فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 70 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد منتظری، حاکم قاسمی، عین الله کشاورز ترک، محمدرضا صلح جو صفحات 1-20

    اعتماد عمومی به دولت ها امروزه با چالش های جدی و فزاینده ای روبه رو شده است که لزوم تلاش برای تاثیرگذاری مثبت در روند آینده آن را دوچندان نموده است. این پژوهش با رویکرد آینده نگاری و با هدف شناسایی عوامل راهبردی موثر بر آینده اعتماد عمومی به دولت جمهوری اسلامی ایران در افق 1424 انجام شده است. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی و از لحاظ روش شناسی، مبتنی بر رویکرد آمیخته طرح اکتشافی (کیفی-کمی) است. بنابراین پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و ادبیات موضوع و نیز مصاحبه با خبرگان، فهرستی از عوامل موثر آینده اعتماد عمومی به دولت ج.ا.ایران به دست آمد و با استفاده از روش دلفی، این عوامل از 58 مورد به 15مورد تقلیل یافتند. سپس با بهره-گیری از روش تحلیل ساختاری، ماتریس تاثیر متقاطع طراحی شد و با تشکیل پانلی شامل 11 نفر از خبرگان و جمع-آوری نظرات آنان درباره تاثیرگذاری عوامل بر یکدیگر، داده ها وارد ماتریس شدند. با تحلیل داده های برآمده از ماتریس با نرم افزار میک مک، میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هر کدام از عوامل ارزیابی شد. براساس نتایج این پژوهش، پنج عامل شامل مبارزه با فساد، شفافیت، عدم ترجیح منافع فردی بر منافع عمومی، تحقق عدالت اجتماعی و صداقت و راست گویی مسیولین به عنوان پیشران های راهبردی موثر بر آینده اعتماد عمومی به دولت ج.ا.ایران شناسایی شدند

    کلیدواژگان: اعتماد عمومی به دولت، آینده پژوهی، تحلیل ساختاری، تحلیل اثرات متقاطع
  • خدیجه مقدر، میرزا حسن حسینی، شهریار محمودی، محمدتقی امینی صفحات 3-26
    هدف

    هدف کلی تحقیق حاضر پیشبرد دانش در شاخه دانشی رابطه میان سیستم های کنترل مدیریت و استراتژی سازمان به منظور طراحی اثربخش تر سیستم های کنترلی می باشد. اما از آنجا که در این تحقیق مفهوم سازی استراتژی در سطح قابلیت های سازمانی- و نه در سطح انتخاب های استراتژیک- انجام می گیرد؛ لذا هدف از انجام این تحقیق شناسایی سیستم های کنترلی مناسب برای توسعه قابلیت های پویا است.

    روش

    با توجه به هدف در نظر گرفته شده در این تحقیق از پاردایم پوزیتویستی به طور عام و رویکرد اقتضایی به طور خاص و بر مبنای استراتژی تحقیق پیمایش مقطعی برای بررسی رابطه میان استراتژی و سیستم کنترل استفاده می شود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آنالیز داده ها نشان داد که در محیط های پویا استفاده تعاملی از سیستم های کنترلی رابطه ای مثبت با قابلیت های پویای سازمانی، قابلیت های سازمانی و عملکرد سازمانی دارد و تنش پویای شکل گرفته در نتیجه استفاده همزمان و متعادل تشخیصی و تعاملی از سیستم کنترل در محیط های پویا، رابطه ای مثبت با قابلیت های پویای سازمانی، قابلیت های سازمانی و عملکرد سازمانی دارد. همچنین، سیستم کنترل از طریق فرایندهای قابلیت های پویا در شکل گیری و توسعه قابلیت های سازمانی تاثیر گذار بوده و این سیستم کنترل می تواند توسط فرایندهای قابلیت های پویا و توسعه قابلیت های سازمانی بر عملکرد سازمانی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: سیستم کنترل مدیریت، قابلیت های سازمانی، قابلیت های پویا، عملکرد سازمانی، شرکت های داروئی
  • ناهید ساروی مقدم، علیرضا علی احمدی صفحات 27-48

    هدف:

     سازمان ها برای از عهده برآمدن رقابت و تداوم رشد و حیات همواره ناچار بدنبال کردن کسب مزیت رقابتی هستند. نوآوری و اشاعه فرهنگ نوآوری از مهمترین روش های اصلی کسب آن است. در تحقیق حاضر تلاش شده است اثر مستقیم و آثار غیرمستقیم عوامل موثر بر فرهنگ نوآوری، چیره دستی سازمانی و کسب مزیت رقابتی مدل سازی و تبیین شود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر رویکرد کمی و از نظر روش توصیفی- همبستگی است. نتایج نشان می دهد که تاثیر مثبت و معناداری بین متغیرهای مکانیزم حمایتی، رهبری، تکنولوژی، ظرفیت جذب بالقوه، تغییر و تحول سازمانی واستراتژی با فرهنگ نوآوری وجود دارد. ضرورت: یکی از دلایل و ضرورت پژوهش حاضر فشار بر صنایع خلاق به عنوان منبع تولید ثروت در بازار ملی و جهانی در سال های اخیر است. همه سازمان ها برای بقا نیازمند اندیشه های نو و نظرات بدیع و تازه اند تا به عملکردهای نوآورانه منتهی شود و این امر نیازمند ایجاد و ترویج فرهنگ نوآورانه در سازمان است.

    روش شناسی: 

    جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های لبنی استان مازندران است. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه ای طراحی در میان مدیران این شرکت ها توزیع شد. برای بررسی تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری واریانس محور استفاده شد.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری: 

    همچنین نتایج حاکی از تاثیر مثبت و معنادار فرهنگ نوآوری بر چیره دستی سازمانی، کسب مزیت رقابتی پایدار و پیاده سازی نوآوری دارد. ظرفیت جذب بالقوه بر چیره دستی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد و همچنین ظرفیت جذب بالقوه از طریق تکنولوژی و تغییر و تحول سازمانی نیز بر چیره دستی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تغییر و تحول سازمانی هم به طور مستقیم و هم از طریق تکنولوژی بر چیره دستی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ نوآوری، کسب مزیت رقابتی، چیره دستی سازمانی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • محسن رضایی، علیرضا علی احمدی، میرزا حسن حسینی، محمدتقی امینی صفحات 49-62

    همسویی راهبردی فعالیت های بازاریابی دیجیتال با استراتژی های کلان سازمان از ضروریات بازاریابی نوین است. توسعه فزاینده این نوع بازاریابی ضرورت این همسویی و هم افزایی را بیشتر مشخص می کند. این تحقیق با هدف شناسایی عواملی از بازاریابی الکترونیکی سازمان های بازرگانی انجام شده است که این نوع همسویی را تقویت می کند. جامعه آماری این تحقیق شامل شرکتهای ایرانی فعال در زمینه بازاریابی دیجیتال است که نماد اطمینان دریافت کرده اند. تعداد نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده از جدول مورگان 384 نمونه تعیین شد. داده های مورد نیاز تحقیق از طریق پرسشنامه هایی جمع آوری شد که بوسیله پست الکترونیکی و گوگل فرم در اختیار مدیران و کارشناسان بازاریابی الکترونیکی و برنامه ریزی در این شرکت ها قرارگرفت. پرسشنامه در دو بخش طراحی شد. بخش اول به بررسی عوامل همسویی در شرکت پرداخت و بخش دوم نتایج عملکرد آن را از روش کارت امتیازی متوازن بررسی کرد. تحلیل پاسخنامه ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS , Lisrel انجام شد. روش تحقیق در این مطالعه بصورت کمی و پیمایشی است و با استفاده از روش معادلات ساختاری مدل مفهومی جهت هم راستایی بازاریابی الکترونیکی و استراتژ های سطح کلان سازمان های بازرگانی ارایه گردید. ارزیابی عملکرد سازمان-هایی که از عوامل هم راستایی استفاده نموده بودند بوسیله روش کارت امتیازی متوازن در 73 درصد موارد نسبت به سایر شرکت ها نتایج بهتری رانشان می دهد .

    کلیدواژگان: استراتژی، بازاریابی الکترونیکی، فناوری اطلاعات، کارت امتیازی متوازن، هم راستایی
  • سید محمدتقی تقوی فرد، امیرمحمد خانی صفحات 50-72

    علی رغم علاقه مدیران آینده نگر و محققان، میزان اجرای مدیریت زنجیره تامین سبز در صنایع لبنی کشور تاکنون رضایت بخش نبوده است. چالش واقعی پیش روی مدیران کشور، تعیین اولویت ها اجرای مدیریت زنجیره تامین سبز برای دستیابی به بهترین مزیت ممکن در اجرای مدیریت زنجیره تامین سبز در صنایع لبنی کشور است. در این مقاله به تاثیر فشارهای بیرونی و انگیزش درونی بر عملکرد شرکت با توجه به نقش پذیرش مدیریت زنجیره تامین سبز در صنایع لبنی پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش شرکت های تولیدی صنایع لبنی در کشور ایران است که 82 نفر از مدیران به عنوان نمایندگان شرکت ها مورد تحلیل قرار گرفتند . روش نمونه گیری غیر احتمالی و در دسترس و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد فشار های بازار و تامین کنندگان در پذیرش مدیریت زنجیره تامین سبز در صنایع لبنی تاثیر گذار است. علاوه بر این مشخص شد پذیرش مدیریت زنجیره تامین سبز در صنایع لبنی بر عملکرد محیطی ، عملیاتی و اقتصادی تاثیر گذار است. در حالی که تاثیر فشارهای کنترل کننده در پذیرش مدیریت زنجیره تامین سبز در صنایع لبنی تایید نشد. نتایج تحقیق تعهد مدیریتی و نقش اصلی تامین کنندگان در اتخاذ موفقیت آمیز مدیریت زنجیره تامین سبز را برجسته می کند.

    کلیدواژگان: عملکرد شرکت، فشارهای بیرونی، انگیزش درونی، مدیریت زنجیره تامین سبز، شرکت های لبنی
  • محمدمهدی حاجیان، عاطقه تکلیف، حامد سلطانی نژاد صفحات 75-96

    موضوع قیمت گذاری در بازار نفت به تبع تحولات این بازار در گذر زمان، دستخوش تغییراتی شده است. امروزه، موسسات گزارش دهنده قیمت (PRA) به نهادهای خصوصی که اقدام به انتشار اطلاعات و به ویژه قیمت در بازار جهانی نفت می کنند، نقش مهمی در تعیین قیمت نفت در بازارهای فیزیکی و کاغذی دارند. نگرانی از فعالیت این موسسات، موجب شکل گیری نهادهای ناظر بر این موسسات شده است. با این حال، همچنان این سوال مطرح است که الگوی مناسب برای تعامل موسسات گزارش دهنده قیمت و نهادهای ناظر به نحوی که نتیجه آن کارایی بیشتر مکانیزم قیمت گذاری نفت باشد چیست؟ هدف پژوهش حاضر، آن است که ضمن مرور مبانی نظری فعالیت موسسات گزارش دهنده قیمت و نهادهای ناظر، با استفاده از تیوری داده-بنیاد و با بهره گیری از نظرات خبرگان بازارهای جهانی نفت، مدلی را برای ارتباط این بازیگران ارایه دهد. پس از پیاده سازی استراتژی داده بنیاد، 60 مفهوم برساخت سازی شد که این تعداد در 7 مقوله فرعی و 4 مقوله اصلی دسته بندی شد. در مرحله کدگذاری نظری، مدل مفهومی برای ارتباط میان نهادهای ناظر و موسسات گزارش دهنده قیمت ارایه شد.

    کلیدواژگان: موسسات گزارش دهنده قیمت، نهادهای ناظر، قیمت گذاری نفت، تئوری داده-بنیاد
  • جابر کریمی جشنی، امیرحسین محمدداودی، لطف الله عباسی سروک صفحات 189-194

    چکیده این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد معماری سازمانی در سازمان امور مالیاتی کشور انجام شد. روش پژوهش کیفی بود و شرکت کنندگان آن را صاحبنظران و افراد خبره در حوزه حوزه اقتصادی و دانشگاهی تشکیل دادند که به روش نمونه گیری هدفمند از نوع قضاوتی انتخاب شدند. حجم نمونه از طریق اشباع نظری 17 نفر بود. ابزار اندازه گیری مصاحبه بود که روایی و پایایی آن با روش مثلث سازی و پایایی از طریق کاپای کوهن تایید شد (561/0=k). تجزیه و تحلیل داده ها از طریق کدگذاری باز و محوری و انتخابی) صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که ابعاد معماری سازمانی در سازمان امور مالیاتی کشور عبارتند از: 1- بعد جنبه های سازمانی. 2- بعد بلوغ منابع انسانی. 3- بعد حاکمیت فناوری اطلاعات. 4- بعد حمایت هیت مدیره ای متعهد.

    کلیدواژگان: معماری سازمانی، سازمان امور مالیاتی کشور
  • حمیدرضا وزیری گهر، جواد اخلاقی صفحات 195-220

    در این پژوهش به منظور ارزیابی ریسک اکتشاف و توسعه میادین نفت و گاز که از آن به عنوان یکی از مهم‎ ‎ترین ‏پارامترهای تعیین کننده در توسعه‎ ‎ی اقتصادی کشورهای نفت‎ ‎خیز یاد می‎ ‎شود، یک سیستم خبره با استفاده از رویکرد ‏سیستم استنتاج فازی طراحی گردید. در ابتدا ورودی‎ ‎های سیستم که در واقع شاخص‎ ‎های ارزیابی ریسک اکتشاف و ‏توسعه میادین نفت و گاز هستند، استخراج شدند. در ادامه پایگاه دانش سیستم که مهم‎ ‎ترین بخش آن تلقی می‎ ‎شود به ‏صورت قواعد اگر- آنگاه و مبتنی بر نظرات خبرگان بخش بالادستی صنعت نفت تشکیل شده است. برای این کار، در دو ‏مرحله مبتنی بر نظرسنجی از خبرگان، درجه صحت سیستم سنجیده شده است. بر اساس طیف لیکرت و ارایه پرسشنامه ‏به خبرگان، آزمون آماری تی استیودنت انجام و از میان 48 شاخص تعریف شده، تعداد 42 شاخص بعنوان شاخص ‏نهایی برگزیده شدند. در مرحله بعدی، اعتبارسنجی داده‎ ‎های مربوط به یک میدان نفتی در جنوب کشور در اختیار ‏خبرگان صنعت نفت قرار گرفت و از ایشان خواسته شد بر اساس این ورودی‎ ‎ها، خروجی سیستم یعنی ریسک اکتشاف و ‏توسعه میادین نفت و گاز را ارزیابی و پیش‎ ‎بینی نمایند. در نهایت نظرات خبرگان با خروجی حاصل از سیستم خبره ‏مقایسه شده و بر اساس معیار میانگین مجذورات خطا‎ (MSE) ‎و اختلاف ناچیز بین میانگین نظر خبرگان و خروجی ‏سیستم، مشخص گردید سیستم خبره طراحی شده از دقت و اعتبار کافی برای مطالعات آتی برخوردار است.‏

    کلیدواژگان: سیستم های خبره، ریسک اکتشاف و توسعه، میادین نفت و گاز
|
  • Mohammad Montazeri, Mohammadreza Solhjou Pages 1-20

    Public trust in government todays faces serious and increasing challenges which have doubled the necessity of trying to influence its future trend. This study has been done with foresight approach and aims to identify strategic factors affecting the future of public trust in Islamic Republic of Iran on the horizon 2045. This research in terms of nature is descriptive-analytical and methodologically is based on mixed approach (qualitative-quantitative). Therefore, after conducting library studies and literature review and interviews with experts, a list of effective factors of public trust in Islamic Republic of Iran by using Delphi method was found and then these factors were minimized from 58 to 15 items. Then, by using structural analysis and the Cross-Impact Matrix was designed and by forming a panel consisting 11 experts and gathering their opinions about these factors, necessary data were entered into the matrix. By analyzing collected data, the influence of each factor was evaluated in MICMAC software. According to the results of this research, five factors including "combating corruption", "transparency", "not preferring of individual interests on public interest", "realization of social justice", and "honesty and integrity of the authorities" were identified as strategic effective factors on the future of public trust in Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Trust in government, Futures studies, Structural analysis, .Cross-Impact Matrix
  • Khadijeh Moghaddar, mirzahasan hoseini, Shahryar Mahmoudi, MohammadTaghi Amini Pages 3-26
    Objective

    The research is to broaden the knowledge about the relationship between management control systems and the organization’s strategies in order to design more effective control systems. Since in the current study, the strategy conceptualization is formed in the organizational capabilities’ level –not in the level of strategic choices- the main purpose of the research is to identify suitable control systems for dynamic capabilities development.

    Methodology

    Regarding to the main purpose of the study, positivist paradigm, in general, and the contingent approach, in particular, are used and the cross-sectional survey research strategy is developed to examine the relationship between strategy and control system.

    Findings

    The results showed that in dynamic environments, the relational control systems have a positive relationship with organizational dynamic capabilities, organizational capabilities and organizational performance. Moreover, the dynamic tension resulting from simultaneously and equally diagnostic and interactive usage of control systems in dynamic environments has a significant positive relationship with organizational dynamic capabilities, organizational capabilities and organizational performance. Additionally, control system via dynamic capabilities has an effect on formation and development of organizational capabilities and the system could modify the organizational performance through the processes of dynamic capabilities and organizational capabilities development

    Keywords: Management Control System, Organizational Capabilities, Dynamic Capabilities, Organizational Performance, Medicine Cooperates
  • nahid saravi-moghadam, Alireza Aliahmadi Pages 27-48

    Organizations are always seeking competitive advantage in order to compete and to continue to grow. The innovation and diffusion of innovation culture is one of the most important ways to achieve it. In present research, we have attempted to model and explain the direct effect and indirect effects of factors influencing innovation culture, organizational ambidexterity and gaining competitive advantage.

    Methodology

    The present study is a developmental and, in terms of approach, a mixture of both qualitative and quantitative. The data gathering tool was interviewed by experts and a questionnaire. Data analysis is a structural equation modeling technique using Spss and Smartpls software. The number of collected questionnaires was 140, which was collected from the managers of the dairy industry of Mazandaran province by stratified random sampling.

    Conclusion

    The results show that there is a positive and significant effect between the variables of supportive mechanism, leadership, technology, potential absorption capacity, organizational ambidexterity and strategy, on innovation culture. The results also show the positive and significant impact of innovation culture on organizational Ambidexterity, gaining sustainable competitive advantage and implementing innovation. The potential absorption potential has a positive and significant effect on organizational ambidexterity, and also potential absorption capacity through technology and organizational change has a positive and significant effect on organizational Ambidexterity. The organizational change has a positive and significant effect on organizational ambidexterity both directly and through technology.

    Keywords: innovation culture, gaining competitive advantage, Organizational ambidexterity, structural equation modeling
  • Mohsen Rezaei, Alireza Aliahmadi, mirzahasan hoseini, Mohammadtaghi Amini Pages 49-62

    Strategic alignment of digital marketing activities with the grand corporate strategies is a necessary for new marketing. Increasing development of this type of marketing highlights the necessity for this alignment and synergy. This study aims to identify the factors of e-marketing of commercial organizations that strengthen this type of alignment. The statistical population of this study includes Iranian companies which are active in the field of digital marketing and have received the Enemad. The number of samples was determined via a random sampling method and using the Morgan table as 384 samples. The research data were collected through questionnaires that were provided to managers and e-marketing and planning experts in these companies by e-mail and Google Form. Questionnaire items were designed in two sections: the first one examined the alignment factors in the company, and the second one surveyed the results of its performance through a balanced scorecard. Replied questionnaire analysis was performed using SPSS and Lisrel software. The research method in this study is quantitative and survey. Using the SEM method, a conceptual model for e-marketing alignment and grand strategies of commercial organizations has presented. Performance measurement of organizations that have used alignment factors with the balanced scorecard method in 73% of cases shows better results than other organization.

    Keywords: Alignment, Balanced Score card, Electronic Marketing, Information Technology, Strategy
  • MohamadTaghi Taghavi fard, AMIRMOHAMMAD KHANI Pages 50-72

    Despite the interest of prospective managers and researchers, the implementation of green supply chain management in the country's dairy industry has not been satisfactory. The real challenge for the country's managers is to prioritize the implementation of green supply chain management to achieve the best possible advantage in the implementation of green supply chain management in the country's dairy industry. In this paper, the effect of external pressures and internal motivation on the company's performance with respect to the role of acceptance of green supply chain management in the dairy industry. The statistical population of the study is dairy companies in Iran in which 82 managers of the company were analyzed as a sample. The non-probability and available sampling method and data collection tool was a questionnaire. Structural equation modeling and SmartPLS software were used to analyze the data. The research findings show that market pressures and suppliers are effective in accepting green supply chain management in the dairy industry. In addition, it was found that the adoption of green supply chain management in the dairy industry has an impact on environmental, operational and economic performance. However, the effect of controlling pressures on the acceptance of green supply chain management in the dairy industry was not confirmed. The research results highlight the managerial commitment and the key role of suppliers in the successful adoption of green supply chain management

    Keywords: company&#39, s performance, external pressures, internal motivation, Green supply chain management, dairy industry
  • Atefeh Taklif, Hamed Soltaninejad Pages 75-96

    The subject of pricing in the oil market has undergone changes as the market evolves over time. Today, PRA reporting to private institutions that disseminate information, and especially prices in the world oil market, play an important role in determining the price of oil in the physical and paper markets. Concerns over the activities of these institutions have led to the formation of oversight bodies. However, the question remains as to what is the appropriate model for the interaction of price reporting institutions and supervisory bodies in a way that results in a more efficient oil pricing mechanism. The purpose of the present study is to review the theoretical foundations of the activities of price reporting institutions and supervisory institutions, using a data-base theory and using the opinions of experts in global oil markets, to provide a model for the relationship of these actors. Following the implementation of the foundation's data strategy, 60 concepts were constructed, categorized into 7 sub-categories and 4 main ones. At the theoretical coding stage, a conceptual model was developed for the relationship between supervisory bodies and price reporting institutions.

    Keywords: Price reporting institutions, supervisory bodies, oil pricing, data-based theory
  • jaber karimi jashni, amirhossien mohammaddavoudi, lotfollah abbasi sorouk Pages 189-194

     This study was conducted to identify the dimensions of organizational architecture in the Tax Affairs Organization. The research method was qualitative and its participants were experts and experts in the field of economics and academia who were selected by purposive sampling method. The sample size through theoretical saturation was 17 people. It was an interview measurement tool whose validity and reliability were confirmed by triangulation method and reliability by Kappa Cohen (k = 0.561). Data analysis was performed through open, axial and selective coding. The results showed that the dimensions of organizational architecture in the Tax Affairs Organization are: 1- Dimensions of organizational aspects. 2- Maturity dimension of human resources. 3- The dimension of information technology governance. 4- The dimension of the support of the committed board of directors.

    Keywords: Organizational Architecture, Tax Administration
  • Hamidreza Vazirigohar, Javad Akhlaghi Pages 195-220

    In order to assess the risk of exploration and development of oil and gas fields, which is mentioned as one of the ‎most important determining parameters in the economic development of oil- countries, an expert system using ‎the inference fuzzy system approach was designed. First, the system inputs, which are in fact the characteristics ‎of risk assessment for the exploration and development of oil and gas fields, were extracted. In continuation, ‎the knowledge base of the system, the most important part of which is considered to be in the form of if-then ‎rules and based on the opinions of experts in the upstream part of the oil industry. To do this, the degree of ‎system accuracy is measured in two stages based on expert comments. Based on the Likert scale and presenting ‎a questionnaire to the experts, Student's t-test was performed and out of 48 defined indicators, 42 indicators ‎were selected as the final index. In the next step, the data validation of an oil field in the south of the country ‎was provided to the oil industry experts and they were asked to evaluate the output of the system‏.‏‎ Finally, the ‎opinions of experts were compared with the output of the expert system and based on the criterion of mean ‎square error (MSE) and a small difference between the average opinion of experts and the output of the system, ‎it was determined that the designed expert system has sufficient accuracy and validity for future studies.‎

    Keywords: Expert Systems, Exploration, Development Risk, Oil, Gas Fields