فهرست مطالب

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 50 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه اشرافی دشت ارژنه، یوسف دهقانی*، فریده السادات حسینی صفحات 1-19
    هدف ازآنجا این پژوهش مدل یابی ترس از شکست بر اساس خودانتقادگری، طرح واره های ناسازگار اولیه و ادراک شایستگی با میانجی گری اضطراب رقابتی در دانش آموزان دختر متوسطه دوم بود که با روش همبستگی از نوع مد ل یابی معادلات ساختاری انجام گرفت. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوم متوسطه شهر شیراز بود که تعداد آن ها در بازه زمانی پژوهش، 7420 دانش آموز بود. در این پژوهش حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 361 مشارکت کننده تعیین شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ارزیابی ترس از شکست کانروی (2002)، سطوح خودانتقادی تامپسون و زاروف (2004)، طرح واره ناسازگار اولیه یانگ (1998)، ادراک شایستگی هارتر (1982) و اضطراب رقابتی ایلی نویز (1990) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق نرم افزار AMOS 18 انجام گرفت. نتایج نشان داد که خودانتقادگری علاوه بر تاثیر مستقیم با میانجی اضطراب رقابتی با ترس از شکست رابطه مثبت و غیرمستقیم دارد (23/0= B). همچنین، طرح واره های ناسازگار اولیه علاوه بر تاثیر مستقیم با میانجی اضطراب رقابتی با ترس از شکست رابطه مثبت و غیرمستقیم دارد (21/0= B). در نهایت ادراک شایستگی علاوه بر تاثیر مستقیم با میانجی اضطراب رقابتی با ترس از شکست رابطه منفی و غیرمستقیم دارد (26/0-= B). با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که اضطراب رقابتی می تواند رابطه ی مثبت بین خودانتقادگری و طرح واره های ناسازگار اولیه با ترس از شکست دانش آموزان را افزایش دهد و از طرف دیگر رابطه ی منفی بین ادراک شایستگی و ترس از شکست دانش آموزان را کاهش دهد.
  • غلامحسن پناهی*، طیبه اردونی، سجاد کاظمی صفحات 20-33

    هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر اشتیاق تحصیلی بر امید تحصیلی از طریق نقش میانجی خوش بینی تحصیلی در دانش آموزان بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی به روش معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر مقطع دوم متوسطه ناحیه دو شهر زاهدان در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد4191 نفر که براساس جدول مورگان تعداد 352 نفر به عنوان حجم نمونه از طریق روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه اشتیاق تحصیلی (فردریکز و همکاران، 2004)، پرسشنامه خوش بینی تحصیلی (اسچنن موران و همکاران، 2013) و پرسشنامه امید تحصیلی (خرمایی و کمری، 1396) بود. روایی پرسشنامه ها از نوع محتوایی و اعتبار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه اشتیاق تحصیلی 79/0، خوش بینی تحصیلی 81/0 و امید تحصیلی 84/0 برآورد گردید. نتایج نشان داد اشتیاق تحصیلی بر امید تحصیلی و اشتیاق تحصیلی بر خوش بینی تحصیلی دانش آموزان تاثیر مستقیم و معناداری داشت. همچنین خوش بینی تحصیلی بر امید تحصیلی دانش آموزان تاثیر مستقیم و معناداری داشت. نتایج نیز بیانگر این بود اشتیاق تحصیلی بر امید تحصیلی از طریق نقش میانجی خوش بینی تحصیلی دانش آموزان تاثیر غیرمستقیم و معناداری داشت.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، امید تحصیلی، خوش بینی تحصیلی
  • محمود جبارزاده چهاربرود، منصور بیرامی*، اصغر نخستین گلدوست، تورج هاشمی صفحات 34-53
    هدف از انجام پژوهش حاضر اثربخشی آموزش خودتعلیمی کلامی بر کارکردهای اجرایی و مهارگری شناختی دانش آموزان پسر دارای اختلالات یادگیری خاص بود. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه آزمایش و  یک گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق کلیه دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری خاص شهر تبریز در سال تحصیلی 1400-1399 بود که نمونه ای به حجم 30 نفر از دانش آموزان پسر پایه دوم به روش نمونه گیری در دسترس و پس از کسب معیارهای ورود به مطالعه، در دو گروه 15 نفره جایگزین شدند. ابزار به کار رفته در این پژوهش، پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو ویلکات و همکاران (2011)، پرسشنامه عصب شناختی کولیج (2002) و آزمون استروپ کلاسیک رایدلی (1953) بود. گروه آزمایش طی 12 جلسه 90 دقیقه ای آموزش خودتعلیمی کلامی دریافت و در این مدت گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد آموزش خودتعلیمی کلامی بر بهبود کارکردهای اجرایی و مهارگری شناختی در همه مراحل آزمون استروپ کلاسیک اثر مثبت دارد (01/0>P). با توجه به نتایج به دست آمده، به روشنی معلوم می شود که بکارگیری روش آموزش خودتعلیمی کلامی برای حل مشکلات مزبوط به کارکردهای اجرایی و مهارگری شناختی دانش آموزان  دارای اختلال یادگیری مفید و موثر است و می توان از این روش در در بین دانش آموزان بهره برد.
    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری خاص، خودتعلیمی کلامی، کارکردهای اجرایی، مهارگری شناختی
  • نجمه سلطانی نژاد، پروین سالاری چینه* صفحات 54-75

    هدف از پژوهش حاضر واکاوی وجوه تاثیرگذار بر ایجاد فاصله میان نظریه و عمل در معلمان ابتدایی است. بدین منظور از روش روایت پژوهی استفاده شده است و بر مبنای روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور، با 16 نفر از معلمان نمونه مدارس ابتدایی دولتی شهر تهران تا رسیدن به اشباع نظری داده ها مصاحبه شد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه های روایی و نیمه ساختاریافته و همچنین یادداشت های میدانی استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل مضمونی روایت ها بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد که 4 مضمون (عامل) اصلی (تجربیات معلم، آموزش، ویژگی های شخصیتی معلم و ماهیت کودک ابتدایی) به عنوان وجوه تاثیرگذار بر عمل معلمان وجود دارند. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که عمل معلمان تنها متاثر از آموزش نیست؛ بلکه 3 عامل تجربیات معلم، ویژگی های شخصیتی معلم و ماهیت کودک ابتدایی نیز وجود دارد که فاصله میان نظریه ی نظریه پردازن تربیتی و عمل معلمان ابتدایی را توجیه می کند. نادیده گرفتن این 3 عامل موجب پایین آمدن بازده دوره های آموزشی پیش، بدو و ضمن خدمت معلمان می شود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: فاصله نظریه و عمل، فعل تربیتی معلم، تربیت معلم، روایت پژوهی
  • مرضیه شیری امین لو، پرویز شریفی درآمدی*، جواد خلعتبری صفحات 76-93
    این پژوهش با هدف تعیین روایی تشخیصی ویرایش پنجم مقیاس‏های هوشی وکسلر کودکان در ویژگی های عصب - روان شناختی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری انجام شد. پژوهش حاضر در حیطه پژوهش های روش شناسی و از نوع مطالعات روان سنجی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر و پسر دوره ابتدایی (7 تا 11 سال) شهر تهران در سال تحصیلی 98- 97 تشکیل می دادند که از بین آن ها تعداد 400 دانش آموز با ناتوانی یادگیری با استفاده از روش نمونه‏گیری هدفمند و در دسترس و 400 دانش آموز هنجاری (معمولی) به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. در راستای هدف پژوهش از ویرایش پنجم مقیاس‏های هوشی وکسلر کودکان (2014) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل رگرسیون لجستیک و نسخه 23 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که آزمون‏های واژگان و اطلاعات (از مقیاس فهم کلامی)، طراحی با مکعب با امتیاز زمانی (از مقیاس دیداری- فضایی)، محاسبات و مفاهیم تصویر (از مقیاس استدلال سیال)، ظرفیت عدد مستقیم، ظرفیت عدد معکوس، ظرفیت عدد متوالی، ظرفیت تصویر و توالی عدد-حرف (از مقیاس حافظه فعال)، رمزگذاری، حذف کردن تصادفی و حذف کردن ساختاری (از مقیاس سرعت پردازش) دارای روایی تشخیصی بودند. می توان نتیجه گیری کرد که نسخه پنجم مقیاس های هوشی وکسلر کودکان دارای روایی تشخیصی در ویژگی های عصب روان شناختی دانش‏آموزان با ناتوانی یادگیری است و می تواند دانش آموزان با ناتوانی یادگیری را از دانش آموزان هنجاری (معمولی) تشخیص دهند.
    کلیدواژگان: روایی تشخیصی، ناتوانی یادگیری، نسخه پنجم مقیاس‏های هوشی وکسلر کودکان، ویژگی های عصب - روان شناختی
  • سعید فخاری زاده نجف آبادی، علی محمد رضایی*، محمدعلی محمدی فر، سیاوش طالع پسند صفحات 94-113

    هدف پژوهش حاضر کاربرد رگرسیون لوجستیک در پیش بینی قلدری بر اساس مولفه های هوش هیجانی و هوش معنوی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه اول شهر نجف آباد بودند. تعداد 447 دانش آموز (225 دختر و 222 پسر) به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شد. به منظور تحلیل داده ها و پیش بینی عضویت گروهی (قلدر بودن یا نبودن) بر اساس متغیرهای پیش بین هوش هیجانی (درک عواطف و...) و مولفه های هوش معنوی (زمینه تفکر و...) از رگرسیون لوجستیک استفاده شد. جهت شاخص برازش مدل رگرسیون از R2 کاکس و اسنل و R2 ناگل کرک و به منظور بررسی همخوانی احتمال های پیش بینی شده با احتمال های مشاهده شده از آزمون هوسمر و لمشو استفاده شده است. نتایج نشان می دهد 5/87 درصد کل موارد به درستی طبقه بندی شده اند (5/87 درصد.). همچنین با ورود متغیرهای پیش بین به معادله، از 233 نفر غیر قلدر، 207 نفر (8/88 درصد)، 204 نفر آزمودنی قلدر، 184 نفر، (86 درصد) به درستی پیش بینی شده اند. آماره والد معنی دار بودن ضرایب B را نشان می دهد. متغیرهای پیش بین شامل درک عواطف و احساسات خود و دیگران (مولفه هوش هیجانی)، زمینه تفکر و بعد انتقادی (مولفه هوش معنوی) و سجایای اخلاقی (مولفه هوش معنوی) نقش معنی داری در پیش بینی عضویت گروهی (قلدر بودن یا نبودن افراد) دارند. سایر متغیرها در حضور این سه متغیر نقش معنی داری در پیش بینی عضویت گروهی (قلدر بودن یا نبودن) نداشتند. آگاهی معلمان، مشاوران، روانشناسان تربیتی، والدین و سایر متخصصان تعلیم و تربیت از متغیرهای پژوهش می تواند در جهت بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، رگرسیون لوجستیک، قلدری، هوش معنوی، هوش هیجانی
  • فاطمه فرجام، کاظم برزگر بفرویی*، مهدی رحیمی صفحات 114-129

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش هوش هیجانی و شفقت به خود در فرسودگی تحصیلی با واسطه گری کمک طلبی تحصیلی در دانشجویان انجام گرفت. این مطالعه از حیث هدف، بنیادی و از نظر روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل در دانشگاه یزد به تعداد 9022 نفر بودند. در این بین 368 دانشجو جهت شرکت در این پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به مقیاسهای فرسودگی تحصیلی برسو (2007)، پرسشنامه شفقت به خود- فرم بلند (2003)، پرسشنامه کمک طلبی ریان و پینتریچ (1382) و پرسشنامه هوش هیجانی گریوز و برادبری (2004) پاسخ دادند. جهت تحلیل و تجزیه داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. یافته ها نشان دادند که هوش هیجانی، شفقت به خود و کمکطلبی تحصیلی با فرسودگی تحصیلی رابطه منفی و معناداری در سطح 01/0 دارند. همچنین، نتایج تحلیل مسیر بیان کرد شفقت به خود و هوش هیجانی به صورت غیرمستقیم و منفی، با واسطهگری کمکطلبی تحصیلی بر فرسودگی تحصیلی اثرگذار هستند. کمکطلبی تحصیلی و شفقت به خود نیز می توانند به صورت مستقیم و منفی فرسودگی تحصیلی را پیشبینی کنند. اما هوش هیجانی، فرسودگی تحصیلی را به صورت مستقیم پیشبینی نمیکند. در مجموع میتوان نتیجه گرفت که می توان با استفاده از راهبردهای خود شفقت ورزانه، روش های تدریس مشارکتی جهت افزایش ظرفیت های کمک طلبی تحصیلی و مهارت های خودتنظیمی مرتبط با هوش هیجانی در ابتدا بر آثار نامطلوب فرسودگی تحصیلی فایق آمد و در ادامه به عنوان راهکارهایی پیشگیرانه از رخداد فرسودگی تحصیلی پیشگیری به عمل آورد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، شفقت به خود، کمک طلبی تحصیلی، فرسودگی تحصیلی
  • سمیه مدرسی، غلامعلی افروز*، زهرا نقش، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 130-150

    سابقه و هدف مفهوم عقلانیت و خرد در متون دینی و فلسفی قدمتی دیرینه دارد. از سوی دیگر، امروزه اهمیت فرزند پروری و استفاده از رویکردهای متناسب با فرهنگ اسلامی ایرانی سبک های فرزندپروری و تاثیر آن بر تربیت و آینده فرزندان بر کسی پوشیده نیست. این پژوهش با هدف اثربخشی برنامه آموزش فرزندپروری با رویکرد عقلانی آینده نگر بر خلاقیت فرزندان دبستانی صورت گرفته است. روش کار این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه پژوهش شامل والدین دانش آموزان دبستانی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود که با توجه به ملاک های ورود، 30 نفر به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (بسته فرزندپروری عقلانی آینده نگر را در طی 10 جلسه آموزش دیدند) و گروه کنترل (بدون دریافت مداخله) جایگزین شدند. در این پژوهش از آزمون خلاقیت تورنس (1989) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان که بین خلاقیت فرزندان در زیرمقیاس های (بسط، سیالی، ابتکار و انعطاف پذیری) با گروه گواه تفاوت معناداری دارد (001/0>P). بر اساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت آموزش فرزندپروری عقلانی آینده نگر بر خلاقیت کودکان دبستانی اثربخش است؛ و از این آموزش می تواند به عنوان یک رویکرد متناسب با فرهنگ ایرانی استفاده کرد

    کلیدواژگان: فرزندپروری، رویکرد عقلانی آینده نگر، خلاقیت، فرزندان، والدین
  • افسانه مرادی، حسین جناآبادی*، ابوسعید داورپناه صفحات 151-165

    این پژوهش با هدف تعیین نقش هویت اخلاقی در پیش بینی سازگاری تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت. روش انجام تحقیق توصیفی همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوره دوم شهر زاهدان به تعداد 6865 نفر در سال تحصیلی 1400-1401 که براساس جدول مورگان تعداد 366 نفر دانش آموز به صورت طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه هویت اخلاقی آکویینو و رید (2002)، سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1984) و خودکارآمدی تحصیلی جینکز و مورگان (1999) بود. روایی پرسشنامه ها از نوع محتوایی و اعتبار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه هویت اخلاقی 79/0، سازگاری تحصیلی 81/0 و خودکارآمدی تحصیلی 80/ برآورد گردید. یافته های پژوهش نشان داد بین هویت اخلاقی با سازگاری تحصیلی و خودکارآمدی دانش-آموزان رابطه معناداری وجود مثبت و معناداری وجود داشت. یافته های تحلیل رگرسیون نشان داد هویت اخلاقی توانست 6/67 درصد از تغییرات سازگاری تحصیلی و 4/70 درصد از تغییرات خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی نمایند. همچنین مولفه های هویت اخلاقی قادر به پیش بینی سازگاری تحصیلی و خودکارآمدی دانش آموزان بودند.

    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، سازگاری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی
  • فاطمه نیکخو*، سمیه فتحی پور صفحات 166-178
    فشار روانی ناشی از داشتن فرزند ناشنوا تاثیرات شگرفی بر مادران دارد. این فشار منجر به پریشانی روانشناختی و استرس فرزندپروری مادران می شود. از این رو هدف این پژوهش بررسی اثربخشی پروتکل آموزشی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی روانشناختی و استرس فرزندپروری مادران دارای کودک ناشنوا بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش تمامی مادران دارای کودک ناشنوا شهر تهران در سال 1402-1401 بود. از میان این مادران 30 مادر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل به صورت مساوی گمارش شدند. ابزار این پژوهش مقیاس پریشانی روانشناختی و استرس فرزندپرروی بود. جلسات گروه آزمایشی شامل 8 جلسه 90 دقیقه ای پروتکل آموزشی مبتنی بر پذیرش و تعهد (باند و همکاران، 2011) بود که به صورت گروهی اجرا شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد پروتکل مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به کاهش پریشانی روانشناختی و استرس فرزندپروری مادران شده است (05/0>P). با استناد به نتایج به دست آمده پروتکل آموزشی مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش پریشانی روانشناختی و کاهش استرس فرزندپروری موثر است. نتایج این پژوهش می تواند در کمک به کاهش مشکلات روانشناختی خانواده های دارای کودک ناشنوا و در نتیجه کاستن بار هزینه های سلامت روان این خانواده ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: پروتکل آموزشی مبتنی بر پذیرش و تعهد، پریشانی روانشناختی، استرس فرزندپروری، مادران، کودک ناشنوا
|
  • Fatemeh Ashrafi Dasht Arjaneh, Yousef Dehghani *, Faride Sadat Hoseini Pages 1-19
    The aim of this study was to modelling fear of failure based on self-criticism, maladaptive schemas and perceived competence mediated by competitive anxiety in high school girls student, conducted by correlational model and SEM. The statistical population included the adolescent girl students of the secondary school in Shiraz city, whose number in the study period was 7420 student. In this study, 361 participate were selected based on Cochran's formula. In order to collect data was used Conroy (2002) Fear of Performance Fear Assessment Questionnaire, Thompson & Zuroff (2004) Self-Critical Level Questionnaire, Young Schema Questionnaire (1998), Harter Competence Perception Questionnaire (1982) and Competitive Anxiety Questionnaire Illinois (1990). Data analysis was performed using AMOS 18 software. The results showed that self-criticism in addition to a direct effect mediated by competitive anxiety has a positive and indirect relationship with fear of failure (B = 0.23). Also, maladaptive schemas, in addition to having a direct effect on competitive anxiety mediation, have a positive and indirect relationship with fear of failure (B = 0.21). Finally, in addition to the direct effect mediated by competitive anxiety, the perception of competence has a negative and indirect relationship with the fear of failure (B = -0.26). According to the findings of this study, it can be concluded that competitive anxiety can increase the positive relationship between self-criticism and maladaptive schemas with fear of student failure and on the other hand reduce the negative relationship between the perception of competence and the fear of failure of students.
    Keywords: Fear of Failure Self-Criticism, Maladaptive Schemas, Perceived Competence, Competitive Anxiety, Adolescent
  • Gholamhasan Panahi *, Tayebeh Ordouni, Sajad Kazemi Pages 20-33

    The aim of the study was to determine the effect of academic enthusiasm on academic hope with the mediating role of academic optimism in students. This research was applied in terms of purpose and descriptive in terms of correlation type using the method of structural equations. The statistical population includes 4191 female students of the second level of secondary school in the two districts of Zahedan city in the academic year of 1400-1401, of which 352 were selected as the sample size based on Morgan's table through stratified random sampling. The research tools were academic enthusiasm questionnaire (Fredericks et al., 2004), academic optimism questionnaire (Schennen-Moran et al., 2013) and academic hope questionnaire (Khormai and Kemari, 2016). The content validity and reliability of the questionnaires were estimated using Cronbach's alpha coefficient of 0.79, academic optimism 0.81 and academic hope 0.84.The results showed that academic enthusiasm had a direct and significant effect on academic hope and academic enthusiasm on students' academic optimism.

    Keywords: Academic Enthusiasm, Academic Hope, Academic Optimism
  • Mahmood Jabarzadeh Chaharbrod, Mansoor Beyrami *, Asghar Nokhestin Goldost, Tooraj Hashemi Pages 34-53
    The purpose of this research was to the effectiveness of self-instruction training on executive functions and cognitive inhibition of students with Special learning disorder. This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with an experimental group and a control group. The statistical population of the study was all students with special learning disorders in Tabriz in the academic year 1399-1400, of which 30 samples in two homogeneous groups of second grade male students with learning disabilities, by alternative sampling method. The instruments used in this study were the Colorado Willcutt et al (2011) Learning Disabilities Questionnaire, the Coolidge Neurological Questionnaire (2002), the Computers sample Stroop Test (1953). The experimental group received self-instruction training in 12 sessions of 90 minutes and during this period the control group did not receive any training.   Data analysis using covariance analysis test of self-instruction training on improving executive functions and cognitive inhibition in all stages of sample Stroop test (P
    Keywords: Cognitive inhibition, executive functions, Self-instruction Training, Special Learning disorders
  • Najmeh Soltaninezhad, Parvin Salarichine * Pages 54-75

    The purpose of this study is to analyze the factors affecting the gap between theory and practice in elementary teachers. For this purpose, the method of narrative research has been used and based on the criterion-based purposeful sampling method, 16 sample teachers of public elementary schools in Tehran were interviewed until the theoretical saturation of the data. Narrative and semi-structured interviews as well as field notes were used to collect data. In order to analyze the data, the method of thematic analysis of narratives was used. Findings showed that there are 4 main themes (teacher) experiences (teacher experiences, education, teacher personality traits and the nature of the elementary child) as aspects affecting teachers' practice. The results of this study show that teachers' practice is not only affected by education; There are also three factors: teacher experience, teacher personality traits, and the nature of the elementary child, which justify the gap between educational theorist theory and elementary teacher practice. Ignoring these three factors will reduce the efficiency of pre-, early and in-service training courses for teachers.

    Keywords: theory - practice gap, Teacher practice, Teacher training, Narrative research
  • Marzieh Shiri Aminlou, Parviz Sharifi Avaradi *, Javad Khalatbari Pages 76-93
    This study was conducted with the aim of determining the diagnostic validity of the fifth edition of Wechsler's intelligence scales for children in the neuropsychological characteristics of students with learning disabilities in Tehran. The present study was subset of methodological studies. The number of 400 people with learning disabilities who were selected using a targeted and available sampling method and 400 normal people who were randomly selected from among all male and female students between the ages of 7 and 11 in Tehran in the academic year of 2018-2019. In line with the purpose of the research, the fifth edition of the Wechsler Children's Intelligence Scales (2014) was used. The collected data were analyzed using logistic regression analysis and SPSS software (Version 23).The study finally revealed that vocabulary and information tests (from verbal comprehension index), Block design with time point (from Visual-spatial index),arithmetic (from fluid reasoning scale), number span (direct), number span (reverse), picture span, letter-digit sequencing and letter-number sequencing (from working memory scale),and coding, cancellation (random), cancellation (structural), (from Processing speed index), had diagnostic validity.The fifth version of the Wechsler IQ Scales for children has diagnostic validity in the neuropsychological characteristics of students with learning disabilities and can distinguish students with learning disabilities from normal students.
    Keywords: Diagnostic Validity, Learning Disabilities, Neuropsychological features, Wechsler Intelligence Scale for Children-Fifth Edition (WISC-V)
  • Saeed Fakharyzade Najafabadi, Ali Mohammad Rezaei *, MohammadAli Mohammadyfar, Siavash Talepasand Pages 94-113

    The aim of this study was to use logistic regression in predicting bullying based on the components of emotional intelligence and spiritual intelligence. The statistical population of the present study included all high school students in Najafabad. A total of 447 students (225 girls and 222 boys) were selected by multi-stage cluster sampling. In order to analyze the data and predict group membership (bullying or not) based on predictor variables of E.I (perception of emotions, etc.) and components of S.I (field of thinking, etc.) logistic regression was used. For the fit index of the regression model, R2 Cox and Snell and R2 Nagel crack and in order to check the consistency of the predicted probabilities with the observed probabilities, Hausmer and Lemshu tests were used. The results show that 87.5% of all cases are correctly classified (87.5%). Also, with the entry of predictor variables into the equation, out of 233 non-bullies, 207 (88.8%), 204 bullies, 184 (86%) have been correctly predicted. Parent statistics show the significance of B coefficients. Predictor variables including understanding the emotions and feelings of oneself and others (E.I component), thinking context and critical dimension (S.I component) and moral values (spiritual intelligence component) play a significant role in predicting group membership (bullying or not). Other variables in the presence of these three variables did not play a significant role in predicting group membership (bullying or not). Awareness of teachers, counselors, educational psychologists, parents and other education professionals about research variables can help to improve students' academic performance.

    Keywords: Academic Performance, Bullying, Emotional Intelligence, logistic regression Spiritual Intelligence
  • Fatemeh Farjam, Kazem Barzegar Bafrooei *, Mehdi Rahimi Pages 114-129

    The aim of this study was to investigate the role of emotional intelligence and self-compassion on academic burnout mediated by academic help seeking. The present study was a descriptive and correlational study. The statistical population of this study was all undergraduate students studying in Yazd University in the academic year of 2018-2019, numbering 9022 people. Meanwhile, 368 students were selected to participate in this research by available sampling method, and in order to collect data, they used Berso's academic burnout scales (2007), self-compassion questionnaire-long form (2003), Ryan and Pintrich's help-seeking questionnaire (2012). Pearson's correlation coefficient and path analysis were also used to analyze the data. Findings showed that emotional intelligence, self-compassion and academic help-seeking have a negative and significant relationship with academic burnout at the 0.01 level. The results of path analysis also indicated that self-compassion and emotional intelligence are able to indirectly and negatively affect academic burnout through mediation of academic help-seeking. Academic help-seeking and self-compassion can also directly and negatively predict academic burnout. But emotional intelligence does not directly predict academic burnout. Overall, according to the obtained results, it can be concluded that by using self-compassion strategies, cooperative teaching methods to increase academic help-seeking capacities and self-regulation skills related to emotional intelligence, the adverse effects of academic burnout can be overcome at first, and then as Preventive strategies to prevent the occurrence of academic burnout.

    Keywords: Emotional Intelligence, self-compassion, Academic help seeking, academic burnout
  • Somyeh Moddaresi, GholamAli Afrooz *, Zahra Naghsh, Masoud Lavasani Pages 130-150

    The concept of rationality and wisdom has a long history in religious and philosophical texts. On the other hand, nowadays, the importance of parenting and the use of approaches appropriate to the Iranian culture of parenting styles and its impact on the upbringing and future of children is not hidden from anyone. This research was carried out with the aim of the effectiveness of the parenting education program with a futuristic rational approach on the creativity of primary school children. The working method of this research is semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The research community included parents of elementary school students in Tehran in the academic year of 1401-1400, according to the entry criteria, 30 people were randomly divided into two experimental groups (they were taught rational and futuristic rational during 10 sessions) and the control group (without receiving intervention) were replaced. Torrance's creativity test (1989) was used in this research. The results of the post-test stage data were also analyzed with the MANCOVA test. The results of multivariate covariance analysis show that there is a significant difference between children's creativity in the subscales (elaboration, fluidity, initiative and flexibility) with the control group (P<0.001). Based on the obtained findings, it can be concluded that futuristic rational parenting training is effective on the creativity of primary school children. And this training can be used as an approach appropriate to Iranian culture.

    Keywords: Parenting, Futuristic Rational Approach, creativity, children, Parents
  • Afsaneh Moradi, Hossein Jenaabadi *, Aboosaied Davarpanah Pages 151-165

    This research was conducted with the aim of determining the role of moral identity in predicting academic adjustment and academic self-efficacy of students. The descriptive research method was correlation. The statistical population of this research includes all female secondary school students of the second period of Zahedan city in the number of 6865 students in the academic year 1400-1401, of which 366 students were randomly selected based on the Morgan table. The data collection tool was the moral identity questionnaire of Aquino and Reed (2002), academic adjustment by Baker and Seriak (1984) and academic self-efficacy by Jinks and Morgan (1999). The content validity and reliability of the questionnaires were estimated using Cronbach's alpha coefficient of 0.79, academic compatibility 0.81, and academic self-efficacy 0.79. The findings of the research showed that there was a positive and meaningful relationship between moral identity and academic adaptation and self-efficacy of students. The results of regression analysis showed that moral identity could predict 67.6% of changes in academic adjustment and 70.4% of changes in academic self-efficacy of students. Also, the components of moral identity were able to predict students' academic adjustment and self-efficacy.

    Keywords: moral identity, academic adjustment, Academic Self-Efficacy
  • Fatemeh Nikkhoo *, Somaiyeh Fathipoor Pages 166-178
    The mental pressure caused by having a deaf child has tremendous effects on mothers. This pressure leads to psychological distress and parenting stress for mothers. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of the training protocol based on acceptance and commitment on the psychological distress and parenting stress of mothers with deaf children. The current research was a semi-experimental type with pre-test-post-test and control group. The statistical population was all mothers with deaf children in Tehran. Among these mothers, 30 mothers were selected by available sampling method and then randomly assigned to two experimental and control groups equally. The instrument of this study was the scale of psychological distress and stress of the overbearing child. The sessions of the experimental group consisted of 8 90-minute sessions of acceptance and commitment-based therapy (Bond et al., 2011), which were implemented as a group. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that the training protocol based on acceptance and commitment has led to the reduction of psychological distress and parenting stress of mothers (p<0.05). Based on the obtained results, the training protocol based on acceptance and commitment is effective in reducing psychological distress and reducing parenting stress. The results of this study can be effective in helping to reduce the psychological problems of families with deaf children and thus reducing the mental health costs of these families.
    Keywords: Training Protocol based on Acceptance, Commitment, Psychological distress, Parenting Stress, Mothers, Deaf Child