فهرست مطالب

فصلنامه نوید نو
پیاپی 85 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناهید جهانی*، سمانه خزایی، ژاله فیضی، سعید اخلاقی صفحات 1-13
    مقدمه
    کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به اختلالات فشارخون به دلیل مشکلات جسمی و روحی پایین تر از زنان باردار سالم است، لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مشاوره پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی زنان باردار با اختلالات فشارخون انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارازمایی بالینی تصادفی برروی58 زن باردار مبتلا به اختلالات فشارخون مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر مشهد در سال 1400 انجام شد. واجدین پژوهش از طریق بلوک های جایگشتی به دو گروه تخصیص تصادفی یافتند. گروه آزمون 8 جلسه 45-60 دقیقه ای مشاوره با رویکرد پذیرش و تعهد دریافت کردند گروه کنترل صرفا مراقبت های روتین بارداری را انجام دادند. داده ها درقبل ، بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی اندازه گیری گردید. آنالیز با استفاده از25 SPSSوآزمون های آماری توصیفی و استنباطی، در سطح معناداری 5% انجام گردید.
    یافته ها
    دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و مامایی قبل از مداخله همگن بودند. امتیاز کل کیفیت زندگی قبل از مداخله در گروه آزمون 0/11 ± 0/ 95 در برابر4/11 ± 6/91 گروه کنترل بود اما کیفیت زندگی بلافاصله و یک ماه بعد مداخله در گروه ازمون در مقایسه با قبل نسبت به گروه کنترل به لحاظ آماری معنی دار بود (05/0>P)
    نتیجه گیری
    مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به اختلالات فشار خون را افزایش می دهد. لذا توصیه میگردد این برنامه مشاوره ای جهت بهبود کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به فشار خون بارداری استفاده شود.
    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، مشاوره، اختلالات فشار خون بارداری
  • عباس حیدری*، نرجس حشمتی فر، زهرا سادات منظری صفحات 14-28
    مقدمه
    پرستاران برای ارایه مراقبت های تسکینی با کیفیت نیاز به کسب دانش و توانایی های خاص دارند. آزمون مراقبت تسکینی برای پرستاران(PCQN) پرسشنامه ای است که دانش پایه آنها را در مورد مراقبت تسکینی ارزیابی می کند. این مطالعه با هدف ترجمه و تحلیل روانسنجی ابزار آزمون مراقبت تسکینی برای پرستاران انجام گرفت.مواد و روش‏ها:پس از انجام فرآیند ترجمه و تعیین روایی صوری و محتوایی ابزار آزمون مراقبت تسکینی برای پرستاران (PCQN)، 162 پرستار واجد شرایط به روش در دسترس در مشهد، در سال 1401 انتخاب شدند. همسانی درونی و ضریب های دشواری و تمیز هر آیتم نیز بر اساس نظریه سوال - پاسخ (IRT) بررسی شد. تجزیه و تحلیل داد ه ها با استفاده از آمار توصیفی، محاسبه آلفای کرونباخ و فرمول کودر ریچاردسون 20 (KR-20) محاسبه شد.یافته‏ها: در مطالعه حاضر، انطباق بین فرهنگی در نهایت منجر به تایید 20 گویه از PCQN-PV شد. CVR برابر 83/0 CVI برای هر گویه 87/0 و همچنین S-CVI/Ave از نظر ارتباط و وضوح بیشتر از90 % به دست آمد. ضریب آلفای کرونباخ 97/0 و نتیجه آزمون پایایی با فرمول KR-20 برابر با 72/0 محاسبه شد که نشان دهنده پایایی PCQN-PV است. شاخص های دشواری و تمایز 20 گویه نشان می دهد که 5 گویه خوب یا خیلی خوب هستند در حالی که 8 گویه برای تمایز بین پاسخ دهندگان خوب و بد هستند.نتیجه‏ گیری: نسخه فارسی ابزار مراقبت تسکینی برای پرستاران به عنوان یک ابزار معتبر و قابل اعتماد می تواند دانش مراقبت تسکینی پرستاران ارزیابی کند.
    کلیدواژگان: پرستاری، ابزار، دانش، مراقبت تسکینی
  • علی خاکشور، فاطمه حسینی*، آنوش آذرفر، ژیلا شیخی، زهرا شریفی صفحات 29-37
    زمینه و هدف
    تب در کودکان یک نگرانی رایج برای والدین و یکی از شایع ترین علل مراجعه به اورژانس است. هدف از این مطالعه بررسی وجود تب در کودکان مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان دکتر شیخ مشهد توسط کادر درمان و اقدامات انجام شده توسط والدین آنها می باشد.
    روش کار
    دراین مطالعه توصیفی - مقطعی که از اسفند 1395 تا اسفند 1396 انجام شد، تعداد 500 مادر که با فرض داشتن تب در کودک به درمانگاه اطفال بیمارستان دکتر شیخ مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. بعد از دریافت رضایت آگاهانه، سن، جنس، تحصیلات و شغل والدین ثبت و نظر آنان درباره وجود تب و اقدامات انجام شده بررسی شد. در نهایت اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    کودکان مورد مطالعه در بازه سنی 1 تا 156 ماه قرارداشتند. میانگین تب اندازه گیری شده در بیمارستان 81/0±31/37 بود. بین سن کودک و درجه حرارت و همچنین سن کودک و دادن دارو ارتباط معناداری وجود نداشت. کودکانی که درجه تب آنها کمتر از 8/37 بود در 1/17 درصد موارد دارو دریافت کرده بودند. بین تحصیلات پدر و همچنین تحصیلات مادر با دادن دارو ارتباط معناداری مشاهده شد. بین شغل پدر و دادن دارو ارتباط معناداری وجود نداشت، اما بین شغل مادر و دادن دارو ارتباط معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    والدین نگرش و عملکرد ضعیفی در زمینه اداره تب کودکانشان داشتند. بنابراین مداخلات آموزش بهداشت هدفمند برای مدیریت موثر علایم تب در کودکان موردنیاز است.
    کلیدواژگان: مدیریت تب، کودکان، والدین
  • فرشید موسایی*، محمد محبوبی، فاطمه مقصودی، عاطفه زاهدی، بیدا عامریان صفحات 38-48
    مقدمه
    براساس مطالعات پرخاشگری دارای عوارض جسمانی، روانی و اجتماعی فراوان است که موجب احساس درماندگی، تنهایی، ناسازگاری اجتماعی، بی توجهی به حقوق دیگران ، افسردگی، اضطراب و افت تحصیلی می شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط بین تعصب با پرخاشگری و احساس تنهایی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آبادان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. در این مطالعه 134 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آبادان به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1399 مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه تعصب، پرخاشگری AGQ و احساس تنهایی UCLA بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss نسخه 20 و آزمون های توصیفی و تحلیلی انجام گرفت.
    یافته ها
    احساس تنهایی با لجاجت، تهاجم و توهین، خشم و عصبانیت، پرخاشگری همبستگی مثبت و معنی داری داشت (05/0p-value<)، احساس تنهایی، تهاجم و توهین، خشم و عصبانیت و پرخاشگری هریک با تعصب رابطه معکوسی داشتند و این رابطه از نظر آماری معنی دار نبود. لجاجت با تعصب ارتباط معکوس و معنی داری داشت(002/0p-value=)
    نتیجه گیری
    در این مطالعه میزان تعصب ، پرخاشگری و احساس تنهایی در دانشجویان نشان دهنده رها بودن آنان از این موارد بود. از انجا که دانشجویان در محیط دانشگاه در معرض تماس با فرهنگ ها، تعصب و قومیت های مختلف قرار می گیرند و این موضوع می تواند در برخی موارد منجر به ناسازگاری و پرخاشگری آنان شود، بنابراین لازم است تا مدیران فرهنگی مداخلات لازم را در این راستا اعمال نمایند.
    کلیدواژگان: تعصب، پرخاشگری، احساس تنهایی، آبادان
  • محمدصادق صنیع جهرمی، نوید کلانی*، مجتبی قائدی، لهراسب طاهری، حسن ضابطیان، رضا صحرایی صفحات 49-55
    مقدمه

    برای کاهش درد ناشی از تزریق پروپوفول، طیف وسیعی از روش های دارویی و غیر دارویی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسویه کور بر روی 60 نفر از بیماران کاندید اعمال جراحی الکتیو مراجعه کننده به بیمارستان پیمانیه شهرستان جهرم انجام پذیرفت. بیماران با استفاده از جدول اعداد تصادفی به دوگروه A: لیدوکایین 2% به میزان mg/ kg1و گروه B: افدرین با دوز Microgram/kg 70 تقسیم شدند. لیدوکایین و افدرین در عرض 5 ثانیه تزریق گردید و پس از گذشت 30 ثانیه، پروپوفول 1 درصد به میزان 3 میلی لیتر(معادل30 میلی گرم) با سرعت 5/0 میلی لیتر در هر ثانیه به داخل رگ مربوطه تزریق شد. پس از پایان تزریق، از بیمار در خصوص درد یا احساس ناراحتی درمحل تزریق واضحا سوال شد و پاسخ به صورت بلی یا خیر مشخص و در صورت وجود درد، شدت آن بر اساس توصیفات کلامی در پرسشنامه ثبت گردید.

    یافته ها

    مقایسه درد ناشی از تزریق پروپوفول در گروه های لیدوکایین و افدرین، با استفاده از آزمون کای اسکویر نشان داد که فراوانی درد در گروه افدرین (3/33%)، در مقایسه با گروه لیدوکایین (7/16%)، معنی دار نبوده است(20/0=p).

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر هر دو داروی افدرین و لیدوکایین درد ناشی از تزریق پروپوفول را به طور معناداری کاهش داده بوده اند، اما مقیاسه این تفاوت بین دو گروه معنادار نبوده است. بنابراین میتوان از این دو دارو به طور گسترده بسته به وضعیت و شرایط بیمار در کاهش درد حین تزریق پروپوفول بهره برد.

    کلیدواژگان: لیدوکایین، افدرین، پروپوفول، درد، تزریق
  • شبنم محمدی* صفحات 56-64
    مقدمه

    داشتن اطلاعات از تشریح کبد به عنوان اساس مباحث بالینی در درک و فهم بهتر درمان بیماری های این عضو و یافتن درمان درست و سریع بیمار کمک می کند. مقایسه تطبیقی باعث یادآوری دانش و تلاش پزشکان قدیم برای شناخت و درمان بیماریها می نماید. لذا هدف از تحقیق حاضر مقایسه تطبیقی دیدگاه طب سنتی و طب نوین در تشریح کبد و مجاری صفراوی است.

    روش

    در این مقاله ابتدا متون معتبر طب سنتی مانند «تشریح تفرشی»، «قانون ابن سینا»، »طب اکبری»، « تشریح الابدان منصوری»، «خزاین الملوک» و «ذخیره خوارزمشاهی» مورد بررسی قرار گرفت. در انتخاب کتاب ها اعتبار مولف و قابل استناد بودن در نظر گرفته شده است. مطالب تشریحی نت برداری و جمع آوری گردید. سپس با مطالب طب نوین از کتب آناتومی گری و اسنل تطبیق داده شد. در انتها در قالب جداول مقایسه و تفاوت و شباهتها بیان گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که توصیفات آناتومیک دقیقی و عملکرد کبد صورت گرفته است. کبد دارای غشاء پوشاننده به رنگ سرخ تیره و در پهلوی راست و جزیی از بالای شکم معرفی شده که با رباط علاقه، اکلیلی و مثلث به اطراف بسته شده است. این غده دارای قطعه ایمن، ایسر، اسپیژل و مربعی می باشد. همچنین دارای سطوح فوقانی، تحتانی، قدامی و مجاورات آن حجاب حاجز، دنده ها، معده، قولون، اثنی عشر، گرده و مراره است. مراره گلابی شکل و دارای فم- میانی، عنق و مجرا است. از اجتماع مجرای کبدی و مراره مجرای کلدوک شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: کبد، سنتی، طب نوین، تشریح، سیستم صفراوی
  • فاطمه سراج*، مریم مرادی صفحات 57-76
    مقدمه

    از آنجا که نیمی از نوجوانان دنیا در معرض خطر روابط جنسی، بیماریهای مقاربتی همچون ایدز، باروری ناایمن، حاملگی زودرس و بسیاری از مشکلات سلامتی هستند لذا پژوهش حاضر با هدف مرور چالشهای بهداشت باروری نوجوانان در ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مرور روایتی مقالات منتشر شده فارسی و انگلیسی در پایگاه های معتبر اطلاعاتی شامل PubMed، Scopus ، IRANMEDEX، MEDLINE ,ProQuest با کلید واژه های نوجوانان، چالش، نیازها، بهداشت باروری، ایران و معادل انگلیسی آنها در بازه زمانی سالهای 2000 تا سال 2022 مورد جستجو قرار گرفت. سوال پژوهش بر اساس PICOتدوین شد و مطالعات انتخاب شدند.

    یافته ها

    از تعداد 574 مقاله، 23 مقاله انتخاب شد که نتا یج مطالعات نشان دادکمیت های فیزیکی مراکز دوستدار نوجوان طبق چک لیستها، در گروه متوسط و ضعیف بود. چالشهای نوجوانان در دسترسی به خدمات عبارتند از 1 -چالش های سیاسی مانند عدم اتخاذ استراتژی مشخص از طرف دولت، 2 -چالش های فرهنگی و اجتماعی مانند تابوها، 3 -چالش های ساختاری و اجرایی مانند ساختار نامناسب نظام سلامت، و 4 -عدم استفاده از پتانسیل بالقوه مذهب.

    نتیجه گیری

    با توجه به جوان بودن جمعیت کشور و نفوذ فرهنگ غرب از طریق رسانه ها، باید برنامه های مدون بهداشت باروری متناسب با نیازهای روز، زمینه فرهنگی مذهبی ایران و به صورت مبتنی بر شواهد و بر پایه تحلیل عوامل موثر بر رفتارهای جنسی نوجوانان تدوین شده و راهکارهای مناسب اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: نوجوانان، چالش، نیاز، بهداشت باروری، ایران
|
  • Nahid Jahani Shoorab *, Samaneh Khazaey, Zhaleh Feyzi, Saeed Akhlaghi Pages 1-13
    Background and Aims
    The quality of life of pregnant women with blood pressure disorders is lower than that of healthy pregnant women due to physical and mental problems, was conducted with the aim of determining the effect of acceptance and commitment counseling on the quality of life of pregnant women with blood pressure disorders.
    Materials and methods
    This randomized clinical trial study was conducted on 58 pregnant women with blood pressure disorders who referred to health centers in Mashhad in 2021. Those eligible for the study were randomly assigned to two groups through permutation blocks. The intervention group received 8 sessions of 45-60 minutes of counseling with an acceptance and commitment approach. The control group only performed routine pregnancy care. Data were measured before, immediately and one month after the intervention using the WHOQOL-BREF Questionnaire. The analysis was performed using SPSS 25 and descriptive and analytic statistical tests (P<0.05)
    Results
    Before the intervention, the two groups were homogeneous in demographic and obstetric characteristics. The total quality of life score before intervention in the test group was 95.0 ± 11.0 compared to 91.6 ± 11.4 in the control group, but there is significant difference between the quality of life Immediately and one month after the intervention between two groups (P<0.05).
    Conclusion
    Group counseling based on acceptance and commitment increases the quality of life of pregnant women with blood pressure disorders. Therefore, it is recommended to use this counseling program to improve quality of life of pregnant women with blood pressure disorders
    Keywords: Acceptance, commitment counseling, Quality of life, Counseling, pregnancy blood pressure disorders
  • Abbas Heydari *, Narjes Heshmatifar, Zahra Sadat Manzari Pages 14-28
    Background
    Palliative care is essential in nursing care, due to the increasing number of chronic and incurable patients. Nurses need to acquire special knowledge and abilities to provide quality palliative care. Palliative Care Quiz for Nurses is a questionnaire that evaluates their basic knowledge about palliative care. This study was conducted for cross-cultural adaptation in Persian language and psychometrics of Palliative Care Quiz for Nurses.
    Materials and Methods
    after translating and assessing the face and content validity of PCQN, 162 eligible nurse were selected by convenience sampling in Mashhad, 2022. In order to prepare the Persian version of the questionnaire, internal consistency,difficulty and discrimination indexes of each item were also calculated according to Item Response Theory (IRT). Data were analyzed by describe, Cronbach's alpha, KUder Richardson formula 20 .
    Results
    The cross‑cultural adaptation ultimately resulted in a total of 20 items from the PCQN‑I. CVR was 0.83 and CVI for each item was 0.87 and S-CVI / Ave was more than 90% in terms of correlation and resolution. Cronbach's alpha coefficient of 0.97 and KR-20 test result of 0.72 reflected the reliability of PCQN-SV. The discrimination indexes of the 20 items, show us that five items are good or very good while eight items are bad to discriminate between good and bad respondents.
    Conclusion
    The Persian version of Palliative Care Quiz for Nurses (PCQN-PV) can be used as a valid and reliable scale for assessing Palliative care knowledge of nurses.
    Keywords: Instrument, nurse, Palliative care
  • Khakshour Khakshour, Fatemeh Hosseinie *, Anoush Azarfar, Zhila Sheikhi, Zahra Sharifi Pages 29-37
    Background and
    purpose
    Fever in children is a common concern for parents. The purpose of this study is to investigate the of fever in children referred to Dr. Sheikh Mashhad hospital clinic by the treatment staff and the actions taken by their parents.
    Methodology
    In this cross-sectional descriptive study that was conducted from March 2015 to March 2016, 500 mothers who had referred to the pediatric clinic of Dr. Sheikh Hospital with the assumption that their child had a fever were selected using convenience sampling. After receiving informed consent, the age, gender, education and occupation of the parents were recorded and their opinions about the presence of fever and the measures taken were investigated. Finally, the collected information was analyzed using SPSS 20 software.
    Findings
    The studied children were in the age range of 1 to 156 months. The average fever measured in the hospital was 37.31±0.81 . There was no significant relationship between the age of the child and the temperature, as well as the age of the child and giving the medicine. Children whose fever was less than 37.8 received medicine in 17.1 percent of cases. A significant relationship was observed between father's education and mother's education with giving medicine. There was no significant relationship between father's job and giving medicine, but there was a significant relationship between mother's job and giving medicine.
    Conclusion
    Targeted health education interventions are needed for the effective management of fever symptoms in children.
    Keywords: fever management, Children, parents
  • Farshid Mohammadmousaei *, Mohammad Mahbobi, Fatemeh Maghsoudi, Atefeh Zahedi, Bida Amerian Pages 38-48
    Introduction
    According to studies, aggression has many physical, psychological and social effects that cause feelings of helplessness, loneliness, social incompatibility, disregard for the rights of others, depression, anxiety and academic failure. The aim of this study was to investigate the relationship between prejudice and aggression and loneliness in students at Abadan University of Medical Sciences.
    Materials and Method
    The present study is a descriptive-analytical study. In this study, 134 students at Abadan University of Medical Sciences were studied by available sampling method in 2020.Data collection tools were UCLA Bias, Aggression Inventory and Loneliness Questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software version 20 and descriptive and analytical tests.
    Results
    Feeling lonely had a positive and significant correlation with stubbornness, aggression, anger and rage, aggression (p-value <0.05), Feelings of loneliness, aggression, anger, rage, and aggression were all inversely related to prejudice, and this relationship was not statistically significant. Stubbornness was inversely and significantly associated with bias (p-value = 0.002).
    Conclusion
    In this study, the amount of prejudice, aggression and loneliness in students showed that they are free from these things. Since students are exposed to different cultures, prejudices and ethnicities in the university environment and this issue can lead to their incompatibility and aggression in some cases, so it is necessary for cultural administrators to intervene in this regard. Apply.
    Keywords: Prejudice, Aggression, Loneliness, Abadan
  • Mohammad Sadegh Sani Jahormi, NAVID KALANI *, Mojtab Ghaedi, Lohraseb Taheri, Hasan Zabetian, Reza Sahraei Pages 49-55
    Introduction

    To reduce the pain caused by propofol injection, a wide range of medicinal and non-pharmacological methods have been investigated.

    Methods

    This double-blind randomized clinical trial study was conducted on 60 patients who were candidates for elective surgery referred to Peymaniyeh Hospital in Jahrom city. Patients were divided into two groups A: lidocaine 2% at a dose of 1 mg/kg and group B: ephedrine at a dose of 70 micrograms/kg using a random number table. Lidocaine and ephedrine were injected within 5 seconds, and after 30 seconds, propofol 1% in the amount of 3 ml (equivalent to 30 mg) was injected into the corresponding vein at a rate of 0.5 ml per second. After the injection, the patient was clearly asked about pain or discomfort at the injection site, and the answer was yes or no, and if there was pain, its severity was recorded in the questionnaire based on verbal descriptions.

    Result

    Comparing the pain caused by propofol injection in the lidocaine and ephedrine groups, using the chi-square test, showed that the frequency of pain in the ephedrine group (33.3%) was not significant compared to the lidocaine group (16.7%). (p=0.20).

    Conclusion

    In the present study, both ephedrine and lidocaine drugs significantly reduced the pain caused by propofol injection, but the scale of this difference between the two groups was not significant. Therefore, these two drugs can be widely used depending on the condition of the patient in reducing pain during propofol injection.

    Keywords: Lidocaine, Ephedrine, Propofol, Pain, Elective surgery
  • Shabnam Mohammadi * Pages 56-64
    Introduction

    Having information about liver anatomy as the basis of clinical discussions helps to better understand the treatment of diseases of this organ and finding the right and fast treatment for the patient. Comparative comparison makes remind the knowledge and efforts of old physician to recognize and treat diseases. Therefore, the purpose of this research was to compare the traditional medicine and modern medicine in anatomy of the liver and biliary tract.

    Method

    In this article, the authentic texts of traditional medicine such as "Tashrih Tafarshi", "Avicenna's Al-Qanun ", " Teb Akbari "," Tashrih al-Abdan-e Mansouri ", " Khazaen al-Molouk " and " Zakhireye Khwarazmshahi " were investigated. In the selection of books, author's credibility and citation are taken into consideration. Descriptive materials were noted and collected. Then, it was adapted to the contents of modern medicine from Gray and Snell's anatomy books. Finally, differences and similarities were expressed in the form of comparison tables

    Findings

    The results of this research show that accurate anatomical descriptions and liver function have been made. The liver has a dark red covering membrane and it is on the right side and part of the upper abdomen, which is closed around with the ligament of alageh, aklili and mosalas. This gland has imen, iser, spijel and morba pieces. It also has the upper, lower, front and adjacent surfaces of the diaphragm, ribs, stomach, colon, duodenum, kidney and gall bladder. The gall bladder is pear-shaped and has a fem, median, neck and duct.

    Keywords: liver, Traditional Medicine, Modern medicine, Anatomy, biliary tract
  • Fatemeh Seraj Shirvan *, Maryam Moradi Pages 57-76
    Introduction

    Since half of the teenagers in the world are exposed to the danger of sexual relations, sexually transmitted diseases such as AIDS, unsafe fertility, early pregnancy and many health problems, therefore the current research aims to review the challenges of adolescent reproductive health. Iran was done.

    Materials and methods

    In this narrative review, articles published in Farsi and English in reliable databases including PubMed, Scopus, IRANMEDEX, MEDLINE, and ProQuest with the keywords teenagers, challenges, needs, reproductive health, Iran and their English equivalents in the period of 2000 TO 2022 was searched. The research question was formulated based on PICO and the studies were selected.

    Findings

    From 574 articles, 23 articles were selected. The results showed that according to the checklists, the physical quantities of the adolescent friendly centers were in the middle and weak group. The challenges faced by teenags in accessing services are 1-political challenges such as the lack of a specific strategy by the government, 2-cultural and social challenges such as taboos, 3-structural and operational challenges such as the inappropriate structure of the health system, and 4-lack of Using the potential of religion.

    Conclusion

    Considering the youth of the country's population and the influence of western culture through the media, there should be written reproductive health programs that are appropriate to the needs of the day, the cultural and religious context of Iran, and based on evidence and based on the analysis of factors affecting the sexual behavior of adolescents. Compiled and appropriate solutions are adopted.

    Keywords: Adolescents, Challenge, Need, Reproductive health, Iran