فهرست مطالب

پژوهشنامه بازرگانی
پیاپی 107 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام بهشتی جزن آبادی، هاشم آقازاده*، جلیل حیدری دهویی صفحات 1-38
    ارزیابی عملکرد تجاری کشورها، از موضوعات مهم در حوزه تجارت بین الملل به شمار می رود. در این زمینه، با توجه به ماهیت پیچیده و چندبعدی عملکرد، استفاده از معیارهای مناسب برای ارزیابی آن ضرورت دارد. با این حال، مرور ادبیات نشان می دهد تعیین معیارهای مناسب در این حوزه، تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش، معرفی مجموعه ای قابل اتکا از معیارهای مناسب برای ارزیابی عملکرد تجاری در سطح کشور است که ضمن توجه به ابعاد مختلف عملکرد، اولویت بندی و روابط علی موجود بین معیارها را نیز در نظر گرفته و به عنوان مجموعه ای استاندارد در تحقیقات آتی قابل استفاده باشد. به این منظور، ابتدا از طریق مرور سیستماتیک ادبیات، تحقیقات پیشین بررسی و معیارهای مورد استفاده آنها استخراج و دسته بندی شده است. سپس با استفاده از روش دلفی فازی و بهره گیری از نظرات خبرگان، معیارهای مناسب در هر دسته شناسایی شده است. در ادامه، با به کارگیری روش دیمتل روابط علی بین دسته ها و معیارها بررسی و از روش بهترین-بدترین برای اولویت بندی آنها استفاده شده است. در نهایت، با تلفیق نتایج دیمتل و بهترین-بدترین، رتبه بندی نهایی معیارها به دست آمده است. طبق نتایج این تحقیق، تعداد پانزده شاخص در سه بعد دسته بندی شدند که ابعاد صادرات، واردات و عمومی به ترتیب بیشترین اهمیت را به خود اختصاص داده اند. همچنین، معیارهای "ارزش صادرات"، "تعداد/نوع مشتریان در بازار صادراتی" و "ارزش واردات" به ترتیب به عنوان مهمترین شاخص ها برای ارزیابی عملکرد تجاری کشورها شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، ارزیابی عملکرد تجاری کشور، صادرات، واردات، تصمیم گیری چندمتغیره
  • ارشد هدایتی، زهره دهدشتی*، محمود محمدیان، وحید ناصحی فر صفحات 39-66
    رشد نامتوازن و محدود فین تک ها در ایران، همکاری کمتر بانک هابا فین تک ها و نبود نگاه جامع و علمی به نحوه همکاری بانک هاو فین تک ها ما را بر این داشت تا پژوهش حاضر را با هدف شناسایی عوامل موثر در همکاری صنعت بانکداری خصوصی و فین تک انجام دهیم. از لحاظ رویکرد پژوهش، روش آمیخته به کار برده شده است. در مرحله ی اول از روش تحقیق فراترکیب که روش کیفی است استفاده شد. در مرحله ی دوم یا کمی برای بررسی و اعتباریابی عوامل شناسایی شده و تهیه الگوی نهایی پژوهش، از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری اول پژوهش کلیه اسناد مکتوب و مقالات مربوط به فین تک و صنعت بانکداری می باشد، تعداد 175 مقاله مرتبط شناسایی شد که پس از طی مراحل مختلف در نهایت تعداد 29 مقاله برای مرحله نهایی وبه منظور تجزیه و تحلیل واجد شرایط شناسایی شدند. جامعه ی آماری دوم شامل خبرگان حوزه ی صنعت بانکداری که نسبت به فین تک و تحول دیجیتال در عرصه ی بانکداری اشراف اطلاعاتی دارند می باشد که در نهایت 15 نفر تعیین شدند. با کاربرد مراحل هفت گانه فراترکیب سندلوسکی و باروسو در مرحله کیفی پژوهش، الگوی مفهومی در شش لایه ی مفهومی، مقوله ای و کدها به دست آمد. روایی نظری تحقیق با استفاده از ادبیات تحقیق و اعتباریابی کیفی الگوی حاصل با استفاده از نظرات خبرگان مورد تایید قرار گرفت. الگوی مفهومی پژوهش  در شش بعد: سیاست گذاری، زیرساخت ها، فرهنگ سازی و آموزش، مشتری محوری، فرآیندمحوری، ابزارها، تسهیلات و مشوق ها ارایه گردید، که به تایید و توافق بالای خبرگان رسید.
    کلیدواژگان: شناسایی، اولویت بندی عوامل، بانک های خصوصی، فین تک
  • سامان حاتم راد، حسین اصغرپور*، بهرام آدرنگی، منصور حیدری صفحات 67-106
    هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی چگونگی اثرپذیری رشد تولید از رشد نقدینگی، رشد نرخ ارز و تورم است. از آنجایی بسیاری از متغیرهای کلان موثر بر رشد اقتصادی دارای تواترهای بالایی نسبت به رشد اقتصادی هستند؛ عدم توجه به این مساله سبب از دست رفتن اطلاعات و عدم شناخت روابط  دقیق بین متغیرها می شود. در این راستا، در مطالعه حاضر سعی شده است با استفاده از اطلاعات سری زمانی اقتصادی ایران طی دوره 1390-1400 و روش های میداس و ور- میداس اثرات ماهانه نرخ رشد ارز، تورم و رشد نقدینگی بر رشد اقتصاد فصلی ایران  مورد ارزیابی قرار گیرد. یافته های تجربی تحقیق نشان می دهد که رشد هر سه متغیر قیمت، نرخ ارز و نقدینگی حقیقی ابتدا تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی داشته و بعد از حد معینی، منجر به کاهش رشد اقتصادی می گردند. نتایج نشان چنانچه رشد نقدینگی حقیقی در حدود 12/0 درصد، تورم حدود، 1.93 درصد و رشد نرخ ارز 02/2 درصد در ماه باشد، رشد اقتصادی  تقویت خواهد شد و اگر رشد ماهانه ازمقادیر ذکر شده بیشتر شود، اثر منفی بر رشد تولید ناخالص داخلی ایران بر جای می گذارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، تورم، نرخ ارز، رشد نقدینگی، الگوی خودهمبسته برداری با تواتر متفاوت
  • مصطفی پورباقریان، عبدالمحمد کاشیان* صفحات 107-138
    یکی از اهداف اقتصادی کشورهای دنیا، افزایش تاب آوری اقتصادی و کاهش آسیب پذیری در برابر تکانه های داخلی و خارجی است. عوامل متعددی امکان تاثیرگذاری بر تاب آوری اقتصادی یک کشور را دارند که از جمله آن ها تنوع در صادرات، کاهش وابستگی به نفت و افزایش سهم صادرات غیرنفتی از کل صادرات است. این موضوع در خصوص اقتصاد ایران که همواره در معرض تکانه های خارجی به مانند تحریم بوده و نیز از کشورهای صادرکننده نفت محسوب می شود، اهمیت مضاعفی دارد. سوال اصلی که پژوهش حاضر به آن پاسخ می دهد این است که آیا با کاهش سهم صادرات غیرنفتی در سبد صادراتی  ایران، تاب آوری اقصاد ایران افزایش می یابد؟ برای پاسخ به سوال اصلی پژوهش، ضمن بهره گیری از روش های ساخت شاخص ترکیبی تاب آوری، داد های مربوط به 31 سال از اقتصاد ایران (1369 تا 1399) با استفاده از روش های تحلیل رگرسیونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته تا علاوه بر تعیین رابطه کوتاه مدت و بلندمدت میان سهم صادرات غیرنفتی از کل صادرات و تاب آوری اقتصادی، جهت و شدت این رابطه نیز تبیین شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در بلندمدت با افزایش هر واحد صادرات غیرنفتی به کل صادرات، به میزان 0٫81 واحد تاب آوری اقتصادی کشور افزایش پیدا خواهد کرد. به عبارت دیگر تاثیرگذاری سهم صادرات غیرنفتی بر تاب آوری اقتصادی نسبتا عدد بزرگی است و در نتیجه با کاهش سهم صادارت نفتی در سبد صادارتی کشور، تاب آوری اقتصادی به طور موثری افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تنوع صادراتی، صادرات غیر نفتی، تاب آوری اقتصادی، آسیب پذیری، شوک های اقتصادی
  • صفت الله رحمانی*، رضا صداقت، محمدرضا تورجی صفحات 139-172

    در این مطالعه به اثرات و عوامل موثر بر بازار انتقال دانش فنی تحقیقات کشاورزی از دیدگاه محققان و خریداران دانش فنی در دو سال 1395 و 1396  با استفاده از روش تحقیق پیمایشی پرداخته شده است. ضریب آلفای کرونباخ، برای سنجش سازگاری درونی پرسشنامه، 84/0 برآورد شده است که همگنی مناسب را نشان می دهد. با بررسی 95 مورد دانش فنی تجاری سازی شده، نتایج نشان می دهد، 8.2 نفر فرصت شغلی ، 20150 میلیون ریال ارزش افزوده ، 475 میلیون ریال صرفه جویی در کاهش مصرف نهاده ها، 254 هزار دلار صرفه جویی ارزی و 938.6 میلیون ریال جذب سرمایه به ازای هر فناوری برآورد شده است. با یک ریال هزینه در تحقیقات فناوری کشاورزی، 5.13 ریال (با احتساب صرفه جوی ارزی) و 2.43 ریال(بدون احتساب) درآمد در سال دارد. برای 11 سال عمر مفید هر فناوری، 21.6 ریال درآمد برآورد شده است. معافیت مالیاتی، سود بانکی و قوانین حمایتی، مهمترین عوامل موثر بر موفقیت و نرخ بالای تسهیلات بانکی، وجود ضمانت نامه های گوناگون و هزینه بالای تولید ، عوامل موثر بر عدم موفقیت انتقال دانش فنی سازمان به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: اثرات اقتصادی، دانش فنی تجاری سازی شده، عوامل بازار، کشاورزی
  • نسا بیرانوند، محسن عارف نژاد*، سید نجم الدین موسوی صفحات 173-210

    با توجه به مزایای بیشمار فعالیت های صادراتی، رشد صادرات به عنوان یک مکانیسم استراتژیک در توسعه اقتصادی بسیار با اهمیت و برجسته است. شرکت ها برای تحریک و تسریع در رشد صادرات، نیازمند به کارگیری عواملی موثر در افزایش منابع مالی و چیدمان جغرافیایی یا پیکربندی فضایی مناسب برای مجموعه فعالیت های خود هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر قابلیت های پویای بازاریابی بر منابع مالی و پیکربندی فضایی در شرکت های دارای فعالیت صادراتی می باشد. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش و ماهیت، توصیفی- پیمایشی با رویکرد پژوهش کمی است. جامعه آماری پژوهش از کلیه مدیران و همچنین کارشناسان بازاریابی شرکت های واقع در شهرک های صنعتی استان لرستان که دارای حداقل دو سال فعالیت صادراتی بودند، تشکیل شده است. در پژوهش حاضر برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی استاندارد استفاده گردیده که روایی و پایایی آن نیز تایید شده است. تحلیل داده های جمعیت شناختی و همچنین آزمون توزیع نرمال داده ها به کمک نرم افزار SPSS 24 و تجزیه و تحلیل داده ها به منظور آزمون فرضیات پژوهش از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار Smart PLS 3  انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که قابلیت های پویای بازاریابی تاثیر مثبت و معناداری بر منابع مالی و پیکربندی فضایی دارد. همچنین یافته ها حاکی از آن است که از میان ابعاد قابلیت های پویای بازاریابی، بعد توسعه محصول جدید اثرگذاری بیشتری بر افزایش منابع مالی دارد و از طرف دیگر، بعد جمع آوری اطلاعات بیشترین اثرگذاری را بر چگونگی پیکربندی فضایی فعالیت ها دارد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، شرکتهای صادراتی، منابع مالی، شهرکهای صنعتی
  • باقر باقریان کاسگری* صفحات 211-234
    این مقاله دو جنبه از اثرات مقررات زیست محیطی را بر صادرات کالای های  زیست محیطی ایران بررسی می کند. نخست اثرات مقررات زیست محیطی مقاصد صادراتی  و دوم اثرات مقررات زیست محیطی ایران. روش مطالعه استفاده از داده های پنلی از 1996 تا 2021 در چارچوب مدل جاذبه و به روش حداقل مربعات تعمیم یافته(GLS) و حداکثر درست نمایی پواسن نما (PPML) می باشد. شاخص شدت انرژی به عنوان شاخص جایگزین برای متغیر مقررات زیست محیطی در مدل معرفی شد. نتایج نشان می دهد مقررات زیست محیطی ملایم تر  شرکای تجاری تاثیر مثبتی بر صادرات کالاهای زیست محیطی ایران دارد. لیکن مقررات زیست محیطی ایران نقشی در افزایش صادرات و  رقابت پذیری  کالاهای زیست محیطی این کشور نداشته و فرضیه پورتر برای صادرات این دسته از کالاها صادق نیست. به این ترتیب توسعه صادرات کالاهای زیست محیطی ایران  متاثر از اجرای قوانین و  سیاست های سخت گیرانه زیست محیطی خود نمی باشد.
    پیشنهاد می شود به منظور  توسعه  صادرات کالاهای زیست محیطی نسبت به تدوین نقشه راه و استفاده از ظرفیت همکاری های  زیست محیطی  با آن دسته از مقاصد صادراتی با مقررات زیست محیطی ملایم تر در دستور کار متولیان امور تجارت خارجی  ایران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: صادرات، کالاهای زیست محیطی، مقررات زیست محیطی، مدل جاذبه، ایران
|
  • Elham Beheshti Jazan Abadi, Hashem Aghazadeh *, Jalil Heidary Dahooie Pages 1-38
    Measuring the trade performance of countries is one of the important topics in the field of international trade. Regarding the complex and multi-dimensional nature of trade performance, it is necessary to use appropriate criteria for its measurement. However, the literature review indicates that, this topic has received less attention. Previous research, ignoring various dimensions of trade performance, have mainly used one or more limited criteria for its measurement. In addition, there is not enough consistency among different studies in terms of criteria used for trade performance measurement. Also, causal relationships between the criteria and their priority and weights are ignored in previous studies. These issues have made it difficult to achieve a precise, comprehensive measurement of trade performance and also to compare the results of different studies. Thus, the present study, using experts’ opinions and MADM methods, has introduced a reliable framework of appropriate criteria for trade performance measurement, which also considers the causal relationships between the criteria and their priority. Based on the results, fifteen suitable criteria for trade performance measurement are recognized and categorized in three dimensions, namely, general criteria for trade, export-related criteria and import-related criteria. In addition, the most important criteria are introduced as “export value”, “number/type of customers in export market” and “import value”, respectively.
    Keywords: International Trad, Trade Performance Measurement, Export, Import, Multi, Attribute Decision Making
  • ARSHAD Hedayati, Zohreh Dehdashti *, Mahmmod Mohammadyan, Vahid Nasehifar Pages 39-66
    The unbalanced and limited growth of fintechs in Iran, the less cooperation between banks and fintechs and the lack of a comprehensive and scientific look at the way banks and fintechs cooperate led us to conduct this research with the aim of identifying the factors affecting the cooperation of private banking and fintech. In terms of research approach, the mixed method has been used. In the first stage of this research, the meta-combined research method was used. In the second or quantitative stage to examine and validate the identified factors and prepare the final research model, the survey method, is surveying experts through a questionnaire has been used. The first statistical population of the study is all written documents and articles related to Fintech and the banking industry. In this study, 175 related articles were identified, finally 29 articles were identified for the final stage. The second statistical population includes experts in the field of banking industry who have knowledge of fintech and digital development. By applying the Meta-synthesis of Sandlowski and Barroso in the qualitative stage of the research, a conceptual pattern was obtained in six conceptual layers, categories and codes. Theoretical validity of the research was confirmed using the research literature and qualitative validation of the model obtained using the opinions of experts. The conceptual model of research in six dimensions, including: “policy making”, “infrastructure”, “culture building”, “Training”, “Customer Oriented”, “Process Oriented” and “Tools, Facilities and Incentives” were presented, which were approved and agreed upon by the experts.
    Keywords: Identification, Factor Prioritization, Private Banks, Fintech
  • Saman Haterad, Hossein Asgharpur *, Bahram Adrangi, Mansour Heydari Pages 67-106
    The main purpose of this study is to investigate how production growth is affected by liquidity growth, exchange rate growth and inflation. Considering that many macro variables affecting economic growth have high frequencies compared to economic growth; Ignoring this problem causes the loss of information and the lack of recognition of the exact relationships between variables. In this study, an attempt has been made to evaluate the monthly effects of Exchange rate growth, Inflation and liquidity growth on Iran’s seasonal economic growth by using MIDAS and MF-VAR with Iran’s economic time series data during the period of 1390-1400. The empirical findings of the research indicate that the growth of all three variables of price, exchange rate and real liquidity initially have a positive effect on economic growth, but then lead to a decrease in economic growth. In this way, the results show that if the real liquidity growth, inflation and exchange rate growth are about 0.12%, 1.93% and 2.02% per month respectively, the economic growth will be strengthene, and if the monthly growth exceeds the mentioned values, it will have a negative effect on the growth of Iran’s GDP.
    Keywords: Economic Growth, Inflation, Exchange Rate, Liquidity Growth, MF, VAR
  • Mostafa Pourbagherian, Abdolmohammad Kashian * Pages 107-138
    One of the economic goals of the countries is to increase economic resilience and reduce vulnerability to internal and external shocks. Several factors influence the economic resilience of a country, among them are diversity in exports, reducing dependence on oil, and increasing the share of non-oil exports from the total export. This issue has double importance for Iran's economy, which has always been exposed to foreign impulses such as sanctions and is also considered one of the oil exporting countries. The main question that the current research answers is whether the resilience of Iran's economy will increase by reducing the share of non-oil exports in Iran's export portfolio. In order to answer the main question of the research, while using the methods of  constructing a composite index of resilience, data related to 31 years of Iran's economy (1970 to 2020) were analyzed using regression analysis methods in order to determine the short-term and long term, relationship,  direction and  intensity  between the share of non-oil exports in total exports and economic resilience,  The results show that in the long term, with the increase of each non-oil export unit to the total export, the country's economic resilience will increase by 0.81 units. In other words, the impact of non-oil exports on economic resilience is a relatively large number, and as a result, by reducing the share of oil exports in the countries export portfolio, economic resilience will increase effectively.
    Keywords: Export Diversity, Non, Oil Exports, Economic Resilience, Vulnerability, Economic Shocks
  • Sefatollah Rahmani *, Reza Sedaghat, Mohammad Reza Toraji Pages 139-172

    In this study, the effects and effective factors on the agricultural research technical knowledge transfer market from the perspective of researchers and buyers of technical knowledge in the years 2015 and 2016 have been discussed using a survey research method. Cronbach’s alpha coefficient, to measure the internal consistency of the questionnaire, has been estimated at 0.84, which shows appropriate homogeneity. By examining 95 cases of commercialized technical knowledge, the results show, 8.2 job opportunities, 20,150 million Rials added value, 475 million Rials saved in reducing the consumption of inputs, 254 thousand dollars in foreign exchange savings and 938.6 million Rials in attracting capital per Technology is estimated. With one rial spent on agricultural technology research, it has 5.13 rials (including foreign exchange savings) and 2.43 rials (not including) income per year. For 11 years useful life of each technology, 21.6 rials of income is estimated. Tax exemption, bank interest and protective laws are the most important factors affecting the success and high rate of bank facilities, the existence of various guarantees and high cost of production are the factors affecting the failure of the organization’s technical knowledge transfer.

    Keywords: Economic Effects, Commercialized Technical Knowledge, Market Factors, Agriculture
  • Nesa Beiranvand, Mohsen Arefnejad *, Sayed Najmmedin Mousavi Pages 173-210

    Considering the countless advantages of export activities, export growth as a strategic mechanism in economic development is very important and prominent. In order to stimulate and accelerate export growth, companies need to use effective factors in increasing financial resources and geographical arrangement or spatial configuration suitable for their activities. The purpose of this research is to investigate the effect of dynamic marketing capabilities on financial resources and spatial configuration in companies with export activities. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method and nature with a quantitative research approach. The statistical population of the research is composed of all managers and marketing experts of companies located in industrial towns of Lorestan province that had at least two years of export activity. In the present study, a standard questionnaire was used to collect data, and its validity and reliability were confirmed. Demographic data analysis as well as data normal distribution test using SPSS 24 software and data analysis to test research hypotheses through structural equation modeling and partial least squares method using Smart PLS 3 software. The research results showed that dynamic marketing capabilities have a positive and significant effect on financial resources and spatial configuration. Also, the findings indicate that among the dimensions of dynamic marketing capabilities, the dimension of new product development has a greater effect on increasing financial resources, and on the other hand, the dimension of information collection has the greatest effect on the spatial configuration of activities.

    Keywords: Emotional Intelligence, Business Intelligence, Enterpreneuial Ability, Competitivness
  • Bagher Bagherian Kasgari * Pages 211-234
    This article examines two aspects of the effects of environmental regulations on Iran’s export of environmental goods. First, the effects of environmental regulations on export destinations, and secondly, the effects of Iran’s environmental regulations. The study method is using panel data from 1996 to 2021 in the framework of the gravity model and the generalized least squares (GLS) and Poisson maximum likelihood (PPML) methods. The energy intensity index was introduced as an alternative index for the environmental regulation variable in the model. The results show that the milder environmental regulations of trading partners have a positive effect on the export of Iran’s environmental goods. But Iran’s environmental regulations have not played a role in increasing the export and competitiveness of environmental goods of this country, and Porter’s hypothesis is not true for the export of this category of goods. In this way, the development of Iran’s export of environmental goods is not affected by the implementation of its strict environmental laws and policies. It is suggested that in order to develop the export of environmental goods, it should be placed on the agenda of Iran’s foreign trade affairs trustees in order to develop a road map and use the capacity of environmental cooperation with export destinations with milder environmental regulations.
    Keywords: Export, Environmental Goods, Environmental Regulations, Gravity Model, Iran