فهرست مطالب

مدیریت دولتی تطبیقی - سال یکم شماره 1 (بهار 1402)

نشریه مدیریت دولتی تطبیقی
سال یکم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید زرندی، فاطمه اصغری* صفحات 1-31
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر برنامه ریزان اقتصادی ایران، در طراحی و پیاده سازی استراتژی توسعه صنعتی کشور در جهت دستیابی به اهداف چشم انداز بیست ساله در بعد توسعه صنعتی ناکام بوده اند. یکی از الزامات خاص در جهت تعیین استراتژی و سیاست های کلان اثربخش در برنامه های توسعه صنعتی مطالعه کشورها و بهره گیری از تجربیات آن ها در پیشبرد برنامه های توسعه صنعتی می باشد. در همین راستا نیز مطالعه حاضر باهدف مقایسه تطبیقی عملکرد و برنامه های کلان سه کشور منتخب چین، کره جنوبی و ترکیه به عنوان کشورهای با الگوهای مطلوب در مدیریت توسعه صنعتی با ایران صورت پذیرفت.

    روش شناسی: 

    رویکرد تطبیقی با استفاده از شاخص های جهانی توسعه صنعتی شامل؛ توسعه انسانی، سهولت انجام کسب وکار، رقابت پذیری، نوآوری و شاخص حکمرانی صورت پذیرفت. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با استفاده از روش تطبیقی (متغیر محور- کمی) و ابزار گردآوری اطلاعات مراجعه به اسناد، پژوهش ها و پایگاه های داده معتبر بین المللی بوده است.

    یافته ها

    یافته های مقایسه ای نشان داد که به جز شاخص توسعه انسانی، روند تغییرات شاخص های رقابت پذیری، سهولت انجام کسب وکار، نوآوری و شاخص حکمرانی ایران، برخلاف روند نسبتا صعودی کشورهای موردبررسی، نوسانی و کاهشی بوده است. به همین دلیل می توان نتیجه گرفت که ایران درروند توسعه صنعتی کامیابی مورد انتظار را نداشته است.

    نتیجه گیری

    کشورهای موفق توانسته اند با اتخاذ یک رویکرد تجربه ای، عمل گرایانه در اجرای اصلاحات اقتصادی، موفقیت های زیادی را کسب کند. ازآنجاکه ایران نیز به عنوان یک کشور درحال توسعه، دوران گذار اقتصادی را طی می کند، مطالعه و بهره گیری از تجربیات کشورهای موفق بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: استراتژی تو سعه صنعتی، کس و کار، حکمرانی، رقابت پذیری صنعتی، چین، کره جنوبی، ترکیه
  • نازیلا محمدی*، غلامرضا معمارزاده طهران، صدیقه طوطیان اصفهانی صفحات 32-70

    مدیریت اجرای خط مشی های فناوری اطلاعات و ارتباطات در مسیری صحیح و برنامه ریزی شده برای رسیدن به توسعه جایگاه کشور در زمینه های اقتصادی، علمی و فناوری، اجتناب ناپذیر است. هدف این پژوهش، ارایه الگوی عوامل ساختاری موثر بر اجرای خط مشی های فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران به کمک تکنیک دلفی فازی و بر اساس تیوری ساخت یابی گیدنز می باشد. این تحقیق از منظر انجام آن از نوع پیمایشی و بر مبنای هدف، از نوع کاربردی است زیرا سعی بر آن است که از نتایج پژوهش در مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شرکت مخابرات ایران بهره برداری گردد. گردآوری داده ها، بر اساس روش کتابخانه ای، میدانی و نظرات خبرگان صورت گرفته است. گردآوری داده های پژوهش، با تشکیل پنل خبرگی برای شناخت متغیرهای کلیدی استخراج شده از قانون برنامه ششم توسعه و ادبیات پژوهش و با ابزار پرسشنامه دلفی صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق صاحب نظران، خبرگان و مدیران وزارت اطلاعات و فناوری ارتباطات و سازمان های تابعه می باشند که 15 نفر واجد شرایط به روش گلوله برفی انتخاب شدند. در این پژوهش اعضای پنل دلفی درنهایت 14 عامل را به عنوان عوامل اصلی تشخیص دادند که شاخص ها در قالب الگوی مفهومی و تحلیلی، ارایه شده است. بر اساس یافته ها عوامل موثر بر اجرا در بعد اصلی ساختار در پنج بعد فرعی (محیط، خط مشی، اندازه سازمان، فرهنگ و تکنولوژی) و چهارده متغیر ساختاری (بستر) قابل بررسی می باشند.

    کلیدواژگان: اجرای خطمشی، تکنیک دلفی فازی، فناوری اطالعات و ارتباطات، ساختار، گیدنز
  • رسول معتضدیان* صفحات 71-101
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر با گسترش انقلابی فناوری اطلاعات و ارتباطات، مشارکت مستقیم مردم در خط مشی گذاری عمومی از اهمیت بالایی برخوردار شده است. در ایران نیز این موضوع مورد توجه خط مشی گذاران قرار گرفته است. با این حال در زمینه مشارکت عمومی در خط مشی گذاری ممکن است سوالاتی وجود داشته باشد و در این مسیر، استفاده از تجربیات بین-المللی بسیار کمک کننده خواهد بود. برای این منظور، سوییس به عنوان کشوری که تجربه دیرینه در زمینه مشارکت مستقیم دارد مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش مطالعه موردی است و در طراحی پژوهش گام های زیر در نظر گرفته شد: 1) انتخاب مورد مطالعه، 2) دسترسی به محیط مطالعه، 3) جمع آوری نظام یافته داده ها، 4) مدیریت گردآوری داده ها، 5) تحلیل داده ها و 6) ترک میدان مورد مطالعه.

    یافته ها

    مطالعه کشور سوییس نشان داد، مشارکت مستقیم فرایندی پایین به بالا است. مهمترین کاستی مشارکت مستقیم، مشارکت نابرابر طبقات اجتماعی است و برای اجتناب از آن بایستی رویه های دموکراسی مستقیم ساده باشد. در سوییس از دو سازوکار ابتکارات مردمی و رفراندوم استفاده می شود. بیشترین تمرکز مشارکت مستقیم در مرحله تدوین خط مشی های عمومی است. مشارکت مستقیم در هر سه سطح ملی، کانتونی و محلی و راجع به تمامی موضوعات استفاده می شود. آنچه مشارکت مستقیم را معنادار کرده است، ابزارهای دموکراسی است. و در نهایت، سازوکار مشارکتی مورد استفاده و مرحله خط مشی تعیین کننده تعادل بین دیدگاه عامه و دیدگاه نخبگان است.

    نتیجه گیری

    فرهنگ سیاسی مشارکت مستقیم یک فرایند یادگیری جمعی است که برای توسعه نیاز به زمان دارد و همچنین امکان هایی برای اصلاح خطاها.

    کلیدواژگان: مشارکت، خط مشی گذاری عمومی، مشارکت مستقیم، سوئیس
  • تورج حسن زاده ثمرین، لاله اکبری*، سید حامد هاشمی صفحات 102-138
    زمینه و هدف

    این تحقیق به بررسی نقش میانجی شایستگی اجتماعی در تاثیر سرمایه اجتماعی بر تاب آوری کارکنان ادارات آموزش پرورش ‏شهر رشت پرداخته است.

    روش شناسی:

     ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه می باشد که از طریق طیف لیکرت نمره دهی شده است و پایایی آن از طریق آلفا کرونباخ سنجیده شد. برای سنجش متغیر سرمایه اجتماعی از پرسشنامه ی ناهاپیت (1998) با 28 سوالی، پرسشنامه تاب آوری از کانر و دیویدسون (2003) با 15 سوال و پرسشنامه شایستگی اجتماعی فلنر (1990) با 15 سوال استفاده گردیده است. روش پژوهش حاضر،تحلیل توصیفی داده های پژوهش و تحلیل ‏استنباطی می باشد با استفاده از آزمون های پارامتریک و ناپارامتریک (به وسیله نرم ‏افزار SPSS22‎‏ و PLS)، مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که نتایج تحقیق نشان داد که متغیر سرمایه اجتماعی بیشترین ضریب اثر کل بر تاب آوری از طریق متغیر شایستگی اجتماعی بوده و متغیر شایستگی اجتماعی در این تاثیرگذاری نقش واسطه را دارد می باشد.

    نتیجه گیری

    همچنین، نتایج تحقیق نشان داد که سرمایه ارتباطی بر تاب آوری پس از متغیر سرمایه اجتماعی بر تاب آوری از طریق شایستگی اجتماعی دارای بیشترین ضریب ‏اثر می باشد.

    کلیدواژگان: شایستگی اجتماعی، سرمایه اجتماعی، تاب آوری کارکنان
  • عباس قائدامینی هارونی*، مهرداد صادقی ده چشمه، الهه مشرف قهفرخی، غلامرضا مالکی فارسانی صفحات 138-170

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی ریاکاری سازمانی در رابطه بین سکوت سازمانی با شایعه سازمانی است، جامعه آماری این پژوهش کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان فارسان بودند، که تعداد آن ها 650 نفر است، با توجه به حجم هر منطقه با استفاده از فرمول کوکران 242 نفر حجم نمونه انتخاب گردید و افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه انتخاب انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه استاندارد ریاکاری سازمانی قلیچ اوغلو و همکاران (2019) ، پرسش نامه استاندارد سکوت سازمانی کاهوچی و دمیرتاش (2013) ، پرسش نامه استاندارد شایعه سازمانی داگلی و هان (2018) بود که روایی پرسشنامه ها بر اساس روایی محتوایی، صوری و سازه مورد بررسی قرار گرفتند و پس از اصطلاحات لازم روایی مورد تایید قرار گرفت و از سوی دیگرپایایی پرسش نامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 77/0 ، 88/0 و 90/0 برآورد شد و تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی مشتمل بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج حاصل از تحلیل های انجام شده در پژوهش نشان داد که سکوت سازمانی بر شایعه سازمانی تاثیر معنادار مثبت دارد که ضریب تاثیر آن 77/0 می باشد. و ریاکاری سازمانی بر شایعه سازمانی تاثیر معنادار مثبت دارد که ضریب تاثیر آن 66/0 می باشد و سکوت سازمانی بر ریاکاری سازمانی تاثیر معنادار منفی دارد که ضریب تاثیر آن 66/0 می باشد و همچنین تاثیر سکوت سازمانی برشایعه سازمانی از طریق ریاکاری سازمانی مثبت دارد که ضریب تاثیر آن 88/0 می باشد

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، شایعات سازمانی، ریا کاری سازمانی، سازمان های آموزشی دولتی
  • امین راجی، فهیمه مومنی فر*، نسرین عزیزیان کهن صفحات 171-203

    ورزش در بین سه صنعت اول پول ساز و سودآور در دنیا قرار دارد و می تواند منشا تاثیرات اقتصادی زیادی باشد. با توجه به مشکلات اقتصادی کشور و لزوم تحقیق در زمینه مدیریت جهادی در ورزش کشور، این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی شاخص های مدیریت جهادی با رویکرد اقتصادی در ورزش کشور انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، میدانی و از لحاظ کنترل متغیرها غیر آزمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل نخبگان مدیریت ورزشی  اعضای هیات علمی رشته تربیت بدنی گرایش مدیریت ورزشی دانشگاه های وزارت علوم، روسای فدراسیون های ورزشی و همچنین مدیران منتخب و کارشناسان خبره وزارت ورزش و جوانان به تعداد 450 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 152 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده‏ها پس از مطالعه متون و مقالات و همچنین مصاحبه با نخبگان مدیریت ورزشی، پرسشنامه محقق ساخته تدوین و استفاده شد که روایی محتوایی آن توسط اساتید مرتبط تایید و پایایی آن 94/0 به دست شد. یافته ها نشان دادند که شاخص های اصلی مدیریت جهادی در ورزش کشور شامل مولفه های معنوی، مدیریتی و فرهنگی می باشد. با توجه به نتایج کلی تحقیق پیشنهاد می گردد تا از نتایج تحقیق و شاخص های شناسایی شده در پیشرفت ورزش مبنتی بر مدیریت جهادی استفاده گردد تا روند توسعه ورزش کشور با سهولت بیشتری انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، آرمانگرایی، شایسته سالاری، اقتصاد مقاومتی
|
  • Saeed Zarandi, Fatemeh Asghari * Pages 1-31
    Context and Purpose

    In recent decades, Iran's economic planners have failed in designing and implementing the country's industrial development strategy in order to achieve the goals of the 20-year vision in terms of industrial development. One of the special requirements in order to determine effective macro strategy and policies in industrial development programs is to study countries and take advantage of their experiences in advancing economic development programs. In this regard, the present study was conducted with the aim of comparative comparison of performance and macro plans of three selected countries China, South Korea and Turkey as countries with favorable models in industrial development management with Iran.

    Methodology

    A comparative approach using global indicators of industrial development including; Human development, ease of doing business, competitiveness, innovation and governance index were done. This research was a review study with a descriptive-analytical approach and using a comparative method (Quantitative variable) information gathering tools by referring to documents, researches and international valid databases.

    Findings

    The comparative findings showed that, except for the human development index, the trend of changes in the indices of competitiveness, ease of doing business, innovation and the governance index of Iran has been fluctuating and decreasing, contrary to the relatively upward trend of the studied countries. For this reason, it can be concluded that Iran has not had the expected success in the process of economic development.

    Conclusion

    Successful countries have been able to achieve great success by adopting an empirical, pragmatic approach in the implementation of economic reforms. Since Iran, as a developing country, is going through an economic transition period, it is very necessary to study and benefit from the experiences of successful countries

    Keywords: Industrial development strategy, business, governance, industrial competitiveness, China, South Korea, Turkey
  • Nazila Mohammadi *, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Sedigheh Tootian Isfahani Pages 32-70

    Moving in the direction of developing the country's position in economic, scientific and technological fields requires managing the implementation of ICT in a correct and planned way. The aim of this research is to provide a model of structural factors effective on the implementation of policies in the field of information and communication technology in Iran with the help of the fuzzy Delphi technique and based on Giddens constructive theory. This research is of a survey type and based on the purpose, it is of an applied type because it is trying to use the results of the research in the collection of the Ministry of Communications and Information Technology and the Iran Telecommunications Company. Data collection has been done based on library and field methods and experts' opinions. The research data collection tool is the formation of an expert panel to identify the key variables extracted from the law of 6th development plan, research literature and Delphi questionnaire. In this research, the members of the Delphi panel finally recognized 14 factors as the main factors, and the indicators are presented in the form of a conceptual and analytical model. Based on the findings, the factors affecting the implementation in the main dimension of the structure can be investigated in five sub-dimensions (environment, policy, organization size, culture, technology) and fourteen structural variables.

    Keywords: Policy Implementation, Fuzzy Delphi Technique, Informationand Communication Technology, Structure, Giddens
  • Rasoul Motazedian * Pages 71-101
    Background and Purpose

    In recent years with revolutionary spread of Information and Communications Technology has become particularly important. This subject has been paid attention by the policy-makers in Iran. However, there may be ambiguities regarding public participation in policy making, and in this way, the use of international experience will be very helpful. For this purpose, Switzerland as a country that has long-standing experience in the field of direct participation has been studied.

    Methodology

    The research method is a case study, and the following steps were considered in the design of the research: 1) selection of the study, 2) access to the study environment, 3) systematic data collection, 4) data collection management, 5) data analysis and 6) leaving the studied field.

    Findings

    The Swiss study shows that direct participation is a bottom-up process. The most important shortcoming of direct participation is the unequal participation of social classes, and to avoid it, the procedures of direct democracy and the formulation of proposed topics for voting should be simple. Among the mechanisms of direct participation, two mechanisms of popular initiatives and referendum are used. Direct participation is most concentrated in the stage of public policy formulation. Direct participation is used in all three levels, national, cantonal and local, and on all subjects. What makes direct participation meaningful are the tools of democracy. And finally, the participatory mechanism used and the policy stage determine the balance between elite views and public views, However, the role of the political elite is very important.

    Conclusion

    The political culture of direct participation is a collective learning process that requires time to develop and also possibilities to correct errors. Also, the design of its mechanisms should be designed considering the national culture and the type of government of the countries.

    Keywords: Participation, Public Policy making, Direct Participation, Switzerland
  • Toraj Hasanzadeh Samarin, Laleh Akbari *, Seyed Hamed Hashemi Pages 102-138
    Background and purpose

    This research has investigated the mediating role of social competence in the impact of social capital on the resilience of employees of Rasht's educational institutions.

    Methodology:

     The current research method is an analytical survey, it was measured using parametric and non-parametric tests (using SPSS22 and PLS software). The statistical population of the current research is the education staff of Rasht city with 426 employees who are working in the posts of the general administration and districts (districts 1 and 2); has formed 230 questionnaires were distributed among the employees of this office with proportional stratified sampling method and 220 questionnaires were collected completely; The d ata collection tool in this research is a questionnaire that is scored through the Likert scale and its reliability was measured through Cronbach's alpha. Data analysis was done using descriptive and inferential statistics using SMART PLS and SPSS software.

    Findings: 

    The results of the research showed that the social capital variable has the highest coefficient of total effect on resilience through the social competence variable and the social competence variable has a mediating role in this effect.

    Conclusion:

     Also, the results of the research showed that communication capital has the highest coefficient of effect on resilience after the variable of social capital on resilience through social competence.

    Keywords: social competence, social capital, employee resilience
  • Abbas Ghaedamini Harouni *, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh, Elahe Musharraf Ghahfarakhi, Ghulam Reza Maleki Farsani Pages 138-170

    The aim of the current research is to investigate the mediating role of organizational hypocrisy in the relationship between organizational silence and organizational rumors. The statistical population of this research was all primary school teachers in Farsan city, whose number is 650, according to the size of each region using Cochran's formula 242 The sample size was selected and the sample people were selected using the stratified sampling method according to the size of each stratum. The research tool was the standard organizational hypocrisy questionnaire by Kulichoglu et al. (2019), the standard organizational silence questionnaire by Kahuchi and Demirtash (2013), and the standard organizational rumor questionnaire by Dagli and Han (2018). The constructs were examined and after the necessary terms, the validity was confirmed, and on the other hand, the reliability of the questionnaires was estimated by Cronbach's alpha method as 0.77, 0.88 and 0.90 respectively, and the data analysis was at the inferential level. including structural equation modeling. The results of the analysis conducted in the research showed that organizational silence has a significant positive effect on organizational gossip, the coefficient of which is 0.77. And organizational hypocrisy has a significant positive effect on organizational gossip, which has a coefficient of 0.66, and organizational silence has a significant negative effect on organizational hypocrisy, which has a coefficient of 0.66, and also the effect of organizational silence on organizational spread through organizational hypocrisy is positive. It has an impact factor of 0.88

    Keywords: Organizational silence, organizational rumors, organizational hypocrisy, government educational organizations
  • Amin Raji, Fahimeh Momenifar *, Nasrin Azizian Kohan Pages 171-203

    Sports is among the first three money-making and profitable industries in the world and can be the source of many economic effects. Considering the country's economic problems, this research was conducted with the aim of identifying and prioritizing jihadi management indicators with an economic approach in the country's sports. The research method was a descriptive correlation type, and in terms of data collection, it is field and non-experimental in terms of controlling variables. The statistical population of the research included sports management elites(members of the faculty of physical education, sports management of the universities of the Ministry of Science, heads of sports federations, as well as elected managers and expert experts of the Ministry of Sports and Youth in the number of 450 people, who were selected using the stratified random sampling method and total of 152 people were selected as a sample. To collect data, after reading texts and articles as well as interviewing sports management elites, a researcher-made questionnaire was developed and used, the content validity of which was confirmed by relevant professors and its reliability was 0.94. was obtained. The findings showed that the main indicators of Jihadist management in sports in the country include spiritual, managerial and cultural components. According to the general results of the research, it is suggested that from the research results and indicators identified in the development of sports based on jihadi management should be used so that the development process of the country's sports can be done more easily.

    Keywords: Jihadist management, Idealism, Meritocracy, Resistanceeconomy