score in the total score of loneliness feeling compared to family-dependent divorced women. Therefore, it is suggested to the officials of the Imam Khomeini Relief Foundation to implement training courses on coping strategies to reduce the feeling of loneliness and increase adaptation to divorce and the independence of divorced women dependent on the family.

    Keywords: Loneliness Feeling, Coping with Stress, Divorce Adjustment, Divorced Women
  • Hadis Negahdari Ordbacheeh, Mohammadreza Seirafi*, Marziyeh Gholami Tooran Poshti, Fatemeh Mohammadi Shirmahaleh, Mehdi Dehestani Pages 70-83
    Introduction

    People's eating behavior and binge eating, as well as the weight efficacy lifestyle, are influenced by individual and personality factors. The present study aimed to determine the structural relationships between personality traits and binge eating with the mediation of weight efficacy lifestyle of Azad University students 

    Methods

    The method of the present research was descriptive-correlation and the statistical population included all male and female students of Islamic Azad University of Karaj in 2022, and 357 people were selected from among them by non-random and convenience sampling method. Demographic questionnaire, "NEO Five-Factor Inventory", "Weight Efficacy Lifestyle Questionnaire" and "Binge Eating Scale" were used to collect data. The validity of the instruments was measured using content validity using a qualitative method and reliability using the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The collected data were analyzed in SPSS.24 and AMOS.24. 

    Results

    There is a direct and significant relationship between neuroticism (P=0.001, β=0.406) and conscientiousness (P=0.008, β=0.332) and binge eating. There is a positive and significant direct relationship between weight efficacy lifestyle and binge eating (P=0.003, β=0.474). There is a negative and significant direct relationship between neuroticism and weight efficacy lifestyle (P=0.002, β=0.334). There is a negative and significant indirect relationship between neuroticism and binge eating with the mediation of weight efficacy lifestyle (P=0.001, β=0.158). 

    Conclusions

    There is a structural relationship between the neuroticism personality trait and binge eating with the mediation of weight efficacy lifestyle. It is suggested that psychological treatments based on weight efficacy lifestyle should also be provided to those suffering from binge eating disorder and overweight in addition to the diet.

    Keywords: Binge Eating, Personality, Students, Weight Efficacy Lifestyle
  • Atieh Ghasemi, Farahnaz Meschi*, Abbas Salehi Omran, Sheida Sodagar, Biuk Tajeri Pages 84-97
    Introduction

    It is important to provide psychological treatments to improve the resilience and quality of life of patients with hypertension. The aim of the present study is to determine the effectiveness of "Mindfulness Group Therapy" on resilience and quality of life in patients with hypertension.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test-follow-up plan with a control group. The statistical population included men and women who referred to Atiyeh Hospital in Tehran with complaints of high blood pressure in the fall and winter of 2022, and 30 of them were selected by convenience sampling and randomly assigned to the intervention group and control group. Research instruments include demographic questionnaire, "Connor-Davidson Resilience Scale", "World Health Organization Quality of Life Questionnaire" and "Mercury Sphygmomanometer". The content validity of the instruments was measured by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient and the reliability of "Mercury Sphygmomanometer"" by retest method with a time interval of 3 measurements on patients with high blood pressure. After conducting 10 sessions of “Mindfulness Group Therapy” for the intervention group, the data were analyzed in SPSS. 24.

    Results

    "Mindfulness Group Therapy" was effective on resilience, quality of life and hypertension in the intervention group (P=0.001). The effect of time on resilience, quality of life and hypertension was effective compared to the pre-test stage (P=0.001).

    Conclusions

    "Mindfulness Group Therapy" was effective in increasing resilience and quality of life and reducing blood pressure in patients with hypertension. It is suggested that in order to increase resilience and quality of life and reduce blood pressure of hypertensive patients, "Mindfulness Group Therapy" courses should be held for patients along with drug treatments.

    Keywords: High Blood Pressure, Resilience, Mindfulness, Quality of Life
  • Somayeh Shirmohammadi, Reza Khakpour*, Mojgan Niknam Pages 98-111
    Introduction

    Losing a parent/parents is a traumatic event and its short-term and long-term consequences reduce the mental health of teenagers. The aim of this research was to predict the parental bereavement experience based on attributional style in female students with the mediation of psychological well-being.

    Methods

    The research method was descriptive-correlation. The statistical population of this research included all single-parent female students of the second secondary school in Kermanshah city in the first and second semesters of 2019-2019, totaling 750 people. 283 students were selected by cluster random method and entered the study. To collect data from demographic questionnaire, "Grief Experience Questionnaire", "Attributional Style Questionnaire" and "Psychological Well-Being Scale-Revised" were used. Content validity of the instruments was measured by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. Structural equation model and SPSS .24 and AMOS. 24 were used for data analysis.

    Results

    The indirect path coefficient between negative attribution style and bereavement (P<0.05, β=0.226) is positive and the indirect path coefficient between positive attribution style and bereavement (P<0.05, β=0.221) is negative and in the level of 0.05 was significant.

    Conclusions

    Positive and negative attributions predict bereavement with the mediation of psychological well-being. Therefore, it is suggested to strengthen the attributional style and psychological well-being of single-parent students in order to reduce bereavement in schools.

    Keywords: Psychological Well-Being, Single Parent, Grief, Female Student