فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داود دانش جعفری، سمیرا قنبری*، حمید آماده صفحات 1-12
    مقدمه

    تامین مالی اصلی ترین کارکرد هر نظام سلامت است و در این بین، سازمان های بیمه گر بخش مهمی از نظام تامین مالی سلامت هر کشور به شمار می روند. بر این اساس و در راستای اینکه بیمه ها بتوانند در مسیر تامین و تحقق اهداف محوله گام بردارند، نیازمند ایجاد توازن در بودجه و مدیریت مالی منابع و مصارف خود هستند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تجزیه و تحلیل علل و عوامل موثر بر توازن بودجه سازمان های بیمه سلامت انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع تجربی است. در این پژوهش از داده های ماهانه متغیرهای حق بیمه، فرانشیز، هزینه های درمان و بالاسری و تعداد خدمات خریداری شده توسط سازمان بیمه سلامت ایران طی سال های 1398-1387 و الگوی تصحیح خطای برداری برای تحلیل روابط کوتاه مدت و بلندمدت، برآورد پارامترها و پیش بینی رابطه ها بهره برده شد. علاوه بر این، رویکرد پژوهش حاضر در انتخاب متغیرها، براساس نقش واسطه ای این سازمان در بازپرداخت هزینه ها، مدیریت رفتار بیمه شدگان و ارایه دهندگان مراقبت های سلامت و خرید خدمات بهداشتی و درمانی است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در بلندمدت، فرانشیز پرداختی بیمه شدگان و حق بیمه پرداخت شده به سازمان بیمه سلامت ایران بر کسری بودجه با ضرایب 0.27- و 0.9- تاثیر منفی دارند. در مقابل هزینه های درمان با ضریب 2.41، هزینه های بالاسری با ضریب 0.67 و تعداد خدمات خریداری شده سازمان بیمه سلامت ایران با ضریب 139576، تاثیر مثبتی بر کسری بودجه نشان می دهند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های این پژوهش، سازمان بیمه سلامت می تواند در راستای کنترل و کاهش کسری بودجه خود، از ابزارهایی همچون افزایش حق بیمه و فرانشیز و نیز کاهش هزینه های درمان، بالاسری و تعداد خدمات خریداری شده بهره ببرد.

    کلیدواژگان: تامین مالی سلامت، بیمه سلامت، بودجه
  • کیوان مرتضوی سرایی، محمود محمودزاده*، حمیدرضا ایزدبخش صفحات 13-22
    مقدمه

    در شرایط بحران، هنگامی که تولید و رشد اقتصادی با تکانه های منفی مواجه هستند، افزایش بیکاری باعث ازدست دادن یا کاهش درآمد بسیاری از افراد می شود. صندوق بیمه بیکاری با پرداخت مقرری، از فقر بیکارشدگان جلوگیری می کند و ازطریق مکانیسم کاریابی می تواند موجب ورود مجدد بیکاران به بازار کار باشد. بنابراین طرح های بیمه بیکاری ابزارهای مهمی در اقتصاد برای مقابله با بحران ها هستند.

    روش بررسی

    در این پژوهش ضمن مدل سازی منابع و مصارف سازمان تامین اجتماعی با روش پویایی شناسی سیستم‎، اقدام به بررسی آثاربیماری کووید-19 بر صندوق بیمه بیکاری و همچنین پیش‎بینی شرایط این سازمان در سال های آینده شده است. بررسی ها در قالب 3 سناریوی «شرایط فعلی صندوق بیمه بیکاری بدون کمک دولت»، «شرایط فعلی صندوق بیمه بیکاری با کمک دولت» و «کمک به بنگاه برای حفظ نیروی انسانی» انجام شد.

    یافته ها

    بنا بر یافته‎ های این پژوهش، سناریوی کمک به بنگاه برای حفظ نیروی انسانی به عبارتی پرداخت 50 درصد مقرری بیکاری از سوی صندوق و پراخت 50 درصد دیگر از سوی کارفرما و به عبارتی قبول شرایط دوگانه بیکاری- اشتغال به طور همزمان، می تواند شرایط صندوق بیمه بیکاری را در وضعیت بهتری در مقایسه با به دو سناریوی دیگر قرار دهد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که قواعد بیمه بیکاری در کشور سخاوتمندانه است و سازوکار نظارت بر فرایند کاریابی مقرری بگیران به صورت کارآمدی طراحی نشده است. همچنین بررسی های این مطالعه به طور کلی نشان می دهد در حالتی که هدف حفظ نیروی انسانی بنگاه ها باشد، وضعیت صندوق بیکاری در شرایط مطلوب تری قرار خواهد داشت.

    کلیدواژگان: صندوق بیمه بیکاری، منابع و مصارف، پویایی شناسی سیستم
  • فاطمه اسدنژاد، کرم الله دانش فرد*، رضا نجف بیگی صفحات 23-34
    مقدمه

    امروزه بیمه های سلامت نقش مهمی در ارتقای سلامت جامعه و سطح رفاه افراد دارند. بیمه های بهداشت و درمان دارای کاستی هایی هستند که بسیاری از آنها به مسایل سیاست گذاری و نقص در مدیریت راهبردی این گونه بیمه ها مربوط می شود که نیازمند اصلاح و بهبود است. در همین راستا، این مطالعه با هدف ارایه و تبیین الگویی راهبردی برای ارتقای سیاست های بیمه در نظام سلامت ایران صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع تحلیلی و کاربردی است که در دو فاز کمی و کیفی صورت پذیرفت. در مرحله کیفی با استفاده از روش تحلیل موضوعی برای طراحی الگوی پژوهش، با 26 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی در زمینه بیمه سلامت به صورت هدفمند مصاحبه انجام شد و در مرحله کمی از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS استفاده شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه و به شکلی تصادفی از 186 نفر از مدیران و متخصصان فعال در زمینه بیمه سلامت با پرسشنامه نظرخواهی شد.

    یافته ها

    پس از تحلیل و کدگذاری پاسخ ها، 5 راهبرد شامل ارتقای مدیریت کلان در بیمه بهداشت و درمان، بهبود خدمات بیمه، ارتقای عدالت بیمه ای، مدیریت منابع و بهره گیری از رویکرد پایداری شناسایی شدند که مبنای تشکیل دهنده الگوی طراحی شده متغیرهای مربوط به پیشران ها، عوامل زمینه ای، راهبردها و پیامدها هستند. تحلیل داده های این یافته ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که اجزای الگوی پژوهش مورد تایید بوده و کلیه ضرایب مسیر برآورد شده معنادار است.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاکی از این است که با تامین منافع ذی نفعان و همچنین در نظر گرفتن کلیه متغیرهای تاثیرگذار بر سیاست گذاری، می توان مسیری رو به ارتقا و بهبود در فرایند سیاست گذاری بیمه های بهداشتی درمانی کشور طی کرد.

    کلیدواژگان: بیمه، نظام سلامت، الگوی راهبردی، سیاست های بیمه
  • مسعود پاک نیت راد، محمدباقر تاج الدین*، کرم حبیب پور گتابی صفحات 35-46
    مقدمه

    با وجود اهمیت موضوع توانمندسازی، سازمان های بیمه گر در ایران بنابه دلایلی چون مشخص نبودن معنا و مفهوم، ناشناسی عوامل دخیل و تاثیرگذار و فقدان جایگاه علمی و عملکردی آن، چندان به دنبال توانمندسازی بیمه شدگان خود نیستند. به همین دلیل مطالعه حاضر برای شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر توانمندسازی بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت ایران انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه با استفاده از روش آمیخته با طرح متوالی (ابتدا روش‏ کیفی دلفی و سپس روش کمی پیمایش) و مشارکت 15 نفر از متخصصان توانمندسازی و بیمه سلامت در روش دلفی و مشارکت 414 نفر از بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت انجام شد. متناسب با هر یک از روش های عنوان شده، روش های نمونه گیری و اعتباریابی نیز مورد استفاده قرار گرفت. برای کشف عوامل، از تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی و برای مقایسه عوامل، از آزمون فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    پس از تعیین 60 متغیر مهم و شناسایی 10 عامل اصلی تاثیرگذار بر توانمندسازی بیمه شدگان که عبارتند از: خوداتکایی، رضایت شغلی، احساس از خود بیگانگی، برخورداری از سلامت اجتماعی، قدرت تصمیم گیری، برخورداری از آموزش سلامت، دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی، کیفیت روابط زندگی، قدرت آینده نگری و ارتقای سطح نگرش سلامت محور، مشخص شد «ارتقای سطح نگرش سلامت محور» و «قدرت آینده نگری» به ترتیب بیشترین و کمترین اثرگذاری را بر توانمندسازی بیمه شدگان بیمه سلامت ایران داشتند.

    نتیجه گیری

    بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت ایران بر این باورند که برای توانمندسازی بیمه شدگان باید سطح نگرش تمام سطوح دست اندرکار در این حوزه با محوریت سلامت، ارتقا یابد و در جامعه «رویکرد سلامت محور» جایگزین «درمان محوری» شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، بیمه سلامت، نگرش سلامت محور، سلامت اجتماعی
  • سوده باقری ریزی، محمد احمدی*، مهتاب شهیازی، روح الله جوادی صفحات 47-56
    مقدمه

    اجرای برنامه پزشک خانواده، در سازمان بیمه سلامت ایران موجب تغییر در سیستم پرداخت، کاهش پرداخت ها در سطح اول ارایه خدمات و ایجاد یک سیستم ارجاع خواهد شد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر پذیرش نظام ارجاع و پزشک خانواده بیمه سلامت، شامل پذیرش نظام ارجاع، ایجاد زیرساخت و اصلاحات، عوامل مدیریتی، منافع عمومی، سیاست گذاری مناسب نظام سلامت، ساختار مناسب بیمه ای سلامت و رضایتمندی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی است. 184 نفر به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه، با سوالات بسته است. پس از تایید روایی صوری و روایی سازه و پایایی ابزار پژوهش (آلفای کرونباخ 0.848)، تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری (PLS-SEM) انجام شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که ساختار بیمه در نظام سلامت تاثیرگذارترین عامل بر پذیرش نظام ارجاع و پزشک خانواده بوده و ضریب مسیر اثر به میزان 0.231 برآورد شده است. علاوه بر این سیاست های مندرج در دستورالعمل برنامه پزشک خانواده، زیرساخت و اصلاحات در جامعه، عوامل مدیریتی، منافع عمومی و رضایتمندی دیگر عواملی هستند که تاثیر گذاری آنها بر پذیرش نظام ارجاع و پزشک خانواده تایید شده است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته ها علاوه بر ساختار مناسب بیمه ای سلامت، عوامل مدیریتی و رضایتمندی از اهمیت بیشتری در پذیرش نظام ارجاع و پزشک خانواده برخوردار هستند. به نظر می رسد ساختار بیمه ای می تواند تا حد زیادی احساس عدالت افراد نسبت به بیمه ای سلامت ایجاد کند زیرا طرح نظام ارجاع و پزشک خانواده بر اساس ضرورت هایی چون برقراری دسترسی مناسب آحاد کشور، برابری در بهره مندی از خدمات بهداشتی و درمانی و همچنین هدفمندی ارایه خدمات و بهره وری از امکانات نیروی انسانی موجود شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: نظام ارجاع، پزشک خانواده، سازمان بیمه سلامت ایران
  • مهدی فرهادی، سید مجتبی حسینی*، علی ماهر صفحات 57-64
    مقدمه

    پوشش های بسیار ضعیف درمان پایه در بخش بیمه های دندانپزشکی موجب شده تا این گونه خدمات، برای مردم به عنوان خدماتی لوکس تلقی شده و شاخص های سلامت دهان و دندان در ایران، از مطلوبیت چندانی برخوردار نباشد. با توجه به پوشش های درمان مازاد تکمیلی توسط بیمه های تجاری در این پژوهش به بررسی رابطه پوشش بیمه ای خدمات دندان پزشکی با میزان سلامت دهان و دندان پرداخته شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی، تحلیلی و مقطعی بود، جامعه آماری پژوهش حاضر شامل بیماران مراجعه کننده به کلینیک های شهر تهران در سال 1401 بودند. حجم نمونه در این مطالعه برابر با 383 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری شده بود و داده ها در سطح آمار توصیفی و استنباطی و آزمون های t یک جامعه و دوجمله ای و آزمون فریدمن مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بین پوشش بیمه ای خدمات دندانپزشکی و سلامت دهان و دندان افراد رابطه معناداری وجود دارد (0.000=P و 23.99=t). از طرفی بین میزان پرداخت از جیب بیماران درخصوص خدمات دندانپزشکی با وضعیت سلامت دهان و دندان رابطه معناداری مشاهده شده است (0.000=P و 16.117=t). نتایج حکایت از تاثیر میزان پرداخت بیمه ای خدمات دندانپزشکی بر میزان استفاده از خدمات دندانپزشکی دارد (00.000=P و 29.73=t). همچنین ویژگی های دموگرافیک بیمه گذار (شاخص DMFT، سن، جنسیت، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل) بر میزان استفاده از خدمات دندانپزشکی تاثیر گذار بودند (0.000=P و 33.04=t).

    نتیجه گیری

    مسیولان و دست اندرکاران سلامت دهان و دندان به دلیل وجود رابطه بین پوشش بیمه، میزان پرداختی، سن و سطح تحصیلات افراد با سلامت دهان و دندان باید تصمیم گیری و سیاست گذاری مناسبی انجام دهند.

    کلیدواژگان: پوشش بیمه ای، خدمات دندانپزشکی، سلامت دهان و دندان
  • محمدمهدی تدین، منال اعتمادی* صفحات 65-72

    ترکیب مبنای پرداختی مقیاس ارزش نسبی مبتنی بر منابع و افزایش غیرنظام مند در نرخ پرداخت با شیوه پرداخت به ازای خدمت که محرک عرضه خدمت و منجر به افزایش تقاضای القایی است، بحران مالی برای نظام سلامت ایجاد می کند که منابع مالی محدود آن را می بلعد. مطالعه حاضر نگاهی کوتاه به چالش های ناشی از نظام تعرفه گذاری خدمات سلامت درایران داشته و راهکارهایی برای کاهش آثار سوء و اصلاح آن ارایه داده است. نظام بومی پرداخت برمبنای مقیاس ارزش نسبی مبتنی بر منابع در ایران به خلا ابزارهای مهم کنترل هزینه درمدل اصلی شامل نرخ رشد پایدار، عامل خنثی سازی آثار بودجه ای و پیش بینی نرخ رشد ارزش ریالی عامل تبدیلی ارزش نسبی در قوانین سالیانه بودجه دچار است. چالش های فنی الگوی بومی مقیاس ارزش نسبی مبتنی بر منابع شامل تغییر نسبت جزء حرفه ای به جزء فنی، حذف شاخص هزینه های جغرافیایی عملیات، حذف عامل خنثی سازی آثار بودجه ای، فقدان یک سطح پرداخت مجاز برای تعیین ارزش ریالی ضریب K و چالش های سیاستی که مهم ترین آن گسست شورای عالی بیمه سلامت کشور و شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی به عنوان بخشی از ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی کشور است، ریشه های کژکارکردی نظام تعرفه گذاری خدمات سلامت در کشور شناخته می شود. از هم گسیختگی بین سیاست گذاری حوزه تامین مالی سلامت با سیاست گذاری های اقتصاد کلان کشور اتخاذ سیاست هایی برای تقویت سازوکارهای حکمرانی نظام پرداخت به ارایه دهندگان مشتمل بر اصلاح نظام تعرفه گذاری موجود از طریق بازگشت به اصول حاکم بر الگوی اولیه، تغییر شیوه پرداخت برای اصلاح رفتار در دو بعد عرضه و تقاضا و اصلاح نهادی برای تقویت کارکرد نظارت بر کارکرد تعرفه گذاری خدمات سلامت را ناگزیر می سازد.

    کلیدواژگان: تعرفه گذاری، مقیاس ارزش نسبی مبتنی بر منابع، عامل خنثی سازی بودجه ای، پرداخت به ازای خدمت
  • مریم غمخوار، مهدی رضایی، محمد عفت پناه، علیرضا نمازی شبستری، لیلا غمخوار* صفحات 73-76
|
  • Davood Danesh Jafari, Samira Ghanbari*, Hamid Amadeh Pages 1-12
    Introduction

    Financing is strongly believed to be the main function of any health system and insurance organizations play a critical role in the health financing system of all countries. Accordingly, in order to enable the insurance companies to take steps towards meeting the assigned goals, creation of a balance in the budget and also financial management of their resources and expenses are needed. Therefore, the current research is conducted with the purpose of analyzing the factors affecting the budget balance of health insurance organizations.

    Methods

    This research which is considered an experimental study has used the monthly data of premium, coinsurance, treatment, and overhead costs, and the number of services purchased by the Iran Health Insurance Organization during 2008 - 2019, and the vector error correction model (VECM) to analyze short and long-run relationships, estimate parameters and predict relationships. In addition, the approach of the present research in the selection of variables is based on the mediating role of this organization in the expenditure reimbursement, behavior management, and the purchasing of healthcare services.

    Results

    The results indicated that in the long term, the insured's coinsurance and the premium paid to the Iranian Health Insurance Organization have a negative effect on the budget deficit, respectively -0.27 and -0.9. In contrast, the budget deficit is positively impacted by treatment and overhead costs with a coefficient of 2.41 and 0.67 and the number of services purchased by Iran Health Insurance Organization with a coefficient of 139576.

    Conclusion

    According to the findings of this study, the health insurance organization can use strategies such as increasing premiums and coinsurances, reducing treatment and overhead costs, and also the number of purchased services, to control and minimize its budget deficit.

    Keywords: Health Financing, Health Insurance, Budget
  • Keyvan Mortazavisaraei, Mahmood Mahmoodzadeh*, Hamidreza Izadbakhsh Pages 13-22
    Introduction

    In crisis situations, when production and economic growth are faced with negative impulses, the increase in unemployment causes the loss or reduction of income of many people. The unemployment insurance fund prevents the poverty of the unemployed by making regular payments, and through the job search mechanism, it can cause the unemployed to re-enter the labor market. Therefore, unemployment insurance plans are important tools in the economy to deal with crises.

    Methods

    In this research, by modeling the resources and expenses of the social security organization with the system dynamics method, the effects of the COVID-19 disease on the unemployment insurance fund and also forecasting the conditions of this organization in the coming years have been investigated. Investigations were carried out in the form of 3 scenarios: “current conditions of the unemployment insurance fund without government assistance”, “current conditions of the unemployment insurance fund with government assistance” and “help to the company to maintain human resources”.

    Results

    According to the findings of this research, the scenario of helping the company to maintain human resources, i.e. paying 50% of the unemployment allowance from the fund and paying the other 50% from the employer, i.e. accepting the dual conditions of unemployment and employment at the same time, can Put the unemployment insurance fund in a better position compared to the other two scenarios.

    Conclusion

    The findings showed that the rules of unemployment insurance in the country are generous and the mechanism of monitoring the process of employment of the beneficiaries is not designed efficiently. Also, the investigations of this study generally show that if the goal is to maintain the human resources of the companies, the situation of the unemployment fund will be in a more favorable condition.

    Keywords: Unemployment Insurance Fund, Sources, Expenses, System Dynamics
  • Fatemeh Asadnejad, Karamallah Daneshfard*, Reza Najafbeigi Pages 23-34
    Introduction

    Today, health insurance plays an important role in improving the health of society and the level of well-being of people. Moreover, the World Health Organization also pursues important goals to improve the state of health and public health in countries. In our country, health insurances have shortcomings, many of which are related to policy issues and defects in the strategic management of such insurances, which require correction and improvement. In this regard, this article has been prepared with the aim of presenting and explaining a strategic model for the promotion of insurance policies in Iran’s health system.

    Methods

    which is developmental-applicative in terms of its purpose and is placed in the group of analytical and cross-sectional studies. In the qualitative phase, using the topic analysis method to design the research model, 26 academic and executive experts in the field of health insurance were interviewed in a targeted manner, and in the quantitative phase, structural equation modeling and Smart PLS software were used. The sample size was calculated using Cochran’s formula and 186 managers and professionals active in the field of health insurance were randomly asked for their opinions with a questionnaire.

    Results

    After analyzing and coding the responses, findings including five strategies for improving macro management in health insurance, improving insurance services, improving insurance justice, managing resources and using a sustainable approach were identified, which form the basis of the designed model of variables related to drivers, factors They are contextual, strategies and consequences. The data analysis of these findings with the structural equation modeling method showed that the components of the research model were approved and all the estimated path coefficients were significant.

    Conclusion

    In the end, the results obtained from the different stages of the research indicate that by providing the interests of the beneficiaries and also considering all the variables influencing the policy making, it is possible to take a path towards improvement and improvement in the policy making process of health insurance in the country.

    Keywords: Insurance, Health System, Strategic Model, Insurance Policies
  • Masoud Pakniyat Rad, Mohammadbagher Tajeddin*, Karam Habibpour Gatabi Pages 35-46
    Introduction

    Despite the importance of the issue of empowerment, insurance organizations in Iran do not seek to empower their insureds due to reasons such as the lack of clarity in the meaning and concept, ignorance of the involved and influential factors, and the lack of scientific and functional status. For this reason, the present study was carried out to identify and prioritize the factors affecting the empowerment of the insured of the Iran Health Insurance Organization.

    Methods

    This study was conducted using a mixed method with a sequential design (first the qualitative Delphi method and then the quantitative survey method) and the participation of 15 health insurance and empowerment specialists in the Delphi method and the participation of 414 insured people of the health insurance organization. In accordance with each of the mentioned methods, sampling and validation methods were also used. Exploratory factor analysis technique was used to discover factors and Friedman’s test was used to compare factors.

    Results

    After determining 60 important variables and identifying 10 main factors influencing the empowerment of the insured, which are: self-reliance, job satisfaction, feeling of alienation, social health, decision-making power, health education, access to services health and treatment, quality of life relationships, power of foresight and improvement of the level of health-oriented attitude, it was found that “improvement of the level of health-oriented attitude” and “power of foresight” had the greatest and least effect on the empowerment of Iran’s health insurance policyholders, respectively.

    Conclusion

    The insured people of the Iran Health Insurance Organization believe that in order to empower the insured people, the level of attitude of all levels involved in this field should be improved and “health-oriented approach” should be replaced by “treatment-oriented” in the society.

    Keywords: Empowerment, Health insurance, Health-Oriented Attitude, Social Health
  • Sudeh Bagheri Rizi, Mohammad Ahmadi*, Mahtab Shahbazi, Rohollah Javadi Pages 47-56
    Introduction

    The implementation of the family physician program in Iran Health Insurance Organization will change the payment system, reduce payments at the first level of service provision, and create a referral system. This study has been conducted with the aim of investigating the factors influencing the adoption of the referral system and the family physician of health insurance, including the adoption of the referral system, the creation of infrastructure and reforms, management factors, public interests, appropriate health system policies, appropriate health insurance structure and satisfaction.

    Methods

    The current research is descriptive and correlational in terms of applied purpose and data collection method. 184 people were included in the study by census. The data collection tool is a questionnaire with closed questions. After confirming the face validity and construct validity and reliability of the research instrument (Cronbach’s alpha 0.848), data analysis was performed using structural equation modeling (PLS-SEM).

    Results

    The findings of this research showed that the insurance structure in the health system was the most influential factor on the acceptance of the referral system and the family physician, and the effect path coefficient was estimated at 0.231. In addition to these policies included in the guidelines of the family physician program, infrastructure and reforms in society, management factors, public interest and satisfaction are other factors that have been confirmed to have an effect on the adoption of the family physician and referral system.

    Conclusion

    According to the findings, in addition to the appropriate health insurance structure, management and satisfaction factors are more important in accepting the referral system and the family physician. It seems that the insurance structure can create a sense of justice for people regarding health insurance because the plan of the referral system and family physician is based on necessities such as establishing proper access to the people of the country, equality in benefiting from health and treatment services, as well as the purposefulness of providing services and productivity. It is formed from the available human resources.

    Keywords: Referral System, Family Physician, Iran Health Insurance Organization
  • Medhi Farhadi, Seyed Mojtaba Hosseini*, Ali Maher Pages 57-64
    Introduction

    Due to the very weak coverage of basic treatment in the dental insurance sector, such services are considered as luxury services for people and the indicators of oral and dental health in Iran are not very favorable. With regard to the supplementary excess treatment coverage by commercial insurances, in this research, the factors affecting the use of dental services were investigated.

    Methods

    The research method was descriptive, analytical and cross-sectional, the statistical population of the present study included patients referred to Tehran clinics in 2022. The sample size in this study was equal to 383 people who were selected by cluster sampling method. The information was collected through a questionnaire and the data were analyzed at the level of descriptive and inferential statistics, one population and binomial t-tests and Friedman’s test.

    Results

    There is a relationship between insurance coverage of dental services and oral health of people (P=0.000; t=23.99). There is a relationship between the amount of patients' out-of-pocket payments for dental services and oral health status (P=0.000; t=16.117). The amount of insurance payment for dental services has an effect on the amount of use of dental services (P=0.000; t=29.73). The demographic characteristics of the insured (DMFT index, age, gender, education level, marital status) have an effect on the use of dental services (P=0.000; t=33.04).

    Conclusion

    Due to the relationship between insurance coverage, payment amount, age and education level of people with oral and dental health, the officials and practitioners of oral and dental health should consider appropriate decision and policy regarding this matter.

    Keywords: Insurance Coverage, Dental Services, Oral Health
  • MohammadMehdi Tadayon, Manal Etemadi* Pages 65-72

    The Resource-Based Relative Value Scale (RBRVS) payment basis, combined with the unorganized increase in the payment rate with the Fee-For-Service (FFS) payment method that stimulates service supply and leads to an increase in induced demand, creates a crisis for the health system, which wastes the limited resources. The present study looked briefly at the challenges caused by the health service pricing system in Iran and has provided policy recommendations to improve it. The national payment system based on the RBRVS in Iran lacks important cost control tools of the main model, including the Sustainable Growth Rate, Budget Neutralization Factor, and forecasting the growth rate of Rial value of the relative value conversion factor in the annual budget laws. A number of technical challenges exist in the national model of the RBRVS include changing the ratio of Physician Work to the Practice Expense, removing the Geographic Practice Cost Indices, removing the budget neutralization factor, the lack of an allowable payment to determine the Rial value of the conversion factor. There are also policy challenges, the most important of which is the disassociation of the Supreme Council of Health Insurance and the Supreme Council of Welfare and Social Security as a part of comprehensive welfare and social security system structure. All of the challenges are the root of the malpractice of the health service pricing system in Iran. Dissociation between health financing policies and macroeconomic policies of the country necessitates the adoption of policies to strengthen the governance of the payment system, including reforming the existing pricing system by returning to the principles governing the original model, changing the payment method to improve behavior on two supply and demand sides and institutional reform to strengthen the regulatory function for health services pricing.

    Keywords: Pricing, Resource-based Relative Value Scale, Budget Neutralization Factor, Fee For-Service
  • Maryam Ghamkhar, Mehdi Rezaee, Mohammad Effatpanah, Alireza Namazi Shabestari, Leila Ghamkhar* Pages 73-76