فهرست مطالب

پژوهش های سیاسی و بین المللی - پیاپی 49 (اسفند 1400)

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 49 (اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • خسرو رضازاده، محمدرضا تاجیک*، علی اشرف نظری صفحات 1-21

    با توجه به پدیده ی اخیر، پاندمی ویروس کرونا در جهان و تاثیرات آن بر سیاست خارجی هر نظام سیاسی، این مقاله با برگرفتن ایده از رساله ی اصلی تحت عنوان «قدرت مولد فوکویی از منظر گفتمان و نقش آن بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» در این مقام است که دو مفهوم استراتژیک «قدرت و گفتمان» در سیاست خارجی نظام سیاسی چین مورد واکاوی قرار دهد. بررسی نقش قدرت و گفتمان سیاست خارجی در عصر کرونایی و پساکرونایی (مطالعه موردی: کشور چین) می باشد. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و در صدد پاسخگویی به این پرسش است که سیاست خارجی «کشورجمهوری خلق چین چگونه توانسته است برای حصول به منافع ملی حداکثری خود در روند موضوع پاندمی ویروس کرونا از دو مفهوم قدرت و گفتمان بهره برداری بهینه انجام دهد؟». قدرت و دانش و اجرای یک گفتمان هژمون، برای تاسیس یک رژیم حقیقت مستقل، در نظام بین الملل امری ضروری است.

    کلیدواژگان: گفتمان، قدرت، سیاست خارجی، میشل فوکو، چین، ویروس کرونا
  • سید رسول قهاری، سید فرشید جعفری پایبندی*، اصغر پرتوی صفحات 23-44
    یک اندیشه و تفکر در خلا پدیدار نمی شود. هر اندیشه ای واکنش و پاسخی به نیاز دوران خود می باشند. مبانی فکری متفکران کنونی ایران نشات گرفته از تاریخ ایران، سنت و اسلام گرایی، تجدد، علم گرایی وتوسعه بوده است که این مولفه ها تحت تاثیر دوره مدرنیته، گذار به پسامدرنیته، حکومت دینی در ایران و چالش های فراروی ایران بوده است. در واقع مبانی فکری متفکران ایران همانند سیدجواد طباطبایی تحت تاثیر متغیرهای غربی، سنتی و ایران کنونی ترسیم شده است. این مبانی باعث ارایه اندیشه اقتدارگرایانه، دولت مقتدر، اقتدارگرایی بوروکراتیک، همگرایی در ایران، اسلام دنیاگرا، اندیشه نخبه گرایانه و... شده است. البته متفکرانی همانند طباطبایی با توجه به هژمونی گفتمان سنت و تجدد در معرفت شناسی و بنیان های فکری، کمتر به مولفه هایی همانند جهانی شدن، عصر اطلاعات، دموکراسی سیاسی و حقوق بشر اهمیت می دهند.
    کلیدواژگان: سید جوادطباطبایی، اندیشه سیاسی، ایرانشهری، ایده آلیسم، توسعه
  • آرش کاظمی، عبدالرضا برزگر*، ایرج حسینی صدرآبادی صفحات 45-60
    عدالت جویی از جمله تمایلات درونی انسان از بدو شکل گیری اجتماعات بشری است، تا جاییکه می توان تحقق عدالت را در جامعه، همپای ایجاد نظم و امنیت، از عوامل شکل گیری دولت مطلوب دانست. در بستری که حاکمیت قانون جایگزین استبداد می شود، حقوق اداری به عنوان ابزاری در جهت کنترل قدرت و در برگیرنده مجموعه اصول کلی و قواعدی معرفی می شود که مقامات عمومی را به عنوان کارگزاران حکومت دموکراتیک مهار نموده و آنها را وادار به پاسخگویی در مقابل عملکرد خویش می نماید. پژوهش حاضر از طریق مطالعات میدانی و کتابخانه ای گردآوری شده است و هدف آن بررسی تاثیر عدالت اداری در تحقق دولت مطلوب می باشد. سوال و فرضیه نگارنده ضمن پژوهش حاضر عبارت است از: آیا نحوه عملکرد ادارات می تواند زمینه ساز تحقق دولت مطلوب شود؟یافته های پژوهش نشان می دهد نحوه عملکرد ادارات در تحقق عدالت اداری می تواند زمینه ساز ایجاد دولت مطلوب باشد.
    کلیدواژگان: اداره، دولت، مطلوب، عدالت
  • حسین علی نودیجه، مسعود مطلبی*، عبدالرضا بای صفحات 61-73

    هدف این مقاله عبارت از شناخت میزان انطباق الگوی حکمرانی خوب و تحلیل سیاست های اقتصادی سیاسی دولت حسن روحانی با شاخص قرار دادن الگوی حکمرانی خوب بانک جهانی است. یافته های تحقیق حاکی از این است که: 1- با توجه به شاخص کارایی و اثر بخشی، در دوره اول ریاست جمهوری، دولت روحانی روند تورم را کنترل و کاهش داد، اما در دوره دوم، تحت تاثیر عوامل ساختارکارگزار داخل کشور و عوامل مداخله گر خارج از کشور و مخصوصا در دو سال پایانی کارآیی و اثربخشی اش را از دست داد و نرخ تورم افزایش یافت. 2- فقدان شفافیت و پاسخگویی با توجه به نمونه هایی چون تولید و تجارت نفت و موضوع تحریم، درآمدهای نفتی و هزینه کرد آن و روابط حاکم بر ایران و نظام سلطه، مشهود است. 3- فساد اداری و مالی همچون حقوق نجومی و فساد اقتصادی و مالی 4- موضوع بیکاری فارغ التحصیلان که موجبات فرار مغزها شد و عدم پاسخگویی به کاهش صادرات 5- توسعه صادرات غیرنفتی که در سال های اخیر به لحاظ ارزش و وزن در بسیاری از موارد با ضریب تغییرات منفی همراه بوده از نشانه های فقدان امر توسعه است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، تورم، توسعه، صادرات، نفت، فساد
  • الهام ناروئی، نجف لک زایی*، یاسر کهرازه صفحات 75-98
    در دهه های اخیر بنیادگرایی و فرقه گرایی مذهبی در پاکستان از رشد چشمگیری برخوردار بوده به طوری که امروزه این کشور به مرکز بنیادگرایی و به ویژه فرقه گرایی شهرت یافته است و افراط گرایی در بخش هایی از این سرزمین به صورت جریانی هدفدار می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیرات افراط گرایی مذهبی بر گروه ها و بخش های مختلف کشور پاکستان براساس مکتب کپنهاگ و نظریات باری بوزان می باشد. سوال اصلی این است که افراط گرایی مذهبی تا چه اندازه بر امنیت ملی کشور پاکستان تاثیر داشته است؟ فرضیه که در این تحقیق اثبات خواهد شد عبات از این است که افراط گرایی مذهبی از طریق خشونت و ترور در داخل کشور پاکستان موجبات برهم خوردن نظم و امنیت در این کشور را باعث می شود. در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی سعی در محیط شناسی و بررسی افراط گرایی در پاکستان شده است.
    کلیدواژگان: پاکستان، افراط گرایی، فرقه گرایی، مذهب، امنیت
  • جواد علیائی، طیبه عارف نیا* صفحات 99-120
    جامعه اسلامی به عنوان یک جامعه دموکراتیک، رعایت حقوق عامه مردم با هر دین و آیین را در تمام شیونات اجتماعی و سیاسی مورد تاکید قرارداده است. در جامعه اسلامی افرادی هستند که با دین و آیین و مذهب خود زندگی نموده و باسایر افراد جامعه روابط اجتماعی و فرهنگی دارند و به عنوان شهروندان جامعه اسلامی بنام اقلیت های دینی دارای احترام و حقوق بوده و در سیطره حکومت اسلامی تابع قوانین و قواعد خاص می باشند. حال این سوال مطرح است که چه اصولی بر حقوق غیر مسلمانان در جامعه اسلامی حاکم می باشد؟ این مقاله به بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخ به این سوال بوده و با نگاه به قانون اساسی کشور، اساس و مبنای رفتار آنها را مشخص می کند. این اصول خدشه ناپذیر مورد پذیرش اقلیت ها بوده و تخطی از آنها به عنوان یک جرم تلقی می گردد که قابل مجازات در محاکم قضایی می باشد.
    کلیدواژگان: حقوق اقلیت های دینی، اصول حاکم بر غیرمسلمانان، غیرمسلمانان در قانون اساسی
  • حمیدرضا دبیرزاده، احمد حاجی ده آبادی*، حسن پوربافرانی صفحات 121-136
    یکی از پدیده های شوم عصر حاضر، تروریسم و به تبع آن تامین مالی تروریسم می باشد. در کشور افغانستان شاهد عزم جدی در مبارزه با این پدیده شوم هستیم؛ قانون مبارزه علیه تمویل تروریسم (1383) و قانون جزای افغانستان مصوب 1396 در این راستا می باشد.یافته های این تحقیق گویای ضعف های قانونی ایران و افغانستان در مبارزه با تامین مالی تروریسم و وجود مقررات پراکنده در این زمینه و لزوم بازنگری جدی در مقررات دو کشور می باشد و تا حدی نیز موید همگرایی نسبی بین حقوق کیفری ایران و افغانستان از حیث تقنینی است. روش تحقیق تحلیلی مقایسه ای است و سوالی که مطرح می باشد این است که قوانین کشور ایران و افغانستان تا چه اندازه از کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم تبعیت می کند؟ که به نظر میرسد قانون کشور افغانستان بطور کامل و قانون کشور ایران نیز تا حد زیادی منبعث از کنوانسیون می باشد.
    کلیدواژگان: پولشویی، تامین مالی تروریسم، تروریسم، کنوانسیون
  • حمیدرضا سیدی، سید باقر میرعباسی*، احسان کامرانی صفحات 137-161

    حقوق مسیولیت بین المللی به مثابه یک نهاد حقوقی بین المللی محسوب می شود و رژیم مسیولیت بین المللی؛ مجموعه قواعد و مقررات بین المللی مرتبط با موضوع مسیولیت کشورها و سازمان های بین المللی را گویند که نقش ایجاد همکاری و برقراری ثبات را ایفا و موجد حق و تکلیف برای اعضای جامعه بین المللی می گردد.پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی اسناد به بررسی حقوقی رژیم مسیولیت بین المللی دولت ها و سازمان های بین المللی در قبال تحریم های هدفمند امریکا علیه ایمنی و امنیت هوانوردی ایران، که با مخاطرات جدی مواجه شده، می پردازد. لذا، ابتدا مسیولیت بین المللی دولت ها و سازمان های بین المللی در قبال ایمنی و امنیت هوانوردی در حقوق بین الملل و سپس عناصر تحقق مسیولیت، یعنی تعهد و انتساب بررسی می شوند. یافته های تحقیق نشان از نقض ماده 44 کنوانسیون شیکاگو، نقض منشور ملل متحد و مغایرت تحریم های هوانوردی با اصول و قواعد حقوق بین الملل می باشد و موجب مسیولیت بین المللی می گردد.

    کلیدواژگان: رژیم مسئولیت بین المللی، سازمان های بین المللی، تحریم، ایمنی و امنیت هوانوردی
  • آرمین امینی*، مژده قدوسی صفحات 163-184
    واقع گرایی در مباحث مربوط به نظریه حقوقی و فلسفه حقوق از معانی متفاوت و شاید متعارضی برخوردار است. معنای عام واقع گرایی، ناظر بر تصویری از جهان است که در آن واقعیت بیرونی نسبت به جنبه های آرمانی از نقش قوی تر و موثرتری برخوردار باشد. برهمین مبنا جنبش واقع گرایی آمریکایی تلاش دارد لایه های پر تصنع و رمزگونه را در قلمرو حقوق طرد کند. واقع گرایی در این معنا به نوعی آزمودن نظریه های حقوقی با لحاظ واقعیتی است که در عالم خارج می گذرد. بنابراین، منظور از واقعیت حقوقی هر آن چیزی است که دادگاه ها در واقع در مقام تصمیم گیری انجام می دهند. در این رابطه از روش توصیفی- تحلیلی در پردازش مساله استفاده می شود و هدف این مقاله، بررسی مکتب واقع گرایی حقوقی آمریکایی و مباحث مطرح شده از سوی صاحب نظران این عرصه است. در نهایت، یافته ها نشان می دهد که واقع گرایان علی رغم میلشان، موفق به توسعه چشم انداز نظری قدرتمند و منسجمی در حقوق و قضاوت شده اند.
    کلیدواژگان: فلسفه حقوق، واقع گرایی، حقوق آمریکایی، نظریه اعتباری
  • رحمان قربانی درزی محله، حسن زارعی محمودآبادی*، علی محمد فلاح زاده صفحات 185-195
    عوامل مختلفی در تحقق یا عدم تحقق حقوق شهروندی تاثیر دارند که از جمله میتوان به فرهنگ عمومی اشاره نمود. آنچه در این تحقیق با روش توصیفی و تحلیلی و نیز رویکرد جامعه شناسانه مورد بررسی قرار گرفت، فرهنگ عمومی ایران و حقوق شهروندی بود که با شناخت دقیق فرهنگ عمومی و موانع آن در سطوح مختلف جامعه، به این مسیله پاسخ داده شد که از منظر فرهنگ عمومی، چه موانعی برای تحقق حقوق شهروندی در ایران وجود دارد. در این پژوهش نتیجه گرفته شد عناصری چون اسطوره گرایی، فردگرایی، عاطفه گرایی، بی اعتمادی، پنهان کاری، خشونت گرایی، مصلحت اندیشی، سطحی نگری، روحیه تقلید، تبارگرایی و خود محوری بعنوان بخشی از فرهنگ عمومی ایرانیان، از مهمترین عوامل عدم تحقق حقوق شهروندی در ایران است. هدف این پژوهش این بود که با بررسی موشکافانه فرهنگ عمومی در جامعه ایران، زمینه های تاثیر و موانع آن در تحقق حقوق شهروندی تبیین گردد.
    کلیدواژگان: فرهنگ عمومی، حقوق شهروندی، ایران، اقتدارگرایی
  • سهرابعلی افروغ، سعید اسلامی*، کمال پولادی صفحات 197-216
    هدف از انجام این پژوهش بررسی مختصات شیوه حکمرانی و سیاست ورزی در نصیحه الملوک امام محمد غزالی می باشد. پرسش اصلی مقاله این است که الگو و مختصات حکمرانی و سیاست ورزی وی چگونه است. هدف ما اثبات این فرضیه بود که امام محمد غزالی در نصیحه الملوک سعی کرده با تکیه بر میراث به جای مانده از پیشینیان خود در عرصه حکمروایی مجموعه ای منسجم و نظام مند از الگوی حکومتداری به حاکمان زمانه خویش عرضه داشته که از پند و اندرزهای اخلاقی و نحوه برخورد با رعیت گرفته تا سرکوب مخالفان و دشمنان و حفظ نظم و امنیت جامعه را شامل می شود. نوع و روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی و بر پایه رویکرد هرمنوتیکی است و توسط مطالعات کتابخانه ای جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: نصیحه الملوک، غزالی، هرمنوتیک، حکمرانی، سیاست ورزی
  • هوشنگ کیانی ده کیان، حامد عامری گلستانی*، فریدون اکبرزاده، بهرام یوسفی صفحات 217-238
    دولت رضاشاه، اولین دولت بود که تمرکز در منابع پراکنده قدرت را با از میان برداشتن پراکندگی قدرت های محلی ایجادنمود.به واقع با ایجاد نظام اقتدارگرا مهمترین مشکل دولت-ملت سازی با کم اعتنایی به همزیستی قومیت ها در قالب استان های جدید شکل گرفت. برجای ماندن شکاف های قومیتی به خاطر ندرت منابع، محرومیت نسبی، بی توجهی به قابلیت های بومی، پراکندگی ودور شدن افراداقوام یک دیگر باعث شده تا قوم لرهمچنان محروم بماند. سوال اصلی تحقیق آن است که درنظم جدید قوم لر چه جایگاهی از حیث توسعه یافتگی پیدا کرده است؟با این فرضیه که از ابتدای نظام نوین تقسیمات کشوری نادیده گرفتن لرستانات به عنوان استان های متشخص در ایران به وجود آمده و به سنتی تبدیل شد که حتی پس از انقلاب اسلامی به رغم متشخص گردیدن تنها استان لرستان مسایلی چون پراکندگی وعدم تمرکز لرها در یک منطقه جغرافیایی مشخص منجر به ضعف در شکل گیری کاربست ظرفیت های جمعیتی و به تبع آن پتانسیل های منابع طبیعی یا فقدان آن برای رشد مناطق سکونتی این قوم شده است.
    کلیدواژگان: دولت مدرن، قوم لر، نظام تقسیمات کشوری، توسعه نیافتگی
  • شهرام سعادتمند، حسین احمدی*، مسعود همت صفحات 239-260
    جذب سرمایه گذاری خارجی از مهمترین ابزار های تامین منابع مالی بین المللی در بیشتر کشور ها از جمله در کشورمان محسوب می گردد . اما موانع بین المللی مشکلاتی را برای ورود سرمایه گذاری های خارجی در کشورمان ایجاد نموده است. هدف این پژوهش شناسایی موانع بین المللی، بررسی دلایل ایجاد محدودیت های جذب سرمایه گذاری خارجی در دهه گذشته کشورمان و معرفی راه های برون رفت آن می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری از نوع مطالعات کتابخانه ای و آماری است. فرضیه پژوهش تاکید دارد که در کنار برخی موانع داخلی، تحریم های سیاسی و اقتصادی وضع شده از سوی ایالات متحده آمریکا از جمله مهمترین موانع بین المللی در کاهش میزان جذب سرمایه های خارجی در ایران در دهه اخیر بوده است. نتایج حاصله نشان می دهد که ایالات متحده آمریکا با هدف ضربه زدن به کشورمان با وضع تحریم های اقتصادی و سرمایه گذاری خارجی بویژه در دهه اخیر، موجب کاهش جذب سرمایه گذاری خارجی در کشورمان گردیده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خارجی، تحریم، ایران، آمریکا
  • سیروس حسین پور، محمدحسین پوریانی*، حسین اژدری زاده صفحات 261-278

    در ایران بعد از انقلاب زنان نقش مهمی در تحولات اجتماعی از جمله مشارکت سیاسی داشتند. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش تبیین جامعه شناختی مشارکت سیاسی زنان اقوام لر بختیاری و عرب استان خوزستان در 1398 است. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی و با ابزار پرسشنامه است که روایی آن با نظر صاحب نظران و پایایی آن (آزمون آلفای کرونباخ 77/0) تایید شده است. جامعه آماری این پژوهش شهروندان زن بالای 18 سال است که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 584 تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی ساده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد میانگین مشارکت سیاسی زنان لر بختیاری (72/39) بیشتر از زنان عرب (01/32) است. زنان مجرد (01/35) گرایش بیشتری نسبت به زنان متاهل (10/33) در امر مشارکت سیاسی دارند و در نهایت به لحاظ قومیتی زنان لر بختیاری (56/33) در مقایسه با زنان عرب (15/27) گرایش بیشتری به مشارکت سیاسی داشتند.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی زنان، اقوام، هویت ملی، زنان عرب و بختیاری
  • بررسی جامعه شناختی موانع توسعه سیاسی با تاکید بر فرهنگ سیاسی مشارکتی (مطالعه موردی دانشجویان دانشگاه شیراز)
    صدیقه رزم جوئی، علیرضا خدامی*، کرامت الله راسخ صفحات 279-294

    این تحقیق با هدف بررسی جامعه شناختی موانع توسعه سیاسی با تاکید بر فرهنگ سیاسی مشارکتی دانشجویان دانشگاه شیراز انجام گرفته است. داده ها از نمونه آماری 377 نفر از میان دانشجویان دانشگاه شیراز با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی شده گرد آوری شده و دریافته است بین فرهنگ سیاسی مشارکتی و توسعه سیاسی رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد و بین فرهنگ سیاسی تبعی و فرهنگ سیاسی محدود و توسعه سیاسی رابطه منفی مشاهده شد. از سوی دیگر، بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، فرهنگ گفتگو، فردگرایی، چندپارگی های سیاسی و اجتماعی، تمرکز منابع قدرت و فرهنگ سیاسی مشارکتی رابطه منفی است. بین متغیرهای فعالیت های مدنی، استفاده از رسانه های همگانی، فرصت های برابر اجتماعی و سیاسی و فرهنگ سیاسی مشارکتی رابطه مثبت وجود دارد. مدل مفهومی تدوین شده توانایی تبیین مولفه های فرهنگ سیاسی و  موانع توسعه سیاسی را داراست.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، مشارکتی، توسعه، توسعه سیاسی، شیراز
  • محمد آقا علیخانی، اصغر پرتوی*، مهدی ذاکریان صفحات 295-312
    جمهوری اسلامی از ابتدا با تکیه بر پارامترهای نظام سازی دموکراتیک؛ با برگزاری رفراندوم شکل گرفت و پس از آن نیز با برگزاری انتخابات در طول این سال ها با سلایق مختلف نشان داد که ملاک حاکمیت در جمهوری اسلامی رای مردم است. نگارنده ی مقاله هدف خود را بر این موضوع گذارده و به بررسی موضوع پرداخته؛ موضوعی که جوانب آن در باب انتخابات را در خود جای دهد. بهترین واژه در این زمینه رقابت سیاسی بوده که اخیرا به خوبی خود را در تمامی انتخابات نشان داده، ولی نتوانسته است جایگاه قانونی مشخصی را در قوانین از خود به جای بگذارد. سوال اصلی بر این پایه است که مهم ترین موانع جامعه شناختی رقابت سیاسی در ایران کدام اند؟ روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و یافته ها نشان دهنده آن است، علاوه بر موانع ساختاری، ویژگی های جامعه شناختی چون ویژگی های تاریخی، نبود فرهنگ سیاسی، نبود رقابت سیاسی، نبود تحزب گرایی ازجمله مهم ترین آن است.
    کلیدواژگان: رقابت، سیاسی، انتخابات، حزب
  • محمدجواد رشیدی، ابومحمد عسگرخانی*، مریم مرادی صفحات 313-332

    قدرت بازدارندگی از مولفه های قدرت دفاعی و توان یک کشور محسوب می شود. بر همین اساس و با توجه به ابزارها و راهکارهای متفاوتی که پیش روی کشورهای مختلف قرار دارد، رویه های متفاوتی نیز برای افزایش توان بازدارندگی وجود دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی راهکارهای بیشینه سازی قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران در منطقه خلیج فارس است. سوال پژوهش این است: مهم ترین راهکارهای بیشینه سازی قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران در منطقه خلیج فارس کدام هستند؟ پاسخی که می توان به این سوال ارایه نمود این است که مولفه های بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران براساس شرایط ژیوپلتیکی و ژیواستراتژیکی ایران، ابعاد فرهنگی و ایدیولوژیکی انقلاب اسلامی، خارج کردن قدرت های فرامنطقه ای از خلیج فارس و همچنین حمایت از گروه های همسو با منافع ایدیولوژیکی می باشند. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است که با جمع آوری اطلاعات از منابع اسنادی و کتابخانه ای به موضوع پرداخته است.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، جمهوری اسلامی ایران، خلیج فارس، بیشینه سازی
  • علی محمدشریفی، معصومه رشاد*، محمد توحیدفام صفحات 333-350
    این پژوهش با هدف تحلیل تطبیقی جهت گیری مواضع و رویکرد نهادی نمایندگان دوره های ششم و هفتم مجلس نسبت به توسعه و انسداد سیاسی است.هدف پژوهش بررسی رابطه بین گرایش های سیاسی و اجتماعی نمایندگان مجلس در ایران با مطالعه موردی بر ادوار ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی می باشد. از همین رو مقاله تلاش دارد تا با رویکرد تحلیلی و مقایسه ای و با جمع آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و اسنادی و با استفاده از آمار توصیفی به تحلیل گرایش های سیاسی و اجتماعی نمایندگان مجلس شورای اسلامی بپردازد و به این پرسش پاسخ دهد که گرایش های سیاسی و اجتماعی نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی ادوار ششم و هفتم چگونه بوده است؟در حالی که فرضیه اصلی بر اساس یافته های تحقیق که بر اساس روش تحقیق تحلیلی و توصیفی می باشد. نتایج این پژوهش می تواند زمینه آشنایی با نخبگان سیاسی ایران را فراهم کند .
    کلیدواژگان: نمایندگان، مجلس شورای اسلامی، دوره های ششم و هفتم، گرایش های سیاسی
  • علی هراتیان نژادی، بختیار عباسلو*، مهدی منتظر، میترا ضرابی صفحات 351-369
    مسلما در عرصه حقوق هیچ گاه مواد قانونی نمی تواند فارغ از محک عدالت باشند. گاه پیش می آید که قانون آزادی درج مواردی بر خلاف عدالت و انصاف را در قراردادها به طرفین می دهد. آیا در چنین حالاتی می توان با معیار گرفتن عدالت، تحمیل خسارات گزاف قراردادی ناشی از ضعف یکی از طرفین در معاملات را  به نحوی تعدیل کرد؟ فرضیه  مقاله براین اساس است که  عدالت اجتماعی با تعریفی که در این تحقیق از آن ارایه می شود و با توجه به قصد طرفین و عدم تحریفش، در تعدیل جبران خسارات قراردادی موثر است. هدف این نوشتار رسیدن به تعادل قراردادی بین اجزای قرارداد و در نتیجه ایجاد تناسب بین ضرر و جبران خسارت است. روش اتخاذ شده در این تحقیق، روش توصیفی- تحلیلی است و نوعش کاربردی پژوهشی می باشد که در آن با معیار قرار دادن یک عنصر سعی در حل مساله می شود.
    کلیدواژگان: خسارت قراردادی، عدالت، انصاف، کاهش خسارت، قضاوت اجتماعی
  • جمال محمدیان، مالک ذوالقدر*، اصغر پرتوی صفحات 371-388
    در ایران نفت به عنوان منبع انرژی، زندگی و اقتصاد مردم، کشور را تحت تاثیر قرار داده است و عامل اعتبار ملی و موتور محرکه رشد و توسعه اقتصادی و بزرگترین منبع درآمدی کشور شناخته شده است. عواید حاصل از بهره برداری از منابع نفتی، همواره بخش مهمی از درآمدهای دولت را تشکیل می دهد که میزان و اهمیت و درصد بالای آن، با یک مقایسه ساده میان درآمدهای حاصل از صادرات نفت و درآمدهای حاصل از صادرات غیرنفتی که آن نیز وابستگی شدیدی به درآمد نفتی دارد، مشخص و مشهود می گردد. این پژوهش به دنبال شناسایی اثرات منفی نفت بر اقتصاد است و در نهایت راهکار مناسب برای برون رفت از وضع موجود را نشان دهد. این پژوهش مهمترین راه برای جلوگیری از اثرات منفی نفت بر اقتصاد ایران، جلوگیری از ورود نفت به اقتصاد است. با توجه به تجربیات نروژ در این زمینه تاسیس صندوق ثروت ملی، راهکاری مناسب است.
    کلیدواژگان: نفت، شومی منابع، صندوق ثروت ملی، نروژ
  • مهدی اصالت، رضا اسماعیلی*، منصور حقیقتیان صفحات 389-412
    پرسش اصلی تحقیق این است که توسعه اجتماعی و سیاسی محلات شهر جهرم در چه سطحی است؟ هدف تحقیق بررسی سطح توسعه ی اجتماعی و سیاسی محلات شهر جهرم است. روش پژوهش در تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ  شیوه گرد آوری داده ها  پیمایشی بود که با بهره گیری از گردآوری داده های میدانی و تحقیق به صورت منطق فازی و با استفاده از شاخص های اجتماعی از دو پرسش نامه استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه ساکنین محلات شهر جهرم رقمی بیش از 100000 نفر بوده که با بهره گیری از جدول مورگان به صورت تصادفی حجم نمونه ای بالغ بر 384 نفر محاسبه شد. ابزار تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش نرم افزارهای SPSS و AMOS بود.نتایج حاصل شده از پژوهش نشان داده است که متغیرهای کیفیت زندگی، رفاه فردی و احساس عدالت اجتماعی و اخلاق توسعه اجتماعی به ترتیب دارای بیشترین سهم برای پیش بینی متغیر توسعه اجتماعی شهروندان شهر جهرم هستند.
    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، کیفیت زندگی، رفاه اجتماعی، سرمایه اجتماعی، وفاق اجتماعی
|
  • Khosero Reza Zade, Mohammad Reza Tajik *, Ali Ashraf Nazari Pages 1-21

    Given the recent phenomenon of the Corona virus pandemic in the world and its effects on the foreign policy of any political system, this article takes the idea from the main dissertation entitled "Foucault's productive power from the perspective of discourse and its role on the foreign policy of the Islamic Republic of Iran" in which it is a position to explore the two strategic concepts of "power and discourse" in the foreign policy of the Chinese political system. The Objective of this paper is to study the role of power and foreign policy discourse in the Corona and post-Corona eras (case study: China). The present study is descriptive-analytical and seeks to answer the question that how has foreign policy of China been able to use the two concepts of power and discourse optimally to achieve its maximum national interests in the process of the Corona virus pandemic? In this respect our hypothesis is that the power and knowledge and implementation of a hegemonic discourse is essential for the establishment of an independent truth regime in the international system.

    Keywords: Discourse, Power, Foreign policy, Michel Foucault, China, Corona virus
  • Saied Resol Ghahari, Seyed Farshid Jafari Paybandi *, Asghar Partovi Pages 23-44
    A thought does not appear in a vacuum. But these views and theories affect the future of a country and society. The intellectual foundations of current Iranian thinkers have originated from the history of Iran, tradition and Islamism, modernity, scientism, and development, which have been influenced by the period of modernity, transition to postmodernity, religious rule in Iran, and the challenges facing Iran. The intellectual foundations of Iranian thinkers such as Seyed Javad Tabatabai have been drawn under the influence of Western, traditional, and current Iran variables. These principles have led to the presentation of authoritarian thought, powerful government, bureaucratic authoritarianism, convergence in Iran, secular Islam, elitist thought. Of course, thinkers like Tabatabai, due to the hegemony of the discourse of tradition and modernity in epistemology and intellectual foundations, pay less attention to components such as globalization, information age, political democracy, and human rights.
    Keywords: Seyed Javad Tabatabai, Political Thought, Iranshahri, Idealism, development
  • Arash Kazemi, Abdolreza Barzegar *, Iraj Hosseinisadrabadi Pages 45-60
    The pursuit of justice is one of the inner desires of human beings since the formation of human societies, to the extent that the realization of justice in society, along with the establishment of order and security, can be considered desirable factors in the formation of the state. Administrative is introduced as a tool to control power and includes a set of general principles and rules that restrain public officials as agents of democratic government and hold them accountable for their actions. The present research has been conducted through library studies and its purpose is to investigate the effect of administrative justice in the realization of the desired government. The author's question and hypo th e sis in the present research are: Can the performance of departments pave the way for the realization of the desired government? How the departments function in achieving administ ra t i ve justice can be the basis for creating a favorable government.
    Keywords: Administration, Government, Desirable, justice
  • Hossein Ali Nodijeh, Masoud Motallebi *, Ablol Reza Bay Pages 61-73

    The purpose of this study is to identify the degree of conformity of the good governance model and analyze the economic and political policies of Hassan Rouhani's government with the index of the good governance model of the World Bank. The results indicate that: 1- According to an index of efficiency and effectiveness, the government-controlled and reduced the inflation of the country in the first period of presidency, but in the second period, under the influence of internal brokerage structures and interfering factors abroad, lost their efficiency and effectiveness and the inflation rate increased. 2- Lack of transparency and accountability is evident according to examples such as oil production and trade and the subject of sanctions, oil revenues and their costs, and the relations between Iran and the domination system. 3- Administrative and financial corruption is a prominent feature of the government. Administrative and financial corruption related to astronomical rights, economic and financial corruption, and major banking corruption 4- The issue of unemployment of graduates. 5-The development of non-oil exports, which in recent years in terms of value, has been accompanied by a negative change coefficient as one of the signs of underdevelopment.

    Keywords: Good governance, inflation, development, exports, Oil, Corruption
  • Elham Naroui, Najaf Lakzaee *, Yaser Kahrazeh Pages 75-98
    In recent decades, religious fundamentalism and sectarianism have grown significantly in Pakistan, so that today the country is known as the center of fundamentalism, especially sectarianism, and extremism in some parts of the country in the form of a purposeful and highly active current, relying on violent and armed approaches, seeks to achieve its ideological and strategic goals. Undoubtedly, extremist currents in Pakistan have been able to face many problems in the security of this country. To what extent has religious extremism affected the national security of Pakistan? The hypothesis that will be proven in this study is that religious extremism, through violence and terror inside Pakistan, disrupts order and security in this country. In this descriptive-analytical study, an attempt has been made to study the environment and extremism in Pakistan.
    Keywords: Pakistan, extremism, Sectarianism, Religion, Security
  • Javad Olyaei, Tayebeh Arefnia * Pages 99-120
    The Islamic society, as a democratic society, has considered the observance of the public rights of people of all religions and faiths in all social and political aspects. In the Islamic society, there are people who live with their religion and have social and cultural relations with other people in the society, and as citizens of the Islamic society, they have rights as religious minorities and are subject to special laws and rules under the control of the Islamic government. Now the question is what are the principles governing the rights of non-Muslims in Islamic society? Using a descriptive-analytical method, this article seeks to answer this question and, by looking at the country's constitution, determines the basis of their behavior. These inviolable principles are accepted by minorities and their violation is considered a crime that can be punished in the courts.
    Keywords: The Rights of Religious, Minorities-Principles Governing, non-Muslims, non, Muslims in constitution
  • Hamidreza Dabirzadeh, Ahmad Hajidehabadi *, Hasan Pourbaferani Pages 121-136
    One of the direst issues of the modern era is terrorism and it’s financing. Fortunately, we see some strong will to tackle this malign problem in Afghanistan (2013), so the present criminal laws and the laws against terrorism (2017) financing are drafted in this respect. Recent findings demonstrate flaws in Iranian and Afghan laws and regulations to fight terrorism financing and even those laws present lack cohesion and does not encompass the whole aspects of their dangerous action. Therefore, this situation necessitates full and immediate cooperation between Iran and Afghanistan to draft appropriate criminal laws to take firm action to punish the terrorism financers and put an end to violators of state regulations in supporting terrorism. However, we have to examine the compliancy of the present Iranian and Afghan laws to the related convention which indicate full adherence by Afghan laws and some by the Iranian laws
    Keywords: Money laundering, Terrorist Financing, terrorism, convention
  • Hamidreza Seyedi, Seyed Bagher Mirabasi *, Ehsan Kamrani Pages 137-161

    International responsibility law is considered as an international legal entity and the international responsibility regime is a set of international rules and regulations related to the issue of responsibility of countries and international organizations, which play the role of creating cooperation, stability, assign rights and obligations for the states. This study, through a descriptive-analytical method of documents, conducts legal review of the regime of international responsibility of governments and international organizations in the face of US purposeful sanctions against the safety and security of Iran's aviation, which is in serious danger. Therefore, first the international responsibility of governments and international organizations for aviation safety and security in international law and then the elements of fulfillment of responsibility, ie commitment and assignment are examined. The findings indicate a violation of Article 44 of the Chicago Convention, the Charter of UN and aviation sanctions are inconsistent with the principles of international law.

    Keywords: International Responsibility Regime, Sanctions, International organizations, Aviation Safety, Aviation Security
  • Armin Amini *, Mojdeh Ghoddousi Pages 163-184
    Realism has different and perhaps conflicting meanings in discussions of legal theory and philosophy of law. The general meaning of realism refers to an image of the world in which external reality plays a stronger and more effective role than ideal aspects. Accordingly, the American realist movement seeks to exclude artificial and mysterious layers in the realm of law. Realism in this sense is somehow testing of legal theories considering the reality that takes place in the outside world. Legal reality, then, is anything that the courts actually do when decision-making. In this regard, descriptive-analytical method is used in problem processing and the purpose of this article is to examine the American school of legal realism and the issues raised by experts in this field. Finally, the findings show that realists, against their will, have succeeded in developing a strong and coherent theoretical perspective on law and judgment.
    Keywords: Philosophy of Law, realism, American Law, credit theory
  • Rahman Qorbani Darzi Mahale, Hassan Zarei Mahmoodabadi *, Ali Mohammad Fallahzadeh Pages 185-195
    Various factors affect the realization or non-realization of citizenship rights, such as public culture. What was studied in this study by descriptive and analytical methods as well as sociological approach was the general culture of Iran and citizenship rights. In general, what are the obstacles to the realization of citizenship rights in Iran? In this study, it was concluded that elements such as mythology, individualism, emotionalism, distrust, secrecy, violence, expediency, superficiality, imitation, tribalism and self-centeredness as part of the general Iranian culture, are the most important factors of non-realization of citizenship is in Iran. The purpose of this study was to carefully examine the general culture in Iranian society, to explain the areas of its impact and obstacles to the realization of citizenship rights.
    Keywords: public culture, Citizenship Rights, Iran, Authoritarianism
  • Sohrabali Afroogh, Saeed Eslamee *, Kamal Pouladi Pages 197-216
    The purpose of this study is to investigate the characteristics of the style of governing and politics according to the advice of Imam Mohammad Ghazali. The main question of the article is: what are the pattern of al-Ghazali’s governance and political model? We aim to prove the hypothesis that Imam Mohammad al-Ghazali in his advice to the kings. He tried to rely on the legacy left by his predecessors in the field of narrative rulings. He offers a coherent and systematic set of governance models to the rulers of his time through moral principles. He advises rulers on how to deal with subjects, suppress opponents and enemies, and maintain order and security of society.  The method of this research is descriptive-analytical and is based on a hermeneutic approach.
    Keywords: Advice of the kings, Al-Ghazali, Hermeneutics, ruling, Politics
  • Hooshang Kiani Dehkian, Hamed Ameri Gholstani *, Fereydoon Akbarzade, Bahram Yosefi Pages 217-238
    Reza Shah's government was the first to focus on the dispersed sources of power by eliminating the dispersal of local powers. The persistence of ethnic divisions due to scarce resources, relative deprivation, disregard for indigenous capabilities, dispersion and alienation of ethnic groups has left the ethnic group of Lors still deprived. The main question of the research is what is the position of the Lorestan people in terms of development in the new order? Identification of Lorestan province only issues such as dispersion and lack of concentration of Lors in a specific geographical area has led to a weak formation in the use of population capacity and consequently the potential of natural resources or lack of it for the growth of residential areas of this people.
    Keywords: Modern State, Lor People, System of National Divisions, underdevelopment
  • Shahram Saadatmand, Hossein Ahmadi *, Masoud Hemmat Pages 239-260
    The attraction of foreign investments is one of the most important tools for gaining international financial recourses in most states. International obstacles have created some restrictions for the attraction of Foreign Investment in Iran. The purpose of this article is to examine the international obstacles for the attraction of foreign investment in the country in 2010s. The research method in this article is descriptive-analytical. The collecting tool of data is library studies and statistics. The research hypothesis emphasizes that sanctions imposed by the USA, have been among the most important international obstacles to reducing the number of foreign investments in Iran. The results show that the USA aimed at containment to Iran through the imposition of sanctions and obstacles to foreign investment, especially in the last decade, has reduced the amount of attraction rate of foreign investment in Iran.
    Keywords: Foreign Investment, Sanctions, Iran, USA
  • Sirus Hosseinpour, Mohammed Hussain Poryani *, Hossein Ajdaryzadeh Pages 261-278

    Women have had a significant role in social changes, particularly political participation, in post-revolution Iran. In this regard, this study aims to achieve the sociological explanation of the political participation of Bakhtiari Lur and Arab women in Khuzestan province in 2019. The study design was descriptive-correlational. The questionnaire was used, the validity and reliability of which were approved under the supervision of experts and Cronbach’s alpha test (0.77), respectively. The population included female citizens over 18 years old and the sample size was calculated 584 based on Cochran’s formula and simple random sampling. The data analysis showed that the mean of the political participation of Bakhtiari Lor women (39.72) was more than Arab women (32.01). Furthermore, the tendency towards political participation among single women (35.01) was more than married women (33.10). Finally, considering the ethnic groups, Bakhtiari Lor women (33.56) had more tendency towards political participation compared with Arab women (27.15).

    Keywords: Women’s Political Participation, ethnic groups, National Identity, Arab, Bakhtiari Women
  • Sociological Study of Barriers to Political Development with Emphasis on Participatory Political Culture (Case Study of Shiraz University Students)
    Sedigheh Razmjooei, Alireza Khoddamy *, Keramatollah Rasekh Pages 279-294

    This study aims to conduct Sociological study of barriers to political development with emphasis on the participatory political culture of Shiraz University students. Data were collected from a statistical sample of 377 students of Shiraz University using stratified sampling method. There is a direct and positive relationship between participatory political culture and political development and a negative relationship between subordinate political culture and limited political culture and political development. On the other hand, there is a negative relationship between the variables of social trust, dialogue culture, individualism, political and social fragmentation, concentration of power sources and participatory political culture. There is a positive relationship between the variables of civic activities, use of mass media, equal social and political opportunities, and participatory political culture. The developed conceptual model has the ability to explain the components of political culture and obstacles to political development.

    Keywords: Political Culture, Participatory, development, political development, Shiraz
  • Mohammad Agha Alikhani, Asghar Partovi *, Mehdi Zakerian Pages 295-312
    The Islamic Republic of Iran was formed by holding a referendum based on parameters of democratic systematization and then afterward during all these years by holding different elections with various tastes it has proved that the criterion of sovereignty in the Islamic Republic of Iran is people’s vote. The researcher’s purpose is to study this topic which includes different aspects of the election. The best term in this field was a political competition that has shown itself in all recent elections, but it hasn’t been able to find its certain legal place among the laws. The main question is based on what the most important sociological obstacles of political competitions are in Iran. This is a descriptive-analytical study, and its results showed that in addition to structural obstacles, sociological features such as historical features, lack of political culture, lack of political competition, and lack of partisanship are among the most significant characteristics.
    Keywords: Politic, competition, elections, party
  • Mohamadjavad Rashidi, Abu Mohammad Askarkhani *, Maryam Moradi Pages 313-332

    Deterrent power is one of the components of a country's defense power and strength. According to the different tools and strategies facing different countries, there are different procedures to increase deterrence. The purpose of this study is to investigate the strategies to maximize the deterrent power of the Islamic Republic of Iran in the Persian Gulf region. The research question is: What are the most important strategies to maximize the deterrent power of the Islamic Republic of Iran in the Persian Gulf region? The foundlings show the deterrent components of the Islamic Republic of Iran are based on the geopolitical and geostrategic conditions of Iran, the cultural and ideological dimensions of the Islamic Revolution, the withdrawal of great powers from the Persian Gulf, and Iran's support for groups aligned with ideological interests. The method of this research is descriptive-analytical which has dealt with the subject by collecting data from documents and library sources.

    Keywords: deterrence, Islamic Republic of Iran, Persian Gulf, Maximization
  • Ali Mohammad Sharifi, Masoumeh Reshad *, Mohammad Tohidfam Pages 333-350
    This study aims to make a comparative analysis of the orientation of the positions and institutional approach of the representatives of the sixth and seventh rounds of parliament towards political development and obstruction. The purpose of this study is to study the relationship between political and social tendencies of MPs in Iran with a case study of the sixth and seventh periods. Therefore, the article tries to analyze the political and social tendencies of the members of the Islamic Consultative Assembly with an analytical and comparative approach by collecting information in a library and documentary manner and using descriptive statistics as well as answer this question that what were the political and social tendencies of the members of the Islamic Consultative Assembly during the sixth and seventh terms? While the main hypothesis is based on research findings, which is based on analytical and descriptive research methods. The results of this study can provide a basis for familiarity with Iran's political elite
    Keywords: Representatives, Islamic Consultative Assembly, Sixth, Seventh Terms, political tendencies
  • Ali Haratiyan Nezhadi, Bakhtiyar Abasloo *, Mehdi Montazer, Mitra Zarabi Pages 351-369
    It is certain that in the field of law, legal articles can never be free from the standard of justice. It sometimes happens that the law allows the parties to include cases contrary to justice and fairness in contracts. In such cases, can the imposition of excessive contractual damages due to the weakness of one of the parties in the transaction be moderated by taking the standard of justice? It is assumed that social justice with the definition provided in this study and by considering the intention of the parties without distorting it, is effective in adjusting the compensation of contract damages. The purpose of this paper is to achieve a contractual balance between the components of the contract and thus to create a balance between loss and compensation. The method adopted in this research is descriptive-analytical method and it is an applied type of research in which an attempt is made to solve a problem by placing an element as a criterion.
    Keywords: Contractual Damages, justice, Fairness, Damages Reduction, Social Judgment
  • Jamal Mohammadyan, Malek Zolghadr *, Asghar Partovi Pages 371-388
    In Iran, oil as a source of energy, life, and economy of the people has influenced the country and it has been recognized as the agent of the national credit and engine of economic growth and the country's largest source of revenue. Oil resources have been an important part of the state revenues. The significant role of oil can be detected clearly by a simple comparison between the revenues from oil export and revenues from non-oil export. It is also highly dependent on oil revenues. This research recognizes the negative effects of oil on the economy and finally shows an appropriate strategy to resolve the current situation. The results of the study suggest the best way to avoid negative impacts of oil on Iran's economy. Considering Norway's experiences in this area, the establishment of the National Wealth Fund is an appropriate way.
    Keywords: Oil, Resource Curse, National Wealth Fund, Norway
  • Mahdi Esalat, Reza Esmaili *, Mansour Haghighatian Pages 389-412
    The main question of the research is what is the level of social and political development of Jahrom neighborhoods? The purpose of this study is to investigate the level of social and political development of Jahrom neighborhoods. The research method was applied in terms of purpose and survey in terms of data collection method. Using questionnaire data collection and research in the form of fuzzy logic and using social indicators, two questionnaires were used. The statistical population includes all residents of Jahrom neighborhoods, a number of more than 100,000 people, which was randomly calculated using the Morgan table, the sample size of 384 people. Data analysis tools in this study were SPSS and AMOS software.The results of the study show that the variables of quality of life, personal well-being and sense of social justice and ethics of social development have the highest share in predicting the variable of social development of Jahrom citizens, respectively.
    Keywords: Social Development, quality of life, social welfare, Social capital, Social harmony