فهرست مطالب

مجله پژوهش در دین و سلامت
سال نهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید سلیمانی، نصرالله فاطمی امین صفحات 1-6

    گاهی از مباحث بین رشته ای قرآن و علوم تجربی با سابقه هزارساله با عنوان «تفسیر علمی» یاد می شود (1). این نوع از تفسیر قرآن در مرکز مثلثی با اضلاع تفسیر، اعجاز علمی قرآن و علوم تجربی قرار گرفته که متاثر از آنها نیز است. برداشت علمی از قرآن در بستر تاریخ موضوع تعریف و نقد بسیاری از مفسران قرآنی بوده است. برخی تفسیر علمی را اعم از تفسیر فلسفی می دانند درحالی که در مباحث طبی، علوم تجربی در برابر علوم عقلی مثل فلسفه قرار می گیرد و گاهی تعریف تفسیر علمی به گونه ای است که شامل همه اقسام این روش نمی شود. با این همه به نظر می رسد در تعریفی عام از تفسیر علمی آیات، گونه های سه گانه «استخراج علوم از قرآن» و «تحمیل مطالب علمی بر قرآن» و «استخدام علم در فهم بهتر آیات قرآن» را شامل می شود (2)

    کلیدواژگان: آیات طبی، اعجاز علمی، تفسیر علمی، علوم تجربی
  • معصومه باقرپور، منصوره شهریاری احمدی، غلامعلی افروز، حسن ‏پاشا شریفی صفحات 7-22
    سابقه و هدف

     نشاط معنوی مقوله‏ای است که با وجود اهمیت فراوان آن به‏عنوان موضوعی مجزا کمتر به آن توجه شده است. نشاط لازمه زندگی و عامل محرکی برای نیل انسان به سلامت روانی و قرب الی‏الله است. در عین ‏حال، عامل خانواده به‏ویژه محبوبیت والدین با بهزیستی روانی و کاهش آسیب‏های اجتماعی-روانی ارتباط معناداری دارد. ازاین رو، این پژوهش با هدف بررسی نقش پیش‏بینی‏کنندگی محبوبیت والدین و نشاط معنوی با احساس خودارزشمندی نوجوانان انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری همه نوجوانان دارای والد نابینای تحت پوشش سازمان بهزیستی در 31 استان ایران در سال 1400 بود که 240 نفر از آنان به روش نمونه‏گیری هدفمند و برحسب مراجعات متوالی به مراکز بهزیستی انتخاب شدند و پرسش‏نامه های احساس خودارزشمندی روزنبرگ، نشاط معنوی افروز و محبوبیت والدین افروز و اسدی را تکمیل کردند. برای تحلیل داده‏ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد بین نشاط معنوی با احساس خودارزشمندی (63/0=r و 011/0>P) و همچنین بین محبوبیت والدین (52/0=r و 017/0>P) با احساس خودارزشمندی همبستگی مثبت و معنادار برقرار بود. تحلیل رگرسیون نشان داد به‏ترتیب نشاط معنوی توان تبیین 20% از واریانس احساس خودارزشمندی، نشاط معنوی و محبوبیت والدین با هم توان تبیین 28% از واریانس احساس خودارزشمندی؛ و محبوبیت والدین مستقل از نشاط معنوی توان تبیین 7% از این واریانس را داشتند. دو عامل محبوبیت مادر و پدر نیز توانستند 8% از واریانس احساس خودارزشمندی را پیش‏بینی کنند. در میان متغیرهای مربوط به محبوبیت مادر و پدر، محبوبیت مادر با ضریب بتای 26/0=β قوی‏ترین پیش‏بینی کننده بود.

    نتیجه گیری

     ازآنجایی که محبوبیت والدین و نشاط معنوی میزان بالایی از تغییرپذیری احساس خودارزشمندی را تبیین می‏کنند، می‏توان توجه به این عوامل را در بهبود احساس خودارزشمندی نوجوانان مهم دانست و در برنامه‏ های ارتقای سلامت در جامعه مدنظر قرار داد.

    کلیدواژگان: آسیب بینایی، خودارزشمندی، محبوبیت والدین، نشاط معنوی
  • مرتضی منصوریان، سید محسن احمدی تفتی، فرشید علاء الدینی، زینب ابراهیمیان، علی ابراهیمیان، فاطمه سادات علوی صفحات 23-37
    سابقه و هدف

     با توجه به اینکه متغیر ادراک خدا با بسیاری از مولفه های روان شناختی در ارتباط است و متغیر پیچیده ای محسوب می شود، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر معنی درمانی بر کیفیت رشد ادراک از خدا با توجه به متغیرهای فردی در میان بیماران نامزد جراحی قلب انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر از زمره پژوهش های نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش تمامی بیماران نامزد جراحی قلب باز مراجعه کننده به بیمارستان مرکز قلب تهران بود که از میان این جامعه، نمونه ای به حجم 60 نفر (30 نفر گروه آزمون و 30 نفر گروه کنترل) به شیوه تصادفی انتخاب شدند. مطالعه با کمک ابزار پرسش نامه سه قسمتی جمعیت شناختی، تصور فرد از خدا (بازسازی مقیاس لارنس) و پرسش نامه وضعیت مذهبی خانواده گرنکویست اجرا شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، تی، من ویتنی، تحلیل واریانس و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که در گروه مداخله و کنترل رابطه معنی داری بین متغیرهای سن، جنسیت، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات با نمره کل ادراک خدا وجود نداشت (05/0<P)؛ ولی رشد ادراک خدا ارتباط معنی داری با شدت مذهبی بودن خانواده داشت (0001/0=P).

    نتیجه گیری

     ادراک خدا متغیر پیچیده ای است که با بسیاری از مولفه های روان شناختی در ارتباط است. یافته های این مطالعه نشان داد که رشد ادراک خدا ارتباط معنی داری با شدت مذهبی بودن خانواده دارد ولی ارتباط معنی داری با سن، جنسیت، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات ندارد. بر اساس نتایج مطالعه حاضر احتمالا مولفه های دیگری در کیفیت رشد ادراک خدا موثر باشد و نیاز است بررسی های گسترده تر و عمیق تر انجام شود.

    کلیدواژگان: بیماری های کرونری، جراحی قلب باز، خدا، لوگوتراپی، معنی درمانی، معنویت
  • بهزاد روزبه، محیا عظیمی، زهرا پورموحد صفحات 38-49
    سابقه و هدف

     ازآنجایی که هنگام تشخیص بیماری سرطان، سلامت معنوی بیشتر بیماران و خانواده های آنان دچار مخاطره می شود؛ این مطالعه با هدف مقایسه سلامت معنوی مادران کودکان مبتلا به سرطان و سایر بیماری های مزمن انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر به صورت در دسترس درباره 250 نفر از مادران دارای کودک مبتلا به سرطان مراجعه کننده به درمانگاه و بخش انکولوژی و مادران کودکان مبتلا به سایر بیماری های مزمن مراجعه کننده به بخش های کودکان و اورژانس اطفال بیمارستان شهید  صدوقی یزد در سال 1399 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه سلامت معنوی پالوتزین و الیسون بود. داده ها با روش های آماری توصیفی و تحلیلی (آزمون تی و کای دو) تجزیه و تحلیل شد و سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته ها

     در مطالعه حاضر سلامت معنوی مادران در دو گروه مورد مقایسه در حد متوسط بود. میانگین سلامت معنوی مادران کودکان بستری در بخش اطفال (13/13±24/91) بالاتر از میانگین سلامت معنوی مادران کودکان بستری در بخش انکولوژی (67/12±84/85) بود و تفاوت آماری معناداری بین سلامت معنوی مادران دو گروه با استفاده از آزمون تی مستقل مشاهده شد (001/0=P). همچنین تفاوت آماری معناداری بین سلامت معنوی مادران کودکان 12 سال به بالا (با میانگین 86/11±00/97) بر اساس سن کودک در گروه کودکان بستری در بخش انکولوژی با استفاده از آزمون f یک راهه (آنوا) مشاهده شد (022/0=P).

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های به دست آمده، سلامت معنوی مادران در بخش انکولوژی کمتر از مادران کودکان مبتلا به سایر بیماری های مزمن در بخش اطفال بود. این یافته نیاز به انجام اقدامات لازم را برای ارتقا و بهبود سلامت معنوی مادران در بخش انکولوژی مشخص می سازد.

    کلیدواژگان: بیماری مزمن، سلامت معنوی، کودک، مادران
  • زهرا جنتی، ایلناز سجادیان*، فاطمه فیاض، محسن گل پرور صفحات 50-65
    سابقه و هدف

     بلوغ عاطفی به معنای توان رشدیافته پیوند و عطف با دیگران بر اساس مبناهای الهی است که پیش نیازی برای برقراری روابط مطلوب با همسر نیز است. در صورت فقدان این بلوغ در همسران، روابط زوجی دچار آسیب می گردد. با عنایت به تاکید فراوان بر استفاده از الگو ها و ابزارهای مبتنی بر فرهنگ جهت آموزش و درمان مشکلات زوجی و نارضایتی زناشویی، هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتبارسنجی مقیاس سنجش بلوغ عاطفی مربوط به روابط زوجی مبتنی بر منابع قرآنی و روایی بود.

    روش کار

     روش این پژوهش کیفی-کمی و از نوع آمیخته است. جامعه آماری شامل زنان و مردان متاهل شهر اصفهان بود که به روش نمونه گیری دردسترس 300 نفر از آنان (150 زن و 150 مرد) انتخاب شدند و پرسش نامه بلوغ عاطفی مربوط به روابط زوجی را تکمیل کردند. بررسی روایی پرسش نامه از طریق ارزیابی روایی محتوایی، روایی صوری و همچنین روایی ملاک از نوع هم زمان و با استفاده از روش تحلیلی عامل اکتشافی و تاییدی و نیز همبستگی پیرسون بررسی شد. جهت تعیین پایایی پرسش نامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. در این مطالعه همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته ها

     نتایج نشان می دهد که روایی صوری و محتوایی پرسش نامه بلوغ عاطفی مربوط به روابط زوجی مبتنی بر منابع قرآنی و روایی قابل قبول است. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی هشت عامل با عناوین احسان، اکرام، اصلاح، مسیولیت پذیری، هم کلامی، همفکری، همدلی و همراهی را تایید نمود و تعداد نهایی 51 سوال مشخص شد. روایی هم زمان نیز تایید شد. یافته های پژوهش بیانگر این است که این پرسش نامه روایی و اعتبار مناسب دارد و می توان از این ابزار جهت سنجش بلوغ عاطفی در روابط زوجی استفاده نمود. محاسبه شاخص آلفای کرونباخ نیز بیانگر این است که مقیاس ساخته شده اعتبار بالایی دارد.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج حاصل از روایی و پایایی پرسش نامه مذکور می توان بیان کرد که این مقیاس ابزاری پایا و روا جهت بررسی بلوغ عاطفی در روابط زوجی مبتنی بر منابع قرآنی و روایی است و قابلیت اجرا و استفاده در زوجین ایرانی دارد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، بلوغ عاطفی زوجی، طراحی مقیاس
  • علی اقبالی، محمد عظیمی، فاطمه عطایی صفحات 66-75
    سابقه و هدف

     رضایت زناشویی یکی از مهم ترین عوامل پیشرفت و دستیابی به اهداف زندگی است که تحت تاثیر عوامل بیرونی و درونی قرار می گیرد. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین باورهای دینی و مهارت های ارتباطی با رضایت زناشویی در معلمان متاهل ناحیه یک شهر تبریز بود.

    روش کار

     روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش معلمان متاهل مدارس ناحیه یک شهر تبریز بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای درمجموع 336 نفر (192 نفر زن و 144 نفر مرد) نمونه پژوهش در نظر گرفته شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های باورهای دینی گلاک و استارک، مهارت های ارتباطی بارتون و رضایت زناشویی اینریچ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته ها

     نتایج تحلیل نشان داد که بین باورهای دینی و مهارت های ارتباطی با رضایت زناشویی رابطه مثبت معنی دار وجود داشت و باورهای دینی (399/0) و مهارت های ارتباطی (207/0) پیش بینی کننده های مناسبی برای رضایت زناشویی بودند.

    نتیجه گیری

     با در نظر گرفتن نقش مهم باورهای دینی و مهارت های ارتباطی در پیش بینی رضایت زناشویی می توان با تقویت آنها، میزان رضایت زناشویی زوجین را افزایش داد.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، رضایت زناشویی، مهارت های ارتباطی
  • محمد فاتحی، محمدجواد توکلی خانیکی صفحات 76-90
    سابقه و هدف

     نوجوانان و جوانان بیش از هر قشر دیگری در معرض قسم های مختلف تهاجم فرهنگی غربی قرار دارند و بسیاری از مفاهیم ذیل تهاجم فرهنگی مانند آزادی جنسی بدین دلیل است که افراد از پیامدهای منفی آن آگاهی ندارند. بنابراین ممکن است با تبیین پیامدهای منفی آزادی جنسی، نگرش و دیدگاه جامعه ایرانی به ویژه قشر جوان نسبت به این پدیده مذموم تغییر یابد و بستر لازم برای مقابله با آزادی های مطلق جنسی فراهم گردد. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی جهت تبیین پیامدهای منفی ترویج تفکر آزادی جنسی غربی در کشور انجام شده است.

    روش کار

     روش اصلی این تحقیق فراترکیب کیفی است که در آن از طریق جست وجوی کلیدواژه های مرتبط، مطالعات پیشین درباره پیامدهای آزادی جنسی استخراج شد. در ادامه شاخص های شناسایی شده در مقالات مختلف کدگذاری شد و با دسته بندی کدها موضوعات اصلی به دست آمد. با استفاده از رویکرد فراترکیب، الگویی مفهومی شامل سه بعد اصلی، پنج مضمون و 37 کد به دست آمد. سه بعد اصلی شناسایی شده شامل پیامدهای فردی، خانوادگی و اجتماعی-فرهنگی بود. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته ها

     رتبه بندی عوامل نشان داد که پیامدهای اجتماعی-فرهنگی اهمیت بیشتری داشت و پیامدهای خانوادگی و فردی به ترتیب در رتبه های بعدی قرار داشتند. همچنین محاسبه ضریب کاپا کوهن، ضریب هولستی، ضریب پی اسکات و ضریب آلفای کرپیندروف نشان داد که الگوی به دست آمده در این تحقیق اعتبار مناسبی داشت.

    نتیجه گیری

     هدف دولت های غربی از ترویج تفکر آزادی جنسی در کشورهای اسلامی تاثیرگذاری بر باورهای فرهنگی و رفتارها و هنجارهای اجتماعی است. با ترویج تفکر آزادی جنسی، زمینه و بستر لازم برای نفوذ و نهادینه سازی سایر هنجارهای غربی در جامعه نیز فراهم می آید؛ به شکلی که می توان آزادی جنسی را دروازه ای جهت ورود دیگر ارزش های غربی در نظر گرفت که اغلب در تضاد کامل با فرهنگ و اندیشه اسلامی قرار دارد.

    کلیدواژگان: آزادی جنسی، انقلاب جنسی، خانواده و اجتماع، تهاجم فرهنگی
  • فرشید اصلانی، فرزانه اصلانی صفحات 91-104
    سابقه و هدف

     کیفیت زندگی شغلی نقش مهمی در رفتار و مهارت کارکنان دارد و بر واکنش های آنان تاثیرگذار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش بهزیستی معنوی و سواد سلامت در کیفیت زندگی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.

    روش کار

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و روش آن توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود که در زمان تحقیق تعداد 150 نفر بودند. شیوه نمونه گیری در این پژوهش به صورت تصادفی ساده و حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 108 نفر تخمین زده شد. 120 پرسش نامه در میان جامعه آماری توزیع شد که از این تعداد 108 پرسش نامه تکمیل گردید. ابزار اندازه گیری پرسش نامه های استاندارد بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون، سواد سلامت منتظری و همکاران و کیفیت زندگی کارکنان مدل والتون بود. به منظور بررسی فرضیات از معادلات ساختاری استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که بهزیستی معنوی با ضریب مسیر 171/0 و سواد سلامت با ضریب مسیر 84/0 بر کیفیت زندگی کارکنان تاثیر معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

     مدیران دانشگاه های علوم پزشکی و سازمان های مرتبط با بهداشت و درمان در دوران سخت کرونا باید بکوشند تا با ارتقای سواد سلامت در کارکنان و جامعه، محیطی توام با آرامش و به زیست برای منابع انسانی خود فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: بهزیستی، سواد سلامت، کیفیت زندگی
  • منیره مرادی‏ نسب، حبیب ‏الله کریمیان دهقی، هوشنگ ظهیری صفحات 105-117
    سابقه و هدف

    اعتماد اجتماعی یکی از عناصر کلیدی در تحقق توسعه پایدار و همه جانبه جوامع تلقی می‏شود. در تحقق این مفهوم عوامل متعددی می‏تواند دخیل باشد. این پژوهش با هدف تعیین نقش تعدیل‏کنندگی جنسیت در رابطه دین‏داری با اعتماد اجتماعی در دانشجویان انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه پیام‏نور استان سمنان بود که با استفاده از نمونه‏ گیری تصادفی طبقه‏ای نسبی 384 نفر از آنان (200 دانشجوی مونث و 184 دانشجوی مذکر) انتخاب شدند. داده‏ ها با استفاده از پرسش‏نامه دین‏داری گلاک و استارک و پرسش‏نامه اعتماد اجتماعی علیزاده ‏اقدام و محمدی گردآوری شد. برای تحلیل داده‏ها از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته ها

    میانگین (و انحراف‏ معیار) نمره دین‏داری و اعتماد اجتماعی دانشجویان به‏ ترتیب برابر با 61/199 (± 22/12) و 39/119 (± 71/10) بود. بر اساس ضریب همبستگی پیرسون بین نمره کل دین‏داری و ابعاد آن با اعتماد اجتماعی در دانشجویان ارتباط آماری مثبت و معنادار بود (597/0=r و 001/0>P). میانگین ابعاد دین‏داری و اعتماد اجتماعی در دانشجویان مونث به‏ صورت معناداری بیشتر از دانشجویان مذکر بود. نتایج نشان داد که دین‏داری و هر یک از ابعاد آن شامل مولفه مناسک، اعتقاد، عاطفه و پیامد در بین دانشجویان به ‏طور مثبت و معناداری اعتماد اجتماعی را پیش‏بینی می‏کنند. همچنین، تعدیل‏ کنندگی جنسیت در رابطه بین دین‏داری و اعتماد اجتماعی در مشارکت ‏کنندگان تایید شد؛ بدین معنا که تاثیر ابعاد دین‏داری بر اعتماد اجتماعی دانشجویان در دو گروه دختران و پسران متفاوت بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، اعتماد اجتماعی در دانشجویان بیشتر از همه از مولفه مناسکی متغیر دین‏داری متاثر است. این یافته‏ دلالت‏های نظریه‏ های کارکردگرا درباره اثر مثبت دین‏داری بر سلامت اجتماعی را تایید می‏کنند.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، دانشجو، دین‏داری
  • سیده فاطمه طباطبائی، بتول شاهرخی شاهرخ آبادی صفحات 118-131
    سابقه و هدف

    با پیشرفت علم پزشکی دانشمندان و پزشکان در صددند با استفاده از تحقیقات و ابزار های مختلفی که در اختیار دارند، دانش طب و بهداشت را به سوی ایجاد فرصت های جدیدی جهت ارتقای سطح سلامت و حیات انسان سوق دهند. استفاده از سلول های بنیادی موجود در خون بند ناف در درمان بسیاری از بیماری ها از مسایل نوپدید پزشکی شمرده می شود. با توجه به قابلیت استفاده و نگهداری آن برای افراد دیگر غیر از جنین به مدت طولانی، خلا پژوهشی در زمینه تبیین حکم تکلیفی بیع سلول های بنیادی به چشم می خورد. این پژوهش با هدف تبیین فقهی بیع سلول های بنیادی خون بند ناف انجام شده است.

    روش کار

    روش اجرای این تحقیق توصیفی-تحلیلی از نوع مطالعات کتابخانه ای است. در محتوای مفاهیم به صورت نظام دار توصیف عینی و کیفی صورت گرفت. در استنباط حکم فقهی با استناد به مبانی فقهی، تحلیل و تخریج محقق شد. ابزار جمع آوری نیز عمدتا فیش برداری از کتاب ها، مقالات و همچنین استفاده از نرم افزارهای فقهی بود. مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته ها

    با تعمق در آرای فقها درباره حکم بیع اعضای بدن انسان جهت پیوند، قول به جواز و نیز قول به منع جواز قابل مشاهده است. در این پژوهش از تعدادی از فقهای معاصر درباره حکم بیع سلول های بنیادی استفتاء شد که به اتفاق قایل به جواز آن بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل گویای این است که با استناد به آیات و روایات و با توجه به منفعت عقلایی سلول های بنیادی موجود در خون بند ناف، حکم جواز بیع آن استنباط می گردد.

    کلیدواژگان: بیع، خون بند ناف، سلول های بنیادی، فقه
  • سید غدیر هاشمی کاشانی، سید محمد رضوی، محمدرضا آرام صفحات 132-144
    سابقه و هدف

     تاثیر اخلاق بر سلامت معنوی امری پذیرفتنی است و علاوه بر مویدداشتن از قرآن و روایات، بسیاری از پژوهشگران داخلی و خارجی نیز به آن اذعان کرده و آثاری را در این باره نگاشته اند؛ گرچه مخالفت هایی نیز با این مسیله شده است. هدف پژوهش حاضر تبیین تاثیر اخلاق بر سلامت معنوی از منظر قرآن و روایات بود.

    روش کار

     روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی است که با استناد به آیات قرآن و روایات معصومان (ع) انجام شده است. برای نگارش این مقاله علاوه بر استفاده از منابع مزبور، مقالات در پایگاه های اطلاعاتی جست وجو و مقالات همسو مطالعه و بررسی شد. مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش  نکرده اند.

    یافته ها

     در قرآن و روایات اعتنای زیادی به اخلاق شده است و میزان فراوانی این دست از آموزه ها بعد از آموزه های عقایدی و در وهله دوم قرار دارد. از نگاه آموزه های اسلامی، اخلاق از جهات مختلف بر سلامت روانی جامعه تاثیر می گذارد. از جنبه فردی، اهتمام به فضایل و اجتناب از رذایل اخلاقی -برخلاف دیدگاه برخی از اندیشمندان غربی- آرامش واقعی فردی را به همراه دارد. اخلاق از جنبه اجتماعی، امنیت افزایی و آرامش زایی می کند و از آسیب های اجتماعی در جامعه می کاهد. اخلاق اقتصادی با استفاده صحیح از نعمت های الهی و کمک به قشرهای آسیب پذیر جامعه، علاوه بر سلامت افزایی جسمانی و معنوی فردی، سلامت اجتماعی را نیز به لحاظ زدودن آسیب های اجتماعی و اقتصادی ناشی از فقر فراهم می نماید.

    نتیجه گیری

     برای کاهش اختلالات روحی-روانی افراد و به حداقل رساندن بزهکاری های اجتماعی، می توان از ترویج بجا و شایسته اخلاق و آموزه های اخلاقی به عنوان یکی از قوی ترین کاهنده ها بهره گرفت تا سلامت معنوی فرد و جامعه تضمین گردد.

    کلیدواژگان: آیات و روایات، اخلاق، سلامت معنوی، شاخصه های اخلاقی
  • حسن رضایی هفتادر، روح الله شهیدی، مرضیه راجی صفحات 145-159
    سابقه و هدف

    حجاب ازجمله آموزه های دینی است که همواره برخی به تحلیل آن یا انتقاد از آن پرداخته اند. از جمله آنان برخی از مستشرقان هستند که گاه با نگاهی گزینشی و ناتمام به تاریخ و روایات، پیامبر (ص) را شخصی موافق با آزادی و اختلاط زنان و مردان دانسته اند که مجبور به پذیرش حکم حجاب و جداسازی زنان و مردان شده و با اهرم فشار و تهدید همسرانش به طلاق، آنان را نیز وادار به پذیرش حجاب و خانه نشینی نموده است. هدف از انجام این پژوهش تبیین و تحلیل آرای مستشرقان درباره درک نکردن صحیح حکم آیه حجاب و ارتباط آن با سلامت روان بود.

    روش کار

    این مقاله از نوع مروری است که در ابتدا به شیوه توصیفی آرای مستشرقانی همچون فاطمه مرنیسی، لیلا احمد و بارابارا استواسر که به بررسی علل حکم حجاب از منظر تاریخی پرداخته اند، تبیین شد و سپس با شیوه تحلیلی و با استناد به کتب تاریخی، تفسیری و روایی به نقد آرای آنان پرداخته شد. مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده اند.

    یافته ها

    حجاب فرمانی الهی است که به منظور تربیت و اصلاح رفتار مردم، به صورت تدریجی و گام به گام در جامعه آزاد و بدون قید آن عصر صادر شد و پیامبر (ص) بدون تاثیر از دیگران و اجبار آنان، توجه خاصی به اجرای احکام حجاب در جامعه داشتند. زنان عصر پیامبر (ص)، غالبا با پذیرش حجاب به عنوان حق خویش و عاملی برای حضور فعال و بدون آسیب اجتماعی نسبت به خود و مردان، بدون هیچ اهرم فشاری و حتی با انتخاب آزادانه رنگ مشکی برای پوشش خود به انگیزه داشتن ابهت و جلال بیشتر در دورباش منافقان، هرگز نگاهشان به حجاب محدودیت، عزلت، انزوا و تکلیفی مالایطاق نبود.

    نتیجه گیری

    حجاب امری است که حفظ سلامت روان زنان و به تبع آن خانواده و جامعه را در پی دارد و این نگاهی است که شارع مقدس با جعل احکام پوشش برای همه اعصار، در پی تحقق آن بوده است؛ اما برخی از مستشرقان با پیش فرض منفی و بدون توجه به تاثیر حجاب در سلامت روان زنان و به تبع آن جامعه نگاهی مقطعی و موقتی بدان دارند و حجاب را نشانه عزلت، پرده نشینی و تحقیر زن می دانند.

    کلیدواژگان: پیامبر، حجاب، روایات، سلامت روان، قرآن، مستشرقان
|
  • Saied Soleymani, Nasrolah Fatemi-Amin Pages 1-6

    Sometimes, interdisciplinary subjects in the Quran and empirical sciences with a history of one thousand years are referred to as scientific interpretations or commentaries (1). This form of interpretation of the Quran is at the center of a triangle with the angles of interpretation, Quran’s scientific miracle, and empirical sciences and is influenced by these three. Scientific interpretation of the Quran in the context of history has been approved and criticized by the commentators of the Quran. Some consider scientific interpretation as a philosophical one while in the medical discussions, medical issues are considered as opposed to the rational sciences like Philosophy and sometimes a scientific interpretation is defined in such a way that does not include all these forms or kinds of methods. However, it seems that a general definition of the scientific interpretation of the Quranic verses includes ‘extracting sciences from the Quran’, ‘imposing scientific findings on the Quran’ and ‘using science for better understanding of the Quranic verses’ (2).

    Keywords: Empirical sciences, Medical verses, Scientific miracle, Scientific interpretation
  • Masoomeh Bagherpoor, Mansoureh Shahriari-Ahmadi, GholamAli Afrooz, Hasan Pasha Sharifi Pages 7-22
    Background and Objective

    Spiritual vitality is a variable that, despite its great importance, has received low attention as a separate subject. Spiritual vitality is necessary for life and a motivating factor for human beings to achieve mental health and closeness to God. At the same time, the family factor, particularly parental popularity has a significant relationship with mental well-being and, reducing socio-psychological injuries. Therefore, this research was conducted with the aim of investigating the predictive role of parental popularity and spiritual vitality in the feeling of self-worth in adolescents with visual impairment parents.

    Methods

    The current research was descriptive correlational. The statistical population of the study included all adolescents with blind parents under the supported of the Welfare Organization in 31 provinces of Iran in 2022. 240 adolescents were selected by purposive sampling method. The participants were asked to complete the SES (by Rosenberg), the SVS (by Afrooz) and the PPS (by Afrooz and Asadi) questionnaires. Pearson correlation coefficient and hierarchical multiple regression analysis were used to analyze the data. In the present study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

    The results showed a positive and significant correlation between spiritual vitality and feeling of self-worth (r=0.63 and P<0.011), and parents' popularity (r=0.52 and P>0.017) was positively and significantly correlated with feeling of self-worth. Regression analysis showed that spiritual vitality can explain 20% of the variance in the sense of self-worth; Spiritual vitality and parents' popularity together could explain 28% of the variance of self-worth; and the popularity of parents independently of spiritual vitality was able to explain 7% of this variance. Two factors of mother's and father's popularity were also able to predict 8% of the variance in self-worth feeling. Among the variables related to mother and father's popularity, mother's popularity was the strongest predictor with beta coefficient of (β=0.26).

    Conclusion

    Given that parents 'popularity and spiritual vitality explain a high degree of variability in self-worth, it is important to pay attention to these factors in improving adolescents’ sense of self-worth, and take them into account in community health promotion programs.

    Keywords: Parental popularity, Self-worth, Spiritual vitality, Visual impairment
  • Morteza Mansourian, Seyed Mohsen Ahmadi-Tafti, Farshid Alaeddini, Zeinab Ebrahimian, Ali Ebrahimian, Fatemehsadat Alavi Pages 23-37
    Background and Objective

    Given that the variable of the image of God is related to many psychological components and is a complex variable, the present study set to investigate the effect of meaning therapy on the quality of development of the image of God with respect to individualistic variables among patients undergoing cardiac surgery.

    Methods

    A sample of 60 patients was randomly selected; the study was performed using a three-part demographic questionnaire, Lawrence’s God Image Scale (Lawrence Scale Reconstruction) and the Granqvist family religious status questionnaire (30 in the experimental group and 30 in the control group). The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient, Spearman, t-test, Mann Whitney, analysis of variance and Kruskal Wallis. In the present study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

    The results showed no significant relationship between the variables of age, gender, marital status, and level of education with the total score related to the image of God (P<0.05) in the intervention and control groups. The findings also showed that the perception of God had a significant relationship with the religiosity level of the family (P= 0.0001).

    Conclusion

    Although the image of God is a complex variable related to many psychological components and has a significant relationship with the religiosity status of the family, but it has no significant relationship with age, gender, marital status and level of education. The results showed that other components are effective in the quality of development of the image of God, which requires more extensive and in-depth studies.

    Keywords: Coronary diseases, God, Logotherapy, Meaning therapy, Open heart surgery, Spirituality
  • Behzad Roozbeh, Mahya Azimi, Zahra Pourmovahed Pages 38-49
    Background and Objective

    Spiritual health of most patients and their families is compromised when cancer is diagnosed. The aim of this study was to compare spiritual health in mothers with a child suffering from cancer and other chronic diseases.

    Methods

    This study was performed on 250 mothers of children with cancer and other chronic diseases referring to Shahid Sadoughi Hospital in Yazd in 2020. Data were gathered by demographic and Palutzian-Elison’s spiritual health questionnaires. Descriptive statistics and inferential tests (t-test, chi-square) were used for data analysis. Significance level was considered to be less than 0.05. In the present study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

    The spiritual health of mothers in the two groups was moderate. The mean spiritual health of mothers of children admitted to the pediatric ward (91.24±13.13) was higher than the mothers of children admitted to the oncology ward (85.84±12.67). The difference between them was significant (P=0.001). Also, a statistically significant difference was observed between the spiritual health of mothers of children aged12 years and older (with the mean of 97.00±11.86) based on the age of the child in the group of children admitted to the oncology ward based on the one-way ANOVA results (P=0.022).

    Conclusion

    Based on the findings, the spiritual health of mothers in the oncology ward was lower than the mothers of children with other chronic diseases in the pediatric ward. This finding highlights the need for necessary intervention to promote and improve the spiritual health of mothers in the oncology wards.

    Keywords: Child, Chronic Disease, Mothers, Spiritual health
  • Zahra Jannati, Ilnaz Sajjadian*, Fatemeh Fayyaz, Mohsen Golparvar Pages 50-65
    Background and Objective

    Emotional maturity refers to an individual’s developed ability to connect with others based on divine foundations, which is also a requirement for creating appropriate relationships with one’s partner. If the partners are not mature in this respect, they will face problems in their relationship. Considering the high emphasis on the use of models and instruments based on culture for training the couples and resolving their marital relationships and dissatisfaction, the purpose of the present study was to design and validate the scale for measuring emotional maturity based on Quranic sources and narration.

    Methods

    This is a quantitative-qualitative study with a mixed methods design. The statistical population of the study consisted of married men and women in Isfahan, out of whom 300 (150 women and 150 men) were selected by accessible sampling method and completed the Scale of Islamic Marital Emotional Maturity. The validity of the Scale was assessed by evaluating the content validity, face validity and also the concurrent criterion validity using exploratory and confirmatory factor analysis and Pearson correlation. Cronbach's alpha was used to determine the reliability of the scale. In this study, all ethical considerations were observed and the authors did not report any conflict of interests.

    Results

    The findings showed that the face and content validity of the Marital Emotional Maturity Scale based on Quranic sources and narration is acceptable. The results of exploratory and confirmatory factor analysis confirmed 8 factors including benevolence, honor, reformation, responsibility, compassion, consultation, empathy and companionship, and a final number of 51 questions was determined. Concurrent criterion validity of the scale was also confirmed. Findings of the study indicate that this scale has appropriate validity and can be used to assess Islamic marital emotional maturity. The Cronbach's alpha index also indicates the high reliability of the scale.

    Conclusion

    According to the results of validity and reliability analyses, it can be stated that this scale is a reliable and valid tool for assessing marital emotional maturity based on Quranic and narration sources and can be implemented and applied to Iranian couples.

    Keywords: Marital Emotional Maturity, Scale design, Validation
  • Ali Eghbali, Mohammad Azimi, Fatemeh Atayi Pages 66-75
    Background and Objective

    Marital satisfaction is one of the most important factors in the development and achievement of life goals and is influenced by various factors. The aim of the present study was to determine the relationship of religious beliefs and communication skills with marital satisfaction among married school teachers in Tabriz.

    Methods

    This study was descriptive-correlational. The statistical population of this study included married teachers of schools in District 1 of Tabriz, out of whom a total of 336 teachers (192 females, 144 males) were selected as the sample by stratified random sampling. Glock and Stark’s questionnaire, and Barton’s Communication Skills, and Enrich’s Marital Satisfaction questionnaires were used to collect data. Data analysis was performed using Pearson correlation test and multiple regression analysis. In the present study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

    The results of analysis showed a significant positive relationship between religious beliefs and communication skills with marital satisfaction; religious beliefs (0.399) and communication skills (0.207) were good predictors of marital satisfaction.

    Conclusion

    Considering the important role of religious beliefs and communication skills in predicting marital satisfaction, the rate of marital satisfaction of couples can be increased by promoting them.

    Keywords: Communication skills, Marital satisfaction, Religious belief
  • Mohammad Fatehi, MohammadJavad Tavakoli-Khaniki Pages 76-90
    Background and Objective

    Adolescents and young people are more exposed to various forms of Western cultural aggression than any other class, and many of the following concepts of cultural aggression, such as sexual freedom, are due to people’s unawareness of their negative consequences. Therefore, explaining the negative consequences of sexual freedom, the attitude and views of Iranian society, especially the youth, towards this reprehensible phenomenon may change and provide the necessary basis for confronting absolute sexual freedoms. The present study aimed to provide a model to explain the negative consequences of promoting Western sexual freedom thinking in the country.

    Methods

    The method used in the present study is qualitative meta-combination in which, by searching for the related keywords, previous studies on the consequences of sexual freedom were found. Then, the identified indicators were coded in different articles and by categorizing the codes, the main themes were identified. Using the meta-combined approach, a conceptual model including three main dimensions, 5 themes and 37 codes were obtained. The three main dimensions identified included individual, familial, and socio-cultural consequences. In the present study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

    In addition, the ranking of factors showed that socio-cultural outcomes are more important and family and individual outcomes are in next in rank, respectively. Also, the calculation of Kappa Cohen coefficient, Holstie coefficient, P-Scott coefficient and Kerpindroff alpha coefficient showed that the model obtained in this research has an acceptable level of validity.

    Conclusion

    The goal of Western governments in promoting the idea of sexual freedom in Islamic countries is to influence cultural beliefs and social behaviors and norms. By promoting the thought of sexual freedom, the necessary ground and platform for the penetration and institutionalization of other western norms in the society is also provided in such a way that sexual freedom can be considered as a gateway for the entry of other western values which are often in complete conflict with Islamic culture and thought.

    Keywords: Cultural invasion, Family, community, Sexual freedom, Sexual revolution
  • Farshid Aslani, Farzaneh Aslani Pages 91-104
    Background and Objective

    Quality of work life plays an important role in employees' behavior and skills and affects their reactions. The aim of this study was to investigate the role of spiritual well-being and health literacy in the quality of life of the staff of Isfahan University of Medical Sciences.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of method. The statistical population of this study included the staff of Isfahan University of Medical Sciences, who were 150 at the time of the study. The sampling method in this study was simple random sampling and the sample size was estimated to be 108 people using Krejcie and Morgan’s table. 120 questionnaires were distributed among the statistical population, of which 108 questionnaires were completed. Measurement tools used included standard questionnaires of spiritual well-being of Palutzin and Ellison, health literacy of Montazeri et al. and quality of life of employees by Walton. Structural equations were used to test the hypotheses. In the present study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

    Research findings showed that spiritual well-being with a path coefficient of 0.171 and health literacy with a path coefficient of 0.84 have a significant effect on employees' quality of life.

    Conclusion

    Managers of medical universities and health-related organizations in this difficult time of Corona pandemic should strive to promote a healthy environment for their human resources by promoting health literacy in staff and society.

    Keywords: Health literacy, Quality of life, Well-being
  • Monireh Moradi-Nasab, Habibolah Karimian-Dehaghi, Hooshang Zahiri Pages 105-117
    Background and Objective

    Social trust is considered as one of the key elements in achieving sustainable and comprehensive development in societies. Several factors can be involved in the realization of this concept. The aim of this study was to determine the moderating role of gender in the relationship between religiosity and social trust in students.

    Methods

    This is a descriptive-correlational study. Participants included students of Payame Noor University of Semnan Province, out of whom 384 (200 females and 184 males) were selected using relative stratified random sampling. Data were collected using the Religiosity Measure Questionnaire (Glock & Stark) and Social Trust Questionnaire (Alizadeh Aghdam and Mohammadi). Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis test were used to analyze the data. In the present study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

    The mean (and SD) scores related to students' religiosity and social trust were 199.61 (±12.12) and 119.39 (±10.71), respectively. According to Pearson correlation coefficient, the relationship between the total score of religiosity and its dimensions with social trust in students was statistically positive and significant (P<0.001 & R=0.597). The average dimensions of religiosity and social trust in female students were significantly higher than those of male students. The results showed that religiosity and each of its dimensions including rituals, beliefs, emotions and consequences among students positively and significantly predicted social trust. The moderating role of gender in the relationship between religiosity and social trust in participants was also confirmed; this means that the effect of religiosity on students' social trust was different in the two groups of girls and boys.

    Conclusion

    According to the research findings, social trust in students is most affected by the ritual component of the variable religiosity. These findings confirm the implications of functionalist theories about the positive effect of religiosity on social health.

    Keywords: Religiosity, Social trust, Student
  • Seyedeh Fatemeh Tabatabaee, Batool Shahrokhi-Shahrokh-Abadi Pages 118-131
    Background and Objective

    In light of recent technological advancements in the field of medical sciences, doctors, and scientists, drawing on the available instruments and various studies that have been conducted, have now focused their efforts on directing this field toward creating new opportunities for improving human health and promoting life quality. Using stem cells found in umbilical cord blood to treat many diseases is a new trend in medical sciences. Even though these cells have a wide range of applications and can be used for people other than the embryo and preserved for long periods, no research has been conducted so far to explore the imperative ruling regarding the sale of cord blood stem cells. This study aimed at exploring laws on the sale of umbilical cord blood stem cells from the viewpoint of Islamic Jurisprudence.

    Methods

    This study was of the descriptive-analytical type in which a secondary data analysis method was adopted. The concepts related to the subject matter of the study were described using an objective and qualitative method. Jurisprudential rulings were analyzed and deduced based on jurisprudential foundations. The data collection procedure included taking notes from books and articles as well as using jurisprudential software. The authors reported no conflict of interests.

    Results

    Pondering over jurists’ opinions on selling human body organs for transplantation, we discovered that most jurists rule the sale of human body organs as either permissible or impermissible. In the case of this study, the researcher sought the opinion of several contemporary jurists on the sale of stem cells, all of whom ruled it permissible unanimously.

    Conclusion

    Results of the study indicated that considering Quranic verses and hadiths, as well as the rational benefits of cord blood stem cells, their sale is deemed permissible.

    Keywords: Cells, Jurisprudence, Sale, Umbilical Cord Blood Stem
  • Seyed Ghadir Hashemi-Kashani, Seyed Mohammad Razavi, MohammadReza Aram Pages 132-144
    Background and Objective

    It is now accepted that morality affects spiritual health, as also confirmed in the Quran and narrations. Most researchers, domestic or international, have acknowledged this and written on this issue, though some do not agree. The purpose of the present study was to explain the effect of morality on spiritual health from the perspective of the Quran and the narrations.

    Methods

    This is a descriptive correlational study carried out using the Quranic verses and narrations from Imams (peace be upon them). In writing the present article, besides using the mentioned sources, the databases were searched and the studies that were in line with the present study were identified and analyzed. The authors reported no conflict of interests.

    Results

    In the Quran and narrations, a special attention has been paid to morality and morality comes next after belief teachings in terms of importance. From the perspective of Islamic teachings, morality affects mental health in different ways. At the individual level, the strife to practice virtues and avoid moral vices, as against the Western scholars’ view, brings true individual peacefulness. Socially, morality leads to increased security and peacefulness and reduces social harms. Making correct use of divine blessings and helping the vulnerable groups, economic morality not only increases individual physical and spiritual health but prepares the ground for social health in terms of eliminating the social and economic harms caused by poverty.

    Conclusion

    Appropriate promotion of morality and moral teachings can be used as the best strategy to reduce the mental disorders and minimize the social crimes in order to ensure individual and social spiritual health.

    Keywords: Morality, Moral indices, Quranic verses, narrations, Spiritual health
  • Hasan Rezaee-Haftador, Roohullah Shahidi, Marzieh Raji Pages 145-159
    Background and Objective

    Hijab is one of the religious teachings that has always been analyzed or criticized. Orientalists, for example, sometimes, with a selective and incomplete view of history and traditions, consider the Prophet (pbuh) as a person who agrees with the freedom and mixing of women and men, who was forced to accept the ruling of hijab and separate men and women and forced his wives to accept hijab and stay home by threatening to divorce them. The purpose of this study is to explain and analyze the opinions of Orientalists regarding their incorrect understanding of the ruling of the hijab verse and its relationship with mental health.

    Methods

    This is a review study. It starts with a description of the opinions of Orientalists such as Fatemeh Mernissi, Leila Ahmad and Barabara Stoesser, who investigated the causes of the hijab ruling from a historical perspective. And then their views were analyzed by referring to historical and explanatory books. The authors reported no conflict of interests in the present study.

    Results

    Hijab is a divine command that was issued gradually and step by step in the free society of that era in order to correct people's behavior, and the Prophet (pbuh), without any obligatory influence from others, paid a special attention to implementation of hijab rules in the society. The women of the age of the Prophet (pbuh) often accepted hijab as their right and a factor for an active presence without any social harm towards themselves and men without any pressure and even by freely choosing the color black to cover themselves with the motive of having more grandeur and glory in the circle of hypocrites, and did not view the veil as limitation, isolation, and an unacceptable responsibility.

    Conclusion

    Therefore, hijab is something that preserves the mental health of women and consequently the family and society, and this is the view that the holy law has sought to achieve by making the rules of wearing hijab for all ages, but some orientalists have a negative view of hijab without paying attention to its effect on women's mental health and as a result the society, and have a partial and temporary view of it considering hijab as a sign of seclusion, concealment and humiliation of women.

    Keywords: Hadiths, Hijab, Mental Health, Orientalists, Quran, The Prophet