فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 53 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نارنین زهرا بروغنی*، سید محمدرضا احمدی طباطبایی، جلال درخشه صفحات 1-20
    مفهوم مصلحت عمومی در بستر تاریخ اندیشه سیاسی شیعه و در ادوار مختلف مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته شده است از جمله ی این فقها که در بستر اندیشه مشروطه به مفهوم مصلحت توجه نشان داده شیخ محمد اسماعیل محلاتی غروی ایشان غایت دیانت را تامین مصالح عامه دانسته اند و فواید عامه و منافع کلیه سیاسیه را ضابطه تمیز مشروطیت و سلطنت می دانستنداین رویکرد مهم در آستانه نهضت مشروطیت از امهات اندیشه سیاسی جدید است پژوهش حاضر تلاش دارد با استفاده از رویکرد تفسیری اسکینر ضمن درزمینه قرار دادن ایده محلاتی با تمرکز بر واژگان هنجارین مصلحت عمومی در آن زمانه نشان دهد که محلاتی در چه زمینه گفتاری اندیشیده . پرسش اصلی پژوهش در این نوشتار به این شکل سامان یافته که مفهوم مصلحت عمومی در اندیشه سیاسی محلاتی معطوف به چیست؟ فرضیهپژوهش بیان می کند اندیشه سیاسی محلاتی در دفاع از مشروطیت مبتنی بر رعایت مصالح عمومی با تاکید بر حکومت مشروطه منطبق با ادله عقلی و انطباق دیانت در عصر غیبت استوار شده است
    کلیدواژگان: مصلحت عمومی، فقه سیاسی مشروطه، مصلحت عمومی، شیخ اسماعیل محلاتی
  • داود میرزایی، مهدی جاودانی مقدم*، رضا پریزاد صفحات 21-44

    سلفی گری و نوسلفی گری به عنوان پدیده ای تاریخی در جهان اسلام، در سه دهه اخیر با شکل گیری و تشدید فعالیت گروه های سلفی، نمود و ظهور بیشتری یافته است. این مقاله تلاش دارد تا به این سوال اصلی بپردازد که ریشه ها و زمینه های تاریخی شکل گیری و رشد سلفی گری چیست و چه بازتابی در جهان اسلام و بویژه در بحران های اخیر در غرب آسیا داشته است؟ فرضیه این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته این است که «ظهور و گسترش سلفی گری، محصول یک پدیده چندبعدی و عمیق هویتی و سیاسی به عنوان برساخته ای ذهنی است که در دیالکتیک با واقعیات عینی دولت های اسلامی و مداخلات قدرت های بزرگ بر پیچیدگی و گستردگی آن افزوده و بر اختلاف و واگرایی میان مذاهب و دولتهای اسلامی بویژه در دو دهه اخیر در غرب آسیا دامن زده است».

    کلیدواژگان: سلفی گری، نوسلفی گری، جهان اسلام، غرب آسیا
  • فرانک خودنگاه*، داود کیانی صفحات 45-63

    ااتحادیه اروپاعلیرغم چالش های موجود در روابط فی ما بین هر دو بازیگر و فشارایالات متحده، به دلیل وجود مزیت نسبی در حوزه هایی از همکاری سعی در گسترش روابط خود داشته است این پژوهش بر مبنای روش توصیفی تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای به این سوال اصلی پاسخ می دهد که چه مولفه هایی عامل ارتقاء وچه عواملی مانع مناسبات این دو قلمداد گردیده است؟ بنظرمی رسد که: اتحادیه اروپا با توجه به تبلیغات منفی آمریکا و به رغم اختلاف نظرهایی که با ایران بر سر مسایلی چون حقوق بشر، مسیله هسته ای و تروریسم وجنگ تسلیحاتی در خاور میانه ،منافع مشترکی نیز در قالب امنیت انرژی و سرمایه گذاری خارجی دارد.موقعیت ژیوپلیتیک و ژیواستراتژیک ایران ونقش آن در ایجاد امنیت منطقه ای حایز اهمیت بوده واتحادیه اروپا درتلاش است با تعمیق روابط خود با ایران ، نفوذ خود را در کل منطقه افزایش دهد

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، حقوق بشر، تروریسم، مسئله هسته ای
  • جواد بیگلری*، مسعود اخوان کاظمی صفحات 64-89

    امروزه مفهوم امنیت چند بعدی گردیده و رسانه ها دارای قدرت غیرقابل انکاری در این حوزه هستند و مخالفین هر نظامی جهت براندازی حکومت ها، اقدام به انتشار اخبار و شایعات جعلی و متشنج نمودن فضای سیاسی جامعه جهت کاهش مشارکت سیاسی شهروندان در انتخابات و تهدید امنیت ملی می نمایند. حال سوال این است که تهدیدات و آسیبهای امنیتی نقش آفرینی شبکه های اجتماعی در انتخابات ایران کدامند؟در پاسخ به پرسش فوق این فرضیه مطرح گردید که به کارگیری شبکه های اجتماعی از سوی معاندین در فرآیند انتخابات،می تواند منجر به تغییر رفتار رای دهی شهروندان و در نتیجه تهدید امنیت ملی گردد.در این مقاله از یک چارچوب نظری ترکیبی برای نشان دادن نقش آفرینی شبکه های اجتماعی در انتخابات استفاده شده و از روش تبیینی جهت شناسایی آسیب های امنیتی حضور شبکه های اجتماعی در انتخابات استفاده گردیده است. این پژوهش با هدف بررسی پیامدهای سیاسی- اجتماعی ناشی از آسیب های امنیتی نقش-آفرینی شبکه های اجتماعی در انتخابات صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: آسیب های امنیتی، شبکه های اجتماعی، رسانه های جمعی، انتخابات
  • محمد بیدگلی*، اصغر رجبی ده برزوئی صفحات 90-108

    روابط ایران و آمریکا دارای سابقه طولانی و پراز فراز و نشیب است. شاه که باخروج انگلستان از خلیج فارس ، خلاء قدرتی در منطقه احساس میکرد سعی داشت با کمک امریکا این خلاء را پر کند.پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که سیاست خارجی آمریکا در دوران نیکسون وکارتر، در قبال ایران دوره پهلوی دوم چگونه است ؟ فرضیه بر این باور است که به رغم اختلافات سیاسی این دو رییس جمهور ،اما در قبال نفت ایران استراتژی یکسانی داشته اند. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی (اسنادی-کتابخانه ای) است. نتایج بیانگر این واقعیت است که به دلایلی از جمله موقعیت ژیوپولتیک خلیج فارس ، وجود ذخایر نفتی ، تلاش شوروی برای نفوذ در این منطقه به عنوان اشتراکات و از اختلافات این دو رییس جمهور به تفاوت دیدگاه آنها در سیاست نفتی و همچنین به سیاست دوستونی نیکسون و سیاست حقوق بشر کارتر اشاره کرد.

    کلیدواژگان: پهلوی دوم، جیمی کارتر، ریچارد نیکسون، سیاست خارجی
  • سعید داراب نیا، حسین کریمی فرد*، جهانبخش مرادی، علی بختیار پور صفحات 109-145

    طرح موضوع حکمرانی خوب و شاخص های آن از دهه 1990 میلادی از سوی نهادهایی همچون بانک جهانی، رویکرد دولت ها را در مورد اغلب موضوعات اساسی همچون امنیت و امنیت انسانی تحت تاثیر قرار داده است. به نظر می رسد بین شاخص های حکمرانی خوب و امنیت انسانی دردر دوره دولت های یازدهم و دوازدهم رابطه ای مستقیم وجود دارد. به گونه ای که وضعیت نامناسب شاخص حق اظهارنظر و پاسخ گویی و حاکمیت قانون منجر به عدم تحقق امنیت انسانی شده است. برای انجام این پژوهش از روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و پیمایش میدانی بهره گرفته شده است.نتایج پژوهش می گوید: میزان نمایندگی حاکمان از طبقات اجتماعی ، احتمال موفقیت در شکایت از دولت ، آزادی بیان و گردهمایی های سیاسی ،فرایندهای سیاسی در برگزاری انتخابات، میزان ارتکاب جرایم سازمان یافته و برگزاری اجتماعات عمومی در میان گویه های دو شاخص حق اظهارنظر و پاسخ گویی و حاکمیت قانون بیشترین تاثیر را بر امنیت انسانی طی دوره مذکور داشته اند.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، امنیت انسانی، حق اظهارنظر و پاسخ گویی، حاکمیت قانون
  • وحید فرهادی فر، ایرج رنجبر* صفحات 146-176
    نسبت سنجی « توسعه انسانی » و « ثبات سیاسی » در ایران بعد از انقلاب ، مساله اصلی این مقاله را تشکیل می د هد. در ادبیات توسعه ، عموما از ثبات سیاسی به عنوان متغیری مستقل و پیش شرط برای گذار به توسعه در ابعاد مختلف یاد می شود. به زعم نگارندگان این مقاله ،گرچه توسعه فرایندی چند بعدی و دیالکتیک است ، با این حال ، به تاسی از چارچوب نظری سن آمارتیاسن توسعه جز با محوریت « انسان » و برای « انسان » متحقق نخواهد شد. ازاین رو ، « ثبات سیاسی » درجایگاه متغیری میانجی قرار میگیرد ؛ بدین معنی ، ثبات سیاسی درگرو تحقق « توسعه ی انسانی» وتوسعه وابسته ی به نهادمندی و تعمیق ثبات درساخت سیاسی یک جامعه و انتقال مسالمت آمیز مناصب درچارچوبی مبتنی بر رضایت عمومی است. یافته های تحقیق حاکی از این است که مانع اصلی گذار به توسعه ی همه جانبه در ایران بعد از انقلاب شکنندگی ثبات سیاسی به ویژه در ساحت ذهنی زیست-جهان ایرانی می باشد و تحقق ثبات سیاسی و پایداری آن وابسته ی به توزیع منابع به سود توانمندی و «توسعه ی انسانی» است. اطلاعات لازم برای سنجش فرضیه از طریق روش اسنادی «گردآوری» و اطلاعات گردآوری شده با استفاده از روش تحلیل و تفسیری مورد «داوری» قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه انسانی، سرمایه اجتماعی، عدالت اجتماعی
|
  • Nazanin Zahra Broghani *, Seyyed Mohammadreza Ahmadi Tabatabaei, Jalal Dorakhshah Pages 1-20
    The concept of public expediency in the context of the history of Shia political thought and in different eras has been the focus of thinkers, including these jurists who have paid attention to the concept of expediency in the context of constitutional thought. The distinction between constitutionalism and monarchy knew that this important approach is at the threshold of the constitutionalism movement from the mothers of new political thought. The present study tries to show in what context Mahalati thought in the context of Mahalati's idea by using Skinner's interpretative approach while focusing on theept of public interest in the political thought of Mahalati? The hypothesis of his research states that the political thought of Mahalati is based on the defense of constitutionalism based on the observance of public interests, emphasizing on the constitutional government in accordance with rational arguments and the adaptation of religion in the age of occultation.
    Keywords: constitutional political jurisprudence, public interest, Sheikh Ismail Mahalati
  • Davood Mirzaei, Mahdi Javdani Moqaddam *, Reza Parizad Pages 21-44

    Salafism and neo-Salafism as a historical phenomenon in the Islamic world, in the last three decades, with the formation and intensification of the activities of Salafist groups, has become more prominent. This article tries to address the main question, what are the roots and historical contexts of the formation and growth of Salafism and its reflection in the Islamic world, especially in the recent crises in West Asia? The hypothesis of this research, by using a descriptive-analytical method, show that the rise and spread of Salafism is the product of a multidimensional and deep phenomenon of identity and politics as a subjective construct that is in dialectic with the objective realities of Islamic states and the interventions of the great powers has added to its complexity and breadth and fueled the differences and divergences among Islamic religions and states, especially in the last two decades in West Asia.

    Keywords: Salafism, neo-Salafism, Islamic World, West Asia
  • Faranak Khodnegah *, Davood Kiani Pages 45-63

    Despite the challenges in our relationships between both actors and U.S. pressure, the European Union has tried to expand its relationships due to relative advantage in areas of cooperation, and this research, based on descriptive-analytical method and library studies, answers the main question: What components are the factors that promote and what are the challenging factors for the relations between the two? It seems that: It seems that the European Union, due to negative U.S. propaganda and despite disagreements with Iran over issues such as human rights, nuclear issue and terrorism and arms war in the Middle East, also has common interests in the form of energy security and foreign investment.The geopolitical and geostrategic position of Iran and its impact on regional security is important and the EU is trying to deepen its relations with Iran and its influence. to increase the whole region

    Keywords: Eu, Human Rights, terrorism, Nuclear
  • Javad Biglari *, Masoud Akhavankazemi Pages 64-89

    Today the opponents for overthrew the governments,spread fake news and make the atmosphere of the society tense to reduce the political participation of citizens in elections and threaten national security.They do Now the question is, what are the security risks of social networks playing a role in elections? In response to the above question, the hypothesis was raised that the use of social networks by the opponents in the election process can lead to a change in the voting behavior of citizens and as a result threaten national security.In this article, a combined theoretical framework is used to show the role of social networks in elections, and an explanatory method is used to identify the security harms of the presence of social networks in elections.This research has been done with the aim of investigating the social-political consequences of the security damage of the role-playing of social networks in the elections.

    Keywords: Security Damages, Social Networks, Mass Media, Elections
  • Mohammad Bidgoli *, Asghar Rajabi Dehborzoei Pages 90-108

    Iran-US relations have a long history full of ups and downs. The Shah, who felt a power vacuum in the region with the withdrawal of England from the Persian Gulf, tried to fill this vacuum with the help of the United States. The present study seeks to answer the question of how the American foreign policy during the era of Nixon and Carter was towards Iran during the second Pahlavi period. . They had the same strategy for Iran's oil. The current research method is qualitative . The results show the fact that due to reasons including the geopolitical position of the Persian Gulf, the existence of oil reserves, the Soviet Union's attempt to penetrate this region as commonalities, and the differences of these two presidents, their differences in oil policy, as well as Nixon's friendly policy and Carter's human rights policy pointed out.

    Keywords: Second Pahlavi, Jimmy Carter, Richard Nixon, Foreign policy
  • Saeed Darabnia, Hossein Karimifard *, Jahanbakhsh Moradi, Ali Bakhtiyarpour Pages 109-145

    The issue of good governance and its indicators have influenced the approach of governments on most of the basic issues. The current study seeks to examine the relationship between good governance and human security in Iran. It seems that there is a direct relationship between good governance indicators and human security. In such a way that the poor condition of the index of the right to comment and answer and the rule of law has led to the failure of human security. In order to carry out this research, descriptive-analytical research method and field survey have been used. The results of the research say: the degree of representation of rulers from social classes, the probability of success in suing the government, freedom of speech and political gatherings, political processes in holding elections, the rate of committing Among the issues, organized crimes and holding public gatherings have the most impact.

    Keywords: Good governance, Human Security, Right to comment, answer, Rule of law
  • Vahid Farhadifar, Iraj Ranjbar * Pages 146-176
    The "proportionality" of "human development" and "political stability" in Iran after the revolution of the original issues formed the articles. However, according to the theoretical framework of the Amartya age, the age of development will not be achieved except with the focus on "man" and for "man". Hence, "political stability" is in the position of a mediating variable; Development and dependence on institutionalization and deepening of stability in the political structure of a society and the peaceful transfer of positions within a framework based on public consent. The findings of the study indicate that the main reason for the transition to comprehensive development in post-revolutionary Iran is the fragility of political stability, especially in the field of Iranian bio-world mentality. The information required to evaluate the hypothesis has been "judged" through the "collected" documentation method and the collected information using analytical and interpretive methods.
    Keywords: development, Human Development, Social capital, Social Justice