فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 54 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پاکنوش کیانی، علی اصغر پورعزت*، کرم الله دانش فرد، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 15-39
    هدف

    موفقیت یا ناکامی دولت ها با اجرای منطقی خرده سیستم های مدیریت دولتی به ویژه ارزشیابی عملکرد سنجیده می شود. ارزشیابی عملکرد حوزه سلامت به منزله ضرورتی اجتناب ناپذیر، بر مولفه های ملی و بین المللی دلالت دارد. متاسفانه جایگاه فعلی حوزه سلامت ایران در سطح بین المللی، از ناکارآمدی نسبی عملکرد دولت حکایت دارد. از این رو، این پژوهش درصدد ارایه الگوی ارزشیابی عملکرد دولت در حوزه سلامت، برای توسعه دانش کاربردی در زمینه مطالعات سازمانی است که به مرور، بخش قابل توجهی از حوزه های وظیفه ای دولت را نیز در بر می گیرد.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    پژوهش حاضر از نظر رویکرد، کیفی است که از رهیافت نظام مند اشتراوس و کوربین در راهبرد «نظریه داده بنیاد» استفاده شده است. به منظورگردآوری داده ها، با 19 نفر خبره دانشگاهی- اجرایی شامل متولیان و صاحب نظران در امر ارزشیابی عملکرد حوزه سلامت، مصاحبه های باز انجام شد. فراگرد اکتشاف و تجزیه و تحلیل آن، با روش نمونه گیری ترکیبی هدف مند و گلوله برفی، تا مرحله اشباع نهایی ادامه یافت. تحلیل داده ها، طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، انجام شد.

    یافته های پژوهش: 

    یافته های پژوهش شامل 87 مقوله فرعی و شش مقوله اصلی مفهوم سازی شده، بر اجرای الگوی ارزشیابی عملکرد منطبق بر مولفه ها و شاخص های کارا و موثر پیشنهادی، با استفاده از دانش متخصصان بومی خط مشی گذاری و بهره گیری از معیار های بین المللی، تاکید دارند.

    محدودیت ها و پیامدها:

     شیوع ویروس کرونا و عدم دسترسی آسان به خبرگان مصاحبه، از زمره محدودیت های پژوهش بود.

    پیامدهای عملی:

     انجام موفق راهبرد، تابعی از زمینه ساز اجرایی، تحت عنوان «ارزشیابی و پایش قوی» به منزله شرط علی رخداد بوده، «اجرای کارآمد» به همراه «جامعیت پایگاه داده اطلاعات» و «موقعیت پایدار»، منجر به پیامد نهایی یعنی «بهینگی منابع و مصارف»، «دستیابی به اثربخشی سازمانی» و «افزایش کارایی و بهره وری دولت» شده، زمینه تحقق دولت رفاه را فراهم می کند.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     در این پژوهش، مهم ترین مولفه ها و شاخص های ارزشیابی عملکرد دولت در حوزه سلامت در قالب الگوی پیشنهادی ارزشیابی عملکرد که ابتکار این پژوهش است، شناسایی و ویژه سازی شدند.

    کلیدواژگان: سلامت، بهداشت، درمان، سیستم ارزشیابی عملکرد، سیستم پشتیبان ارزشیابی عملکرد
  • محمد جندقی*، آرین قلی پور، عباس نرگسیان، ندا محمداسمعیلی صفحات 41-65
    هدف

    مدیریت منابع انسانی پایدار، پارادایم جدیدی در تحقیقات حوزه مدیریت منابع انسانی است که در سال های اخیر جزء مهم ترین روندهای مطالعاتی بین المللی بوده است. بررسی های انجام شده، حاکی از عدم پایداری منابع انسانی در سه سازمان بورسی مورد مطالعه در بستر بازار سرمایه ایران است. این پژوهش، عوامل پیش برنده یا اصطلاحا تسهیل کننده های پیاده سازی این پارادایم را در راستای کاربردی سازی آن در سازمان های بورسی، مورد شناسایی و تجزیه و تحلیل قرار داده است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     این پژوهش، رویکردی کیفی داشته و با روش تحلیل مضمون (تحلیل تم) انجام شده است. داده ها به وسیله مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شده و در مجموع شانزده نفر از خبرگان منابع انسانی و مدیریت مالی در سه سازمان در آن مشارکت داشته اند. برای ارزیابی کیفیت پژوهش (روایی و پایایی) از روش لینکلن و گوبا بهره گرفته شده است.

    یافته های پژوهش: 

    از میان 125 دسته مفهومی، در پایان 5 مضمون اصلی و 21 مضمون فرعی استخراج شده و تجزیه و تحلیل مضامین نیز با توجه به شرایط و زمینه سازمان های مورد مطالعه ارایه شده اند.

    محدودیت ها:

     محدودیت اصلی پژوهش، عدم رتبه بندی دقیق و جزیی مضامین اصلی و فرعی بر حسب اولویت و میزان تاکید مشارکت کنندگان پژوهش است. محدودیت دیگر، عدم طراحی مدل پیاده سازی منابع انسانی پایدار در این سازمان ها است.

    پیامدهای عملی: 

    این پژوهش باتوجه به تجزیه و تحلیل وضعیت مدیریت منابع انسانی، سبک مدیریت عالی و تحلیل محیطی در سازمان های مورد مطالعه، می تواند به کاربرد مدیریت منابع انسانی پایدار و بهبود فرایندهای منابع انسانی در آن ها کمک کند.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     پوشش خلا نظری و کاربردی موجود در پژوهش های پیشین به واسطه تبیین مولفه های پایداری منابع انسانی در سازمان های بورسی و هم چنین تبیین مولفه های زمینه ای محیطی و نهادی مدیریت منابع انسانی پایدار با رویکردی جامعه شناسانه.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی پایدار، پیاده سازی، توسعه پایدار، مسئولیت اجتماعی، منابع انسانی سبز
  • مهدی کرمانیان*، محمدرضا مهاجرنیا، علیرضا مقدم، سیمین آب نیکی صفحات 67-92
    هدف

    هدف اصلی این مقاله، ارایه و تبیین مدل ترک خدمت کادر درمان در زمان همه گیری کووید 19 در بیمارستان های دولتی شهر تهران می باشد.

    طراحی/روش شناسی/رویکرد: 

    پژوهش حاضر از جمله تحقیقات ترکیبی می باشد که بخش کیفی آن با استفاده از روش تحلیل مضمون و متعاقب آن بخش کمی بر اساس الگوی شناسایی شده در بخش کیفی انجام شد. در بخش کیفی از مبانی نظری موضوع و مصاحبه های نیمه ساختارمند استفاده شد. مصاحبه ها به صورت هدفمند و با روش گلوله برفی با خبرگان نظیر مدیران منابع انسانی و پزشکان متخصص و سرپرستاران با تجربه صورت گرفت و در بخش کمی پرسشنامه ای بر اساس الگوی استخراج شده طراحی و با میزان پایایی مطلوب (ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از 0.7) توسط اعضای کادر درمان بیمارستان های دولتی شهر تهران تکمیل شد. تعداد افراد جامعه 14000 نفر برآورد گردید که تعداد نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مکنون (9 عدد) و مضمون فرعی (26 سوال) در سطح خطای 0.05درصد 1960 نفر تعیین و روش نمونه گیری به صورت خوشه ای اجرا شد.

    یافته های پژوهش:

     در نتیجه تحلیل داده ها در بخش کیفی 50 کد گزینشی، 26 مضمون فرعی و 9 مضمون اصلی شناسایی شد. در بخش کمی مدل مورد نظر دارای برازش مناسب بوده و تمامی فرضیه ها مورد تایید قرار گرفت.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    بخش کیفی مبتنی بر پارادایم تفسیری است و در این بخش ذهنیت پژوهشگران و پیش فرض های آنان در استخراج مفاهیم تاثیرگذار بوده است. در بخش کمی نیز تعداد بالای اعضای مورد پژوهش و ماهیت مقطعی داده ها جمع آوری اطلاعات را بسیار دشوار کرده است.

    پیامدهای عملی: 

    ترک خدمت کادر درمان در زمان اپیدمی کووید 19 از معضلات مراکز درمانی کشور می باشد که منجر به نارضایتی بسیاری از بیماران می گردد، از همین رو شناخت عوامل ترک خدمت کادر درمان کمک شایانی به افزایش کیفیت درمان از سوی مراکز درمانی می نماید.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     این پژوهش با ارایه و تبیین مدل ترک خدمت کادر درمان در زمان اپیدمی کووید 19، در بیمارستان های دولتی شهر تهران به شناسایی عوامل جدیدی در ترک خدمت کادر درمان کمک کرده است.

    کلیدواژگان: ترک کار، کادر درمان، تحلیل مضمون، بیمارستان های دولتی شهر تهران، کووید-19
  • بهروز راعی، وحید برادران* صفحات 93-137
    هدف

    مدل جامع بلوغ حکمرانی الکترونیک که همه حوزه های تعاملی دولت با سایر بخش ها را شامل شود،  رویکردی برای نمایش و اندازه گیری رشد و همراستایی اقدامات دستگاه های اجرایی دولتی در تحقق حکمرانی الکترونیک است. ارایه مدل بلوغ حکمرانی الکترونیکی شامل زیرمولفه های ارزیابی متناسب با رشد فناوری اطلاعات، سطح بندی بلوغ حکمرانی الکترونیک متناسب با زیرمولفه های ارزیابی و همچنین تشریح اقدامات ذیل هر سطح و زیرمولفه از اهداف اصلی این مقاله است.

    طراحی/روش شناسی/رویکرد: 

    روش شناسی تدوین مدل بلوغ حکمرانی الکترونیک بر مبنای بهینه کاوی رویکردهای مرسوم از سه مرحله اصلی طرح ریزی شده است که شامل مطالعه مدل های بلوغ دولت و حکمرانی الکترونیک، مقایسه مدل‏ های موجود و استخراج زیرمولفه ها‏ جدید متناسب با رشد فناوری اطلاعات، ارایه ساختار جدیدی برای ارزیابی بلوغ حکمرانی الکترونیک به کمک نظرات خبرگان، استفاده از ابزار پرسشنامه و تحلیل عاملی تاییدی برای تایید مدل پیشنهادی و تعریف سطوح مختلف بلوغ و اقدامات متناسب با زیرمولفه های بلوغ است.

    یافته‏ های پژوهش:

     با بررسی منابع کتابخانه‏‏ ای و نظرات خبرگان 27 زیرمولفه استخراج شده که در شش مولفه شامل مدیریت، راهبردی، فناوری، امنیت، افراد و ارزیابی و اندازه گیری دسته بندی شده اند. تحلیل عاملی و داده های پرسشنامه، ساختار مدل را تایید کرده است. چهار سطح برای مدل بلوغ حکمرانی الکترونیک پیشنهاد شده است: آگاهی، تکاپوی هدفمند، مدیریت شده و اکوسیستم بهینه.

    محدودیت ها و پیامدها:

     دسترسی به اقدامات جزیی دستگاه های دولتی در توسعه حکمرانی الکترونیک و عدم امکان بررسی قابلیت اجرایی مدل پیشنهادی از مهمترین محدودیت های تحقیق است.پیامدهای عملی: مدل بلوغ ارایه شده راهنمایی برای تعالی دستگاه های اجرایی کشور در پیاده سازی حکمرانی الکترونیک است و سطوح آن، مسیر رشد آنها را نشان می دهد و مبنایی برای هماهنگی میان دستگاه های مختلف است.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    شناسایی مهمترین مولفه ها و زیرمولفه های ارزیابی بلوغ حکمرانی الکترونیک متناسب با ویژگی های عصر حاضر و ارایه آن در قالب یک ساختار مناسب به همراه تشریح اقدامات به تفکیک سطوح و زیرمولفه های مدل.

    کلیدواژگان: حکمرانی الکترونیک، مدل بلوغ حکمرانی الکترونیک، تحلیل عاملی تاییدی، سطوح بلوغ حکمرانی
  • زینب قصاب زاده لنگری، امین رضا کمالیان*، نورمحمد یعقوبی، حمید دوست محمدیان، حامد آرامش صفحات 139-161
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر حکمرانی الکترونیک بر پایداری سازمانی با میانجی گری حکمرانی خوب و در سازمان های دولتی شهرستان کرمان انجام پذیرفت.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد : 

    پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از لحاظ روش و ماهیت جز تحقیقات توصیفی-پیمایشی است. ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه های استانداردی بود که روایی و پایایی آن ها با استفاده از روش روایی صوری و هم گرا و آلفای کرونباخ تایید شد. هم چنین برای اطمینان از روایی سازه پژوهش مورد نظر، روایی واگرا نیز، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها به روش مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار LISREL وSPSS تحلیل شدند.

    یافته های پژوهش:

     یافته های پژوهش حاکی از این است که با اطمینان 95 درصد متغیرهای حکمرانی الکترونیک و حکمرانی خوب بر پایداری سازمانی دارای تاثیر مثبت و معناداری م ی باشند. همچنین یافته ها، گویای نقش میانجی حکمرانی خوب در تاثیر حکمرانی الکترونیک بر پایداری سازمانی است.با توجه به خروجی نرم افزار لیزرل برای حکمرانی الکترونیک بعد پاسخ گویی الکترونیک از بالاترین اهمیت برخوردار است و برای پایداری سازمانی و حکمرانی خوب، به ترتیب ابعاد تعهد به انعطاف پذیری و ارتقاء ارزش ها بالاترین اهمیت را دارند.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    مغفول ماندن پایداری سازمانی و فناوری اطلاعات و ارتباطات در سازمان های دولتی، به این دلیل که، شرکت های دولتی از دولت برای خدمات عمومی استفاده می کنند و اغلب نیازی به رقابت با سازمان های دیگر در زمان ارایه مجموعه ای مشابه از خدمات به مردم را ندارند.

    پیامدهای عملی:

     اهمیت و ضرورت نقش حکمرانی الکترونیک و حکمرانی خوب که می توانند راهبردهایی کاربردی برای ارتقا پایداری سازمان های دولتی، ارایه دهند.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    پژوهشی که توامان به بررسی حکمرانی الکترونیک بر پایداری سازمانی با توجه به نقش میانجی حکمرانی خوب پرداخته باشد، یافت نشد.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، پایداری سازمانی، حکمرانی الکترونیک
  • زهره محمدیاری*، رضا سپهوند صفحات 163-182
    هدف

    انزوای کارکنان در سازمان ها یکی از مهمترین پیشران های برزو رفتارهای انحرافی می باشد و موجب کاهش مشارکت و انگیزه کارکنان و در نهایت کاهش عملکردی فردی و سازمانی می شود. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر نخبه ستیزی بر انزوای کارکنان با توجه به نقش تعدیلگر فرهنگ بوروکراتیک در سازمان های دولتی می باشد.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی است و از نظر ماهیت روش توصیفی- همبستگی می باشد و از لحاظ جمع آوری اطلاعات نیز جزء تحقیقات میدانی (پیمایشی) می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کارکنان سازمان های دولتی در شهر ایلام است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 375 نفر برای نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر پرسشنامه استاندارد می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از نرم افزار ویژوال پی ال اس استفاده شده است.

    یافته های پژوهش:

     نتایج نشان دادند که نخبه ستیزی بر انزوای کارکنان با توجه به نقش تعدیلگری فرهنگ بوروکراتیک در سازمان های دولتی تاثیر معناداری دارد. همچنین ابعاد نخبه ستیزی یعنی طرد هدفمند سازمانی، انجماد شغلی و دانش گریزی نیز بر انزوای کارکنان با توجه به نقش تعدیلگری فرهنگ بوروکراتیک در سازمان های دولتی تاثیر معناداری دارند.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    در این پژوهش تنها متغیر فرهنگ بوروکراتیک به عنوان متغیر تعدیلگر در نظر گرفته شده است در حالی که متغیرهای دیگری نیز وجود دارند که در تاثیرگذاری نخبه ستیزی بر انزوای کارکنان نقش تعدیلگری ایفا کنند. نادیده گرفتن نخبگان و نخبه ستیزی در سازمان ها موجب انزوای عمدی کارکنان در سازمان می شود و این امر در سازمان هایی که فرهنگ بوروکراتیک بر آنها حاکم باشد نمود بیشتر دارد.

    پیامدهای عملی:

     برای کاهش انزوای کارکنان در سازمان های دولتی باید فرهنگ و جو حمایت از افراد نخبه برقرار باشد.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    در پژوهش انجام شده در کشور تاکنون تاثیر نخبه ستیزی بر انزوای کارکنان با توجه به نقش تعدیلگری فرهنگ بوروکراتیک مورد بررسی قرار نگرفته است. 

    کلیدواژگان: نخبه ستیزی، انزوای کارکنان، فرهنگ بوروکراتیک
  • سعیده گل پرور، یوسف محمدی مقدم*، بیژن عبدالهی صفحات 183-206
    هدف

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی سازمان مربی گرا با رویکرد پرورش سرمایه انسانی برای دانشگاه ها می باشد.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     پژوهش حاضر در زمره پژوهش های آمیخته، در پارادایم قیاسی- استقرایی و به صورت کیفی- کمی است که از حیث هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی و کمی، متخصصان در حوزه مربی گری شامل اساتید و مدیران دانشگاه ها می باشند. نمونه مورد نظر از طریق روش هدفمند و تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه می باشد. در بخش کیفی داده ها با استفاده از نرم افزار اطلس تی آی و داده های کمی با روش مدلسازی ساختاری تفسیری تحلیل شد.

    یافته های پژوهش: 

    در این پژوهش الگو در چهار سطح و دوازده مولفه اصلی شامل تغییرات و تحولات محیطی، لزوم پرورش سرمایه انسانی و توسعه سازمانی، ویژگی های شخصیتی مربی، دانش و مهارت های مربی، ویژگی های شخصیتی متربی، نگرش های خاص متربی، استراتژی های مدیریت و رهبری، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، زیرساخت ها و فناوری، مزایای فردی و مزایای سازمانی تدوین شد.

    محدودیت ها و پیامدها:

     ابعاد و مولفه های سازمان مربی گرا با رویکرد پرورش سرمایه انسانی تا حدود زیادی از نظر پژوهشگران و محققان غافل مانده است. لذا پژوهش حاضر در جهت کمتر کردن این خلا تحقیقاتی حرکت نموده است.

    پیامدهای عملی:

     استقرار سازمان مربی گرا سبب توانمندسازی مدیران و کارکنان می گردد که در نتیجه آمادگی و انعطاف پذیری پرسنل برای تسهیل تغییرات مثبت سازمانی را فراهم می نماید.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     پژوهش حاضر به یکی از موضوعات کمتر توجه شده در استقرار سازمان مربی گرا در دانشگاه ها پرداخته و الگویی در خصوص آن ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: مربی گری، سازمان مربی گرا، پرورش سرمایه انسانی، دانشگاه
|
  • Paknoosh Kyani, AliAsghar Pourezzat *, Karamollah Daneshfard, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 15-39
    Purpose

     The success or failure of governments is measured by the rational implementation of government management subsystems, especially performance evaluation. Evaluating health performance using national and international components is essential. Unfortunately, the current ranking of Iran's health in the international arena reflects the relative inefficiency of the government performance. Therefore, this study aimed to provide a model for evaluating government performance in the field of health and to develop applied knowledge in the field of organization. Over time, it should be extended to other areas of government responsibility, as well.

    Design/ methodology/ approach: 

      The present qualitative study adopted the systematic approach of Strauss and Corbin and employed the "Grounded Theory" strategy. To collect the data, unstructured interviews were carried out with 19 academic-professional organizations experts. The data were analyzed according to the guidelines of open and axial coding.

    Research Findings

     The results were conceptualized in the form of 87 sub-categories and classified under 6 main categories emphasizing the implementation of the performance evaluation model in accordance with the proposed efficient and effective components and indicators using the knowledge of local calligraphy experts and the use of international standards.

    Limitations & Consequences: 

     The prevalence of Corona virus and lack of easy access to experts were among the limitations of this study.

    Practical Consequences:  

    The successful implementation of the strategy is a function of the executive context under the heading of "strong evaluation and monitoring" as a causal condition of the event. "Efficient implementation," along with "comprehensive database" and "sustainable situation," leads to the final outcome which is "Optimized resources and expenditures", "achieving organizational effectiveness" and "increased government efficiency and productivity" and provides the basis for the realization of the welfare state.

    Innovation or value of the Article: 

     In this research, the most important components and indicators of the evaluation of the government's performance in the field of health were identified and customized in the form of a proposed performance evaluation model, which is the initiative of this research.

    Keywords: health, Treatment, Performance Evaluation System, Performance Evaluation Support System
  • Mohammad Jandaghi *, Arian Gholipor, Abbas Nargesian, Neda Mohammadesmaeili Pages 41-65
    Purpose

    Sustainable Human Resources Management (SHRM) is a new paradigm in human resource management research that has become one of the most important international study trends in recent years. The investigations carried out indicate the lack of stability of human resources in the three stock exchange organizations studied in the framework of the Iranian Capital Market. This research has identified and analyzed the leading factors or the facilitators of the implementation of this paradigm in line with its application in these organizations.

    Design/ methodology/ approach: 

    This research has a qualitative approach and was done by “Theme Analysis” research method. Data were collected through semi-structured interviews and a total of sixteen experts HR and financial management from three organizations participated. To evaluate the quality of the research (validity and reliability), Lincoln and Guba's method was used.

    Research Findings

    From the text of the interviews, 125 key points were extracted. Then 5 main themes and 21 sub-themes were extracted. At the end, the analysis of themes was presented according to the conditions and context of the studied organizations.

    Limitations & Consequences:  

    The main limitation of the research is the lack of detailed ranking of the themes and sub-themes according to the priority and emphasis of the participants. Another limitation is the lack of designing a sustainable human resources implementation model in these organizations.

    Practical Consequences: 

     This study can help the application of sustainable HRM and improve HR processes by analyzing the status of HRM and context analysis in the studied organizations.

    Innovation or value of the Article: 

     Covering the theoretical and practical gap in previous researches by explaining the components of HR sustainability in stock exchange organizations and also explaining the environmental and institutional background components with a sociological approach.Paper Type: Research Paper

    Keywords: Sustainable HRM, Implementation, Sustainable development, social responsibility, Green HRM
  • Mahdi Kermanian *, Mohammad Reza Mohajernia, Alireza Moghaddam, Simin Abniki Pages 67-92
    Purpose

    The main purpose of this article is to identify the components of dismissal of medical staff in the event of an epidemic of viral diseases (Covid 19) and its fitness and explanation in the community of medical staff of public hospitals in Tehran.

    Design/Methodology/Approach:

     The present study is one of the combined researches, the qualitative part of which was done using the content analysis method and then the quantitative part based on the pattern identified in the qualitative part. In the qualitative section, the theoretical foundations of the subject and semi-structured interviews were used. The interviews were conducted purposefully by snowball method with experts such as Miran HR and improving the quality of hospitals and experienced doctors and nurses. Completed, the number of people in the community is estimated at 14,000. The number of samples was determined according to the number of latent variables, which were 9 and the number of questions of 26 sub-themes at an error level of 0.05% of 1960, and the sampling method was cluster sampling.

    Research Findings

    As a result of data analysis, 50 selection codes, 26 sub-themes and 9 main themes were identified, which in a quantitative way was confirmed by the method of structural equation validity and accuracy of the obtained model.

    Limitations & Consequences:

     The qualitative part is based on the interpretive paradigm and in this part, the mentality of researchers and their assumptions was effective in extracting principles. In a small part, the large number of members under study and the cross-sectional nature of the data make it very difficult to collect information.

    Practical consequences:

     Medical staff leaving the service during the covid-19 epidemic is one of the problems of the country's medical centers, which leads to the dissatisfaction of many patients, therefore, knowing the factors of medical staff leaving the service helps to increase the quality of treatment from the medical centers.

    The innovation or value of the article: 

    This research has helped to identify new factors in the medical staff leaving service in public hospitals of Tehran by presenting and explaining the model of leaving the service of the medical staff during the covid-19 epidemic.Paper Type: Research Paper

    Keywords: Leaving work, treatment staff, Theme Analysis, public hospitals of Tehran, Covid-19
  • Behrouz Raei, Vahid Baradaran * Pages 93-137
    Purpose

     The main aim is to present a comprehensive model of e-governance maturity, which includes all areas of governmental interactions with other sectors. Identifying the evaluation components of maturity model, leveling e- governance and explaining the measures under each level and component are the other objectives.

    Design/Methodology/Approach:

     The methodology is designed based on the optimization of conventional approaches with three main stages, which includes studying e-government and e-governance maturity models, comparing existing models and extracting new subcomponents, providing a new structure for evaluating e-governance maturity, with the help of expert opinions, usage of questionnaire tools and confirmatory factor analysis to confirm the proposed model and define different levels of maturity and measures appropriate to the components of maturity.

    Research Findings

     Based on literature review and expert opinions, 27 sub-components were extracted, which were classified into six components, including management, strategy, technology, security, people, and evaluation and measurement. Factor analysis and questionnaire data confirmed the model structure. Four levels have been proposed for the e-governance maturity model: awareness, purposeful managed endeavor, and optimal ecosystem.

    Limitations & Consequences: 

    Accessing to the actions of governmental affairs in the development of e-governance and the impossibility of examining the feasibility of the proposed model is one of the most important limitations of the research.

    Practical Consequences: 

    The proposed maturity model is a guide for the excellence of the executive organs of the country in the implementation of e-government and its levels show the path of their growth and is the basis for coordination between different organs.

    Innovation or value of the Article: 

    Identifying the most important components and subcomponents of e-governance maturity assessment in accordance with the characteristics of the present age and presenting it in the form of an appropriate structure along with a description of measures by levels and subcomponents of the model.

    Keywords: E-governance, Maturity model, Confirmatory Factor Analysis
  • Zeinab Ghasabzadeh Langari, Amin Reza Kamalian *, NourMohammad Yaghoubi, Hamid Doost Mohammadian, Hamed Aramesh Pages 139-161
    Purpose

    The aim of this study is to investigate the effect of e-governance on organizational sustainability mediated by good governance in governmental organizations in Kerman city.

    Design/Methodology/Approach: 

    The present study is an applied research and descriptive-survey research. The data was analyzed using structural equation modeling within LISREL and SPSS software. Data collection tools in this study were standard questionnaires. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed using the content validity method and Cronbach's alpha. Also, to ensure the construct validity of the research, divergent validity was evaluated.

    Research Findings:

     The findings showed that e-governance and good governance have a positive, significant effect on the organizational sustainability at 95% confidence interval. The findings also indicate the mediating role of good governance in the relationship between e-governance and organizational sustainability. According to the output of LISREL software, e-responsiveness is the most important feature for e-governance in governmental organizations. Furthermore, the Commitment to Resilience and promote values are the most important features that affect organizational sustainability and good governance in governmental organizations.

    Limitations & Consequences: 

    The neglect of organizational sustainability and ICT in governmental organizations is due to the fact that state-owned companies use government for public services and often do not need to compete with other organizations when providing a similar set of services to the public.

    Practical Consequences: 

    Importance and necessity of the role of e-governance and good governance that can provide practical strategies to promote organizational sustainability.

    Innovation or value of the Article:

     No research has been found to simultaneously examines the effect of e-governance on organizational sustainability with respect to the mediating role of good governance.

    Keywords: Good Governance, organizational sustainability, Electronic governance (E-governance)
  • Zohre Mohamadyari *, Reza Sepahvand Pages 163-182
    Purpose

    Isolation of employees in organizations is one of the most important drivers of deviant behaviors and reduces employee participation and motivation and ultimately reduces individual and organizational performance.  The main purpose of this study is to investigate the effect of anti-elitism on employee isolation with respect to the moderating role of bureaucratic culture in governmental organizations.

    Design/ methodology/ approach:

     The present study is applied in terms of purpose and in terms of the nature, the descriptive-correlation method and in terms of data collection is also part of field research (survey). The statistical population of the present study includes the employees of governmental organizations in Ilam that 375 people were selected for the sample using simple random sampling method. The data collection tool in the present study is a standard questionnaire. Kim and Baker standard questionnaire (2021) was used to measure the anti-elite variable, OKA standard questionnaire (2018) was used to measure the staff isolation variable and Denison (1990) questionnaire was used to measure the bureaucratic culture variable. Visual PLS software was used to analyze the research data.

    Research Findings

     The results showed that anti-elitism has a significant effect on employee isolation due to the moderating role of bureaucratic culture in governmental organizations. Also the dimensions of anti-elite are; Targeted organizational rejection, job freezing and knowledge avoidance which have a significant effect on employee isolation due to the moderating role of bureaucratic culture in governmental organizations.

    Limitations & Consequences: 

     In this research, only the variable of bureaucratic culture has been considered as a moderating one, while there are other variables that play a moderating role in the impact of anti-elitism on employee isolation. Ignoring elites and anti-elitism in organizations causes the deliberate isolation of employees in them, and this is more evident in organizations dominated by bureaucratic culture.

    Practical Consequences:

     In order to reduce the isolation of employees in governmental organizations, there should be a culture and atmosphere of support for elite people.

    Innovation or value of the Article:

      In the research conducted in the country, the effect of anti-eliticism on the isolation of employees has not been investigated due to the moderating role of bureaucratic culture.Paper Type: Research article

    Keywords: anti-elite, staff isolation, bureaucratic culture
  • Saeede Golparvar, Yousef Mohammadi Moghadam *, Bijan Abdollahi Pages 183-206
    Purpose

    The aim of this study is to Design a model of coaching organization with a human capital development approach for universities.

    Design/ methodology/ approach:

     The present research is among the mixed researches in the deductive-inductive and qualitative-quantitative paradigm which is applied in terms of purpose. the statistical population in qualitative and quantitative section of this research includes specialists and experts in the field of coaching including professors and administrators of universities. The sample was selected through targeted method and snowball technique. The data collection tool is in the qualitative part of the interview and in the quantitative part of the questionnaire. In the qualitative part, the data were analyzed using Atlas.ti software and quantitative data were analyzed by interpretive structural modeling method.

    Research Findings

    In this research, the model was developed at four levels and twelve main components including: environmental changes and transformations, the need for human capital development and organizational development, coach personality traits, coach knowledge and skills, coachee personality traits, coachee specific attitudes, management and leadership strategies, organizational structure, organizational culture, Infrastructure and technology, individual benefits and organizational benefits.

    Limitations & Consequences: 

    The dimensions and components of coaching organization with a human capital development approach, has been overlooked by many researchers. Therefore, this research has moved in direction of this research gap.

    Practical Consequences: 

    the establishment of coaching organization empowers managers and employees, which in turn provides the readiness and flexibility of personnel to facilitate positive organizational changes.

    Innovation or value of the Article:

     The present study considered one of the less attention topics related to the establishment of coaching organization in universities and provided a model for it.

    Keywords: coaching, Coaching Organization, Human Capital Development, University