فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 51 (شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • احمد تواهن، صادق زیبا کلام مفرد*، یوسف مولایی صفحات 1-24
    توسعه پایدار، گونه ای از توسعه است که بتواند نیاز انسان را بدون آسیب به منابع آیندگان تامین نماید. ازآنجاکه تحقق توسعه پایدار از گذر حقوق شهروندی ممکن خواهدبود. ضروری است تا با بررسی قوانین موجود در این حوزه و شناسایی نهادهای ذی ربط، اهداف توسعه پایدار را با کمک مشارکت شهروندان تحقیق بخشید.این پژوهش با به کارگیری از روش توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از روش مطالعه کتابخانه ای، اسناد داخلی و بین المللی دستیابی به توسعه پایدار را از منظر حقوق شهروندی، مورد بررسی قرارداده است. تحلیل ها نشان می دهند که تحقق توسعه پایدار متضمن بسترسازی مناسب برای افزایش رفاه اجتماعی شهروندان می باشد، در نتیجه بهبود زیرساخت ها و توزیع متناسب و عادلانه تسهیلات و خدمات عمومی را به دنبال خواهدداشت. این مهم درسایه جلب اعتماد شهروندان میسر خواهدبود که لازمه آن تبدیل منشور حقوق شهروندی به قانونی فراگیر و قدرتمند و اجرای موثر آموزش حقوق شهروندی و آشنایی شهروندان به حقوق و تکالیف متقابل خود درمقابل دولت می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه پایدار، حقوق شهروندی، محیط زیست، منشور حقوق شهروندی، نهاد و نهادگرایی
  • رویا مرادی، یدالله ملکی*، شیرمحمد علیپور عبدلی صفحات 24-45
    اصل برابری در اسناد و اعلامیه های حقوق بین الملل، با توجه به موجودیت اجتماعی انسان، با تاکید بر لزوم رعایت حقوق مساوی افراد بر مبنای آزادی حق مشارکت در تعیین سرنوشت، رفع تبعیض و دستیابی به حقوق اجتماعی انسان را، صرفنظر از تفاوت ها مهم می داند. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی، با بهره گیری از منابع و متون مرتبط، موضوع همسانی نقش آفرینی اجتماعی افراد در جوامع مختلف را بدون تبعیض، از نگاه حقوق بین الملل بررسی نموده است. آیا انسان مطابق قابلیت های وجودیش در نقش آفرینی اجتماعی مختار است یا قومیت، ملیت، نژاد و... در این امر تاثیرگذارند؟ یا همسانی و مساوات در مشارکت اجتماعی متاثر از ملیت، نژاد، مذهب و... می باشد؟ بنابر نتایج پژوهش، مطابق مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر و مقایسه تطبیقی، قومیت، ملیت، نژاد، رنگ پوست، جنسیت و مذهب نباید موجب تبعیض و عدم برخورداری از حقوق و مشارکت اجتماعی برابر در آحاد جامعه شود.
    کلیدواژگان: همسانی، نقش آفرینی اجتماعی، حقوق بین الملل
  • مرتضی پورملایی، رحمت فرحزادی* صفحات 47-61
    از نگاه اسلام، «امت» همچون یک «انسان» اولا از اهمیت والایی برخوردار است و ثانیا آثار مترتب بر انسان از قبیل مرگ و حیات، سعادت و شقاوت، اعتدال را دارا می باشد. از سوی دیگر وحدت و همدلی مطلوب اسلام است و از مسلمانان می خواهد در ایجاد آن کوشش کرده و از هر گونه تفرقه و جدایی پرهیز کنند. در آیات و روایات علاوه بر حکم عقل به تحسین ایجاد اتحاد و تقبیح تفرقه و جدایی، از برخی قواعد فقهی می توان برای اثبات این مهم بهره گرفت. وحدت امت اسلامی این است که همه مسلمانان در برابر دشمنان مشترک یکدست و هماهنگ و منسجم عمل کنند. از دیدگاه قرآن، ضرورت و اهمیت اتحاد، از اساسی ترین مسایل اجتماعی و دینی مسلمانان است. هدف از مقاله بررسی جایگاه فقهی حقوقی کلامی وحدت امت اسلامی بر اساس آرای فقهی می باشد.
    کلیدواژگان: سیاسی، وحدت امت اسلامی، فقه، حقوق
  • محمدعلی عرب عامری، محمدرسول آهنگران*، مریم آقایی بجستانی صفحات 63-81
    امامیه با استناد به ادله محکم عقلی و نقلی، امامت را منصبی الهی دانسته و معتقد است ایمان به دوازده امام به نحو عام مجموعی از جمله ضروریات مذهب است و از آنجا که امامت جزء اصول دین می باشد، ادعای امامت با این امر منافات داشته و ارتداد از مذهب و دین می باشد. این نوشتار به روش کتابخانه ای نگاشته شده است پرسش اصلی این که شارع برای مدعیان امامت چه حدی در نظر گرفته است؟ هدف اصلی مقاله تعیین حد ارتداد برای مدعیان امامت با نظر شارع است. فرضیه اصلی این است که شارع برای مدعیان امامت، حد در نظر گرفته است. بر اساس نتایج با استناد به مواردی چون ادله ارتداد، ادله وجوب امر به معروف و نهی از منکر، ادله وجوب قواعد تعزیر و... ، ادعای مهدویت با مجازات روبرو است و میزان این مجازات بستگی به محدوده فعالیت مدعی و میزان تخلف و .. خواهد داشت
    کلیدواژگان: ارتداد، جرم ادعای مهدویت، ادعای مهدویت، مدعی امامت، امامت
  • رویا علیزاده، حسن فهیم دوین*، حسین پیمانی زاده، محمد کشتی دار صفحات 85-103
    امروزه سازمان ها به خوبی دریافته اند برای موفقیت در اقتصاد پیچیده و بقاء در محیط رقابتی به داشتن بهترین استعدادها محتاج هستند و مزیت رقابتی آنها در استعدادهای افرادشان نهفته است. سوال مقاله حاضر این است که راهبردها و پیامدهای بکارگیری مدیریت استعداد در سازمان های ورزشی ایران چیست؟ در این پژوهش از روش شناسی کیفی و نظریه داده ‎ بنیاد رویکرد استراوس و کوربین استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده که داده های حاصله به روش زمینه ای کدگذاری و تحلیل گردیدند. نتایج 8 مقوله اصلی و 60 مقوله فرعی که در قالب مدل پارادایمی شامل راهبردها (جذب، انتخاب، توسعه، نگهداری و بکارگیری استعداد) و پیامدها (توسعه های سازمانی، فردی و فرایندی) پدیدار شد. در سازمان های ورزشی منابع کلیدی استعداد، افراد مشغول به فعالیت در سازمان هستند. از این رو سازمان های ورزشی می توانند با اجرای فرایند مدیریت استعداد به عنوان یک عامل مهم در دستیابی به اهداف خود نایل گردند.
    کلیدواژگان: راهبردها، پیامد ها، مدیریت استعداد، سازمان های ورزشی
  • محمدرضا گلپایگانی، نسرین مهرا*، محمدعلی مهدوی ثابت، علی صفاری صفحات 105-128

    مقاله حاضر بر آنست تا به بررسی نظام کیفری ایران و انگلستان در خصوص جبران خسارت در جرایم غیر عمدی بپردازد. سوال مقاله حاضر در خصوص جبران خسارت در جرایم غیرعمدی در حقوق ایران و انگلیس است که با استفاده  از روش  توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی آن پرداخته شده است. نتایج مقاله نشان داد در نظام کیفری ایران، حقوق زیاندیده شبه جرم از جایگاه مناسبی برخوردار نبوده و در سیاست های تقنینی به جبران خسارات وی توجه اساسی نشده است ولی در نظام کیفری انگلستان مقررات جامعی در مورد جبران خسارات زیاندیدگان شبه جرم به چشم می خورد. در محاکم ایران جبران خسارت در جرایم غیر عمدی پس از اثبات نقض یک مقرره قانونی در نتیجه بی احتیاطی و یا بی مبالاتی صورت می پذیرد و در محاکم انگلستان نیز پس از اثبات نقض تعهد قانونی جبران خسارت صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: جبران خسارت، جرایم غیرعمدی، حقوق ایران، حقوق انگلیس
  • سید منصور میرمرادی، محمد صادقی*، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی صفحات 129-144
    شرکت سهامی یکی از انواع شرکت های تجاری مندرج در قانون تجارت است که نسبت به سایر انواع شرکت هایی که در عرصه امور اقتصادی و تجاری فعالیت می کنند، اهمیت بیشتری دارد. علاوه بر سهام داران گروه دیگری نیز در شرکت ها حضور دارند که از آنها با عنوان ذینفعان یاد می شود. ذینفعان شرکت سهامی یعنی کسانی که می توانند نسبت به آن، به نوعی دارای نفع و صاحب حق باشند. در این پژوهش هدف بررسی حقوقی ذینفع محوری و ذی سهم محوری در شرکت های سهامی می باشد. نتایج پژوهش ها حاکی از آنست که در حال حاضر شرکت ها از دیدگاه سنتی که هدف اصلی آن افزایش ارزش شرکت است فاصله می گیرند و به سوی ذینفع محوری که هدف آن افزایش ارزش شرکت همراه با متعادل نگه داشتن منافع تمام ذینفعان است گام برمی دارند. بنابراین لازم است تا بستر قانونی کافی در جهت توجه و حمایت بیشتر از حقوق ذینفعان فراهم آید.
    کلیدواژگان: شرکت سهامی، سهامداران، ذینفعان، ذی سهم، سهام
  • میرجمیل جلیلی، نجادعلی الماسی*، بابک وثوقی فرد صفحات 145-156

    در حقوق داخلی ایران اصل بر معیار اقامتگاه اصلی است لیکن در طرح این پرسش که تابعیت شرکت های الکترونیکی و قانون حاکم بر سهام آنها مبتنی بر چیست و چه آثاری دارد؟ این فرضیات مطرح گردیده که در حقوق ایران بر اساس ماده 1002 ق.م. و ماده 591 ق.ت. و مواد 1 و 3 قانون ثبت شرکت ها تابعیت شرکت های الکترونیکی و قانون حاکم بر سهام آنها مبتنی بر مرکز عملیات و فعالیت آنها می باشد. برخی از شرکتهای الکترونیکی در خارج از ایران ثبت شده و تابعیت آنها محرز می باشد اما نمایندگی این شرکتها بر اساس ماده 3 قانون ثبت شرکتها و ماده 1002 ق.م. است. لیکن در خصوص تعدادی از شرکتهای الکترونیکی که نه ثبت شده اند و نه تابعیت کشوری را دارند و در فضای سایبر فعالیت می کنند در حقوق ایران خلاء قانونی وجود دارد. روش مقایسه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تعیین تابعیت، تعیین اقامتگاه، شرکت الکترونیکی، قانون سهام
  • جهانشاه شکری، اکبر وروایی*، مسعود قاسمی صفحات 157-176

    واقعیت مسلم آن است که در در اواخر سده ی بیستم میلادی و با کم رنگ شدن نقش تفکر مکاتب کیفرگرا در مقام فرآیند پاسخ دهی به جرم، زمینه های شکل گیری نوعی از عدالت به وسیله اصلاح طلبان حقوق کیفری پدیدار شد که منجر به مفهوم سازی علمی - حقوقی اندیشه ای بنام عدالت ترمیمی گردید. این نوع از عدالت بر اساس عناصر اختصاصی خود، دارای یک سری اصول و ویژگی های متمایز می باشد. پژوهش حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای، با روش مقایسه ای و با هدف تطبیق این اصول و ویژگی ها در مهمترین سند ترمیمی سازمان ملل (UN)، تحت عنوان اصول بنیادین بکارگیری برنامه های عدالت ترمیمی در امور کیفری با آنچه در آیات الهی می باشد، پرداخته است. یافته های پژوهش نشانگر آن است که این اصول و ویژگی ها بیشتر عنوان قرآنی دارند تا اینکه محصولی برآمده از یک سند بین المللی دانش جرم شناسی باشند.

    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، اصول و ویژگی ها، اسناد ترمیمی بین الملل، قرآن کریم
  • کریم فرهادی، خیرالله پروین*، محمدحسن حبیبی صفحات 177-195

    ویژگی های خاص قراردادهای دولتی از جمله الحاقی بودن این قراردادها و اولویت داشتن منافع عمومی بر منافع خصوصی، وضعیتی را ایجاد می کند که اصل برابری طرفین و آزادی اراده آنها را مخدوش کرده و موجب ضعف طرف خصوصی این قراردادها می شود. وجود ضعف در طرف خصوصی قرارداد همواره در راستای منافع عمومی نیست و تشدید این وضعیت می تواند منجر به تضعیف بخش خصوصی و نهایتا آسیب به اقتصاد عمومی کشورها شود. هدف از انجام این تحقیق کاربرد اصول رقابت و شفافیت در حمایت از طرف ضعیف در قراردادهای دولتی می باشد. اصول رقابت و شفافیت در حمایت از طرف ضعیف در قراردادهای دولتی چه کاربردی دارد؟ ثمره حمایت از طرف ضعیف در معاملات دولتی ایجاد تعادل در منافع حاصل از انعقاد و اجرای این قراردادها و در نتیجه دستیابی به اهداف عمومی در عین تقویت و حفظ منافع بخش خصوصی است.

    کلیدواژگان: قراردادهای دولتی، طرف ضعیف، اصل شفافیت، اصل رقابت
  • محمد درگاهی کفشگرکلایی، لیلا ابراهیمی*، آمنه حقزاد، مهرداد رمضانی پور صفحات 197-219

    هدف عمده تحقیق حاضر تحلیلی بر عملکرد مدیریت شهری با تاکید بر فضاهای سبز شهری (پارک ها) می باشد. سوال اصلی تحقیق عبارت است از عملکرد مدیریت شهری و حاکیت محلی در گسترش فضاهای سبز عمومی در منطقه 10 شهرداری تهران چگونه می باشد؟ در همین راستا فرضیه تحقیق عبارت است از عملکرد مدیریت شهری و حاکیت محلی در گسترش فضاهای سبز عمومی در منطقه 10 شهرداری تهران مناسب نمی باشد. پرسش نامه ای بر اساس مبانی نظری و پیشنیه تحقیق تهیه گردید و با استفاده از مدل های آماری تی تک نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون بررسی و تحلیل نهایی یافته ها صورت گرفت. نتایج حاصل از تحلیل های کمی و کیفی فضای سبز منطقه، بیانگر آن است که کمبود شدید فضای سبز در آن محسوس و این مهم نشان دهنده ی عملکرد نامطلوب مدیریت شهری در تمامی شاخص های مورد بررسی بوده و لازم است فضای سبز شهری و کارکرد های فضایی-مکانی آن در منطقه مورد بازبینی و اصلاح قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فضای سبز، مدیریت شهری، سرانه فضای سبز، منطقه 10 شهرداری تهران
  • دوستعلی دهقان چاچکامی، رشید ذوالفقاری زعفرانی*، فریبا حنیفی صفحات 221-238
    اهمیت عامل انسانی در سازمان ها و نقش منحصر به فرد آن در طرح ریزی، اجرا و نظارت بر امور سازمانی در عرصه ها و سطوح مختلف او را به عامل راهبردی تبدیل کرده است و از همین روست که امروزه به موضوع منابع انسانی، به عنوان «سرمایه انسانی» سازمان ها بیش از گذشته اهتمام می ورزند. این مقاله در صدد است به این سوال پاسخ دهد چه مدلی برای ارتقای کارآمدی منابع انسانی بر اساس مولفه های شیوه های نوین هزاره سوم می توان ارایه کرد؟ پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، روش گردآوری اطلاعات میدانی، روش اجرا توصیفی از نوع آمیخته اکتشافی می باشد، جامعه آماری در بخش کیفی کارشناسان  و در بخش کمی شامل کارکنان و کارشناسان دانشگاه فنی و حرفه ای در سال 1398به تعداد 1800 نفر بود. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 317 نفر با روش نمونه گیری در بخش کمی تصادفی طبقه ای و در بخش کیفی گلوله برفی تعیین شد.
    کلیدواژگان: کارآمدی منابع انسانی، شیوه های نوین، هزاره سوم، دانشگاه فنی و حرفه ای
  • پیمان همایی چراغی، حسین حبیبی تبار*، محمود قیوم زاده صفحات 239-257
    هدف از پژوهش حاضر بررسی افزایش بزهکاری با فقدان حقوق حداقلی انسانها می باشد که در دین مبین اسلام مورد تاکید واقع شده است. نگارندگان در این مقاله درصددند تا با تکیه بر اصل حقوق حداقلی انسان ها به این سوال پاسخ دهند که آیا سیاست جنایی پیشگیرانه ایران توانسته است حقوق اولیه افراد را فراهم نماید که در این راستا فرضیه پژوهش حاضر هر چند حقوق اولیه افراد را در قالب معیارهای حداقلی کرامت انسانی در قوانین مدون مورد تاکید قرار داده است. ولیکن قوه مجریه در اجرای این اصل و در عمل دچار چالش شده و نتوانسته است حقوق اولیه انسان ها را متناسب با شاخص های حقوق حداقلی محقق سازد که متناسب با فقدان این حقوق، جرایم متنوعی در رفتار انسان ها نمایان می شود. لذا روش تحقیق در مقاله حاضر به روش کتابخانه ای- اسنادی و از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی، حقوق ذاتی، کرامت انسانی
  • حجت میری، محمدرضا شادمانفر*، مسعود حیدری صفحات 259-282

    مهم ترین ابزار جهت تبیین قانون گذاری کیفری، تعریف جرم و مجازات است. جرم همان فعل یا ترک فعلی است که از نظر قانون مجازات اسلامی برای آن مجازات معین شده و از نظر فلاسفه کیفری «فاصله گرفتن و دور شدن از هنجارمندی و نقص آن چه باید باشد» و جرم انگاری فرایندی است که رفتارهای جدید را جرم قلمداد می کند. با فرض اینکه دولت ها سیاست تقنینی خود را براساس رویکردشان در برابر نحوه مقابله با جرایم در پیش می گیرند، بر آن شدیم تا در این نوشتار با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، ضمن شرح مختصر مبانی جرم-انگاری و کیفرانگاری، به بررسی پاره ای از مصوبات جمهوری اسلامی ایران بپردازیم، باشد که با بهبود وضعیت قانون گذاری و عملکرد نهادهای نظارتی اجتماعی و جرم زدایی بهینه، ضمن جلوگیری از مسیله تورم کیفری، وضعیت قضایی و حقوقی کشور را بهبود بخشیم.

    کلیدواژگان: جرم انگاری، مجازات، قانون اساسی، عدالت کیفری، امنیت محور
  • هاجر مشیدی، محمدباقر عامری نیا*، علی پورجواهری صفحات 283-301
    انفساخ نکاح به این معنا است که عقد نکاحی که ابتدا به طور صحیح منعقد شده باشد بدون قصد و اراده طرفین و به موجب حکم قانون از بین برود؛ لذا انفساخ عقد نکاح، انحلالی قهری است بدین معنا که عقد نکاح بدون نیاز به عمل حقوقی دیگر و خود به خود از بین می رود و حق انتخاب برای دادگاه و طرفین عقد باقی نمی گذارد که در فرض بحث، ایجاد قرابت رضاعی پس از عقد نکاح  خواه ناشی از شیردهی باشد و خواه ناشی از اجاره رحم و یا دریافت اسپرم، تخمک، یا جنین باشد همانند سایر موارد انفساخ عقد نکاح، موجب انحلال قهری عقد از تاریخ  حدوث می گردد؛ چرا که فلسفه تحریم محارم رضاعی یعنی روییدن گوشت و محکم شدن استخوان در خصوص مادر صاحب رحم نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: انفساخ، عقد نکاح، قرابت رضاعی، اجاره رحم، دریافت تخمک، جنین و اسپرم
  • شهرام قاسمی، سید حکمت الله عسکری*، مسعودرضا رنجبر صحرایی صفحات 303-322

    طرفین یک قرارداد ملزم به بیان اطلاعات موجود و دردسترس خود به طرف مقابل می باشند . ماهیت حقوقی تعهد به اطلاع رسانی ، شرایط تحقق ومصادیق نقض آن ، چیست ؟ اصل حسن نیت و ضرورت تعاون در عقود وقراردادها در ایجاد موازنه در علم و موقعیت طرفین ، مبنای تولد این التزام قراردادی است. هدف ، حمایت از رفع جهل یکطرف و برقراری توازن و عدالت معاوضی است . براساس نوع عقود و قراردادها بسته باینکه تعهد به ارایه اطلاعات را تعهدی به وسیله یا به نتیجه بدانیم ، نقض تعهد به دونوع مثبت (نقصان در بیان اطلاعات موثر در انعقاد یا اجرای عقود) و منفی (عدم بیان اطلاعات موثر در انعقاد و اجرای آثار) منقسم شده و ممتنع از بیان حقایق ، مسوولیت مدنی قراردادی داشته که مبتنی بر اصل جبران کامل خسارت موازنه موقعیت طرف جاهل دربرابر عالم برقرار می گردد .

    کلیدواژگان: تعاون در عقود، مسولیت قراردادی، نقض تعهد منفی و مثبت، جبران خسارت
  • وحیده غلامیان رمجردی، علیرضا خدامی*، مجیدرضا کریمی صفحات 323-349

    پدیده سیاسی اجتماعی اعتصاب کارگری حاصل تحول صنعتی و تعارض بین کنشگران می باشد. برای بررسی این پدیده ضمن توجه به شرایط کلان اقتصادی و اجتماعی لازم است به نیات، افکار و ذهنیات کنشگران نیز توجه شود. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر اعتصاب کارگری با روش پدیدارشناسی است. برای جمع آوری داده ها از فن مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده و مشارکت کنندگان این پژوهش، با روش نمونه گیری هدفمند از بین کارگران مجتمع مس شهربابک که در 5 سال اخیر تجربه اعتصاب داشته اند، انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش هفت مرحله ای کلایزی (1978) استفاده شد. واکاوی تجارب کارگران از اعتصاب نشان داد که آن ها تحت تاثیر محرک هایی همچون احساس حقارت، ناامیدی از آینده، ناکامی در ارضای نیازها، نابرابری و تبعیض، احساس بی عدالتی و احساس محرومیت در اعتصاب مشارکت می کنند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، اعتصاب کارگری، جنبش اجتماعی، سیاسی
  • محمود رنجبر، مصطفی ماندگار*، زهره فرخی صفحات 351-367
    قراردادهای حاکم بر تجاری سازی حق اختراع به اشکال مختلفی انجام می گیرند. مهم ترین انواع آن، قراردادهای لیسانس،قرارداد فرانشیز و قرارداد تحویل کلید می باشد. این قراردادها به ویژه برای دولت های در حال توسعه مانند جمهوری اسلامی ایران مهم می باشد.  در این قرارداد که به روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است،سوال اصلی آن است که از منظر نظام حقوقی ایران،قراردادهای حاکم بر تجاری سازی حق اختراع به چند صورت،منعقد می گردد؟ نتیجه تحقیق حاضر بدین صورت است که روش های تجاری سازی اختراعات در حقوق ایران  به چهار شکل استفاده مستقیم مالک،فروش کامل امتیاز ثبت اختراع موسوم به Assignment اعطای امتیاز بهره برداری یا همان قرارداد لیسانس و رویالتی می باشد . لیسانس دهی یکی از شیوه های تجاری سازی است. البته به صورت اجاره دادن فناوری به شرکتی یا شرکت های متقاضی فناوری.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، اختراع، لیسانس، تحویل کلید، فرانشیز
  • حسین شاهوردی، سروش فتحی*، طهمورث شیری صفحات 369-390

    با توجه به شروع پدیده سالمندی در جهان اغلب کشورهای جهان با رصد مداوم نیازها، وضعیت رفاه اقتصادی، امنیت و رفاه اجتماعی، شناسایی و تامین سلامت جسمانی - روانی  سالمندان و مراقبین آن ها در حال انجام می باشد. برنامه هایی نظیر شاخص های دیده بانی سالمندی و سالمندی فعال را از همین زاویه می توان ارزیابی کرد. کشور ایران نیز از دهه 80 سیاست گذاری در این حوزه را آغاز و از دهه 90، بحث سالمندی از مباحث جدی سیاست گذاری جمعیتی در ایران شده است. بررسی وضعیت سالمندی در ایران نشانگر این است که سالمندی با شاخص ها و معیارهای جهانی فاصله دارد و در بعضی شاخص ها این فاصله به حدی زیاد است که می توان از آن به شکاف یاد کرد. گزارش های سازمان های مسیول حوزه سالمندی نیز بیانگر عدم موفقیت در بعضی شاخص ها می باشد. تحلیل چرایی این وضعیت، عموما انگشت اشاره را به سمت و سوی عدم هماهنگی در بین سازمان های مسیول و عدم انسجام در برنامه ها را نشان می دهد. از این رو این مقاله در صدد بررسی آسیب های برنامه ها و الگوهای سازمان های متولی امر سالمندی در ایران است و به طور خاص در صدد شناسایی آسیب های برنامه های سالمندی نظام تامین رفاه اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، برنامه ها و الگوهای رفاهی، سالمندان، نظام تامین اجتماعی
  • ماشاالله عزیزی، نقی کمالی*، رسول داودی صفحات 391-410

    از دیدگاه راهبردی، امروزه از سرمایه فکری به منظور خلق و افزایش ارزش سازمانی استفاده می شود و موفقیت یک سازمان به توانایی اش در مدیریت این منبع کمیاب بستگی دارد، این قابلیت مهم سازمانی در مقایسه با سازمان های دیگر می تواند مزیت رقابتی پایدار ایجاد کند. پژوهشگران به فوایدی که همه ذینفعان سازمان، کارکنان، مدیران، سرمایه گذاران و دولت از طریق پذیرش سرمایه انسانی به عنوان یک منبع و از طریق ارزیابی کارایی آن بدست می آورند، اعتقاد دارند. ولی امروزه توان بالای ارتباطات و تکنولوژی نیز به این امر دامن زده و از طرفی دوره زمانی انحصار منابع و سرمایه های مالی و مادی سنتی را نیز کوتاه تر کرده چرا که امکان تقلید و الگوبرداری از آن را نسبت به گذشته بسیار ساده تر و کم هزینه تر کرده و این سرمایه انسانی است که در بهبود یا افت پیامدهای سازمانی کلیه سازمان ها از جمله سازمان های دولتی نقش عمده ای دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، آموزش و پرورش، کسب و کار
|
  • Ahmad Tavahen, Sadegh Ziba Kalam Monfared *, Yousef Molaei Pages 1-24
    Sustainable Development is a form of development that can meet human needs without harming the resources of the future. Since sustainable development is possible through the civilian rights, it is necessary to consider the existing laws and relevant institution.This research with descriptive-analytic approach (data collection from national and international resources, etc.) has conducted the achievement of sustainable development considering the citizens’ rights. Analysis shows stabilizing of sustainable development will lead to the improvement of social participation with gaining the trust of citizens, which requires the establishment of the charter of civilian rights as a comprehensive law. familiarization of citizens with their dights and duties before the government, ultimately paves the way for sustainable urban development. This study also Examines the crises related to sustainable development (Air Pollution, Water Pollution, population growth, agriculture, deforestation, food security, etc.) and provides suggestions in cultural, social, economic, political and legal areas.
    Keywords: development, Sustainable Development, Citizenship Rights, environment, Charter of Citizenship Rights, Institution, Institutionalism
  • Roya Moradi, Yadollah Maleki *, Shirmohamad Alipour Abdoli Pages 24-45
    The principle of equality in the documents and declarations of international law, consider the social existence of man and emphasize the necessity of respecting the equal rights of individuals based on the freedom of the right to participate in self-determination, eliminate discrimination, and achieve human social rights, regardless of differences. The research, using the descriptive-analytical method, and related sources and texts, has examined the issue of equality of social roles of people in different societies without discrimination, from the point of view of international law. Is a person free according to his capabilities in creating a social role, or does ethnicity, nationality, race affect this? Or is the equality in social participation affected by nationality, race, and religion? According to the research findings, the articles of the Universal Declaration of Human Rights underscores ethnicity, nationality, race, skin color, gender, and religion should not cause discrimination, lack of equal rights and social participation in society.
    Keywords: Homogeneity, Social Mapping, International law
  • Morteza Pourmolaii, Rahmat Farahzadi * Pages 47-61
    From the Islamic point of view, the "ummah" as a "human being" is first of great importance and secondly, it has moderate effects on human beings, such as death and life, happiness, and cruelty. On the other hand, unity and empathy are desirable for Islam and it calls on Muslims to try to create it and avoid any division. In verses and hadiths, in addition to the rule of reason to praise the creation of unity and condemn division and separation, some jurisprudential rules can be used to prove this importance. The unity of the Islamic ummah is that all Muslims should act in a united, coordinated, and cohesive manner against their common enemies. According to the Qur’an, the necessity and importance of unity are one of the most fundamental social and religious issues of Muslims. The purpose of this article is to study the legal jurisprudential status of the unity of the Islamic ummah based on jurisprudential opinions.
    Keywords: Unity of the Islamic, jurisprudence, Law, theology
  • Mohammadali Arabameri, Mohammadrasoul Ahangaran *, Maryam Aghaeibajestani Pages 63-81
    Based on strong intellectual and narrative evidence, Imamiyyah considers Imamate as a divine position and believes that belief in twelve Imams is generally one of the wisdoms of religion, and since Imamate is part of the principles of religion, the claim of Imamate contradicts this matter and it is apostasy from religion. This article is written in a library method. The main question is: what extent the legislator has considered for the claimants of Imamate? The main purpose is to determine the extent of apostasy for the claimants of Imamate with the opinion of the legislator. The main hypothesis is that the legislator has set a limit for the claimants of Imamate. Results show, citing cases such as the reasons for apostasy, the reasons for the necessity of enjoining the good and forbidding the evil, the reasons for the necessity of the rules of ta'zir, the claim of Mahdism faces punishment and the amount of this punishment depends on the scope of the plaintiff will have.
    Keywords: apostasy, Crime Claiming Mahdism, Claiming Mahdism, Claiming Imamate, Imamate
  • Roya Alizadeh, Hassan Fahim *, Hosein Peymannizad, Mohammad Keshtidar Pages 85-103
    Today, organizations have well understood that in order to succeed in a complex economy and survive in a competitive environment, they need to have the best talents, and their competitive advantage lies in the talents of their people. The question of this article is, what are the strategies and consequences of applying talent management in Iranian sports organizations? Qualitative methodology and data theory based on Strauss and Corbin's approach have been used in this research. The data collection tool was a semi-structured interview, and the resulting data were coded and analyzed in a contextual way. The results of 8 main categories and 60 sub-categories emerged in the form of a paradigm model including strategies (attraction, selection, development, maintenance and use of talent) and consequences (organizational, individual and process development). In sports organizations, the key sources of talent are the people working in the organization. Therefore, sports organizations can achieve their goals by implementing the talent management process as an important factor.
    Keywords: strategies, consequences, talent management, Sports organizations
  • Mohammadreza Golpayegani, Nasrin Mehra *, MohammadAli Mahdavi Sabet, Ali Safari Pages 105-128

    This article aims to examine the criminal system of Iran and the United Kingdom regarding compensation for unintentional crimes. The question of the present article is about compensation for unintentional crimes in Iranian and British law, which was analyzed using a descriptive analytical method and was investigated using a library method.  The results of the article showed that in the criminal system of Iran, the rights of victims of quasi-crime do not have a proper place, and in the legislative policies, the compensation of their losses is not paid much attention, but in the criminal system of the United Kingdom, there are comprehensive regulations regarding the compensation of victims of quasi-crime. In Iran's courts, compensation for non-intentional crimes is done after proving the violation of a legal provision as a result of carelessness or recklessness, and in the courts of the United Kingdom, compensation is done after proving the violation of a legal obligation.

    Keywords: compensation, unintentional crimes, Iranian Law, British Law
  • Seyyed Mansour Mir Moradi, Mohammad Sadeghi *, Alireza Rajabzadeh Estahbani Pages 129-144
    In joint stock companies, capital is divided into shares and the shareholders' liability is limited to the nominal amount of their shares, that is, each share of the capital of the company that determines the extent of the corporation's shareholding, liabilities, and interests. In addition to the shareholders, there is another group of companies that are referred to as stakeholders. The stakeholders of a corporation are those who can be somehow beneficial and entitled to it. The purpose of this study is to investigate the legal and central stakeholder rights in joint stock companies. The results of the research indicate the companies are moving away from the traditional view that their main mission is to increase the value of the company and are moving towards a core stakeholder whose goal is to increase the value of the company while keeping the interests of all stakeholders balanced.
    Keywords: Enmity, Jurisprudential Foundations of Relations, Goals, Conspiracies, Emergency Relations
  • MirJamil Jalili, Najad Ali Almasi *, Babak Vosooghi Fard Pages 145-156

    In Iran's domestic law, the principle is based on the criterion of the main residence, but in raising the question, what is the citizenship of electronic companies and the law governing their shares based on and what are its effects? These assumptions have been raised that in Iranian law based on Article 1002 of the Civil Code and Article 591 of the Trade Law. And Articles 1 and 3 of the Companies Registration Law, the citizenship of electronic companies and the law governing their shares is based on their operations and activity center. Some electronic companies are registered outside of Iran and their citizenship is certain, but the representation of these companies is based on Article 3 of the Companies Registration Law and Article 1002 of the Civil Code. But regarding a number of electronic companies that are neither registered nor have national citizenship and operate in the cyberspace, there is a legal gap in Iran's laws. The comparative method is used.

    Keywords: Determining, citizenship, Corporation, Electronic, shares
  • Jehanshah Shekari, Akbar Varvaei *, MASOUD Ghasemi Pages 157-176

    It is a certain fact that at the end of the 20th century, with the diminution of the role of the penal schools of thought in the process of responding to crime, the grounds for the formation of a type of justice emerged by the reformers of criminal law. which led to the scientific-legal conceptualization of an idea called restorative justice. This type of justice has a series of distinctive principles and characteristics based on its specific elements. The present research, using library resources, with a comparative method and with the aim of comparing these principles and features in the most important restorative document of the United Nations (UN) under the title of the fundamental principles of applying restorative justice programs in criminal matters with what is in the divine verses, has been done. The findings of the research indicate that these principles and features are more of a Quranic title than a product of an international knowledge document of criminology.

    Keywords: Restorative justice, Principles, Features, International restoration Documents, The holy Quran
  • Karim Farhadi, Khairullah Parvin *, MohammadHassan Habibi Pages 177-195

    The special features of government contracts, such as the annexation of these contracts and the priority of public interests over private interests, create a situation that distorts the principle of equality of the parties and their freedom of will and also weakens the private party to these contracts. Weaknesses in the private side of the contract are not always in the public interest, and the escalation of this situation can lead to the weakening of the private sector and ultimately damage the public economy of countries. The purpose of this study is to apply the principles of competition and transparency in supporting the weak in government contracts. Research question: What are the principles of competition and transparency in supporting weak parties in government contracts? The result of weak party support in government transactions is to create a balance in the benefits of concluding and implementing these contracts and thus achieving public goals while strengthening and maintaining the interests of the private sector.

    Keywords: Government Contracts, Weak Side, Transparency Principle, Competition Principle
  • Mohammad Dargahi Kafshgar Kalaei, Leila Ebrahimi *, Amaneh Haghzad, Mehrdad Ramezani Por Pages 197-219

    The purpose of this study is to analyze the performance of urban management with an emphasis on urban green spaces (parks). The main question of the research includes: How is the performance of urban management and local governance in the development of public green spaces in district 10 of Tehran municipality? The findings show the performance of urban management and local government in the expansion of public green spaces in district 10 of Tehran municipality is not suitable. A questionnaire was prepared based on the theoretical foundations and background of the research and the final analysis and analysis of the findings were performed using the statistical models of the sample and Pearson correlation coefficient. The results of quantitative and qualitative analysis of green space in the region indicate that a severe shortage of green space is felt in it. It is an important indicator of poor performance of urban management in all indicators. It is necessary for urban green space and its spatial-spatial functions in the region to be reviewed and amended.

    Keywords: green space, urban management, Green Space Per Capita, District 10 of Tehran Municipality
  • Doustali Dehghanchachkami, Rashid Zolfaghari Saffron *, Fariba Hanifi Pages 221-238
    The importance of the human factor in organizations and its unique role in planning, implementing and monitoring organizational affairs in different fields and levels has made it a strategic factor, and that's why today organizations pay more attention to human resources as "human capital" than in the past. This article aims to answer this question, what model can be presented to improve the efficiency of human resources based on the components of the modern practices of the third millennium? In terms of the practical purpose, the method of collecting field information, the descriptive implementation method of the mixed exploratory type, the statistical population in the qualitative part of the experts and in the quantitative part included the employees and experts of the technical and professional university in 2013 was 1800 people. The sample size was determined based on the Krejcie and Morgan table of 317 people by stratified random quantitative sampling method and snowball qualitative sampling method.
    Keywords: Efficiency improvement, Human Resources, new methods, third millennium
  • Peyman Homayi Cheraghi, Hossein Habibi Tabar *, Mahmoud Qayyumzadeh Pages 239-257
    The research aims to investigate the increase in crime with the lack of minimum human rights, which is emphasized in the religion of Islam. In this article, the authors are seeking to answer the question of whether Iran's preventive criminal policy has been able to provide the basic rights of people by relying on the principle of minimum human rights. Human dignity is emphasized in written laws. However, the executive branch has been challenged in the implementation of this principle and practice and has not been able to realize the basic rights of human beings according to the indicators of minimum rights. Due to the lack of these rights, various crimes appear in human behavior. Therefore, the research method in this article is library-documentary and descriptive-analytical.
    Keywords: criminal policy, Inherent Rights, human dignity
  • Hojjat Miri, Mohammadreza Shadmanfar *, Masoud Heidari Pages 259-282

    The most important tool for explaining criminal legislation is the definition of crime and punishment. A crime is the actual act or omission for which a punishment has been determined according to the Islamic Penal Code, and according to criminal philosophers, "taking a distance and moving away from the normality and defect of what should be" and criminalization is a process that considers new behaviors as crimes. With the assumption that the governments take their legislative policy based on their approach to how to deal with crimes, in this article, relying on the descriptive-analytical method, we decided to review some of the resolutions of the Islamic Republic of Iran, while briefly explaining the basics of criminalization and penalization, may we improve the legal and judicial situation of the country by improving the legislative situation and the performance of social monitoring institutions and optimal decriminalization, while preventing the issue of criminal inflation.

    Keywords: criminalization, punishment, Constitution, criminal Justice, Security- Oriented
  • Hajar Moshayedi, Mohammadbagher Ameri Nia *, Ali Pour Javaheri Pages 283-301
    The annulment of marriage means that the marriage contract that was first correctly concluded is destroyed without the intention and will of the parties and according to the law; Therefore, the annulment of the marriage contract is a forced dissolution, which means that the marriage contract is automatically dissolved without the need for another legal action, and it does not leave the right of choice for the court and the parties to the contract, which, in the assumption of discussion, to establish a foster relationship after the marriage contract. Whether it is caused by breastfeeding, whether it is caused by renting a uterus, or receiving sperm, egg, or fetus, like other cases of annulment of the marriage contract, it causes the forced dissolution of the contract from the date of occurrence; Because the philosophy of banning maternal sexual immorality, which means the growth of flesh and the strengthening of bones, also exists in the case of the mother who owns the womb.
    Keywords: Dissolution, Marriage, Consensual Consent, Uterine Rent, Egg, Embryo, Sperm
  • Shahram Ghasemi, Seyyed Hekmatollah Askari *, Ranjbar Sahraiey Massoudreza Pages 303-322

    The parties of a contract are required to express their available information to the other party. What is the legal nature of the obligation to inform, the fulfillment conditions and cases of its violation? The principle of good faith and the necessity of cooperation in contracts and agreements in creating a balance in the knowledge and position of the parties is the basis for the birth of this contractual obligation. The goal is to support the elimination of one-sided ignorance and establish balance and exchange justice. Based on the type of contracts, depending on whether we consider the obligation to provide information as an obligation by the means or the result, the violation of the obligation is of two types: positive (failure to express information effective in the conclusion or execution of contracts) and negative (failure to express information effective in the conclusion and execution of works). Divided and refrained from stating the facts, the civil liability of the contract is established based on the principle of full compensation for the damage and the balance of the position of the ignorant party against the world.

    Keywords: Cooperation in Contracts, Contractual liability, Breach of Negative, Positive Obligations, compensation
  • Vahideh Gholamian Ramjerdy, Alireza Khodami *, Majid Reza Karimi Pages 323-349

    The social-political phenomenon of the workers' strike is the result of industrial change and conflict between activists. To study this phenomenon, while paying attention to macroeconomic and social conditions, it is necessary to pay attention to the intentions, thoughts, and mindsets of the actors. The purpose of this study is to investigate the factors affecting the labor strike by phenomenological method. To collect data, the semi-structured interview technique was used and the participants of this study, by purposeful sampling method among workers of shahrbabak copper complex who have experienced strikes in the last 5 years have been selected. klaizi's seven-step method was used to analyze the data. An analysis of workers' experiences of the strike showed that they participated in the strike under the influence of stimuli such as feelings of inferiority, hopelessness about the future, failure to meet needs, inequality and discrimination, feelings of injustice, and deprivation.

    Keywords: phenomenology, Workers' Strike, social movement, Political Movement
  • Mahmod Ranjbar, Mostafa Mandegar *, Zohre Farokhi Pages 351-367
    Contracts governing patent commercialization are done in different forms. Its most important types are license contracts, franchise contracts and turnkey contracts. These contracts are especially important for developing governments like the Islamic Republic of Iran. In this contract, which has been done in a descriptive-analytical way, the main question is that from the perspective of Iran's legal system, in how many ways are contracts governing the commercialization of patent rights concluded? The result of the present research is that the methods of commercialization of inventions in Iranian law are in four forms: direct use of the owner, full sale of patent privilege known as Assignment, grant of exploitation privilege or license contract, and royalty. Licensing is one of the methods of commercialization. Of course, in the form of renting the technology to a company or companies requesting the technology.
    Keywords: Commercialization, Invention, License, Key Delivery, Franchise
  • Hossein Shahvardi, Soroush Fathi *, Tahmourth Shiri Pages 369-390

    Due to the beginning of the phenomenon of aging in the world, most countries are continuously monitoring the needs, the state of economic well-being, security, and social well-being of the elderly and identifying and ensuring their physical and mental health and their caregivers. Programs such as monitoring indicators are being carried out. Aging and active aging can be evaluated from the same dimension. Iran started policy making in this area in the 80s. Since then the discussion of aging has become one of the serious topics of demographic policy in Iran. The examination of the situation of aging in Iran shows that aging is far from international standards and in some indicators, this gap is so large that it can be called a gap. The reports of the organizations responsible for the field of aging also indicate failure in some indicators. Analysis of the situation generally suggests the lack of coordination among the responsible organizations and the lack of coherence in the programs. Therefore, this article aims to examine the harms of the programs and models of the organizations in charge of aging in Iran. Specifically, it seeks to identify the harms of the old age programs of the social welfare system.

    Keywords: pathology, Welfare Programs, Models, elderly, Social Security System
  • Mashalah Azizi, Naghi Kamali *, Rasool Davoodi Pages 391-410