فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 126 (شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میترا رضوانی دهاقانی*، غلامعلی افروز، محمدکاظم واعظ موسوی صفحات 1053-1068
    زمینه

    سلامت ورزشکاران با توجه به فشار بالای انتظار کسب نتیجه، تحت تاثیر بوده و با توجه به اهمیت عملکرد تحصیلی و عوامل اجتماعی جوانان، ایجاد تعادل در چنین شرایطی نیاز به مداخلات پژوهش محور می باشد.

    هدف

    بررسی رابطه نشاط معنوی، پیشرفت تحصیلی، خلاقیت، و نگرش های اجتماعی با موفقیت های جوانان ورزشکار حرفه ای با نقش میانجی سلامت روان (با نگاه تدوین مدل توفیقات ورزشی) بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است که روابط بین متغیرها بوسیله مدل یابی معادله ساختاری بررسی شد. جامعه تمامی ورزشکاران حرفه ای تیم های ملی بودند که 165 نفر (89 پسر و 76 دختر) رده سنی جوانان (15 الی 18 سال)، رشته های انفرادی و گروهی به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. از پرسشنامه سلامت (GHQ)، خلاقیت راودسپ (1999)، نگرش های اجتماعی افروز و جردن (1976)، نشاط معنوی (SVS) چپریان و افروز (1395)، پیشرفت تحصیلی، و موفقیت ورزشی به عنوان ابزار استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر و آزمون سوبل به وسیله نرم افزار لیزرل انجام گرفت.

    یافته ها

    بین نشاط معنوی، خلاقیت، سلامت روان، و پیشرفت تحصیلی با موفقیت رابطه معنادار، اما بین نگرش اجتماعی با موفقیت رابطه معناداری وجود ندارد. بین نشاط معنوی، خلاقیت، نگرش های اجتماعی با سلامت روان رابطه معنادار بود، اما بین پیشرفت تحصیلی با سلامت روان رابطه معناداری وجود ندارد. سلامت روان نقش میانجی معناداری میان نشاط معنوی و خلاقیت با موفقیت دارد، اما رابطه ای در پیشرفت تحصیلی و نگرش اجتماعی یافت نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به برازش مطلوب مدل ساختاری، حفظ سلامت روان ورزشکاران حرفه ای از ابعاد گوناگون می تواند بر موفقیت ورزشی جوانان اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، نشاط معنوی، پیشرفت تحصیلی، نگرش اجتماعی، جوانان ورزشکار حرفه ای
  • صدف درویشی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، امین رفیعی پور، فریبرز درتاج صفحات 1069-1082
    زمینه

    اوتیسم اختلالی تحولی عصبی است که با نقص مداوم در مهارت های ارتباطی - اجتماعی شناخته می شود و ضعف در مهارت اجتماعی در این کودکان دارای پیامدهای منفی است. فرضیه های جدید، اختلال طیف اوتیسم را به نارسایی در نظریه ذهن مرتبط می کنند. آموزش مهارت های عاطفی اجتماعی با در برداشتن آموزش خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی و آگاهی هیجانی می تواند مداخله موثری برای بهبود نظریه ذهن در این کودکان باشد. این در حالی است که در این مورد شکاف پژوهشی وجود دارد و تاکنون مطالعه ای به بررسی این موضوع مهم نپرداخته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت عاطفی اجتماعی بر بهبود نظریه ذهن در کودکان مبتلا به اوتیسم انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر طیف اتیسم در رده سنی 7 تا 15 سال شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود که از بین آن ها، 20 نفر به طور تصادفی انتخاب شده و در گروه های آزمایش (10 نفر) و گواه (10 نفر) جایگزین شدند. برای گروه آزمایش ده جلسه مداخله آموزش مهارت عاطفی اجتماعی برگرفته از بسته آموزشی خسروتاش و همکاران (2019) اجرا شد، ولی گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش شامل پرسشنامه سنجش طیف اتیسم (اهلر و همکاران، 1999) و آزمون نظریه ذهن (موریس و همکاران، 1999) بود که توسط والدین تکمیل شد. همچنین داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کواریانس و با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده این است که آموزش مهارت عاطفی اجتماعی باعث افزایش نمرات نظریه ذهن در گروه آزمایش شده است (0/05 <p). اندازه اثر نمره نظریه ذهن 36% بود، بنابراین آموزش مهارت عاطفی اجتماعی توانسته است 36 درصد از تغییرات نمرات نظریه ذهن را تبیین کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر به نظر می رسد آموزش مهارت عاطفی اجتماعی می تواند نظریه ذهن را در کودکان مبتلا به اوتیسم تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین استفاده از آن در کنار سایر روش های درمانی به منظور بهبود مهارت های عاطفی، اجتماعی و ارتباطی در این کودکان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مهارت عاطفی اجتماعی، نظریه ذهن، کودکان مبتلا به اوتیسم
  • زینب عباسی مکوند، عماد یوسفی* صفحات 1083-1102
    زمینه

    مرگ های ناشی از کرونا با ایجاد آشفتگی های گسترده بنیان های زندگی بسیاری از خانواده ها را متزلزل کرد. این آشفتگی به ویژه در زمان مرگ یکی از همسران برجسته تر بود. بااین وجود، در پیشینه این حوزه مطالعه ای که به بررسی تجربه زیسته و اندوه طولانی مدت همسران سوگوار از مرگ ومیر کرونا به انجام رسیده باشد محدود است. باتوجه به گستردگی دامنه آسیب های طولانی شدن مدت سوگ انجام پژوهش های معرف در این زمینه ضرورت دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اندوه طولانی مدت مرتبط با مرگ و میر ناشی از کویید 19 در همسران سوگوار و تبیین تجربه زیسته آن ها انجام شد.

    روش

    رویکرد مورد مطالعه در این پژوهش کیفی و از نوع داده بنیاد بود. جمعیت مورد مطالعه شامل کلیه افرادی بود که در دوران کرونا همسر خود را از دست داده بودند. تعداد 17 نفر که در سال 1399 تجربه مرگ همسر را به دلیل بیماری کرونا داشتند با شیوه نمونه گیری نظری انتخاب شدند. این افراد با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاری به صورت عمیق مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش استرواس و کوربین مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بعد از تحلیل داده ها چهار مقوله عمده (عوامل مرتبط با گذار از سوگ، عوامل مرتبط با سوگ و سوگواری، عوامل حمایتی، عوامل مرتبط با وضعیت رابطه با همسر متوفی) و 12 مقوله اولیه (راهبردهای منفی نظم جویی هیجان، عدم قطعیت در مورد آینده، احساس عذاب وجدان، ناتوانی در عبور از خشم، ادراک منحصربه فرد بودن تجربه سوگ، عدم پذیرش فقدان، اسناد منفی مرتبط با فقدان، ضعف در آیین های مرتبط با مرگ، احساس رهاشدگی، تغییر سریع نقش های در خانوادگی، فقدان دلبستگی عمیق به همسر و فقدان بدن گرم) کشف شده که همگی در بعد روش مقابله فقدان گرا دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عمده ترین دلیل طولانی شدن سوگ روش مقابله فقدان گرا است که باعث تمرکز بیش از اندازه بر روی فقدان می شود. پیشنهاد می شود برای کمک به افراد سوگوار خدمات حمایتی بلافاصله بعد از فقدان مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انگاره دلبستگی، سوگ، کرونا، همسر
  • ناژین ربیعی، رویا کوچک انتظار*، افسانه قنبری پناه، شیرین کوشکی صفحات 1103-1120
    زمینه

    تعهد زناشویی در روابط بلند مدت تحت تاثیر عوامل زیربنایی از جمله صفات شخصیتی است. پیشینه پژوهش نشان می دهد که ناهمسانی های متعددی در رابطه با اینکه کدام صفات شخصیتی با تعهد زناشویی رابطه دارد، دیده می شود. بعلاوه عمده این پژوهش ها بر پنج عامل بزرگ شخصیت متمرکز بوده اند و به نقش صفات سه گانه تاریک در پیش بینی تعهد زناشویی بسیار کم پرداخته شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی  تعهد زناشویی بر اساس صفات سه گانه تاریک و پنج عامل بزرگ شخصیت در زنان متاهل انجام شد.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. در این پژوهش 327 زن متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره تحت نظارت بهزیستی شیراز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از شرکت کنندگان درخواست شد تا مقیاس صفات سه گانه تاریک، فرم کوتاه (جونز و پایولوس، 2014)، پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (مک کری و کاستا، 2004)، پرسشنامه تعهد زناشویی (آدامز و جونز، 1997) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون، و رگرسیون چندگانه استاندارد استفاده شد.

    یافته  ها: 

    نتایج نشان داد که در بین متغیرهای صفات سه گانه تاریک و پنج عامل بزرگ شخصیت، روان رنجورخویی (0/001p<،0/301- β=) و ماکیاولیسم (0/05p<، 0/105- β=) پیش بینی کننده های منفی و معنادار و وظیفه شناسی (0/01 p<، 0/214 β=) پیش بینی کننده مثبت و معنادار تعهد زناشویی است. همچنین ترکیب متغیرهای پژوهش به طور معناداری با تعهد زناشویی رابطه دارد و 25/9 درصد از واریانس آن را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که روان رنجورخویی، وظیفه شناسی، و ماکیاولیسم نقش مهمی در پیش بینی تعهد زناشویی دارند. بنابراین جهت افزایش تعهد زوجین در روابط بلند مدت، توجه به نقش این متغیرها ضروری است.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، صفات سه گانه تاریک، پنج عامل بزرگ شخصیت
  • مرجان ربانی باوجدان، سوگند قاسم زاده*، زهرا نقش، غلامعلی افروز صفحات 1121-1136
    زمینه

    مطالعات نشان می دهد که اختلال در تنظیم هیجان می تواند یک عامل خطر برای رفتار پرخوری ناسازگار باشد که نشان دهنده پاسخ ناکافی به احساسات منفی است و منجر به افزایش وزن و چاقی می شود. بنابراین به کارگیری مداخله ای مبتنی بر تنظیم هیجان به افراد با اضافه وزن و چاقی کمک می کند تجارب هیجانی شدید را شناسایی، و مهارت هایی را برای خودتنظیمی رفتار و کاهش هیجان های منفی شدید در مقابل رفتار غیر انطباقی پرخوری فرا بگیرند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی طراحی و ارزیابی کارآمدی درمان خانواده محور مبتنی بر پروتکل یکپارچه درمان فرا تشخیصی بر شاخص توده بدنی، نظم جویی هیجان در دوران پاندمی کووید-19 در نوجوانان چاق و با اضافه وزن انجام شد.

    روش

    این پژوهش مطالعه ای نیمه آزمایشی به همراه پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری است. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان چاق و دارای اضافه وزن در محدوده سنی (15-12 سال) بود که به یکی از مراکز خدمات جامع سلامت کرمان در سال 1401-1400 مراجعه کرده بودند. نمونه آماری به روش نمونه گیری در دسترس از بین نوجوانان چاق و دارای اضافه وزن و و مادران آن ها انتخاب شد و آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. چک لیست تنظیم هیجان و پرسشنامه تنظیم هیجان رفتاری برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیره اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند. نوجوانان چاق و دارای اضافه وزن و مادران آن ها 15 جلسه از پروتکل های یکپارچه برای درمان فراتشخیصی دریافت کردند، درحالی که آموزش خاصی به گروه کنترل ارایه نشد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که سه اندازه گیری انجام شده در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در زمینه های شاخص توده بدن و نظم جویی هیجان در نوجوانان از نظر اثربخشی درمان فراتشخیصی تفاوت معنی داری دارند (0/000= P).

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده حاکی از کارآمدی پروتکل یکپارچه درمان فراتشخیصی بر بهبود شاخص توده بدن، نظم جویی هیجان در نوجوانان است

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، نظم جویی هیجان، درمان فراتشخیصی
  • عاطفه شکیبا راد، هائیده صابری*، مهر داد ثابت صفحات 1137-1150
    زمینه

    از جمله متغیرهای مهم و مرتبط با مهاجرت، سبک های دلبستگی و هویت افراد است، زیرا مهاجرت همراه با تغییرات سریع در عملکرد و ارتباط اجتماعی است و این امر می تواند منجر به شکل گیری اضطراب دلبستگی و تغییرات هویتی در افراد شود. با این وجود در زمینه مقایسه سبک های دلبستگی و هویت در افراد مهاجر و غیر مهاجر، پژوهش های اندکی صورت گرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه سبک های هویت و سبک های دلبستگی در مهاجران بین المللی ایرانی و غیر مهاجران بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع علی - مقایسه ای مبتنی بر روش پیمایشی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی افراد مهاجر به کشورهای اروپای غربی از سال 1392 تا سال 1397 و افراد غیر مهاجر ایرانی در سال 1400 در شهر تهران بود. با روش نمونه گیری در دسترس، 200 نفر (100 نفر مهاجر و 100 نفر غیرمهاجر) به پرسشنامه های سبک های هویتی برزونسکی (1992) و سبک های دلبستگی بزرگسال کولینز و رید (1990) پاسخ دادند. از تحلیل واریانس چندمتغیره و نرم افزار SPSS-23 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین دو گروه مهاجر و غیر مهاجر در متغیرهای سبک اطلاعاتی، هنجاری، سردرگم - اجتنابی تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05 <P) و بین دو گروه مهاجر و غیر مهاجر در سبک دلبستگی وابستگی تفاوت معناداری وجود دارد و این تفاوت 17 درصد از تفاوت های بین دو گروه را تبیین می کند (0/05 >P)، اما در سبک های دلبستگی اضطرابی و نزدیکی تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    در راستای نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که بین افراد مهاجر و غیر مهاجر تفاوت معناداری در سبک های هویتی وجود ندارد و فقط در مولفه وابستگی متغیر دلبستگی مهاجران نمرات بالاتری کسب کردند. ازاین رو لازم است که به آسیب دلبستگی در افراد مهاجر توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: سبک های هویت، سبک های دلبستگی، افراد مهاجر، افراد غیرمهاجر
  • معصومه میرزاخانی، سیاوش طالع پسند*، نعمت ستوده اصل صفحات 1151-1168
    زمینه

    اشتیاق شغلی به میزان استفاده از توان فیزیکی، روانی و ذهنی افراد در انجام کارهای مرتبط با نقش خود اشاره دارد. اشتیاق شغلی پایین در بین کارکنان سبب تعهد سازمانی و رضایت شغلی پایین، بروز خطا، سوانح و صدمات در انجام وظایف شغلی می شود. ازاین رو با توجه به شواهد پژوهشی اندک در زمینه موضوع پژوهش، شناسایی و سنجش اشتیاق شغلی معلمان جهت جلوگیری از مشکلات سازمانی و روانشناختی اهمیت و ضرورت اساسی دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس اشتیاق شغلی شاوفلی در معلمان شهرستان دامغان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی - کاربردی و از حیث نوع گردآوری اطلاعات، پیمایشی پرسشنامه ای و از نظر روش شناسی، از جمله مطالعات آزمون سازی به حساب می آید که در قالب یک طرح پژوهشی همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی معلمان (1267 =N) و دانش آموزان (2621 =N) مقطع متوسطه مدارس شهرستان دامغان در سال تحصیلی 1401-1400 بود. از بین افراد جامعه آماری، تعداد 460 نفر از معلمان (310 نفر زن،150 نفر مرد) و 460 نفر از دانش آموزان (255 نفر دختر، 205 نفر پسر) با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. معلمان به پرسشنامه مقیاس اشتیاق شغلی شاوفلی (2013) و دانش آموزان به مقیاس انگیزش تحصیلی والراند و همکاران (1992) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از طریق تحلیل عاملی تاییدی و با نرم افزارهای SPSS24 و AMOS26 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که ساختار سه عاملی مقیاس برازش قابل قبولی با داده ها دارد و کلیه شاخص های برازندگی نیز برازش مدل را تایید کردند. همچنین به منظور برآورد روایی همگرا نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که روابط مثبت و معناداری بین مولفه های مقیاس اشتیاق شغلی با مولفه های مقیاس انگیزش تحصیلی والراند و همکاران (1992) وجود داشت (05/0 >P). همچنین، اعتبار مولفه ها این مقیاس با استفاده از روش آلفای کرونباخ مناسب بودند.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج مطالعه حاضر شواهدی را برای روایی و اعتبار پرسشنامه اشتیاق شغلی به عنوان ابزاری جهت اندازه گیری اشتیاق شغلی با مولفه های قدرت، تعهد و جذب در جهت ارتقاء و بهبود عملکرد شغلی معلمان فراهم کرد. ازاین رو می تواند به عنوان ابزاری معتبر و روا مورد استفاده معلمان، پژوهشگران، درمانگران و مشاوران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، مقیاس اشتیاق شغلی شاوفلی، معلمان
  • حامد سالاری، مهدی سوادی*، حمیدرضا سایبانی صفحات 1169-1190
    زمینه

    ابعاد روانشناختی غنی سازی شغلی یکی از موضوعات مهم در روانشناسی ورزشی است و به معنای افزایش انگیزه، رضایت، تعهد و عملکرد کارکنان از طریق ارایه فرصت های یادگیری، خلاقیت، مسیولیت و ارتباطات موثر در سازمان است و این امکان را می دهد که برنامه های خود را در حین کار سازمان دهی کنند. تعارض کار خانواده یک مساله مهم است و می تواند منجر به عدم پیشرفت، جابجایی شغلی و تغییر شغل شود. به رغم اهمیت سنجش این سازه ها در مدیران ورزشی تاکنون ابزار معتبری برای اندازه گیری آن ها در ایران رواسازی نشده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی شاخص های روان سنجی غنی سازی شغلی و تعارض کار  -خانواده در مدیران ورزشی صورت گرفته است.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع هنجاریابی بود به این منظور جامعه شامل مدیران تربیت بدنی دانشگاه های سراسر کشور در سال 1399 بود به این منظور تعداد 333 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند برای گردآوری داده ها از پرسشنامه غنی سازی شغلی و تعارض کار - خانواده استفاده شد. داده ها به روش تحلیل عاملی تاییدی ضریب آلفا کرونباخ و شاخص روایی و پایایی با استفاده نرم افزار Amos تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد پایایی پرسشنامه تعارض کار - خانواده و غنی سازی شغلی در پژوهش حاضر با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 0/904 =α و 0/926 =α به دست آمد که نشان از پایایی درونی مناسب گویه ها می داد. نتایج نشان داد که همبستگی تمام گویه ها با مجموع گویه ها در حد مطلوب بود و با حذف هر یک از گویه ها تفاوت چندانی در ضریب آلفای کرونباخ کل آزمون دیده نمی شد تحلیل عاملی تاییدی هم ساختار عاملی پرسشنامه را مورد تایید قرارداد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش بیانگر قابلیت اعتماد مطلوب یافته های حاصل از دو پرسشنامه تعارض کار - خانواده و غنی سازی شغلی بود، همچنین براساس نتایج، روایی همگرا و واگرای مطلوبی گزارش شد. تحقیق در نمونه های بزرگتر و جامعه های دیگر پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: مدیران ورزشی، تعارض کار - خانواده، غنی سازی شغلی
  • زهرا نعمتی زاده، مهرداد ثابت*، امین رفیعی پور، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 1191-1206
    زمینه

    دیابت یک بیماری مزمن، رو به رشد و همراه با پیامدهای جدی و مهم جسمانی و روانی است. خودمراقبتی در کنترل این بیماری بسیار حایز اهمیت است و شناسایی عوامل موثر بر خودمراقبتی مانند نشانه های هیجانی، معنویت و شفقت به خود می تواند ما را در کنترل بهتر این نوع بیماری یاری کند. مرور پیشینه پژوهشی نشان می‎دهد در حیطه خودمراقبتی دیابت نوع دو مطالعات اندکی وجود دارد، ازاین رو مطالعه حاضر درصدد بررسی نقش شفقت به خود بر خودمراقبتی دیابت از طریق نشانه های هیجانی و معنویت است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل ساختاری رابطه خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بر اساس نشانه های هیجانی و معنویت با میانجی گری شفقت به خود انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شهر تهران در سال 1400-1399 بود که به روش نمونه گیری در دسترس، 423 نفر از بیمارستان های شریعتی، امام خمینی (ره) و پلی کلینیک تخصصی سلامت و دیابت تابان انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خودمراقبتی دیابت نوع 2 (نعمتی زاده و همکاران، 1400)، نشانه های هیجانی (واردنر و همکاران، 2010)، شفقت به خود (نف، 2003) و معنویت (پارسیان و دونینیگ، 2009) استفاده شد. همچنین داده های پژوهش با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS-24 وAMOS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد اثرکل نشانه های هیجانی (0/01 >P، 0/274- =β)، معنویت (0/01 >P، 0/485 =β) و شفقت به خود (0/01 >P، 0/369 =β) بر خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در سطح 0/01 معنادار بود. همچنین نتایج نشان داد اثر غیرمستقیم نشانه های هیجانی (0/01 >P،4 0/16- =β)، معنویت (0/01 >P، 0/098 =β) بر خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در سطح 0/01 معنادار بود. بر این اساس مشخص شد شفقت به خود اثر نشانه های هیجانی بر خودمراقبتی را به صورت منفی و اثر معنویت بر خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت را به صورت مثبت و معنادار میانجی گری می کند. همچنین نتایج حاکی از آن بود که متغیرهای معنویت، نشانه های هیجانی و شفقت به خود در مجموع 51 درصد از واریانس خودمراقبتی را در مبتلابان به دیابت نوع 2 تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد شفقت به خود در رابطه بین نشانه های هیجانی و معنویت و خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، نقش میانجی دارد، ازاین رو افزایش خودشفقتی در این بیماران می تواند با کنترل نشانه های هیجانی منفی مانند افسردگی و اضطراب و افزایش معنویت در ارتقای خودمراقبتی این بیماران تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، نشانه های هیجانی، معنویت، شفقت به خود
  • شیما جراحی، محمود گودرزی*، محمدابراهیم مداحی صفحات 1207-1224
    زمینه

    درمان فعال سازی رفتاری یکی از روش هایی درمانی موثر برای افرادی است که دچار نوعی اضمحلال روانی هستند و تاثیر درمان فعال ساز رفتاری با تصویرسازی ذهنی هدایت شده بر میزان وسوسه، استرس ادراک شده و نظم جویی مثبت - منفی شناختی هیجانی نوجوانان وابسته به مواد در پیشینه این حوزه مورد بررسی قرار نگرفته است.

    هدف

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر درمان فعال ساز رفتاری با تصویرسازی ذهنی هدایت شده بر میزان وسوسه، استرس ادراک شده و نظم جویی مثبت و منفی شناختی هیجانی نوجوانان وابسته به مواد بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی (طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه برابر) بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه نوجوانان وابسته به مواد مخدر در شهر تهران بود. نمونه تحقیق شامل 30 نفر از نوجوانان وابسته به مواد بود که به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. سپس از میان نمونه پژوهش، به طور تصادفی ساده 15 نوجوان وابسته به مواد در گروه آزمایش و 15 نوجوان وابسته به مواد در گروه گواه گماشته شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه وسوسه (صالحی فردردی و همکاران، 1390) پرسشنامه استرس (کوهن و همکاران، 2012) و پرسشنامه نظم جویی هیجانی (گامفسکی، 2002) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره مانکوا و آنکوا استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد، درمان فعال سازی رفتاری با تصویرسازی ذهنی هدایت شده باعث نظم جویی مثبت شناختی هیجانی و کاهش میزان وسوسه، استرس ادراک شده و نظم جویی منفی شناختی هیجانی نوجوانان وابسته به مواد گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در سطح معناداری 0/05 >p شد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اثر درمان فعال ساز رفتاری با تصویرسازی ذهنی هدایت شده بر نظم جویی مثبت شناختی هیجانی و کاهش میزان وسوسه، استرس ادراک شده و نظم جویی منفی شناختی هیجانی نوجوانان وابسته به مواد شایسته است در مراکز ترک اعتیاد نتیجه بهبود درمان فعال سازی رفتاری با تصویرسازی ذهنی هدایت شده بر بهبود وسوسه، استرس ادراک شده و نظم جویی شناختی هیجانی ترسیم شود و نتایج انجام درمان در جهت بهبود این متغیرها ارایه شود تا نوجوانان وابسته به مواد آگاهی لازم را بدست آورند.

    کلیدواژگان: درمان فعال ساز رفتاری، تصویرسازی ذهنی هدایت شده، استرس ادراک شده
  • هاشمیه احمدی، شیدا جبل عاملی*، مریم مقیمیان، مصطفی سیدحسینی طزرجانی صفحات 1225-1242
    زمینه

    بر اساس شواهد، بیماران مبتلا به عروق کرونر فشارخون ناپایدار و انعطاف پذیری کنشی پایینی دارند که این عوامل موجب عود بیماری و افزایش خطر مرگ و میر می شود. بر اساس مطالعات پیشین، درمان بین فردی می تواند به درمان اختلالات مزمن کمک کند، اما در مورد اثربخشی این نوع درمان بر انعطاف پذیری کنشی و فشارخون زنان مبتلا به بیماری عروق کرونر، شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان بین فردی بر انعطاف پذیری کنشی و فشارخون زنان مبتلابه بیماری عروق کرونر انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه همراه با یک دوره پیگیری (45 روزه) بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران زن مبتلا به بیماری عروق کرونر مراجعه کننده به کلینیک بازتوانی قلب بیمارستان افشار یزد در سال 1400 بود که 28 نفر از آن ها به روش هدفمند انتخاب شده و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه کونور و دیویدسون (2003) و دستگاه فشارسنج بود. داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس آمیخته و نرم افزار SPSS24 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    طبق نتایج به دست آمده، درمان بین فردی تاثیر معناداری بر انعطاف پذیری کنشی بیماران دارد (0/05 >P). با این که این درمان تاثیر معناداری بر فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در پایان مداخلات دارد اما این تاثیر در مرحله پیگیری معنادار نبود (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، به نظر می رسد درمان بین فردی موجب بهبود انعطاف پذیری کنشی بیماران عروق کرونر می شود. بنابراین آگاهی متخصصان از این درمان در جهت بهبود انعطاف پذیری کنشی و فشارخون بیماران عروق کرونر حایز اهمیت است

    کلیدواژگان: درمان بین فردی، انعطاف پذیری کنشی، فشارخون، زنان مبتلا به بیماری عروق کرونر
  • فرشید ضیایی، پرویز شریفی درامدی*، نورعلی فرخی صفحات 1243-1257
    زمینه

    یکی از شایع ترین اختلال خلقی، افسردگی است. این اختلال همیشه منجر به مختل شدن سازگاری اجتماعی و عملکرد زندگی روزمره افراد می شود. مدیریت حافظه هیجانی به عنوان روشی مبتنی بر نظم جویی هیجانات، از روش های پذیرفته شده در بهبود بسیاری از اختلالات روانشناختی از جمله افسردگی است. با وجود استفاده از برنامه آموزشی مدیریت حافظه هیجانی در پژوهش های مختلف، مطالعات محدودی به بررسی اثربخشی آموزش مدیریت حافظه هیجانی بر سازگاری اجتماعی در زنان و مردان با علایم افسردگی پرداخته اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته آموزشی مدیریت حافظه هیجانی بر سازگاری اجتماعی در زنان و مردان با علایم افسردگی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان زن و مرد سازمان بنادر و دریانوردی و پرسنل نیروی دریایی ارتش ساکن در شهر تهران و خانواده های آن ها بودند که به دلیل افسردگی طی سال 1396 لغایت 1397 به یک مرکز مشاوره در شهر تهران مراجعه کرده بودند. نمونه آماری از بین افراد جامعه آماری به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه 30 نفری (هر گروه: 15 نفر مرد و 15 نفر زن) آزمایش و گواه قرار داده شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 75 دقیقه ای در جلسات آموزش مدیریت حافظه هیجانی (برنامه محقق ساخته) شرکت کردند و در این مدت به گروه گواه هیچ گونه آموزشی داده نشد. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های سازگاری اجتماعی (بل، 1961) و افسردگی (بک و همکاران، 1996) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و برای محاسبات آماری از SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش بسته مدیریت حافظه هیجانی بر سازگاری اجتماعی مردان و زنان افسرده تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین بین میانگین نمرات سازگاری اجتماعی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود دارد (0/001<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد در برنامه آموزشی مدیریت حافظه هیجانی افراد می آموزند چطور با یکدیگر تعامل کنند، هیجانات خود را به صورت مناسب بروز دهند، مشکلات ابراز هیجانی خود را تصحیح کنند. بنابراین با افزایش ظرفیت دانش هیجانی و ارتباطی، سازگاری اجتماعی افراد ارتقاء می یابد.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی مدیریت حافظه هیجانی، سازگاری اجتماعی، زنان و مردان با علائم افسردگی
|
  • Mitra Rezvani-Dehaghani*, Gholamali Afrooz, MohammadKazem Vaez Mousavi Pages 1053-1068
    Background

    The psychological dimensions of success in young professional athletes need to be further investigated so that appropriate support can be provided in line with mental health and improving living and academic conditions.

    Aims

    The present study investigated the relationships among spiritual Happiness, academic achievement, creativity, and social attitudes with young professional athletes’ success by developing a model of mental health and sports achievements.

    Methods

    Descriptive-correlational study and a cross-sectional survey. For this purpose, 165 (89 male and 76 female) professional athletes aged between 15 and 18 were selected from the members of national teams and athletes. The research instruments included demographic sheets, informed consent forms, a General Health Questionnaire, Raudsepp's (1999) Creativity Scale, the social attitudes of Afrouz and Jordan (1976), the Spiritual Happiness Scale (SVS) of Chaprian and Afrouz (2016), Academic Achievement, and Sports Success Scale (SSS).

    Results

    The results of the path analysis and Sobel test run in the LISREL software revealed that spiritual happiness, creativity, mental health, and academic achievement were significantly related to the sporting success of young professional athletes, while there was no significant relationship between social attitudes and sports success. Likewise, Spiritual Happiness, creativity, and social attitudes were associated with the mental health of young professional athletes. However, there was no significant association between academic achievement and mental health. Furthermore, mental health significantly mediated the relationships of Spiritual and creativity with the sports success of young professional athletes. However, no similar contribution was observed concerning the components of academic achievement and social attitudes.

    Conclusion

    The results showed that the proposed structural model was desirably fit for sports success with mental health mediation.

    Keywords: Mental Health, Spiritual Happiness, Academic Achievement, Social Attitudes, Young Professional Athletes
  • Sadaf Darvishi, Khadijeh Abolmaali*, Amin Rafiepoor, Fariborz Dortaj Pages 1069-1082
    Background

    Autism is a neurodevelopmental disorder characterized by persistent deficits in communication-social skills, and weakness in social skills in these children has negative consequences. New hypotheses relate autism spectrum disorder to a deficiency in the theory of mind. Teaching social-emotional skills by including self-awareness, self-management, social awareness, and emotional awareness can be an effective intervention to improve the theory of mind in these children. This is despite the fact that there is a research gap in this field and no study has been conducted to investigate this important issue.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of social-emotional skill training in improving the theory of mind in children with autism.

    Methods

    The design of the current research was a quasi-experimental type of pre-test-post-test and control group. The statistical population of the research included all male students with autism spectrum in the age group of 7 to 15 years in the city of Tehran in the academic year of 2019-2020, from which 20 people were randomly selected and divided into two experimental groups (10 people) and control (10 people) were replaced. For the experimental group, ten sessions of social-emotional skill training intervention taken from the educational package of Khosrotash et al. (2019) were implemented, but the control group did not receive any intervention. The data collection tools in this research included the autism spectrum assessment questionnaire (Ehlers et al., 1999) and theory of mind test (Muris et al., 1999), which were completed by parents. Also, the obtained data were analyzed using the covariance analysis method and the SPSS version 22 software.

    Results

    The results show that social-emotional learning training has increased theory of mind scores in the experimental group (P<0.05). The effect size of the theory of mind score was 36%, and therefore social-emotional learning has been able to explain 36% of the changes in theory of mind scores.

    Conclusion

    According to the results obtained in the present study, it seems that social emotional skill training can affect the theory of mind in children with autism. Therefore, it is recommended to use it along with other treatment methods in order to improve emotional, social and communication skills in these children.

    Keywords: social emotional skill, theory of mind, children with autism
  • Zeinab Abbasi Makvand, Emad Yousefi* Pages 1083-1102
    Background

    Corona deaths, by causing widespread disturbances, shook the foundations of many families. When the lost person is one of the spouses, this situation becomes more critical. However, in the literature, there is limited research on the lived experience and long-term grief of bereaved spouses due to the death of Corona. Few kinds of research have been done considering the reasons for the prolonged bereavement of spouses, and it is necessary to carry out representative research in this field.

    Aims

    The aim of the present study was to investigate the prolonged grief of spouses because of deaths caused by COVID-19.

    Methods

    The approach used in this research was qualitative and contextual. 17 individuals who experienced the death of their spouse due to Corona disease (Covid-19) in 2020 were selected by theoretical sampling method. Then, the researchers used a semi-structured interview to collect data. The data were analyzed using the Strauss and Corbin method.

    Results

    After analyzing the data, four major categories (factors related to the transition through death, factors associated with grief and mourning, supporting factors, and factors related to the relationship status with the deceased spouse) and 12 primary categories (negative emotion regulation strategies, uncertainty about the future, feeling of guilt, the inability to overcome anger, perception of the uniqueness of the grief experience, lack of acceptance of the loss, negative facts associated with the loss, issues in holding ceremonies, feeling of abandonment, rapid change of roles in the family, lack of attachment, and touch deprivation) were found. Then, they were categorized in the loss-oriented coping method dimension.

    Conclusion

    The results revealed that the main reason for the complication of grief is the loss-oriented coping method, which avoids situations of grief and complicates the whole process. Support services provided can be a great help to people who are experiencing it.

    Keywords: Figure of Attachment, Grief, Coronavirus, Spouses
  • Nazhin Rabiee, Roya Koochakentezar*, Afsaneh Ghanbari Panah, Shirin Kooshki Pages 1103-1120
    Background

    Marital commitment in long-term relationships is influenced by underlying factors including personality traits. In previous researches, there are many inconsistencies about which of personality traits are related to marital commitment truly. in addition, most of researches have focused on the big five of personality and role of dark triad traits has been little discussed.

    Aims

    This study aimed to predict marital commitment based on dark triad traits and big five of personality in married women.

    Methods

    The present study is a descriptive correlational study. In this research, 327 married women were selected from people who referred to counseling centers which are under supervision of the State Welfare Organization of Shiraz, by the convenience sampling method. Participants were asked to fill the Short Dark Triad (SD3) scale (Jones & Paulhus, 2014), NEO Five Factor Personality Inventory (McCrae & Costa, 2004) and Dimensions of Commitment Inventory (Adams & Jones, 1997). Pearson correlation coefficient and standard multiple regression were used to analyze the research data.

    Results

    The results showed that among variables of dark triad traits and the big five of personality, neuroticism (β= -0.301, p< 0.001) and Machiavellianism (β= -0.105, p<0.05) are significant and negative predictors and conscientiousness (β= 0.214, p< 0.01) is significant and positive predictor of marital commitment. Also, the combination of research variables is significantly related to marital commitment and explained%25.9 of its variance.

    Conclusion

    Based on the results, neuroticism, concientiousness, and machiavellianism have important roles in predicting of marital commitment and should be noticed to increase the commitment in long-term relationships.

    Keywords: marital commitment, dark triad traits, big five of personality
  • Marjan Rabani Bavojdan, Sogand Ghasemzadeh*, Zahra Naghsh, Gholamali Afrooz Pages 1121-1136
    Background

    Studies show that, emotion dysregulation can be a risk factor for maladaptive overeating behavior, which indicates an inadequate response to negative emotions and leads to weight gain and obesity. Therefore, an emotion regulation-based intervention helps overweight and obese people to recognize intense emotional experiences, and to learn skills for self-regulation of behavior and reduction of intense negative emotions instead of binge-eating disorder as a maladaptive behavior

    Aims

    The present study aimed to assess Designing and evaluating the efficacy of family-based treatment based on Unified Protocol for transdiagnostic approach on body mass index, emotion regulation in adolescent with overweight and obesity during the covid-19 pandemic.

    Methods

    This study is a quasi- experimental with pretest posttest and follow up design. The statistical population included all Obese and overweight adolescents within the age range of 12-15 years and their mothers who were referred to one of the comprehensive health service centers Kerman in 2021-2022. The statistical sample was selected via the convenience sampling method from among Obese and overweight adolescents and their mothers, and the subjects were randomly assigned to two experimental and control groups. Emotion Regulation Checklist and Behavioral emotion regulation questionnaire were used for collecting data. Data were analyzed using Multivariate analysis of variance, repeated measure. Obese and overweight adolescents and their mothers, received 15 sessions of the unified protocols, while no special training was provided to the control group.

    Results

    The results of the present study indicated that the three measurements performed in pretest, posttest, and follow-up significantly differed regarding body mass index, emotion regulation, Behavioral emotion regulation in adolescents in pointing to the effectiveness of transdiagnostic treatment (P= 0.000).

    Conclusion

    The obtained results suggested the efficacy of the unified protocols on reducing body mass index and improving the emotion regulation, Behavioral emotion regulation in adolescents

    Keywords: body mass index, emotion regulation, transdiagnostic treatment
  • Atefeh Shakiba Rad, Haeideh Saberi*, Mehrdad Sabet Pages 1137-1150
    Background

    Among the important variables related to immigration are the attachment styles and identity of people, because immigration is accompanied by rapid changes in social function and communication, and this can lead to the formation of attachment anxiety and identity changes in people. However, few researches have been done in the field of comparison of attachment styles and identity in immigrant and non-immigrant people.

    Aims

    The aim was to compare identity styles and attachment styles in Iranian international immigrants and non-immigrants.

    Methods

    The current research was of causal-comparative type based on survey method. The statistical population of the research included all immigrants to Western European countries from 2012 to 2018 and Iranian non-immigrants in 2021 in Tehran. With the available sampling method, 200 people (100 immigrants and 100 non-immigrants). They responded to Berzonsky’s Identity Style Inventory (1992) and Collins and Read Adult Attachment Scale (1990) questionnaires. Multivariate variance analysis and SPSS23 software were used for data analysis.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the immigrant and non-immigrant groups in the variables of informative, normative, confused-avoidant style. (P<0.05); but, there was a significant difference between the two groups of emigrants and non-emigrants regarding dependency attachment (P< 0.05), but this only explains 17% of the difference between the two groups; also, there was no significant difference between the two groups regarding insecure attachment style and secure attachment style (P< 0.05).

    Conclusion

    In line with the obtained results, it can be concluded that there is no significant difference in identity styles between immigrants and non-immigrants, and immigrants scored higher only in the dependence component of the attachment variable. Therefore, it is necessary to pay more attention to attachment damage in immigrant people.

    Keywords: Identity Styles, Attachement Styles, Immigrants, Non-immigrants
  • Masumeh Mirzakhani, Siavash Talepasand*, Nemat Sotodeh Asl Pages 1151-1168
    Background

    Job enthusiasm refers to the amount of use of physical, mental and mental strength of people in doing tasks related to their role. Low work enthusiasm among employees causes organizational commitment and low job satisfaction, errors, accidents and injuries in performing job duties. Therefore, according to the little research evidence in the field of the research topic, identifying and measuring the job enthusiasm of employees is essential and necessary to prevent organizational and psychological problems.

    Aims

    This research was conducted with the aim of investigating the psychometric properties of Shaufeli's job enthusiasm scale among teachers in Damghan city.

    Methods

    In terms of the fundamental-applied goal, and in terms of the type of information gathering, the present research is a questionnaire survey, and in terms of methodology, it is considered one of the test-making studies, which was conducted in the form of a correlational research project. The statistical population of the present study included all teachers (N = 1267) and secondary school students(N=2621) of Damghan city in the academic year of 2001-2001. Among the statistical population, 460 teachers (310 women, 150 men) and 460 students (255 girls, 205 boys) were selected by multi-stage random cluster sampling. The teachers responded to the Schaufeli job enthusiasm scale (2013) and the students responded to the academic motivation scale of vallerand et al. (1992). The analysis of research data was done through confirmatory factor analysis and with SPSS24 and AMOS26 software.

    Results

    The results confirmatory factor analysis showed that the three-factor structure of the scale has an acceptable fit with the data and all the fit indices confirmed the fit of the model. Also, in order to estimate the convergent validity, the Pearson correlation results showed that there were positive and significant relationships between the components of the job enthusiasm scale and the components of the academic motivation scale of Vallerand et al. (1992) (P<0.05). Also, the validity of the components of this scale was suitable using Cronbach's alpha method.

    Conclusion

    Overall, the results of the present study provided evidence for the validity and reliability of the job enthusiasm questionnaire as a tool for measuring job enthusiasm with the components of strength, commitment and attraction in order to promote and improve teachers' job performance. Therefore, it can be used by teachers, researchers, therapists and counselors as a valid and valid tool

    Keywords: Psychometric Characteristics, Job Enthusiasm Scale, Teachers
  • Hamed Salari, Mehdi Savadi*, Hamidreza Saybani Pages 1169-1190
    Background

    Psychological aspects of job enrichment are crucial topics in sports psychology and mean increasing the motivation, satisfaction, commitment, and performance of employees by providing opportunities for learning, creativity, responsibility, and effective communication in the organization. Work-family conflict is an important issue for both managers and employees. Work-family conflict can lead to a lack of progress, job displacement, and job change. Job enrichment allows managers to organize their work schedules and take responsibility for their tasks. However, there is no valid tool to measure these structures in Iran.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the psychometric characteristics of job enrichment scales and work-family conflict in sports managers.

    Methods

    This research was a descriptive study and it is in the category of instrumental research. The statistical population included physical education directors of universities across Iran in 2019. The sample of this study was 333 people selected by the convenient sampling method. Job enrichment and work-family conflict questionnaires were used to collect data. Data were analyzed by confirmatory factor analysis using Amos software.

    Results

    The findings showed that the reliability of the work-family conflict and job enrichment questionnaire in the present study was obtained using Cronbach's alpha, α=0.904 and α=0.926, respectively, which indicated the appropriate internal reliability of the items. The results showed that the correlation of all the items with the total score was at the optimal level. By removing each item, there was no significant difference in Cronbach's alpha coefficient of the test.

    Conclusion

    The results of this research showed the favorable reliability of the findings obtained from two questionnaires on work-family conflict and job enrichment. Furthermore, based on the results, favorable convergent and divergent validity were reported. Research in larger samples and other populations is suggested.

    Keywords: Sports Managers, Work-Family Conflict, Job Enrichment
  • Zahra Neamatizade, Mehrdad Sabet*, Amin Rafiepoor, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 1191-1206
    Background

    Diabetes is a chronic, growing disease with serious and important physical and mental consequences. Self-care is very important in controlling this disease, and identifying factors affecting self-care such as emotional symptoms, spirituality, and self-compassion can help us better control this type of disease. A review of the research background shows that there are few studies in the field of type 2 diabetes self-care, so the present study tries to investigate the role of self-compassion on diabetes self-care through emotional symptoms and spirituality.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the structural model of the self-care relationship of patients with type 2 diabetes based on emotional symptoms and spirituality with the mediation of self-compassion.

    Method

    The design of the current research was descriptive-correlational and structural equation modeling. The statistical population of the study included all patients with type 2 diabetes in Tehran in 2020-2021, 423 of whom were selected from Shariati, imam Khomeini hospitals, and Taban specialized health and diabetes polyclinic using available sampling method. In order to collect data, type 2 diabetes self-care questionnaires (Neamatizade et al., 2022), emotional symptoms (Wardenaar et al., 2010), self-compassion (Neff, 2003) and spirituality (Parsian & Dunning, 2009) were used. Also, research data were analyzed using structural equation modeling method and SPSS24 and AMOS24 software.

    Results

    The findings of this research showed that the overall effect of emotional symptoms (β=0.274, P<0.01), spirituality (β=0.485, P<0.01) and self-compassion (P<0.01, 369) β=0/0) on self-care of type 2 diabetic patients was significant at the level of 0.01. Also, the results showed the indirect effect of emotional symptoms (β=-0.164, P < 0.01), spirituality (β = 0.098, P < 0.01) on the self-care of type 2 diabetic patients was significant at the level of 0.01. Based on this, it was found that self-compassion mediates the effect of emotional symptoms on self-care in a negative way and the effect of spirituality on self-care of diabetic patients in a positive and meaningful way. Also, the results showed that the variables of spirituality, emotional symptoms and self-compassion explain a total of 51% of the variance of self-care in type 2 diabetes patients.

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that self-compassion has a mediating role in the relationship between emotional symptoms and spirituality and self-care of type 2 diabetes patients. Therefore, increasing self-compassion in these patients can be effective in improving the self-care of these patients by controlling negative emotional symptoms such as depression and anxiety and increasing spirituality.

    Keywords: Self-care, patients with type-2 diabetes, emotional symptoms, spirituality, self-compassion
  • Shima Jarahi, Mahmoud Goudarzi*, MohammadEbrahim Madahi Pages 1207-1224
    Background

    Behavioral activation therapy is one of the effective treatment methods for people who have some kind of mental deterioration. The effect of behavioral activation therapy with guided mental imagery on the level of temptation, perceived stress, and positive-negative emotional cognitive regulation of substance-dependent adolescents has not been investigated in the history of this field.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effect of behavioral activator therapy with guided mental imagery on resilience, temptation, perceived stress and positive and negative cognitive emotional regulation of substance-dependent adolescents.

    Methods

    The research method was quasi-experimental (pre-test-post-test design with equal control group). The sample consisted of 30 drug-dependent adolescents who were selected by convenience sampling. Then, from the research sample, 15 substance-dependent adolescents were randomly assigned to the experimental group and 15 substance-dependent adolescents to the control group. Research instruments included Temptation Questionnaire (Salehi Fadardi et al., 2011), Stress Questionnaire (Cohen et al., 2012) and Adjustment Questionnaire and Emotional Questionnaire (Garnfsky et al., 2002). Multivariate analysis of Mancova and Ankova multivariate analysis of covariance was used for data analysis.

    Results

    The results of data analysis showed that behavioral activation therapy with guided mental imagery increases resilience and positive cognitive emotional regulation and reduces temptation, perceived stress and negative emotional cognitive regulation in adolescents addicted to experimental group compared to control group.

    Conclusion

    Considering the effect of behavioral activator treatment with guided mental imagery on positive cognitive emotional regulation and reducing the amount of temptation, perceived stress, and negative cognitive emotional regulation of adolescents, this treatment method should be considered and used in addiction treatment centers.

    Keywords: Behavioral Activation Therapy, Guided Mental Imaging, Perceived Stress
  • Hashemiyeh Ahmadi, Sheida Jabalameli*, Maryam Moghimian, Mostafa Seyed Hossieni Tezerjani Pages 1225-1242
    Background

    Based on the evidence, Patients with coronary artery disease have unstable blood pressure and low action flexibility, which causes disease recurrence and increased risk of death. Based on previous studies, Interpersonal therapy can help treat disorders in chronic patients, However, there is a research gap regarding the effectiveness of this type of treatment on action flexibility and blood pressure of women with coronary artery disease.

    Aims

    The current study aims to determine the efficacy of interpersonal psychotherapy on action flexibility and blood- pressure in women with coronary artery disease.

    Methods

    The current study was a quasi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a follow-up period (45 days). The statistical population of the study includes all female patients with coronary artery disease who had an appointment at the Cardiac Rehabilitation in Afshar Clinic of Yazd in 2021; 28 of them were selected in a targeted method and replaced by random assignment in the groups. Data collection tools include Action flexibility questionnaire (Connor & Davidson, 2003) and sphygmomanometer. The data was analyzed using mixed variance analysis and SPSS24 software.

    Results

    According to the results obtained, interpersona psychotherapy significantly affects the flexibility of patients' actions (P>0.05). Although this treatment had a significant effect on systolic and diastolic blood pressure at the end of the interventions, this effect was not effective in the follow-up stage (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of the present research, it seems, interpersonal psychotherapy improves the functional flexibility of coronary artery patients. Therefore, it is important for specialists to know about this treatment in order to improve the action flexibility and blood pressure of coronary artery patients.

    Keywords: Interpersonal psychotherapy, Action flexibility, Blood-pressure, Women with coronary artery disease
  • FARSGID ZIAEI, Parviz Sharifi Daramadi *, NOORALI Farrokhi Pages 1243-1257
    Background

    One of the most common mood disorders is depression. This disorder always leads to disruption of social adaptation and daily life performance of people. Emotional memory management, as a method based on regulating emotions, is one of the accepted methods for improving many psychological disorders, including depression. Despite the use of emotional memory management training in various researches, limited studies have investigated the effectiveness of emotional memory management training on the social adjustment of women and men with depression symptoms.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of the emotional memory management training package on the social adjustment of women and men with depressive symptoms.

    Method

    The current research design was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a three-month follow-up. The statistical population of the research included all the male and female employees of the Ports and Maritime Organization and the army navy employees and their families living in Tehran, who had referred to a counseling center in Tehran during the years 2017 to 2018 due to depression. The statistical sample was selected among the people of the statistical population in an accessible and purposeful way and randomly divided into two groups of 30 people, Experimental and control (15 men and 15 women in each group). The experimental group participated in emotional memory management training sessions (a program compiled by the researcher) for 12 sessions of 75 minutes, and the control group was not given any training during this period. Social adjustment (Bell, 1961) and depression (Beck et al., 1996) questionnaires were used to collect data. To analyze the data, the analysis of variance test with repeated measurements was used, and SPSS version 25 was used for statistical calculations.

    Results

    The research findings showed that emotional memory management package training has a positive and significant effect on the social adjustment of depressed men and women. Also, there is a significant difference between the mean social adjustment scores of pre-test, post-test and follow-up (P<0.001).

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that in the emotional memory management training program, people learn how to interact with each other, express their emotions appropriately, and correct their emotional expression problems. Therefore, by increasing the capacity of emotional and communication knowledge, people's social adjustment is improved.

    Keywords: Emotional memory management training package, social adjustment, women, men with depressive symptoms