فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 51 (شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سهیلا نادری زرنه، محمد توحیدفام*، احمد بخشایش اردستانی، علی اکبر امینی صفحات 1-19
    هدف اصلی مقاله حاضر، تبیین جایگاه آزادی در فلسفه سیاسی آیزایا برلین است. سوال اصلی مقاله این است که آزادی در فلسفه سیاسی آیزایا برلین دارای چه جایگاهی است؟ در پاسخ این فرضیه مطرح شده است که در فلسفه سیاسی آیزایا برلین، آزادی به عنوان مهم ترین مولفه در جهت مقابله با استبداد مطرح است. نتایج مقاله حاضر نشان می دهد که به واسطه وجود استبداد در جوامع مختلف و به خصوص جهان سوم، توده های مختلف باید با استفاده از ابزارهای مختلف در جهت دستیابی به آزادی گام بردارند تا بتوانند استبداد را از میان بردارند. در واقع از دیدگاه برلین، آزادی به عنوان اصلی ترین مانع در جهت مقابله با استبداد مطرح است. نوع روش تحقیق در این مقاله از نظر هدف بنیادی و از نظر ماهیت تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: آیزایا برلین، آزادی مثبت، آزادی منفی، کثرت گرایی، لیبرالیسم
  • سها سپانلو، مریم مرادی*، سید باقر میرعباسی صفحات 21-39

    صنعت هوانوردی کشور از سال 1979 تا به امروز با تحریم های مختلف رو به رو بوده است و دامنه این تحریم ها از 2007 به بعد رو به افزایش است. سند برجام و قطعنامه 2231 نیز نتوانست تاثیر بسزایی برای حل آثار مخرب تحریم ها بر صنعت هوانوردی ایران داشته باشد. سوال اصلی تحقیق حاضر بدین صورت است که تحریم های بین المللی چه تاثیراتی از منظر نظام حقوقی بین المللی بر صنعت هوانوردی ایران داشته است؟ نتیجه تحقیق به این صورت است که این تحریم ها حتی بر تامین قطعات و خدمات فنی مورد نیاز هواپیماها نیز تاثیر گذاشته است. تحریم ها به صورت مستقیم خرید هواپیماهایی که دارای بیش از 10% فناوری آمریکایی می باشند را هدف قرارداده است؛ هواپیمایی روسی و کلیه خرید و فروش هایی از این دست مستقیما باید با مجوز وزارت خزانه داری آمریکا انجام گردد در غیر این صورت شرکت واسطه نیز تحت تحریم های ثانویه آمریکا قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: صنعت هوانوردی، هواپیمایی تجاری، تحریم های بین المللی
  • رضا ابراهیمی آغ اسمعیلی، ابوالفضل رنجبری*، ناصر رهبر فرش پیرا صفحات 41-61
    برابری و عدم تبعیض در برخورداری از تامین اجتماعی یکی از اصول اساسی و بنیادین اسلام بوده و در این مکتب الهی تمامی آدمیان به اعتبار خلقت انسانی و اصل انسانیت با هم برابرند و کسی را بر دیگری هیچگونه امتیاز و برتری نیست و به تعبیر قرآن مجید همه انسانها از یک نفس واحد خلق شده اند. قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز با الهام از تعالیم آسمانی، برخی از اصول خود را بدان اختصاص داده و دولت را به عنوان متولی تامین اجتماعی در جامعه قلمداد نموده، هر چند که حوزه شمول تامین اجتماعی بسیار گسترده می باشد، اما قانونگذار، مکانیسم هایی را به جهت حمایت مالی دولت از تامین اجتماعی مدنظر قرار داده است، با این وصف از جمله مبانی مهم مداخله دولت در نظام تامین اجتماعی را می توان قانون اساسی و اسناد بین المللی دانست که در این مقاله به روش توصیفی اسنادی رویکرد حمایتی دولت و اصل برابری در برخورداری از تامین اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته. نتیجه حاصله آنکه دولت نیز اهدافی در این حوزه برای خود متصور است که از جمله آنها می توان به تضمین رفاه اجتماعی، استمرار در عدالت توزیعی، برابری و منع تبعیض و همچنین اعمال حاکمیت از آن دست محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: برابری، تامین اجتماعی، دولت، رفاه، عدم تبعیض، مردم
  • امیررضا خطیر، مجتبی مقصودی*، سعید اسلامی بیدگلی صفحات 63-84

    این مقاله از منظر جامعه شناسی سیاسی و نقش نیروهای اجتماعی، به شناسایی و تحلیل مولفه های بازدارنده  توسعه بازارسرمایه در دهه اول انقلاب اسلامی می پردازد. براین اساس سوال اصلی که مطرح می شود این است که چه رابطه ای بین نظام سیاسی و بازارسرمایه در دهه اول انقلاب وجود داشته است؟ فرضیه پژوهش نیز این است که " نظام سیاسی در دهه اول انقلاب تحت تاثیر نیروهای اجتماعی فعال، ماهیتی ضد سرمایه داری داشته و مانع توسعه بازار سرمایه بود".  در این پژوهش با استفاده از رهیافت تاریخی و روندپژوهی تاریخی- تحلیلی و بهره گیری از مطالعه کتابخانه ای و همچنین مصاحبه با مدیران وقت بورسی کشور مسیر توسعه بازارسرمایه ایران و رابطه نظام سیاسی  با آن بررسی شد. بر اساس داده های این پژوهش نتایج تحقیق نشان می دهد که دولت ها و ساختار نیروهای اجتماعی فعال در دهه اول انقلاب مانع توسعه بازارسرمایه بوده اند.

    کلیدواژگان: بازارسرمایه، انقلاب اسلامی، دولت، نیروهای اجتماعی
  • عبدالسلام مام عزیزی، احسان شاکرخویی*، علیرضا اسمعیل زاد صفحات 85-102
    هدف از این مقاله، بررسی تیوری هرمنوتیک در توسعه سیاسی می باشد. زیرا شناخت سیاسی از طریق هرمنوتیک سبب می گردد تا بسیاری از سوءتفاهمات و اختلافات سیاسی از بین رود. از این رو که لازمه در صحنه بودن مردم کشور، وجود آگاهی و شعور سیاسی است که منجر به توسعه سیاسی می گردد. همچنین برآیند دور هرمنوتیک در تاثیر فهم از پیش فهم، منجر به تفسیر و تصمیم گیری فرد می شود. برای بررسی این موضوع، در ابتدا به تعریف واژه هرمنوتیک پرداخته می شود. سپس نظریات نظریه پردازان در قلمرو و شناخت هرمنوتیک مطرح می گردد. در مرحله بعد به عوامل تاثیرگذار در هرمنوتیک پرداخته می شود. در نهایت با ارایه مصادیق تاریخی، نقش هرمنوتیک ضرورت توجه به هرمنوتیک در سیاست مورد توجه قرار می گیرد.  از مهم ترین نتایج این تحقیق، خودآگاهی مردم و نقش فعال مردم در امور سیاسی است که منجر به توسعه سیاسی می گردد.
    کلیدواژگان: تئوری، توسعه، سیاست، هرمنوتیک
  • سمیه فرجی هارمی، علیرضا خدامی*، مجیدرضا کریمی صفحات 103-118
    این مقاله با هدف بررسی رابطه  اینترنت و گرایش به هویت ملی در بین  دانشجویان  دانشگاه ازاد اسلامی  شیراز پرداخته  است. روش تحقیق در این پزوهش پیمایش بوده است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد شیراز در سال تحصیلی 99- 1398تشکیل می دهند. حجم نمونه 380 نفر و روش نمونه گیری به صورت دو مرحله ای با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی و سپس نمونه گیری سهمیه ای متناسب انجام گرفته است. داده ها با استفاده از تکنیک های آمار استنباطی، و آمار توصیفی به کمک نرم افزار های آماری SPSS ,AMOS مورد توصیف و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین میزان استفاده از اینترنت، انگیزه و هدف، مشارکت و فعال بودن دانشجویان در کاربرد این تکنولوژی ارتباطی رابطه معنادار مثبت و بین نوع استفاده دانشجویان و هویت ملی رابطه معنادار منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: هویت جمعی، هویت ملی، اینترنت، دانشجویان
  • مجید امیدی شهرکی، فریدون اکبرزاده*، بهرام یوسفی، لنا عبدالخانی صفحات 119-139

    با وجود توسعه شبکه های اجتماعی به عنوان یکی از ابزارهای نوین در عصر اطلاعات، همچنان رسانه های خبری سنتی کارکردهای ویژه ای دارند و حاکمیت از آنها برای تبلیغ اهداف خود بهره می برد. در این پژوهش رویکرد رسانه ای صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران و روزنامه ایران با هدف انعکاس اخبار فرهنگی و سیاسی از سال 1392 تا پایان 1398 بررسی شد. فرضیه اصلی این مطالعه مبتنی بر این بود که صداو سیما و روزنامه دولتی ایران در ادوار مختلف دولت ها تاثیرپذیری زیادی از سیاست های دولتی دارند. یافته ها نشان داد بین پرداختن روزنامه ایران به موضوع های سیاسی نسبت به موضوع های دیگر تفاوت معناداری وجود دارد همچنین در سطح خطای پنج درصد، میزان انعکاس خبرهای فرهنگی در شبکه خبر نسبت به خبرهای دیگر تفاوت معناداری وجود داشت. آزمون مجذور کای نیز با اطمینان 95 درصد تایید کرد که درباره میزان توجه به محور پرونده هسته ای و تحلیل رویدادهای خبری بین روزنامه ایران و شبکه خبر صداوسیما تفاوتی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: رسانه حاکمیتی، شبکه خبر، روزنامه ایران، خبرهای سیاسی، خبرهای فرهنگی
  • حبیب شیخی، محمد سلطانی فر*، افسانه مظفری صفحات 141-158
    با شناخت نقاط ضعف و قدرت سینمای ایران می توان، با جلوگیری از اسلام هراسی و ایران ستیزی در سطح بین الملل، زمینه های آگاهی و ارتقاء فرهنگی درون جامعه را  فراهم نمود. لذا هدف این پژوهش شناسایی مولفه ها و شاخص های دیپلماسی فرهنگی سینمای ایران بوده و چگونگی وضعیت موجود ابعاد و مولفه های فوق در سینمای ایران و فاصله آن با وضعیت مطلوب از پرسش های اساسی است. درمطالعه بازنمایی مولفه های فوق از روش آمیخته استفاده شده است، سپس پرسشنامه محقق ساخته ای بالغ بر60 مورد ازمولفه های فرهنگی، شناسایی و بررسی شد. جامعه آماری در فاز اول پژوهش متشکل ازمجموعه ای از خبرگان حوزه سینما ودیپلماسی می باشند. در نمونه گیری از تکنیک گلوله برفی و در ادامه از سه نوع پرسشنامه دلفی، مقایسات زوجی و وضعیت مولفه های دیپلماسی فرهنگی درقالب ابعاد پنجگانه ملی، دینی، فرهنگی، سیاسی و تکنیکی درسینمای ایران استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها، نشان داد که بازنمایی مولفه مولفه های دیپلماسی فرهنگی در سینمای ایران از وضعیت مطلوب فاصله دارند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، سینما، هویت دینی، سیاسی، هویت ملی
  • جواد علیائی، طیبه عارف نیا*، عباس سماواتی صفحات 159-178

    کشورها بدون ایجاد روابط درعرصه جهانی قادر به اداره حکومتشان نیستند.برقراری هر ارتباطی نیازمند در نظر گرفتن مصلحت و شناخت طرف مقابل بوده که در عرصه روابط بین الملل بدون شناخت دشمن این روابط منجر به نابودی و استثمار کشورمقابل می گردد.کشور ایران که زمانی روابط در همه عرصه ها بر اساس خواست وتامین منافع کشورهای مقابل بوده است،بعد از پیروزی انقلاب رابطه با استعمارگران بدلیل عدم تامین مصالح قطع و همین موضوع باعث دشمنی گردید.سیوال اینست که ضرورت دشمن شناسی در روابط بین المللی چه جایگاهی داشته و در حالت اضطرار برقراری روابط آیا نافی ضرورت شناخت دشمن می باشد؟این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخ آن و بررسی دشمن ازدیدگاه قرآن و ورایات و اصول حاکم بر سیاست خارجه و نفی هرگونه ارتباط یک طرفه و تسلط بیگانگان بوده و مذاکرات را منوط به شناخت دشمن وتوطیه های آنها می داند.

    کلیدواژگان: دشمن شناسی، مبانی فقهی روابط، اهداف و دسیسه ها، روابط اضطراری
  • سلمان توحید ی فر، مسعود مطلبی* صفحات 179-202
    تامین اجتماعی راه کار قانونی یا عملی در زمینه عمومی است که برای امنیت اقتصادی و رفاه اجتماعی اشخاص و خانواده آنان در قبال نقصان درآمدی ناشی از بیکاری، پیری و یا فوت و هم چنین ارتقاء رفاه از طریق خدمات عمومی و حمایت های اقتصادی طراحی می شوند . هدف این پژوهش بررسی جایگاه حق در تامین اجتماعی در دولت های پس از انقلاب می باشد. روش پژوهش، توصیفی و پس رویدادی مبتنی بر رویکرد فازی است. در این پژوهش از داده های موجود در پایگاه داده های معتبر داخلی از جمله بانک مرکزی  و سازمان تامین اجتماعی استفاده شده است. برای پردازش و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Excel, SPSS, fs/QCA استفاده شده است. نتایج نشان داد که درآمدهای تامین اجتماعی شرطی لازم برای کاهش بیکاری، فقر و برخوداری از حق مسکن ورفاه اجتماعی خوب است.
    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، حق درتامین اجتماعی، مسکن، دولت های پس از انقلاب
  • مهدی حسنوند، محمدرضا یزدانی زازرانی*، مهناز گودرزی صفحات 203-220

    هدف اصلی سیاستگذاری مالیاتی، تامین منابع مالی دولت هاست،  اما گاهی شاهد نارسایی های نظام مالیاتی در بعد اجرایی هستیم. آسیب شناسی سیاستگذاری مالیاتی در ایران حاکی از آن است که بیشترین مسایل در این فرایند مربوط به مرحله اجرا است. پرسش اصلی پژوهش پیش رو آن است که عوامل علی موثر در ضعف اجرای سیاست های مالیاتی در ایران چیست؟ مشارکت کنندگان پژوهش به شیوه هدفمند انتخاب شده اند و داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق با 33 نفر از کارشناسان گردآوری شده است. داده های این پژوهش با استفاده از روش ترکیبی تجزیه و تحلیل شده اند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که عدم تمکین مالیاتی در بین مودیان (فرار مالیاتی)، فقدان وجود پایگاه اطلاعات یکپارچه اقتصادی و مالی، عدم دسترسی به اطلاعات اقتصادی مودیان، جابجایی های متعدد و سیاسی برای مدیران نظام مالیاتی، تعدد آیین نامه ها و بخشنامه های مالیاتی و مغایرت با یکدیگر به ترتیب از جمله مهمترین علل ضعف در سیاست گذاری مالیاتی در ایران هستند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، سیاستگذاری مالیاتی، اجراپژوهی، نظریه داده بنیاد، ایران
  • علی کرم جلیل پیران، نادر مردانی*، منصور عطاشنه صفحات 221-241
    از نظر حقوق بین الملل منابع حق پناهندگی سندهای حقوقی مهمی هستند که در آنها هنجارها و مقررات حقوقی مربوط به حق پناهدگی را می توان یافت. در رابطه با عدم بازگرداندن پناهندگان و مهاجران غیر قانونی به وطن اصلی آنها، مقررات بین المللی و ملاحظات حقوق بشری نقش مهمی ایفا می نمایند. هدف نوشتار حاضر بررسی و تبیین اسناد بین المللی در جهت بررسی جایگاه مهاجران می باشد. این پژوهش تحلیلی- توصیفی و روش آن جمع آوری کتابخانه ای است. فرضیه آن، این است که به نظر می رسد اسناد اغلب به عنوان مبنا واصولی مبرهن برای رفتار با پناهندگان و حمایت بین المللی از آنها به رسمیت شناخته شود. حال سوال اینکه آیا اسناد اغلب میتوانند به عنوان مبنا یا اصولی رفتار با پناهندگان و حمایت بین المللی از آنها به رسمیت بشناسد؟ نتیجه حاصله اینکه در اعلامیه جهانی حقوق بشر، کنوانسیون 1951 ،پروتکل 1967و دیگر اسناد معتبر بین المللی و منطقه ای به حق پناهندگی تصریح شده ولی نظام عام حمایت از حقوق پناهندگان، همان کنوانسیون 1951 ژنو و پروتکل اصلاحی آن است.
    کلیدواژگان: مهاجران، اسناد بین المللی، کنوانسیون 1951، حقوق
  • شهرام احمدپور، پرویز احدی*، یوسف ارجمند، فیروز راد صفحات 243-269

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه ریزی پابرجا بر حوزه فناوری اطلاعات، فناوری هوافضا و حوزه زیستفناوری درجمهوری اسلامی ایران می باشد. در این پژوهش از ابزار سیاست گذاری برنامه ریزی پابرجا به عنوان روش های پسابرنامه ریزی بهره گرفته شده است. حوزه های فناوری اطلاعات، فناوری هوافضا و حوزه زیست فناوری نمونه های مورد مطالعه بوده اند. سندهای توسعه ای سیاست گذاری در این سه حوزه مورد تحلیل قرار گرفته اند. بر اساس نتایج، سیاستها به چهار دسته خیلی پابرجا، پابرجا، تاحدی پابرجا و غیرپابرجا تقسیم بندی شد. سیاست های ابزاری در سندهای توسعه فناوری کشور در سه حوزه مورد مطالعه مقایسه شدند. بر اساس نتایج سند حوزه فناوری اطلاعات بیش از دو سند دیگر دارای پابرجایی است و سند زیست فناوری دارای کمترین میزان پابرجاییاست. در سند زیست فناوری نه تنها میزان پابرجایی پایین است، بلکه دارای تناسب با همدیگر نیز نیستند و مواردی که در سند مهمتر بوده است، پابرجایی کمتری دارد. مقایسه میان وابستگی به حوزه های فناوری و وابستگی به سناریوها نشان میدهد که سیاست ها بیشتر به سناریوها وابسته هستند تا به حوزه های فناوری.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی پابرجا، حوزه فناوری اطلاعات، فناوری هوافضا، حوزه زیستفناوری
  • نیلوفر صادقی، عباس پورهاشمی*، علی مشهدی، علی فقیه حبیبی صفحات 271-294

    فناوری نانو و کاربردهای گوناگون آن بویژه در حوزه محیط زیست نه تنها سبب پیشگیری و رفع آلودگی های زیست محیطی وحفاظت از محیط زیست شده بلکه موجبات دستیابی به توسعه پایدار را نیز فراهم ساخته است.البته خطرات احتمالی تعدادی از نانومواد می تواند تخریب یا آلودگی محیط زیست را نیز به دنبال داشته باشد.پیشرفت های سریع فناوری نانو رژیم های قانونگذاری سنتی در حقوق بین الملل و رژیم های حقوق ملی را ازجمله درحوزه محیط زیست با چالش مواجه کرده است.مساله این تحقیق،بررسی خلاهای حقوقی فناوری نانو است که با هدف تعیین چالشهای حقوقی موجود دربکارگیری این فناوری وهمچنین ارایه راهکارهای حقوقی انجام شده است.مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی بوده و در نهایت به این نتیجه رسیده است که چنانچه بین بخش های گوناگون نظام مقرراتی در سطح ملی و بین المللی تلاش هماهنگ صورت بگیرد امکان رفع چالش ها وجود دارد و می تواند منجر به توسعه مقررات در سطوح ملی و بین الملل گردد.تدوین قوانین جدید و خاص برای رفع کاستی های سیستم نظارتی موجود، یکی از راهکارها به حساب می آید.

    کلیدواژگان: فناوری نانو، حقوق ایران، حقوق بین الملل، حفاظت محیط زیست، چالش های حقوقی
  • غلامرضا رستمی فر، صالح یمرلی*، علی اکبر اسمعیلی صفحات 295-308

    موضوع خواسته و تعیین آن را می توان در حقوق برخی کشورها همچون ایران و فرانسه مورد مطالعه قرار داد؛ تعیین خواسته و بهای آن در دعاوی حقوقی به عنوان رکن اصلی و اساسی هر دادخواستی شناخته شده است. بنابراین هدف از مطالعه ی پژوهش حاضرشرایط و آثار حاکم بر تعیین خواسته در حقوق ایران و فرانسه است ،که به روش توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات  کتابخانه ای می باشد، تدوین گردیده است.  تعیین مالی یا غیر مالی بودن خواسته، معیار و ملاک ارزیابی بهای خواسته، قواعد حاکم بر تعیین خواسته و... از موضوعات بسیار مهمی است که تعیین درست آن می تواند تحولاتی در روند دادرسی ایجاد کند. در حقوق فرانسه نیز می توان خواسته و تعیین آن را از اهمیت برخوردار دانست و این موضوع در ماده ی 1128 قانون مدنی فرانسه مورد اشاره قرار گرفته و معیار و ضابطه ی ارزیابی خواسته و بهای آن «قابل داد و ستد بودن» آن عنوان گردیده است.

    کلیدواژگان: خواسته، بهای خواسته، آثار تعیین خواسته، حقوق ایران، حقوق فرانسه
  • صفر ولدبیگی، صادق زیبا کلام مفرد*، علیرضا ازغندی، علی اشرف نظری صفحات 309-328

    اقلیم کردستان بیش از 600 کیلومتر مرز مشترک با ایران دارد که به لحاظ فرهنگی و تاریخی بسیار متجانس و در حوزه دموکراسی تاثیر و تاثری عمیق بر یکدیگر دارند. پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که شکل گیری اپوزیسیون سیاسی در اقلیم کردستان نشانه ای از گذار این اقلیم به سوی دموکراسی است یا اقتدارطلبی؟ فرضیه بر این باورست که گرچه برآمدن اپوزسیون در اقلیم کردستان نشانه ای از دموکراسی حداقلی در این اقلیم بوده اما تشکیل، تثبیت و تضعیف آن دلیلی بر ساختار و کارکرد اقتدارطلبانه دو حزب اصلی اقلیم کردستان است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی (اسنادی-کتابخانه ای) است. نتایج پژوهش بیانگر این واقعیت است که شکل گیری اپوزیسیون سیاسی در اقلیم کردستان واکنشی به حاکمیت اقتدارطلبی بوده، اما همزمان نشانه ای از حرکت جامعه کردی  به سوی نوعی پلورالیسم حزبی و سیاسی در این اقلیم نیز بوده است.

    کلیدواژگان: اپوزیسیون سیاسی، توسعه سیاسی، احزاب سیاسی، اقلیم کردستان عراق، حزب گوران، نوشیروان
  • صائب شعبانی، سید اسدالله اطهری مریان*، صمد قائم پناه صفحات 329-346
    امنیت یکی از مهمترین موضوعات سیاسی در کل رندگی بشر به خصوص در عصر جهانی شدن است. درواقع امنیت در هزاره سوم با توجه به چالش های امنیتی کلاسیک و همچنین نوین مانند امنیت سایبری، امنیت شغلی، امنیت روانی و همچنین تروریسم اهمیت تعیین کنندگی یافته است. سوال اصلی این پژوهش جایگاه امنیت و تروریسم در اندیشه سیاسی هانا آرنت یکی از مهمترین متفکران امنیت در سده بیستم است. با توجه به چارچوب معرفت شناختی متفکرانی همچون آرنت می توان گفت که تعامل بین امنیت و تروریسم در هزاره سوم قابل تبیین است. با اتخاد روش تبیینی می توان گفت که انسان شناختی متفکرانی همچون آرنت فهم تروریسم و دلایل آن در عصر اطلاعات را مورد تجزیه و تحلیل کرد.  در واقع امنیت ملی و تروریسم در اندیشه سیاسی فلاسفه غرب از جمله هانا آرنت با توجه به چالش های درونی انسان همچون تک ساحتی شدن انسان ها، زوال هنجارها و نرم های مدرنیته، افزایش احساسات ناسیونالیستی و... قابل تبیین است. بنابراین با توجه به افزایش بحران هایی مثل انزوا گرایی بین انسان ها، افسردگی، تروربیسم و جریان های افراطی در جهان، رویکرد هانا آرنت یک چارچوب علمی مناسبی برای شناخت انسان دیجیتال است.
    کلیدواژگان: امنیت، فلسفه غرب، هانا آرنت، توتالیتاریسم، انسان توده ای، جهانی شدن
  • حاجی علی شیراوند، حسن شمسینی غیاثوند*، علی فلاح نژاد صفحات 347-366
    آزادی یکی از والاترین ارزش های اخلاقی در همه دوران ها شناخته می شود، به همین دلیل در تمامی مکاتب و ادیان الهی به موضوع آزادی پرداخته شده است.  همچنین آزادی در کنار عدالت و  برابری به عنوان مثلث فلسفه سیاسی  شناخته می شود.  سوال و هدف اصلی این پژوهش مختصات آزادی در آرای متفکران متاخر ایران با توجه به عنصر اطلاعات و جهانی شدن است. با این توضیح که مفهوم آزادی همانند دیگر مفاهیم  اجتماعی با توجه به متغیر زمان و مکان معنا شده است. با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی می توان گفت که متفکران متاخر با توجه به مطلوبیت دموکراسی اجتماعی در جامعه و حقوق شهروندی تلاش کردند که در نگرش های خود نسبت به بنیادها و مختصات آزادی در اسلام بازنگری کنند. در این راستا موضوعاتی همانند توجه به آزادی های اجتماعی شهروندان، حقوق بشر، حقوق زن، فضیلت مندی،  تفکر و عقلانیت، تفکیک عرصه عمومی از عرصه خصوصی، احترام به حقوق شهروندی و... مورد تاکید قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: آزادی، متفکران، ایران، جهانی شدن، دین اسلام
|
  • Soheila Naderi Zarneh, Mohammad Tohid Fam *, Ahmad Bakhshaishi Ardestani, Ali Akbar Amini Pages 1-19
    The main purpose of this article is to explain the place of freedom in the political philosophy of Isaiah Berlin. The main question of the article is what is the place of freedom in the political philosophy of Isaiah Berlin? In response to this hypothesis, it has been suggested that in Isaiah Berlin's political philosophy, freedom is the most important component in countering tyranny. The results of the present article show that due to the existence of tyranny in different societies, especially in the third world, different masses must use different tools to achieve freedom in order to eliminate tyranny. In fact, from Berlin's point of view, freedom is the main obstacle to tyranny. The type of research method in this article is fundamental in terms of purpose and analytical in nature and based on library studies.
    Keywords: Isaiah Berlin, Positive Freedom, Negative Freedom, Pluralism, Liberalism
  • Soha Sepanlou, Maryam Moradi *, Seyed Bagher Mirabasi Pages 21-39

    The country's aviation industry has faced various sanctions since 1979, and the scope of these sanctions has been increasing since 2007. JCPOA and Resolution 2231 also failed to have a significant impact on resolving the destructive effects of sanctions on Iran's aviation industry. In this way, these sanctions have even affected the supply of parts and technical services required for aircraft. Sanctions directly target the purchase of aircraft that have more than 10% of American technology; Russian aircraft and all purchases. And such sales must be made directly with the permission of the US Treasury Department, otherwise the intermediary company will be subject to US secondary sanctions.

    Keywords: Aviation Iindustry, Commercial Aviation, International Sanctions
  • Reza Ebrahimi, Abolfazl Ranjbari *, Naser Rahbar Farsh Pira Pages 41-61
    Equality and non-discrimination in grabbing social security has been one of the fundamental principles of Islam and in this divine school all human beings are equal to the credibility of human creation and the principle of humanity, and no one has privilege and superiority over others and according to the Quran (all human beings are created from a single soul). The Islamic Republic's Constitution, inspired by the teachings of heaven, has devoted some of its principles to that and considers the government as the guardian of social security in society. Although the scope of social security coverage is very broad, the legislator has considered mechanisms through which government supports financial support of social security. As far as it goes, one of the most important fundamentals of government intervention in the social security system is the constitution and international documents that in this study through documentary descriptive approach, government’s supportive approach and the principle of equality in social security are examined and the obtained result is that the government has some goals in this area that include guarantying social welfare, the continuation of distributive justice, equality and non-discrimination as well as exerting sovereignty
    Keywords: equality, Social Security, Government, welfare, Non-Discrimination, people
  • AmirReza Khatir, Mojtaba Maghsoudi *, Saeedi Eslamibidgol Pages 63-84

    From the perspective of political sociology and the role of social forces, this article identifies and analyzes the components that hinder the development of capital markets in the first decade of the Islamic Revolution. Accordingly, the main question that arises is what was the relationship between the political system and the capital market in the first decade of the revolution? The research hypothesis is that "the political system in the first decade of the revolution, under the influence of active social forces, had an anti-capitalist nature and hindered the development of the capital market." In this research, using the historical approach and historical-analytical research process and using the library study, as well as interviews with the then stock exchange managers of the country, the development of the Iranian capital market and the relationship between the political system and it were investigated. Based on the data of this study, the results show that governments and the structure of active social forces in the first decade of the revolution have hindered the development of the capital market.

    Keywords: capital markets, Islamic Revolution, Government, Social Forces
  • Abdolsalam Mamazizi, Ehsan Shaker Khoei *, Alireza Ismailzad Pages 85-102
    The purpose of the article is to study the hermeneutic theory in political development. Political cognition through hermeneutics eliminates many political misunderstandings and differences. Therefore, political participation requires the existence of political awareness and consciousness that leads to political development. Also, the result of the hermeneutic cycle in the effect of pre-understanding leads to interpretation and decision-making. To investigate this issue, the term hermeneutics is first defined. Then, theories in the field of hermeneutics and cognition are discussed. In the next step, the influential factors in hermeneutics will be discussed. Finally, by providing historical examples, it will be emphasized to pay attention to hermeneutics in politics. One of the most important results of the research is the self-awareness of the people and the active role of the people in political affairs, which leads to political development.
    Keywords: Theory, development, Politics, Hermeneutics
  • Somaye Farajiharami, Alireza Khoddamy *, Majidreza Karimi Pages 103-118
    This article aims to investigate the relationship between the Internet and the tendency towards national identity among the students of Islamic Azad University of Shiraz. The research method in this study was survey. The statistical population of the research consists of all the students of Shiraz Azad University in the academic year 2018-2019. The sample size is 380 people and the sampling method has been done in two stages using random sampling method and then proportional quota sampling. The data have been described and analyzed using inferential statistics and descriptive statistics with the help of SPSS and AMOS statistical software. The results of the research indicate that there is a significant positive relationship between the amount of internet use, motivation and purpose, participation and activeness of students in the use of this communication technology, and there is a significant negative relationship between the type of use of students and national identity.
    Keywords: Cumulative Identity, National Identity, Internet, Students
  • Majid Omidi Shaharki, Feridon Akbarzadeh *, Bahram Yosefi, Lana Abdolkhani Pages 119-139

    Despite development in social networks, the traditional news media have special functions and the government uses them to promote its goals. In the research, the media approach of the News Channel in the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) and newspapers aims to reflect cultural and political news. The study was conducted from 2013 to the end of 2019. The emphasis of the study was based on the fact that IRIB and the Iran newspaper get a great influence from government policies in different periods. The results showed that there was a difference between Iran newspaper's coverage of political issues and other issues. Also, there was a difference in the number of cultural news on the News Channel compared to other news. There was no difference between the Iran newspaper and the News Channel of IRIB in terms of attention to the main case and analysis of news events.

    Keywords: State-run Media, News Channel of IRIB, Iran Newspaper, Political News, Cultural News
  • Habib Sheikhi, Mohammad Soltanifar *, Afsaneh Mozaffari Pages 141-158
    By recognizing the weaknesses and strengths of Iranian cinema, by preventing Islamophobia and anti-Iranianism at the international level, the fields of awareness and cultural promotion within the society can be provided. Iran and its distance from the desired situation are fundamental questions. In the study of representation of the above components, the mixed method was used, then a researcher-made questionnaire of 60 cultural components was identified and reviewed. The statistical population in the first phase of the research consists of a group of experts in the field of cinema and diplomacy. In sampling the snowball technique and then three types of Delphi questionnaires, pairwise comparisons and the status of cultural diplomacy components in the form of five national, religious, cultural, political and technical dimensions were used in Iranian cinema. Data analysis showed that the representation of the components of cultural diplomacy in Iranian cinema is far from the desired situation.
    Keywords: Cultural diplomacy, cinema, religious identity, Political, National Identity
  • Javad Olyaei, Tayebeh Arefnia *, Abbas Samavati Pages 159-178

    Countries are unable to run their government without establishing relations in the world. Any communication requires the expediency and understanding of the other party, which in the field of international relations without recognizing the enemy of these relations leads to the destruction and exploitation of our country. In all areas, it was based on the will and interests of the other countries. After the victory of the revolution, the relationship with the colonists was due to the lack of interruption and this has led to hostility. Emergency Relationships Is it necessary to know the enemy? This article, using an analytical descriptive method, seeks to respond and examine the enemy from the perspective of the Qur'an and the traditions and principles governing foreign policy and rejecting any one -way relationship and mastery of aliens and considers the negotiations to be recognized as the enemy and their conspiracies.

    Keywords: Enmity, Jurisprudential Foundations of Relations, Goals, Conspiracies, Emergency Relations
  • Salman Tohidifar, Masoud Motallebi * Pages 179-202
    Social security is a legal or practical solution in the public sphere that is designed for the economic security and social welfare of individuals and their families in the face of income loss from unemployment, old age or death, as well as the promotion of welfare through public services and economic support.The purpose of this study is to investigate the position of the right to social security in post-revolutionary governments. The research method is descriptive and post-event based on fuzzy approach. In this research, the data available in valid internal databases, including the Central Bank and the Social Security Organization, have been used. Excel, SPSS, fs / QCA software were used for data processing and analysis. The results showed that social security incomes are a necessary condition for reducing unemployment, poverty and having the right to housing and good social welfare.
    Keywords: social welfare, the Right to Social Security, Housing, Post-Revolutionary Governments
  • Mahdi Hasanvand, MohammadReza Yazdani Zazerani *, Mahnaz Goodarzi Pages 203-220

    The main purpose of tax policy is to finance governments, but sometimes we see the shortcomings of the tax system in the executive dimension. The pathology of tax policy in Iran indicates that most of the issues in this process are related to the implementation phase. The main question of the forthcoming research is what are the causal factors influencing the weak implementation of tax policies in Iran? Research participants were purposefully selected and data were collected using in-depth interviews with 33 experts. The data of this study have been analyzed using a combined method. The findings indicate that tax disobedience among taxpayers (tax evasion), lack of integrated economic and financial database, lack of access to taxpayers' economic information, multiple and political shifts for tax system managers, multiple regulations, tax directives and contradictions are among the most important causes of weakness in tax policy in Iran.

    Keywords: Public Policy, Research, taxation, Grounded Theory, IRI
  • Alikaram Jlilpiran, Mansour Atashaneh Pages 221-241
    According to international law, the sources of asylum are legal documents in which the norms and legal regulations related to asylum can be found. The purpose of the article is to review international documents to explain the status of immigrants. This research is a descriptive-analytical method of library collection. The hypothesis suggests the documents often appear to be recognized as the basis for the treatment and international protection of refugees. The question of article is: can documents be recognized as the basis for the treatment and international protection of refugees? In the Universal Declaration of Human Rights, the 1951 Convention, the 1967 Protocol, and other valid international and regional documents, the right of asylum is specified, but the general system of protecting the rights of refugees is the same as the 1951 Geneva Convention and its amendment protocol.
    Keywords: immigrants, international instruments, 1951 Convention, Law
  • Shahram Ahmadpour, Parviz Ahadi *, Yosef Farhang, Firoz Rad Pages 243-269

    The current research aims to investigate the impact of Pabarja programming on information technology, aerospace technology and biotechnology in the Islamic Republic of Iran. In this research, the policy making tool of Pabarja programming has been used as post-programming methods. The fields of information technology, aerospace technology, and biological technology have been the studied examples. Developmental policy documents in these three areas have been analyzed. Based on the results, the policies were divided into four categories: very strong, strong, partially strong, and non-strong. Instrumental policies in the country's technological development documents were compared in three studied fields. Based on the results of the information technology document, it is more durable than the other two documents, and the bio-technology document has the lowest degree of durability. In the bio-technological document, not only the level of persistence is low, but they also do not have correlation with each other, and the things that were important in the document have less persistence. The comparison between dependence on technological fields and dependence on scenarios shows that policies are more dependent on scenarios than on technological fields.

    Keywords: Sustainable planning, IT, aerospace, Biotechnology
  • Niloofar Sadeghi, Abbas Poorhashemi *, Ali Mashhadi, Ali Faghihhabibi Pages 271-294

    Nanotechnology and its various applications, especially in the field of environment, not only caused the prevention and elimination of environmental pollution and environmental protection but could also lead to sustainable development. Of course, the potential dangers of some Nano-material could lead to environmental degradation or pollution. The rapid advances in Nano-technology have challenged traditional legislative regimes in both international law and national law, including in the field of the environment. The subject of this research is to investigate the legal gaps in nanotechnology, which has been done to determine the legal challenges in the use of this technology and also provide legal solutions. The present article is descriptive-analytical and finally, it has been concluded that if a coordinated effort is made between the various parts of the regulatory system at the national and international levels, it is possible to solve challenges and it can lead to the development of regulations at national and international levels. The development of new and special laws to eliminate the shortcomings of the existing regulatory system is one of the solutions.

    Keywords: nanotechnology, Iranian Law, International law, Environmental Protection, Legal Challenges
  • Gholamreza Rostamifar, Saleh Yamrali *, AliAkbar Esmaieli Pages 295-308

    The subject of the request and its determination can be studied in jurisprudential texts and the law of some countries such as Iran and France. Determining the claim and its price in legal claims is a very important issue that is also known as the main and basic element of any lawsuit. Therefore, the purpose of this study is to determine the conditions and effects of determining the demand in Iranian and French law which has been studied in legal dimensions. The authors have used descriptive-analytical and library collection methods. Financial or non-financial demand, the criteria for evaluating the demand price, and the rules of demand determination are very important issues that can be examined. In French law, the demand and its determination can be considered important, and this issue is mentioned in Article 1128 of the French Civil Code, and the criterion and criterion for evaluating the demand and its price is its "tradability".

    Keywords: Demand, Price of Demand, Effects of Determining Demand, Iranian Law, French law
  • Safar Valadbaigi, Sadegh Ziba Kalam Monfared *, Alireza Azghandi, Aliashraf Nazari Pages 309-328

    The Kurdistan region has more than 600 kilometers of common border with Iran, which are culturally and historically compatible and have a deep influence on each other in the field of democracy. The question of the research includes: is the formation of political opposition in the Kurdistan region a sign of the transition of this region towards democracy or authoritarianism? The hypothesis suggests although the emergence of the opposition is a sign of minimal democracy, its formation, stabilization, and weakening are proof of the authoritarian structure and functioning of the two main parties in this region. The research method is qualitative (library documents). The results show that the formation of the political opposition in the region was a reaction to the authoritarian rule, but at the same time, it was a sign of the movement of the Kurdish society towards a kind of political and party pluralism.

    Keywords: Political Opposition, political development, Political parties, Kurdistan Region of Iraq, Goran Party, Noshirvan Mustafa
  • Saeb Shaabani, Asadollah Athary Mariyan *, Samad Ghaempanah Pages 329-346
  • Haji Ali Shiravand, Hasan Shamsini Ghaisvand *, Ali Fallah Nejad Pages 347-366