فهرست مطالب

مدیریت دولتی تطبیقی - سال یکم شماره 3 (پاییز 1402)

نشریه مدیریت دولتی تطبیقی
سال یکم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله موذنی*، سیده زهرا پوررشید، فرشید قدیمخانی صفحات 1-22

    تبلیغات به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای بازاریابی در جهان، همواره در دنیای تجارت و تبادلات اقتصادی نقش مهمی را ایفا کرده است. تبلیغات که از جمله روش های جذب مشتریان و افزایش فروش است، از دیرباز در صنعت تجارت مورد استفاده قرار گرفته است لکن به مانند پدیده های اجتماعی، دستخوش تغییراتی در شکل و نوع استفاده شده است. بازاریابی دیجیتالی که از جمله اشکال جدید بازاریابی است، با استفاده از ابزارهای دیجیتالی درصدد جذب و نگهداری مشتریان است. رشد روز افزون فضای دیجیتال، بازاریابی دیجیتال را به یک روش پرطرفدار و در عین حال موثر در جذب مخاطب و افزایش فروش بدل کرده است. حجم بالای رواج شبکه های اجتماعی، دولت ها را وادار به ورود و نظام مندسازی این پدیده نوظهور کرد. از انواع مداخله دولت در تنظیم شبکه های اجتماعی، وضع مالیات بر اشخاصی است که از طریق تبلیغات در این بستر، درآمد دارند. در ایران برای نخستین بار در قانون بودجه سال 1400 کل کشور این امر مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است. در این پژوهش تلاش شده است تا ضمن بررسی مبانی این نوع مالیات، قوانین و مقررات موضوعه ایران مورد نقد و بررسی قرار گیرد. نتایج تحقیق حاکی از آن ست که ایراداتی در مقررات موضوعه باعث عدم موفقیت دولت در وصول این نوع مالیات خواهد شد.

    کلیدواژگان: مالیات، اینفلوئنسر، تبلیغات، شبکه های اجتماعی
  • حامد محمدی* صفحات 23-51
    زمینه و هدف

    توسعه به عنوان مفهومی چند بعدی همواره مورد توجه خط مشی گذاران و کارگزاران دولتی بوده است و در بسیاری از مطالعات صرفا بر بعد اقتصادی توسعه تمرکز گردید، اما در پژوهش حاضر علاوه بر بعد اقتصادی، بر ابعاد سیاسی و اجتماعی توسعه در ایران نیز توجه شد و در این راستا از جلد اول مجموعه «80 سال اطلاعات» از انتشارات موسسه اطلاعات که در آن رویدادهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه ایران در بازه زمانی 1357-1304 مورد اشاره قرار گرفت، استفاده شد.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش از نوع کیفی است که در زمره پژوهش های تفسیری قرار می گیرد و از روش تحلیل مضمون جهت تحلیل داده های حاصل از متن کتاب استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد 16، 31 و 33 مفهوم برای ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی توسعه از متن کتاب احصاء گردید و به ترتیب تعداد 9، 13 و 16 مضامین اصلی، سازمان دهنده و فراگیر به ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی توسعه در ایران تخصیص یافت و پژوهشگر با توجه به انگاره های ذهنی خویش، روابط بین مضامین را در قالب شبکه مضامین توسعه ترسیم کرد.

    نتیجه گیری

    ایران در بازه زمانی مورد مطالعه از پیشرفت های قابل توجهی در زمینه های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برخوردار بوده است، ضمن اینکه نظام برنامه ریزی دولتی در این دوران، تضادهای چندگانه ای نظیر کنترل و نفوذ دولت در بخش های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: توسعه، بعد سیاسی، بعد اقتصادی، بعد اجتماعی، تحلیل مضمون
  • مهرداد صادقی* صفحات 52-82

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های کلیدی بدبینی کارکنان و ارایه الگوی مفهومی بر مبنای رویکرد آمیخته انجام شد. ابزار تحقیق در بخش کیفی، کلیه مقالات و مستندات علمی در زمینه بدبینی بوده است که با روش تحلیل مضمون مورد بررسی قرار گرفت. بر مبنای یافته های حاصل از مرحله کیفی، پرسش نامه و مدل اولیه طراحی شد که با روش های روایی سازه (واگرا، هم گرا و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) مورد بررسی قرار گرفت و پس از اصلاحات لازم، مورد تایید قرار گرفت و پایایی نیز با روش آلفای کرونباخ و ترکیبی، مورد سنجش قرار گرفت. سپس پرسش نامه از طریق مشارکت 731 نفر از کارکنان سازمان های دولتی شهرکرد که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب و با فرمول کوکران (251)انتخاب شدند، اجرا گردید، روش تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کمی، در دو سطح توصیفی و استنباطی که شامل مدل معادلات ساختاری بوده است و از طریق نرم-افزارهای «SPSS22»، «WarpPls5» و «Lisrel8» اجرا شد. نتایج حاصل از بخش کیفی، شناسایی مضامین هفت گانه: عوامل سازمانی رخداد بدبینی، عوامل برون سازمانی، عوامل مدیریتی مرتبط با بروز بدبینی، عوامل فردی مرتبط با بروز بدبینی، پیامدهای سازمانی، پیامدهای فردی و عوامل تعدیل گر بوده است، در بخش کمی نیز نتایج نشان داد که تاثیر عوامل تعدیل گر از طریق عوامل درون سازمانی به پیامدهای سازمانی و تاثیر عوامل تعدیل گر از طریق عوامل برون سازمانی به پیامدهای فردی معنادار نبوده و سازه عوامل فردی با مقدار 71/0 بیشترین تاثیر را بر پیامدهای فردی گذاشت

    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، عوامل فردی، عوامل مدیریتی، پیامدهای بدبینی
  • کامران نظری*، محسن اعظمی صفحات 83-117
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش نوآوری سبز در عملکرد محیطی و سازمانی با در نظر گرفتن نقش تعدیل کننده عملکرد منابع انسانی و تعهد مدیریت در شرکت سیمان کردستان است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان شرکت سیمان کردستان در سال 1402 به تعداد 100 نفر می باشد و حجم نمونه 80 نفر بر اساس فرمول کوکران انتخاب شد. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه عمومی با 35 سوال، پرسشنامه عملکرد سبز با 10 سوال، پرسشنامه عملکرد زیست محیطی با 5 سوال، پرسشنامه عملکرد سازمانی با 4 سوال، پرسشنامه عملکرد منابع انسانی با 13 سوال و پرسشنامه تعهد مدیریت با 3 سوال. داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Smart PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که نوآوری سبز تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد سازمانی، عملکرد محیطی و عملکرد منابع انسانی دارد. علاوه بر این، شیوه های منابع انسانی نقش تعدیل کننده ای در رابطه بین نوآوری سبز و عملکرد محیطی و همچنین بین نوآوری سبز و عملکرد سازمانی دارند. علاوه بر این، تعهد مدیریت به طور مثبت و قابل توجهی رابطه بین نوآوری سبز و عملکرد محیطی و همچنین بین نوآوری سبز و عملکرد سازمانی را از طریق شیوه های منابع انسانی تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: نوآوری سبز، عملکرد محیطی، عملکرد سازمانی، شیوه منابع انسانی، تعهد مدیریت
  • عباس قائدامینی هارونی*، صادق امیدی، زهرا اسکندری فارسانی، علی مراد خسروی صفحات 118-158

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر بی نزاکتی سرپرست بر رفتارهای انحرافی در محیط کار از طریق هوش هیجانی و ناامنی شغلی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) به تعداد 660 نفر تشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 242 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه ناامنی شغلی واندر الست و همکاران(2014)، پرسش نامه رفتارهای انحرافی در محیط کار خالد و همکاران (2022)، پرسش نامه بی نزاکتی سرپرست کورتینا و همکاران (2001) و پرسش نامه هوش هیجانی لمن و سیمپسون (1992) بودند که روایی پرسش نامه ها بر اساس، روایی محتوایی، صوری و سازه مورد بررسی قرار گرفتند و پس از اصطلاحات لازم روایی مورد تایید قرار گرفت و از سوی دیگر پایایی پرسش نامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 77/0، 88/0، 82/0 و 80/0 برآورد شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی مشتمل بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بی نزاکتی سرپرست بر رفتارهای انحرافی در محیط کار تاثیر مثبت داشت که ضریب این تاثیر 62/0 بود و هم چنین، نتایج نشان داد که هوش هیجانی و ناامنی شغلی رابطه بی نزاکتی سرپرست با رفتارهای انحرافی در محیط کار واسطه کردند.

    کلیدواژگان: بی نزاکتی سرپرست، رفتارهای انحرافی در محیط کار، هوش هیجانی، ناامنی شغلی
  • نسیم پیرعلائی*، محمد روحی عیسی لو صفحات 159-188
    این تحقیق با در نظر گرفتن هدف تحقیق نوعی از تحقیقات کاربردی می باشد . از نظر روش در زمره تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. ابزار اصلی گردآوری داده ها در این پژوهش شامل مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و مدارک و پرسشنامه محقق ساخته است. جمعیت آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل به تعداد190نفر می باشد. و با استفاده کردن از جدول کرجسی و مورگان تعداد123نفر شامل نمونه ازسبک نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد.برای تحلیل داده ها از روش تحلیل فراوانی ویژگی های دموگرافیک نمونه ها، برای تحلیل استنباطی، از روش کای اسکوار برای بررسی نظرات پاسخ دهندگان استفاده شد. همچنین برای بررسی سوالات و یا اهداف تحقیق در راستای بررسی عوامل سازمانی و مولفه های آن از آزمون t تک متغیره استفاده گردید. همچنین برای بررسی روابط بین متغیرهای جامعه از نرم افزار SPSS استفاده گردید.نتایج نشان داد آمادگی سازمانی و متغیر های آن بر پیاده سازی مدیریت جهادی تاثیر معناداری دارد. متغیر ها و نمرات تی نشان داد همراستایی استراتژیک با نمره 6/62 بالاترین تاثیر و رسالت و دانش محوری با نمره 9/51 کمترین تاثیر را دارد.
    کلیدواژگان: آمادگی سازمانی، مدیریت جهادی، پیاده سازی مدیریت جهادی، ارزیابی آمادگی
|
  • Rouholla Moazeni *, S.Zahra Pourrashid, Farshid Ghadimkhani Pages 1-22

    Advertising, as one of the most important marketing tools in the world, has always played an important role in the world of trade and economic exchanges. Advertising, which is one of the methods of attracting customers and increasing sales, has been used in the business industry for a long time, but like social phenomena, it has undergone changes in the form and type of use. Digital marketing, which is one of the new forms of marketing, seeks to attract and retain customers by using digital tools. The increasing growth of the digital space has made digital marketing as a popular and effective method of attracting audiences and increasing sales. The high prevalence of social networks forced governments to enter and systematize this emerging phenomenon. One of the types of government intervention in the regulation of social networks is imposing taxes on people who earn through advertising on this platform. In Iran, for the first time in the general budget act - 2021, this issue has been brought to the attention of the legislator. This paper aims to examine the basics of this type of tax, as well as the relevant laws and regulations of Iran.This article has used the library method to compile and review the basics of advertising tax in social networks. The authors analyzed and criticized the laws and regulations related to this type of tax in Iran and identified the existing challenges. The results of the research indicate that flaws in the relevant regulations will cause the government to fail in achieving the intended goals.

    Keywords: tax, influencer, Advertising, Social Networks
  • Hamed Mohammadi * Pages 23-51
    Context and Purpose

    Development as a multi-dimensional concept has always been the focus of policymakers and government agents and in many studies, only the economic dimension of development was focused on, but in the present study, in addition to the economic dimension, attention was also paid to the political and social dimensions of development in Iran, and in In this regard, the first volume of the "80 Years of Information" series from the publications of the Information Institute was used, in which the political, economic and social events of the Iranian society in the period of 1925-1978 were mentioned.

    Methodology

    The research method is of a qualitative type, which falls under the category of interpretive research, and thematic analysis method was used to analyze the data obtained from the text of the book.

    Findings

    The number of 16, 31 and 33 concepts for the political, economic and social dimensions of development were counted from the text of the book, and the number of 9, 13 and 16 main, organizing and comprehensive themes were assigned to the political, economic and social dimensions of development in Iran respectively and the researcher Paying attention to his mental images, he drew the relationships between themes in the form of a network of development themes.

    Conclusion

    Iran has enjoyed significant progress in the social, economic and political fields during the studied period, while the government planning system in this era has brought multiple contradictions such as the government's control and influence in the economic, political and social sectors.

    Keywords: Development, political dimension, economic dimension, social dimension, Theme analysis
  • Mehrdad Sadeghi * Pages 52-82
    Context and Purpose

    The current research was conducted with the aim of identifying the dimensions of employees' cynicism and presenting a conceptual model based on a mixed approach.

    Methodology

    The current research is a mixed (qualitative-quantitative) research in terms of practical purpose and method. In the qualitative phase, all scientific articles and documents were in the field of cynicism, which were analyzed by thematic analysis method. Based on the findings from the qualitative stage, a questionnaire and a preliminary model were designed, which were examined with construct validity methods (divergent, convergent and exploratory and confirmatory factor analysis) and approved after the necessary corrections. and reliability was measured by Cronbach's alpha and combined methods. The statistical population of the research in the qualitative phase is 16 experts, and in the quantitative phase, the statistical population is 731 employees of the government organizations of Shahrekord city, who were selected by stratified random sampling method and according to Cochran's formula (251). was done, the method of data analysis in the quantitative part, at two descriptive and inferential levels, which included the structural equation model, was implemented through "SPSS22", "WarpPls5" and "Lisrel8" software.

    Findings

    The results of the qualitative phase identified seven themes: organizational factors of the occurrence of cynicism, extra-organizational factors, management factors related to the occurrence of cynicism, individual factors related to the occurrence of cynicism, organizational consequences, individual consequences and moderating factors. In the quantitative phase, the results It showed that the effect of moderating factors through intraorganizational factors on organizational outcomes and the effect of moderating factors through extra-organizational factors on individual outcomes was not significant and the structure of individual factors with a value of 0.71 had the greatest impact on individual outcomes.

    Conclusion

    Therefore, managers of organizations should pay special attention to their human capital; Because the performance of the organization depends on the performance of its employees. Many problems and issues related to employees that provide negative effects to the organization are the product of organizational cynicism.

    Keywords: Organizational pessimism, Individual factors, managerial factors, consequences of pessimism
  • Kamran Nazari *, Mohsen Aazami Pages 83-117
    The aim of the current research is to investigate the role of green innovation in environmental performance and organizational performance, taking into account the moderating role of human resource practices and management commitment in Kurdistan Cement Company. The statistical population of the study includes all employees of Kurdistan Cement Company in 1402, amounting to 100 individuals, and a sample size of 80 individuals was selected based on the Cochran formula. The research tools include a general questionnaire with 35 questions, a green performance questionnaire with 10 questions, an environmental performance questionnaire with 5 questions, an organizational performance questionnaire with 4 questions, a human resource practices questionnaire with 13 questions, and a management commitment questionnaire with 3 questions. The collected data were analyzed using structural equation modeling in Smart PLS software. The results showed that green innovation has a significant and positive effect on organizational performance, environmental performance, and human resource practices. Additionally, human resource practices have a moderating role in the relationship between green innovation and environmental performance, as well as between green innovation and organizational performance. Furthermore, management commitment positively and significantly moderates the relationship between green innovation and environmental performance, as well as between green innovation and organizational performance, through human resource practices.
    Keywords: green innovation, environmental performance, Organizational Performance, human resource manner, management commitment
  • Abbas Ghaedamini Harouni *, Sadegh Omidi, Zahra Eskandari Farsani, Ali Morad Khosravi Pages 118-158

    The purpose of this research was to investigate the effect of supervisor rudeness on deviant behaviors in the workplace through emotional intelligence and job insecurity. The present study was applied in terms of its purpose and descriptive in terms of correlational data collection. The statistical population of the present study was made up of all the employees of Isfahan Islamic Azad University (Khorasgan) in the number of 660 people, of which 242 people were selected as a sample through the stratified sampling method proportional to the volume through the Cochran sampling formula. The research tools were Vander Elst et al.'s job insecurity questionnaire (2014), Khaled et al.'s (2022) workplace deviant behavior questionnaire, Cortina et al.'s supervisor rudeness questionnaire (2001) and Lehman and Simpson's (1992) emotional intelligence questionnaire. Based on that, the content, form and structure validity were examined and after the necessary terms, the validity was confirmed and on the other hand, the reliability of the questionnaires was 0.77, 0.88, 0.82 and 0.80 respectively with Cronbach's alpha method. Estimated. Data analysis was done at two descriptive and inferential levels including structural equation modeling. The results of the research showed that supervisor rudeness had a positive effect on deviant behaviors in the workplace, and the coefficient of this effect was 0.62, and also, the results showed that emotional intelligence and job insecurity mediated the relationship between supervisor rudeness and deviant behaviors in the workplace.

    Keywords: Rudeness of the supervisor, deviant behaviors in the workplace, Emotional intelligence, job insecurity
  • Nasim Piralaye *, Mohamad Rohi Pages 159-188
    Considering the purpose of the research, this research is a type of applied research. In terms of method, it is among descriptive-survey research. The main tool of data collection in this research includes library studies, review of documents and researcher-made questionnaire. The statistical population of the present study includes all the employees of the Islamic Azad University of Ardabil in the number of 190 people. And by using Karjesi and Morgan's table, 123 people including the sample were selected from simple random sampling style. For data analysis, frequency analysis method of demographic characteristics of the samples was used, for inferential analysis, chi-square method was used to check respondents' opinions. Also, to examine the research questions or objectives in order to examine the organizational factors and its components, the univariate t-test was used. Also, SPSS software was used to investigate the relationships between community variables. The results showed that organizational readiness and its variables have a significant effect on the implementation of jihadi management. Variables and T-scores showed that strategic alignment with a score of 62.6 has the highest impact, and mission and knowledge-oriented with a score of 51.9 has the lowest impact.
    Keywords: organizational readiness, jihadi management, implementation of jihadi management, readiness assessment