فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 62 (تابستان 1402)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 62 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • داریوش دموری*، حبیب انصاری سامانی، مریم امینیان دهکردی صفحات 1-24
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ریسک نقدشوندگی بر زمان بندی عرضه ثانویه سهام است. این پژوهش با استناد به داده های بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1390 الی 1396 و بهره گیری از الگوهای رگرسیونی پانل دیتا تاثیر ریسک نقدشوندگی بر زمان بندی عرضه ثانویه سهام را مورد ارزیابی قرار می دهد. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، اطلاعات 71 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که افزایش سرمایه داشتند به عنوان نمونه در دوره های قبل و بعد از عرضه ثانویه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که بین ریسک نقدشوندگی با زمان بندی عرضه ثانویه سهام رابطه منفی و معناداری وجود دارد و همچنین با بررسی دوره های قبل و بعد از عرضه ثانویه مشخص شد که شاخص ریسک نقدشوندگی در سه سال قبل، یک سال قبل و در سال عرضه ثانویه رابطه معناداری با قیمت گذاری سهام دارد و از این رو فرضیه زمان بندی مورد تایید قرار می گیرد، اما شاخص ریسک نقدشوندگی پس از عرضه ثانویه تغییر معناداری نکرده است.
    کلیدواژگان: ریسک نقدشوندگی، عرضه ثانویه سهام، زمان بندی عرضه ثانویه سهام، مازاد بازده سهام
  • نادیا کیوان* صفحات 25-56
    تحلیل رفتار سرمایه گذاران بعنوان یک حوزه علمی جدید در مالی رفتاری، ابزار خوبی برای کسب دانش محسوب می شود. هدف این تحقیق بررسی تاثیر تورش های رفتاری سرمایه گذاران در توضیح ارزش افزوده ایجاد شده بر اساس حجم معاملات در صندوق های سرمایه گذاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و قلمرو زمانی آن، از سال 1392 تا 1396 بوده است. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های ناهمسانی واریانس، Fلیمر، هاسمن و جارک برا و سپس از رگرسیون چند متغیره برای بررسی فرضیه های تحقیق در نرم افزار ایویوز استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که فاکتورهای تورش های رفتاری سرمایه گذاران مشتمل بر خوش بینی، بد بینی و تمایلات مثبت و منفی سرمایه گذاران ؛ ارزش معاملاتی سرمایه گذاران؛ جریان تجاری خالص سرمایه گذاران و سهم حجم تجاری سرمایه گذاران در توضیح ارزش افزوده ایجاد شده بر اساس حجم معاملات در صندوق های سرمایه گذاری تاثیر گذارند. همچنین، این نتایج، با تیوری های مالی رفتاری بطور عام و تیوری های سوگیری احساسی و شناختی بطور خاص مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: تورش رفتاری، ارزش افزوده ایجاد شده بر اساس حجم معاملات، صندوق سرمایه گذاری مشترک
  • محمدعلی یوسفی قلعه رودخانی* صفحات 57-76
    عوامل تعیین کننده سوددهی و عملکرد بانک ها در ادبیات موضوع به میزان زیاد و بطور تفصیلی در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است. در حالی که در مورد بخش بانکی و در بازارهای نوظهورکمتر مطالعه ای انجام شده است. در این مقاله، برای تعیین عوامل داخلی موثر بر عملکرد بانک ها در ایران یک تجزیه و تحلیل با استفاده از داده های ترکیبی در طی سالهای 1390 الی 1395 صورت گرفته است. در این تحقیق رابطه عملکرد بانک و استحکام مالی در بانک در یازده بانک پذیرفته شده در بورس و فرابورس ایران با استفاده از رگرسیون پانل دیتا بررسی شده است.نتایج نشان می دهد که متغیر کفایت سرمایه تاثیر معنی داری بر روی شاخص بازدهی حقوق صاحبان سهام ندارد. در مورد متغیر نسبت وامهای معوق، مشاهده میشود که این متغیر دارای ارتباط منفی با نرخ بازده صاحبان سهام میباشد. همچنین سطح نقدینگی بانک و حاشیه بهره به درآمد ناخالص نیز دارای رابطه منفی می باشند. در نتیجه، به منظور افزایش سودآوری، بانک ها باید مراقب کیفیت وام هایی که آنها اعطا می کنند باشند.
    کلیدواژگان: عملکرد بخش بانکی، استحکام مالی، عوامل داخلی موثر بر عملکرد بانک ها، ثبات بانکی
  • حسین کیانی زاده، علی باغانی*، محسن حمیدیان صفحات 75-102
    رشد بازار سرمایه با سرعت چشمگیری در حال افزایش است. همین امر باعث تقاضای بالاتر برای اطلاعات، تلاش بیشتر برای پیش بینی و ابداع مدل های جدید پیش بینی آینده بازار شده است. مدلهای پیش بینی در سه دسته قابل طبقه بندی هستند. دسته اول از تحلیل تکنیکی، دسته دوم از تحلیل بنیادین و دسته سوم از داده کاوی و یادگیری ماشین استفاده می کنند. در پژوهش پیش رو با تمرکز بر روش داده کاوی به مقایسه دقت مدل های منتخب یادگیری ماشین شامل شبکه عصبی، رگرسیون لجستیک، نزدیک ترین همسایه k، ماشین بردار پشیبان و اعتبارسنجی ضربدری جهت پیش بینی قیمت سهام برای 12 شرکت منتخب بورس اوراق بهادار تهران که از طریق روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند در قالب مدلهای یادگیری ماشین پرداخته و نتایج این مقاله نشان داد از بین الگوریتمهای یادگیری ماشین، الگوریتم ماشین بردار پشتیبان بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی در قیمت سهام را به خود اختصاص داده است. کلمات کلیدی: بورس اوراق بهادار، پیش بینی؛ قیمت سهام، الگوریتم، یادگیری ماشینکد طبقه بندی JEL: C8،G1
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، پیش بینی، قیمت سهام، الگوریتم، یادگیری ماشین
  • رضا غفوری*، سید ناصر جعفری صفحات 103-138

    میزان بازدهی دارایی ها و فرصت های مختلف سرمایه گذاری، از اساسی ترین مبانی تخصیص بهینه منابع در اقتصاد کشورها هستند. میزان نقدشوندگی یکی از مهم ترین عوامل موثر بر ریسک و بازده مورد انتظار دارایی ها است و ریسک های نقدشوندگی از آن ناشی می شوند. هدف اصلی این پژوهش، تعیین تاثیر ریسک های مختلف نقدشوندگی بر مازاد بازده سهام شرکت ها با به کارگیری مدل LCAPM و استفاده از بهینه ترین معیار عدم نقدشوندگی است. در این پژوهش گردآوری اطلاعات بر اساس روش کتابخانه ای و اسنادکاوی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، نمونه ای متشکل از 167 شرکت طی سال های 1389 تا 1398 انتخاب شده است. جهت انتخاب معیار عدم نقدشوندگی از بین شش معیار مختلف از روش های تحلیل مولفه های اصلی استفاده شده و معیار شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش به عنوان بهینه ترین معیار انتخاب شده است. جهت تخمین مدل نیز از ساختار داده های تابلویی و روش گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سرمایه گذاران در بازار نزولی علاوه بر کسب صرف ریسک از عامل عدم نقدشوندگی، به صورت مجزا اقدام به قیمت گذاری ریسک های نقدشوندگی نیز می نمایند، هرچند در بازار صعودی به این ریسک ها توجه اندکی دارند.

    کلیدواژگان: عدم نقدشوندگی، ریسک نقدشوندگی، بازده سهام، تحلیل مولفه های اصلی، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • مریم آذری*، مریم دولو، رضا تهرانی صفحات 139-172
    با توجه به استدلال مرتون (1987)، قیمت گذاری ریسک غیرسیستماتیک اساسا در مورد سهامی مطرح شده است که شناخت بازار نسبت به آن محدود بوده و متعاقبا تعداد سرمایه گذاران آن نسبت به کل سرمایه گذاران بازار کم باشد. به طور دقیق تر، رابطه ریسک غیرسیستماتیک و بازده سهام منوط به محدود بودن شناخت نسبت به سهام می باشد. با این وجود در مطالعات تجربی قیمت گذاری ریسک غیرسیستماتیک، ردپایی از بررسی اثر «شناخت» دیده نمی شود. به این ترتیب، غفلت از متغیر شناخت می تواند یکی از مولفه-های موثر در بروز رفتار معماگونه نوسان پذیری غیرسیستماتیک باشد. لذا در تحقیق حاضر سعی بر آن است اثر شناخت بر قیمت گذاری ریسک غیرسیستماتیک تبیین گردد. در این راستا، نخست اثر شناخت بر رابطه ریسک غیرسیستماتیک و بازده بر مبنای دو رویکرد تحلیل پرتفوی با طبقه بندی دوگانه و رگرسیون فاما-مکبث بررسی گردیده است. سپس با بهره گیری از رویکرد هو_لو (2016) میزان اثر شناخت در توضیح رابطه ریسک غیرسیستماتیک و بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1384 الی 1398 مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج ضمن تایید قیمت گذاری مثبت ریسک غیرسیستماتیک، نشان می دهد شناخت می تواند بالغ بر 70درصد از رابطه ریسک غیرسیستماتیک و بازده را توضیح دهد.
    کلیدواژگان: نوسان پذیری غیرسیستماتیک، ریسک خاص، اثر شناخت، قیمت گذاری دارایی
  • بابک مرادی، سعید جبارزاده کنگرلویی*، جمال بحری ثالث، علی آشتاب صفحات 173-192
    نقدشوندگی مفهومی است که به روشنی قابل تعریف نبوده و تاکنون بیش از 90 معیار مختلف در سراسر جهان برای نقدشوندگی بکار رفته است. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی بومی برای نقدشوندگی روزانه سهام بر مبنای عوامل موثر بر نقدشوندگی، شکل گرفته است. مقادیر 7 عامل غیرسیستماتیک که قابلیت ارزیابی روزانه داشتند، براساس داده های 151 شرکت فعال در بازه زمانی 1388 لغایت 1400 استخراج و در قالب دو خوشه افراز شد. با استفاده از معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی، اعتبار متغیرهای شناسایی شده با معیار استخراجی ارزیابی و توان آنها در توضیح دهندگی تغییرات آن محاسبه شد. ارزیابی ارتباط متغیرها در مدل های یادگیری ماشینی نشان داد که قیمت پایانی، ارزش روزانه معاملات، بازده روزانه، واریانس بازده های روزانه و اندازه شرکت بیشترین تاثیر را در خوشه بندی دارند. سرانجام بهترین مدل یادگیری ماشینی، براساس آموزش و آزمون انتخاب شد. نتایج نشان می دهد متغیرهای مستقل، بیش از 83 درصد از تغییرات نقدشوندگی را توضیح می دهند. همچنین مدل رگرسیون لجستیک در مقایسه با سایر مدل های یادگیری ماشینی، توان پیش بینی بالاتری داشته و با 6/99 درصد صحت برازش، مناسب ترین مدل پیش بینی نقدشوندگی است.
    کلیدواژگان: معیار نقدشوندگی، نقدشوندگی، یادگیری ماشینی
  • احمد اسکندری، علی بیات*، علی محمدی صفحات 193-224
    هدف این پژوهش تبیین الگویی جهت سنجش کیفیت گزارش های حسابرسی، ارایه رتبه کیفیت برای گزارش های صادره و در نهایت مطابقت رتبه موسسات حسابرسی معتمد در جامعه حسابداران رسمی و سازمان بورس و اوراق بهادار با رتبه کسب شده کیفیت گزارش حسابرسی می باشد. روش انجام این پژوهش توصیفی-پیمایشی بوده و روش اجرای آن دلفی خبرگان می باشد که نهایتا منتج به تهیه چک لیست ارزیابی کیفیت گزارش های حسابرسی گردید. چک لیست نهایی شامل 13 بخش می باشد که هر بخش به شاخص های فرعی تقسیم شده است. تعداد شاخص های فرعی که مجموعا امتیاز کنترل کیفی گزارش ها را تعیین می کنند 42 شاخص می باشد. جهت تبیین شاخص های اصلی چک لیست از مفاد استانداردهای گزارشگری حسابرسی، نحوه موضع گیری حسابرس در خصوص رعایت الزامات قانونی و لحن و صراحت گزارشگری استفاده شده است. دوره انجام پژوهش سال 1399 بوده و نمونه مورد استفاده، گزارش های حسابرسی شرکت های بورسی و غیر بورسی می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد بین رتبه کیفیت گزارش حسابرسی و رتبه بندی جامعه حسابداران رسمی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد درحالی که بین رتبه کیفیت گزارش حسابرسی و رتبه بندی سازمان بورس و اوراق بهادار رابطه معنادار مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارش حسابرسی، رتبه بندی جامعه حسابداران رسمی، رتبه بندی سازمان بورس و اوراق بهادار، استانداردهای حسابرسی
  • جواد شکرخواه، محمدرضا آسیایی، مهدی محمودی* صفحات 225-252
    هدف
    پیامدهای منفی اقتصادی منتج از عدم اطمینان سیاست های اقتصادی، موجب شکل گیری نگرانی هایی بین نهادهای نظارتی، حاکمیتی، صاحب نظران و شرکت ها شده است. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین عدم اطمینان اقتصادی در ایران و همزمانی بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
    روش
    برای دستیابی به هدف پژوهش، اطلاعات مالی 135 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1390 تا 1399 مورد بررسی قرار گرفت و فرضیه ها با استفاده از مدل رگرسیونی چندمتغیره آزمون گردید؛ ضمن آن که جهت اندازه گیری عدم اطمینان اقتصادی (شاخص های نرخ رشد اقتصادی، نرخ ارز، نرخ تورم و نرخ بهره) و همزمانی بازده سهام به ترتیب از مدل گارچ و ضریب تعیین مدل بازار استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها مبین این موضوع است که بین عدم اطمینان در نرخ رشد اقتصادی و نرخ بهره با همزمانی قیمت سهام رابطه ای منفی و معنی دار و بین عدم اطمینان در نرخ ارز و همزمانی بازده سهام رابطه ای مثبت و معنی دار وجود دارد. ضمن آن که نتایج تحقیق نشان دهنده وجود رابطه ای مثبت بین عدم اطمینان در نرخ تورم و همزمانی قیمت سهام است که از نظر آماری این نتایج معنی دار نمی باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که بین عدم اطمینان در برخی سیاست های اقتصادی و همزمانی بازده سهام رابطه ای معنی دار وجود دارد که این رابطه در برخی موارد منفی (نرخ رشد اقتصادی و نرخ بهره) و در برخی دیگر (نرخ ارز) مثبت است
    کلیدواژگان: عدم اطمینان در سیاست های اقتصادی، همزمانی بازده سهام، کارایی قیمت سهام
  • داوود رزاقی*، رضا عیوض لو صفحات 253-282
    ارزشگذاری داراییها اعم از اوراق بهادار و داراییهای واقعی یکی از ارکان موثر بر تصمیمات سرمایه گذاری است، ارزشگذاری منصفانه منجر به تخصیص بهینه منابع سرمایه ای می شود و تخصیص بهینه سرمایه در اقتصاد نقش بی بدیلی را در رشد و توسعه اقتصادی ایفا می کند. در حال حاضر فقدان چارچوب مدون و مشخصی که بتواند برآورد دقیقی از ارزش تبیین نماید اهمیت دو چندان یافته است. بنابراین ارایه چارچوبی که بتواند فارغ از قضاوتهای شخصی و سلایق مختلف به صورت علمی و مستدل جهت ارایه الگوی مناسب به منظور ارزشگذاری شرکتها مورد استفاده قرار گیرد، اهمیت یافته است. در این پژوهش ابتدا با استفاده از مصاحبه با خبرگان به انتخاب الگوی مناسب ارزشگذاری سهام در 14 گونه شرکت مختلف خواهیم پرداخت بدین صورت که ابتدا با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای و براساس نظر خبرگان وزن معیارها محاسبه شده و درنهایت الگویی جامع برای ارزشگذاری اقسام گوناگون شرکتها پیشنهاد شده است. در انتها هم آسیب شناسی جامعی از محیط ارزشگذاری ارایه شده است.معیارهای به کارگرفته شده در این پژوهش در 4 دسته رویکرد سودآوری گذشته (شامل میانگینEBIT، سود به قیمت گذشته)، رویکرد مبتنی بر دارایی(شامل ارزش اسمی، ارزش دفتری، ارزش جایگزینی، ارزش خالص دارایی ها و ارزش تصفیه)، رویکرد تنزیل جریانهای نقدی(شامل fcff،fcfe،apv،eva و ddm) و رویکرد بازار(p/s،p/nav، p/e به جزگذشته، ev/ebit،p/c،ev/s،p/b،p/cf و p/dps) قرار گرفتند. این پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی است و از نظر ماهیت و روش جمع اوری داده ها، از نوع توصیفی و از شاخه مطالعه موردی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزشگذاری، فرآیند تحلیل شبکه ای، فرآیند تحلیل شبکه ای فازی، تحلیل تم
  • حسین سهرابی وفا*، اسفندیار جهانگرد، جاوید بهرامی صفحات 283-318
    بررسی رابطه میان توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، توسعه مالی و رشد اقتصاد همواره مورد توجه محققان و سیاست گذاران بوده است و به دلیل اختلاف دیدگاه در تاثیر آنها و تنوع نحوه الگو و مدلسازی مطالعات در این حوزه، پژوهش ها به نتایج واحدی منتج نشده و از سوی دیگر با توسعه فناوری و معرفی منطق فازی، روش های مدلسازی توسعه یافته و امکان تجمیع نظر خبرگان در یک سیستم استنتاج هوشمند مبتنی بر خرد جمعی جهت ایجاد شاخص های توسعه فاوا و توسعه مالی اکنون وجود دارد. بر این اساس در این مطالعه پس از تجمیع نظر خبرگان در یک پایگاه دانش که از 414 پرسشنامه در خصوص روابط زیرشاخص های سازنده توسعه مالی و توسعه فاوا ساخته شد، شاخص های فازی توسعه مالی و توسعه فاوا به کمک سیستم استنتاج تطبیقی ممدانی(MFIS) برآورد و سپس به بررسی وجود روابط علیت کوتاه مدت و بلند مدت بین توسعه فاوا، توسعه مالی و رشد اقتصادی در قالب الگوی تصحیح خطای پانل با در نظر گرفتن اثرات همبستگی مشترک پویا(DCCE) با استفاده از داده های استانی سالانه طی دوره زمانی 1380 تا 1398پرداخته شد. پس از تجمیع نظر خبرگان و ایجاد شاخص های فازی، تنها در حالت کوتاه مدت رابطه علیت یک طرفه مثبت، از توسعه فاوا به رشد اقتصادی تایید شد.
    کلیدواژگان: توسعه فاوا، توسعه مالی، رشد اقتصادی، منطق فازی، تصحیح خطای پانل
  • محمد جوانمردی*، غلامحسین الهام صفحات 319-348
    تخلفات بازار سرمایه متعدد و مدل های برخورد با آن نیز متنوع است. مدل قضایی، مدل شبه قضایی و مدل اداری از رایج ترین مدل های برخورد با تخلفات است. تنظیم گری به عنوان مدل برگزیده این مقاله است. مدلی توافقی و قراردادی میان فعالان بازار سرمایه، که با اراده جمعی خود، صلاحیت رگولاتور برای وضع و اعمال مجازات انضباطی در این حوزه را تعیین نموده اند. در این مدل صلاحیت تنظیم گر در مواجهه با تخلفات و جرایم بازار سرمایه توسط اشخاص و با اراده جمعی آنها به او اعطا گردیده است. براین مبنا، رگولاتور بازار سرمایه یعنی سازمان بورس و اوراق بهادار باید نهادی غیرانتفاعی و غیردولتی باشد تا بتواند اهداف تعیین شده جهت تشکیل آن را برآورده نماید. تصریح قانون گذار بر اختیارات سازمان بورس و اوراق بهادار در قانون نیز نوعی تاکید بر امری واضح است که تنها اثر آن شناسایی رسمی چنین نهادی است و عدم ذکر اختیارات در قانون هیچ خدشه ای به حیطه اختیارات این نهاد وارد نخواهد کرد. سازمان بورس به عنوان رگولاتور بازار سرمایه، جهت دستیابی به اهداف تشکیل خود نیز ابزارهای لازم را در اختیار دارد که از جمله این ابزارها مقررات گذاری، وضع و اعمال مجازات انضباطی است. بنابراین وضع و اعمال مجازات انضباطی برای متخلفین این حوزه هیچ تعارضی با اصول و قواعد کیفری و نیز اصل تفکیک قوا ندارد.
    کلیدواژگان: تنظیم گری، رگولاتور، تخلفات، بازار سرمایه، سازمان بورس
  • یاسر شیرزادی، مهران متین فرد*، محمد حسنی صفحات 349-403
    دستکاری های مدیریت همواره یکی از حوزه های مهم ادبیات حسابداری به شمار می رود. مدیران ابزارهایی در اختیار دارند،که از طریق آنها می توانند سود و درآمد بنگاه تحت مدیریت خود را دستکاری نمایند. یکی از این ابزارها تغییر طبقه بندی است. هدف این پژوهش بررسی تغییر طبقه بندی اقلام سود و زیانی در شرکت های با عرضه های عمومی اولیه در بورس اوراق بهادار تهران با توجه سن و اندازه آنها است. برای همین منظور نمونه ای متشکل از 70 عرضه عمومی اولیه طی سال های 1383 تا 1398 با استفاده از رگرسیون چندگانه و با الگوی داده های مقطعی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که در شرکت های کوچک (همچنین شرکت های جوان) بین هزینه های غیر عملیاتی و سود عملیاتی غیرمنتظره در سال قبل از عرضه، ارتباط مثبت و با تغییرات در آن، ارتباط منفی وجود دارد؛ اما در شرکت های بزرگ (همچنین شرکت های با تجربه) ارتباط درآمدهای غیرعملیاتی و درآمدهای عملیاتی مورد انتظار و تغییرات در آن معنادار نیست. یافته های پژوهش از درگیر شدن شرکت های کوچک (همچنین شرکت های جوان) در تغییر طبقه بندی هزینه ها ، از طریق جابجایی هزینه های عملیاتی به هزینه های غیرعملیاتی، در سال قبل از عرضه حمایت می کند؛ اما شواهدی حاکی از درگیر شدن شرکت های بزرگ (همچنین باتجربه)، از طریق جابجایی درآمدهای غیرعملیاتی به درآمدهای عملیاتی در تغییر طبقه بندی درآمدها بدست نیامد. یافته های این پژوهش می تواند در تصمیم گیری سرمایه گذاران، اعتباردهندگان، تحلیل گران، موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: تغییر طبقه بندی، اقلام سود و زیانی، عرضه های عمومی اولیه، مدیریت سود
|
  • Dariush Damoori *, Habib Ansari Samani, Maryam Aminian Dehkordi Pages 1-24
    The present study aimed to investigate the effect of liquidity risk on the SEO timing.. This study tries to evaluate the effect of liquidity risk on the timing of the seasoned equity offering based on Tehran Stock Exchange data during the period 2012-2018 and the use of the data panel’s regression models. In order to achieve the research goals of 71 firms listed in the Tehran Stock Exchange, which had Capital increase, they were analyzed as prototype before and after season equity offering.the results of the research show that there is a negative and significant relationship between liquidity risk and the SEO timing. Also, by examining the periods before and after the seasoned equity offering, it was found that the liquidity risk index was three years ago, one year ago and in the second year of supply, there is a significant relationship with stock pricing Therefore, the hypothesis Timing is confirmed, but the liquidity risk index has not changed significantly after the seasoned equity offering.
    Keywords: Liquidity risk, Seasoned Equity Offering, SEO Timing, Stock return surplus
  • Nadia Keyvan * Pages 25-56
    Analyzing the behavior of investors as a new scientific field in behavioral finance is a good tool for acquiring knowledge. The purpose of this study is to investigate the effect of investors' behavioral biases in explaining the added value created based on the volume of transactions in mutual funds listed on the Tehran Stock Exchange and its time domain was from 1392 to 1396. In order to analyze the data, variance heterogeneity tests, F-Limer, Hausman and Jarkbra tests were used and then multivariate regression was used to test the research hypotheses in Ives software. The results indicate that the factors of investors' behavioral biases include optimism, pessimism and positive and negative investor tendencies; Investor transaction value; Investors 'net turnover and investors' share of the trading volume of investors influence the explanation of value added created based on the volume of transactions in mutual funds. Also, these results are consistent with financial behavioral theories in general and emotional and cognitive bias theories in particular.
    Keywords: Behavioral Bias, Value Added Based on Trading Volume, Mutual Fund
  • Mohammadali Yousefighaleroudkhani * Pages 57-76
    The determinants of banks' profitability and performance in the literature have been investigated in this study in a large and detailed way. However, there is little study about the banking sector and in emerging markets. In this paper, an analysis was conducted to determine the internal factors affecting the performance of banks in Iran using the spatial data during 2011-2016. In this research, the relationship between bank performance and financial firmness in eleven banks accepted in Iran's stock exchange and farabourse has been investigated using panel data regression. In the case of the deferred loan ratio variable, it can be seen that this variable has a negative relationship with the rate of return of the shareholders. Also, the bank's liquidity level and interest margin to gross income also have a negative relationship. As a result, in order to increase profitability, banks must take care of the quality of the loans they grant.
    Keywords: Banking Sector Performance, Financial Support, Internal Factors Affecting Banks' Performance, Banking Stability
  • Hossein Kianizadeh, Ali Baghani *, Mohsen Hamidian Pages 75-102
    The capital market is growing rapidly. This has led to higher demand for information, more effort to predict and invent new models for predicting the future of the market. Predictive models can be classified into three categories. The first group uses technical analysis, the second group uses fundamental analysis, and the third group uses data mining and machine learning. In the present study focusing on data mining method to compare the accuracy of selected machine learning models including neural network, logistic regression, k nearest neighborhod, support vector machine and cross validation to predict stock prices for 12 selected companies of Tehran Stock Exchange that They have been selected through systematic deletion method in the form of machine learning models and the results of this paper showed that among the machine learning algorithms, the support vector machine algorithm has the highest predictive power in stock prices.Keywords: stock exchange, forecast; Stock prices, algorithms, machine learningJEL Classification Code: C8, G1
    Keywords: stock exchange market, Prediction, Stock Price, algorithm Machin learning
  • Reza Ghafouri *, Seyyed Naser Jafari Pages 103-138

    The return of assets and various investment opportunities are two of the most basic principles of optimal allocation of resources in the economy. Liquidity is one of the most important factors affecting the risk and expected return of assets, and liquidity risks arise from it. The main purpose of this study is to determine the effect of different liquidity risks on the stock returns using the LCAPM model with the most optimal illiquidity measure. To test the hypotheses of research, a sample of 167 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 1389 to 1398 has been selected. In order to select the optimal illiquidity measure from among six different measures, Principal Component Analysis approach is used and PSpread measure has been chosen. For estimating the model, the Generalized Method of Moments method has been used. The results of this study show that investors price liquidity risks in bearish markets in addition to the illiquidity effect, however, they do not pay much attention to these risks in the bullish markets.

    Keywords: Illiquidity, Liquidity risk, Stock return, Principal Components Analysis, Generalized Method of Moments
  • Maryam Azari Takami *, Maryam Davallou, Reza Tehrani Pages 139-172
    abstractAccording to Merton (1987), idiosyncratic volatility pricing is mainly concerned with unknown stocks which have limited investor base. However, there is no trace of recognition effect study in experimental research of IVOL puzzle. Thus, ignoring the recognition effect could be one of the effective components in the puzzling behavior of idiosyncratic volatility. Therefore, in the present study, we try to explain the effect of recognition on idiosyncratic risk pricing. In this regard, first, the effect of recognition on the relationship between idiosyncratic risk and stock returns has been tested based on double sort portfolio study and Fama-Macbeth regression. Then, the proposed approach of Hou and Loh (2016) is applied to evaluate the amount of recognition effect on the relationship between idiosyncratic risk and stock returns in the Tehran stock exchange during (1384-1398). Results indicate a positive relationship between idiosyncratic risk and return. Moreover, show that recognition can explain up to 70% of the relationship between idiosyncratic risk and return.Keywords: unsystematic volatility, idiosyncratic risk, cognition effect, asset pricing
    Keywords: unsystematic volatility, Idiosyncratic Risk, recognition effect, asset pricing
  • Babak Moradi, Saeed Jabarzadeh *, Jamal Bahri Sales, Ali Ashtab Pages 173-192
    Liquidity is a concept that is not clearly defined and so far more than 90 different criteria have been used for liquidity around the world. The present study aims to provide a local model for daily stock liquidity based on factors affecting liquidity. The values of 7 non-systematic factors that could be evaluated daily were extracted based on the data of 151 active companies in the period of 2009 to 2021 and divided into two clusters. Using structural equations with partial least squares approach, the validity of the identified variables was evaluated by the extraction criterion and their ability to explain its changes was calculated. Evaluation of the relationship between variables in machine learning models showed that final price, daily transaction value, daily returns, variance of daily returns and firm size have the greatest impact on clustering. Finally, the best model of machine learning was selected based on training and tests. The results show that the independent variables explain more than 83 per of the liquidity changes. Also, logistic regression model has a higher predictive power compared to other machine learning models and with 99.6 per fit accuracy, it is the most appropriate liquidity prediction model.
    Keywords: Liquidity, Liquidity criterion, Machine Learning
  • Ahmad Eskandari, Ali Bayat *, Ali Mohammadi Pages 193-224
    The Purpose of this study is to explain a model for assessing the quality of audit reports providing quality ratings for issued reports and finally Conformity of the rank of trusted auditing institutions in the IACPA and the SEO with the obtained rank of the quality of the audit report. The method of the research is descriptive-survey and the implementation method is the Delphi of experts. Finally, a checklist for evaluating the quality of audit reports was prepared. The final checklist consists of thirteen sections; each section is divided into subsidiary indicators. The number of subsidiary indicators determines the quality control score of the reports which is 42 indicators. In order to explain main indicators of the checklist from auditing report standards, the auditor's position regarding compliance with the legal requirements and the tone and frankness of reporting have been used. The research was conducted throughout the year 2020 and the sample used is the audit reports of TSE and OTC Listed companies. The findings show that there is a positive and significant relationship between the quality ratings of the audit report with the ranking of the IACPA. However, there was no significant relationship between the quality rating of the audit report and the ranking of the SEO.
    Keywords: Quality of audit report, IACPA Ranking, SEO Ranking, Linguistic structure, Audit Standards
  • Javad Shekarkhah, Mohammad Reza Asiayi, Mahdi Mahmoudi * Pages 225-252
    The negative economic consequences resulting from the uncertainty of economic policies have led to the formation of concerns between regulatory bodies, government, and companies. The purpose of this study is to investigate the relationship between economic uncertainty in Iran and the Synchronization of stock returns.
    Method
    To achieve the purpose of the study, the financial information of 135 companies listed on the Tehran Stock Exchange for the period 1390 to 1399 was examined and the hypotheses were tested using a multivariate regression model. in order to measure economic uncertainty (indicators of economic growth rate, exchange rate, inflation rate and interest rate) and the synchronization of stock returns, the Garch model and the market model determination coefficient have been used, respectively.
    Results
    The results of testing the hypotheses show that there is a negative and significant relationship between uncertainty in economic growth rate and interest rate with the Synchronization of stock returns and a positive and significant relationship between uncertainty in exchange rates and Synchronization of stock returns
    Keywords: Uncertainty in economic policies, synchronization of stock returns, stock price efficiency
  • Davoud Razaghi *, Reza Eivazlou Pages 253-282
    Valuation of assets, including securities and real assets, is one of the pillars influencing investment decisions. Optimal and principled valuation leads to optimal allocation of capital resources, and optimal allocation of capital in the economy plays an irreplaceable role in economic growth and development. At present, the lack of a clear and concise framework that can explain the exact estimation of value has become doubly important. Therefore, it is important to provide a framework that can be used scientifically and reasonably, regardless of personal judgments and different tastes, to provide a suitable model for valuing companies.In this study, we will first select the appropriate model for stock valuation in 14 different types of companies using interviews with experts, so that first the weight of criteria is calculated using the network analysis process and based on experts' opinions, and finally a comprehensive model for valuing types. Various companies have been offered. Finally, a comprehensive pathology of the valuation environment is presented.Criteria used in this research in 4 categories of past profitability approach (including average EBIT, profit at past price), asset-based approach (including nominal value, book value, replacement value, net asset value and liquidation value), discount Cash flow approach (including fcff, fcfe, apv, eva and ddm) and based on market approach (p/s, p/nav, p/e except,ev/ebit, p/c, ev/s, p/b, p/cf and p/dps).
    Keywords: Valuation, Multiple Criteria Decision Making, AHP, Fuzzy AHP
  • Hossein Sohrabivafa *, Esfandiar Jahangard, Javid Bahrami Pages 283-318
    The study of the relationship between the development of information and communication technology(ICT), financial development and economic growth has always been the focus of researchers and policy makers and due to differences in views on the relationship between those and the diversity of modeling of studies in this field, researchs has not resulted in a single result. On the other hand, with the development of technology and the introduction of fuzzy logic, developed modeling methods and the possibility of consolidating expert opinions in an intelligent inference system based on collective wisdom to create indicators of ICT development and financial development now exists. Accordingly, in this study, after consolidating the opinions of experts in a knowledge base consisting of 414 questionnaires on the relationship between the constructive sub-indicators of financial development and ICT development, fuzzy indicators of financial development and ICT development using the Mamdani Fuzzy Inference System(MFIS) then assess the short-term and long-term causal relationships between ICT development, financial development and economic growth in the form of a panel error correction model considering the Dynamic Common Correlated Effects(DCCE) using annual provincial data during The period from 2001 to 2017 was covered. After consolidating the opinions of experts and creating fuzzy indicators, only in the short run, the positive causal relationship from ICT development to economic growth was confirmed.
    Keywords: ICT development, Financial Development, Economic Growth, Fuzzy logic, panel error correction
  • Mohammad Javanmardi *, Gholamhosein Elham Pages 319-348
    Capital market violations are numerous and the models of dealing with them are different. judicial model, quasi-judicial model and administrative model are the most common models of dealing with violations. Regulation is the chosen model of this article. An agreeable model between capital market activists, they have determined the authority of the regulator to establish and apply disciplinary punishment in this area. In this model, the authority of the regulator in facing capital market violations and crimes has granted by individuals and by their will. For this reason, the capital market regulator, i.e., Securities and exchange organization, must be a non-profit and non-governmental institution in order to fulfil its goal. The legislator's clarification on the powers of securities and exchange organization in the law is also a kind of emphasis on a clear matter. Only effect of passing an act is the official recognition of such an institution. Then not mentioning the powers in the law will not harm the authority of this institution. Securities and exchange organization, as the capital market regulator, has the necessary tools to achieve the goals of its formation, which these tools include regulation, imposing and applying disciplinary punishments. Therefore, establishing and applying disciplinary punishment for the violators of this field has no conflict with the criminal principles and rules, as well as the principle of separation of powers.
    Keywords: regulatory, regulator, violations, Capital Market, Securities, Exchange Organization
  • Yasser Shirzadi, Mehran Matinfard *, Mohammad Hassani Pages 349-403
    Management manipulations are always one of the important areas of accounting literature. Managers have tools at their disposal, through which they can manipulate the earning and revenue of the firm under their management. One of these tools is classification shifting. The purpose of this study is to investigate the profit and loss items classification shifting in firms with initial public offerings on the Tehran Stock Exchange according to their age and size. For this purpose, a sample consisting of 70 initial public offerings during the years 2004 to 2019 was examined using multiple regression and cross-sectional model. The findings of the research show that in small firms (also young firms) there is a positive relationship between non-operating expenses and unexpected operating Earnings in the year before the launch, and there is a negative relationship with changes in it; But in big firms (also old firms), the relationship between non-operating revenue and expected operating revenue and changes in it is not significant. The findings of the research support the involvement of small firms (also young firms) classification shifting of expenses, by transfer operational expenses to non-operational expenses, in the year before the IPO; but there was no evidence indicating the involvement of big firms (also old firms) in classification shifting of revenues, by transfer non-operational revenues to operational revenues. The findings of this research can be effective in the decision making of investors, lenders, and analysts.
    Keywords: Classification Shifting, Profit, Loss Items, Initial Public Offering (IPO), Earnings Management