فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 44 (آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • میرابراهیم صدیق صفحات 1-21
  • سید مهدی فتاحی صفحات 23-52

    تحقیق حاضر با هدف کشف و بیان مضامین سیاسی در دیدگاه عارفانه مولوی و تبیین انسان شناسی خاص او و با ذکر این سوال که آیا مولوی در مضامین سیاسی بینشی دارد که به عنوان اندیشه سیاسی اسلام قابل ارایه باشد؟ و با فرض اینکه مولوی درباره مفاهیم سیاسی دارای بینشی است که بعنوان اندیشه سیاسی اسلام قابل ارایه است، با روش تحقیق تحلیلی تاریخی به بررسی آثار مختلف مولانا جلال الدین محمد بلخی می پردازد. نتایج نشان می دهد که در خلال مضامین عارفانه آثار مختلف مولانا، اندیشه های سیاسی وجود دارد که به دلیل ارتباط عمیق این متفکر بزرگ با منابع اندیشه اسلامی، مفاهیم یافت شده بعنوان اندیشه سیاسی مولوی، قابل طرح در حوزه اندیشه های سیاسی اسلام و ایران است. این مفاهیم عبارتند از: عدالت، آزادی، حکومت و فرمانروایی، رهبری. همچنین شواهدی مبنی بر انسان شناسی سیاسی مولوی در نظریه جامع وی درباره انسان کامل وجود دارد. این تحقیق در روند خود به مطالعه و مقایسه ارتباط نظری حوزه های عرفان و سیاست، مفاهیم رایج در اندیشه سیاسی متفکران این حوزه، ارتباط مولوی با منابع مختلف اندیشه اسلامی و فیلسوفان سیاسی سلف خود و نیز دیدگاه پلورالیستی و فرامذهبی و روش هرمنوتیکی شناخت در عرفان مولوی پرداخته است.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، سیاست، دیدگاه، انسان سیاسی، قدرت
  • داوود احمدزاده، کیهان برزگر*، حمید احمدی، سید اسدالله اطهری مریان صفحات 53-74

    ایران و عربستان در منطقه خاورمیانه برای تبدیل شدن به هژمون منطقه ای با یگدیگر رقابت داشته اند. عربستان راهبرد ایتلاف را درحوزه سیاست خارجی در مقابل ایران پیش گرفته است. لذا پرسش اصلی مقاله حاضر این است که ایتلاف سازی منطقه ای عربستان چه تاثیری بر امنیت ملی ایران داشته است؟ فرضیه نیز بدین شکل تدوین یافته است تشکیل ایتلاف سازی و تهاجم به یمن از سوی عربستان سعودی می تواند به تحدید نفوذ منطقه ای ایران بیانجامد. برای ارزیابی فرضیه از نظریه موازنه تهدید استفن والت استفاده می شود. روش تحقیق تحلیلی و توصیفی است. در نتیجه راهبرد ایران برای برون رفت از بحران، اتخاذ رویکرد دووجهی در قالب تقویت قدرت بازدارندگی و بکارگیری قدرت نرم درحوزه دیپلماسی می باشد.

    کلیدواژگان: ایران، عربستان سعودی، ائتلاف سازی، سیاست خارجی، امنیت ملی
  • اسماعیل بیات، محمدمهدی مجاهدی*، علیرضا ازغندی، ابوالقاسم طاهری صفحات 75-97

    انقلاب کمونیستی روسیه در سال 1917 به رهبری لنین و انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 به رهبری امام خمینی به ثمر نشستند و مانند اکثر انقلاب ها، صدور انقلاب در دستور کار رهبران آنها قرار گرفت. این انقلاب ها، با توجه به مبناهای متفاوت درونی و شرایط بیرونی که پیش رو داشتند، متفاوت بودند. برای درک ریشه های این تفاوت ها از نظریه سازه انگاری که هم به معانی، انگاره ها، قواعد، هنجارها و رویه ها به عنوان عوامل فکری و هم به عوامل مادی تکوین پدیده ها توجه می کند، بهره می بریم. از دیدگاهی سازه انگارانه تفاوت های سیاست خارجی کشورها، عمدتا ناشی از نقش عوامل درونی در تعیین این سیاست ها است. با در نظر گرفتن این دیدگاه، ژیوپلیتیک و ایدیولوژی در کنار عوامل فرهنگی، هویتی از عوامل موثر در تفاوت های صدور دو انقلاب هستند. در نهایت با بررسی عوامل موثر بر سیاستهای صدور انقلاب اسلامی ایران و انقلاب کمونیستی روسیه در می یابیم که ایدیو- ژیوپلیتیک به تفاوت های صدور این دو انقلاب معنای ویژه ای می بخشد.

    کلیدواژگان: ایران، روسیه، صدور انقلاب، ایدئو-ژئوپلیتیک، سازه انگاری
  • فرهاد خانه کشی، رضا جلالی*، حمید ناطق نوری، عبدالحسین الله کرم صفحات 99-115

    تغییرات جمعیتی در جمهوری اسلامی ایران ناشی از عوامل مهم جمعیت شناسی همچون باروری، مرگ ومیر و مهاجرت است، که تحت تاثیر عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی زمینه ساز چالش های می شوند که امنیت ملی کشور را تهدید می کند. با این فرض، این مقاله در مقام پاسخ به این مساله اساسی است که، تغییرات جمعیتی در جمهوری اسلامی ایران چه تاثیری بر امنیت ملی کشور دارد؟ اطلاعات این تحقیق از دو روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، کارشناسان و متخصصین حوزه امنیت در کشور است. برای تعیین حجم نمونه از روش نمونه گیری هدفمند به تعداد 63 نفر از کارشناسان حوزه امنیت استفاده شد. یافته های حاصل از پرسشنامه با روش آماری، آمارهای توصیفی آزمون میانگین و آزمون نسبت، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که، آسیب پذیری امنیت ملی در برابر چالش های سیاسی و امنیتی ناشی از تغییرات باروری در اولویت نخست تهدیدات قرار دارد.

    کلیدواژگان: تغییرات جمعیتی، امنیت ملی، گذار باروری، چالش های جمعیتی
  • مهناز سادات الهامی، محمدرضا دهشیری*، محمدرضا قائدی صفحات 117-137

    خاورمیانه یکی از استراتژیک ترین مناطق جهان است که در سیاست خارجه و راهبردی امریکا از جایگاه بسیار حساسی برخوردار است. وجود نفت و امنیت اسراییل که متحد استراتژیک امریکا در منطقه است باعث گردیده که امریکا به دخالت بنیانی در این منطقه دست بزند. در دوره اوباما به مانند تمامی ریاست جمهوری های قبلی امریکا خود را موظف به تامین امنیت اسراییل می دانست. این مقاله بر بنیان نظریه آشوب، خواهان بررسی نقش سیاست حمایتی امریکا در دوره اوباما نسبت به اسراییل است. سیاست حمایت گرایانه امریکا از اسراییل در خاورمیانه در عهد ریاست جمهوری اوباما چگونه بود؟ به نظر می رسد که راهبرد امریکا در راستای حفظ و تقویت برتری کیفی و کمی نظامی- اقتصادی- سیاسی اسراییل از رهگذر امنیتی سازی منطقه است. بررسی راهبرد ایالات متحده آمریکا در برابر اسراییل در منطقه خاورمیانه است.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، نظریه آشوب، اوباما، اسرائیل
  • پروین کوثری، قاسم ترابی*، محمدعلی قاسمی صفحات 139-161

    ماهیت مردم سالار بسیاری از رژیم های سیاسی و حساسیت نسبت به فرایندهای دموکراتیک در رویارویی با پوپولیسم از یک سو و اهمیت یافتن شاخص های دموکراسی در پیشرفت و توسعه و ماهیت رژیم های سیاسی کشورها از دیگر سو، مسایل مربوط به آن و ابعاد راهبردی آن را در کانون توجه علمی قرار داده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف واکاوی مفهوم پوپولیسم و راهکارهای آن در تقابل با دموکراسی با استفاده از روش های کتابخانه ای و مقایسه ای، عملکرد دموکراسی و پوپولیسم در عصر جهانی شدن را مورد بررسی قرار داده و آنگاه با ذکر برخی از مهمترین شاخص های دموکراسی، واکنش پوپولیسم در قبال آنها را بررسی می کند. نتایج مبتنی بر فرضیه پژوهش حاکی از آن است که پوپولیسم با برخورداری از ابزارهایی چون رهبری کاریزماتیک و خودکامه، دموکراسی مستقیم، تیوری توطیه و اساطیر هویت بخش به تقابل با دموکراسی می پردازد. از این رو شناخت ابزارهای کنش پوپولیسم که ضروری به نظر می رسد، نیز صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: دموکراسی، پوپولیسم، جهانی شدن، رسانه، توده، سبک زندگی
  • حبیب الله جمشیدی، حجت مهکویی*، مهناز گودرزی، مهدی مومنی صفحات 163-182

    آسیای مرکزی تنها منطقه ای از جهان است که 4 قدرت هسته ای (روسیه، چین، هند و پاکستان) را به هم متصل می کند. کشورهای این منطقه محصور در خشکی هستند. در این زیرسیستم منطقه ای به جز کشورهای آسیای مرکزی، قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای به رقابت برای تامین منافع خود مشغول هستند. پرسش اصلی مطرح شده این است که منافع ملی ایران از چالش های موجود در منطقه آسیای مرکزی چگونه تاثیر می پذیرد؟ انگاره حاصل این پاسخ را می دهد که منافع ملی ایران از چالش هایی که در منطقه آسیای مرکزی وجود دارد، تاثیر می پذیرد. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع اسنادی و سایت های اینترنتی به دنبال بررسی این هدف است که تاثیرپذیری منافع ملی ایران از چالش های موجود در این منطقه چگونه است. نتایج نشان می دهند که با توجه به نقش این منطقه و حضور ابرقدرتها در آن، منافع ملی ایران از چالش هایی که در منطقه آسیای مرکزی وجود دارد، تاثیر می پذیرد.

    کلیدواژگان: منافع ملی، ایران، آسیای مرکزی، تاثیرپذیری، چالشها
  • مهدی خسروی، علی اکبر امینی* صفحات 183-202

    تاکنون تقسیم بند ی های گوناگونی برای طنز قایل شده اند، اما بحث نقش گرایش های مفهومی طنز در مطبوعات سیاسی چندان مورد توجه پژوهشگران واقع نشده است. مقصود از گرایش های مفهومی طنز، مفاهیمی هستند که به واسطه آن و در قالب چهار رویکرد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، پیامی در جهت آگاهی به مخاطب ارایه می شود. در پاسخ به سوال این پژوهش «درون مایه مفاهیم طنز در مطبوعات سیاسی دوره پهلوی دوم چیست؟ و طنز چگونه با جریانات تاریخی، سیاسی و اجتماعی پیوند می یابد؟» این پژوهش کوشیده است، با چشم انداز نظری تحلیل گفتمان و با استفاده از روش نورمن فرکلاف، نشان دهد که چگونه مفاهیم طنز مطبوعاتی پیش از انقلاب با بازنمایی نارضایتی های سیاسی و اجتماعی گفتمان مسط قدرت در دوره پهلوی دوم را به چالش می کشد. نتایج بدست آمده با این روش گویای این امر است که؛ طنز یکی از عناصر کارکردی موثر در بیان خواست جامعه به دولت می باشد.

    کلیدواژگان: طنز، گفتمان، پهلوی دوم، توفیق
  • فریده نجاری، مرتضی محمودی*، احمد بخشایشی اردستانی، علی اصغر زرگر صفحات 203-219

    در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی احزاب و گروه های سیاسی به انحاء مختلف کوشیدند در روند تدوین و تصویب قانون اساسی نقش ایفا کنند و خواست ها و انتظارات سیاسی- فکری خود را در متن و محتوای قانون اساسی بگنجانند. لذا قانون اساسی و مباحث پیرامون آن به مهمترین کانون منازعه گفتمان های دخیل در انقلاب تبدیل شد. بر همین اساس کاوش در نحوه تاثیرگذاری مبانی فکری و ایدیولوژی احزاب و گروه های سیاسی دخیل در ساختار قدرت (با تاکید بر نهضت آزادی) در روند تدوین و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی پرسش اصلی این تحقیق را رقم می زند نتایج بررسی های صورت گرفته نشان می دهد تفاوت در مبانی فکری و ایدیولوژی احزاب و گروه های سیاسی دخیل در قدرت از مهم ترین عوامل تاثیرگذار درمنازعات گفتانی در روند تدوین و تصویب قانون اساسی بوده است. در این مقاله از روش کتابخانه ای برای گردآوری اطلاعات و از روش تحلیلی و توصیفی نیز برای ارزیابی داده ها استفاده شده است.

    کلیدواژگان: مبانی فکری، ایدئولوژی، ساختار قدرت، قانون اساسی، نهضت آزادی
  • علیمردان عظیمی فشی، سید محمد قاری سید فاطمی*، صابر نیاورانی، علی اکبر گرجی صفحات 221-232

    صنعت خودروسازی به عنوان یکی از صنایع پایه و بزرگ که دولتها سرمایه گذاری های عمده خود را بر آن پایه قرار می دهند به طور سنتی شناخته می شود. با این حال، این صنعت به دلایل مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی همواره مورد نظر سرمایه گذاران بخش خصوصی نیز قرار داشته است. در این بین، تقابل بین اصل مداخله دولت در بخش خودروسازی با اصل آزاد سازی تجاری و اقتصادی که در سازمان تجارت جهانی و سایر ارکانی که مبتنی بر سیستم برتن وودز ایجاد شده اند، مطرح می گردد. بر مبنای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و برنامه های توسعه جمهوری اسلامی ایران، حرکت اقتصاد و تجارت جمهوری اسلامی ایران نیز به سمت آزادسازی تجاری، حداقل در بعد قانونی بوده هرچند که عمدتا مداخله دولت است تا آزادسازی تجاری. سوال اصلی در تحقیق حاضر آن است که از منظر حقوق شهروندی، چه مولفه هایی در زمینه مداخله دولت در بخش خودروسازی بایستی مطرح شود؟ نتیجه تحقیق حاضر بدین صورت است که اصولی مانند اصل کرامت انسانی، اصل حاکمیت قانون، اصل منع تبعیض و... بایستی در زمینه مداخله دولت در بخش خودروسازی مورد تبعیت قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، حقوق بشر، حقوق شهروندی، مداخله دولت
  • داود قربانی، حسن عیوض زاده*، مالک ذوالقدر، مهدی خوش خطی صفحات 233-252

    جان رالز، فیلسوف عدالت دوران معاصر، اندیشه سیاسی خود را حول محور عدالت بیان نموده است. رالز در کتاب لیبرالیسم سیاسی جامعه ای عادل را به تصویر می کشد که بر اساس اصول دموکراتیک اداره می شود. سوال و هدف محوری این پژوهش تاثیرگذاری و ارتباط نظریه صلح دموکراتیک جان رالز و اتحادیه اروپا است. پایه صلح دموکراتیک مد نظر رالز، اتحادیه اروپا به عنوان یک مصداق مورد آزمون قرار می دهد. در این راستا با بررسی دقیق ارکان و مبانی نظریه رالز از سویی و ارزیابی روند شکل گیری اتحادیه اروپا از آغاز همگرایی تاکنون از سویی دیگر، می توان وحدت در اتحادیه اروپا را به عنوان مصداقی از تحقق نظریه صلح دموکراتیک جان رالز دانست. چنانکه می توان به وجود تعدد و تکثر عقاید، پذیرش اصل تساهل، معقول بودن اعضای اتحادیه، پذیرش اصل مرجعیت خرد عمومی و تعهد اعضای اتحادیه به ثبات اتحادیه و قوانین موضوعه ی آن اشاره کرد.

    کلیدواژگان: صلح دموکراتیک، جان رالز، لیبرالیسم سیاسی، اتحادیه اروپا
  • علی رضایی، طهماسب مظاهری*، مجید توسلی رکن آبادی صفحات 253-269

    در این پژوهش رابطه بین استقلال بانک مرکزی و شاخص های حکمرانی خوب با استفاده از روش تحلیل هم بستگی کانونی و ضریب همبستگی طی دوره زمانی 1381 تا 1394 مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق از شاخص راهنمای ریسک بین المللی کشورها (ICRG) به عنوان شاخص حکمرانی خوب به کار برده شده است که شامل رتبه بندی 22 متغیر در سه زیر گروه مختلف ریسک سیاسی، ریسک مالی و ریسک اقتصادی بوده و از شاخص متیو (2006) به عنوان شاخص استقلال بانک مرکزی استفاده شده است. این شاخص استقلال بانک مرکزی را در سه حوزه استقلال سیاست پولی، استقلال سیاسی و استقلال مالی مورد بررسی قرار داده است. یافته های پژوهش نشان داد استقلال بانک مرکزی رابطه معنی دار با حکمرانی خوب دارد به گونه ای که افزایش در استقلال سیاست پولی، استقلال سیاسی و استقلال مالی موجب کاهش در ریسک سیاسی، مالی و اقتصادی می گردد.

    کلیدواژگان: استقلال بانک مرکزی، حکمرانی خوب، ریسک سیاسی، ریسک اقتصادی، ریسک مالی
  • سید عباس طباطبائی، عارف برخورداری*، صادق زیبا کلام مفرد صفحات 271-287

    گذار سیاسی در عین ریشه دار بودن در فرهنگ باستان، مفهومی است که در عصر مدرنیته اهمیت بسیاری یافته است. گذار نظام های سیاسی در قالب دموکراسی قابل توجیه است و عاملان آن نیز از تجارب سیاسی تمدن های توسعه یافته بهره می برند. اهمیت گذار در نجات جامعه ای می باشد که از نظام سیاسی حاکم کارکرد مطلوب را در نیافته است. نظریه گذار از نظام سیاسی ریاستی به پارلمانی نیز جویای مسیله پیش گفته است. در واقع تشریح گذار در نظام سیاسی ایران مستلزم درک عدم کارایی مطلوب یک سیستم در مقابل سیستمی است که هنوز در جمهوری اسلامی به طور کامل تجربه نشده است. لذا ما در این تحقیق گذار از سیستم ریاستی به سیستم پارلمانیسم را مورد بررسی قرار دادیم تا با تحلیل نظری های سیاسی گذار و سنجش تیوری گذار به پارلمانیسم، امکان پذیری این امر را تشریح نماییم. مسیله اصلی ما نیز این بوده است که چگونه می توان گذار از نظام سیاسی حال حاضر ایران به پارلمانیسم را تجربه کرد.. نتیجه بر ریزش قدرت از اشخاص و تقسیم قدرت بین گروه های سیاسی و احزاب استوار می باشد که تنها در این صورت امکان گذار وجود دارد. روش تحقیق کتابخانه ای بوده و به صورت توصیفی – تحلیلی انجام می گیرد .

    کلیدواژگان: دموکراسی، گذار، نظام سیاسی، نظام پارلمانی، نظام ریاستی
  • انسیه صالحی، رضا اکبری نوری*، حسن آب نیکی، مهدی مطهرنیا صفحات 289-309

    اگرچه روشنفکران برجسته دوره مشروطه معتقد بودند که عقب ماندگی ایران ریشه در دو عامل استبداد سیاسی و تحجر مذهبی دارد. لذا ریشه اصلی آن در اندیشه سیاسی قدیم است. اندیشه سیاسی قدیم ایران نمی تواند لوازم و الزامات دوران جدید را درک کند. لذا ما فقط شبه مدرن شدیم. این تحقیق با توجه به اندیشه سیاسی قدیم که نظام معرفتی خیر بر حق را منجر می شود درصدد پاسخ گویی به این سوال است که آیا مولفه های نظام معرفتی خیر بر حق بر فرایند نوسازی سیاسی در دوران مشروطه و اصلاح طلبی تاثیر گذار بوده اند؟ فرضیه اصلی این است که مولفه نظام معرفتی خیر برحق اگرچه مثبت بوده اما نوسازی را با اختلال مواجهه کرده است. این تحقیق با هدف پاسخ به سوالات فوق و معلوم ساختن تاثیرات نظام معرفتی مبتنی بر تقدم خیر بر حق بر روند نوسازی سیاسی در جامعه ایران به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: نوسازی سیاسی، نظام معرفتی، مشروطه، اصلاحات، خیر، حق
  • فرید سعیدی، مهدی ذاکریان امیری*، مجید توسلی رکن آبادی صفحات 311-334

    در یک دهه اخیر شاهد ظهور رویه فکری بوده ایم که برپایه حقوق معلولان قوام گرفته است. فرایند شکل گیری قوانین هدایتی، حمایتی و نحوه نظارت بر اجرای حقوق شهروندان معلول از دغدغه ها، الزامات حقوقی بشمار می رود. برای نخستین بار بررسی مفاد قانون جامع در پرتو اسناد بین المللی حقوق معلولان مقدمه ای است بر ادغام اجتماعی توان خواهان، با هدف تفسیر قاعده معلول به عنوان عامل فعل زیان دیده در متون حقوقی برشمرد. این موضوع در چارچوب مطرح کردن نظریه توان افتراقی با تاکید بر معلول شهروندی موثر برپایه تشریح محدودیت های مضاعفیست که می تواند با بهره گیری از ایده بستر سازی قاعده مند فضای مجازی برای جامعه هدف درنظر گرفت و نقطه عطفی در جریان شناسی ناتوانی در ایران بشمار می رود. روش تحقیق حاضر با توجه به ضرورت عناصر پژوهش، توصیفی است که برپایه شالوده شکنی متمرکز شده که بر حق آموزش، حق شرکت در حیات فرهنگی جامعه و حق دسترسی به اطلاعات برای افراد دارای ناتوانی مورد تاکید و آسیب شناسی قرار می گیرد و از طریق ارایه سازوکار مطروحه موجب ترمیم قوانین حمایتی و بازجذب ناتوانان در جامعه را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: توانمند سازی، توان خواه، معلول شهروندی موثر، ادغام اجتماعی، محدودیت های مضاعف
  • محمد حسین آبادی، مرضیه افضلی مهر صفحات 335-353

    تحول در حوزه حقوق بین الملل خصوصی با اراده دولتها در ایجاد رویه ای واحد برای تعیین قانون حاکم بر قراردادها و مسیولیت مدنی بیشتر ظاهر شده است. اما با وجود برخورداری حوزه قراردادها و مسیولیت مدنی از رویه ای واحد در عرصه بین الملل، هنوز مشکلاتی در حل تعارض قوانین، خصوصا در شرایط بروز نقض قوانین همزمان در چند کشور، وجود دارد. در حقیقت قواعد سنتی حل تعارض، بر مکانیزم هایی ثابت و استوار است که در قوانین حاکم بر قراردادها و مسیولیت مدنی کارایی ندارد، زیرا عناصر تشکیل دهنده قراردادها و مسیولیت مدنی از ماهیت متغیر برخوردارند. از این رو شاید بتوان با نگاهی به تیوری تحلیل منافع حاکمیتی (عمومی)، کاستی در قواعد سنتی حل تعارض را جبران نمود. این مقاله، در پی دستیابی به یک قاعده حل تعارض، قابلیت اعمال تیوری یاد شده را در حوزه تعارض قوانین حاکم بر مسیولیت مدنی و قراردادها را بررسی و تبیین می کند.

    کلیدواژگان: تحلیل منافع عمومی، حقوق بین الملل خصوصی، تعارض قوانین، قانون حاکم
  • محمدرضا اشتری، حسن پاشازاده*، سلمان ولیزاده صفحات 355-374

    در حقوق ایران قاعده چنین است که هرگاه متعهدی از انجام تعهدات خویش امتناع کند طرف دیگر حق ندارد ابتدا قرارداد را فسخ نماید بلکه باید ابتدا به دادگاه مراجعه نموده الزام متعهد را به اجرا درخواست نمایند و تنها در صورتی که این درخواست توسط دیگری ممکن نباشد می تواند قرارداد را فسخ نماید. از مزایای اجرا عین تعهد در حقوق ایران استفاده از دو ابزار اجرای مستقیم و غیرمستقیم می باشد که خود عاملی برای حفظ ساختار قراردادها و تعهدات طرفینی بوده و مانعی برای تخلف و عهدشکنی می باشد. در کشور انگلستان؛ اولین اولویت جبران خسارت است و در موارد استثنایی اجرای عین تعهد مورد توجه قرار گرفته است. در حقوق انگلیس اجرای عین تعهد به عنوان یک استثنا تلقی می گردد و در موارد خاص پذیرفته شده است. اما فسخ و جبران خسارت در انگلیس اصل اساسی به شمار می آید.

    کلیدواژگان: تعهد، موانع اجرای تعهد، حقوق ایران، حقوق انگلیس
  • شرمینه گل کرم، سید پدرام خندانی* صفحات 375-402

    اطفال و نوجوانان دارای طبعی انعطاف پذیر بوده و قابل اصلاح و تربیت یا درمان هستند چنانکه در هدایت، حمایت و تربیت آنان سهل انگاری گردد به طرف اعتیاد و ارتکاب جرم سوق داده می شوند حمایت کیفری از اطفال یکی از بحث های مهم حقوق کیفری اغلب کشورها می باشد. حمایت کیفری از اطفال اصولا در دو مرحله به عمل می آید که عبارتند از حمایت های کیفری ماهوی از اطفال و حمایت های کیفری شکلی از اطفال. استفاده از قیم جهت اقامه دعوی به ویژه در مواردی که ارتکاب جرم علیه آنها از ناحیه والدین و یا سرپرستان قانونی صورت گرفته است. قابل ذکر است که در جمهوری اسلامی ایران انجمن های غیردولتی از قبیل انجمن حمایت از حقوق کودکان معلول، انجمن حمایت از دختران بی سرپرست، انجمن دفاع از قربانیان خشونت فعالیت دارند که به نحوی می توانند از کودکان حمایت کنند.

    کلیدواژگان: حقوق کیفری، اطفال، شکلی، ماهوی
  • سجاد جان پرور، قدرت احمدیان*، مختار نوری صفحات 403-419

    این مقاله با تکیه بر رویکرد پارادایمی تلاش نموده تا چرایی و شیوه تحول از پارادایم توسعه مدرن را به بحث بگذارد. در شکل گیری چنین تحولی دو دسته عوامل عینی (تحولات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی) و ذهنی (تحولات معرفت شناختی) را می توان موثر دانست. بدین صورت که در نتیجه گذار از اثبات گرایی به عصر پسااثباتگرایی، پارادایم سیاسی از ساختارگرایی و دولت محوری به سمت تکثرگرایی و ضدیت با ساختار دولت حرکت کرده است. چنین وضعیتی را می توان در تحول از پارادایم نوسازی به عنوان پارادایم مسلط به سمت پارادایم نوظهور «پست مدرنیسم» و نظریاتی دیگر مانند «پساتوسعه گرایی» و «توسعه انسانی» مشاهده کرد. نتایج بحث نشانگر آن است که غرب محوری، قدرت محوری، ساختارمحوری، نفی کارگزاری انسان، ضعف اخلاقی در فرایند توسعه مدرن و... از مهمترین موضوعاتی هستند که زمینه های تحول در نظریه های توسعه و ظهور نظریات جدید را فراهم ساخته اند.

    کلیدواژگان: تحول پارادایمی، توسعه، نوسازی، پسامدرنیسم، پساتوسعه گرایی، توسعه انسانی
|
  • MirEbrahim Seddigh Pages 1-21

    Ukraine is the most important player in the geopolitical balance of Eastern Europe. Its size and position in the political map of the region, access to the Black Sea in the south, connection to Central European countries in the West, as well as natural resources, economic, scientific, and technical base, have made this country a key geopolitical actor. Ukraine should be called the confluence of the interests of major regional and supra-regional powers such as Russia, the United States, and the European Union. In fact, the disappearance of Russian influence in the country weakens Russia's European identity, Kyiv’s lack of inclination toward Western economic, political, and security structures will also block US and EU influence in Eastern Europe. Russia has distinct interests from the West and the United States in Ukraine, and each side seeks to take advantage of current developments in the country. This article tries to examine the importance and position of Ukraine in the foreign policy of Russia as well as the Western countries.

    Keywords: Foreign policy, Russia, United States of America, Ukraine crisis
  • Seyed Mahdi Fatahi Pages 23-52

    The present study set out with aiming to explore and express political themes in Rumi's mystical expressions according to his mystical perspective and to elaborate his particular anthropology as well as to ask whether Rumi has insights into political themes that can be presented as Islamic political thought? Assuming that Rumi has insights on political concepts that can be presented as Islamic political thought, this study examines the various works of Jalaluddin Muhammad Balkhi (Rumi) through historical analytical research method. The results show that there are political ideas within the mystical themes of different works of Rumi which due to the deep connection of this great thinker with the sources of Islamic thought, the concepts found as Rumi's political thought can be presented in the field of political thoughts of Islam and Iran. These concepts are: justice, freedom, government and leadership. There are also some evidences about Rumi's political anthropology in his comprehensive theory of the perfect human being. This research studies and compares the theoretical relevance of the fields of mysticism and politics, the relationship of Rumi with various sources of Islamic thought and its predecessor political philosophers, as well as the pluralistic and beyond religious perspective and hermeneutic method of recognizing Rumi's mysticism.

    Keywords: Political Thought, Politics, View Point, Political Man, Power
  • Davood Ahmadzadeh, Kayhan Barzegar, Hamid Ahmadi, Asadollah Athari Pages 53-74

    Iran and Saudi Arabia have always competed in the Middle East to become regional hegemon. Saudi Arabia has recently adopted a coalition strategy in the field of foreign policy against Iran. So the main question of article is how the regional coalition-building of Saudi Arabia has affected on Iran's national security? The main hypothesis is that coalition-building and invasion of Yemen by Saudi Arabia could limit Iran's regional influence. Stephen Walt's theory of 'balance of threat' is used to evaluate the hypothesis as it can explain the reasons behind Saudi Arabia's objectives in coalition-building. The research methodology is analytical and descriptive. So, Iran's strategy for overcoming this situation is to adopt a two-pronged approach in the form of strengthening deterrence and using soft power in the field of diplomacy.

    Keywords: Iran, Saudi Arabia, Coalition, Foreign policy, National Security
  • Esmaeel Bayat, MohammadMahdi Mojahedi, Alireza Azghandi, Abolghasem Taheri Pages 75-97

    The Russian Communist Revolution of 1917 led by Lenin and the Islamic Revolution of Iran in 1979 led by Imam Khomeini came to fruition and like most revolutions, the issuance of revolutions was on the agenda of their leaders. These revolutions were different due to the different internal bases and external conditions that lay ahead. To understand the roots of these differences, we use the theory of constructivism, which considers both meanings, ideas, rules, norms and procedures as intellectual factors and material factors in the development of phenomena. From a constructivist point of view, the differences in the foreign policy of countries are mainly due to the role of internal factors in determining these policies. According to this view, geopolitics and ideology, along with cultural factors, are one of the factors influencing the differences between the two revolutions. By examining the factors influencing the export policies of the Islamic Revolution of Iran and the Russian Communist Revolution, eventually, we find that ideo-geopolitics gives a special meaning to the differences between the export of these two revolutions.

    Keywords: Iran, Russia, Export of Revolution, Constructivism
  • Farhad Khanehkeshi, Reza Jalali, Hamid Nategh Nouri, Abdolhosin Alakaram Pages 99-115

    Demographic changes in Iran result from important demographic factors such as fertility and mortality, which under the influence of social, cultural, economic, and political factors create challenges that threaten the national security of the country. This article is seeking to answer this main question: what is the impact of demographic changes in Iran on the national security of the country? The information of this research has been collected from the library and questionnaire. The statistical population studied is experts and specialists in the field of security in the country. To determine the sample size, a targeted sampling method was used by 63 security experts. The findings of the questionnaire were analyzed by statistical method, descriptive statistics of mean test, and ratio test. The results show that the vulnerability of national security to political and security challenges resulting from reproductive changes is the main threat.

    Keywords: Demographic Change, National Security, Fertility Transition, Demographic Challenges
  • Mahnaz Sadat Elhami, MohammadReza Dehshiri, MohammadReza Ghaedi Pages 117-137

    The Middle East is one of the most strategic regions in the world and has a very sensitive place in US foreign and strategic policy. The existence of oil and the security of Israel, which is a strategic ally of the United States in the region, has led the United States to intervene fundamentally in the region. During the Obama administration like all previous presidents, the United States considered itself responsible for securing Israel. Based on the theory of chaos, this article seeks to examine the role of US supportive policy in the Obama administration toward Israel. What was US supportive policy toward Israel in the Middle East during Obama's presidency?It seems that the US strategy is to maintain and strengthen the qualitative and quantitative military-economic-political superiority of Israel through securitization of the region.

    Keywords: Middle East, Chaos theory, Obama, Israel
  • parvin kosari, ghasem Toraby, MohammadAli Ghasemi Pages 139-161

    The democratic nature of many political regimes and the sensitivity to democratic processes in dealing with populism on the one hand and the importance of democratic indicators in the development of countries and the nature of political regimes on the other hand, have put the issues related to it and its strategic dimensions in the center of scientific attention. Using library and comparison methods, therefore, the present study aims to analyze the concept of populism and its strategies in opposition to democracy and also the function of democracy and populism in the age of globalization and then examines the reaction of populism to them by mentioning some of the most important indicators of democracy. The results based on the research hypothesis indicate that populism confronts democracy with tools such as charismatic and authoritarian leadership, direct democracy, conspiracy theory and identity myths. Hence, the tools of populism that seem necessary have been identified.

    Keywords: democracy, Populism, Globalization, Media, Mass, lifestyle
  • Habibolah Jamshidi, Hojat Mahkouii, Mahnaz Godarzi, Mahdi Momeni Pages 163-182

    Central Asia is the only region in the world that connects the four nuclear powers (Russia, China, India and Pakistan). The countries of this region are among the landlocked countries in terms of geographical location. In this region, regional and supra-regional powers are competing for their own interests. The main question raised in this article is whether the challenges in the Central Asian region affect Iran's national interests? In answer to this question, the main hypothesis is that Iran's national interests are affected by the challenges that exist in the Central Asian region. The main purpose is to analyze the impact of challenges in the region on Iran's national interests. Therefore, this article seeks to investigate this goal with a descriptive-analytical method and using library resources and Internet sites. The results of the research show that due to the role of this region and the presence and competition of superpowers in it, the challenges that have been created in this region have affected the national interests of Iran.

    Keywords: National Interest, Iran, Central Asia, Impact, challenges
  • Mehdi khosravi, AliAkbar Amini Pages 183-202

    So far, there have been various divisions of humor, but the discussion of the role of satirical conceptual tendencies in the political press has not received much attention from researchers. Conceptual tendencies of humor are the concepts through which a message is presented to the audience in the form of four political, economic, social, and cultural approaches. The questions of this research are, “What is the theme of satirical concepts in the political press of the second Pahlavi period?” and “How does humor relate to historical, political, and social currents?” This study seeks, with a theoretical perspective on discourse analysis and using Norman Fairclough’s method, to show how pre-revolutionary press humor concepts challenge the dominant discourse of power in the second Pahlavi period by representing political and social discontent.

    Keywords: humor, Discourse, Pahlavi II, Success
  • Farideh najjari, morteza mahmoudi, Ahmad bakhshayeshi Ardestani, Aliasghar zagar Pages 203-219

    On the eve of the victory of the Islamic Revolution, political parties and groups tried in various ways to play a role in the process of drafting and approving the constitution and to include their political-intellectual demands and expectations in the text and content of the constitution. Therefore, the constitution and the discussions surrounding it became the most important center of the conflict of the discourses involved in the revolution. Accordingly, exploring how the intellectual foundations and ideology of political parties and groups involved in the power structure (with emphasis on the Freedom Movement) influence the process of drafting and approving the constitution of the Islamic Republic is the main question of this research. The results of the studies show that the differences in the ideological foundations and ideology of the political parties and groups involved in power have been one of the most important factors influencing the verbal conflicts in the process of drafting and approving the constitution. In this article, the library method is used to collect information and the analytical and descriptive method is used to evaluate the data.

    Keywords: Intellectual Thoughts, power structure, Ideology, Constitution, Freedom Movement
  • Alimardan Azimi Fashi, Seyed Mohammad Ghari Seyed Fatemi, Saber Niavarani, AliAkbar Gorji Pages 221-232

    The automotive industry has traditionally been recognized as one of the major industries in which governments make their major investments. However, private investors have always been interested in the industry for a variety of economic, social, political, and cultural reasons. In the meantime, the contrast between the principle of government intervention in the automotive sector and the principle of trade and economic liberalization in the World Trade Organization and other pillars based on the Bretton Woods system is raised. According to Article 44 of the Constitution, the general policies of the resistance economy and the development plans of the Islamic Republic of Iran, the movement of the economy and trade of the Islamic Republic of Iran towards trade liberalization is at least legal, although it is mainly government intervention rather than trade liberalization. The main question in the present study is that from the perspective of civil rights, what components should be considered in the field of government intervention in the automotive sector? The findings indicate the principle of human dignity, the principle of the rule of law, the principle of non-discrimination should be followed in the field of government intervention in the automotive sector.

    Keywords: Privatization, Article 44 of the Constitution, Human Rights, Civil Rights, Government Intervention
  • Davood Gorbani, Hassan Ayvaz Zadeh, Malek Zolghader, Mehdi khosh khati Pages 233-252

    John Rawls, the contemporary philosopher of justice, has expressed his political thought on the subject of justice. Rawls's book, Political Liberalism, portrays a just society governed by democratic principles. The central purpose of this research is to assess the impact and relationship of John Rawls's theory of democratic peace with the European Union. Based on Rawls's view of democratic peace, the European Union is being examined as an example. In this regard, by carefully examining the foundations of Rawls's theory and evaluating the process of EU formation since convergence, we consider the unity in the European Union as an example of the realization of John Rawls's theory of democratic peace. Moreover, we study the multiplicity of opinions, the acceptance of the principle of tolerance, the reasonableness of the members of the union, the acceptance of the principle of public wisdom, and the commitment of union members to the union's stability and its subject-matter according to Rawls’s theory.

    Keywords: Democratic Peace, John Rawls, Political Liberalism, European Union
  • Ali Rezaei, Tahmasb Mazaheri, Majid Tavasoli Rokabadi Pages 253-269

    In this study, the relationship between central bank independence and good governance indices was investigated using focal correlation analysis and correlation coefficient over the period 2002-2004. In this study, the International Risk Guidance Index (ICRG) was used as an index of good governance, which included ranking of 22 variables in three different subgroups of political risk, financial risk and economic risk. The MATI index (2006) has been used as an indicator of central bank independence. The index examines central bank independence in the three areas of monetary policy independence, political independence and financial independence. The findings of the study show that central bank independence has a significant relationship with good governance such that increase in monetary policy independence, political independence and financial independence lead to decrease in political, financial and economic risk.

    Keywords: Central Bank Independence, Political Risk, Economic risk, Financial Risk
  • Seyd Abbas Tabatabaie, Aref Barkhordar, Sadegh Ziba Kalam Monfared Pages 271-287

    Political transition which rooted in ancient culture is a concept that has become very important in the age of modernity. The transition of political systems in the form of democracy is justifiable and its perpetrators also benefit from the political experiences of developed civilizations. The transition is important in saving a society that has not functioned properly from the ruling political system. The theory of the transition from a presidential to a parliamentary political system has also raised the issue. In fact, describing transition in the Iranian political system requires understanding the desired inefficiency of a system against a system that has not yet been fully experienced in the Islamic Republic. Therefore, in this study, we examined the transition from the presidential system to the parliamentary system in order to explain the possibility of this by analyzing the political theories of the transition and measuring the theory of the transition to parliamentarism. Our main issue has been how to experience the transition from the current political system of Iran to parliamentarism. The result is based on the loss of power from individuals and the division of power between political groups and parties, which only in this case a transition is possible. The research method is descriptive-analytical.

    Keywords: democracy, transition, Political System, Parliamentary System, Presidential System
  • Ensiyeh Salehi, Reza Akbari Nouri *, Hasan Ab Niki, Mehdi Motahatnia Pages 289-309

    Prominent intellectuals of the constitutional period believed that Iran's backwardness was rooted in two factors: political tyranny and religious petrification. Therefore, its main root is in the old political thought. Old Iranian political thinkers cannot understand the requirements of the new era. So we just became quasi-modern. This study, considering the old political thought that leads to a good epistemological system, seeks to answer the question: Did the components of a good epistemic system influence the process of political modernization during the constitutional and reformist era? Our findings show the component of the epistemic good system, although positive, has hampered modernization. The aim of this study is to answer the above questions and to determine the effects of the epistemological system based on the precedence of good over right on the process of political modernization in Iranian society in a descriptive-analytical method.

    Keywords: Political Modernization, the Epistemological System, The constitution, Reforms
  • Farid Saeedi, Mehdi Zakerian Amiri, Majid Tavasoli Rokanabadi Pages 311-334

    During the last decade, we have witnessed the emergence of a procedural framework that is based on the rules of citizenship rights. The process of legislative formation and monitoring the implementation of the rights of disabled people is considered an obligation and is one of the supportive requirements. The provisions of the Comprehensive Laws about the Disabled People’s Rights was reviewed in the framework of the International Convention. This is a prelude to the social integration of the disabled based on the agent's explanations. This action is considered in the framework of the concept of effective citizenship and is taking advantage of the idea of the standardization of cyberspace for the disabled. Adoption of these laws has happened after the drafting of the Comprehensive Protection of Disabled People’s Acts on February 16, 2004, in the form of international laws such as the Universal Declaration of the Disables in 1975, and the International Convention of the Disable people’s Rights adopted on December 13, 2006, and is a turning point in Streaming Disabilities.

    Keywords: empowerment, Enabling, Effective Citizenship, Social Integration, Double Limits
  • Mohammad Hossein Abadi, Marziyeh Afzali Mehr Pages 335-353

    The change has been further emerged in the field of private international law by the willingness of governments to create a unified procedure for establishing the law governing contracts and civil liability. Despite the scope of contracts and civil liability in the international arena, there are still problems in resolving the conflict of laws, especially in the context of breaches in several countries. In fact, traditional conflict resolution rules are based on fixed mechanisms that do not work in laws governing contracts and civil liability because the constituent elements of contracts and civil liability have a variable nature. Thus, it may be possible to compensate for the deficiencies in traditional conflict resolution rules by looking at the theory of (general) interest analysis. This paper examines and explains the applicability of the aforementioned theory in the area of conflict of laws governing civil liability and contracts, following a conflict resolution rule.

    Keywords: Public Interest Analysis, Private International Law, Conflict of Laws, Governing Law
  • MohmadReza Ashtari, Hasan Pashazadeh, Salman Valizadeh Pages 355-374

    In Iranian law, the rule is that if an obligor refuses to fulfill his obligations, the other party has no right to terminate the contract first, but must first go to court and request the obligor to enforce the obligation, and only if this request is not possible by another. Terminate the contract. One of the benefits of enforcing the same obligation in Iranian law is the use of both direct and indirect enforcement tools, which is itself a factor in maintaining the structure of contracts and bilateral obligations and is a barrier to breach of contract. In the United Kingdom; Compensation is the first priority. In exceptional cases, the performance of the same obligation is considered. In English law, the performance of the same obligation is considered as an exception and is accepted in special cases. But termination and compensation in English is the basic principle Come on.

    Keywords: commitment, Obstacles to Execution of Commitment, Iranian Law, British Law
  • Shermineh Golkaram, Seyed Pedram Khandani Pages 375-402

    Children and adolescents have a flexible nature and can be corrected, educated or treated and if their guidance, support and training are neglected, they will be led to addiction and crime. Criminal protection of children is one of the most important issues in criminal law in most countries. Criminal protection of children is basically done in two stages, which are substantive criminal protection of children and formal criminal protection of children. Using a guardian to sue, especially in cases where parents or legal guardians have committed crimes against them, has been done. It is noteworthy that in the Islamic Republic of Iran, nongovernmental organizations such as the Association for the Protection of Children with Disabilities, the Association for the Protection of Homeless Girls, and the Association for the Protection of Victims of Violence have activities that can somehow support children.

    Keywords: criminal law, Children, Formal, Substantial
  • Sajad Janparvar, Ghodrat Ahmadian, Mokhtar Nori Pages 403-419

    This essay is to discuss on the reason and the ways of shift from paradigm of modern development to some new theories in the realm of development with emphasis on paradigm approach. In line with formation of such a shift, two factors are effective: objective (economic, social and political shifts) and subjective (epistemological shifts). in the way that due to transition from positivism to post- positivism, political paradigm has moved from structuralism and government orientation to pluralism and opposition against government structure. Such a situation can be seen in the transformation from the paradigm of modernization as the dominant paradigm to the emerging paradigm of "postmodernism" and other theories such as "post-developmentalism" and "human development". The results indicate that west orientation, power-orientation, structure-orientation, rejection of human, poor ethical principles in modern development process and so on are among important issues that pave the way for shift in theories of development and emergence of new theories.

    Keywords: Paradigm Shift, Postmodernism, development, Post Developmentalism