فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال پانزدهم شماره 57 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • راملا آبرامیان، عطاءالله هرندی* صفحات 1-20

    هدف این تحقیق شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر در انتخاب شریک استراتژیک از بین شرکت های داخلی صنعت نفت و گاز (بخش بالادستی) است. در این تحقیق با استفاده از آراء خبرگان و مطالعات کتابخانه ای، عوامل موثر بر انتخاب شریک استراتژیک گردآوری شدند و در گام بعد توسط خبرگان صنعت اولویت بندی صورت پذیرفت. برای نمونه گیری از روش غیر تصادفی و از اعضای در دسترس استفاده شد. با بررسی پیشینه تحقیق و عوامل موثر بر انتخاب شریک، 21 عامل شناسایی شدند. ضمن تایید این مولفه ها، با استفاده از روش مقایسات زوجی و نرم افزار AHP پرسشنامه نهایی تحقیق طراحی شد و با استفاده از دیدگاه های کلیه خبرگان و صاحب نظران این حوزه، 9 عامل شناسایی و با تحلیل نتایج و وزن دهی به آن ها مشخص شد که ارتباطات موثر دولتی، اهداف مشترک، تناسب راهبردی، اعتماد متقابل، رتبه های اول تا چهارم را میان عوامل موثر بر انتخاب شریک در شراکت راهبردی صنعت نفت و گاز (بخش بالادستی) را به خود اختصاص می دهند

    کلیدواژگان: انتخاب شریک، شراکت راهبردی، صنعت نفت و گاز، بخش بالادستی
  • محمود کریمی بیرانوند، حجت الله عبدالملکی*، داوود منظور صفحات 21-40

    یکی از مسایل مهم در تحلیل اقتصاد ایران بخش انرژی به خصوص محصولات نفت و گاز می باشد. با توجه به اقدامات آمریکا و چین در حوزه نفت و گاز تاثیرات اقتصادی ملموسی در کشورهای منطقه ایجاد شده است که در این مقاله با استفاده از روش تلفیق الگوهای کیفی و کمی به تبیین این موضوع پرداخته می شود، قبل از الگوسازی با استفاده از ماتریس اثرات متقابل متغیرهای با نفوذ و نفوذپذیر در تولید و مصرف نفت و گاز ایران را مشخص و سپس سناریوهای پیش روی تولید و مصرف نفت و گاز از الگو احصاء می شود، در واقع پیش بینی روند حرکت تولید و مصرف نفت و گاز سناریوها را شامل شده و به عنوان شوک به جدول داده ستانده اعمال می شوند، هدف اصلی مقاله بررسی تاثیرات تولید و مصرف نفت و گاز آمریکا و چین بر روی اقتصاد ایران است، طبق نتایج حاصل شده تاثیر این سناریوها 5.4- تا 5.8+ درصد بر ستانده کل ایران است.

    کلیدواژگان: ماتریس اثرات متقابل، نفت و گاز، رگرسیون گام به گام، داده ستانده
  • ولی الله دینی، مجتبی رمضانی*، سید عبدالله حجتی، نادر بهلولی، یوسف بیک زاده صفحات 41-60

    پژوهش حاضر در راستای تدوین مدلی جهت بررسی عوامل موثر بر تمایل به ادامه خدمت کارکنان در شرکت ملی گاز ایران انجام گرفته است. به این منظور از دو روش تحقیق کیفی و کمی بهره گرفته شده است. این تحقیق بنا به هدف بنیادین آن پژوهشی کاربردی، از نظر ماهیت، پیمایشی و از نظر پارادایمی، جزو پژوهش های ترکیبی اکتشافی است. در بخش کیفی با استفاده از روش اکتشافی داده بنیان مولفه های بهبود تمایل به ادامه خدمت کارکنان و عوامل موثر بر آن مشخص شده و در بخش کمی داده های حاصله از طریق تحقیق توصیفی پیمایشی مورد ارزیابی قرار داده شده است. مدل حاصل از تحلیل کیفی با استفاده از ابزارهای رویکرد مدل معادلات ساختاری پایش شده و معلوم شد که انتخاب مفاهیم، ابعاد و شاخص ها از دقت بالایی برخوردار بوده و می تواند چارچوب مناسبی را برای تدوین سند چشم انداز صنعت گاز جمهوری اسلامی ایران فراهم نماید.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، انگیزه، تمایل به ادامه خدمت کارکنان، شرکت ملی گاز ایران
  • وحید نصیریان، وحید چناری*، مهرداد همراهی، فواد مکوندی صفحات 61-80

    هدف از این پژوهش طراحی مدلی برای سنجش اثربخشی کارکردهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی در شرکت ملی حفاری ایران است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی است. جامعه آماری تعداد 20 نفر از متخصصان حوزه منابع انسانی، شاغل در شرکت ملی حفاری ایران بودند. از روش فراترکیب برای احصاء شاخص ها و از مدل سازی ساختاری تفسیری فازی و روش میک مک برای سطح بندی، تبیین ارتباط و خوشه بندی مولفه ها بهره گرفته شد. بر اساس یافته های پژوهش چهارده بعد در چهار سطح کارکردهای عملیاتی، مدیریتی، راهبردی و پیامدهای منابع انسانی به عنوان ابعاد مدل شناسایی شدند. در مدل پیشنهادی پیامدهای منابع انسانی بیشترین وابستگی و مدیریت کار راهه شغلی، مهندسی و بهسازی شغل و برنامه ریزی و تامین استراتژیک منابع انسانی بیشترین نفوذ را در بین ابعاد شناسایی شده دارند.

    کلیدواژگان: اثربخشی، ساختاری تفسیری فازی، سنجش، کارکردها، شرکت ملی حفاری ایران، مدیریت استراتژیک منابع انسانی
  • سید محمد جوادی*، محمدعلی هاتفی، محمدمهدی حیدری اصل صفحات 81-98

    هر سازمان پروژه محور به منظور آگاهی از میزان کیفیت عملکرد پروژه هایش نیاز به یک نظام ارزیابی دارد. هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی شاخص ها و ارایه مدلی برای ارزیابی عملکرد پروژه های تحقیقاتی در موسسه مطالعات بین المللی انرژی است. جامعه آماری پژوهش شامل دو دسته از کارشناسان است، کارشناسانی که در موسسه فعالیت می کنند و کارشناسانی که بیرون موسسه مشغول فعالیت هستند. ابزار استفاده شده در این تحقیق پرسشنامه است که پایایی و روایی آن مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از ترکیبی از تکنیک های دلفی و فوکام استفاده می شود. طی این تحقیق 6 شاخص و 23 زیرشاخص شناسایی شد و مشخص گشت که در موسسه مطالعات بین المللی انرژی سه شاخص با اولویت بالا به ترتیب عبارت اند از «برنامه ریزی و کنترل پروژه»، «مدیریت و دانش فنی تیم» و «خلاقیت و نوآوری».

    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، پروژه های تحقیقاتی، تصمیم گیری گروهی، اولویت بندی
  • عبدالکریم محمدی زاده، مرتضی ملکی مین باش زرگاه*، اوژن کریمی صفحات 99-116

    پژوهش حاضر مبتنی بر فلسفه تجربه گرایانه و با رویکرد استقرایی انجام شده است. از منظر هدف نیز یک پژوهش اکتشافی و با روش تحقیق آمیخته صورت گرفته است. جامعه آماری مدیران صنعت پتروشیمی است. نمونه گیری به روش غیر احتمالی و  هدفمند و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه است. جهت تحلیل مصاحبه های تخصصی، روش داده بنیاد و شاخص های شناسایی شده با روش دلفی فازی اعتبارسنجی شده است. تحلیل داده های پژوهش در فاز کیفی با نرم افزار مکس کیو دی آ و در فاز کمی با نرم افزار متلب انجام شده است. نتایج نشان داده است صنعت پتروشیمی می تواند از طریق برنامه ریزی استراتژیک و رهبری سازمانی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان را در جهت تحقق اهداف مدیریت تحول سازمانی سوق دهد. این تحولات بنیادین در صنعت موجب همگامی با تغییرات محیط و از طرفی به مشتری گرایی و کسب مزیت رقابتی منجر و درنهایت دستیابی به الگوی بهینه فروش در صنعت پتروشیمی میسر خواهد شد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع سازمان، بهینه سازی فروش، روش داده بنیاد، رویکرد آمیخته، صنعت پتروشیمی، همگامی
  • محمد واشقانی فراهانی*، منوچهر نیکنام، نادر غریب نواز، هرمز مهرانی صفحات 117-134

    هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر برندسازی خدمات پژوهشی در صنایع نفت و گاز است. روش تحقیق این مقاله به صورت پیمایشی و جامعه آماری آن کلیه کارشناسان مراکز پژوهشی صنایع نفت و گاز که در سال 1400 در این مراکز مشغول به خدمت بوده اند است. حجم نمونه توسط فرمول کوکران 181 نفر، روش نمونه گیری تصادفی ساده، ابزار جمع آوری داده پرسشنامه و در قالب طیف پنج گزینه ای لیکرت انجام و روایی محتوایی است، لذا تعداد مشخصی از گویه ها در اختیار خبرگان قرار گرفت که پس از جمع آوری نظرات پرسشنامه نهایی تعیین و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ تعیین شد که برای ثبات سازمانی 0.772، نوآوری 0.753، بازارشناسی 0.715، پویایی بازار 0.764 و توسعه کارکنان و مدیران 0.794 به دست آمده است. تاثیر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته به وسیله Spss تجزیه وتحلیل شد و نتایج یافته ها نشان می دهد بین برندسازی خدمات پژوهشی این حوزه با متغیرهای ثبات سازمانی، نوآوری، بازارشناسی، پویایی بازار و توسعه کارکنان و مدیران رابطه معناداری وجود دارد. از بین متغیرها متغیر ثبات سازمانی بیشترین تاثیر و توسعه کارکنان و مدیران دارای تاثیر زیاد و متغیر بازارشناسی کمترین اثر را دارد.

    کلیدواژگان: برند، برندسازی، ثبات سازمانی، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
  • داریوش دهقان*، سید رسول آقاداود جلفایی، محمدرضا دلوی اصفهانی صفحات 135-156

    هدف این پژوهش، طراحی سناریوهای جذب و استخدام ویژه کارکنان نسل Z است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی تحلیلی کیفی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه پژوهش شامل 12 نفر از خبرگان صنایع پتروشیمی است؛ و 31 شاخص از طریق روش دلفی شناسایی شد و شاخص ها با استفاده از روش معادلات ساختاری تفسیری و تشکیل ماتریس دستیابی، مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش 5 سطح دارای اهمیت در شناسایی عوامل موثر در جذب و استخدام کارکنان نسل Z را مشخص نمود. در سطح اول 5 شاخص (شایسته گزینی، بهبود گزینش سازمانی، جذابیت سازمانی، برجسته کردن اهداف و ارزش ها، ایجاد محیط پاسخگویی و پذیرش مدیران تحولی)، سطح دوم 3 شاخص (توسعه فرهنگ نسل Z، توجه به ارزش های کارکنان و تیم محوری، ارتباطات بین فرهنگی) در سطح سوم 5 شاخص (تشکیل دولت الکترونیک، تکیه بر دورکاری، ارتقاء زیرساخت های فناورانه، عملکردهای حمایتی، حذف بروکراسی ها)، در سطح چهارم 6 شاخص (به کارگیری مهارت های دیجیتالی، ایجاد سازمان چند فرهنگی، بهبود کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی، تطبیق با فرهنگ کاری، حس تعلق به کار و سازمان یاد دهنده، تقسیم کار با توجه به توانایی های نسل، برنامه ریزی برای کاهش تغییر مداوم شغلی)، در سطح پنجم 5 شاخص (سیاست های آموزشی در رشته های مدیریت و افزایش مهارت آموزی، دوره های آموزش حین خدمت و توانمندسازی کارکنان، تبدیل نیروی کار علاقه مند به نامزد احراز شغل، دادن مزایای متناسب با توانمندی های علمی و مهارتی شغل، برنامه ریزی طراحی شغل های جاذب بر اساس علم و توانمندی نسل) تعیین شد. متغیر های نیازسنجی و اطلاع رسانی همگانی، جذاب کردن شغل برای نسل z، سنجش ضریب ظرفیت و کارایی فرد هنگام استخدام، سنجش مهارت رایانه ای افراد، استخدام با استفاده از شبکه های اجتماعی، درخواست شغلی آنلاین و ساخت برند شخصیتی به عنوان زیربنایی ترین عناصر مدل شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: سناریو، جذب و استخدام، شکاف بین نسلی، نسل z، صنایع پتروشیمی بوشهر
  • فرشید اصلانی* صفحات 159-176

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر مالکیت روان شناختی بر حفظ کارکنان با نقش میانجی تعهد و مشارکت کارکنان شرکت مهندسی و توسعه نفت است. پژوهش حاضر از نظر هدف؛ توصیفی، از نظر مخاطب؛ کاربردی و از نظر بعد زمان؛ مقطعی است. جامعه آماری مورد پژوهش شامل کلیه کارمندان و کارکنان شرکت مهندسی و توسعه نفت به تعداد 804 نفر است که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 260 نفر و به شیوه تصادفی ساده مدنظر قرار گرفت. ابزار پژوهش شامل 40 سوال استاندارد است که روایی آن به شیوه صوری و سازه ای تاییدشده و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ به مقدار 85/0 مورد تایید واقع شده است. داده های گردآوری شده بر اساس تحلیل مسیر معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان داد که مالکیت روان شناختی بر تعهد کارکنان با ضریب تاثیر 0.86، مالکیت روان شناختی بر مشارکت کارکنان با ضریب تاثیر 0.78، مالکیت روان شناختی بر حفظ کارکنان با ضریب تاثیر 0.35، تعهد کارکنان بر حفظ کارکنان با ضریب تاثیر 0.43 و مشارکت کارکنان بر حفظ کارکنان با ضریب تاثیر 0.29 تاثیر داشته است؛ بنابراین مالکیت روان شناختی بر تعهد کارکنان با ضریب تاثیر 0.86، بیشترین اثرگذاری و مشارکت کارکنان بر حفظ کارکنان با ضریب تاثیر 0.29 کمترین تاثیر را داشته است. همچنین نتایج آزمون سوبل نشان داد که مالکیت روان شناختی بر حفظ کارکنان با نقش میانجی تعهد کارکنان شرکت مهندسی و توسعه نفت با مقدار بحرانی 9.17 و مالکیت روان شناختی بر حفظ کارکنان با نقش میانجی مشارکت کارکنان شرکت مهندسی و توسعه نفت با مقدار بحرانی 6.90 تاثیر مثبت و معناداری داشته است.

    کلیدواژگان: مالکیت روان شناختی، حفظ کارکنان، تعهد، مشارکت
  • غلامرضا قدیری نژاد، مجتبی رجب بیگی*، عبدالخالق غلامی صفحات 177-194

    بی شک عصر حاضر، عصر سازمان هاست و متولیان این سازمان ها، انسان ها هستند، انسان هایی که خود به واسطه در اختیار داشتن عظیم ترین منبع قدرت، یعنی تفکر، می توانند موجبات تعالی، حرکت و رشد سازمان ها را پدید آورند. سازمان ها می توانند با تلفیق استراتژی های موثر مدیریت استعداد در برنامه های نیروی کار خود، از روش ها و سیستم های اثبات شده برای بهینه سازی مناسب منابع سرمایه انسانی برای افزایش مزیت رقابتی آن ها و حفظ سهم بازار خود باشند. در این مقاله از روش پویایی سیستم برای شناسایی حلقه های علی و معلولی سیستم مدیریت استعداد استفاده شده است. در این پژوهش از مقالات، منابع کتابخانه ای و با بهره گیری از نظرات خبرگان و کارشناسان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و همچنین خبرگان دانشگاهی در عرصه مدیریت استعداد به ترسیم نمودارهای علت و معلولی پرداخته شده است. برای ترسیم این حلقه ها از نرم افزار Vensim استفاده شده است نتایج این پژوهش نشان می دهد که سیستم مدیریت استعداد دارای زیرسیستم های اصلی راهبرد سازمانی، توانمندسازی منابع انسانی، همسوسازی استعدادها، ارزیابی استعدادها و توسعه استعداد است. همچنین حلقه های علی معلولی به دست آمده از زیرسیستم های 15 گانه این الگو، متغیرهای اثرگذار و نحوه تعاملات آن ها بر روی یکدیگر را ترسیم و به عنوان مبنایی جهت ارایه راهکار عرضه شد. درنهایت عوامل موثر بر مدیریت استعداد در صورت کنترل، باز موجب بهبود مدیریت استعداد را موجب می شود.

    کلیدواژگان: استعداد، سیستم مدیریت استعداد، نمودار علت معلولی، پویایی سیستم، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی
|
  • Ramela Abramian, AtaOllah Harandi* Pages 1-20

    The purpose of this study is to rank and identify the effective factors in partner selection of foreign companies in strategic partnership from domestic companies of oil and gas industry (upstream). The statistical population of the present study based on the opinions of experts and Sampling was done by non-random method and from all available members. By proving the research background and the factors affecting in partner selection in strategic partnership, 21 factors been identified. While confirming these factors by using pairwise comparison method and AHP software the final questionnaire was created and asked views of all experts in this industry, 9 of the most effective factors by weighting them and analysis were identified, and founds shows that: effective government communication, common goals, strategic fit, mutual trust rank, are first to fourth among the factors affecting the selection of a partner in the strategic partnership of the oil and gas industry (upstream).

    Keywords: Partner Selection, Strategic Partnership, Oil, Gas Industry, Upstream
  • Mahmood Karimi Beyranvand, Hojatollah Abdolmaleki*, Davood Manzour Pages 21-40

    due to the political and economic measures taken in the Persian Gulf region by the United States and China, there has always been a suspicion that the economic shocks that have occurred in Iran, always dependent on such It has been one of the problems to examine the role of China and the United States, the method of combining qualitative and quantitative models has been used, the matrix of mutual effects of influential and permeable variables in Iran's oil and gas production and consumption is determined, and then the future scenarios of oil and gas production and consumption are obtained by modeling. The forecasting of oil and gas production and consumption movement includes scenarios and they are applied as a shock to the Input-output table. the effect of these scenarios is -5.4 to +5.8 percent on Iran's total output.

    Keywords: Matrix of Direct Influences, oil, gas, stepwise regression, Input-output
  • Valiollah Dini, Mojtaba Ramazani*, Seyed Abdollah Hojati, Nader Bohlooli, Yusef Beighzadeh Pages 41-60

    This study aims to design a developing model of employee’s intention to stay at their work in NIGC based on the grounded theory. In term of fundamental purpose, this study can be consider as a practical research. However, in nature it is a survey research and finally in term of paradigm, it is an exploratory sequential mix method research. Exploratory method was used in qualitative approach in order to identifying the main components of employee’s intention to stay at work and the related influenced factors. In part of quantitative method, the developed model was tested with collected data by using SEM. As the results, The accuracy of the developed model was confirmed and it was found that the selected contents, dimensions and indicators was highly accurate and could provide a adequate framework for developing a model of employees intention to stay at work in Iranian national gas company as well.

    Keywords: Human resource, motivation, intention to stay at work, National Iranian Gas Company
  • Vahid Nasirian, Vahid Chenari*, Mehrdad Hamrahi, Foad Makvandi Pages 61-80

    The purpose of this study is to design a model for evaluating the effectiveness of SHRM practices in National Iranian drilling company. The present study is an applied one in terms of purpose and a descriptive research in terms of method. The research sample include 20 experts who work in National Iranian drilling company.sampling was done in a purposeful manner. Meta-Synthesis were used to extract initial indicators & dimensions. Leveling and relationship between the dimensions were explained by a Fuzzy interpretive structural model. Upon the research findings, fourteen dimensions at four levels including HRM consequences, strategical practices, managerial practices &operational practices were identified as model dimensions. HRM consequences is an uppermost level while operational practices are in lowest level. In the proposed model HRM consequences are dependent one also strategic planning and supply chain of human resources,career management and job engineering have substantial influence on the other among the identified dimensions.

    Keywords: Effectiveness, Evaluating Model, Fuzzy interpretive structural model, Practices, Strategic human resource management, National Iranian Drilling Company
  • Seyed Mohammad Javadi*, MohammadAli Hatefi, MohammadMehdi Heydari-Asl Pages 81-98

    Every project-oriented organization needs an evaluation system to know quality of its project performance. The main aim of the present research is identifying indicators and presenting a model to evaluate the performance of research projects at Institute for International Energy Studies (IIES). The statistical population encompassed two groups of experts, those working in the IIES and the ones who work outside the IIES. The major research tool is a questionnaire, which its reliability and validity are confirmed. A hybrid of Delphi and FUCOM techniques are used to analyze data. According to the findings, 6 indicators and 23 sub-indicators are identified. Additionally, it is determined that the first three ranked criteria are “project planning and control”, “team’s technical knowledge and management”, and “creativity and innovation”.

    Keywords: Project management, Research projects, Group decision making, Prioritization
  • Abdolkarim Mohammadizadeh, Mortezah Maleki Minbash Zargah*, Ozhan Karimi Pages 99-116

    The current research is done based on empiricist philosophy, conducted with an inductive approach. Research aim is based on an exploratory research, research method. The statistical population is experts and managers of the petrochemical industry. Sampling is a non-probability, purposeful method. Data collection tools are interviews and questionnaires. In order to analyze the expert interviews, the foundation data method has been validated with the fuzzy Delphi method. The analysis of the research data was done in the qualitative phase with Max QDA software and in the quantitative phase with MATLAB. The results have shown the petrochemical industry can lead the Enterprise Resource Planning system through strategic planning and organizational leadership to achieve the goals of organizational transformation management. These fundamental changes in the industry will lead to synchronize with environmental changes, to customer orientation and to gain competitive advantage, and finally to achieve optimal sales pattern in the petrochemical industry.

    Keywords: Sales Optimization, Enterprise Resource Planning, Petrochemical Industry, Mixed Approach, Grounded Theory, Synchronizing
  • Mohammad Vasheghani Farahani*, Manouchehr Niknam, Nader Gharib Nawaz, Hormoz Mehrani Pages 117-134

    The purpose of this article is to investigate the factors affecting the branding of research services in oil and gas industries. The research method of this article is a survey and The sample size is 181 people by Cochran's formula, simple random sampling method, questionnaire data collection tool and in the form of a five-point Likert scale and content validity, so a certain number of items were provided to the experts, which after Collecting the opinions of the final questionnaire and determining its reliability by Cronbach's alpha, which was obtained for organizational stability 0.772, innovation 0.753, market knowledge 0.715, market dynamics 0.764 and development of employees and managers 0.794. The effect of independent variables on the dependent variable was analyzed by Spss and the results of the findings show that there is a significant relationship between the branding of research services in this field with the variables of organizational stability, innovation, market knowledge, market dynamics and the development of employees and managers. Among the variables, the variable of organizational stability has the most effect, and the development of employees and managers has a high effect, and the variable of market knowledge has the least effect.

    Keywords: brand, branding, organizational stability, oil, gas, petrochemical industries
  • Dariush Dehghan*, Rasool Aghadavood Jolfaei, MohammadReza Dalvi Esfahan Pages 135-156
    Purpose

    The purpose of this research is to design special recruitment and use scenarios for Generation Z employees.

    Method

    The present research is a qualitative descriptive-analytical research and in terms of purpose, it is applied. The research community includes 12 experts from the petrochemical industry. And 31 indicators were identified through the Delphi method and the indicators were analyzed using the method of structural-interpretive equations and the formation of the achievement matrix. 

    Findings

    The results of the research identified 5 important levels in identifying effective factors in attracting and hiring generation Z employees. In the first level, 5 indicators (merit selection, improving organizational selection, organizational attractiveness, highlighting goals and values, creating an environment of accountability and acceptance of transformational managers), in the second level 3 indicators (developing generation z culture, paying attention to the values ​​of employees and team-oriented, communication between cultural) in the third level, 5 indicators (formation of electronic government, relying on remote work, upgrading technological infrastructure, support functions, eliminating bureaucracies), in the fourth level, 6 indicators (using digital skills, creating a multicultural organization, improving the quality of work life and satisfaction career, adaptation to work culture, sense of belonging to work and teaching organization, division of work according to the abilities of the generation, planning to reduce continuous job change), at the fifth level 5 indicators (educational policies in management fields and increasing skill training, In-service training courses and employee empowerment, turning the interested workforce into job candidates, giving benefits according to the scientific and skill abilities of the job, planning the design of attractive jobs based on the knowledge and ability of the generation) were determined.

    Conclusion

    Variables of needs assessment and public information, making jobs attractive for generation z, measuring the capacity and efficiency of a person when hiring, measuring people's computer skills, hiring using social networks, applying for a job online and building a personal brand as the most basic elements. The model was identified.

    Keywords: scenario, absorption, utilization, generational gap, generation z, Bushehr petrochemical industries
  • Farshid Aslani* Pages 159-176

    The purpose of this study is to investigate the effect of psychological ownership on employee retention with the mediating role of commitment and employee Engagement in the Oil Engineering and Development Company. The present study in terms of purpose; Descriptive, from the audience's point of view; Functional and in terms of time dimension; It is cross-sectional. The statistical population of the study, including all employees of the Petroleum Engineering and Development Company, is 804 people, the sample size based on Cochran's formula is 260 people, and was considered by simple random sampling. The research instrument consists of 40 standard questions, the validity of which has been confirmed formally and structurally, and its reliability has been confirmed based on Cronbach's alpha of 0.85. The collected data were analyzed based on the analysis of the path of structural equations in AMOS software. The results showed that psychological ownership on employee commitment, with an impact factor of 0.86, psychological ownership on employee Engagement, with an impact factor of 0.78, psychological ownership on employee retention, with an impact factor of 0.35, employee commitment on employee retention, with an impact factor of 0.43 and employee Engagement It had an effect on employee retention with an impact factor of 0.29. Thus, psychological ownership had the greatest impact on employee commitment, with an impact factor of 0.86, and employee Engagement had the least impact on employee retention, with an impact factor of 0.29. Also, the results of Sobel test showed that psychological ownership on employee retention, with the mediating role of employee commitment, in the Oil Engineering and Development Company with a critical value of 9.17 and psychological ownership on employee retention, with the mediating role of employee Engagement, in the Oil Engineering and Development Company with The critical value of 6.90 had a positive and significant effect.

    Keywords: Psychological ownership, Employee retention, Commitment, Engagement
  • Gholamreza Ghadirinejad, Mojtaba Rajab Beigi*, AbdulKhaliq Gholami Pages 177-194

    Undoubtedly, the present age is the age of organizations and the custodians of these organizations are humans, humans who, by possessing the greatest source of power, that is, thinking, can create the causes of excellence, movement and growth of organizations. Organizations can integrate effective talent management strategies into their workforce programs from proven methods and systems to properly optimize human capital resources to increase their competitive advantage and maintain their market share. In this article, the system dynamics method is used to identify the cause and effect loops of the talent management system. In this research, using articles, library sources, and using the opinions of experts and experts of the National Oil Products Distribution Company, as well as academic experts in the field of talent management, cause and effect diagrams have been drawn. Vensim software has been used to draw these circles. The results of this research show that the talent management system has the main subsystems of organizational strategy, human resource empowerment, talent alignment, talent evaluation and talent development. Also, the causal loops obtained from the 15 subsystems of this model, the influencing variables and how they interact with each other were drawn and presented as a basis for providing a solution. Finally, the factors affecting talent management in the case of open control lead to the improvement of talent management.

    Keywords: Talent, talent management system, cause, effect diagram, system dynamics, National Oil Products Distribution Company