فهرست مطالب

نشریه مدیریت اکوسیستم های طبیعی
پیاپی 1 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه رحیمی دهچراغی، حسین ارزانی*، حسین آذرنیوند، محمد جعفری، محمدعلی زارع چاهوکی صفحات 1-10

    روش های مرتع داری یکی از ارکان مهم مدیریت مرتع هستند. در مدیریت چرای دام با توجه به سیستم چرایی و روش مرتع داری این امکان وجود دارد که بتوان وضعیت مرتع را با هزینه اندک و با مدیریت بهینه ارتقاء داد. لذا در این تحقیق نیز برای مدیریت بهینه مرتع لار آبسر در استان مازندران، سیستم چرایی و روش مرتع داری مورد توجه قرار گرفت. در این پژوهش درجه وضعیت مرتع در هر تیپ گیاهی با استفاده از روش چهار فاکتوری و گرایش مرتع نیز به روش ترازو تعیین شد و پس از مطالعات خاکشناسی به عنوان یک بخش ضروری در اکوسیستم های مرتعی، با توجه به وضعیت و گرایش در هر تیپ گیاهی، روش مرتع داری و سیستم چرایی انتخاب شد. نتایج نشان داد همه تیپ های گیاهی مرتع لار آبسر دارای وضعیت متوسط و خوب هستند و گرایش آن ها نیز ثابت و در برخی از تیپ ها مثبت است. در تیپ های گیاهی (Festuca ovina- Onobrychis cornuta) و (Bromus tomentellus- Hordeum bulbosum) با توجه به وضعیت خوب و گرایش مثبت، روش مرتع داری تعادلی پیشنهاد می گردد و در آن باید تلاش شود تا شرایط خوب مرتع حفظ شود. با قطعه بندی این دو تیپ گیاهی و اجرای برنامه تناوب چرا، از چرای زودرس جلوگیری می شود و به علت زیاد بودن تعداد دام در واحد سطح از هدرفت علوفه ممانعت به عمل می آید. درنتیجه چرای علوفه به طور یکنواخت انجام خواهد شد و زمانی که دام به قطعه دیگر هدایت می شود فرصتی به گیاهان قطعه اولی داده می شود تا به رشد خود ادامه دهند. در سایر تیپ های مرتع لار آبسر روش مرتع داری طبیعی خواهد بود به طوری که با بهبود ترکیب گیاهی به روش طبیعی به گیاهان مجالی داده می شود تا امکان زادآوری و جایگزینی بیابند و ضمن دادن فرصت کافی به گیاهان، حداکثر استفاده از علوفه مرتع صورت می گیرد. لذا قبل از هر گونه دخالت در اکوسیستم های مرتعی باید براساس وضعیت و گرایش وضعیت، روش مرتعداری انتخاب شود؛ و تا آنجا که امکان پذیر است پوشش گیاهی مرتع را بطور طبیعی و با انتخاب سیستم چرایی مناسب ارتقا داد و از دخالت دیگر روش های پرهزینه اجتناب نمود. به نظر می رسد انتخاب روش های مرتع داری و سیستم های چرایی مناسب در تیپ های گیاهی می تواند یک گام مفید و موثر برای مراتع باشد.

    کلیدواژگان: تناوب چرا، گرایش مرتع، مازندران، مرتع داری تعادلی، وضعیت مرتع
  • یحیی اسماعیل پور، حمیدرضا امیری*، ساناز فلاح، ناهید میرزاده صفحات 11-25

    ععلیرغم بارندگی کم که با پراکنش زمانی نامنظم همراه است حجم زیادی از بارندگی ها در استان هرمزگان بدلیل شدت زیاد و رگباری بودن به صورت رواناب هدر می رود. از سوی دیگر منابع آب سطحی جاری از قبیل رودخانه ها و دریاچه سدها بدلیل پتانسیل تبخیر زیاد با هدر رفت بخش مهمی از ذخایر روبرو هستند. شناسایی مناطق مناسبی از دشتهای آبرفتی برای ذخیره آب در زیر زمین راهکار مناسبی برای توسعه منابع آب در این شرایط است. تعیین مناطق مناسب به این منظور به معیارهای گوناگون اکولوژیک و انسانی وابسته است. بر اساس ادبیات تحقیق عوامل اقتصادی- اجتماعی (نیاز آبی و دسترسی)، محور سد زیرزمینی (عمق، طول و لیتولوژی)، مخزن سد زیرزمینی (نفوذپذیری، شیب و سطح مخزن) و آب (کمیت و کیفیت آب) از جمله مهم ترین معیارهای موثر نام برده شده اند. در این تحقیق از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در وزن دهی معیارهای اصلی و فرعی موثر بر تعیین پتانسیل احداث سد زیرزمینی در منطقه مورد مطالعه بهره گیری شد. شاخص کمیت آب با وزن 0.833، نیاز آبی با وزن 0.8 و عمق محور و نفوذپذیری مخزن با وزن برابر 0.637 از مهم ترین شاخص های تحقیق هستند. لایه های اطلاعاتی هر یک از معیارها فازی سازی شد. سپس با استفاده از تصاویر ماهواره ای و بازدید میدانی 14 محور (گزینه) تشخیص داده و انتخاب شد. با تلفیق نهایی داده ها در محیط ArcGIS شاخص تناسب برای هر محور محاسبه و رتبه بندی گردید. نتایج بدست آمده نشان داد گزینه ی 14 در شمال غربی منطقه مورد مطالعه شرایط مناسب و قابلیت احداث سد زیرزمینی را دارد. حساسیت سیستم به رتبه بندی ها با تغییر 5± و 10± درصد وزن معیارهای دارای بالاترین درجه تاثیر مورد آزمایش قرار گرفت. گزینه انتخابی دارای نفوذپذیری مناسب بوده و عمق محور آن 12-9 متر است. به علاوه در زیرحوزه B1 با متوسط بارش سالانه 207.1 میلی متر و دارای حجم نزولات 1.9 میلیون مترمکعب، واقع شده است. این ویژگی ها از پتانسیل های مناسب احداث سد زیرزمینی در منطقه می باشد. بنابراین نتایج نشان داد مدل بدست آمده از ثبات کافی در اولویت بندی محورها نسبت به یکدیگر برخوردار است.

    کلیدواژگان: استحصال آب، تصمیم گیری چندمعیاره مکانی، سدهای زیرزمینی، حوضه سرنی
  • علی بمان میرجلیلی*، صدیقه زارع کیا، زینب جعفریان جلودار صفحات 26-36

    گرادیان های محیطی و تغییر شکل زمین سبب تغییرات تدریجی عوامل غیرزنده می شوند که روی تراکم و توزیع گونه ها تاثیرگذار بوده و برای پراکنش فضایی تنوع گیاهی مهم می باشند. درک فرایندهای اکولوژیکی مرتبط با گرادیان های ارتفاع منجر به تغییرات احتمالی اقلیمی در جوامع می شود. برای مطالعه تنوع و غنای گونه ای در مرتع مورد نظر دو دامنه شرقی و غربی در سه طبقه ارتفاعی 2400-2000، 2800-2400 و 3200-2800 متر ارتفاع از سطح دریا انتخاب شدند، نمونه برداری به صورت تصادفی- سیستماتیک انجام شد، بدین ترتیب که در هر طبقه ارتفاعی سه ترانسکت 100 متری به صورت عمود بر شیب به فاصله 100 متر از همدیگر مستقر و در روی هر ترانسکت 10 پلات دو مترمربعی و در مجموع 180 پلات (دو متر مربعی) در منطقه مستقر و اندازه گیری شدند. سپس با استفاده از نرم افزار PAST شاخص های مهم اکولوژیکی از قبیل غنا، تنوع و یکنواختی محاسبه شدند. تجزیه و تحلیل آماری این شاخص ها نشان داد که بیشترین تنوع مربوط به طبقه ارتفاعی 2800-2400 و 3200-2800 متر و کمترین آن مربوط به طبقه ارتفاعی 2400-2000 متر می باشد. تنوع در جهت های شرقی و غربی دارای اختلاف معنی دار نبوده است. طبقه ارتفاعی 2400-2000 متر با جهت شرقی دارای بیشترین یکنواختی و کمترین غنا می باشد. در ارتباط با غنا نیز در دو طبقه بالایی ارتفاع (2800-2400 و 3200-2800 متر) بیشترین مقدار غنا وجود داشته است و کمترین مقدار غنا در ارتفاع پایین تر بوده است. با این حال غنا در دامنه غربی بیشتر از دامنه شرقی می باشد. کمترین یکنواختی در طبقه ارتفاعی 2800-2400 متر مشاهده شد و دامنه های شرقی و غربی دارای یکنواختی یکسانی بوده اند. به طور کلی با افزایش ارتفاع از سطح دریا تنوع و غنا در جهت جغرافیایی غربی افزایش یافته است زیرا بیش از هفتاد درصد فراوانی بارش ها در جهت دامنه غربی می باشد و در ارتفاع بالای 2800 متر به علت برودت هوا از مقدار غنا کاسته شده است.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، تنوع گونه ای، غنا، جهت جغرافیایی، یکنواختی، Past
  • رفعت زارع بیدکی*، بهروز مرادی، حسین بهرامی صفحات 37-48

    نیاز روزافزون به آب باعث گسترش روش های مختلف مدیریت منابع آب شده است. برخی از روش های سازه ای شامل احداث موانع در مسیر جریان های سطحی و ذخیره کردن آب می شود که سدهای خاکی در این دسته قرار می گیرند. کارایی و بهره وری یک سد خاکی به عوامل بسیاری بستگی دارد که مهم ترین آن ها، تعیین مناطق مناسب برای احداث این سدها است. این تحقیق با هدف توسعه یک سیستم پشتیبانی تصمیم بر مبنای تکنیک های RS و GIS و شناسایی و اولویت بندی مناطق مناسب احداث سدهای خاکی در زیرحوزه آبخیز بهشت آباد از حوزه آبخیز کارون شمالی، انجام شده است. به این منظور ابتدا مطالعات قبلی در این زمینه بررسی شد و معیارهای موثر در مکان یابی سد خاکی انتخاب شد. پس از انتخاب مجموعه معیارها، پرسشنامه مقایسات زوجی ساخته شد و در اختیار کارشناسان مرتبط قرار گرفت. سپس با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به اولویت بندی و تعیین وزن نسبی این معیارها پرداخته شد. نقشه های مربوط به هر عامل، تهیه و استاندارد سازی شد؛ سپس وزن به دست آمده از روش AHP در آن اعمال شد. در نهایت نقشه حاصل با سه طبقه نامناسب، خوب و بسیار خوب برای احداث سد خاکی در منطقه تهیه شد. نتایج نشان می دهد معیار ژیومورفولوژی و زمین شناسی با کسب بیشترین وزن، اهمیت بیشتری در تعیین مکان مناسب جهت احداث سد خاکی دارد. این معیار خود از چهار زیرمعیار کارست، گسل، زمین لغزش و فرسایش ترکیب شده است. پس از این معیار به ترتیب توپوگرافی، دسترسی به منابع قرضه، کاربری اراضی، فاصله از منابع آب زیرزمینی، فاصله از جاده و عمق خاک در ترتیب اهمیت قرار گرفتند. همچنین مشخص شد که بیش از چهار کیلومتر از شبکه هیدرولوژی این آبخیز قابلیت بسیار خوبی برای احداث سدهای خاکی کوتاه در راستای مدیریت منابع آب دارد.

    کلیدواژگان: استان چهارمحال و بختیاری، تحلیل سلسله مراتبی، سیستم پشتیبانی تصمیم گیری (DSS)، منطق فازی، مدیریت منابع آب
  • مرجان طالب شمس، نسرین قرهی*، مهدی پژوهش صفحات 49-56
    انتشار ریزگردها از فرسایش بادی یک پدیده گسترده ای است، که پیامدهای قابل توجهی برای اکوسیستم ها و سلامت انسان دارد. افزودن مواد موثر در خاک‏های تخریب شده روشی مناسب برای ایجاد و ثبات خاکدانه می‎باشد که می‎تواند منجر به کاهش تولید ریزگرد شود. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر بیوچار بقایای ذرت و پودر بقایای ذرت بر خصوصیات خاک و فرسایش بادی خاک دشت شهرکرد انجام شد. در این تحقیق علاوه بر پودر حاصل از بقایای گیاه ذرت، بیوچار آن در سایز کوچکتر از 2 میلی‎متر تهیه و به خاک لومی مورد مطالعه در نسبت 5 درصد وزنی افزوده شد. در طول دوره آزمایش، خاک‎ها در زمان‏های 5، 20، 45 و 60 روز پس از اضافه نمودن بیوچار و پودر حاصل از بقایای گیاه ذرت نمونه‎برداری شدند تا تغییرات خواص خاک در طول زمان ارزیابی شود. همچنین در یک دوره 60 روزه در تونل باد شبیه سازی انجام گرفت که نشان داد، چگونه اصلاح خاک می تواند به طور غیرمستقیم پتانسیل فرسایش باد را کنترل نماید. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که استفاده از پودر بقایای گیاه ذرت باعث افزایش معنی دار (سطح 0/05) ماده آلی و پایداری خاکدانه نسبت به بیوچار آن می شود. استفاده از پودر بقایای گیاه ذرت، ماده آلی خاک را به ترتیب 1/17، 1/27، 1/77 و 2/1 برابر در روز 5، 20، 45 و 60 نسبت به نمونه شاهد افزایش داد. خاک فرسایش یافته در روز 5 و 60 در تیمار بیوچار بقایای گیاه ذرت به ترتیب 184/24 و 65/15 گرم بر متر مربع بود و در روز 5 و 60 تیمار در پودر بقایای گیاه ذرت به ترتیب 171/84 و 49/49 گرم بر متر مربع است. در نهایت استفاده از پودر بقایای گیاه ذرت سبب ثبات خاک، افزایش پایداری خاک و در نهایت منجر به کاهش معنی دار (سطح 05/0) فرسایش بادی خاک شد.
    کلیدواژگان: بیوچار بقایای گیاه ذرت، پودر بقایای گیاه ذرت، خصوصیات خاک، فرسایش خاک
  • مسعود شفیعی شریف آبادی، سعیده کلانتری*، مجید صادقی نیا، مهدی تازه صفحات 57-67
    بارخان ها یکی از فراوان ترین اشکال تپه های ماسه ای بوده و هجوم ماسه های روان در قالب تپه های بارخانی و بارخان های ناقص، یکی از مهم ترین مخاطرات محیطی در عرصه های درگیر با فرسایش بادی است، لذا ارزیابی و شناسایی همه جانبه آنها بسیار حایز اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های گرانولومتری بارخان های محدوده شهرستان اردکان، در ارتفاع های مختلف است. در سال 1395، محدوده ی منطقه ی مورد مطالعه با استفاده از تصاویر ماهواره ای و نرم افزار Google Earth شناسایی و سپس با بازدید میدانی در منطقه اردکان، از 6 بارخان در دو ارتفاع مختلف، نمونه برداری صورت گرفت. این نمونه برداری با توجه به شکل و هندسه ی بارخان، در ارتفاع بالاتر با تعداد کمتری صورت گرفت. سپس در آزمایشگاه، گرانولومتری بر روی نمونه ها انجام گردید. در مرحله ی بعد نتایج مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و با انجام آزمون t مستقل، معنی دار بودن اختلاف هر یک از متغیرها بررسی شد. نتایج نشان داد بیش ترین فراوانی نمونه ها در دامنه رو به باد، مربوط به ماسه های با اندازه ی 250 تا 500 میکرون به میزان 54/68 درصد و در دامنه پشت به باد با اندازه ی 125 تا 250 میکرون به میزان 51/97 درصد می باشد. همچنین متغیرهای قطر میانگین، چولگی و جورشدگی در محدوده صفر تا 2 متر دامنه رو به باد و پشت به باد دارای اختلاف معنی دار در سطح  5 درصد می باشد و بین دو دامنه اختلاف معنی داری در متغیر کشیدگی مشاهده نشد. همچنین، مشخص شد در محدوده 2 تا 4 متر تپه های بارخان اختلاف معنی داری بین متغیرهای جورشدگی و کشیدگی در دو طرف دامنه رو به باد و پشت به باد وجود ندارد و در این محدوده بین دو متغیر قطر میانگین و چولگی اختلاف معنی دار در سطح 5 درصد مشاهده گردید. نتایج مبین آن است که نسبت همگنی ابعاد دانه های ماسه در شیب های پشت به باد و رو به باد متفاوت است.
    کلیدواژگان: بارخان، دامنه پشت به باد، دامنه رو باد، دانه بندی، رسوبات بادی
|
  • Masoumeh Rahimi Dehcheraghi, Hossein Arzani *, Hossein Azarnivand, Mohammad Jafari, MohammadAli Zare Chahooki Pages 1-10

    Rangeland management method is one of the important aspects of rangeland management activities. In livestock grazing management, according to the grazing system and rangeland management method, it is possible to promote the rangeland condition with low cost and optimal management. Therefore, in this study, for the optimal management of Lar Absar rangeland in Mazandaran province, the grazing system and rangeland management method were considered. In this research, the degree of rangeland condition in each vegetation type using the four-factor method and rangeland trend was also determined by grazing system and rangeland method. The results showed that all vegetation types of Lar Absar rangeland have a moderate and good condition and their tendency is constant and in some types is positive. In vegetation type of (Festuca ovina- Onobrychis cornuta) and (Bromus tomentellus- Hordeum bulbosum). Due to the good condition and positive tendency, range management method of Balanced is suggested and in it, efforts should be made to maintain good rangeland conditions. Premature grazing is prevented by segmenting these two vegetation types and implementing a grazing rotation program and due to the large number of livestock per unit area, forage loss is prevented. As a result, forage grazing will be done uniformly and when the livestock is moved to another plot, the plants in the first plot are given the opportunity to continue growing.In other types of Lar Absar rangeland, the rangeland management method will be natural, so that by improving the plant composition in a natural method, plants will be given the opportunity to regenerate and replacement and while giving sufficient opportunity to the plants, the maximum use of forage is done. Therefore, before any intervention in rangeland ecosystems, the rangeland management method should be selected based on the condition and trend, and as far as possible improved rangeland vegetation naturally and by choosing the appropriate grazing system and avoided other costly methods. It seems that selection of appropriate rangeland management methods and grazing systems in vegetation types can be a useful and effective step for rangelands.

    Keywords: Rotation grazing system, Rangeland trend, Mazandaran, Balanced rangeland management, Rangeland condition
  • Yahya Esmaeilpour, Hamidreza Amiri *, Sanaz Fallah, Nahid Mirzaheh Pages 11-25

    Despite the low rainfall, which is amplified by disordered time distribution, a large amount of rainfall in Hormozgan province is wasted as runoff due to highly intensive and shower rains. On the other hand, an important part of the reserves of surface water resources such as rivers and dam lakes are losing due to high evaporation potential. Determining susceptible areas for construction of underground storages in plains covered by quaternary deposits is a good way to develop water resources in these conditions. Determination of the proper areas for this purpose depends on various ecological and anthropogenic criteria. Based on the research literature, socio-economic factors (water need and access), underground dam axis (depth, length and lithology), underground dam reservoir (permeability, slope and surface of the reservoir) and water (quantity and quality of water) named as the most important effective criteria. In this research, the Analytic Hierarchy Process (AHP) used to weigh the main and sub-criteria affecting the determination of the potential of underground dam construction in the study area. Sub-criteria of water quantity with a weight of 0.833, water demand with a weight of 0.8 and axis depth and reservoir permeability with a weight of 0.637 are the most important indicators of the research. The information layers of each criterion were fuzzy. Then, using satellite data and field control 14 axes (options) were distinguished and selected. Then by compilation of information layers in the ArcGIS environment, indices were calculated and ranked for each axis. The results showed that options 14 in the northwest of the region has requirements and the capability to build an underground dam. The system sensitivity in the rankings was tested by changing the ±5 and ±10 percent in weight of the highest-grade criteria. The selected option has suitable permeability and the depth of its axis is 9-12 meters. In addition, it is located in sub-basin B1 with an average annual rainfall of 207.1 mm and a rainfall volume of 1.9 million cubic meters. These features are among the suitable potentials for the construction of an underground dam in the region. So the results showed that the model has the sufficient stability in the axes prioritization relative to each other.

    Keywords: Water harvesting, Spatial multi-criteria decision making, Underground dams, Serney basin
  • Alibeman Mirjalili *, Sedighae Zarekia, Zeinab Jafarian Jeloudar Pages 26-36

    Environmental gradients and land deformation cause gradual changes in non-living factors that affect the density andEnvironmental gradients and land deformation cause gradual changes in non-living factors that affect the density and distribution of species and are important for the spatial distribution of plant diversity. Understanding the ecological processes associated with altitude gradients leads to potential climatic changes in communities. To study the diversity and species richness in the rangeland, two eastern and western slopes were selected in three altitudes of 2000-2400, 2400-2800 and 2800-3200 meters above sea level. Sampling be performed Systematic random. Thus, in each altitude class, three 100-meter transects were placed perpendicular to the slope at a distance of 100 meters from each other, and on each transect, 10 plots of two square meters and in total 180 plots (2 square meters) were located and measured in the area. Then, important ecological indicators such as richness, diversity and uniformity were calculated using PAST software. Statistical analysis of these indicators showed that the most diversity is related to the altitude class of 2400-2800 and 2800-3200 meters and the least of it is related to the altitude class of 2000-2400 meters. Diversity in the east and west directions was not significantly different. Altitude class 2000-2400 meters with east direction has the highest uniformity and the lowest richness. In relation to richness, in the upper two classes of altitude (2400-2800 and 2800-3200 meters) there was the highest amount of richness and the lowest amount of richness was at lower altitudes. However, richness is larger on the western slope than on the eastern slope. The lowest uniformity was observed in the altitude class of 2400-2800 meters and the eastern and western slopes had the same uniformity. In general, with increasing altitude above sea level, diversity and richness have increased in the western geographical direction. Because more than seventy percent of the frequency of precipitation is in of the western slope and at an altitude above 2800 meters due to the cold weather, the amount of richness has decreased.

    Keywords: Diversity, Altitude above sea level, richness, Aspect, Uniformity, Past
  • Rafat Zare Bidaki *, Behrooz Moradi, Hossein Bahrami Pages 37-48

    The increasing demand for water has led to the development of various methods for water resources management. Some structural methods include the construction of barriers in the path of surface flows and make water reservoirs, which earth-fill dams are in this category. Efficiency and productivity of a dam depend on many factors, most importantly, the suitable areas for the construction of these dams. This research was conducted with the aim of developing a decision support system based on RS and GIS techniques and identifying and prioritizing suitable areas for the construction of earth-fill dams in the Beheshtabad watershed of the North Karun watershed. For this purpose, previous studies in this field were reviewed and effective criteria in locating the earth fill dams were selected. After selecting the set of criteria, a pairwise comparison questionnaire was made and provided to relevant experts. Then, using the Analytic Hierarchy Process (AHP), prioritization and determination of the relative weight of these criteria were performed. Maps of each factor were prepared and standardized; then weights obtained by AHP method was then applied to them. Finally, the map was prepared with three categories of inappropriate, good, and very good for the construction of the earth-fill dam in the region. The results show that geomorphologic and geological criteria with the highest weight are the most important in determining the suitable location for earth-fill dam construction. This criterion composes of four sub-criteria: Karst, Fault, Landslide and Erosion. After this criterion, topography, investment, land use, distance from groundwater sources, distance from road and soil depth were ranked in order of importance. It was also found that more than four kilometers of the hydrological network of this watershed have a very good capability for the construction of short earth-fill dams in order to manage water resources.

    Keywords: Analytical hierarchy process, Chaharmahal va Bakhtiari province, Decision support system, Fuzzy logic, Water resources management
  • Marjan Taleb Shams, Nasrin Gharahi *, Mehdi Pajoohesh Pages 49-56
    Dust release from wind erosion is a widespread phenomenon, which has significant consequences for ecosystems and human health. Addition of active ingredients to degraded soils is a suitablegood method to create and stabilize aggregates that can reduce fine dust production. This study was conducted to investigate the effect of powdery maize residues and maize biochar on soil properties and wind erosion of Shahrekord plain. In this study, in addition to powder obtained from maize plant residues, maize biochar was prepared in a size of less than 2 mm and added to the studied loam soil in a ratio of 5% by weight. During the experimental period, soils were sampled at 5, 20, 45 and 60 days after addition of biochar and powder from maize residues, to evaluate changes in soil properties over time. Simulations were also performed over a 60-day period in a wind tunnel to show how soil remediation can indirectly control wind erosion potential. Experimental results showed that the use of powder of maize cob residues caused a significant increase (probability level< 0.05) in organic matter and aggregate stability compared to maize biochar. The use of powder of maize cob residues increases soil organic matter by 1.17, 1.27, 1.77 and 2.1 times on days 5, 20, 45 and 60, respectively, compared to the control sample. Eroded soil on day 5 and 60 of biochar treatments were 184.24 and 65.15 g / m2, respectively, and on days 5 and 60, for powder of maize cob residues were 171.84 and 49.49 g / m2, respectively. Finally, the use of powder of maize residues caused soil stability, increasing soil stability and ultimately led to a significant reduction in (p <0.05) soil wind erosion.
    Keywords: Biochar of maize residues, Powder of maize residues, Soil properties, Soil erosion
  • Masoud Shafiei Sharif Abadi, Saeideh Kalantari *, Majid Sadeghinia, Mahdi Tazeh Pages 57-67
    Barkhan is one of the most common forms of sand dunes and the influx of sands in the form of Barkhan hills is considered as one of the most important environmental hazards in most parts of Iran, which will cause a decrease in the quality and quantity of groundwater, reduce soil fertility and increase the susceptibility of lands to erosion and landslides. Therefore, their comprehensive identification is very important. The aim of this study was to investigate the granulometric characteristics of Ardakan Barkhans in different heights. In 2016 the study area was identified using Satellite Images and Google Earth software, then, with a field visit to Ardakan region, sampling was done from 6 Barkhan at two different heights.In the next step in the laboratory, granulometric operations were performed on the samples. Then, by performing independent t-test, the significance of the difference of each variable was investigated. The results showed that the highest frequency of samples in the windward slope is related to sands with a size of 250 to 500 microns by 54.68% and in the leeward slope with a size of 125 to 250 microns by 51.97%. Also, the variables of mean diameter, skewness and sorting in the range of 0-2 meters of windward and leeward wind have a significant difference at the level of 95% and no significant difference was observed between the two slops in the Kurtosis variable. Also, it was found that in the range of 2-4 m of Barkhan hills, there is no significant difference between the variables of sorting and Kurtosis on both slopes of the windward and leeward. In this range, a significant difference was observed between the two variables of mean diameter and skewness at the level of 5%. The results show that the ratio of homogeneity of sand grain dimensions in the windward and leeward is different.
    Keywords: Barkhan, Leeward slope, Windward slope, Granulometry, Wind sediments