فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 125 (امرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آذر آچاک، سید سعید پورنقاش تهرانی*، زهره عزیزی صفحات 845-864
    زمینه

    سلامت روان نوجوانان با بسیاری از جنبه های عملکرد روزانه آن ها ارتباط دارد و مطابق با پژوهش ها، کیفیت زندگی ضعیف زمینه ساز مشکلات سلامت روان در نوجوانان شناخته شده است. نوجوانان افغانستانی مقیم ایران به عنوان گروه جمعیتی محروم، با چالش های فراوانی در زمینه های مختلف همچون تحصیل، شغل، هویت، تبعید و تبعیض روبرو هستند که بر کیفیت زندگی آن ها تاثیر منفی داشته است. باتوجه به اینکه سلامت جامعه ایرانی از حضور نوجوانان افغانستانی متاثر است نیاز به پژوهش های تحلیلی در این زمینه احساس می گردد؛ با این حال، تحقیقات کافی در این زمینه صورت نگرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه سلامت اجتماعی و میزان افسردگی، اضطراب و پرخاشگری تجربه شده در نوجوانان افغانستانی دارای کیفیت زندگی بالا و پایین مقیم شهر تهران بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی، به روش علی-مقایسه ای است که به مقایسه نوجوانان افغانی دارای کیفیت زندگی بالا و پایین، پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر و پسر افغانی مقیم شهر تهران بود که در نیم سال دوم سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند. نمونه گیری بصورت هدفمند و با سرند کردن انجام گرفت. بدین نحو که، ابتدا با توجه به نمره برش 78 در پرسشنامه ی کیفیت زندگی، 30 نوجوان دختر دارای کیفیت زندگی بالا، 30 نوجوان دختر دارای کیفیت زندگی پایین، 30 نوجوان پسر دارای کیفیت زندگی بالا، و 30 نوجوان پسر دارای کیفیت زندگی پایین، برای هر گروه انتخاب شدند. سپس، سایر ابزارهای پژوهش که شامل پرسشنامه افسردگی (بک و همکاران، 1963)، پرسشنامه اضطراب بک (1993)، پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992)، و پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (2004) بود نیز اجرا و نمره گذاری شدند. داده ها با تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA)، آزمون تعقیبی جیمز-هویل، و آزمون تعقیبی توکی، تجزیه و تحلیل شدند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    به طورکلی به استثناء افسردگی که در میان گروه ها معنادار نبود، دختران و پسران نوجوان افغانستانی با کیفیت زندگی پایین از نظر اضطراب و پرخاشگری به طور معناداری (در سطح 05/0 >) نسبت به دختران و پسران نوجوان افغانستانی با کیفیت زندگی بالا متفاوت بود. اما، دختران و پسران دارای کیفیت زندگی پایین با دختران و پسران دارای کیفیت زندگی بالا، به لحاظ سلامت اجتماعی با هم تفاوتی نداشتند.

    نتیجه گیری

    تشخیص و مداخله ی به موقع در مورد مشکلات سلامت روانی و اجتماعی نوجوانان افغانی مقیم ایران، می تواند از بروز مشکلات شدیدتر سلامت روان و مشکلات اجتماعی در آینده بکاهد و تاثیر مثبتی بر آینده ی شغلی و در کل زندگی این قشر دارد. بنابراین لازم است برای ارتقا و بهبود کیفیت زندگی نوجوانان افغانی، مداخلات پیشگیرانه و درمانی و آموزشی طراحی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: سلامت روانی - اجتماعی، کیفیت زندگی، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، نوجوانان افغانستانی
  • مریم لطفی، مه سیما پورشهریاری*، حمید رضاییان صفحات 865-880
    زمینه

    با توجه به تاثیر به سزای تجارب اولیه کودکی بر ابعاد مختلف زندگی فیزیکی و روانشناختی و مشکلات مرتبط با آن و کمبود پرسشنامه ای منسجم جهت بررسی تجارب ناگوار، تهیه پرسشنامه ای معتبر جهت انجام مداخله های پیشگیرانه و درمانی اهمیت دارد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر اعتباریابی پرسشنامه بین المللی تجربه ناگوار کودکی (ACE-IQ) در شهر مشهد بود.

    روش

    از نظر روش شناسی این پژوهش در زمره پژوهش های توصیفی از نوع زمینه یابی (پیمایشی) بود.. جامعه آماری شامل کلیه افراد بالای 18 سال ساکن شهر مشهد در سال 1400 بود که از این میان 285 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت بررسی اعتبار از روش تحلیل عامل تاییدی استفاده شد که با کمک نرم افزار 21-SPSS و 22-AMOS انجام شد.

    یافته ها

    محتوای گویه های پرسشنامه بین المللی تجارب ناگوار کودکی نشان داد که این ابزار دارای شش عامل با شاخص های برازش مطلوب است. همچنین مقادیر آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس های مربوط به والدین و مراقبان، محیط خانواده، تجاوز، خشونت با همسالان، شاهد خشونت جامعه بودن و شاهد خشونت جمعی یا جنگ بودن به ترتیب 0/53، 0/67، 0/87، 0/47، 0/53 و 0/49 است. نتایج نشان داد که این پرسشنامه از روایی سازه، همگرا و واگرای مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که بر اساس عامل های به دست آمده شامل (والدین و مراقبان، محیط خانواده، تجاوز، خشونت با همسالان، شاهد خشونت جامعه بودن و شاهد خشونت جمعی یا جنگ بودن)، پرسشنامه بین المللی تجارب ناگوار کودکی ابزاری مناسب جهت ارزیابی تجربه های ناگوار کودکی در ایران بوده و می توان به عنوان یک ابزار معتبر در حوزه هایی همچون پژوهش و سنجش به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: تجارب ناگوار کودکی، ویژگی های روان سنجی، بین المللی تجارب ناگوار کودکی
  • حمید افشار شاندیز، اسحق رحیمیان بوگر*، سیاوش طالع پسند صفحات 881-898
    زمینه

    باتوجه به ماهیت غیرقابل پیش بینی بیماری ام اس و سطوح بالای اضطراب، افسردگی و خستگی، مداخلات روانشناختی می تواند به بهبود نگرانی، نشخوار فکری و استرس و اضطراب کمک کند. درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی که شامل رشدآگاهی، چارچوب نگرش خاص و درک درست از آسیب پذیری است منجر به بهبود علایم روانشناختی و خودکارآمدی گردیده است، از طرف دیگر درمان راه حل محور بدون علاقه به کسب آگاهی از مشکل و به جای تاکید بر وقایع گذشته، مراجعان را ترغیب به تمرکز بر توانایی ها و استعدادهایشان و جستجوی راه حل برای مشکلاتشان می کند. با این وجود انجام پژوهش مقایسه ای این دو درمان در پیشینه مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان راه حل محور بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش

    این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه گواه بود. حجم نمونه پژوهش 60 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهر مشهد بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (40 نفر) و یک گروه گواه (20 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش اول 8 جلسه دوساعته درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی سگال و همکاران (2002) و گروه آزمایش دوم نیز 7 جلسه دوساعته، درمان راه حل محور کوتاه مدت دشارز و همکاران (1970) را دریافت کردند. پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس ویکری (1995) قبل و بعد از مداخله توسط آزمودنی های تمام گروه ها تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان راه حل محور کوتاه مدت موجب افزایش میانگین نمره کیفیت زندگی و مولفه های آن در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است (0/05<p). همچنین بین اثربخشی دو درمان در بهبود کیفیت زندگی تفاوت معنا داری وجود نداشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان راه حل محور کوتاه مدت هر دو بر بهبود سلامت جسمانی، کاهش درد و بهبود عملکرد اجتماعی و نیز در افزایش سلامت روان شناختی از جمله کاهش افسردگی و اضطراب در بیماران ام.اس موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان کوتاه مدت راه حل محور، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • زهره سادات معینی، فرناز کشاورزی ارشدی*، سعید حسن زاده، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 899-912
    زمینه

    اختلال یادگیری مفهومی است که روز به روز حساسیت بیشتری از سوی معلمان و خانواده ها به خود جلب می کند و به سبب همه گیری بالا در مدارس نیازمند توجه ویژه پژوهشگران در جهت شناسایی راه های مداخله کاربردی و کارآمد است. مرور پژوهش ها نشان می دهد که مداخلاتی از قبیل مهارت آموزی پردازش های چهارگانه کمتر توجه شده است.

    هدف

    این پژوهش به منظور تعیین اثربخشی مهارت آموزی پردازش های چهارگانه مغز بر کارکردهای شناختی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری در خواندن انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری مشتمل بر دانش آموزان با تشخیص اختلال یادگیری در خواندن در دوره دوم ابتدایی در سه پایه 4، 5، 6 دوره ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. بر این اساس، 20 نفر از این افراد انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آزمودنی ها در گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل تست هوش وکسلر کودکان (WISC-V)، آزمون CAS و دوره آموزش پردازش های چهارگانه مغز بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس و اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، مهارت آموزی پردازش های چهارگانه مغز بر کارکردهای شناختی (درک کلامی، توانایی بصری فضایی، استدلال سیال، حافظه فعال، سرعت پردازش) دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خواندن در سطح معنی داری 0/001 اثربخش بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس این یافته ها، برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزش مهارت آموزی پردازش های چهارگانه مغز برای متخصصان مراکز اختلال یادگیری آموزش و پرورش از سویی و همچنین، آشناسازی خانواده با برخی راهبردهای مهم آموزش از سوی دیگر می تواند بهبود جدی در وضعیت اختلال یادگیری دانش آموزان به بار آورد.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی، پردازش مغزی، کارکردهای شناختی، اختلال یادگیری در خواندن
  • شیرین آرین نژاد، مهدیه صالحی، صادق تقی لو*، مهناز استکی صفحات 913-932
    زمینه

    سندرم ضربه عشقی یکی از سخت ترین و فراگیرترین تجربه ها در زندگی افراد است که ابرازگری هیجان را در افراد دچار مشکل می کند. پژوهش های متعدد نشان می دهد درمان هیجان مدار بر آسیب های هیجانی موثر است اما تاکنون پژوهشی مبتنی بر کاربرد هنر در کنار درمان های مبتنی بر هیجان و تجربه گرا انجام نشده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار با کاربرد هنر و درمان هیجان مدار بر ابرازگری هیجان افراد با سندرم ضربه عشقی، انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر مراجعه کنندگان 25 تا 45 ساله با سندرم ضربه عشقی به کلینیک های روانشناختی منطقه 2 شهر تهران بود که از بین آن ها 51 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 17 نفری (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. ابزار سنجش این پژوهش سیاهه ضربه عشق راس (1999) و پرسشنامه ابرازگری هیجانی کینگ و امونز (1990) بود. برای گروه اول درمان هیجان مدار با کاربرد هنر و گروه دوم درمان هیجان مدار گرینبرگ در 12 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که درمان هیجان مدار با کاربرد هنر و درمان هیجان مدار منجر به افزایش ابرازگری هیجانی در مراحل پس آزمون و پیگیری شده است. همچنین نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد درمان هیجان مدار با کاربرد هنر بر افزایش ابراز هیجان مثبت، صمیمیت و ابراز هیجان منفی موثرتر از درمان هیجان مدار است (0/05>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده این نتیجه حاصل می گردد که هنر به عنوان کاتالیزوری در کنار درمان هیجان مدار از طریق باز کردن نیمکره راست، رسیدن به هسته اساسی تروما، ابرازگری سالم هیجان های مثبت و منفی و پذیرش احساسات منجر به اثربخشی بیشتر درمان هیجان مدار شده است. اجرای این درمان در گروه های دیگر و با نمونه های بیشتر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ابرازگری هیجان، درمان هیجان مدار، سندرم ضربه عشقی، هنر
  • شهرزاد عظیمی، هایده صابری*، فریبرز باقری صفحات 933-950
    زمینه

    از متغیرهای مورد توجه در رابطه با والدین دارای کودک مبتلا به اوتیسم، باورهای مطلوب است. باورهای مطلوب از مولفه های سلامت روان محسوب شده و دارای همبستگی و رابطه مستقیم با بهزیستی روان شناختی است. پژوهش ها نشان می دهند والدین دارای کودک مبتلا به اوتیسم در معرض انواع آسیب های جسمانی و روانی قرار دارند، به همین دلیل شناسایی، رشد و گسترش باورهای مطلوب برای پیشگیری از آسیب ها و بهبود سلامت روان در این دسته از والدین ضروری به نظر می رسد. در ایران تا کنون ابزار معتبری برای سنجش باورهای مطلوب در والدین دارای کودکان مبتلا به اوتیسم گزارش نشده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ساختار عاملی پرسشنامه باورهای مطلوب در بین والدین دارای کودکان مبتلا به اوتیسم بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و ازحیث ماهیت داده ها، همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی والدین دارای کودک اوتیسم در مدارس و انجمن اوتیسم شهرهای تهران، کرج، شهریار و هشتگرد در سال 1401 بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس از نوع هدفمند و نمونه آماری پژوهش نیز شامل 321 نفر (248 زن و 73 مرد) از والدین دارای فرزند مبتلا به اوتیسم بود. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه باورهای مطلوب (برایانت، 2003) و بهزیستی روانشناختی (ریف، 1980) استفاده شد. تحلیل داده ها نیز با روش تحلیل عامل تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ و با استفاده از نرم افزارهای SPSS25 و AMOS24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد، هر یک از گویه های پرسشنامه از توان لازم برای سنجش مولفه های باورهای مطلوب (پیش بینی، لذت از لحظه و یادآوری) برخوردار بوده و هر یک از مولفه ها نیز از توان قابل قبولی برای سنجش عامل کلی تر یعنی باورهای مطلوب برخوردارند. ضرایب آلفای کرونباخ سه مولفه پیش بینی، لذت از لحظه و یادآوری در پرسشنامه به ترتیب برابر با 0/89، 0/91 و 0/84 محاسبه شد. بر این اساس می توان گفت، گویه های هر یک از مولفه های پرسشنامه از همسانی درونی قابل قبول برخوردار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، به نظر می رسد نسخه ایرانی پرسشنامه باورهای مطلوب، مقیاسی معتبر برای اندازه گیری نگرش ها در رابطه با توانایی لذت بردن از تجارب مثبت چه در پیش بینی، چه لذت از لحظه و چه یادآوری است. همچنین این پرسشنامه برای کاربرد در فعالیت های پژوهشی و کار بالینی از ویژگی های روان سنجی مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اوتیسم، باورهای مطلوب، ساختار عاملی
  • مسعوده تیماج چی، مژگان آگاه هریس*، امین رفیعی پور، عزت الله کردمیرزا نیکوزاده صفحات 951-966
    زمینه

    دیابت یک بیماری مزمن شایع است که آسیب های جسمانی و روانی متعددی را به همراه دارد. اختلال عملکرد جنسی از پیامدهای شایع دیابت در زنان است که خود پیامدهای منفی بسیاری برای فرد بیمار در بر دارد. از سوی دیگر، استرس می تواند عاملی موثر در تشدید اختلال عملکرد جنسی باشد. با توجه به اثربخشی مداخلات مبتنی بر مدیریت استرس مانند آموزش خودزاد و آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر عملکرد جنسی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، در مورد مقایسه اثربخشی این دو روش آموزشی، شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش خودزاد و آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر عملکرد جنسی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو صورت گرفت.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به بیمارستان کسری شهر تهران در سال 1400 بود که با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 نفر از آنان انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند (15 نفر در هر گروه). برای جمع آوری اطلاعات از شاخص عملکرد جنسی زنان (تایلر و همکاران، 1994) استفاده شد. برای گروه آزمایش اول، 10 جلسه آموزش خودزاد (میرزامحمد علایینی و همکاران، 1400) و گروه آزمایش دوم، 8 جلسه آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (کابات زین، 2003) اجرا شد، در حالی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS24 استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های به دست آمده، اثر مداخلات آموزشی بر نمرات پس آزمون عملکرد جنسی اعضای هر دو گروه آزمایش معنادار بود، به طوری که بعد از انجام مداخله، نمرات عملکرد جنسی افزایش معنادار داشته است (0/05<p). نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نیز نشان داد، نمرات پس آزمون عملکرد جنسی در گروه های آزمایش نسبت به گروه گواه افزایش معنادار داشته است. هم چنین آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با آموزش خودزاد دارای اثربخشی بیشتری بوده است (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر مبنی بر تایید اثربخشی روش های آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش خودزاد در کاهش سطح استرس زنان مبتلا به دیابت، پیشنهاد می شود روان شناسان و روان پزشکان از روش های آموزشی مذکور در جهت بهبود عملکرد جنسی زنان مبتلا به دیابت استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، آموزش خودزاد، عملکرد جنسی، دیابت نوع 2، زنان
  • وجیهه بابایی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، محمدباقر حبی صفحات 967-983
    زمینه

    حساسیت اضطرابی و کانون توجه از مولفه های مهم در ایجاد و حفظ اختلال اضطراب اجتماعی محسوب می شوند که نقص در هر یک از آن ها می تواند به عنوان یک عامل خطر بالقوه در این اختلال نقش داشته باشد. برخی مطالعات نشان داده اند که درمان برنامه زمانی پارادوکس می تواند منجر به کاهش نگرانی و علایم اضطراب اجتماعی شود. در ایران در مورد اثربخشی این روش درمانی بر حساسیت اضطرابی و کانون توجه در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان برنامه زمانی پارادوکس بر حساسیت اضطرابی و کانون توجه در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کلینیک های روان درمانی شهر تهران در پاییز و زمستان سال 1401 بود. نمونه آماری نیز شامل 30 نفر از درمانجویان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود که به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه 15 نفری (یک گروه آزمایش و یک گروه گواه) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کانون توجه (وودی و همکاران، 1997)، شاخص حساسیت اضطرابی تجدید نظر شده (تیلور و کاکس، 1998) استفاده شد. همچنین درمان برنامه زمانی پارادوکس (بشارت، 1396) در شش جلسه 45 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز علاوه بر شاخصه های آمار توصیفی با استفاده از آزمون تحلیل چندمتغیری، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، تعقیبی بونفرونی و نرم افزار SPSS25 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد، درمان برنامه زمانی پارادوکس بر تمام مولفه های حساسیت اضطرابی (ترس از نشانه های تنفسی، ترس از واکنش های اضطرابی، ترس از نشانه های، قلبی - عروقی - معده ای، عدم مهار شناختی و نمره کل) و کانون توجه (توجه متمرکز بر خود و توجه به بیرون) تاثیر معنادار داشته است (0/001<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد درمان برنامه زمانی پارادوکس می تواند توسط روانشناسان و روان پزشکان به عنوان درمانی کارآمد در جهت کاهش علایم اختلال اضطراب اجتماعی به ویژه حساسیت اضطرابی و کانون توجه به کار برده شود.

    کلیدواژگان: برنامه زمانی پارادوکس، حساسیت اضطرابی، کانون توجه، اختلال اضطراب اجتماعی
  • کتایون فرجی امیری، امین رفیعی پور*، مهرداد ثابت صفحات 985-1000
    زمینه

    مطالعات نشان داده است دانشجویان از جمله آسیب پذیرترین افراد نسبت به پیامدهای اختلال افسردگی هستند. از سوی دیگر، افسردگی با تسهیل افکار بدبینانه و غیرمنطقی نسبت به آینده می تواند رضایت و معنای زندگی دانشجویان را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش های مختلف نشان داده اند که میزان افسردگی و معنای زندگی دانشجویان را می توان با بهره گیری از مداخلات روانشناختی تعدیل کرد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخلات روانشناسی مثبت گرا بر معناداری زندگی و افسردگی دانشجویان دانشگاه هنر انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه هنر در سال 1399 بود. از این جامعه آماری، تعداد 60 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی ساده در دو گروه 30 نفری آزمایش (گروه مداخله روانشناسی مثبت گرا) و گواه گمارده شدند. در جلسات مداخله آموزشی روانشناسی مثبت گرا از بسته آموزشی کوییلیام (2003) و برای جمع آوری داده ها از نسخه دوم مقیاس افسردگی بک (1996) و پرسشنامه معناداری زندگی مورگان و فارسیدز (2009) استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از تحلیل کوواریانس تک متغیری و نرم افزار SPSS22 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد مداخلات روانشناسی مثبت گرا بر افزایش معناداری زندگی و کاهش افسردگی دانشجوبان دختر و پسر موثر بوده است (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، این نتیجه حاصل می گردد که آموزش روانشناسی مثبت گرا می تواند ضمن کاهش میزان افسردگی، به افزایش معناداری زندگی دانشجویان نیز کمک کند. بنابراین توجه به مداخلات روانشناسی مثبت گرا می تواند با تاکید بر توانمندی ها و افزایش شادمانی، نقش مهمی در بهبود ابعاد روانشناختی و حتی معنوی دانشجویان داشته باشد.

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت گرا، معناداری زندگی، افسردگی، دانشجویان
  • سید اصغر فغانی تولون، مرتضی گلستانی پور*، سیده زهرا ساداتی صفحات 1001-1016
    زمینه

    شارکوت ماری توث (CMT) نوعی بیماری ژنتیکی است که در آن اعصاب محیطی آسیب دیده و همچنین به عنوان نوروپاتی وراثتی حسی و حرکتی نیز شناخته می شود. با وجود تاثیر این بیماری بر تمام ابعاد زندگی مبتلایان، پژوهش های اندکی به بررسی اثربخشی درمان های روانشناختی بر اضطراب مرگ، تجربه های اوج و سلامت روان بیماران مبتلا به شارکوت ماری توث پرداخته اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر درمان وجودی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب مرگ، تجربه های اوج و سلامت روان بیماران مبتلا به بیماری شارکوت ماری توث انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، شبه آزمایشی با طرح پیشآزمون - پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران مبتلا به بیماری شارکوت ماری توث شهر تهران در سال 1399 و روش نمونه گیری هدفمند از نوع در دسترس بود. پس از اخذ مجوزهای لازم و هماهنگی با بیماران مبتلا به شارکوت ماری توث که معیارهای ورودی لازم برای حضور در مطالعه حاضر را داشتند، 30 نفر در گروه های آزمایش (هر گروه 15 نفر) و 15 نفر در گروه گواه به صورت تصادفی جایدهی شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970)، پرسشنامه تجربه اوج ویلسون و مونتا (2015) و پرسشنامه سلامت روان کیز (2002) استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از تحلیل واریانس چندمتغیری متغیره برای مقایسه گروه ها در متغیرهای پژوهش استفاده شد. همچنین به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS22 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد هر دو رویکرد درمان وجودی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب مرگ، تجربه های اوج و سلامت روان بیماران شارکوت ماری توث تاثیر معنادار دارند (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت درمان وجودی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند جهت تعدیل اضطراب مرگ، تقویت تجربه های اوج و سلامت روان بیماران مبتلا به شارکوت ماری توث مورد استفاده پزشکان، روان پزشکان و سایر حرفه ه ای بهداشت روان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان وجودی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب مرگ، تجربه های اوج، شارکوت ماری توث
  • زهرا زمانی فروشانی، فریده دوکانه ای فرد*، مژگان نیکنام صفحات 1017-1032
    زمینه

    شواهد پژوهشی حاکی از آن است که نگرش های ناکارآمد و پریشانی روانشناختی از مهمترین سازه هایی هستند که می تواند سلامت افراد را با مشکلاتی مواجهه کند و بررسی و اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر روی این سازه ها در زنان نتایج ضد و نقیضی را نشان داده است که نیاز به انجام پژوهش بیشتر در این زمینه است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی روانشناختی و نگرش های ناکارآمد در زنان بود.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده به فرهنگ سرای خاوران در سال 1399 بود. نمونه پژوهش شامل 30 خانم بوده که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل گمارده شدند. همه آن ها پرسشنامه نگرش های ناکارآمد بک و همکاران (1991) و پریشانی روانشناختی کسلر و همکاران (2002) را در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند و گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ولز و سورل، 2007) را دریافت کرد. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری مشاهده شد (0/01>p) که نشان از اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در متغیرهای نگرش های ناکارآمد و پریشانی روانشناختی است.

    نتیجه گیری

    بنابراین زنانی که در برنامه آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند نسبت به پیش از شرکت در برنامه مذکور و نسبت به گروهی که در برنامه شرکت نداشتند در نگرش های ناکارآمد و پریشانی روانشناختی در مرحله پس آزمون نمرات پایین تری کسب کردند که این امر حاکی از اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد در متغیرهای پژوهش بود.

    کلیدواژگان: پریشانی روانشناختی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زنان، فرهنگ سرای خاوران، نگرش های ناکارآمد
  • سمیرا انتظاری، علی اکبر سیف*، الهام فروزنده صفحات 1033-1052
    زمینه

    تحقیقات نشان می‎دهد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش استرس و اضطراب زنان دارای تجربه عاطفی و جنسی روابط فرازناشویی موثر بوده است. اما در زمینه کاربرد این آموزش بر مولفه‎های شناختی، رفتاری و عاطفی نگرش به رفتار فرازناشویی در جامعه مورد تحقیق شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر رویکرد پذیرش و تعهد بر اصلاح نگرش به رفتار فرازناشویی بود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش از نوع آمیخته بود. جامعه آماری شامل 476 نفر از زنان شهر تهران در سال 1400 بود. در بخش کیفی حجم نمونه شامل 16 نفر از زنان بود که به شیوه هدفمند برای مصاحبه دعوت شدند و در بخش کمی، حجم نمونه 30 نفر از زنان واجد شرایط بود که به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند. برای تحلیل محتوای کیفی مصاحبه‎ها از روش کدگذاری باز و محوری بوسیله نرم افزار Maxqda و در بخش کمی از تحلیل کواریانس به وسیله نرم افزار SPSS24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل محتوای کیفی عوامل موثر بر شکل گیری نگرش زنان به رفتار فرازناشویی در چهار عامل: 1. ضعف نگرش و ارزش های فردی؛ 2. ضعف در سبک زندگی و نقص بهزیستی زناشویی؛ 3. مشکلات مربوط به زندگی خانوادگی پیش از ازدواج؛4. نقص نظام آموزشی - فرهنگی - اقتصادی دسته‎بندی شد. نتایج اجرای روش آموزش مبتنی بر رویکرد پذیرش و تعهد سطح معناداری (0/05 >P) را نشان داد که گویای اثربخش بودن روش مذکور بوده است.

    نتیجه گیری

    می توان گفت روش آموزش مبتنی بر رویکرد پذیرش و تعهد منجر به تغییر و اصلاح نگرش این گروه از زنان به رفتار فرازناشویی شده‎است. لذا، کاربرد این پژوهش با حجم نمونه‎ های بیشتر به سایر پژوهشگران پیشنهاد می‎شود.

    کلیدواژگان: اثربخشی درمان پذیرش و تعهد، رفتار فرازناشویی، زنان شهر تهران، نگرش مثبت به رفتار فرازناشویی
|
  • Azar Achak, Seyed Saeed Pour Naghash Tehrani*, Zohreh Azizi Pages 845-864
    Background

    Adolescents' mental health is related to many aspects of their daily functioning. According to research, poor quality of life is known to cause mental health problems in teenagers. As a deprived demographic group, Afghan teenagers living in Iran face many challenges in various fields such as education, job, identity, exile, and discrimination, negatively impacting their quality of life. Considering that the health of Iranian society is affected by the presence of Afghan teenagers, there is a need for analytical research in this field. However, not enough research has been done in this area.

    Aims

    The aim of the present study was to compare social health and the level of depression, anxiety, and aggression experienced in Afghan teenagers with high and low quality of life living in Tehran.

    Methods

    The current research is a descriptive study, using the causal-comparative method, which compares Afghan teenagers with high and low quality of life. The statistical population of this research included all Afghan boys and girls living in Tehran who were studying in the second semester of the academic year 2019-2019. Sampling was done in a purposeful and random way. In this way, first, according to the cut score of 78 in the quality of life questionnaire, 30 teenage girls with high quality of life, 30 teenage girls with low quality of life, 30 teenage boys with high quality of life, and 30 teenage boys with low quality of life, for Each group was selected. Then, other research tools including the Beck depression questionnaire, Beck anxiety questionnaire, Bass and Perry aggression questionnaire, and social health questionnaire (KSWBQ) were also implemented and scored. Data were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA), James-Huell post hoc test, and Tukey's post hoc test.

    Results

    In general, except for depression, which was not significant among the groups, Afghan teenage girls and boys with low quality of life were significantly different in terms of anxiety and aggression compared to Afghan teenage girls and boys with high quality of life. However, boys and girls with low quality of life did not differ from boys and girls with high quality of life in terms of social health.

    Conclusion

    Timely diagnosis and intervention regarding the mental and social health problems of Afghan teenagers living in Iran can reduce the occurrence of more severe mental health and social problems in the future and has a positive effect on the career and overall life of this group. Therefore, it is necessary to design and implement preventive, therapeutic, and educational interventions to improve the quality of life of Afghan teenagers.

    Keywords: Psycho-social health, quality of life, depression, anxiety, aggression, Afghan teenagers
  • Maryam Lotfi, Mahsima Pourshahriari*, Hamid Rezaeian Pages 865-880
    Background

    Considering the significant impact of early childhood experiences on various dimensions of physical and psychological life and related problems and according to the literature, the lack of a coherent questionnaire to investigate adverse experiences is obvious, so it is essential to prepare a valid questionnaire to perform preventive and therapeutic interventions.

    Aims

    The purpose of the present study was to validate the International Adverse Childhood Experience Questionnaire (ACE-IQ) in Mashhad.

    Methods

    Regarding methodology, this research was among the descriptive researches of (survey) type. The statistical population included all people over 18 years of age living in Mashhad in 2021, of which 285 people were selected by purposive sampling. Confirmatory factor analysis was used to examine validity with the help of SPSS21 and AMOS22 software.

    Results

    The content of the International Adverse Childhood Experiences Questionnaire items showed that this scale has six factors with favorable fit indices. Also, Cronbach's alpha values for the subscales related to parents and caregivers, family environment, aggression, peer violence, witnessing community violence, and witnessing collective violence or war are acceptable. The results showed that this questionnaire has good convergent and divergent construct validity.

    Conclusion

    The findings of this research showed that based on the obtained factors, the International Questionnaire of Adverse Childhood Experiences is a suitable scale for evaluating adverse childhood experiences in Iran and can be used as a valid scale in fields such as research and assessment.

    Keywords: adverse childhood experiences, psychometric characteristics, adverse childhood experiences international questionnaire
  • Hamid Afshar Shandiz, Isaac Rahimian Boogar*, Siavash Talepasand Pages 881-898
    Background

    Due to the unpredictable nature of MS and high levels of anxiety, depression, and fatigue, psychological interventions can help improve worry, rumination, stress, and anxiety. Mindfulness-Based Cognitive Therapy, which includes the development of awareness, a specific attitude framework, and a correct understanding of vulnerability, has led to the improvement of psychological symptoms and self-efficacy. It encourages clients to focus on their abilities and capabilities and seek solutions to their problems. However, comparative research on these two treatments has been neglected in the past.

    Aims

    The present study was conducted to compare the efficacy of Mindfulness-Based Cognitive Therapy and solution-focused therapy on the quality of life of patients with multiple sclerosis.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest and a control group. The sample size was 60 patients with multiple sclerosis in the city of Mashhad who were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental groups (n = 40) and a control group (n = 20). The first experimental group received 8 two-hour sessions of Mindfulness-Based Cognitive Therapy by Segal et al. (2002) and the second experimental group also received 7 two-hour sessions of short-term solution–focused therapy by Desharz et al. (1970). The quality of life questionnaire of Vickery Multiple Sclerosis patients (1995) was completed by the subjects of all groups before and after the intervention. Data were analyzed using Analysis of Covariance (ANCOVA) and Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA).

    Results

    The results of the analysis of covariance showed that Mindfulness-Based Cognitive Therapy and short-term solution–focused therapy increased the mean score of quality of life and its subscales in patients with multiple sclerosis in the experimental group compared with the control group (p<0.05). Also, there was no significant difference between the two treatments in improving quality of life (p>0.05).

    Conclusion

    Mindfulness-Based Cognitive Therapy and solution-focused therapy have both been effective in improving physical health, reducing pain, and improving social functioning, as well as increasing psychological health, such as reducing depression and anxiety in MS patients.

    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Therapy, solution–focused therapy, Quality of Life, Multiple Sclerosis
  • Zohreh Sadat Moeini, Farnaz Keshavarzi Arshadi*, Saeed Hasanzade, Masoud GholamAli Lavasani Pages 899-912
    Background

    Learning disorder is a concept that attracts more attention from teachers and families, and due to the high prevalence in schools, it needs special attention from researchers to identify practical and efficient intervention methods. A review of the researches shows that interventions such as training the skills of the four processes have received less attention.

    Aims

    This research was conducted in order to determine the effectiveness of four brain processing skills training on the cognitive functions of students with learning disabilities in reading (dyslexia).

    Methods

    This research was applied in terms of purpose and in terms of data collection method. It was semi-experimental based on pretest-posttest with control group and follow-up step. The statistical population consisted of students diagnosed with learning disabilities in reading in the second grade of elementary school of Tehran in the 2018-2019 year. Purposive sampling method was used to select the sample. Based on this, 20 of these people were selected and randomly replaced in two experimental and control groups. Subjects in the experimental group were trained for 10 sessions. The research tools included the Wechsler Intelligence Test for Children (WISC-V), the CAS test, and the brain processing training. Analysis of covariance and repeated measurements were used to analyze the data.

    Results

    Based on the findings, four brain processing skills training was effective on cognitive functions (comprehension, perceptual reasoning, working memory and processing speed) of students with reading learning disorder at a significant level of 0.001.

    Conclusion

    Based on these findings, training workshops and courses on brain processing skills for specialists of learning disorder centers and also familiarizing the family with some important strategies of education of students with learning disabilities can lead to improvement in the condition of students' learning disorders.

    Keywords: skill training, brain processin, cognitive functions, dyslexia
  • Shirin Aryannejad, Mahdieh Salehi, Sadegh Taghiloo*, Mahnaz Estaki Pages 913-932
    Background

    Love trauma syndrome is one of the most difficult and pervasive experiences in people's lives which makes it difficult for people to express their emotions. Numerous studies show that emotional-focused therapy is effective on emotional injuries, but so far no research has been conducted on the use of art application along with the emotional-focused and experiential therapies.

    Aims

    The present study aimed to compare the effectiveness of emotional-focused therapy with the art application and emotional-focused therapy on the emotional expression of people with love trauma syndrome.

    Methods

    The design of this research was semi-experimental and of pre-test-post-test type with control group and three-month follow-up. The population of the present study was the patients aged 25 to 45 years with love trauma syndrome referred to the psychological clinics of the 2nd district of Tehran, of which 51 people were selected by purposive sampling according to the inclusion and exclusion criteria and randomly replaced into three groups of 17 people (two experimental groups and one control group). The measurement tool of this research were love trauma inventory Ross (1999) and the emotional expression questionnaire King and Emmons (1990). For the first group, emotional-focused therapy with art application and emotional-focused therapy were implemented in 12 sessions of 90 minutes, and no treatment was provided to the control group.To analyze the data, variance analysis with repeated measurements method was used.

    Results

    The results indicated that emotional-focused therapy with art application and emotional focused therapy led increase emotional expression in pre-test-post-test and follow-up stages. Also, the results of Bonferroni's post hoc test showed a significant difference between the effect of emotional focused therapy with art application more effective than emotional focused therapy on positive emotion expression, intimacy and negative emotion expression (P>0/05).

    Conclusion

    According to the obtained results, it is concluded that art as a catalyst along with emotion-focused therapy through opening the right hemisphere, reaching the core of trauma, healthy expression of positive and negative emotions and acceptance of emotions has led to more effectiveness of emotion focused therapy.

    Keywords: emotional expression, emotional focused therapy, love trauma syndrome, art
  • Shahrzad Azimi, Hayede Saberi*, Fariborz Bagheri Pages 933-950
    Background

    One of the important variables in relation to parents with autistic children is savoring beliefs. savoring beliefs are considered as components of mental health and have a direct correlation and relationship with psychological well-being. Researches show that parents of autistic children are exposed to all kinds of physical and mental injuries, for this reason, identifying, growing and expanding favorable beliefs to prevent injuries and improve mental health in this group of parents seems necessary. In Iran, so far, no valid tool has been reported to measure savoring beliefs in parents of children with autism.

    Aims

    The purpose of this research was to investigate the factor structure of the savoring beliefs questionnaire among parents of children with autism.

    Methods

    The method of the present research was applied in terms of purpose and correlational in terms of the nature of the data. The statistical population of the research included all parents with autistic children in schools and autism associations in the cities of Tehran, Karaj, Shahriar and Hashtgerd in 2022. The sampling method was accessible of targeted type and the statistical sample of the research included 321 people (248 women and 73 men) from parents of children with autism. To collect information, the questionnaire of savoring beliefs (Bryant, 2003) and psychological well-being (Ryff, 1980) were used. Data analysis was also done with confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha coefficient using SPSS25 and AMOS24 software.

    Results

    The results of the present study showed that each of the items in the questionnaire has the necessary power to measure the components of savoring beliefs (anticipation, enjoying the moment and remembering) and each of the components has an acceptable power to measure the general factor of savoring beliefs. Cronbach's alpha coefficients of the three components of prediction, enjoyment of the moment and recall in the savoring beliefs questionnaire were calculated as 0.89, 0.91 and 0.84, respectively. Based on this, it can be said that the items of each of the components of the savoring beliefs questionnaire have an acceptable internal consistency.

    Conclusion

    According to the findings, it seems that the Iranian version of the savoring beliefs questionnaire is a valid scale for measuring attitudes regarding the ability to enjoy positive experiences, whether in anticipation, enjoyment of the moment, or recall. Also, this questionnaire has suitable psychometric properties for use in research activities and clinical work.

    Keywords: Autism, Savoring beliefs, Factorial Structure
  • Masoudeh Timajchi, Mojgan Agahheris*, Amin Rafiepoor, Ezzatollah Kordmirza Nikoozadeh Pages 951-966
    Background

    Diabetes is a common chronic disease that causes many physical and mental injuries. Sexual dysfunction is one of the common consequences of diabetes in women, which has many negative consequences for the patient. On the other hand, stress can be an effective factor in aggravating sexual disorders. Regarding the effectiveness of interventions based on stress management such as autogenic training and stress reduction training based on mindfulness on the sexual performance of type 2 diabetic patients, there is a research gap in comparing the effectiveness of these two training methods.

    Aims

    The present study was conducted to compare the effectiveness of autogenic training and mindfulness-based stress reduction training on sexual performance in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    The current research design was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the study included all women with type 2 diabetes referred to Kasra Hospital in Tehran in 1400, 45 of them were selected by purposeful sampling and randomly assigned to two experimental groups and one control group (15 people in each group). The Female Sexual Function Index (Tyler et al., 1994) was used to collect data. For the first experimental group, 10 autogenic training sessions (MirzamohammadAlaeini et al., 2021) and for the second experimental group, 8 sessions of mindfulness-based stress reduction training (Kabat-Zinn, 2003) were implemented, While the control group did not receive any intervention. Analysis of covariance and SPSS24 software were used for data analysis.

    Results

    Based on the findings, the effect of the educational interventions on the post-test scores of the sexual performance of the members of both experimental groups was significant, so that after the intervention, the scores of the sexual performance increased significantly (P<0.05). The results of Bonferroni's post hoc test also showed that the post-test scores of sexual performance in the experimental groups have increased significantly compared to the control group. Also, mindfulness-based stress reduction training has been more effective compared to autogenic training (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results obtained in the present study, which confirm the effectiveness of stress reduction training methods based on mindfulness and autogenic training, in reducing the stress level of diabetic women, it is suggested that psychologists and psychiatrists use the mentioned training methods to improve the sexual performance of women with diabetes.

    Keywords: Training Mindfulness-Based Stress Reduction, Autogenic Training, Sexual Performance, Diabetes, Women
  • Vajihe Babaie, Khadijeh Abolmaali Alhosseini*, MohammadBagher Hobbi Pages 967-983
    Background

    Anxiety sensitivity and focused – attention are important components in creating and maintaining social anxiety disorder, and a defect in each of them can play a role as a potential risk factor in this disorder. Some studies have shown that paradoxical time table therapy can lead to a reduction in worry and social anxiety symptoms. In Iran, there is a research gap regarding the efficacy of this treatment method on anxiety sensitivity and focus of attention in people with social anxiety disorder.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the efficacy of paradoxical time table therapy on anxiety sensitivity and focused–attention in people with social anxiety disorder.

    Methods

    The current research design was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a one-month follow-up. The statistical population of the research included all people who referred to counseling centers and psychotherapy clinics in Tehran in the fall and winter of 2022. The statistical sample included 30 people with social anxiety disorder who were selected as available samples and were divided into two groups of 15 people (experimental group and control group). Focous of Attention Questionnaire (Woody et al., 1997) and revised anxiety sensitivity index (Taylor & Cox 1998) were used to collect data. Also, the treatment of the paradoxical time table therapy (Besharat, 2017) was implemented in six sessionsof 45 minutes on the experimental group. In addition to descriptive statistics, data analysis was performed using multivariate analysis, variance analysis with repeated measures, Bonferroni post hoc and SPSS25 software.

    Results

    The results of the research showed that the treatment of paradox time program on all components of anxiety sensitivity (fear of respiratory symptoms, Fear of anxiety reactions, fear of cardiovascular symptoms, cognitive dyscontrol and the total score) and focused – attention (self-focused attentio and attention to the outside) had a significant effect (P<0.001).

    Conclusion

    According to the findings of the current research, it seems that the paradoxical time table therapy can be used by psychologists and psychiatrists as an efficient treatment to reduce the symptoms of social anxiety disorder, especially anxiety sensitivity and focused–attention.

    Keywords: paradoxical time table, anxiety sensitivity, focused–attention, social anxiety disorder
  • Katayoon Faraji Amiri, Amin Rafiipour*, Mehrdad Sabet Pages 985-1000
    Background

    Studies have shown that students are among the most vulnerable people to the consequences of depression. On the other hand, depression can affect students' satisfaction and meaning in life by facilitating pessimistic and irrational thoughts about the future. Various studies have shown that the level of depression and the meaning of life of students can be adjusted by using psychological interventions.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of positive psychology interventions on the meaning of life and depression of art university students.

    Methods

    The current research design was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the present study was all undergraduate students of the University of Art in 2021. From this statistical population, 60 people were selected in the accessible way and were randomly assigned in two groups of 30 people (positive psychology intervention group) and control group. Quilliam educational package (2003) was used in the positive psychology educational intervention sessions, and the Beck depression scale, second edition (1996) and the Morgan and Farsides (2009) meaningfulness of life questionnaire were used to collect data. For data analysis, univariate covariance analysis and SPSS22 software were used.

    Results

    The findings of the present study showed that positive psychology interventions were effective in increasing the meaning of life and reducing depression in male and female students (P<0.05).

    Conclusion

    According to the obtained findings, it is concluded that positive psychology education can help to increase the meaningfulness of students' lives while reducing the level of depression. Therefore, paying attention to positive psychology interventions can play an important role in improving the psychological and even spiritual dimensions of students by emphasizing their capabilities and increasing happiness.

    Keywords: positive psychology, meaningfulness of life, depression, Students
  • Seyedeh Asghar Faghani Tolon, Morteza Golestani Pour*, Seyedeh Zahra Sadati Pages 1001-1016
    Background

    Charcot Marie Tooth (CMT) is a genetic disease in which peripheral nerves are damaged, also known as hereditary sensory and motor neuropathy. Despite the impact of this disease on all aspects of the sufferers' lives, few studies have investigated the effectiveness of psychological treatments on death anxiety, peak experiences, and mental health of Charcot MarieTooth patients.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of comparing the effect of existential therapy and therapy based on acceptance and commitment on death anxiety, peak experiences and mental health of patients with Charcot-Marie-Tooth disease.

    Method

    The design of the current research was a quasi-experiment with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all patients with Charcot-Marie-Tooth disease in Tehran in 2019 and the purposeful sampling method was available. After obtaining the necessary permits and coordinating with the patients with Charcot-Marie-Tooth who met the necessary entry criteria to participate in the present study, 30 people were randomly assigned to the experimental groups (15 people in each group) and 15 people to the control group. In order to collect data, Templer's Death Anxiety Scale (1970), Wilson and Monta's Peak Experience Questionnaire (2015) and Keyes' Mental Health Questionnaire (2002) were used. For data analysis, multivariate covariance analysis was used to compare groups in research variables. SPSS22 software was also used to analyze the data.

    Results

    The findings of the present study showed that both existential therapy approaches and acceptance and commitment-based therapy have a significant effect on death anxiety, peak experiences, and mental health of Charcot-Marie-Toth patients (P<0.05).

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be concluded that existential therapy and therapy based on acceptance and commitment can be used by doctors, psychiatrists and other mental health professionals in order to moderate death anxiety, strengthen peak experiences and mental health of patients with Charcot-Marie-Tooth.

    Keywords: existentialism therapy, Acceptance, Commitment Therapy, death anxiety, peak experiences, Charcot Marie Tooth
  • Zahra Zamani Froshani, Farideh Dokaneifard*, Mojgan Niknam Pages 1017-1032
    Background

    The research indicates that dysfunctional attitudes and psychological distress are among the most important structures that can cause problems to people's health. In addition, the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on these structures in women has conflicting results, requiring more research in this field.

    Aims

    This research aimed to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on women's psychological distress and dysfunctional attitudes.

    Method

    The current study was practical and semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The research's statistical population included all women referred to Khavaran Cultural Center in 2020. The research sample consisted of 30 women selected by the available sampling and randomly assigned to experimental and control groups. They completed the Beck et al. dysfunctional attitudes questionnaire (1991) and Kessler et al. psychological distress questionnaire (2002) in two phases, pre-test and post-test, and received an acceptance and commitment-based therapy trial group (Wells and Sorrell, 2007). After collecting the data, the data were analyzed using multivariate covariance analysis using SPSSV19 software.

    Results

    The results showed a significant difference between the two experimental and control groups in the post-test stage (p<0.01), which indicates the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy in the variables of ineffective attitudes and psychological distress.

    Conclusion

    The women who participated in acceptance and commitment-based training obtained lower scores in ineffective attitudes and psychological distress in the post-test than before participating in the said program compared to the group that did not participate. This issue indicated the effectiveness of acceptance and commitment-based education in research variables.

    Keywords: Psychological Distress, Treatment based on Acceptance, Commitment, Women, Khavaran Cultural Center, Dysfunctional Attitudes
  • Samira Entezari, Aliakbar Saif*, Elham Forouzandeh Pages 1033-1052
    Background

    The research shows that the treatment based on acceptance and commitment has effectively reduced the stress and anxiety of women with emotional and sexual experiences of extramarital relationships. However, there is a research gap in applying this training to the cognitive, behavioral, and emotional components of the attitude toward extramarital behavior in the researched society.

    Aims

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of education based on the approach of acceptance and commitment to improving attitudes towards extramarital behavior.

    Methods

    This research was applied in terms of purpose and mixed type in terms of method. The statistical population included 476 women of Tehran in 2021. In the qualitative part, the sample size included 16 women who were invited for an interview in a targeted manner. In the quantitative part, the sample size was 30 qualified women randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received eight sessions of training based on acceptance and commitment. To analyze the qualitative content of the interviews, the open and axial coding method was used using Maxqda software, and in the quantitative part, covariance analysis was used using SPSS24 software.

    Results

    The results of the qualitative content analysis of factors affecting the formation of women's attitudes towards extramarital behavior in four elements: 1. Weakness of attitude and individual values; 2. Weakness in lifestyle and defects in marital well-being; 3. Problems related to family life before marriage; 4. The shortcomings of the educational-cultural-economic system were categorized. The results of the implementation of the teaching method based on the acceptance and commitment approach showed a significant level (P < 0.05), indicating the mentioned method's effectiveness.

    Conclusion

    The teaching method based on the approach of acceptance and commitment has led to the change and modification of the attitude of this group of women towards extramarital behavior. Therefore, using this research with more samples is suggested to other researchers.

    Keywords: Effectiveness of acceptance, commitment therapy, extramarital behavior, Tehran women, positive attitude towards extramarital behavior