فهرست مطالب

پژوهش های سیاسی و بین المللی - پیاپی 56 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 56 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد آقا علیخانی *، اصغر پرتوی، مهدی ذاکریان امیری صفحات 1-22

    مفهوم توسعه در جمهوری اسلامی ایران بر پایه رقابت ها و مشارکت ها نهادینه شده است، و توجه به آینده این دو عامل نشان دهنده قوت یا ضعف در نظام جمهوری اسلامی می باشد. مشارکت افزایی، به عنوان روندی چندبعدی از مولفه های زیادی تاثیر پذیرفته یا بر آن ها تاثیر می گذارد؛ به گونه ای که تحقق آن، مستلزم کار گروهی، ثبات بخشی فکری - رویه ای کارگزاران نظام، نسبت به روندهای مثبت تاثیرگذار و هم افزایی بهینه ظرفیت ها و زیرساخت های بالقوه و بالفعل است. لذا سوال مقاله حاضر این است که چه راهبرهای آینده پژوهانه ای در جهت افزایش رقابت و مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران وجود دارد؟ تحقیق حاضر از نوع تحلیلی – توصیفی با رویکرد آینده پژوهی، با استفاده از روش سناریو پردازی است. یافته ها حکایت از سناریو پردازی در قبال آینده ای مطلوب در برابر جامعه مدنی نسبت به مشارکت سیاسی دارد؛ که شامل سناریوی ممکن؛ سناریوی محتمل؛ سناریو آینده مطلوب اشاره نمود.

    کلیدواژگان: انتخابات، مشارکت سیاسی، رقابت سیاسی، آینده پژوهی
  • مصطفی رجبی باقرآباد، زهره نیک فرجام *، طهمورث شیری صفحات 25-50

    پرواضح است که شیوع بیماری های واگیردار، در بسیاری از موارد سبب ایجاد بحران و اضطرار می شوند و دولت با توجه به اینکه دارای گسترده ترین وظایف و اختیارات در مواجهه با پاندمی است که تخلف از آنها انواع مسیولیت های دولت را در پی خواهد داشت. بنابراین هدف این پژوهش، مطالعه و بررسی این دست از وظایف و اختیارات دولت بویژه در پاندمی اخیر کووید 19 انتخاب شده که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، یافته ها حاکی از آن است که دولت باتوجه به مبانی فقهی و حقوقی قاعده لاضرر و مسیولیت تامین سلامت جامعه بنابر میثاق های بین-المللی و اصولی از قانون اساسی باید پاسخگوی مدیریت شرایط بحران ناشی از پاندمی باشد و در صورت عدم التزام به انجام وظیفه، انواع مسیولیت دولت را به همراه دارد. همچنین می توان به اقدامات پیشگیرانه، اقدامات درمانی و کنترل پاندمی و همچنین اقدامات حمایتی بخصوص برای اقشار آسیب پذیر از جمله وظایف دولت تعریف نمود.

    کلیدواژگان: مسیولیت دولت، کرونا، شیوع بیماری های فراگیر، وظایف و اختیارات دولت
  • مهدی شفقتی *، امیرهوشنگ میرکوشش، سعید کامیابی، معصومه زهیری صفحات 51-68

    آب به عنوان ارزشمندترین عامل حیات بوده از این رو، کمبود منابع آبی، نقش مهمی در تشدید تنش های موجود و بحرانهای جدید بین ملتها و حکومتها دارد. رقابت برای منابع آب مشکلاتی را موجب خواهد شد. بسیاری از کشورها با معضل کم آبی مواجه بوده و در آستانه تنش آبی قرار دارند. بنابرین ضمن یک تحقیق میان رشته ای، پیوند علم سیاست و علم هیدروپلتیک در موضوع اختلاف های حاکم بر رودهای مرزی ایران به راهکارهای برون رفت از اختلافات مرتبط با همسایگان شمال شرق پرداخته می شود . در تحقیق مورد نظر با روش تحقیق حاضر با توجه به هدف آن توسعه ای کاربردی است. در این پژوهش در راستای استراتژی استقرایی قیاسی از دو روش کیفی و کمی استفاده به عمل آمده است و بر پایه تعیین سناریو های احتمالی به تبیین اهمیت موضوع دپپلماسی در زمینه آب بخصوص با دو کشور همسایه پرداخته خواهد شد .

    کلیدواژگان: دیپلماسی، افغانستان، ترکمنستان، سناریو ها، ایران و آب
  • سعید اسلامی *، امیر مسعود تدین، فاطمه سلیمانی پورلک، امین معزی دیلمی صفحات 69-97

     یکی از شاخص ترین فلاسفه سیاسی که آثارش را به مسیله نابرابری اختصاص داده روسوی فرانسوی است(1712-1778) او در مقاله معروف گفتاری در باره نابرابری ادعا می کند که اولین عامل تاریخی نابرابری پدیده مالکیت خصوصی است. لذا این تحقیق با اتکا بر چارچوب نظری دموکراسی رادیکال موف تلاش نموده تا به این سوال پاسخ دهد که که فرض روسو بر چه مبادی نظری استوار است. وراه حل روسو برای خروج از بحران نابرابری چیست؟ حاصل این تحقیق نشان می دهد که مفروض روسو با نقد آموزه های کلیسای کاتولیک ؛ هابز وجان لاک خاصه در نقد نظری هابز در لویاتان بر سه محور اساسی : نقد وضع طبیعی/ قانون طبیعی، مقابله قوی و ضعیف و ماهیت حاکمیت استوار است و راه حل روسو برای خروج از بحران قرارداد متکی بر آزادی است که منجر به یگانگی قرارداد خواهد شد.

    کلیدواژگان: نابرابری، مالکیت، روسو، انسان طبیعی، قرارداد و آزادی
  • مهشین سیاوش پوری، محمدرضا تاجیک *، حسینعلی نوذری صفحات 93-113

    امروزه ما به عملکرد نهادها و احزاب سیاسی، و به سنت ها و ایدیولوژی ها، به مکاتب فکری و فلسفی به ارث رسیده به دیده شک می نگریم و فقدان مفاهیم و روش های نو در نظریه پردازی سیاسی را به شدت احساس می کنیم. در این مقاله نگارنده بحث را از چیستی و ماهیت سوژه آغاز می کند، سپس نقش و حضوری دیگری در انقیاد آن را نشان دهد و نهایتا سیاست واستتیک رانسیر را برای تعریف جدیدی از سوژه را پیشنهاد می دهد، زیرا به باور رانسیر برای تحقق برابری و دموکراسی می بایست فراتر از مرزهای فلسفی و جامعه شناختی رفت . برای او استتیک حوزه ایی است که راه برای زیستن برابر فرد در جامعه هموار می سازد. در این راستا، همزمان با شرح مفاهیم کلیدی نظریه رانسیر چون توزیع امر محسوس، نظم پولیسی و برابری به چگونگی فراروی نظریه استتیک رانسیراز مباحث و نظریات فلسفی و گفتمانی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: دموکراسی، برابری، توزیع امر محسوس، خنثی سازی، استتیک
  • خسرو مهرعلیان *، بیت الله دیوسالار، فخرالله مولایی صفحات 119-145

    هدف از پژوهش حاضر تحریم های سیاسی و تاثیر آن بر قرار داد ها با تکیه بر راهکار فقهی و حقوقی می باشد و روش پژوهش توصیفی – تحلیلی است در شرایط کنونی قراردادها و تعهدات، تحت تاثیر شدید شرایط سیاسی کشور قرار گرفته و افزایش روز افزون قیمت و عدم ثبات در بازار منجر به ضرر شدیدی به متعهد گردیده است در برخی موراد تحریم ها ادامه حیات قراردادها را غیر ممکن ساخته و با عنایت به اینکه در نظام حقوقی ،ایران اصل لزوم قراردادها حاکم است میتوان با توجه به مبانی فقهی از جمله قاعده لاضرر قرارداد منعقده بین متعاملین را بازبینی کرد. محاکم این فرایند را تبدیل تعهد تلقی نموده و تعدیل آنرا مجاز نمیدانند؛ اما می توان در اثر حوادث پیش بینی ناپذیر مفاد قرار داد را بازبینی و بر اساس قواعد فقهی راه حل روشن و صریح در این موارد ارایه نمود .

    کلیدواژگان: نظام بین الملل، تحریم، تحریم های سیاسی، قرار داد، فقهی و حقوقی
  • محمد نصیری، گارینه کشیشیان سیرکی *، سید علی مرتضویان فارسانی صفحات 146-172

    اگر آپولون را نماد نظام مندی، عقلانیت و نظم بدانیم،کانت قصد دارد با راهبردی نظام مند بر پایه عقلانیت صلح را در جهان حکمفرما کند.کانت معتقد است جنگ باید به عنوان آخرین راه حل با نهایت احترام برای زندگی و کرامت انسانی در نظر گرفته شود. جنگ تنها زمانی باید مورد استفاده قرار گیرد که تمام ابزارهای دیگر برای حل مناقشه به پایان رسیده باشد. از دیگر سو اگر دیونیسوس را نماد سرمستی، شور و شعف، تابو شکنی بدانیم، نیچه اخلاق را یک ساختار انسانی می دانست که در طول تاریخ از آن برای سرکوب و کنترل مردم استفاده شده است. بنابراین صلح نشانه ضعف و انحطاط و محصول ذهنیت گله است. قدرت واقعی از درگیری و مبارزه حاصل می شود. مبارزه با قاعده هایی که مدرنیته با نگاه عقلانیت محض بر زندگی انسان مسلط کرده است و محصول آن انسانی ماشینی شده است. نیچه صلح را بخش ضروری زندگی می دانست اما به شرطی که مبتنی بر قدرت باشد. فهم چیستی و صورت بندی نقد این دو اندیشمند بر صلح و جنگ و چگونگی تفسیر آن ها از آن، مساله محوری این مقاله است. نیچه معتقد بود که صلح به خودی خود یک هدف نیست، بلکه وسیله ای برای رسیدن به هدف است و استدلال کرد که صلح برای توسعه اشکال بالاتر فرهنگ و تمدن ضروری است، اما نباید آن را به قیمت خلاقیت و پیشرفت دنبال کرد. از آن سو کانت معتقد بود کشورها باید به سوی نظم جهانی صلح آمیزتری که در آن منازعات به جای خشونت از طریق گفتگو حل و فصل می شوند، تلاش کنند.

    کلیدواژگان: نیچه، کانت، جنگ، صلح، آزادی و جامعه
|
  • mohammad Agha alikhani *, Asghar Partovi, Mehdi Zakerian Pages 1-22

    The concept of development in the Islamic Republic of Iran is institutionalized based on competition and partnerships, and paying attention to the future of these two factors indicates the strength or weakness of the Islamic Republic system. Increasing participation, as a multidimensional process, affects or is influenced by many components; In such a way that its realization requires teamwork, intellectual-procedural stability of the system's agents, in relation to positive trends and optimal synergy of potential and actual capacities and infrastructures. Therefore, the question of the present article is, what are the future-oriented guidelines for increasing competition and political participation in Iran? The current research is analytical-descriptive with a future research approach, using the scenario method. The findings indicate a scenario development for a favorable future for civil society in relation to political participation; which includes the possible scenario; possible scenario; He pointed out the favorable future scenario.

    Keywords: political participation, elections, Political Competition, Future Studies
  • Mostafa Rajabi Bagherabad, Zohreh Nikfarjam *, tahmures shiri Pages 25-50

    It is clear that the spread of infectious diseases causes crises and emergencies in many cases, and the government, considering that it has the broadest duties and powers in the face of a pandemic, the violation of which will result in all kinds of responsibilities of the government. Therefore the purpose of this research is to study the duties of the government, especially in the recent covid-19 pandemic, which was done with a descriptive and analytical method. According to international covenants and principles of the constitution, the health of the society should be responsible for the management of the crisis conditions caused by the pandemic, and in case of non-commitment to the duty, it brings all kinds of responsibilities of the government. It can also be defined as preventive measures, treatment measures and pandemic control, as well as support measures, especially for vulnerable groups, including the duties of the government.

    Keywords: Coronavirus, spread of widespread diseases, duties, powers of the government, responsibility of the government
  • Mehdi shafaghati *, Amir houshang Mirkooshesh, saeid kamyabi, masoumeh zahiri Pages 51-68

    Water is the most valuable factor of life, therefore, the lack of water resources plays an important role challenges between nations and governments. Competition for water resources will cause problems. Today, many countries are facing the problem of water shortage and are on the verge of water stress. in addition to an interdisciplinary research, the connection of political science and hydro politic science in the issue of the disputes governing the border rivers of Iran should be addressed to the solutions of the disputes related to the northeast neighbors. In the intended research with the research method and the current research according to its purpose, it is developmental-duplicative. In this research, in line with the inductive-comparative strategy, two qualitative and quantitative methods have been used, and based on the determination of possible scenarios, the importance of diplomacy in the field of water, with two neighboring countries, will be explained.

    Keywords: Diplomacy, Afghanistan, Turkmenistan, Scenarios, Iran, Water
  • saeed eslamee *, Amirmasoud Tadayon, fatemeh soleymani pourlak, Amin Moezi Dailami Pages 69-97

    One of the most significant political philosophers who devoted his works to the problem of inequality is the French Rousseau. In his famous article "A Discourse on Inequality", he claims that the first historical cause of inequality is private property. Therefore, this research with the theoretical framework of radical democracy, Moff, tried to answer the question of what theoretical basis is based on Russober's hypothesis. What is Rousseau's solution to get out of the crisis of inequality? The result of this research shows that Rousseau's assumption is in line with the criticism of the teachings of the Catholic Church, Locke, especially in the theoretical criticism of Hobbes in Leviathan. There are three main axes: criticism of the natural state/natural law, strong opposition and weak and the nature of sovereignty is stable, and Rousseau's solution to the crisis of contract relies on freedom, which will lead to the unity of contract.

    Keywords: Inequality, ownership, Rousseau, natural man, Contract, Freedom
  • mahshin siavashpoori, mohammadreza tajik *, Hoseinali Nowzari Pages 93-113

    Today, the culture and actions of individuals are very different from those of the past. We are skeptical of the functioning of political institutions and parties, of traditions and ideologies, of inherited intellectual and philosophical schools, and the lack of new concepts and methods in political theorizing is strongly felt. do. In this article, it is written that the discussion begins with the nature of the subject, then shows the role and presence of the "other" in its subjugation, and finally proposes Rancière's policy and aesthetics for the liberation of the subject democracy must go beyond philosophical and sociological boundaries. For him, aesthetics are areas that pave the way for living as equals in society. In this regard, along with describing the key concepts of Rancière's theory such as the distribution of the tangible, police order and equality, how aesthetic theory is transcended by philosophical and discourse topics and theories.

    Keywords: equality, Distribution of the sensebel, neutralization, Democracy, Aesthetics
  • khosro *, Beytollah Divsalar, Fakhrollah Molai Pages 119-145

    The purpose of the current research is political sanctions and its impact on contracts based on jurisprudence and legal solutions, and the research method is descriptive-analytical. In the current conditions of contracts and obligations, they are heavily influenced by the political conditions of the country and the increasing price. And the lack of stability in the market has led to a severe loss to the obligee, who must compensate for it. It may cause unbearable difficulties for the obligee and lead him to the abyss of economic collapse. Now the question is whether the commitment of these people is still binding according to the sanctions or it can be changed according to the changes in the situation. However, due to unforeseen events, it is possible to revise the provisions of the contract and provide a clear and explicit solution in these cases based on jurisprudence.

    Keywords: Sanction, International system, Political sanctions, Contracts, Jurisprudence, Legal
  • Mohammad Nasiri, Garineh Keshishyan Siraki *, Seyed Ali Mortazavian Farsani Pages 146-172

    If we consider Apollo as a symbol of systematicity, rationality and order, Kant intends to rule peace in the world with a systematic strategy based on rationality. Kant believes that war should be considered as the last solution with the utmost respect for human life and dignity. to be War should only be used when all other means of conflict resolution have been exhausted. On the other hand, if we consider Dionysus as a symbol of drunkenness, passion and breaking taboos, Nietzsche considered morality as a human structure that has been used throughout history to suppress and control people. Therefore, peace is a sign of weakness and degeneration and a product of herd mentality. Real strength comes from conflict and struggle. Struggle with the rules that modernity has dominated human life with the view of pure rationality and its product has become a machine human. Nietzsche considered peace to be a necessary part of life, but on the condition that it is based on power. Understanding what and formulating the criticism of these two thinkers on peace and war and how they interpret it is the central issue of this article. Nietzsche believed that peace is not an end in itself, but a means to an end, and argued that peace is necessary for the development of higher forms of culture and civilization, but it should not be pursued at the expense of creativity and progress.

    Keywords: Nietzsche, Kant, War, Peace, Freedom, Society