فهرست مطالب

نقد، تحلیل و زیبایی شناسی متون - پیاپی 19 (تابستان 1402)

نشریه نقد، تحلیل و زیبایی شناسی متون
پیاپی 19 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دکتر غلامرضا کریمی فرد*، فاطمه تختی صفحات 4-28

    زمان تنها عنصر تاثیرگذار در منطق روایت نیست؛ اما در روایت گری نقشی اساسی دارد. زمان در روایت شناسی بر اساس فرایندهای نظم و ترتیب، تداوم روایت و تکرار یا بسامد بررسی می شود و ژرار ژنت از بزرگترین نظریه پردازان در زمینه زمان در گفتمان روایی است که به طور کامل به این جنبه ها پرداخته است. رویکرد این پژوهش، بررسی عنصر زمان در مقامات حریری و تاثیر آن بر گفتمان روایی مقامه ها بر اساس روش نقدی ژرار ژنت است. این واکاوی با بررسی رابطه میان طول زمان داستان و طول زمان گفتمان به این نتایج دست یافت که اغلب روایت ها زمان پریشی دارند و زمان پریشی ها بیشتر از نوع پس نمایی هستند و حدود «33/10 %» را به خود اختصاص داده اند و گاهی زمان داستان بر زمان سخن پیشی می گیرد و کاربرد آن حدود «84/0 %» است. سرعت روایت ها بر اساس سه حالت «شتاب مثبت، واشتاب و شتاب ثابت» بررسی شد و نشان داده شد که شتاب ثابت بیشترین میزان کاربرد را در مقامات حریری با «45/43 %» دارد. و پس از آن حدود «44/12 %» از مقامات حریری به خاطر بهره گیری از تلخیص و حذف با شتاب مثبت پیش می رود. و عامل شتاب منفی مقامه ها توصیف های جزیی و پی درپی در سراسر روایت هاست که «14/18 %» را به خود اختصاص داده اند. و تکرار روی دادها در یک سیر حرکت نمی کند و از انواع بسامد برای بیان روی دادها بهره گیری می شود که برخی از آن ها خاص سبک حریری است. بسامد بازگو «04/8 %» و مفرد «58/3 %» به ترتیب بیشترین کاربرد را دارند و بسامدهای شباهت «42/0 %»، چندگانه «05/1 %» و تکراری «68/1 %» به ترتیب کمترین کاربرد را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: زمان، گفتمان روایی، ژنت، مقامات حریری
  • دکتر رامین محرمی، طیبه مرتضوی یوسف آبادی * صفحات 29-46

    پژوهش پیش رو به شیوه توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی شاخص ها و استانداردهای شعر کودک ونوجوان در حوزه انقلاب اسلامی، دفاع مقدس پرداخته است. عناصر اصلی شعر کودک، موضوع، تخیل و فانتزی، زبان، اندیشه و... است که این پژوهش برای تبیین استانداردهای این عناصر در اشعار کودک ونوجوان جنگ است. نتایج نشان داد که شعر کودک ونوجوان باید زبانی ساده و طبیعی داشته باشد. استفاده از زبان محاوره ای در شعر کودکان ممنوع است؛ زیرا کودکی که در حال یادگیری زبان ادبی است، دچار دوگانگی زبان محاوره و ادبی می شود. شاعر کودک باید از تصاویر و آرایه هایی استفاده کند که برای کودک آشنا و قابل درک باشد و در عین سادگی باید متناسب با تجربه زیسته کودکان ونوجوانان باشد. عدم طرح حوادث بنیادین و پرجاذبه در اشعار روایی دفاع مقدس سبب شده است تا خوانندگان نتوانند رابطه حسی مناسبی با این گونه آثار پیدا کنند و لاجرم درصد خوانندگان آثار دفاع مقدس بسیار کمتر از دیگر شاخه های ادبیات کودک باشد.

    کلیدواژگان: استانداردها، تخیل، زبان، شعر کودک و نوجوان، مضامین پایداری
  • زهراسادات حسینی، دکتر عسگر صلاحی *، دکتر مسروره مختاری صفحات 49-68

    امروزه با گسترش مطالعات بینارشته ای مرزهای سنتی رشته های مختلف دانشگاهی تغییر کرده و بسیاری از آثارگذشتگان با استفاده از نظریات جدید بازکاوی و مورد مطالعه مجدد قرار گرفته است. روان شناسی مثبت که به تازگی مورد توجه روان شناسان قرار گرفته؛ مولفه هایی را عنوان می کند که با اصول عرفا بسیار نزدیک است. سلیگمن مولفه-های موثر در این حوزه را به شش قسمت تقسیم کرده است: خرد، شجاعت، عشق، عدالت، میانه روی و تعالی. این فضیلت ها در میان آثار عرفا مشهود است، از جمله تذکرهالاولیای عطار که به شرح اقوال عارفان پرداخته است. جستار حاضر با استفاده از روش تحلیلی– توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی اقوال جنید بغدادی و بایزید بسطامی پرداخته است. با بررسی زندگی این دو پیشوای بزرگ مشرب های عرفانی متفاوت و مهم یعنی «عرفان عابدانه» و «عرفان عاشقانه»، می خواهیم به نکاتی از زندگی و شخصیت آنها پی ببریم که با مولفه های روان شناسی مثبت گرا مطابقت بیشتری دارد. مولفه خرد اولین اصل مثبت گرایان است و مکرر در احوال این دو بزرگوار مشاهده می شود و یا تعالی، آخرین مولفه مثبت گرایان، تک تک اصولش بجز فضیلت شوخ طبعی مابقی با رفتار آنان مطابقت دارد. مولفه هایی نظیر عشق، عدالت و میانه روی نیز با آموزه های عارفان شباهت زیادی دارد، اما مولفه ای مانند شجاعت کمتر به آن توجه شده است.

    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت، فضیلت و قابلیت، تذکرهالاولیا، جنید بغدادی، بایزید بسطامی
  • دکتر مهدی اخروی صفحات 69-96

    یکی از نویسندگان با ذوق و پراثر روزگار ما، محمد ابراهیم باستانی پاریزی بود. او علاوه بر اطلاعات عمیق تاریخی و قلم روان و پر رنگ و نگاری که برای نوشتن داشت؛ در انتخاب عنوان برای کتاب ها و مقالاتش نیز خلاقیت فراوانی از خودنشان داد. نام هایی که گاه بسیار علمی و منطقی وگاه بسیار ابهام آمیز و رمانتیک و زمانی بسیار پرموسیقی و خیال انگیز هستند. ما در این نوشتار تاملی در عناوین کتب باستانی پاریزی کردیم و با توجه به سیر عنوان گزینی در ایران و جایگاه نویسندگان در این روند تاریخی، شگردهای رمانتیک عنوان گزینی او را دقیق تر نگریستیم و با معرفی مختصر آثار، جنبه های جذاب عناوین را بررسی کردیم. در نهایت آنچه حاصل آمد این که: باستانی پاریزی نویسنده ای متمایل به مکتب رمانتیسم است و این تمایل، در عناوین برخی آثار، به صورت های متفاوت؛ نظیر توجه به حس و عاطفه، تخیل، وزن و موسیقی، ابهام و ایهام پردازی، آشنایی زدایی و تشخیص، توجه به تجربه های شخصی و سیاحت آفاقی به ویژه در زمان ومکان و... نمود پیدا کرده است. البته دسته ای از عناوین منتخب وی نیز جنبه های علمی - تاریخی دارد و بیش تر اشتمال نام بر مفهوم کتاب، مد نظر نویسنده بوده است.

    کلیدواژگان: باستانی پاریزی، نام گذاری، رمانتیسم، تاریخ کرمان، عنوان شناسی
  • دکتر نصرت الله خاکیان صفحات 97-115

    علم معانی چگونگی تناسب سخن، با مقتضای حال و مقام گوینده، مخاطب، مکان، موضوع و نوع ادبی را بررسی و ارزیابی می کند. این دانش، از معانی ثانویه جمله ها بحث و یک زبان را به همان زبان ترجمه می کند؛ یعنی معنی ضمنی جمله ها را توضیح می دهد و باید به مقتضای حال و مقام باشد. بیدل دهلوی غزل سرای مشهور سبک هندی است. یکی از جلوه های دانش معانی در غزل های بیدل اطناب است که تا کنون چنان که باید به آن پرداخته نشده است؛ به همین منظور، پژوهش حاضر می کوشد سی غزل آغازین از بیدل را از منظر اطناب بررسی نماید. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و داده های آن با استفاده از منابع کتابخانه ای جمع آوری شده است. جامعه مورد مطالعه سی غزل آغازین(338 بیت) از غزل های بیدل دهلوی به تصحیح اکبر بهداروند است که انتشارات نگاه سال 1392 آن را منتشر کرده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که« تکمیل» بیشترین بسامد و« ذکر خاص پس از عام» پایین ترین بسامد را در سی غزل آغازین بیدل دهلوی دارند. بیدل دهلوی برای اطناب آفرینی از توصیف، تمثیل، تنسیق الصفات، تشبیه(بخصوص تشبیه تفضیلی) کنایه، مراعات نظیر و انحراف از نرم(هنجار گریزی) بسیار به جا بهره برده و به این وسیله بر غنای سخن خود افزوده و ذهن مخاطب را به تکاپو انداخته است.

    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، بررسی، بلاغت، اطناب، غزلها
  • مسعود معظمی گودرزی *، دکتر محمد فولادی صفحات 116-137

    در این مقاله به بررسی تفاوت ها و اشتراکات ساختاری و محتوایی مقدمه دو داستان بیژن و منیژه و رستم و اسفندیار در شاهنامه فردوسی پرداخته شده است. هدف از این مقاله پی بردن به این نکته است که با وجود تمایز داستان رزمی-تراژدی رستم و اسفندیار با داستان عاشقانه بیژن و منیژه؛ چرا فردوسی برخی واژه ها، ترکیبات و مفاهیم در مقدمه این داستان ها را به صورت مشابه و نزدیک به هم به کار برده است. مساله اتفاقی بودن یا هدف مند بودن این اشتراکات؛ نگاه ویژه به سبک و علاقه مندی فردوسی به مضامین و موضوعات به کاربرده در درآمدهای این دو داستان و نیز دستیابی به چند دلیل برجسته درباره ماندگاری ابیات این مقدمه های داستانی از فرضیات مطرح شده در این پژوهش است. در این مقاله به روش تحلیل بنیادی و مقایسه کمی و کیفی به کمک منابع موجود کتابخانه ای سعی شده است تا ابعاد مختلف موضوع، واکاوی شود. پس از مقدمه و کلیات کار و بیان مساله و پیشینه پژوهش، تحلیل و بررسی مجزای هر مقدمه با شرح و تفسیر مختصری از ابیات آمده است. در ادامه وجوه تمایز و شباهت این دو مقدمه بیان شده است. در پایان بحث نیز ضمن پاسخ به مسایل و فرضیه های طرح شده، درمی یابیم که با وجود تفاوت های چندبعدی این دو مقدمه؛ فردوسی احتمالا به دلایلی همچون ایجاد انگیزه و جذب مخاطب، استقلال محتوایی در درآمدهای داستانی و تازگی و دوری از کهنگی سخن در هر برهه از زمان، به سرودن مقدمه های شاهنامه با وجوه اشتراکی قابل تامل همت گماشته است.

    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، مقدمه داستانی، بیژن و منیژه، رستم و اسفندیار
|
  • Gholamreza Karimifard *, Fatemeh Takhti Pages 4-28

    Investigating the effects of the element of time in Hariri officials based on the structures of Gerard Genet's narrative discourse theory Time is not the only influential element in the logic of narrative. But it has a fundamental role in narration. Time in narratology is examined based on the processes of order, narrative continuity and repetition or frequency, and Gerard Genet is one of the greatest theorists in the field of time in narrative discourse who has fully addressed these aspects. The approach of this research is to examine the element of time in Hariri officials and its effect on the narrative discourse of officials based on Gerard Genet's critical method. This analysis examined the relationship between story time and discourse time to conclude that most narrations are time-lapse and time-lapse is more of a retrospective type and they account for about "10.33%" and sometimes story time exceeds the discourse time and its application is about "0.84%". The speed of the narrations was evaluated based on the three modes of "acceleration, deceleration and constant acceleration" and It has been shown that constant acceleration has the highest rate of application in Hariri authorities with "43.45%". And then because of using of summary and ellipsis, about “12.44%” of Hariri authorities move forward with an acceleration. And the reason for the deceleration of the authorities is the detailed and consecutive descriptions throughout the narrations, which account for "18.14%" and the repetition of events does not move in one direction and different types of frequencies are used to express the events that some of which are specific to Hariri style. The iterative frequency of "8.04%" and the singular frequency "3.58%" have the most applications respectively, and the similarity frequency of "0.42%" and multiple frequency "1.05%" and repetitive frequency "1.68%" have the lowest respectively.

    Keywords: Time, Narrative Discourse, Gerard Genet, Hariri Authorities
  • *Ramin Mohrami, Tayyaba Mortazavi Yusufabadi Pages 29-46

    Leading research in a descriptive-analytical manner and using library resources has examined the characteristics and standards of poetry of children and adolescents in the field of Islamic Revolution, Holy Defense and Resistance. The main elements of children's poetry are subject, imagination and fantasy, language, thought, etc. This research is to explain the standards of these elements in the poems of children and youth of war. The results showed that children-adolescent poetry should have a simple and natural language. The use of colloquial language in children's poetry is prohibited; Because a child who is learning literary language suffers from a dichotomy between colloquial and literary language. The child poet should use images and arrays that are familiar and understandable to the child and at the same time should be appropriate to the life experience of children and adolescents. The lack of fundamental and attractive events in the narrative poems of the Holy Defense has caused the readers to not be able to find a proper emotional relationship with such works, and inevitably the percentage of readers of the Holy Defense works is much lower than other branches of children's literature.

    Keywords: standards, imagination, language, Children, adolescent poetry, sustainability theme
  • Zahra Sadat Hosseini, Asgar Salahi*, Masrore Mokhtari Pages 49-68

    Nowadays, with the expansion of interdisciplinary studies, the traditional boundaries of various academic fields have changed and many of the works of the ancients have been re-examined and re-studied using new theories. Positive psychology, which has recently received the attention of psychologists, describes components that are very close to the principles of mystics. Seligman has divided the effective components in this field into six parts: Wisdom, Courage, Love, Justice, Moderation, and Excellence. These virtues are evident in the works of mystics, such as Attar's Tazkira al-Awliya, which describes the sayings of mystics. The present essay has investigated the sayings of Junaid Baghdadi and Bayazid Bastami by using the analytical-descriptive method and library sources. By examining the lives of these two great leaders of different and important mysticism, i.e. "devotional mysticism" and "romantic mysticism", we want to find out the points of their life and personality that are more consistent with the components of positive psychology. The component of wisdom is the first principle of the positivists and it is frequently observed in the sayings of these two nobles or excellence, the last component of the positivists, each of its principles, except for the virtue of humor, is consistent with their behavior. Components such as love, justice, and moderation are also very similar to the teachings of the mystics, but a component such as courage has been given less attention.

    Keywords: positive psychology, virtue, ability, Tazkirat al-Awliya, Junaid Baghdadi, Bayazid Bastami
  • Mehdi Okhravi Pages 69-96

    One of the most famous and influential writers of our time was Dr. Mohammad Ebrahim Parisi. In addition to the deep historical information and the smooth and colorful pen he used to write, he also showed great creativity in choosing titles for his books and articles. Names that are sometimes very scientific and logical, sometimes very ambiguous and romantic, and sometimes very musical and imaginative. In this article, we reflected on the titles of Dr. Parisi's books, and considering the course of choosing titles in Iran and the place of authors in this historical process, we looked more closely at their romantic methods of choosing titles, and with a brief introduction of the works, we examined the attractive aspects of the titles. we did . In the end, what came out is that Parisi is a writer inclined to the school of romanticism, and this tendency, in the titles of some works, in different ways, such as paying attention to feeling and emotion, imagination, weight and music, ambiguity and suspense, familiarity Demystifying and distinguishing, paying attention to personal experiences and world travel, especially in time and... It was considered by the author.

    Keywords: Bastani Parisi, nomenclature, romanticism, history of Kerman, etymology
  • Nosratolah Khakian Pages 97-115

    The science of meanings examines and evaluates how the words fit with the situation and status of the speaker, audience, place, subject and literary genre. This knowledge discusses the secondary meanings of sentences and translates one language into the same language; It means that it explains the implicit meaning of the sentences and it should be according to the situation and position. Bidel Dehlavi is a famous lyricist of Indian style. One of the manifestations of the knowledge of meanings in Bidel's sonnets is Circumlocution, which has not been addressed as it should be; For this purpose, the present study tries to examine the beginning thirty sonnets of Bidel from the perspective of Circumlocution. The method of this research is descriptive-analytical and its data has been collected using library sources. The studied community is the beginning 30 ghazals (338 verses) of Bidel Dehlavi's ghazals edited by Akbar Behdarvand, which was published by Negha Publications in 2012. The findings of the research show that "completion" has the highest frequency and "special mention after the general" has the lowest frequency in the beginning thirty ghazals of Bidel Dehlavi. Bidel Dehlavi has used description, allegory, combination of adjectives, similes (especially metaphorical similes), irony, observing analogies and deviating from the norm (avoidance of norms) in order to create a poem, thus adding to the richness of his speech and the mind of the audience. has struggled.

    Keywords: : Bidel Dehlavi, scrutiny, rhetoric, Circumlocution, lyric poems
  • Masoud Moazzami Godarzi *, Mohamad fooladi Pages 116-137

    In this article, the differences and structural and content similarities of the introductions of Bijan, Manijeh, Rostam and Esfandiar in Ferdowsi's Shahnameh are examined.Despite the difference between the war-tragedy story of Rostam and Esfandiar with the love story of Bijan and Manijeh; Why did Ferdowsi use some words, combinations and concepts in the introduction of these stories in a similar and close way?The coincidence or purposefulness of these subscriptions; A special look at Ferdowsi's style and interest in the themes and topics used in the revenues of these two stories and also the achievement of several prominent reasons about the permanence of the verses of these fictional introductions are among the hypotheses raised in this research.The method of fundamental analysis and quantitative and qualitative comparison with the help of available library resources has been tried to analyze the various dimensions of the subject. After the introduction and general work and statement of the problem and research background, a separate analysis and review of each introduction is given.The differences and similarities of these two introductions are stated. At the end of the discussion, while answering the proposed problems and hypotheses, we find out:Ferdowsi probably for some reasons such as motivating and attracting the audience, content independence in fictional incomes and novelty and avoidance of obsolescence at any point in time, has tried to compose the introduction of Shahnameh with considerable commonalities.

    Keywords: Ferdowsi Shahnameh, Fiction Introduction, Bijan, Manijeh, Rostam, Esfandiar