فهرست مطالب

پژوهش های سیاسی و بین المللی - پیاپی 48 (آذر 1400)

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 48 (آذر 1400)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 22
|
  • محمود شفیع زاده، کرم جانی پور*، محمدباقر عامرینیا صفحات 1-20

    کنش هایی نظیر اعتراض، اغتشاش، شورش غالبا در اثر اموری چون، نابسامانی ها و ناکامی های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... شکل می گیرند. این کنش ها که گاهی مسالمت آمیز و گاهی همراه با تخریب و تضعیف امنیت عمومی می باشد، نوعا در راستای اعلام نارضایتی از وضع موجود و با هدف تقابل با حاکمیت و یا تغییر آن صورت می گیرد. اگر چه بسترهای پدیدآورنده سه مقوله یادشده یکسان است، اما از نقطه نظر جرم شناختی ماهیتی واحد دارند، همچنان که نگاه قانون در مورد آنها متفاوت است. بدین توضیح که تجمعات اعتراضی مسالمت آمیز اساسا جرم نیست، بلکه حقی قانونی و مشروع است. امروز ناآرامی و آشوب های اجتماعی شهری، با وجود شرایط حساس سیاسی و اجتماعی کشور از جمله مسایل عادی و متداول تلقی می شود، در جوامع مختلف، معمولا آن را نشانه مردم سالاری و فضای باز سیاسی به شمار می آورند.

    کلیدواژگان: تجمع، نافرمانی مدنی، آشوب، شورش
  • علیرضا مشهدی زاده*، علی مهری صفحات 21-45
    روش های حل و فصل اختلافات با توجه به رویکرد غیر قضایی آن می تواند نسبت به حل سریع وکاهش هزینه ها در رسیدگی به اختلافات کمک شایانی نماید. روش های حل اختلاف به عنوان جایگزین مناسبی در برابر تشریفات انعطاف ناپذیر قضایی در محاکم ملی می باشد . ماهیت قراردادهای پیمانکاری ایجاب می کند که اختلاف به سرعت و چه بسا در محل اجرای پروژه حل و فصل شوند. این پژوهش به صورت توصیفی، تحلیلی  به دنبال پاسخگویی به این ابهام است که آیا فرایند داوری پیش بینی شده در شرایط عمومی پیمان به عنوان روشی کارآمد محسوب می گردد؟ آیا بکارگیری شیوه های نوین هیات حل اختلاف در نمونه قراردادهای فیدیک می تواند در حل و فصل سریع اختلافات موثر باشد . نتایج حاصله بیانگر این است که علم کافی هیات های حل اختلاف و حضور مستمر از ابتدای پروژه به عنوان شیوه جدید حل اختلاف نتیجه نسبتا خوبی حاصل گردیده است.
    کلیدواژگان: شیوه های حل و فصل اختلافات، هیات بررسی اختلافات، داوری، شرایط عمومی پیمان، فیدیک
  • محسن نورانی، رضا شعبان نژاد*، بیت الله اکبری مقدم صفحات 47-66
    هدف از این مقاله بررسی نقش سیاست های حاکمیتی درسازمان های دولتی ایران است به صورتی که در حوزه های مختلف فردی، شغلی و سازمانی منجر به پرورش وفاداری کارکنان گردد.در بخش اول به منظور ارایه الگویی جامع از روش پژوهشی کیفی فراترکیب استفاده شد. تعدادی از صاحب نظران دانشگاهی و مدیران دولتی به صورت هدفمند نمونه گیری شد  و با شناسایی مقولات، مفاهیم وکدها الگوی اولیه پژوهش شکل گرفت. در بخش دوم با ارزیابی روایی محتوا و نظرهای خبرگان به منظور کاربردی کردن الگو در سازمان های دولتی تعداد 292 پرسشنامه (نمونه گیری طبقه بندی) میان کارکنان ستادی استان قزوین توزیع شد. بررسی و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفت.براساس نتایج، ایجاد رابطه بین مفاهیم روان شناختی با ابعاد، مولفه ها و مقوله های شخصی، شغلی و سازمانی می تواند به سیاست گذاران در بهسازی وفاداری کارکنان نقش بالایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: وفاداری، سیاست گذاری، حالات روان شناختی، سازمان های دولتی، روش فرا ترکیبی
  • محمدمهدی کاظمی مقدم، طیب افشارنیا*، محمدتقی رضایی صفحات 67-83
    این مطالعه به بررسی انتقال موضوع بین المللی قرارداد در حقوق ایران و انگلیس می پردازد. روش مورد استفاده در این پژوهش به صورت توصیفی و از نوع مقایسه ایی می باشد و برای جمع آوری اطلاعات از رویکرد اسنادی استفاده شده است. یکی از مباحث  بسیار مهم در حقوق خصوصی که مورد بررسی قرار می گیرد انتقال موضوع قرارداد می باشد. انتقال موضوع قرارداد سبب می شود، طرف عقد، از رابطه حقوقی خارج شود و شخص دیگری که قایم مقام نامیده می شود، در جایگاه او قرار گیرد. در چنین وضعیتی، قرارداد، همچنان باقی است و تنها تغییری که ایجاد می شود، جانشینی بیگانه در موقعیت طرف عقد است. نتایجه پژوهش بیانگر آن است که حقوق ایران، علاوه بر شناسایی انتقال قهری و تبعی عقد، نه تنها قابلیت و ابزار لازم برای تایید انتقال ارادی عقد را دارد، بلکه به دلیل پذیرش نهاد انتقال دین، از مزیت نسبی در مقایسه با حقوق انگلیس برخوردار است.
    کلیدواژگان: انتقال قرارداد، حقوق ایران، حقوق انگلیس
  • بهمن موذن، رضا نجف بیگی*، ناصر میرسپاسی، نازنین پیله وری صفحات 85-109
    هدف از این پژوهش بررسی عوامل فرهنگی تاثیرگذار بر سلامت سازمانی در سازمان های بخش عمومی می باشد. به دلیل اهمیت سلامت سازمان های بخش عمومی، به دلیل گستردگی و شمول آن برای آحاد جامعه، این بررسی از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش، پیمایش اجتماعی می باشد. لذا ابتدا از طریق مرور ادبیات و اخذ نظر خبرگان از طریق روش دلفی، اقدام به ساخت پرسشنامه گردید و از طریق آزمون آلفای کرونباخ عدد 0.76 برای پایایی آن محاسبه شد.  سپس در هر یک از دسته بندی های قانون مدیریت خدمات کشوری که اقدام به تعریف بخش عمومی نموده است، یک سازمان انتخاب و پرسشنامه مورد نظر توزیع گردید. این تحقیق نشان داد عوامل فرهنگی با ضریب 0.78 بر روی سلامت سازمانی در سازمان های بخش عمومی تاثیرگذار می باشند. این مقاله پیشنهاد می کند اولین قدم در مسیر سلامت سازمان ها، توجه به فرهنگ سازمانی و تقویت و یا تغییر آن می باشد.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، فرهنگ سازمانی، عوامل رفتاری، سازمان های بخش عمومی
  • قاسم گیلانی فر، محمدجعفر هرندی* صفحات 111-131

    نهاد امربه معروف و نهی از منکر ازجمله نهادهایی است که جایگاه ویژه ای در تاریخ اسلام دارد. گرچه در قرآن و سنت، کلمه حسبه در مورد این نهاد به کار نرفته، لکن از همان زمان هایی که دایره احتساب در حکومت اسلامی به وجود آمد، اصطلاح حسبه و احتساب هم که یک عنوان تاسیسی فقهی، به معنای امر به معروف و نهی از منکر به کار رفت. پرسش اصلی تحقیق این است که کارکرد نهادهای امر به معروف و نهی از منکر در بستر تاریخ اسلام کدامند؟ نتایج تحقیق نشان داد که در بستر تاریخ اسلام، نهاد حسبه به عنوان نهاد مجری امر به معروف و نهی از منکر کارکردهای ویژه ای داشته است. بعد از انقلاب که کار حسبه، در نهادهای متعدد قانونی تقسیم شده و در صدر آنها ولایت مطلقه فقیه قرار دارد. این تحقیق با هدف معرفی و کارکردهای نهادهای این فرضیه به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، حکومت، حسبه، نهاد حسبه، محتسب
  • سید مجتبی حکیم، علی فقیهی*، سید حسین ابراهیمیان صفحات 133-152
    حقوق شهروندی همان حقوق طبیعی کاملا تکامل یافته در متن یک زندگی اجتماعی مدرن در قرن جدید و معاصر است، به تعبیری عناصر اصلی حقوق شهروندی، ناظر به حقوق مطلق، دایم، ثابت و عینی بشر است و هیچ یک از افراد بشر در عدالت حاکمه از این حیث بر دیگری برتری ندارد و به بیان کلی تر حقوق شهروندی به منزله روحی واحد است که در قالب قوانین مختلف موضوعه تجلی پیدا می کند نه در چندی ماده، جداگانه که موضوع قانونی خاص باشد. حقوق شهروندی از حیث موضوع، در قانون اساسی بر دو دسته اصلی قابل تقسیم و تفکیک است؛ که شامل حقوق کلی و اساسی و حقوق اجتماعی که نیز شامل حقوق سیاسی، اداری،اقتصادی، فرهنگی و قضایی است. روش تحقیق در این مقاله مطالعه و استفاده از منابع اعم از مقاله یا کتب به صورت کتابخانه ای و توصیفی- تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، آزادی بیان، فقه و حقوق، عدالت
  • سید مرتضی حسینی، سید محمد حسینی*، عبدالوحید زاهدی، امیر فروتن صفحات 153-169

    این مقاله بر گرفته از پژوهشی است با هدف نشان دادن وجود رابطه معنی دار بین اعمال مجازات قاچاق مسلحانه مواد مخدر و روان گردان بر مولفه های مختلف امنیت اجتماعی از جمله مولفه هماهنگی نهاد های ذیربط در امنیت اجتماعی، از منظر قضات دادگستری استان تهران. این پژوهش توصیفی و از نوع کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش 55 تن از قضات دادگستری استان تهران را شامل می شود که تمامی آنها با ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته مورد پرسش قرار گرفته اند. پایایی این پرسشنامه که با ضریب الفای کرونباخ مورد اندازه گیری قرار گرفته است 87% می باشد. در این پژوهش برای اثبات فرضیه، از آزمون t تست تک گزینه ای استفاده شده و وجود رابطه معنی دار بین اعمال مجازات قاچاق مسلحانه مواد مخدر و روان گردان و مولفه هماهنگی نهاد های ذیربط در امنیت اجتماعی تایید شده است.

    کلیدواژگان: مجازات، مواد مخدر، مواد روانگردان، امنیت اجتماعی و هماهنگی نهادها
  • مهدی اصغری مقدم، مصطفی ماندگار*، مصطفی السان صفحات 171-190
    هدف از مقاله حاضر بررسی رویه های قضایی مرتبط با نظم عمومی به عنوان یکی از موانع اجرای رای داوری خارجی می باشد. این مقاله درصدد هست تا از طریق روش تحلیلی- توصیفی به این پرسش پاسخ دهد که نقش و جایگاه رویه قضایی در مواجهه با نظم عمومی و برخورد آن با آرای داوری صادره از نهادهای داوری خارجی چگونه خواهد بود؟ براساس یافته های این پژوهش در خصوص اعمال ماده 971 قانون مدنی، عقیده اکثریت قضات آن است که توافق طرفین ایرانی بر نهاد داوری خارجی، هر چند نامتعارف است ولی موجب عدم صلاحیت محکمه ایرانی در رسیدگی به اختلاف موضوع قرارداد داوری می گردد. برخی از قضات با این دیدگاه مخالفند در مورد اعمال ماده 968 قانون مدنی در انتخاب قانونی غیر از قانون محل وقوع عقد در جایی که اطراف قرارداد داوری ایرانی هستند اکثر قضات می پذیرند.
    کلیدواژگان: رای داوری خارجی، موانع داوری، نظم عمومی، رویه ی قضایی، قواعد آمره
  • خسرو مهرعلیان، بیت الله دیوسالار*، فخرالله مولائی صفحات 191-208

    در این مقاله سعی شده است با رویکردی جامعه شناختی ضمن تبیین نظری مفاهیم فوق پیامدهای سیاسی- امنیتی الگوی امنیتی موازنه قوا بر ایجاد بی ثباتی سیاسی در کشورهای منطقه در دو سطح داخلی و خارجی مورد بررسی قرار گیرد. همچنین مبانی تاثیرگذاری نوسانات اقتصادی بر بی ثباتی و آثار شدت و ضعف نوسانات اقتصادی واکاوی شود. سوالی که مطرح می شود این است که نوسانات اقتصادی تا چه اندازه بر بی ثباتی سیاسی کشور تاثیرگذار است؟ به نظر می رسد نوسانات اقتصادی بر بی ثباتی اثرگذار است و موجب بحران در کشور می شود. میزان و شدت نوسانات اقتصادی می تواند آثار متفاوتی بر بی ثباتی کشور داشته باشد. البته باید گفت تهدیدات و فشار خارجی و آسیب پذیری های داخلی دوعامل مهمی هستند که در بروز بی ثباتی سیاسی کشور مورد شناسایی قرار گرفت. روش تحقیق به صورت تحلیلی و ابزار مورد نیاز جهت گردآوری داده ها فیش برداری می باشد.

    کلیدواژگان: نوسانات اقتصادی، ثبات سیاسی، کشور ایران
  • مجید خلیل پور گرگانی، جواد نیک نژاد*، بهنام قنبرپور صفحات 209-226
    در نظام اقتصادی مبتنی بر بازار آزاد، قواعد رقابتی توسط خود بازار تعیین می شود. رقابت سبب می شود تولیدکننده،کیفیت کالا را ارتفاء داده،مصرف کننده آن را با مناسب ترین شرایط تهیه کند. با این حال،در این بین رویه های ضدرقابتی عمودی و افقی وجود دارند که مخل این رقابت هستند و موجبات مسیولیت مدنی بنگاه های اقتصادی می گردد . در تحقیق حاضر که به روش توصیفی - تحلیلی صورت گرفته است، سوال اصلی آن است که چه رویکردهای حقوقی در سطح ایالات متحده، اتحادیه اروپایی و ایران نسبت به مسیولیت مدنی ناشی از رویه های ضدرقابتی وجود دارند؟در ایالات متحده آمریکا در حال حاضر رویکرد حقوقی به نسبت بیشتری به مسیولیت مدنی ناشی از توافقات عمودی معطوف است تا افقی در حالی که اتحادیه اروپایی موضع مخالفی در این ارتباط دارد. رویکرد حقوقی ایران نیز با توجه به قواعد فقهی و هم چنین قوانین حاکم هم چون قانون مدنی، را می توان رویکردی بینابین دانست .
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، رویه های ضدرقابتی، ایران، اتحادیه اروپایی، ایالات متحده
  • شروین زاهدمنش، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی*، محمد صادقی صفحات 227-253
    با توجه به قسمت اخیر ماده 52 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران و همچنین وجود قواعد و اصولی کلی که پیرامون لزوم تحصیل مال از طرق شرعی و اخلاقی وجود دارد، در اصل مسیولیت مدنی استفاده کننده از اطلاعات نهانی تردیدی به نظر نمی رسد؛ لکن مبانی مسیولیت مدنی عامل زیان در چنین فرضی محل چالش بوده و نیازمند بحث و بررسی دقیق است؛ چراکه وجود مسیولیت مدنی نیازمند اثبات مبنای آن است. قواعدی همچون حرمت اکل مال به باطل در فقه و منع دارا شدن بلاجهت در حقوق موضوعه مبانی ای هستند که می تواند در جهت اثبات ضمان اشخاصی که با تکیه بر چنین اطلاعاتی مبادرت به انجام معامله کنند، بررسی شود. در نتیجه، سببی که در نتیجه آن بر دارایی و اموال استفاده کننده از اطلاعات نهانی افزوده می شود سبب مشروع و قانونی نبوده و چنین مالی به حکم شرع و عرف باید مسترد شود.
    کلیدواژگان: ضمان، مسئولیت مدنی، دارا شدن بلاجهت، اکل مال به باطل
  • جواد درویش، منصور حقیقتیان*، سید ناصر حجازی صفحات 255-266
    هدف از پژوهش حاضر تبیین رابطه بین فضای مجازی و تمایل به خیانت زن به مرد در خانواده می باشد. این تحقیق از نظر نوع تحقیق کاربردی و از نقطه نظر روش تحقیق توصیفی تحلیلی با تکنیک جمع آوری داده ها به صورت پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره بهروان در رابطه با مشکلات خانوادگی ناشی از شبکه های اجتماعی مجازی می باشد. به منظور محاسبه حجم نمونه ها با توجه به جدول مورگان حجم نمونه 300 نفر انتخاب شدند، ابزار جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه است. به منظور شیوه نمونه گیری درست از جامعه آماری از شیوه نمونه گیری تصادفی سیستماتیک استفاده شد. نتایج نشان می دهد که بین سبک زندگی افراد عضو در شبکه های اجتماعی مجازی (تحت موبایل) و اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی، محتوای غیراخلاقی، عادی شدن خیانت زوجین و... در شبکه های اجتماعی تحت موبایل ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: خیانت، زن، سیاست، ارزشمندی، رسانه های اجتماعی
  • فرزاد حیدری، علیرضا شریفی*، محمد مولودی صفحات 267-285
    اصولا ضررهای ناشی از مجاورت از زندگی اجتماعی، تفکیک ناپذیرند وتاحد عرفی قابل تحمل می باشند. حقوق اموال از راه های مختلفی (حق ارتفاق، تکالیف قانونی همسایه ها) تلاش نموده است روابط همسایگی را تنظیم نماید؛ اما درصورتی که مزاحمت همسایه زیانی به بار آورد مسیله جبران مطرح می شود. دربسیاری از موارد هیچ گونه قصد منفی یا استفاده تقصیر آمیز در اجرای حق قابل اثبات نیست در این حال بر چه مبنایی باید زیان وارده به همسایه را جبران کرد؟ در حقوق اسلامی مبانی مختلفی جهت جبران زیان ابرازشده است. با بررسی موضوع به روش تحلیلی - توصیفی این نتیجه حاصل شده است در تمامی موارد با صدق عرفی انتساب اضرار به فاعل زیان بر مبنای قاعده لا ضرر باید زیان وارده را جبران نمود.
    کلیدواژگان: مزاحمت، ضرر، جبران ضرر، مسئولیت مدنی
  • فتاح کریمی، نجادعلی الماسی*، عبدالله کیایی صفحات 287-300

    ازجمله تفاوت های نظام حقوقی ایران و انگلیس در نقض تعهدات قراردادی، تقاضای الزام به ایفای تعهد در حقوق ایران و مطالبه خسارت در حقوق انگلیس می باشد. همین تفاوت موجب گردیده که مطالبه خسارت در حقوق انگلیس نظام مند و چارچوب مشخص تری داشته باشد. لذا اگر قراردادی نقض شود، متعهدله و متضرر از نقض نمی تواند تماشاگر ورود زیان باشد بلکه باید از افزایش خسارت جلوگیری نماید. بنابراین اگر عامل زیان بتواند در دادگاه ثابت نماید، علت افزایش زیان در نتیجه کوتاهی زیان دیده بوده، این استدلال پذیرفته می شود. قاعده کاهلی زیان دیده در حقوق انگلیس و به تدریج در حقوق فرانسه و برخی کشورها پذیرفته شده، در مقاله حاضر این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد. با توجه به مبانی فقهی از جمله قاعده اقدام، لاضرر تسبیب و برخی مقررات قانونی از جمله اصل 167 قانون اساسی تا چه میزانی قاعده کاهلی و تخفیف خسارت وارده در نقض تعهدات قراردادی در حقوق ایران قابل اعمال است.

    کلیدواژگان: قرارداد، زیان دیده، قاعده کاهلی، خسارت
  • حمیدرضا قاسمی* صفحات 301-315

    یکی از مباحث مهم در عصر حاضر ، سن مسیولیت کیفری در زمینه کودکان است. بسیاری از کودکانی که به سن تکلیف عبادی یعنی همان مرحله بلوغ می رسند از رشد فکری وعقلی لازم در مسایل کیفری برخودار نیستند . حال این سوال به وجود می آید، آیا سنی که در شرع برای تکلیف عبادی کودک تعیین شده می تواند همان سن مسیوولیت کیفری یا 18 سالگی باشد. چنانکه در اسناد بین المللی از جمله کنوانسیون حقوق کودکان مطرح شده است باید معیار قرار گیرد . در حقوق جزا اصول مهمی وجود دارد که می توان آنها را سازنده نظام عدالت کیفری دانست .از جمله اصولی که در نظام کیفری مطرح است اصل مسیولیت اخلاقی است، بر اساس آن فرد در صورتی مسیولیت خواهد داشت که بالغ، عاقل و مختار باشد. بنابراین در مسیولیت کیفری علاوه بر بلوغ، رشد فکری و روانی نیز باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: بلوغ، رشد، مسئولیت کیفری، عدالت حقوقی
  • مهتاب معصومی، مصطفی سراجی*، خیرالله پروین، احمد رنجبر صفحات 317-336
    هدف از این پژوهش بررسی خصیصه امری بودن در قراردادهای کار و اداری بوده است. قرارداد کار ازجمله عقودی است که به شکل کتبی و شفاهی منعقد شود، در شرایط تغییر کارفرما، امکان بروز اختلاف بر سر شرایط مورد توافق با کارفرمای قبلی وجود دارد اما تردیدی نیست که شرایط اساسی صحت عقد باید در قرارداد کار رعایت گردد. فرضیه بنیادی بیانگر این است شباهت ها و تفاوت های در شرایط صحت قراردادها در حقوق عمومی و حقوق خصوصی وجود دارد.که در راستای بررسی خصیصه امری بودن در قراردادهای کار و اداری است. یافته ها، موضوع رسمی شدن و تضمین حقوق و مزایا در ذهن تداعی می شود و از لازم بودن رضایت طرفین و عدم آمرانه بودن قراردادها علی الخصوص در کارها و دستوراتی که از طرف کارفرما برای کارهای نامشروع و غیرقانونی است. همچنین توجه به حاکمیت قانون کار در کلیه قراردادهای منعقده در تعاملات روزمره بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: قانون کار، قراردادهای اداری، قرارداد، امری بودن قراردادهای کار
  • حمید مروتی، سعید منصوری*، احمد شمس صفحات 337-357
    مسیله باروری همواره در هر کدام از جوامع متمدن بشری مورد بحث بوده و پیامدهایی نیز داشته است که یکی از این موارد سقط جنین می باشد. سوال پژوهش این است که سقط جنین در دو کشور ایران و سوید از بعد کیفری چگونه است؟ فرضیه تحقیق این است که قانونگذار جمهوری اسلامی ایران و سوید، جنین انسان را موجودی دارای شخصیت انسانی و قابل تکریم و حمایت می داند که مانند سایر انسان ها دارای حقوقی از جمله حق حیات و سلامت است بدین ترتیب، مقاله حاضر درصدد است به شیوه تطبیقی و با استفاده از روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، به مقایسه نظام حقوقی ایران و سوید در خصوص مسیله سقط جنین بپردازد و هدف این است که درنهایت، به تفاوت های کمی و کیفی قوانین جزایی این دو کشور پی برده شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که سقط جنین در حقوق ایران و سوید جرم بوده و فرد بزهکار بایستی متحمل کیفر گردد.
    کلیدواژگان: جنین، سقط جنین، حقوق تطبیقی، نظام کیفری ایران، سوئد
  • عوض الله سرفراز، کرم علی دانشفرد*، عبدالخالق غلامی صفحات 359-377
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر تفکر انتقادی بر ارتقاء سلامت اداری است. در بخش کیفی از روش دلفی و در بخش کمی از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده گردید. در رویکرد دلفی نظرات 12 نفر از روسای شعب مختلف بانکهای ملی و سپه شهر اصفهان از طریق مصاحبه جمع آوری و پس از تجزیه و تحلیل، 33 متغیر در قالب 6 مقوله اصلی جستجوگری و حقایق، آزاد اندیشی، تحلیل گری، نظام مندی، اعتماد به توانایی خود و کنجکاوی بر ارتقا نظام سلامت اداری تعیین گردید. کلیه سازه ها دارای روایی و پایایی لازم و همچنین هر 6 متغیر اصلی بر ارتقا سلامت نظام اداری موثر می باشند. در نهایت می توان بیان نمود که مدیران سازمانی باید 6 متغیر به دست آمده در این پژوهش را به عنوان متغیرهایی که قابلیت ارتقا سلامت اداری را در بانکهای دولتی شهر اصفهان دارند، مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، سلامت نظام اداری، دلفی، رفتار سیاسی، مدلسازی معادلات ساختاری، بانکهای دولتی
  • سید محمد میرساداتی، هادی شیرزاد*، زهره نیک فرجام، کاوه خبیری، فریبا شایگان صفحات 379-399
    رضایتمندی یکی از موضوعات محوری حکمرانی بخصوص در هزاره سوم شناخته می شود. در عصر جهانی شدن حکمرانی مطلوب بعنوان بهترین شیوه حکومت داری شناخته می شود، که حکمرانی مطلوب با توجه به شاخص های آن همچون عدالت، شفافیت و برابری بنیاد رضایتمندی شهروندان را شکل می دهد. بنابراین رضایت شهروندان از همه عرصه ها بیانگر مشروعیت یک نظام سیاسی شناخته می شود. پژوهش حاضر درصدد بررسی مهمترین عوامل موثر بر رضایتمندی جانبازان حقوق بگیر بنیاد شهید و امور ایثارگران تهران می باشد. با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به شناسایی این عوامل پرداخته شد. جامعه آماری شامل کلیه جانبازان حقوق بگیر از بنیاد شهید و امور ایثارگران تهران می باشد که از این میان 210 نفر به روش تصادفی و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و پرسشنامه ای با 44 سوال طراحی و روایی آن توسط متخصصان و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (96/0) بررسی شد.
    کلیدواژگان: بنیاد شهید، رضایتمندی، نارضایتی جانبازان، حقوق بگیران، توسعه
  • کیومرث منجزی، شهرام محمدی*، طیبه بیژنی، احمد فلاحی صفحات 401-422
    موضوع این پژوهش نظریه مندسازی اهداف کیفر در قانون مجازات اسلامی ایران است. سیوال اصلی پژوهش این است که آثار نظریه مندسازی حقوق جزا در سیاست گذاری جنایی در حقوق ایران چیست؟ فرضیه مقاله این است که بر اساس نظریه مندسازی، جرم زدایی و کیفرزدایی صورت گرفته و مداخلات دادگاه های کیفری به نفع راه های دیگر کاهش می باید. نتایج نشان می دهد که نظریه مندسازی کیفر میزان آسیب وارده به قربانی و میزان قابلیت سرزنش آن، ماهیت شدت جرم را تشکیل داده و بر همان مبناء میتوان هم در مرحله تقنین اقدام به تعیین مجازات نموده و هم در مرحله صدور رای در دادگاه ها، متناسب نمودن جرم و مجازات را محقق ساخت. قانونگذار باید از پاسخ های غیر کیفری، ترمیمی، سازوکارهای ارفاقی بهره گیرد که در این خصوص اثربخش تر به نظر می رسد. روش تحقیق، کیفی از نوع توصیفی- تحلیلی است و داده ها به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: نظریه کیفر، مجازات، فلسفه، کیفرگذاری
  • رامش رامشینی، حسین پیمانی زاده*، حسن فهیم دوین، محمدرضا اسماعیل زاده قندهاری صفحات 423-439
    آزمون برازش مدل راهبردی توسعه ورزش های پایه بود. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ داده ها از نوع کمی و به لحاظ روش آنالیز داده ها از نوع توصیفی- همبستگی بود که جمع آوری داده ها به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران باشگاه ها، مربیان و ورزشکاران کلیه رده های سنی تیم های استان در ورزش های پایه برابر با 333 نفر می باشند. نمونه بر اساس جدول مورگان تعداد 181 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند. گردآوری داده ها از پرسشنامه 63 عبارتی محقق ساخته، دارای 2 بعد (راهبردهای سازمانی و فراسازمانی) و در مقیاس 5 گزینه ای لیکرت استفاده شد. بررسی روایی سازه ابزار از روایی همگرا و واگرا و بررسی پایایی ابزار از ضرایب آلفای کرونباخ و گاتمن استفاده شد. آنالیز داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS  و LISREL استفاده شد. ارزیابی کلی مدل راهبردهای توسعه ورزش های پایه دارای برازش قوی و مطلوب است. میانگین رتبه ها از بین مولفه های راهبردهای سازمانی، راهبرد سخت افزاری در رتبه اول و از راهبردهای فراسازمانی، راهبرد رسانه ای رتبه اول را در توسعه ورزش های پایه دارا بود که می تواند مسیولین مربوطه را در جهت توسعه ورزش های پایه یاری کند.
    کلیدواژگان: ورزش های پایه، راهبردهای توسعه، راهبردهای سازمانی، راهبردهای فراسازمانی
|
  • Maahmood Shafizadeh, Karm Janipour *, Mohhamad Bagher Amerinia Pages 1-20

    Actions such as protest, riot, and revolt are often formed as a result of such things as social, political, cultural, economic and other disorders and failures. These actions, which are sometimes peaceful and sometimes accompanied by denigration, destruction and undermining of public security, are typically done to express dissatisfaction with the current situation and to confront or change the government. Although the contexts of the three categories are the same, they are criminological similar, as the law views them differently. Explain that peaceful protest rallies are not fundamentally a crime, but a legal right. Today, the political and social unrest and riots in the city, despite the sensitive political and social conditions of the country are considered as common issues, in different societies, it is usually considered as a sign of democracy and open political environment.

    Keywords: Rally, Civil Disobedience, Riot
  • Alireza Mashhadizadeh *, Ali Mohri Pages 21-45
    The dispute resolution methods due to their non-judicial approach can help to resolve disputes quickly and reduce costs in resolving disputes. Dispute resolution methods are a good alternative to inflexible judicial procedures in national courts. The nature of the contract requires that the dispute be resolved promptly and possibly at the project site. The present descriptive and analytical study seeks to address whether arbitration process can be efficient in general conditions of contract. Also, the present study tries to find out if the application of new methods of dispute resolution board presented in FIDIC sample contracts can be helpful in reducing disputes. The results indicate that the sufficient knowledge of the dispute resolution boards and the continuous presence from the beginning of the project as a new method of dispute resolution has achieved a relatively good result.
    Keywords: Dispute Resolution Methods, Arbitration, Dispute Resolution Board, General Conditions of Contract, FIDIC
  • Mohsen Norani, Reza Shabannejad *, Beitoolah Akbari Moghaddam Pages 47-66
    The purpose of this article is to investigate the role of Sovereign policies in Iranian governmental organizations in a way that leads to fostering employee loyalty in various personal, professional and organizational areas.In the first part, in order to provide a comprehensive model, the qualitative meta-hybrid research method was used. A number of academic experts and government managers were purposefully sampled and the initial research model was formed by identifying categories, concepts and codes. In the second part, 292 questionnaires (classification sampling) were distributed among the staff of Qazvin province by evaluating the content validity and opinions of experts in order to apply the model in government organizations. Data analysis was performed using confirmatory factor analysis. Based on the results of creating a relationship between psychological concepts with dimensions, components and categories of personal, professional and organizational can play a significant role in improving employee loyalty to policy makers.
    Keywords: loyalty, Policy Making, Psychological States, Governmental Organizations, Meta-Hybrid Method
  • Mohamad Mahdi Kazemi Moghdam, Tayeb Afsharnia *, Mohamad Taghi Rezaei Pages 67-83
    This study examines the transfer of the international subject matter of the contract in Iranian and British law. The method used in this research is descriptive and comparative and a documentary approach has been used to collect information. One of the most important issues in private law that is considered is the transfer of the subject of the contract. The transfer of the subject of the contract causes the contracting party to leave the legal relationship and another person, called the deputy, to take his place. In such a situation, the contract remains, and the only change that occurs is a foreign replacement in the position of the contracting party. The results indicate that Iranian law, in addition to identifying the forced and consequential transfer of the contract, not only has the necessary capabilities and tools to confirm the voluntary transfer of the contract, but also has a comparative advantage over British law due to its acceptance of the institution of debt transfer.
    Keywords: Subject of Contract Transfer, Iranian Law, British Law
  • Bahman Moazzen, Reza Najafbagy *, Naser Mirsepasi, Nazanin Pilevari Pages 85-109
    The purpose of this study is to investigate the cultural factors affecting organizational health in public sector. The study is important due to the significance of the public sector's organizational health, and its breadth and inclusion for individuals in the community. Therefore, first, by reviewing the literature and obtaining the opinion of experts, a questionnaire was made and through Cronbach's alpha test, the number 0.76 was calculated for its reliability. Then, in each of the categories of the Civil Service Management Law that have defined the public sector, an organization was selected and the questionnaire was distributed. This study showed that cultural factors with a coefficient of 0.78 affect organizational health in public sector organizations. This article suggests that the first step toward organizational health should be taking organizational culture into account by even enforcing current or changing it into a more suitable one.
    Keywords: organizational health, Organizational Culture, Behavioral Factors, Public Sector Organizations
  • Ghasem Gilanifar, Mohammad Jaafar Harandi * Pages 111-131

    The institution of Enjoining to Good [Ma'ruf] and Forbidding from Evil [Munkar] are among the institutions that have a special place in the history of Islam. The word Hasbeh was used. The main question of the research is what are the functions of the institutions of enjoining the good and forbidding the evil in the context of Islamic history? The results of the research showed that in the context of the history of Islam, the institution of Hasbeh has had special functions as an institution that enforces the good and forbids the bad. After the revolution, the work of Hasbeh was divided into several legal institutions, and at the top of them was the absolute authority of the jurisprudent. This research has been done to introduce and the functions of the institutions of this hypothesis in a descriptive-analytical method

    Keywords: Government, Account, Account Institution, Accountant
  • Seyed Mojtaba Hakim, Ali Faghihi *, Seyed Hossein Ebrahimian Pages 133-152
    Citizenship rights are exactly the same developed natural rights in the context of modern social life in the recent and contemporary century, in a sense the basic elements of citizenship rights supervise absolute, permanent, fixed, and objective human rights, and hence, any human beings in this respect in a governing justice do not have superior over others, and citizenship rights are generally regarded as a single spirit that manifests themselves in the form of different statutes, not in the form of some separate articles that consist of a specific legal issue. Citizenship rights in regard to the issue can be divided into two main categories in the constitution; including fundamental rights and social rights that consist of political, administrative, economic, cultural, and judicial rights. Citizenship rights are studied and analyzed by the library and analytic methods in this research.
    Keywords: Citizenship Rights, Freedom of expression, Jurisprudence, law, justice
  • Seyed Morteza Hosaini, Seyed Mohamad Hosaini *, Abdolvahid Zahedi, Amir Froutan Pages 153-169

    This article is a research paper aimed at showing the significant relationship between the use of armed drug trafficking and psychotropic punishment on different components of social security, including Institutional coordination, in the opinion of Tehran's judiciary judges. This is descriptive and applied research. The statistical population of this study consisted of 55 Judicial Judges of Tehran Province, all of whom were interviewed using a researcher-made questionnaire. The reliability of this questionnaire, measured by Cronbach's alpha coefficient, is 87%. In this study, to test the hypothesis, a one-tailed t-test was used and the existence of a significant relationship between the use of armed drug trafficking and psychotropic punishment and the coordination component of the relevant organizations in social security was confirmed.

    Keywords: punishment, drugs, Psychotropic Substances, Social Security, Institutional Coordination
  • Mehdi Asgharimoghaddam, Mostafa Mandegar *, Mostafa Elsan Pages 171-190
    The purpose of this article is to review the judicial procedures related to public order as one of the obstacles to the implementation of external arbitration. This article seeks to answer the question through analytical-descriptive method that the role and position of judicial procedure in the face of order. According to the findings of this study, regarding the application of Article 971 of the Civil Code, the majority of judges believe that the agreement of the Iranian parties on the foreign arbitration body, although unusual, but it causes the Iranian court to have no jurisdiction to hear the dispute under the arbitration agreement. Some judges disagree with this view. Regarding the application of Article 968 of the Civil Code, most judges accept the choice of law other than the law of the place of contract where they are around the Iranian arbitration agreement.
    Keywords: External Arbitration, Barriers to Arbitration, Public order, Judicial Procedure, Rules
  • Khosro Mehralian, Beytollah Divsalar *, Fakhrollah Molai Pages 191-208

    In this article, with a sociological approach, the political-security consequences of the security model of the balance of power on creating political instability in the countries of the region at both domestic and foreign levels are examined. Also, the principles of the impact of economic fluctuations on instability and the effects of the intensity and weakness of economic fluctuations should be investigated. The question that arises is to what extent do economic fluctuations affect Iran's political instability? Economic fluctuations seem to affect instability and cause a crisis in Iran. The extent and intensity of economic fluctuations can have different effects on the instability of the country. Of course, external threats and pressure, and internal vulnerabilities are two important factors that were identified in the emergence of political instability in the country. The research is conducted by using analytical method.

    Keywords: Economic, Fluctuations, Political stability, Iran
  • Majid Khalilpourgorgani, Javad Niknejad *, Behnam Ghanbarpor Pages 209-226
    In a free market economy, competitive rules are determined by the market itself. Competition causes the producer to improve the quality of the product, the consumer to provide it with the most suitable conditions. However, there are vertical and horizontal anti-competitive practices that are detrimental to this competition. The main question of the present study is what legal approaches at the level of the United States, the European Union and Iran to civil liability arising from anti-competitive practices? In the United States, there is currently a more legal approach to civil liability arising from vertical agreements. It is horizontally focused, while the European Union has the opposite position. Iran's legal approach can be considered as an intermediate approach according to the jurisprudential rules as well as the prevailing laws such as civil law.
    Keywords: Civil liability, Anticompetitive Procedures, Iran, European Union, United States
  • Shervin Zahedmanesh, Alireza Rajabzadeh Estahbani *, Mohammad Sadeghi Pages 227-253
    Considering the last part of Article 52 of the Securities Market Law of the Islamic Republic of Iran, as well as the existence of general rules and principles that exist regarding the necessity of acquiring property through religious and moral means, in principle, civil liability using confidential information does not seem doubtful, However, the principles of civil liability for damages in such an assumption are challenging and require careful discussion; Because the existence of civil liability requires proof of its basis. Rules such as the sanctity of false property in jurisprudence and the prohibition of unjustified possession in the law in question are the foundations that can be examined to prove the guarantee of persons who make a transaction based on such information. As a result, the cause that adds to the assets of the person using the confidential information is not legitimate, and such money must be returned according to the law and custom.
    Keywords: Guarantee, Civil liability, Misappropriation, False Property
  • Javad Darvish, Mansur Haghighatian *, Seyed Naser Hejazi Pages 255-266
    The purpose of this study is to explain the relationship between cyberspace and the tendency of women to betray men in the family. This research was conducted in terms of the type of applied research and from the point of view of descriptive-analytical research method with data collection technique. The statistical population of this study is those who refer to Behravan Counseling Center about family problems caused by virtual social networks. To calculate the sample size, according to Morgan's table, a sample size of 300 people was selected. The data collection tool is a questionnaire. To determine the correct sampling method from the statistical population, a systematic random sampling method was used. The results show that there is a relationship between the lifestyle of members in virtual social networks (under mobile) and addiction to virtual social networks, immoral content, the normalization of marital infidelity, etc. in social networks under mobile.
    Keywords: infidelity, Women, Politics, Values, social media
  • Farzad Heidari, Alireza Sharifi *, Mohammad Molodi Pages 267-285
    In principle, the harms of proximity to social life are inseparable and customary unity is tolerable. Property law has tried to regulate neighborhood relations in various ways (easement, neighbors' legal obligations); But if the neighbor's harassment causes harm, the issue of compensation arises. In many cases, no negative intent or misuse in the exercise of the right can be proven. However, on what basis should the damage to the neighbor be compensated? In Islamic law, various principles have been expressed to compensate for losses. Examining the issue in an analytical-descriptive manner, this result has been obtained. In all cases, with customary truth, the attribution of damages to the perpetrator of the loss, based on the No-Loss Rule, must compensate the damage.
    Keywords: Harassment, Harm, compensation, Civil liability
  • Fatah Karimi, Najad Ali Almasi *, Abdallah Kiaei Pages 287-300

    The differences between the Iranian and British legal systems in contravention of contractual obligations is the requirement to fulfill obligations in Iranian law and claim for damages in British law. This difference has made the claim for damages in British law more systematic and specific. Therefore, if a contract is violated, the obligee and the victim of the violation cannot watch the loss, but should avoid increasing the damage.
    Therefore, if the perpetrator of the damage can prove in court that the cause of the increase in damage was the result of the negligence of the injured party, this argument will be accepted. The rule of guilt of the injured party is accepted in British law and gradually in the law of France and some other countries. In this article, this issue has been examined. According to the jurisprudential principles, including the rule of action, no harm, and some legal provisions, including Article 167 of the Constitution, to what extent is the rule of guilt and mitigation of damages in violation of contractual obligations applicable in Iranian law

    Keywords: Contract, Injured Party, Guilt Law, Damage
  • Hamidreza Ghasemi * Pages 301-315

    One of the most important issues in the present era is the age of criminal responsibility in the field of children. Many children who reach the age of puberty do not have the necessary intellectual development in criminal matters. The main question of the article is: can the age set in the Shari'a for a child's religious duty be the same as the age of criminal responsibility or 18 years old? Criteria should be set out in international instruments, including the Convention on the Rights of the Child. There are important principles in criminal law that can be considered as the builder of the criminal justice system. Among the principles in the penal system is the principle of moral responsibility, according to which a person will be responsible if he is mature, wise, and autonomous. Therefore, in criminal responsibility, in addition to maturity, intellectual and psychological development must also be considered.

    Keywords: puberty, growth, Age of Criminal Responsibility, Legal Justice
  • Mahtab Masoomi, Mostafa Seraji *, Khairullah Parvin, Ahmad Ranjbar Pages 317-336
    The purpose of this study was to investigate the nature of the matter in employment contracts. An employment contract is one of the contracts that are concluded in writing and orally. In case of change of employer, there is a possibility of disagreement over terms agreed with the previous employer, but there is no doubt that basic conditions of validity of contract must be observed in the employment contract. The basic hypothesis suggests that there are similarities and differences in the validity of contracts in public law and private law. The findings indicate the issue of formalization and guarantee of rights and benefits, and the need for the consent of the parties, and the non-authoritarian nature of contracts, especially in orders issued by the employer for illegitimate and illegal work. Attention to the rule of labor law has been expressed in all contracts concluded in daily interactions.
    Keywords: Labor Law, Administrative Contract, Contract, Validity of Labor Contracts
  • Hamid Morovati, Saeed Mansori *, Ahmad Shams Pages 337-357
    The issue of fertility has always been debated in every civilized human society and has had consequences, one of which is abortion. The question is what is the criminal status of abortion in Iran and Sweden? The research hypothesis is that the legislator of the Islamic Republic of Iran and Sweden considers the human fetus to be a human being with a respectable and protective personality who, like other human beings, has rights such as the right to life and health. Using the method of documentary and library study, the present article seeks to compare the legal system of Iran and Sweden in the field of abortion and the aim is to finally understand the quantitative and qualitative differences between the criminal laws of the two countries. The results show that abortion is a crime in Iranian and Swedish law and the offender must be punished.
    Keywords: abortion, Comparative Law, Iranian Penal System, Sweden
  • Avazallah Sarfaraz, Caramallah Danshfard *, Abdolkhalegh Gholami Pages 359-377
    The purpose of this study is to investigate the effect of critical thinking on promoting office health. In the qualitative part, the Delphi method was used and in the quantitative part, structural equation modeling was used. In the Delphi approach, the opinions of 12 heads of different branches of Melli Bank and Sepah Shahr in Isfahan were collected through interviews and after analysis, 33 variables in the form of 6 main categories of search and facts, free-thinking, analysis, systematization, trust in His ability and curiosity to improve the administrative health system were determined. All structures have the necessary validity and reliability as well as all 6 main variables are effective in promoting the health of the administrative system. Finally, it can be said that organizational managers should consider the six variables obtained in this study as variables that can improve administrative health in state-owned banks in Isfahan.
    Keywords: critical thinking, Administrative System Health, Delphi, Political Behavior, structural equation modeling, State Banks
  • Said Mohamad Mirsadati, Hadi Shirzad *, Zohreh Nikfarjam, Kaveh Khabiri, Fariba Shayegan Pages 379-399
    Satisfaction is one of the central issues of governance, especially in the third millennium. In the age of globalization, good governance as the best way of governing according to its indicators such as justice, transparency, and equality forms the foundation of citizens' satisfaction. The present study seeks to investigate the most important factors affecting the satisfaction of salaried veterans of the Martyrs and Veterans Affairs Foundation of Tehran. These factors were identified using exploratory and confirmatory factor analysis. The statistical population includes all veterans receiving salaries from the Martyrs and Veterans Affairs Foundation of Tehran. In order to achieve the purpose of the study, exploratory and confirmatory factor analyses were used. The results of this study showed that factors such as weakness in providing health services, physical and mental health, leisure time, lack of employment, and income are among the main reasons for the low satisfaction of veterans receiving the Tehran Martyrs and Veterans Affairs Foundation.
    Keywords: Martyr Foundation, satisfaction, Veterans Dissatisfaction, Salaries
  • Kiomars Monjezi, Shahram Mohammadi *, Tayebe Bizhani, Ahmad Fallahi Pages 401-422
    The subject of this research is theorizing the purposes of punishment in the Islamic Penal Code of Iran. The main question of the research is what are the effects of criminal law theorizing on criminal policy in Iranian law? The hypothesis of the article is that based on the theory of criminalization, decriminalization and impunity have been done and the interventions of criminal courts should be reduced in favor of other means. The results show that the theory of criminalization of the degree of harm to the victim and the degree of its ability to blame, constitutes the nature of the severity of the crime and on the same basis can be determined both in the legislative stage and in the judicial stage, proportional. Committed crime and punishment. The legislature should use non-criminal responses, remedial, compassionate mechanisms that seem more effective in this regard. The research method is descriptive-analytical and the data is collected in a library method.
    Keywords: Punishment Theory, philosophy, punishment, crime
  • Ramesh Ramshini, Hossein Peymanizad *, Hassan Fahim, Mohammad Reza Esmaeilzadeh Ghandehari Pages 423-439
    The test was to fit the strategic model of basic sports development. The present study was applied research and in terms of data was quantitative and analysis method was descriptive-correlational and data collection was done in the field. The statistical population includes all club managers, coaches, and athletes of all age groups of the province's teams in basic sports equal to 333 people. Samples were randomly selected based on the Morgan table. Data collection was a 63-item researcher-made questionnaire with 2 dimensions (organizational and extra-organizational strategies) and a 5-point Likert scale. Convergence and divergence validity were used to evaluate the construct validity of the instrument and Cronbach and Gutmann alpha coefficients were used to evaluate the reliability of the instrument. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistical methods and SPSS and LISREL software. The general evaluation of the basic sports development strategies model has a strong and desirable fit. The average rankings among the components of organizational strategies, hardware strategy in the first place and among extra-organizational strategies, media strategy in the first place in the development of basic sports.
    Keywords: Basic Sports, development strategies, organizational strategies, Extra-Organizational Strategies