فهرست مطالب

فصلنامه سلامت روان کودک
سال دهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن سردبیر
    عباسعلی حسین خانزاده* صفحه 0
  • فرزانه ناظمی، پریسا تجلی*، مجید ابراهیم پور، مهدیه صالحی صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    خودادراکی، قضاوت افراد را در مورد توانایی های خود به منظور دستیابی به یک هدف خاص منعکس می کند؛ بنابراین با توجه به اهمیت این مولفه در تقویت تحول کودکان و همچنین کمبود ابزار معتبر و کافی در کشور ایران برای سنجش خودادراکی کودکان، پژوهش حاضر با هدف اعتبار سنجی و تحلیل عاملی تاییدی نسخه فارسی مقیاس خود ادراکی کودکان (هارتر، 2012) در بین گروهی از دانش آموزان ایرانی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر سنین 10 تا 12 ساله شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 347 دانش آموز انتخاب شدند. برای انجام تحلیل های آماری از نرم افزارهای AMOS و SPSS24 استفاده شد.

    یافته ها

    پس از ترجمه و اخذ نظرات کارشناسان خبره و آزمودنی ها، روایی صوری مقیاس تایید شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که در نمونه دانش آموزان ایرانی ساختار شش عاملی مقیاس با داده ها برازش مطلوبی داشت. مقادیر ضرایب همسانی برای خرده مقیاس های صلاحیت تحصیلی، صلاحیت اجتماعی، صلاحیت ورزشی، ظاهر فیزیکی، هدایت رفتاری، و خودارزشی کلی به ترتیب برابر با 76/0، 65/0، 73/0، 81/0، 70/0، و 79/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مقیاس خود ادراکی کودکان برای سنجش ادراک کودکان نسبت به قابلیت های خود در دانش آموزان ایرانی ابزاری روا و معتبر است. این ابزار می تواند جهت اندازه گیری خودادراکی در بخش های پژوهشی و درمانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، مقیاس خودادراکی، کودکان
  • راضیه حاجی شریفی، سمیه کشاورز*، علیرضا کاکاوند صفحات 17-31
    زمینه و هدف

    تحمل پریشانی به عنوان ساختاری مهم در شروع و ابقا آسیب های روانی و همچنین پیشگیری و درمان ایفای نقش می کند. هدف از این پژوهش، تعیین ارتباط عملکرد خانواده با تحمل پریشانی با نقش واسطه ای حرمت خود در دانش آموزان دختر بود.

    روش

    روش پژوهش از نظر هدف، بنیادی و از نظر روش از نوع همبستگی و الگویابی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه نهم منطقه 3 شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1401 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 220 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عملکرد خانواده (اپستاین و همکاران، 1983)، پرسشنامه تحمل پریشانی (گاهر و سیمونز، 2005) و پرسشنامه حرمت خود (روزنبرگ، 1965) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان از برازش مطلوب مدل پژوهش داشت. بر اساس نتایج به دست آمده بین عملکرد خانواده و حرمت خود (02/9=t و 63/0=β) و بین حرمت خود و تحمل پریشانی (30/6=t و 58/0=β) ارتباط مستقیم وجود دارد، ولی بین عملکرد خانواده و تحمل پریشانی (96/1 =t و 15/0=β) ارتباط مستقیم یافت نشد. همچنین نتایج نشان داد که بین عملکرد خانواده و تحمل پریشانی ارتباط غیرمستقیم به واسطه حرمت خود (0/01<p) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده بین عملکرد خانواده و تحمل پریشانی دانش آموزان دختر به واسطه حرمت خود ارتباط وجود دارد. در تدوین مداخلات روان شناختی برای افزایش تحمل پریشانی دانش آموزان دختر، توجه ویژه به عوامل سببی، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، دانش آموزان دختر، عملکرد خانواده، حرمت خود
  • سمیه ولیخانی، پانته آ جهانگیر، محمدرضا عابدی* صفحات 32-46
    زمینه و هدف

    اندازه گیری پیشرفت شغلی کودکان برای موفقیت آنها در محیط کار، تحصیل و به طورکلی زندگی بسیار مهم است. با وجود این، ابزارهای اندازه گیری موجود فاقد اعتبار و روایی هستند که نیاز به ابزارهای بهتر را برجسته می کند. پژوهش حاضر با هدف تهیه جدول هنجار برای مقیاس تحول شغلی دوران کودکی در بین دانش آموزان مقطع ابتدایی دوره یکم اصفهان انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع هنجاریابی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مقطع ابتدایی دوره یکم اصفهان در سال 1401 بود که در این پژوهش 351 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی- خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس تحول شغلی دوران کودکی (شولتایس و استد، 2004) و فرم کوتاه مقیاس سازش پذیری شغلی (مگ گیوری، روسیر و ساویکاس، 2015) بود. برای تحلیل داده ها از روش های توصیفی فراوانی و درصد، جهت بررسی همسانی درونی مقیاس از روش آلفای کرونباخ، و جهت تعیین روایی همگرا از ضریب همبستگی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 انجام شد.

    یافته ها

    ملاک اعتبار بررسی شده در مقیاس حاضر، ضریب آلفای کرونباخ بود که اعتبار نسبتا بالای ابزار حاضر را نشان داد (94/0). نتایج روایی همگرا نیز نشان داد که این ابزار با فرم کوتاه مقیاس سازش پذیری شغلی همبستگی معناداری دارد (001/0P=، 78/0).

    نتیجه گیری

    درمجموع یافته ها نشان داد که نسخه فارسی مقیاس تحول شغلی دوران کودکی برای سنجش این سازه در جمعیت کودکان ایرانی از روایی و اعتبار مناسبی برخوردار است. پیشنهاد می شود در جهت استفاده و ارتقای کارایی این ابزار، پژوهش های بیشتری و در گروه های مختلف اجرا شود.

    کلیدواژگان: هنجاریابی، مقیاس تحول شغلی، دوران کودکی
  • حمیده عباس زاده، ملاحت امانی*، طیبه رحیمی پردنجانی صفحات 47-63
    زمینه و هدف

    نگرش دانش آموزان نسبت به توانایی های خود در فعالیت های آموزشی، پیش بینی کننده مهم پیامد تحصیلی محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی انتظارات آموزشی والدین در روابط بین اهداف پیشرفت و باورهای هوشی با خودکارآمدپنداری تحصیلی دانش آموزان متوسطه یکم انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری مورد پژوهش شامل تمامی دانش آموزان متوسطه دوره یکم شهرستان فاروج (خراسان شمالی) در سال 1400 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 329 دانش آموز متوسطه دوره یکم بود که از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس خودکارآمدپنداری دانش آموز (جینگز و مورگان، 1999)، مفیاس اهداف پیشرفت (الیوت و مک گریگور، 2001)، مقیاس نظریه های ضمنی درباره هوش (عبدالفتاح و ییتس، 2006)، و مقیاس آرزوها و انتظارات آموزشی برای نوجوانان (جاکوب، 2010) بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و22  Amos تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین متغیرهای باو رهای هوشی افزایشی، اهداف پیشرفت، خودکارآمدپنداری تحصیلی، و انتظارات آموزشی والدین همبستگی معناداری وجود دارد (05/0> p). تاثیر اهداف پیشرفت به انتظارات آموزشی والدین (57/0)، هوش افزایشی به انتظارات آموزشی والدین (43/0)، و انتظارات آموزشی والدین به خودکارآمدپنداری تحصیلی (85/0) در سطح مثبت و معنادار است (001/0> p). همچنین در مدل ارایه شده، اثرات باورهای هوشی افزایشی و اهداف تسلط گرایشی به واسطه انتظارات آموزشی والدین بر خودکارآمدپنداری تحصیلی از نظر آماری معنادار و مدل از برازش مطلوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    باورهای انگیزشی و شناختی دانش آموزان گرچه به طور مستقیم بر خودکارآمدپنداری تحصیلی آنها تاثیر می گذارند، که همچنین می توانند به واسطه تاثیرگذاری بر انتظارات آموزشی والدین، بر خودکارآمدپنداری تحصیلی آنها اثرگذار باشند.

    کلیدواژگان: باورهای هوشی، اهداف پیشرفت، خودکارآمدپنداری تحصیلی، انتظارات آموزشی والدین
  • شیوا لهراسبی، ایلناز سجادیان*، محسن گل پرور صفحات 64-77
    زمینه و هدف

    امروزه به دوران پیش از دبستان، اثرات پایدار آن در همه مراحل زندگی و آموزش والدین به ویژه مادران زیر 6 سال در راستای تغییر و تحولات مطلوبی که در کودکان ایجاد می شود، توجهات خاصی مبذول شده است. این پژوهش با هدف اثربخشی توانمندسازی روان شناختی مادر بر مشکلات رفتاری و حرمت خود کودکان اجرا شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع شبه تجربی، پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه های آزمایش و گواه بود. جامعه پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودکان 4 تا 6 سال شهر اصفهان در سال 1400 بودند که تعداد 30 نفر از آنها به شیوه در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند (هر گروه 15 نفر). گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای بسته توانمندسازی مادر را دریافت کردند و گروه گواه در طی پژوهش هیچ مداخله ای دریافت نکردند. شرکت کنندگان هر دو گروه پرسشنامه های مشکلات رفتاری (شهیم و یوسفی، 1378) و حرمت خود (عزیزی مقدم، 1386) را در سه مرحله تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج روش آماری تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که برنامه توانمندسازی مادر بر مشکلات رفتاری و حرمت خود کودک تاثیر معنا دار داشت و اثربخشی آن در مرحله پیگیری نیز باقی ماند (0/001>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی آموزش بسته توانمندسازی روان شناختی مادر بر مشکلات رفتاری و حرمت خود کودک، توجه به این نوع آموزش به مادران، مراکز پیش دبستانی، روان درمانگران و مشاوران در حوزه مشاوره کودک و انتخاب نوع مداخله برای آموزش به والدین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، مشکلات رفتاری، حرمت خود
  • محمد دریکوند*، منیجه شهنی ییلاق، علیرضا حاجی یخچالی صفحات 78-92
    زمینه و هدف

    نارساخوانی، یکی از شایع ترین اختلالات یادگیری است که امکان سرایت به دیگر حوزه های تحصیلی و افت تحصیلی دانش آموزان دبستانی را در پی دارد. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بازی های توان بخشی شناختی رایانه ای (آرام) و بازی های توانبخشی عملی (بازی های توجهی) بر حافظه کاری، بازداری پاسخ، و درک مطلب دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص از نوع خواندن انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون شامل دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه فعال بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مشغول به تحصیل در پایه های دوم تا پنجم مقطع ابتدایی شهرستان اندیمشک در سال 1401-1400 بود که با روش نمونه گیری در دسترس 60 دانش آموز انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفری (دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه فعال) جایدهی شدند. برای گروه یکم بازی توانبخشی شناختی رایانه ای و برای گروه دوم بازی توانبخشی عملی در 11 جلسه 45 دقیقه ای اجرا شد؛ در حالی که گروه گواه مداخله ای را دریافت نکرد. هر سه گروه در پیش آزمون و پس آزمون به آزمون های حافظه کاری وکسلر، برو-نرو، و آزمون خواندن و نارساخوانی (نما)، پاسخ دادند و داده های به دست آمده از این ابزارها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون مقایسه زوجی بنفرونی تحلیل شدند.

     یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بازی های توانبخشی شناختی (رایانه ای و عملی) باعث بهبود حافظه کاری، بازداری پاسخ، و درک مطلب دانش آموزان نارساخوان می شوند (0/05 >p). همچنین نتایج آزمون بنفرونی نشان داد که توانبخشی رایانه ای در مقایسه با بازی های عملی از اثربخشی بالاتری برخوردار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، بازی های توانبخشی (رایانه ای و عملی) می توانند به عنوان یک روش کارآمد در درمان اختلالات یادگیری توسط مشاوران و متخصصان به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، حافظه کاری، بازداری پاسخ، درک مطلب، نارساخوانی
  • آزاده چوب فروش زاده*، محمد صابری فرد، عذرا محمدپناه اردکان، الهه شیروی صفحات 93-107
    زمینه و هدف

    پرورش تفکر  فلسفی در کودکان به دلیل آنکه به گسترش و تقویت ابعاد ذهنی و روانی کودک می انجامد، یکی از برنامه های اساسی تعلیم کودکان به حساب می آید. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش فلسفه به کودکان بر پرورش انعطاف پذیری شناختی و مهارت‫های استدلالی دانش آموزان دبستانی بود.

    روش

    روش پژوهش، از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل 30 دانش آموز پسر پایه پنجم ابتدایی از شهر کاشان در سال 1400- 1399 بود که با روش در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جایدهی شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010)، آزمون مهارت‫های استدلالی (نیوجرسی، 1983)‫ و مداخله آموزشی بر اساس بسته آموزشی رابرت فیشر (1998) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در محیط  SPSS-26 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد تفاوت معناداری بین گروه آموزش و گواه به ترتیب در متغیر انعطاف پذیری شناختی، خرده مقیاس های آن و مهارت های استدلالی وجود دارد (05/0>p). اندازه اثر برای متغیر انعطاف پذیری شناختی (581/0) و خرده مقیاس های ادراک  مهارپذیری (174/0)، ادراک گزینه های مختلف (192/0)، ادراک توجیه رفتار (501/0)، و مهارت های استدلالی (804/0) بود.

    نتیجه گیری

    برنامه فلسفه برای کودکان با ایجاد فرصت کاوشگری جذاب پیرامون موضوعات مختلف، باعث پرورش قدرت تفکر انتقادی، تفکر تاملی، تفکر مشارکتی، و مانع از احساس کهتری کودک می شود. در نتیجه  پیشنهاد می شود از برنامه های آموزش فلسفه جهت تقویت مهارت‫های شناختی، تغییر و تحول نگرش و رفتارهای کودکان در مدارس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش فلسفه به کودکان، انعطاف پذیری شناختی، مهارت‫های استدلالی ‬
  • فرزین باقری شیخان گفشه*، علیرضا محمدی سنگاچین دوست، وحید صوابی نیری، نسیم معجز، زینب بوربور صفحات 108-124
    زمینه و هدف

    نوجوانان به علت اینکه در سنین حساسی هستند ممکن است از نظر روا ن شناختی و جسمانی دچار تغییرات زیادی شوند که در صورت عدم توجه منجر به مشکلات غیرقابل جبرانی شود. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی-رفتاری بر بهزیستی روان شناختی و تاب آوری دانش آموزان با نشانگان افسردگی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر شبه تجربی و طرح آن به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان با نشانگان افسردگی دوره متوسطه یکم ناحیه دوم شهر رشت در نیم سال دوم تحصیلی 1401-1400 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 30 دانش آموز که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه افسردگی (بک، 1996)، بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) و پرسشنامه تاب آوری (کانر و داویدسون، 2003) بود. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای گروه درمانی شناختی-رفتاری کمفیس و جاکویین (1995) را دریافت کردند، ولی گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در پایان داده های به دست آمده با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه درمانی شناختی- رفتاری به صورت معناداری موجب افزایش استقلال (41/19)، تسلط بر محیط (46/57)، رشد شخصی (87/90)، ارتباط مثبت با دیگران (23/64)، هدفمندی در زندگی (53/51)، پذیرش خود (54/46)، و تاب آوری (01/76) دانش آموزان با نشانگان افسردگی می شود (01/0>P).  

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد که درمان شناختی - رفتاری گروهی با فعال سازی رفتاری توانسته است باعث افزایش بهزیستی روان شناختی و تاب آوری شود. از آنجایی که افسردگی می تواند عملکرد تحصیلی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار دهد، لازم است مداخلات زودهنگام در این زمینه انجام شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، افسردگی، گروه درمانی شناختی - رفتاری، دانش آموزان
  • فاطمه هدایتی شالکوهی، بهمن اکبری*، الهام بیدآبادی، لیلا مقتدر صفحات 125-142
    زمینه و هدف

    اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی، اختلالی عصب- روان شناختی مزمن با الگوی پایدار نارسایی توجه، تکانشگری، و فزون کنشی است که بر کنش های اجرایی افراد مبتلا، تاثیر سوء دارد و عاملی برای مشکلات رفتاری آنها است. بدین ترتیب مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی دارودرمانی بر کنش های اجرایی و مشکلات رفتاری برون نمود کودکان با اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی در قالب مطالعه پیگیرانه انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان پسر با اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی مدارس استثنایی شهر رشت در نیم سال دوم سال تحصیلی 1400-1399 بود. نمونه پژوهش شامل 24 نفر از کودکان جامعه مذکور بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه (12 نفر در گروه دارودرمانی و 12 نفر در گروه گواه) جایدهی شدند. ابزار گردآوری داده های این پژوهش شامل پرسشنامه (سیاهه) رتبه بندی رفتاری کنش های اجرایی- فرم کوتاه (جیوویا و همکاران، 2000) و سیاهه مشکلات رفتاری کودک (آخنباخ، 2001) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تی وابسته در محیط SPSS24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله دارودرمانی بر بهبود کنش های اجرایی کلی، کاهش مشکلات رفتاری برون نمود کلی، و مولفه های آنها در کودکان با اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی موثر بوده است (001/0>p). همچنین نتایج نشان داد بعد از گذشت 2 ماه بین میانگین نمرات گروه آزمایش در مرحله پس آزمون و پیگیری در کنش های اجرایی کلی، مشکلات رفتاری برون نمود کلی و مولفه های آنها تفاوت معناداری مشاهده نشد که نشانگر پایدار ماندن دارودرمانی در گذر زمان است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    دارودرمانی با تاثیر بر ساختارهای مغزی همچون قشر پیشانی تحتانی راست و اینسولا و همچنین انتقال دهنده های عصبی دوپامین و نوراپی نفرین به تقویت مهارت خودنظم جویی، ارتقاء عملکرد مغزی، و در نهایت به بهبود کنش های اجرایی و کاهش مشکلات رفتاری برون نمود کودکان با اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی منجر می شود.

    کلیدواژگان: نارسایی توجه - فزون کنشی، کنش های اجرایی، مشکلات رفتاری برون نمود، دارودرمانی
|
  • Editorial
    Abbas Ali Hoseinkhanzadeh * Page 0
  • Farzaneh Nazemi, Parisa Tajali*, Majid Ebrahimpour, Mahdieh Salehi Pages 1-16
    Background and Purpose

    Self-perception reflects people's judgment of their abilities to achieve a certain goal. Therefore, considering the importance of this component in reinforcing children's development and taking into account the lack of a valid and appropriate tool in Iran to assess self-perception in children, this study is focused on validation and confirmatory factor analysis of the Persian version of Self-perception Profile for Children (Harter, 2012).

    Method

    The present study was a descriptive correlational study. The study population included all the female students aging 10-12 in Tehran during the academic year 2021-2022. A sample of 347 students was selected by convenience method. AMOS and SPSS24 were used to analyze the data.

    Results

    Upon performing the translation and obtaining the opinions of experts and participants, the face validity of the scale was confirmed. Results of the confirmatory factor analysis showed that in the sample of Iranian students, the six-factor structure of the scale demonstrated a good fit to the data. Internal consistency coefficients for the scholastic competence, social competence, athletic competence, physical appearance, behavioral conduct, and global self-worth subscales were 0.76, 0.65, 0.73, 0.81, 0.70, and 0.79, respectively.

    Conclusion

    In general, results showed that Self-perception Profile for Children is a valid scale to assess children's perception of their competence. This scale can be used to measure self-perception in research and therapeutic domains.

    Keywords: Validation, self-perception, children
  • Razieh Haji Sharifi, Somayeh Keshavarz*, Alireza Kakavand Pages 17-31
    Background and Purpose

    Distress tolerance is increasingly playing an essential role in the onset and continuing of psychological trauma and prevention and treatment. This study aimed to investigate the relationship between family functioning and distress tolerance with the mediating role of self-esteem in female students.

    Method

    This research method was fundamental in terms of purpose, and the data collection method was correlation and structural equation modeling. The study population included all ninth-grade female students in District 3 of Tehran in the academic year 2021-2022. The voluntary sampling method selected 220 students as the research sample. A Family Performance Questionnaire (Epstein et al., 1983), Distress Tolerance Questionnaire (Gaher and Simmons, 2005), and Self-Esteem Questionnaire (Rosenberg, 1965) were used to collect data. Structural equation modeling was performed using Amos24 software.

    Results

    The findings showed that the structural model of the research has a good fit. The results showed that there is a direct relationship between family functioning and self-esteem (t = 9.02 and β = 0.63) and between self-esteem and distress tolerance (t= 6.30 and β= 0.58), but there was no direct relationship between family functioning and distress tolerance (t= 1.96 and β= 0.15). The results also showed an indirect relationship between family functioning and distress tolerance.

    Conclusion

    According to the results, there is a relationship between family functioning and distress tolerance of female students due to their self-esteem. Special attention to causal factors is suggested in formulating psychological interventions to increase the distress tolerance of female students.

    Keywords: Distress tolerance, family functioning, female students, self-esteem
  • Somayeh Valikhani, Panthe'a Jahangir, MohammadReza Abedi* Pages 32-46
    Background and Purpose

    Measuring children's career development is very important for their future success in work environment, education and life in general. However, existing measures somehow lack the necessary validity and reliability, highlighting the need for better tools. The present study was conducted to prepare a standard table for the childhood career development scale among lower elementary school students in Isfahan.

    Method

    The present study was a descriptive study of standardization type. The study population included all the lower elementary school students of Isfahan in 2022, from which 351 students were selected by random-cluster sampling. The research tools were Childhood Career Development Scale (Schultheiss & Stead, 2004) and Career Adapt-Ability Scale—Short Form (Maggiori, Rossier & Savickas, 2015). For data analysis, the descriptive statistics of frequency and percentage were used. Cronbach's alpha was used to check the internal consistency of the scale and correlation coefficient was applied to determine convergent validity. Data were analyzed by SPSS22.

    Results

    The reliability criterion used in this study was Cronbach's alpha which showed relatively high reliability of the tool (0.94). Also, there was a significant correlation between the components of the tool (52.036). Results of convergent validity showed that this tool is significantly correlated with Career Adapt-Ability Scale-Short Form (0.78, P=0.001).

    Conclusion

    Overall, findings showed that the Persian version of the Childhood Career Development Scale is sufficiently valid and reliable to measure this concept in Iranian children. It is suggested to carry out more researches in different groups, in order to benefit from this tool and enhance its efficiency.

    Keywords: Standardization, career development scale, childhood
  • Hamideh Abaszadeh, Malahat Amani*, Tayebe Rahimi Pordanjani Pages 47-63
    Background and Purpose

    Students' attitude toward their abilities in educational activities is considered an important predictor of academic results. The present study was conducted to investigate the mediating role of parents' educational expectations in the relationship between achievement goals and intelligence beliefs with the educational self-efficacy of 1st high school students.

    Method

    The descriptive research method is correlation type. The study's statistical population included all the first-year high school students of Faruj city (North Khorasan) in 1400. The study sample included 329 first-year high school students who were selected through random cluster sampling. The data collection tools included the Student Self-efficacy Scale (Jinks & Morgan, 1999), Achievement Goal Measures (Elliott & McGregor), 2001, the Scale of Implicit Theories about Intelligence (Abd-El-Fattah, & Yates, 2006), and the Scale of Educational Aspirations and Expectations for Adolescents (Jacob, 2010). Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and structural equations using SPSS22 and Amos22 software.

    Results

    The results showed that there is a significant correlation between the variables of increased intelligence beliefs, achievement goals, academic self-efficacy, and parents' educational expectations (p<0.05). The effect of achievement goals on parents' educational expectations (0.57), increasing intelligence on parents' educational expectations (0.43), and parents' educational expectations on educational self-efficacy (0.85) is positive and significant (p>0.001). Also, in the presented model, the effects of increased intelligence beliefs and Mastery-approach goals due to parents' educational expectations on educational self-efficacy are statistically significant and the model has a good fit.

    Conclusion

    Although students' motivational and cognitive beliefs directly affect their educational self-efficacy, they can also affect their academic self-efficacy by influencing the educational expectations of their parents.

    Keywords: Beliefs intelligence achievement goals, academic self-efficacy, the parental expectation of education
  • Shiva Lohrasbi, Ilnaz Sajjadian*, Mohsen Golparvar Pages 64-77
    Background and Purpose

    Nowadays, special attention has been paid to the preschool period, its lasting effects in all stages of life and the education of parents, especially mothers under 6 years old, in line with the positive changes and developments that occur in children. This research was conducted with the aim of the effectiveness of a mother's psychological empowerment on children's behavioral problems and self-esteem.

    Methods

    The research method was semi-experimental, pre-test, post-test and two-month follow-up with experimental and control groups. The research population consisted of mothers with children aged 4 to 6 years in Isfahan city in 2021, 30 of them were selected in the convenience method and were randomly replaced in two experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group received the mother's empowerment package for 10 sessions of 90 minutes, and the control group did not receive any intervention during the research. The participants of both groups completed questionnaires of behavioral problems (Shahim and Yousefi, 2018) and self-esteem (Azizi Moghadam, 2018) in three stages. The data were analyzed by variance analysis with repeated measurements in SPSS-23 software.

    Results

    The results of the repeated measures analysis of variance statistical method showed that the mother's empowerment program on behavioral problems (eta= 0.352, p< 0.001) and child's self-esteem (eta = 0.278, 0.001) p>) had a significant effect and the effectiveness of the training package remained in the follow-up stage (p>0.001).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of the mother's psychological empowerment package training on children's behavioral problems and self-esteem, attention to this type of training is suggested to mothers, preschool centers, psychotherapists, and counselors in the field of child counseling and choosing the type of intervention for training parents.

    Keywords: Psychological empowerment, behavioral problems, self-esteem
  • Mohammad Derikvand*, Manijeh Shahni Yilagh, Alireza Hajiyakhchali Pages 78-92
    Background and Purpose

    Dyslexia as one of the most prevalent learning disabilities that may cause problems in other fields academic and failure of primary school students. Thus, the present study was conducted to compare the effect of computer cognitive rehabilitation (ARAM) and practical rehabilitation games (attention games) on working memory, response inhibition, and reading comprehention of students with special learning disorder (dyslexia).

    Method

    The current research was a quasi-experimental study with a pre-test post-test desing that included two experimental group and one control group. The population of this study consisted of all primary school students from second to fifth of Andimeshk City who that are studying in the 2021-2022. Sixty student were selected trough convenient sampling and placced in three groups of 20 people (two experimental groups and one active control group). For the first group, a computerized cognitive rehabilitation game and for the second group, a practical rehabilitation game was performed in 11 sessions of 45 minutes; while the control group did not receive intervention. The three groups in pre-test and post-test, were answered, wechsler working memory Test , Go/no go Test and Reading and Dyslexia Test (NEMA) and the data from these tools were analyzed using the multivariate covariance analysis and Benferoni's paired comparison test

    Results

    The results of data analysis showed that cognitive rehabilitation games (computer and practical) improve working memory, response inhibition, and reading comprehention of students with dyslexia (p< 0/05). Also bonferroni test showed that computer rehabilitation is more effective compared to practical games.

    Conclusion

    According to the results of this study, cognitive rehabilitation games (computer and practical) can be used as an afficient method in the treatment of reading learning disorder by consultants and experts.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, working memory, response inhibition, reading comprehention, dyslexia
  • Azadeh Choobforoushzadeh*, Mohammad Saberifard, Azra Mohammadpanah, Elahe Shirovi Pages 93-107
    Background and Purpose

    Cultivating philosophical thinking in children is considered one of the basic programs of children's education because it leads to the expansion and strengthening of the child's mental and spiritual dimensions. The purpose of this study was to investigate the effect of teaching philosophy to children on the development of cognitive flexibility and reasoning skills of primary school students.

    Method

    The research method was a quasi-experimental type with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population was all fifth-grade male students of Kashan City in the academic year of 2019-2020. 30 students were selected from the available sampling method and randomly assigned to two experimental (15 people) and control (15 people) groups. Data collection tools included the Cognitive Flexibility Questionnaire (Dennis and Vanderwall, 2010), the reasoning skills test (New Jersey, 1983), and the educational intervention based on the training package (Robert Fisher, 1998). Data analysis was performed using analysis of covariance in the SPSS-26 environment.

    Results

    The results of the analysis of covariance showed that there was a significant difference between the training and control groups in the variables of cognitive flexibility, subscales, and reasoning skills (p<0.05). The effect size was for the variables of cognitive flexibility (0.581) and controllability perception (0.174), perception of different options (0.192), behavior justification perception (0.501), and reasoning skills (0.804).

    Conclusion

    According to the findings of the research, it can be concluded that philosophy education programs for children, by creating an attractive exploration opportunity around various topics, cultivates the power of critical thinking, reflective thinking, collaborative thinking, and prevents children from feeling inferior.  As a result, it is suggested to use philosophy education programs to strengthen cognitive skills, change and developent children's attitudes and behaviors in schools.

    Keywords: Education philosophy to children, cognitive flexibility, reasoning skills
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Alireza Mohammadi Sangachin Doost, Vahid Savabi Niri, Nasim Mojez, Zeynab Bourbour Pages 108-124
    Background and Purpose

    Adolescents, because they are of sensitive ages, may undergo many psychological and physical changes that, if left unchecked, can lead to irreparable problems. In this regard, the present study was conducted to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy on the psychological well-being and resilience of students with depressive syndrome.

    Method

    The method of the present study was quasi-experimental and its design was pretest-posttest with a control group. The statistical population of the study included first-grade high school students in the second district of Rasht in the second semester of 2021-2022. The study sample consisted of 30 students who were selected using the available sampling method and randomly placed in experimental and control groups. The collection tools included Depression Inventory (Beck, 1996), Psychological Well-being (Ryff, 1989), and Resilience Questionnaire (Connor & Davidson, 2003). The experimental group received eight sessions of 90-minute cognitive-behavioral group therapy with Comfrey and Jacqueline (1995) but the control group did not receive any intervention. Finally, the data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy significantly increases autonomy (19.41), environmental mastery (57.46), personal growth (90.87), positive relations with others (64.23), and purpose in life. (51.53), self-acceptance (46.54) and resilience (76.01) Students with depressive syndrome (P <0.01).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that group cognitive-behavioral therapy with behavioral activation has been able to increase psychological well-being and resilience. Since depression can affect the academic performance of students, it is necessary to do early interventions in this field.

    Keywords: Psychological well-being, resilience, depression, cognitive-behavioral group therapy, students
  • Fatemeh Hedayati Shalkouhi, Bahman Akbari*, Elham Bidabadi, Leila Moghtader Pages 125-142
    Background and Purpose

    Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) is a chronic neuro-psychological disorder characterized by a consistent pattern of attention deficit, impulsivity, and hyperactivity. This condition significantly impairs the executive functions of individuals affected by it and serves as a contributing factor to their behavioral difficulties. Therefore, the purpose of this study was to determine the effectiveness of Pharmacotherapy on executive functions and externalizing behavior problems in children with ADHD: A follow-up study.

    Method

    The present study employed a quasi-experimental design with a pretest-posttest structure, incorporating a control group. The statistical population included all male children with ADHD who were attending exceptional schools of Rasht city in the second semester of the academic year 2020-2021. The research sample consisted of 24 children from the specified community, who were selected using a convenience sampling technique and randomly assigned to two groups (12 in the pharmacotherapy group and 12 in the control group). These children were then randomly divided into two groups, with 12 participants in the pharmacotherapy group and 12 participants in the control group. The data collection instruments utilized in this study consisted of the Behaviour Rating Inventory of Executive Function (BRIEF) developed by Gioia et al. (2000) and the Child Behavior Checklist (Achenbach's, 2001). The data were subjected to analysis of covariance and dependent t-test using SPSS22.

    Results

    The findings of the study indicate that the implementation of pharmacological interventions had a significant positive impact on enhancing overall executive functions, as well as reducing externalizing behavior issues and their associated components in children diagnosed with ADHD (p<0.001). Furthermore, the findings of the study indicate that there was no statistically significant disparity between the mean scores of the experimental group in the post-test and follow-up phases, specifically in relation to general executive functions, externalizing behavior problems, and their respective components. This suggests that the effectiveness of pharmacotherapy remained consistent over a period of 2 months (p>0.05).

    Conclusions

    Pharmacotherapy with effect on brain structures such as right inferior frontal cortex and insula as well as dopamine and norepinephrine neurotransmitters leading to the strengthening of self-regulation skills, improves brain functio. Finally, it will improve executive functions and reduce Internalizing Behavior Problems in children with ADHD.

    Keywords: Pharmacotherapy, executive functions, externalizing behavior problems, attention deficit-hyperactivity disorder