فهرست مطالب

نشریه بحران پژوهی جهان اسلام
سال نهم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید گمشادزهی* صفحات 1-16

    افزایش مشارکت سیاسی، دغدغه ی هر نظام سیاسی است. شناسایی عوامل تاثیرگذار بر افزایش مشارکت از مهمترین راهکارها برای مدیریت و افزایش مشارکت مردم در انتخابات می باشد. در این پژوهش عوامل موثر بر مشارکت سیاسی در استان سیستان و بلوچستان (سه شهر زاهدان، خاش و سراوان)  بررسی می شود. روش این پژوهش پیمایشی است. روش گردآوری اطلاعات میدانی بوده و از ابزار پرسشنامه استفاده گردیده است. جامعه ی آماری پژوهش مشارکت کنندگان انتخاباتی سیستان و بلوچستان می باشند و از فرمول کوکران برای تعیین نمونه ی آماری استفاده شد و نمونه گیری به شیوه ی تصادفی ساده صورت پذیرفت. با توجه به جامعه ی آماری نامحدود تعداد نمونه ی آماری384 نفر انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل صورت گرفت. در نهایت نتایج نشان داد که در سه شهر زاهدان، خاش و سراوانن، عوامل مذهبی، قومی و طایفه ای بر مشارکت سیاسی در استان سیستان و بلوچستان تاثیرگذار می باشند.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، سیستان و بلوچستان، عوامل قومی، عوامل نژادی، عوامل مذهبی
  • زهرا اکبری*، سید حمزه صفوی صفحات 17-40

    نوسازی دارای ابعاد گوناگون فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است. نوسازی روندی است که همه کشورها آن را تجربه کردند و یا در حال تجربه کردن هستند. عربستان سعودی یکی از کنشگرانی است که از زمان کشف نفت وارد این روند شد، اما با گسترش ارتباطات، در دو دهه اخیر این روند شتاب بیشتری به خود گرفته است. برنامه نوسازی در عربستان مشتمل بر همه ابعاد مذکور است (هرچند با اولویت قتصادی)، بازتاب های این تغییرات در جامعه و تاثیر آن بر ثبات سیاسی حکومت موضوعی مهم قلمداد می شود. اما آنچه در این مقاله مورد بحث اصلی است این است که روند نوسازی در کشور سعودی بر اساس فاکتورهای مشخص شده، چه تاثیری بر ثبات سیاسی جکومت سعودی دارند؟ با توجه به تعریفی که از ثبات/ بی ثباتی سیاسی ارایه شده یافته های پژوهش نشان می دهد در برخی موارد نوسازی ظرفیت بی ثباتی برای حکومت با خود همراه دارد و در مواردی نیز نوسازی پاسخی درخور به مطالبات اجتماعی نداده و پتانسیل ایجاد چالش و بی ثباتی می باشد. در مجموع در طیف پیوسته ثبات/ بی ثباتی، حکومت سعودی در جهت ثبات گام برداشته و اصلاحات اجتماعی انجام شده، با وجود نمادین بودن در برخی ابعاد، احتمال کمتری برای بی ثباتی دارد.

    کلیدواژگان: نوسازی، ثبات سیاسی، بی ثباتی سیاسی، عربستان سعودی
  • احمد جاسیز، دانیال رضاپور* صفحات 41-63
    از آنجا که جهان اسلام عمق راهبردی انقلاب اسلامی است، حمایت و توجه عمیق و جدی به توسعه نهضت های اسلامی در مواجهه با طرح های سلطه طلبانه نظام سلطه، ضرورتی راهبردی به نظر می رسد.  امروزه شبکه ای از کنشگران انقلابی در عرصه جهانی، متاثر از این آموزه ها و در چارچوب محور مقاومت علیه نظام سلطه فعالیت می کنند. علی رغم اینکه محور مقاومت به عنوان مفهومی پذیرفته شده در فضای سیاسی همواره محل بحث بوده است اما این محور به عنوان ترکیبی از اتحاد استراتژیک، جامعه امنیتی و شبکه ایده آل، با توجه به دیدگاه ضدهژمونیک دیرینه خود در برابر ایالات متحده و متحدان منطقه ای اش در غرب آسیا شناخته می شود.آنچه این شبکه ایتلاف پیچیده را در کنار هم نگه می دارد، یک دیدگاه هنجاری مشترک گسترده از نظم منطقه ای است که در گفتمان اعضای محور وجود دارد و توسط میراثی ایده آل هدایت می شود و از طریق عملکرد فضایی واقعی می شود. سوال پژوهش این گونه مطرح می شود که چه عواملی باعث تقویت پیوند میان ایران و حزب الله و در مجموع محور مقاومت می شود؟ فرضیه مقاله بدین شکل مطرح می شود که پیوندهای تاریخی- فرهنگی به همراه استفاده هم زمان از قدرت هوشمند در غرب آسیا، نه تنها باعث تحکیم روابطه میان ایران و جبهه مقاومت و تثبیت نبرد جبهه های جنگ شده است؛ بلکه با بهره گیری از اصول نوموس (دین، مذهب- قانون- اصول) و مکان های کلیدی در جنوب لبنان هم مرز با رژیم صهیونیستی، ج.ا. ایران توانسته اند نفوذ راهبردی و بازدارندگی خود را در سطح منطقه ای عمق ببخشد. دراین مقاله مفاهیم فضایی مقاومت و یاد بودی که دو بازیگر جمهوری اسلامی ایران و حزب الله ایجاد کرده اند، مورد بحث قرار گرفته است. استدلال ما این است که نوموس (دین، مذهب- قانون- اصول) به عنوان یک ابزار مفهومی جایگزین برای درک مظاهر نظم در کنار رویکردهای جریان اصلی تر، کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: نوموس، محور مقاومت، غرب آسیا، جمهوری اسلامی ایران، حزب الله
  • حسن رضا آریایی راد، محمد مهدنور* صفحات 64-82

    هدف این پژوهش بررسی رابطه بی تفاوتی سیاسی زنان (به عنوان متغیر وابسته) و متغیرهای زمینه ای (سن، تحصیلات، تاهل، اشتغال، مذهب، قومیت، درآمد، زبان یا گویش و محل سکونت) می باشد که در این مقاله به آن پرداخته شده است و فرض برآن بوده که بین همه این متغیرهای زمینه ای با بی تفاوتی سیاسی (به عنوان متغیر وابسته) در بین زنان شاهین شهر رابطه معناداری وجود دارد، بر اساس روش گردآوری داده ها، پژوهشی پیمایشی- علی از شاخه تحقیقات میدانی بوده و جامعه آماری متشکل از 388 نفر زنان 18 سال به بالای شهرستان شاهین شهر، از طریق نمونه گیری تصادفی، با استفاده از ابزار پرسشنامه مشتمل بر 91 سوال که تجزیه وتحلیل داده ها، با استفاده از نرم افزار  SPSS محاسبه شده است. با توجه به نتایج حاصل شده از روش تحلیل رگرسیون چندگانه به روش هم زمان مشخص شد که بین متغیرهای زمینه ای (سن، تحصیلات، تاهل، اشتغال، مذهب، قومیت، درآمد، زبان یا گویش و محل سکونت) با بی تفاوتی سیاسی در بین زنان شاهین شهر رابطه معناداری یافت نشد.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی سیاسی، زنان، مشارکت، شاهین شهر، انفعال سیاسی
  • سعید عطار*، مهرداد ابراهیمیان نجف آبادی صفحات 83-111
    غرب آسیا، همواره در تحولات سیاسی و استراتژی قدرت های جهانی از نقش و اهمیت زیادی برخوردار بوده است. در این منطقه، کشورهایی با پیوندهای مستحکم اقتصادی اندک  و سطح نزاع و کشمکش زیاد حضور دارند. بسیاری از این تنش ها، حول محور تشکیل رژیم صهیونیستی یا در روابط این کشور با سایرین بوده است. با این حال، «پیمان ابراهیم» در سال 2020، می تواند نشانه ای از ورود منطقه غرب آسیا  به مرحله جدیدی باشد. در این مقاله، به این پرسش پاسخ می دهیم که عادی سازی روابط امارات متحده عربی و بحرین با رژیم صهیونیستی چه پیامدهای اقتصادی احتمالی برای این کشورها خواهد داشت. مقاله، ضمن بررسی شرایط اقتصادی کشورهای عضو در زمان شکل گیری پیمان ابراهیم، این فرضیه را به بحث می گذارد که پیمان ابراهیم می تواند ظرفیت های متعددی را در بخش های مختلف اقتصادی برای این کشورها داشته باشد. یافته های مقاله نشان می دهد که این پیمان سیاسی، ظرفیت های زیادی برای تحول اقتصادی این کشورها در حوزه های هوانوردی غیرنظامی، گردشگری، علم، فناوری و نوآوری، مالی و سرمایه گذاری، الماس، صنایع دریایی و انرژی و مراقبت های بهداشتی خواهد داشت. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از منابع نوشتاری انجام شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد، امارات متحده عربی، بحرین، پیمان ابراهیم، رژیم صهیونیستی
  • محسن جان پرور*، زینب جعفر فاخر، ساجد بهرامی جاف صفحات 112-136

    مناسبات ژیوپلیتیکی بین کشورها در طی دهه های اخیر با حرکت به سوی مسایل اقتصادی تبدیل به مناسبات مبتنی بر مولفه های اقتصادی گردیده است. در این میان مناسبات ژیوپلیتیک میان کشورهای اسلامی و همسایه مبتنی بر چارچوب های خاص اسلامی و پیوستگی فضایی، اثرگذاری و اثرپذیری بالا و غیره تحت تاثیر بیشتر مولفه های ژیوپلیتیک اقتصادی است. باتوجه به این اهمیت، هدف مقاله حاضر درک مولفه های ژیوپلیتیک اقتصادی موثر بر مناسبات دو کشور برجسته در جهان اسلام به عنوان ایران و عراق است. تحقیق حاضر، با رویکرد توصیفی - تحلیلی و نیز بهره گرفتن از یافته های کتابخانه ای و پیمایشی به بررسی مهم ترین مولفه های موثر بر مناسبات ژیوپلیتیک اقتصادی دو کشور اسلامی عراق و ایران جهت کاهش تنش ها و چالش ها و افزایش همکاری و هماهنگی در جهان اسلام است. روش تجزیه وتحلیل باتوجه به ماهیت نخبه محوری جامعه آماری تحقیق از روش معادلات ساختاری با تاکید بر رویکرد حداقل مربعات جزیی است. نتایج یافته های میدانی تحقیق نشان داد که مولفه های ژیوپلیتیک اقتصاد اولیه در بخش برازش مدل ساختاری تحقیق در هر 4 شاخص مورد بررسی: آماره T: 29.2، ضریب مسیر، 0.510، ضریب تعیین، 0.891 و تناسب پیش بین با 0.335 از تاثیرگذاری بیشتری بر روی مناسبات ژیوپلیتیک اقتصاد این دو کشور اسلامی داشته است.

    کلیدواژگان: جهان اسلام، ژئوپلیتیک، ژئواکونومی، مناسبات، ایران، عراق
|
  • HAMID Gamshadzehi * Pages 1-16

    Increasing political participation is a concern of every political system in different countries. Identifying the factors affecting the increase of participation is one of the most important strategies for managing and increasing people's participation in elections. In this study, the factors affecting political participation in Sistan and Baluchestan province in three cities of Zahedan, Khash and Saravan were studied. This research was conducted by survey method and the data collection method in this research was field and a questionnaire was used. The statistical population of the study is the electoral participants of Sistan and Baluchestan and Cochran's formula was used to determine the statistical sample and sampling was done by simple random method. According to the unlimited statistical population, 384 statistical samples were selected. For analysis in two parts, descriptive and inferential statistics were performed using SPSS software. Finally, the results showed that in three cities of Zahedan, Khash, Saravanen, religious, ethnic and sectarian factors affect political participation in Sistan and Baluchestan province.

    Keywords: : political participation, Sistan, Baluchestan, ethnic factors, racial factors, religious factors
  • Zahra Akbari *, Seyed Hamzeh Safavi Pages 17-40

    Modernization is a process that all countries, sooner or later,, have experienced or are experiencing. Saudi Arabia entered this process after the discovery of oil, But with the expansion of communications, this process has gained momentum in the last two decades. Modernization has various cultural, political, economic, and social dimensions. Due to the fact that the modernization program in Saudi Arabia includes all of the aforementioned aspects (although with economic priority), the reflections of these changes in the society and their impact on the government's political stability are considered important issues. In the first step of this article, we provide practical and operational indicators of modernization. But the main discussion in this article is the effect of the modernization process on the political stability of Saudi Arabia based on the specified factors. According to the definition of political stability/instability that we present, we come to the conclusion that in some cases, modernization brings instability to the government and in some others, modernization has not given a suitable response to social demands and has the potential to create a challenge and instability. All in all, in the continuous spectrum of stability/instability, the Saudi government has taken steps towards stability, and the social reforms that have been carried out have a lower probability of instability, despite being symbolic in some dimensions.

    Keywords: Modernization, Political Stability, political instability, Saudi Arabia, political developement, David Sanders
  • Ahmad Jansiz, Danial Rezapour * Pages 41-63
    Since the Islamic world is the strategic depth of the Islamic revolution, it seems to be a strategic necessity to pay sserious attention to the development of Islamic movements through the hegemonic plans of the domination system. A network of revolutionary activists in the world arena, influenced by these teachings and within the framework of the axis of resistance against the domination system, are active. Although the axis of resistance as a concept accepted in the political space has always been a subject of discussion, but this axis has been considered as a combination of strategic alliance, security society and ideal network, considering its long-standing anti-hegemonic view against the United States and its regional allies are known in West Asia. What holds this complex coalition network together is a broadly shared normative vision of regional order that exists in member-centered discourse, guided by an ideal heritage, and actualized through spatial practice. The question of the research is raised as follows: What factors strengthen the link between Iran and Hezbollah and the axis of resistance in general? The authors' argument is that the historical-cultural links along with the simultaneous use of intelligent power in West Asia have not only strengthened the relationship between Iran and the resistance front and stabilized the battle of the war fronts ,but also by using the principles of Nomos (religion, religion-law-principles) and key places in southern Lebanon bordering the Zionist regime, J.A. Iran has been able to deepen its strategic influence and deterrence at the regional level. In this article, the spatial concepts of resistance and memorial spaces created by the two actors of the Islamic Republic of Iran and Hezbollah are discussed. Our argument is that nomos (religion-law-principles) is useful as an alternative conceptual tool for understanding the manifestations of order alongside more mainstream approaches.
    Keywords: Nomos, Axis of Resistance, West Asia, Islamic Republic of Iran, Hezbollah
  • Hassan Reza Aryaeerad, Mohammad Mahdenoor * Pages 64-82

    The purpose of this research is to investigate the relationship between women's political indifference (as a dependent variable) and background variables (age, education, marriage, employment, religion, ethnicity, income, language or dialect, and place of residence) which is addressed in this article. and it was assumed that there is a significant relationship between all these background variables and political indifference (as a dependent variable) among Shahin Shahr women.Based on the method of data collection, it is a survey-causal research from the branch of field research, and the statistical population consists of 388 women over the age of 18 in Shahin Shahr city, through random sampling, using a questionnaire tool consisting of 91 questions, which data analysis, It has been calculated using SPSS software.According to the results obtained from the simultaneous multiple regression analysis method, it was found that there are political differences between the background variables (age, education, marriage, employment, religion, ethnicity, income, language or dialect, and place of residence) among the women of Shahin Shahr. No significant relationship was found.

    Keywords: Political apathy, Women, Participation, Shahin Shahr, Political passivity
  • Saeed Attar *, Mehrdad Ebrahimiyan Najafabadi Pages 83-111
    The West Asia has always played a major role in the political changes and strategies of the great powers. In this region, there are several countries that of weak economic ties whose relations are mostly associated with the political conflicts. Many of these tensions have revolved around the formation of the state of Zionist Regime or in its relations with others. However, the "Abraham Accords" in 2020, could be a sign of the West Asia region entering a new phase, and this will have important dimensions and consequences in various areas of the region. In this article, we answer the question of what possible economic consequences the normalization of the UAE and Bahrain's relations with Zionist Regime will have for these countries. The article examines the economic conditions of the member states at the time of the formation of the Abraham Accords, and it discusses the economic opportunities and advantages of this pact for them. The findings show that this agreement will have great potential for the economic development of these countries in the field of civil aviation, tourism, science, technology and innovation, finance and investment, diamond trade, marine and energy industries, and health care of these countries. This article has been done by descriptive-analytical method and using library sources.
    Keywords: Economy, UAE, Bahrain, Abraham Accords, Zionist Regime
  • Mohsen Janparvar *, Zeynab Janfar Fakher, Sajed Bahrami Jaf Pages 112-136

    In recent decades, geopolitical relations between countries have become relations based on economic components by moving towards economic issues. In the meantime, geopolitical relations between Islamic and neighboring countries are based on specific Islamic frameworks and spatial continuity, high impact and effectiveness, etc., are mostly influenced by economic geopolitical components. Considering this importance, the aim of this article is to understand the economic geopolitical components affecting the relations of two prominent countries in the Islamic world, Iran and Iraq. The current research, with a descriptive-analytical approach as well as taking advantage of library and survey findings, investigates the most important factors affecting the economic geopolitical relations of the two Islamic countries of Iraq and Iran in order to reduce tensions and challenges and increase cooperation and coordination in The world is Islam. According to the elite-oriented nature of the statistical research community, the method of analysis is structural equations with an emphasis on the partial least squares approach. The results of the field findings of the research showed that the geopolitical components of the primary economy in the fitting part of the structural model of the research in all 4 investigated indicators: T-statistic: 29.2, path coefficient, 0.510, determination coefficient, 0.891 and predictor fit with 0.335 of It has had a greater impact on the geopolitical relations of the economy of these two Islamic countries.

    Keywords: Islamic world, geopolitics, Geoeconomy, relations, Iran, Iraq