فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی
پیاپی 57 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی محمودوند، کیهان برزگر*، ابراهیم متقی صفحات 1-20
    این پژوهش به بررسی راهبرد «مقاومت نیابتی» شهید سپهبد قاسم سلیمانی می پردازد، که چگونه منجر به تضعیف نقش جریان سازی آمریکا در روندهای سیاسی- امنیتی منطقه گردیده و در نهایت زمینه های تدریجی خروج نیروهای نظامی این کشور از مناطق محور مقاومت را فراهم کرد. فرضیه اصلی این پژوهش این است که شهید سلیمانی با ایجاد شبکه ای از نیروهای نیابتی طرفدار جمهوری اسلامی ایران در منطقه و درگیری مستقیم و پنهان آن ها با روند سلطه طلبی سنتی آمریکایی، هزینه های حضور مستقیم نیروهای نظامی آمریکا در منطقه غرب آسیا را افزایش داده و همین امر در نهایت منجر به خروج تدریجی نیروهای نظامی آمریکا از میدان های مقاومت در بحران های منطقه ای همانند لبنان، افغانستان و عراق و یا عدم حضور مستقیم این نیروها در سوریه و یمن گردید. به واقع، عدم توانایی آمریکا در مدیریت این بحران ها در شرایط پسامنازعه و شکست آن در پروژه های دولت- سازی مد نظر خود، منجر به تضعیف نقش آمریکا در میدان بحران های منطقه غرب آسیا گردید. این تحول ژیوپلتیک، خود منجر به ناکارآمدی نقش سنتی و اعمال نفوذ این کشور بر گروه های سیاسی منطقه در شکل دهی و تداوم دولت های ایتلافی و نهایتا مخالفت این گروه ها  با حضور نیروهای نظامی آمریکا در کشورهای میزبان در منطقه گردید. برای آزمون فرضیه فوق، نویسندگان از نظریه ریالیسم تدافعی و از روش تاریخی- تحلیلی برای هدایت پژوهش بهره می گیرند.
    کلیدواژگان: قاسم سلیمانی، مقاومت نیابتی، دولت- سازی، پسامنازعه، میدان محور مقاومت، غرب آسیا
  • محمد کاویانی، علی امیری*، حجت الله مهکویی صفحات 21-39
    همگرایی قومیتی تضمین کننده سرمایه اجتماعی تقویت یافته، تاب آوری اجتماعی بالا و همچنین مشارکت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و یکپارچگی و همبستگی اجتماعی بالا در پهنه سرزمینی کشورهایی چون ایران می باشد که دارای تنوع قومیتی هستند. این مطالعه با هدف گذاری کاربردی و با روش توصیفی- تحلیلی در راستای اولویت بندی مولفه های تبیین کننده همگرایی قومیتی در جمهوری اسلامی ایران با محوریت نقش سازمان صداو سیما انجام گرفته است. سوال اصلی پژوهش این است که اولویت اصلی رسانه ملی در راستای تحقق همگرایی قومیتی با توجه به مولفه های تبیین کننده آن در جمهوری اسلامی ایران چگونه تبیین می شود. داده های پژوهش به روش دلفی هدفمند و با نظرسنجی از 50 کارشناس متخصص صورت گرفته است. برای تحلیل داده ها از مدل شباهت به گزینه ایده آل فازی (FTOPSIS) بهره برده شده است. نتایح به دست آمده نشان می دهد که اولویت اول سازمان صداو سیما در راستای تحقق همگرایی قومیتی در پهنه سرزمینی ایران باید متمرکز بر توسعه و ترویج تاب آوری اقتصادی و اجتماعی قومیت ها در ایران باشد. در این بین در رتبه دوم اولویت سیاست های سازمان صداو سیما در راستای همگرایی قومیتی مولفه توسعه بنیان های امنیتی؛ در رتبه سوم مولفه توسعه ارزش های بومی- فرهنگی و در نهایت در اولویت چهارم مولفه توسعه سرمایه اجتماعی قرار دارد که چشم انداز سیاست گذاری سازمان صداو سیما در راستای تحقق همگرایی قومیت در جمهوری اسلامی ایران را ترسیم می کنند.
    کلیدواژگان: همگرایی قومیتی، رسانه ملی، تاب آوری اقتصادی-اجتماعی، ایران
  • قاسم امامی*، سید مصطفی ابطحی، مسعود مطلبی صفحات 41-70

    یکی از جدیدترین رویکردهای نظری در حوزه توسعه، نظریه نظم اجتماعی داگلاس نورث می باشد. هدف این مقاله کالبدشکافی نظریه توسعه از دیدگاه نورث است. براساس الگوی نظری نورث، جوامع جهان سوم جهت دستیابی به توسعه باید به «نظم دسترسی باز» روی آورند. علاوه بر آن، نهادها و دولت کارا، نحوه توریع رانت و مهار خشونت تعیین کننده توسعه است. رویکرد مطالعه حاضر این است که هسته قدرت نقش محوری در توسعه دارد. در این مدل نظری، برای رسیدن به توسعه نه الگوبرداری از دیگران، بلکه توجه به درون مورد تاکید قرار گرفته و ایتلاف ها و رانت مولد و سازمانگرایی مورد تاکید می باشد. هدف دیگر این پژوهش، درس آموزی از نظریه «نظم اجتماعی نورث» جهت توسعه یافتگی کشور ایران مد نظر می باشد. اهمیت این کار، استفاده از یک نظریه آزمایش شده برای مطالعه توسعه در ایران و یافتن راه کارهای کارآمد جهت برون رفت از چالش های متعدد ناکارآمدی سیستم می باشد. نظریه نظم اجتماعی، نظریه ای موفق در دستیابی به توسعه برای برخی کشورهای شرق آسیا به شمار می رود. یافته ها و نتایج حاصل از بکارگیری روش توصیفی- تحلیلی و بکارگیری منابع کتابخانه ای در این پژوهش حاکی از آن است که 1) داشتن الگوی بومی، 2) وجود جامعه دمکراتیک و سیستم باز، 3) دوری گزینی از شخصی گرایی، 4) وجود ایتلاف و همدلی،5) وجود مناسبات رانتی از نوع رانت مولد، 6)توجه به تاریخ و فرهنگ، 7) حاکمیت قانون و تقویت حقوق مالکیت کارا و 8) تقویت و بهبود کارکرد نهاد دولت درس های مهم در دستیابی به توسعه ایران می باشد.

    کلیدواژگان: نظریات توسعه، کالبدشکافی توسعه، نظریه نظم اجتماعی نورث، درسی برای ایران
  • محمد فلاح، هنگامه البرزی، علی فلاح نژاد* صفحات 71-93

    اخوان المسلمین یکی از گروه های سیاسی مهم و تاثیرگذار در سیاست داخلی مصر است که از آغاز شکلگیری در سال 1928م. همواره از شرکت فعال آن در عرصه داخلی مصر ممانعت به عمل آمده بود. بعد از سقوط حسنی مبارک، اخوان المسلمین یک بازیگر سیاسی منسجم و سازمان یافته بود که قابلیت به دست گرفتن قدرت در دوران پسا مبارک را داشت. اما تنها بعد از یک سال از رسیدن به قدرت، این گروه به حاشیه رانده شده و نفوذ و اعتبارش را در نگاه بسیاری از مصریان از دست داده است. این پژوهش با طرح این سوال که « عوامل ناکامی اخوانالمسلمین پس از 2011 میلادی چه بوده است؟» با روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از رویکرد سازه انگارانه به ارزیابی این فرضیه میپردازد که نظامیان مصر و گروه های مخالف، اخوان المسلمین را به عنوان عامل بیثباتی و رواج تفرقه در بین گروه های اسلامگرا تلقی می کردند و به همین دلیل مانع قدرت گیری این گروه می شدند. این تلقی گروه های مخالف از اخوان اصلی ترین عامل شکست اخوان در کنار دلایل ساختاری دیگر پس از دستیابی به قدرت در 2011م است. 

    کلیدواژگان: انقلاب مصر، اخوان المسلمین، بهار عربی، سازه انگاری
  • مهدی اقراریان*، حمید پیشگاه هادیان، غلامحسین بلندیان، اکبر اشرفی صفحات 95-120
    فرایند تصمیم گیری درباره موضوعات امنیتی درجمهوری اسلامی ایران ماهیت متمرکز دارد.ایران در زمره کشورهایی محسوب می شود که دارای ساختار سیاسی و امنیتی متمرکز می باشد.بنابراین چنین کشوری دارای شکل بندی های متنوعی از دستگاه ها، نهادها وفرایندهایی می باشد که سیاستگذاری امنیتی را سازماندهی و به مرحله اجرا می رساند.فرایندها ماهیت درهم تنیده دارند.روندهای تصمیم گیری با رویکرد بروکراتیک کمتر مورد توجه قرار می گیرد.در همین راستا هرکشوری متناسب با ارزشها،آرمانها،اهداف و مصالح ملی خود،مبادرت به تعیین فرآیندهای لازم و مناسب جهت سیاستگذاری امنیتی می نماید،اما طرح مساله امنیتی به سادگی امکان پذیر نیست،بلکه این امر مستلزم توجه به مبانی و ارکان تحلیلی امنیت در هر سیستم می باشد.به طور مثال،مساله امنیتی هر واحد مفروض،با ارزش ها،آرمان ها، مرجع امنیت و تهدیدات آن ارتباط دارد.نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی می باشد.هدف از انجام این مقاله تبیین سیاستگذاری امنیتی در اندیشه سیاسی آیت الله العظمی سید علی خامنه ای با تاکید بر فرصت ها و چالش های موجود می باشد. به منظور دست یابی به این منظور، از بیانات، نامه ها، احکام و فرامین رهبری که مرجع فکری این موضوع هستنداستفاده بعمل آمده است. در این راستا، بیانات معظم له در حوزه موضوع تحقیق با روش تمام شمار مورد مطالعه قرار گرفت و با تعداد 20 نفر از نخبگان و صاحب نظران موضوع مصاحبه بعمل آمد.همچنین تعداد 110نفر پرسشنامه در بین جامعه نمونه آماری توزیع گردید.در نهایت متن های مکتوب موجود از بیانات مقام معظم رهبری ، مصاحبه های انجام شده و نتایج پرسشنامه پس از تجزیه و تحلیل مورد بهره برداری قرار گرفتند و به سیوالات تحقیق پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: مساله شناسی، الگوی مساله شناسی، سیاستگذاری امنیتی، منظومه فکری امام خامنه ای (مدظله العالی)، چالش
  • محمدباقر خرمشاد*، سهیل رجبی، علی محمدزاده، ابراهیم متقی صفحات 121-142

    از مهمترین بررسی های موضوعی که در بخش مطالعات حوزه روان شناسی سیاسی انجام می شود، بررسی شخصیت و هوش سیاسی رهبران است. پژوهش حاضر تحلیلی بر شخصیت رهبران سیاسی با تاکید بر نقش ذهن آگاهی و هوش سیاسی دارد و به طور موردی شخصیت سیاسی یکی از رهبران آمریکا (ترامپ) و کره شمالی (کیم) را در این زمینه مورد بررسی قرار داده است. پرسش اساسی پژوهش حاضر این بود که چگونه هوش سیاسی و ذهن آگاهی بر تصمیم گیری رهبران سیاسی ای دو کشور اثرگذار بوده است؟ در این پژوهش که از نوع توصیفی- تحلیلی انجام شد، نحوه ی ارتباط هوش سیاسی و ذهن آگاهی با رهبری تحول گرا و مولفه های آن در بافت شخصیتی رهبران مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که تیبپ های شخصیتی رهبران نقش مهمی در سبک رهبری و تعاملات فردی و اجتماعی آنها دارد. بر اساس یافته ها، هوش سیاسی و ذهن آگاهی رهبران متاثر از شخصیت سیاسی در پرتو شیوه های نفوذ، منابع قدرت، سازگاری ها و ناسازگاری های فردی و ارزش های هویتی بر تصمیم گیری و تامین منافع رهبران سیاسی دو کشور آمریکا و کره شمالی اثر گذار بوده است و می توان گفت این دو مفهوم با توجه به پیچیدگی و چالش های حاکم بر روابط دو کشور، در مدیریت هوشمندانه ی آنها نقش موثری داشته است.

    کلیدواژگان: شخصیت سیاسی، ذهن آگاهی، هوش سیاسی، آمریکا، کره شمالی
  • محمد طاهری خنکداری*، فاطمه تابان صفحات 143-159
    اصطلاح بنیادگرایی با تمسک به آموزه های مسیحیت برای نخستین بار در اوایل قرن بیستم در آمریکا مورد استفاده قرار گرفت. جنبش بنیادگرایی مذهبی در آمریکا بر آن بود که علم مدرن، فرهنگ سنتی را در آستانه نابودی قرار داده است. از دهه هفتاد میلادی،این اصطلاح در رابطه با اسلام و مسلمانان به گرفته شد که تا حد زیادی حامل بار منفی بود. اصطلاح بنیادگرایی اسلامی در ابتدا معطوف به توضیح و تبیین اسلام سیاسی و فعال گرایی مسلمانان در حوزه های سیاسی و اجتماعی بود، سپس معادل فاناتیسم اسلامی، رادیکالیسم اسلامی، اصول گرایی اسلامی، خشونت گرایی مسلمانان و تندروی آنان در برخورد با نهادهای سیاسی و عامه شهروندان گردید. با توجه به استقرار مجدد طالبان در افغانستان و تاسیس امارت اسلامی در این کشور شناخت بیشتر پدیده بنیادگرایی اسلامی ضروری می نماید. از این رو، این سیوال مطرح می شود که بنیادگرایان اسلامی چگونه به یک نظریه سیاسی رسیدند و در انجام رسالت سیاسی و اجتماعی خود در چارچوب آن نظریه چگونه عمل کردند؟ هدف مقاله مروری اجمالی بر روند شکل گیری نظریه سیاسی بنیادگرایی اسلامی و نوع اقدامات آنان در مواجهه با بحران های سیاسی و اجتماعی است که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و گردآوری داده ها به شیوه کتابخانه ای مبادرت به تجزیه و تحلیل این مسیله گردید.
    کلیدواژگان: بنیادگرایی، بنیادگرایی اسلامی، نظریه سیاسی بنیادگرایی، عمل سیاسی بنیادگرایی
  • بهروز رشیدی* صفحات 185-205

    بسیاری از فیلسوفان، دانشمندان علم الاجتماع و جامعه شناسان از قدیم الایام تاکنون، تجمل گرایی، اسراف و هدردادن منابع جوامع به مصارف بیهوده را از عوامل مهم انحطاط و انقراض نظام های سیاسی و تمدن ها دانسته اند. از دیدگاه این اندیشمندان تجمل گرایی و عوارض ناشی از آن علاوه بر منابع و سرمایه های جوامع موجب زوال اخلاق و مفاسد فردی و اجتماعی ناشی از آن می شود و ظهور این پدیده در میان مردمان، دولتمردان، حاکمان و کارگزاران سیاسی از عوامل فروپاشی جوامع و نظام های سیاسی است. در این میان آموزه های اسلامی ناشی از معارف قرآنی و سنت و سیره نبوی و علوی منبعی غنی است که الهام بخش متفکران مسلمان شده است. عده ای از فیلسوفان و جامعه شناسان مسلمان به ویژه ابن خلدون، ابو نصر فارابی و خواجه نصیرالدین طوسی به خوبی از منظر فلسفه تاریخ و آموزه های قرآنی به این موضوع پرداخته اند. در میان متفکران و علمای اخیر، امام خمینی (ره) با دغدغه تام و تمام به نقش مخرب تجمل گرایی رفاه طلبی و به اصطلاح آن حضرت ظهور بروز خوی کاخ نشینی در ایجاد فساد، تباهی و بی ثباتی و به تبع آن انقراض و اضمحلال یک نظام سیاسی پرداخته است. هدف از این مقاله بررسی آرای دانشمندان متقدم از جمله ابن خلدون، ابو نصر فارابی و خواجه نصیرالدین طوسی با آرا و دیدگاه های متاخر امام روح الله موسوی خمینی در این زمینه است.

    کلیدواژگان: ابن خلدون، امام خمینی، انحطاط، تجمل گرایی، خواجه نصیر الدین طوسی، ابو نصر فارابی، نظام سیاسی
|
  • Morteza Mahmoudvand, Kayhan Barzgar *, Ibrahim Mottaghi Pages 1-20
    This article investigates that how the “proxy resistance” strategy of Major General Qasem Soleimani has led to the weakening of the U.S. oriented political-security trends, ultimately providing the grounds for the gradual withdrawal of U.S. military forces from the areas of the axis of resistance. The hypothesis of this article is that with creation of a network of Iran’s friendly militia forces in the region and their overt and covert operations against the U.S. traditional hegemonic trend, commander Soleimani was able to heighten the costs of the direct presence American forces on the grounds in the West Asia region. Indeed, the U.S. inability to manage the regional crises in the post-conflict situation and its failure in the designated state-building projects has caused the weakening of U.S. role in the crises field of the region. This geopolitical development, has led to the inefficacy of the U.S. traditional role and influence over regional political groups in forming and continuing coalitional governments, subsequently providing the opportunity for opposing with the U.S. military presence in the host countries. To examine this hypothesis, the authors apply the defensive realism theory that considers the countries’ reaction to the threat in time of crisis based on increasing their relative security. The authors use historical-analytical method to conduct this research. Field and qualitative observations have also impacted the degree of authors’ understanding of this concept. In the end, this article concludes that the proxy resistance strategy of general Soleimani has weakened the position of the U.S. in world politics and before its regional allies, and this development has enhanced the regionalism trend in the West Asia region in favor of Iran.
    Keywords: Qassem Soleimani, Proxy Resistance, State-Building Process, Post-Conflict Situation, Axis of Resistance, West Asia
  • Mohammad Kavyani, Ali Amiri * Pages 21-39
    Ethnic convergence guarantees strengthened social capital, high social resilience as well as economic, social and political participation and high social integration and solidarity in the territorial area of countries like Iran that have ethnic diversity. This study has been carried out with practical goals and with a descriptive-analytical method in order to prioritize the components that explain ethnic convergence in the Islamic Republic of Iran, focusing on the role of the national media. The main question of the research is how the main priority of the national media in the direction of realizing ethnic integration is explained according to its explanatory components in the Islamic Republic of Iran. The data of the research has been conducted using a targeted Delphi method and a survey of 50 experts. For data analysis, FTOPSIS (similarity to ideal fuzzy option) model has been used. The obtained results show that the first priority of the national media in order to achieve ethnic integration in the territory of Iran should be focused on the development and promotion of the economic and social resilience of the ethnic groups in Iran. In the meantime, in the second place, the priority of national media policies in line with ethnic convergence is the development of security foundations; In the third place is the development of native-cultural values, and finally in the fourth priority is the development of social capital, which outline the perspective of national media policy towards the realization of ethnic integration in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: ethnic convergence, National media, socio-economic resilience, Iran
  • Ghasem Emami *, Mostafa Abtahi, Masood Mtalebi Pages 41-70

    Douglas North's theory of social order is one of the newest theoretical approaches in the field of development. The purpose of this paper is to dissect development theory from North's point of view. Accordingly, third world societies must turn to "open access order" to achieve development. In addition, efficient institutions and governments, the way rents are rented and the containment of violence determines development. The approach of the present study is that the core of power plays a central role in development. In this model, to achieve development, not to model others, but to pay attention to the inside is emphasized and coalitions and productive rents and organizationism are emphasized. The aim of this study was to learn from the theory of North for development of Iran and finding efficient solutions to get out of the various challenges of system inefficiency. Social order theory was a successful theory in achieving development for some East Asian countries. The results of using descriptive-analytical method and the use of library resources in this study indicated that 1) having a native model, 2) the existence of democratic society and open system, 3) avoidance of personalism, 4) The existence of coalition and empathy, 5) the existence of rent relations of the type of productive rent, 6) attention to history and culture, 7) the rule of law and the strengthening of efficient property rights, and 8) strengthening and improving the functioning of the institution of the course government are important issues in achieving Iran's development.

    Keywords: Development Theories, Development Autopsy, North', s Social Order Theory, Lesson for Iran
  • Hengameh Alborzi, Ali Falahnejad * Pages 71-93

    The Muslim Brotherhood is one of the most important and influential political groups in Egypt's internal politics, since its formation in 1928. After the fall of Hosni Mubarak, the Muslim Brotherhood was a coherent and organized political actor capable of taking power in the post-Mubarak era. But only one year after coming to power, this group has been marginalized and has lost its influence and credibility in the eyes of many Egyptians. This research raises the question, "What were the reasons for the failure of the Muslim Brotherhood after 2011 AD?" Using the descriptive-analytical method and using the constructivist approach, it evaluates the hypothesis that the Egyptian military and opposition groups considered the Muslim Brotherhood as a cause of instability and the spread of division among Islamist groups, and because of this, they prevented this group from gaining power. This view of the opposition groups of the Brotherhood is the main reason for the failure of the Brotherhood, along with other structural reasons, after gaining power in 2011.

    Keywords: Egyptian revolution, Muslim Brotherhood, Arab Spring, Structuralism
  • Mahdi Eghrarian *, Hamid Pishgah Hadiyan, Gholamhosein Bolandian, Akbar Ashrafi Pages 95-120
    The decision-making process about security issues in the Islamic Republic of Iran is centralized in nature. Iran is considered among the countries that have a centralized political and security structure. Therefore, such a country has various formations of devices, institutions and processes that organize and implement security policy. Processes are intertwined in nature. Decision-making processes with a bureaucratic approach are given less attention. In this regard, each country, in accordance with its values, ideals, goals and national interests, takes steps to determine the necessary and appropriate processes for security policymaking, but the issue of security It is not simply possible, but this requires paying attention to the basics and analytical elements of security in each system. For example, the security issue of each assumed unit is related to its values, ideals, security reference and threats. The type of applied-developmental research and its method is descriptive-analytical.The purpose of this article is to explain the security policy in the political thought of Ayatollah Seyyed Ali Khamenei with emphasis on the existing opportunities and challenges. In order to achieve this purpose, the statements, letters, rulings and orders of the leadership, which are the intellectual reference of this issue, have been used. In this regard, His Holiness's statements in the field of the research topic were studied with the full number method and interviews were conducted with 20 elites and experts on the subject. Also, 110 questionnaires were distributed among the statistical sample population.
    Keywords: Problemology, model of problemology, security policy making, Imam Khamenei', s intellectual system, challenge
  • Mohammadbagher Khorramshad *, Soheil Rajabi, Ali Mohammadzadeh, Ebrahim Motaghi Pages 121-142

    One of the most important thematic studies in the field of political psychology studies is the study of the personality and political intelligence of leaders. The present study is an analysis of the personality of political leaders with emphasis on the role of mindfulness and political intelligence and has examined the political personality of one of the leaders of the United States and North Korea in this regard. The main question of the present study was how political intelligence and mindfulness influenced the decisions of the political leaders of the two countries (Trump) and North Korea (Kim)? In this descriptive-analytical study, the relationship between political intelligence and mindfulness with transformational leadership and its components in the personality context of leaders were analyzed. The results showed that leaders' personality traits play an important role in leadership style and their individual and social interactions. Based on the findings, political intelligence and mindfulness of leaders influenced by their political personality in the light of ways of influence, sources of power, individual adjustments and incompatibilities and identity values affect the decision-making and interests of political leaders of the US and North Korea. It has been a transition and it can be said that this concept has had an effective role on the relations between the two countries due to the complexity and challenges of the relations between the two countries, the United States and North Korea.

    Keywords: Political personality, mindfulness, Political Intelligence
  • Mohammad Taheri Khonakdari * Pages 143-159
    The term “fundamentalism” was used for the first time in the early 20th century in America by insisting on the teachings of Christianity. The religious fundamentalism movement in America believed that modern science has put traditional culture on the verge of destruction. Since the seventies, this term has been used in relation to Islam and Muslims, which largely carries a negative charge. The term Islamic fundamentalism was initially aimed at explaining political Islam and Muslim activism in political and social fields, then it was equivalent to Islamic fanaticism, Islamic radicalism, Islamic fundamentalism, Muslim violence and their extremism in dealing with political institutions and became common citizens Considering the reestablishment of the Taliban in Afghanistan and the establishment of the Islamic Emirate in this country, it is necessary to know more about the phenomenon of Islamic fundamentalism. Hence, the question arises that how did the Islamic fundamentalists arrive at a political theory and how did they act in fulfilling their political and social mission within the framework of that theory? The purpose of this article is to provide a brief overview of the process of the formation of the political theory of Islamic fundamentalism and the type of actions they take in facing political and social crises, which is analyzed by using the descriptive-analytical method and collecting data in a library manner. This became an issue.
    Keywords: fundamentalism, Islamic Fundamentalism, political theory of fundamentalism, political practice of fundamentalism
  • Behrouz Rashidi * Pages 185-205

    Many thinkers have considered luxury and wasting society's resources as factors of degeneration. From the point of view of these thinkers, luxury causes moral deterioration and personal and social corruption. The emergence of this phenomenon among politicians is one of the most important factors in the collapse of political systems. Some Muslim philosophers and sociologists, such as Ibn Khaldun, Farabi, Khajeh Nasir al-Din Toosi, have paid attention to this issue with the inspiration of Islamic teachings. Among these thinkers, Ruhollah Khomeini criticized the approach of luxury and aristocracy. He believes that such behaviors cause instability in societies and the collapse of the political system. The purpose of this scientific article is to examine the opinions of these thinkers.

    Keywords: Ibn Khaldun, Imam Khomeini, decadence, luxury, Khwaja Nasir al-Din Tusi, Farabi, Political System