فهرست مطالب

مجله مطالعات روان شناسی صنعتی و سازمانی
سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لاله انسانی مهر، عبدالرحیم کسائی اصفهانی، کیانوش زهراکار صفحات 1-20

    نوجوانی یکی از مهمترین مراحل زندگی بشر است. در این مرحله فرد باید انتخاب های مختلفی انجام دهد از جمله انتخاب رشته تحصیلی و شغلی که یکی از مهمترین تصمیمات فرد است. برای انتخاب رشته تحصیلی و شغلی مناسب برای هر فرد موارد زیادی باید در نظر گرفته شود، هویت شغلی، آرزوهای تحصیلی، شغلی و نگرش مثبت درباره تحصیلات و شغل آینده از جمله این موارد است. پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه آرزوهای تحصیلی، آرزوهای شغلی با هویت شغلی نوجوانان به همراه بررسی نقش واسطه ای نگرش به آینده تحصیلی و شغلی انجام شد. روش پژوهش حاضر همبستگی از نوع تحلیل مسیربود. جامعه آماری، متشکل از کلیه دانش آموزان پسر و دختر دوره دوم متوسطه منطقه دو استان تهران به تعداد 1355 بود. نمونه آماری براساس جدول مورگان 299 نفر درنظر گرفته شد که با روش نمونه گیری jwhntd چندمرحله ایی انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل مقیاس هویت شغلی دیلاس و جرنگین، آرزوهای تحصیلی دیپرو، آرزوهای شغلی ابرین و نگرش به آینده تحصیلی و شغلی جمالی و قلعه نویی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازتحلیل مسیرواز طریق SPSS-23 و AMOS-23انجام شد. یافته ها نشان داد که آرزوهای شغلی بر نگرش به آینده تحصیلی و شغلی، بر هویت شغلی در حالت مستقیم و به صورت کل اثر مثبت دارد. آرزوهای تحصیلی نیز در حالت مستقیم بر نگرش به آینده تحصیلی و شغلی اثر مثبت دارد اما بر هویت شغلی اثر مستقیم و کل ندارد. در مورد روابط غیرمستقیم نیز نتایج نشان داد هر دو متغیر پیش بین از طریق نگرش به آینده تاثیر مثبت و معنی داری بر هویت شغلی دارند. بنابراین، معلمان، مشاوران و متخصصان در دوره نوجوانی می توانند با پرداختن به آرزوها برای تحصیل و شغل، به رشد هویت حرفه ای دانش آموزان کمک کنند.

    کلیدواژگان: آرزوهای تحصیلی، آرزوهای شغلی، هویت شغلی، نگرش نسبت به آینده تحصیلی و شغلی
  • رودابه احمدی، زهره موسوی، ابوالقاسم نوری صفحات 27-42

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تبیین ابعاد شایستگی های شغلی کارکنان حراست دانشگاه اصفهان به منظور ارایه یک مدل مفهومی انجام گرفت. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات توصیفی- اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان، کارکنان و مدیران حراست دانشگاه اصفهان بود. برای نیل به هدف پژوهش، ابزار گرد آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته با دانشجویان، کارکنان و مدیران حراست دانشگاه اصفهان بود و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها برای شناسایی ابعاد شاخص های شایستگی از متن مصاحبه ها از تحلیل مضمون یا تحلیل تم با استفاده از نرم افزار کامپیوتری NVivo 8 استفاده شد. بر اساس یافته های به دست آمده، مدل نهایی شایستگی در سه بعد دانش و مهارت فردی، دانش و مهارت تخصصی و دانش و مهارت عمومی طراحی شد و شاخص های هر بعد از مصاحبه انجام شده احصاء گردید. با توجه به اهمیت سازمان های آموزشی و همچنین اهمیت شناسایی شایستگی های کارکنان، مدل مذکور برای ارتقاء و بهبود عملکرد کارکنان در حوزه حراست کاربرد داشته و تاثیرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: ابعاد شایستگی شغلی کارکنان، حراست دانشگاه اصفهان
  • رحیم مرادی، هومن ملکی، میترا میرزایی، ساناز حاجی میری قشمی، حبیبه بشیرنژاد دستجردی صفحات 43-60

    فرسودگی شغلی در معلمان یک پدیده روان شناختی مزمن خستگی و بی علاقگی است که دوران همه گیری کرونا از نظر فشردگی برنامه های آموزشی ممکن است در این زمینه تاثیرگذار باشد.  از جمله عواملی که باعث سازگاری موثر با عوامل خطر می شود و می تواند نقش موثری در کاهش فرسودگی شغلی داشته باشد، تاب آوری و بهزیستی روانشناختی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی فرسودگی شغلی معلمان در طی کووید 19 بر اساس نقش تاب آوری و بهزیستی روانشناختی صورت گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مقطع متوسطه دوم شاغل در آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و بر اساس جدول مورگان تعداد 357 نفر از معلمان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به دلیل تعطیلی مدارس پرسش نامه ها از طریق شبکه های مجازی با توزیع لینک آنلاین در اختیار نمونه آماری قرار داده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه فرسودگی شغلی، مقیاس تاب آوری و پرسش نامه بهزیستی روان شناختی استفاده شد. از تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که هر دو متغیر پیش بین، یعنی تاب آوری و بهزیستی روانشناختی با متغیر ملاک (فرسودگی شغلی معلمان) رابطه منفی و معنی داری دارند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که هر چه میزان تاب آوری و بهزیستی روانشناختی بالاتر باشد، میزان فرسودگی شغلی معلمان در طی کووید 19 پایین تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تاب آوری روانشناختی، بهزیستی روانشناختی، کووید-19
  • رحیم یوسفی، بهنام یوسفی صفحات 61-82

    یکی از موضوعات مهم در زمینه تفاوت کارکنان از نظر گرایش به رفتارهای شغلی مخرب، بحث صفات شخصیتی است. عملکرد فردی و سازمانی با رفتارها و ویژگی های شخصیتی کارکنان رابطه مستقیم دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش صفات پنج گانه تاریک شخصیت (ماکیاولیسم، جامعه ستیزی، خودشیفتگی، دیگرآزاری و کینه توزی) در پیش بینی رفتارهای شغلی مخرب (سوءاستفاده، اخلال در تولید، خرابکاری، سرقت، ترک شغل) بود. برای این منظور تعداد 200 نفر از کارکنان ادارات و سازمان های دولتی و غیردولتی شهر خوی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از پرسش نامه های صفات پنج گانه تاریک شخصیت و فهرست رفتارهای شغلی مخرب مورد آزمون قرار گرفتند. داده های گردآوری شده با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون گام به گام و به وسیله نرم افزار SPSS22 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که صفات تاریک شخصیت که شامل ماکیاولیسم، جامعه ستیزی، خودشیفتگی، دیگرآزاری و کینه توزی بود با رفتارهای شغلی مخرب یعنی، سوءاستفاده، اخلال در تولید، خرابکاری، سرقت، ترک شغل رابطه معنی دار دارند و در این میان جامعه ستیزی با همه رفتارهای شغلی مخرب مرتبط بود. تحلیل رگرسیون نشان داد که سوءاستفاده (22/0=R2</sup>) به وسیله ماکیاولیسم، جامعه ستیزی و خودشیفتگی؛ اخلال در تولید (24/0=R2</sup>) به وسیله جامعه ستیزی، دیگرآزاری و کینه توزی؛ خرابکاری (12/0=R2</sup>) از طریق جامعه ستیزی و دیگرآزاری؛ سرقت (08/0=R2</sup>) از طریق جامعه ستیزی؛ و درنهایت ترک شغل (13/0=R2</sup>) به وسیله جامعه ستیزی و خودشیفتگی پیش ینی شد. ویژگی های شخصیتی و به ویژه ویژگی های شخصیتی نابهنجار، در ردیف اول عوامل تاثیرگذار در رفتارهای شغلی مخرب قرار دارند. به این ترتیب می توان آن ها را پیش بینی کننده قوی برای انواع مختلف رفتار مخرب در محیط کار در نظر گرفت. می توان نتیجه گرفت که صفات شخصیتی یکی از مهم ترین پیش بینی کننده های رفتارهای شغلی مخرب هستند. یکی از کاربردهای مهم یافته ها این است که از طریق این تحلیل های شخصیتی، می توان الگوهای شخصیتی موثر در رفتارهای شغلی مخرب را که هزینه های مادی و اجتماعی برای سازمان ها و صنایع به همراه دارد، شناسایی کرد.

    کلیدواژگان: صفات تاریک، رفتارهای شغلی، رفتارهای مخرب، شخصیت
  • غزاله حیاوی، جهانگیر کرمی صفحات 83-102

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر حمایت سازمانی ادراک شده بر اشتیاق شغلی و رفتار مدنی سازمانی با میانجی گری سرمایه های روا ن شناختی بود. جامعه پژوهش کارکنان شرکت فولاد اکسین در اهواز در سال 1395 را در بر می گیرد که از این میان تعداد 300 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. در این مطالعه از پرسش نامه های حمایت سازمانی ادراک شده، سرمایه های روا ن شناختی، اشتیاق شغلی و رفتار مدنی سازمانی استفاده شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) بود. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS ویراست 22 انجام گرفت. جهت تعیین معنی داری اثرهای واسطه ای در الگوی پیشنهادی از روش بوت استراپ در برنامه ی ماکرو پریچر و هایز استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. یافته های پژوهش حاکی از تایید اثرهای مستقیم حمایت سازمانی ادراک شده و سرمایه های روا ن شناختی بر اشتیاق شغلی و رفتار مدنی سازمانی بود هم چنین اثر مستقیم حمایت سازمانی ادراک شده به سرمایه های روا ن شناختی (متغیر میانجی گ) مورد تایید قرار گرفت. یافته های مربوط به فرضیه های غیرمستقیم نشان دهنده تایید نقش میانجی گر متغیر سرمایه های روا ن شناختی در رابطه ی بین حمایت سازمانی ادراک شده با اشتیاق شغلی و رفتار مدنی سازمانی بود. ادراک حمایت سازمانی توسط کارکنان موجب افزایش سرمایه های روا ن شناختی و در نتیجه اشتیاق بیشتر کارکنان نسبت به شغل هم چنین ابراز رفتار های مدنی سازمانی می گردد. با توجه به نتایج این تحقیق، برای ارتقاء حمایت سازمانی ادراک شده به سازمان توصیه می شود مکرر به کارکنان اعلام کند فعالیت ها و اقدامات مطلوبی که سازمان برای کارکنان فراهم می آورد مانند فرصت های آموزش، ترفیع و پاداش، امنیت شغلی، دادن استقلال و خودمختاری به کارکنان و کاهش عوامل استرس زای شغلی و سازمانی، ناشی از خواست و صلاحدید سازمان به منظور رفاه بیشتر کارکنان در محیط کار است. عملی ساختن این رویکرد از طریق مدیران ارشد سازمان که به میزان زیادی مترادف با سازمان پنداشته می شوند، صورت می گیرد. مدیران ارشد می بایست ارزشمندی بالای کارکنان و خوش بینی نسبت به آنان را نشان دهند و توجه خود را نسبت به رفاه و آسایش کارکنان در شرایط مختلف معطوف سازند. هم چنین می بایست فرهنگی در سازمان پرورش داده شود که در آن حمایت سرپرست از زیردست مورد پاداش و توجه قرار گیرد و بخشی از ارزیابی عملکرد سرپرستان به کیفیت رابطه آنان با زیردستان اختصاص داده شود.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، اشتیاق شغلی، رفتار مدنی سازمانی، سرمایه های روا ن شناختی
  • لیلا حسینی طبقدهی، محمدرضا فقانی ماکرانی صفحات 103-128

    از آنجا که  سازمان ها برای پویایی و بقای خود نیازمند تدوین و به کار گیری استانداردهای اخلاق حرفه ای هستند و فضیلت سازمانی یکی از پیامدهای اخلاق حرفه ای در سازمان و از سازه های اثرگذار بر بهزیستی روان شناختی کارکنان می باشد، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای اخلاق حرفه ای در رابطه بین فضیلت سازمانی و بهزیستی روان شناختی کارکنان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران، به تعداد 420 نفر بود. حجم نمونه با اساس جدول کرجسی و مورگان به تعداد 201 نفر و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسش نامه فضیلت سازمانی کامرون و همکاران، بهزیستی روان شناختی ریف و سینگر و اخلاق حرفه ای کادوزیر استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS26 و Amos24 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین فضیلت سازمانی با اخلاق حرفه ای و بهزیستی روان شناختی و بین اخلاق حرفه ای و بهزیستی روان شناختی کارکنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و فضیلت سازمانی اثر مستقیم و معنی داری بر اخلاق حرفه ای و بهزیستی روان شناختی کارکنان دارد (01/0< P). هم چنین اثر غیرمستقیم فضیلت سازمانی بر بهزیستی روان شناختی با واسطه گری اخلاق حرفه ای با آزمون سوبل در سطح اطمینان 95/0 نیز تایید شد. بنابراین می توان گفت که فضیلت سازمانی مبتنی بر اخلاق حرفه ای می تواند در بهزیستی روان شناختی کارکنان موثر باشد. به عبارت دیگر می توان گفت، فضیلت سازمانی با برانگیختن عواطف مثبت در کارکنان و رفتارهای اخلاقی و سودمند، تصاویر مثبتی از سازمان را در ذهن آفراد به وجود آورده و اعتماد و احساس وفاداری را در آن ها تقویت نموده و کارکنان را برای انجام بهتر وظایف و به نفع کل سازمان آماده می کند.

    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، اخلاق حرفه ای، بهزیستی روان شناختی
  • محمد پرورش، حمید دوازده امامی، سعید شریفی صفحات 129-150

    یکی از اهداف اصلی هر سازمان ،جلب رضایت مشتریان و ارباب رجوع از طریق ارایه خدمات با کیفیت مطلوب است. هدف تحقیق حاضر، ارایه الگوی تکریم ارباب رجوع در دادگستری اصفهان بود، که از روش تحقیق آمیخته (کیفی و کمی) استفاده شده است .روش کیفی شامل گراندد تیوری (داده بنیاد) و روش کمی شامل روش پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق را خبرگان آگاه در حوزه جرم و جرایم دادگستری، قضات، وکلا و کارکنان تشکیل می‏دهند. در این پژوهش 33 مصاحبه عمیق و ‏نیمه ساختار یافته انجام شد که با این تعداد مصاحبه، پژوهش به اشباع اطلاعاتی رسید، و هم چنین از نمونه گیری ‏نظری و در ادامه روش گلوله برفی بهره گرفته شد. به منظور ارزیابی پایایی، مصاحبه های انجام شده، برای آنها بازگردانده شد ‏و مورد تایید قرار گرفت. مصاحبه ها طی هماهنگی قبلی با افراد منتخب، در محیطی آرام و امن به مدت 60 الی 120 دقیقه به طور کامل ضبط شد. هم چنین به منظور بررسی روایی سازه، از تحلیل عامل تاییدی به کمک نرم افزار AMOS استفاده شد. نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان می دهد، که بارهای عاملی به دست آمده همگی از 6/0 بالاتر است،که این مطلب نشان دهنده روایی سازه پرسش نامه مذکور است. شرایط علی شامل حسن برخورد، ساختار سازمانی و ویژگی های کارکنان، شرایط زمینه ای شامل عوامل محیطی و فرهنگی، شرایط مداخله گر شامل سرعت در روند و تکریم کارکنان، راهبرد ها شامل تقویت زیرساخت های تسهیلی، سیستم ارزیابی کارکنان، توانمندسازی، اعمال صحیح قانون، مدیریت بهینه مراجعات، آموزش و فرهنگ سازی و پیامدهای حاصل شامل آرامش اجتماعی، اعتماد اجتماعی، پیشبرد امور به دست آمد. با توجه به پژوهش حاضر می توان چنین اعلام داشت که توجه به تمامی عوامل موثر بر تکریم ارباب رجوع شامل زیرساخت های فنی، ویژگی های کارکنان و مدیران، قوانین و مقررات محیطی، فرهنگ سازی، انگیزش، توانمندسازی و اعتماد اجتماعی مسیر را جهت توسعه تکریم ارباب رجوع در دادگستری هموار نماید.

    کلیدواژگان: تکریم ارباب رجوع، نظریه داده بنیاد
  • محسن شکوهی یکتا، نگین معتمدیگانه، آمنه شاکری صفحات 151-168

    یافته های اولیه مبنی بر این که رانندگان اتوبوس شهری در نتیجه سطوح بالای استرس شغلی ممکن است در حوزه سلامت روان مشکل داشته باشند، امروزه نیز صادق است. پژوهش ها نیاز به تمرکز بر مداخلات عملی دارند که به طور نظام دار برای بهبود سلامت روان رانندگان اتوبوس اجرا و ارزشیابی شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی اجرای دوره آموزشی مهارت های روانی- اجتماعی بر بخشایش بین فردی و اضطراب اجتماعی رانندگان اتوبوس شهر تهران انجام شده است. پروژه آموزش رانندگان شرکت واحد اتوبوس رانی شهر تهران از سال 1390 آغاز شده و در فازهای مختلف بر روی رانندگانی که متقاضی استخدام در شرکت واحد هستند اجرا گردید. روش این پژوهش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. 49 راننده اتوبوس شهری با میانگین سنی 95/43 (انحراف معیار = 9.87) در زمینه های مدیریت خشم، رانندگی انتقام جویانه، ارتباط موثر و مدیریت استرس طی نه جلسه 80 دقیقه ای آموزش دیدند. برای ارزیابی اثربخشی برنامه آموزشی از مقیاس سنجش بخشایش بین فردی و مقیاس اضطراب در تعاملات اجتماعی استفاده شد. تحلیل آماری نشان داد که برنامه آموزشی بر سطوح ارتباط مجدد و کنترل انتقام، کنترل رنجش، درک و فهم واقع بینانه و هم چنین بر نمره کلی بخشایش تاثیر مثبت داشته و باعث تاثیر معنی دار در افزایش توانایی رانندگان در کنترل رنجش آنان شده است (05/0 <p). هم چنین نتایج نشان داد که مداخله تاثیر معنی دار بر کاهش اضطراب در تعاملات اجتماعی در رانندگان اتوبوس داشته است (05/0 <p). آموزش مهارت های روانی- اجتماعی می تواند به عنوان بخشی از برنامه بهزیستی برای بهبود سلامت روان رانندگان اتوبوس شهری مورد استفاده قرار گیرد. هم چنین انتظار می رود که این آموزش ها با تمرکز بر مولفه های شناختی و رفتاری بر بهبود عملکرد رانندگان اتوبوس و بر کارایی سیستم حمل و نقل تاثیر مثبت داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های روانی- اجتماعی، سلامت روان، اضطراب اجتماعی
  • یاسر حاجی آقانژاد، احدالله انگزی قدس صفحات 169-186

    در عصر حاضر یکی از مهم ترین چالش های اساسی مدیران منابع انسانی حفظ کارکنان توانمند به منظور ایجاد موفقیت سازمان و استفاده بهینه از آن هاست؛ این پژوهش با هدف، بررسی رابطه بین جو مشارکتی با تعهد سازمانی کارکنان در یک واحد نظامی انجام شده است. جامعه آماری، کارکنان حوزه ستادی یک واحد نظامی بود که از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده، 184 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه جو مشارکتی و پرسش نامه تعهد سازمانی استفاده شد.  طرح پژوهش از نوع همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) بود. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS صورت گرفت. یافته ها نشان داد که جو مشارکتی و ابعاد آن (فرهنگ مشارکت در سازمان، حمایت گروه های کاری، نگرش کارکنان و نظارت مداوم) بر تعهد سازمانی یک واحد نظامی تاثیر مثبت و معنی داری می گذارد. مطابق با یافته های پژوهش حاضر، مادام که در یک واحد نظامی فرهنگ مشارکت و کمک و همکاری حاکم باشد می توان انتظار داشت که تعهد سازمانی کارکنان افزایش یابد. هر چقدر تیم سازی و حمایت از گروه های کاری در این واحد نظامی به خوبی صورت گیرد، این فضای همکاری گروه های کاری باعث اثربخشی تعهد سازمانی در این سازمان می شود.

    کلیدواژگان: جو مشارکتی، تعهد سازمانی، فرهنگ مشارکت، نگرش کارکنان
  • هیفا بریحه بریهی، ایمان ممبینی صفحات 187-202

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه رهبری تحولی با بهزیستی شغلی، موفقیت شغلی ادراک شده و عملکرد انطباقی در کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری انجام شد. نمونه پژوهش حاضر 174 نفر (124 نفر مرد، 50 نفر زن) از کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری بود. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسش نامه های رهبری تحولی کلی، بهزیستی شغلی، موفقیت شغلی ادراک شده و عملکرد انطباقی می باشند. به منظور ارزیابی الگوی پیشنهادی از روش الگویابی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS ویراست 21 استفاده شد. نتایج نشان داد که الگوی نهایی از برازش قابل قبولی با داده ها برخوردار است. هم چنین، نتایج نشان داد که مسیرهای مستقیم رهبری تحولی به بهزیستی شغلی (0/21=p< 0/001 ،β)، رهبری تحولی به موفقیت شغلی ادراک شده  (0/67=p< 0/001 ،β)،و رهبری تحولی به عملکرد انطباقی  (0/55=p< 0/001 ،β)،معنی دار می باشند. با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود که آموزش سبک رهبری تحولی به مدیران در برنامه های آموزشی سازمان ها مورد توجه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: رهبری تحولی، بهزیستی شغلی، موفقیت شغلی ادراک شده، عملکرد انطباقی
  • فاطمه احمدیان، حمید رحیمی صفحات 203-226

    معلمان نقش مهمی در تربیت سرمایه های انسانی هر جامعه ای دارند و تربیت سرمایه انسانی از مهم ترین وظایف آن هاست، لذا پرداختن به موضوع بهزیستی روان شناختی آنان و ارتقای آن، از مسایل ضروری به حساب می آید. بنابراین، انتظار می رود که سبک رهبری مدیران در سازمان ها و مولفه های مربوط به آن در ارتباطات، روحیه، انگیزش، رضایت و بهزیستی روان شناختی معلمان اثرگذار باشد. لذا هدف پژوهش حاضر، سنجش ادراک معلمان از سبک رهبری بصیر و تاثیر آن بر بهزیستی روان شناختی آنان با نقش میانجی استحکام ذهنی بود. پژوهش حاضر، توصیفی-همبستگی بود و جامعه آماری شامل معلمان شهر کاشان در سال تحصیلی 1401-1402 به تعداد 3252 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم 344 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از سه پرسش نامه استاندارد سبک رهبری بصیر، بهزیستی روان شناختی و استحکام ذهنی استفاده شد. پایایی پرسش نامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای رهبری بصیر 0/99، بهزیستی روانشناختی 0/82 و استحکام ذهنی 0/94 به دست آمد. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و ایموس در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام گردید. نتایج نشان داد میانگین ادراک معلمان از سبک رهبری بصیر (3/56) بالاتر از حد متوسط (3)، میانگین بهزیستی روان شناختی (82/65) بالاتر از حد متوسط (63) و میانگین استحکام ذهنی (45/93) بالاتر از حد متوسط (42) است. ضرایب تحلیل مسیر متغیرها نشان داد اثرات کل رهبری بصیر روی بهزیستی روانشناختی 0/96، رهبری بصیر روی استحکام ذهنی 0/50 و استحکام ذهنی روی بهزیستی روان شناختی 0/95 بود. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، سازمان های آموزشی می توانند با توسعه سبک های رهبری و اتخاذ سبک های رهبری مناسب، مانند سبک رهبری بصیر که برای اهداف مراکز آموزشی مناسب تر است، بهزیستی روان شناختی کارکنان را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: رهبری بصیر، بهزیستی روان شناختی، استحکام ذهنی
  • حسن رنگریز، محمود زارچی، حسین عباسیان، ایرج سلطانی صفحات 227-258

    تغییر و تحول، از ویژگی های مهم سازمان های کارا و اثربخش است. فرهنگ سازمانی نقش اساسی در این تحول دارد. هدف پژوهش حاضر ارایه مدل تحول فرهنگ سازمانی تعالی محور در صنعت فولاد بود. به منظور ‏دستیابی به این هدف، از روش شناسی کیفی مبتنی بر روش نظریه برخاسته از داده ها ‏شامل سه مرحله کدگذاری باز، ‏محوری و گزینشی و با بهره گیری از رویکرد سیستماتیک استراوس ‏و کوربین استفاده شد. به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه های ساختارنایافته و برای رسیدن به مشارکت کنندگان از نمونه گیری هدفمند بهره برده شد و البته در خلال جمع آوری داده، جهت تکمیل نظریه از نمونه گیری نظری استفاده گردید، یعنی از افراد به فراخور ابهامات و خلاهای نظری بهره برده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدیران خبره در حوزه تعالی و کارشناسان ویژه صنعت فولاد اصفهان بود که با تعداد 17 نفر به اشباع نظری رسید. برای رسیدن به مفاهیم، مقوله ها و طبقات، داده های حاصل از مصاحبه ها بر اساس کدگذاری باز، محوری و انتخابی مطابق شیوه پارادایمی اشتروس و کوربین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با کمک نرم افزار  MAXqda 18 سازماندهی گردید. شرایط علی شامل عوامل فناورانه ، عوامل فردی و عوامل سازمانی، شرایط زمینه ای شامل فرهنگ و محیط، ساختار و فرآیند و بلوغ سازمانی، شرایط مداخله گر شامل عوامل مرتبط با جامعه، عدالت سازمانی و پایش و ارزیابی ، راهبرد ها شامل مدیریت مشارکتی، مدیریت انگیزش ، توسعه زیرساخت ها و توانمندسازی و پیامدهای حاصل شامل رشد فردی، توسعه سازمانی و توسعه اجتماعی به دست آمد. جهت اعتبارسنجی مدل به دست آمده با کمک خبرگان و به روش دلفی ضریب کندال محاسبه گردید. با توجه به یافته های مطالعه حاضر، پیشنهاد می شود نقش موثر فرهنگ سازمانی از سوی مدیریت سازمان ها موردبازنگری جدی و عمیق قرار گیرد؛ چراکه سازمان ها با درک اهمیت دانش در پی راه های خلق آن هستند.

    کلیدواژگان: تحول، فرهنگ سازمانی تعالی محور، صنعت فولاد
|
  • laleh Ensanimehr, Abdolrahim Kasaei esfahani, Kianoush Zahrakar Pages 1-20
    Introduction

    Adolescence is one of the most important stages of human life. At this stage, a person must make various choices, including the choice of field of study and occupation, which is one of the most important decisions for the individual. Regarding individual decision making about the right field of study and career, many things need to be considered, including career identity, academic aspirations, career, and a positive attitude about future education and career. The aim of this study was to investigate the relationship between academic aspirations, career aspirations and adolescent career identity along with the mediating role of attitudes toward academic and career future.

    Method

    The method of the present study was bootstrap correlation.The statistical population consisted of all male and female high school students in the second district of Tehran province (1355 students). The statistical sample was 299 students that were selected by multistages random sampling method. instruments included career identity scale Dellas and Jernigan, academic aspirations DiPierro, career aspirations O'Brien, and attitudes toward academic and career future Jamali and Ghaleh Noei. Data analysis was performed structural equation modeling, using SPSS-23 and AMOS-23 softwares.

    Results

    Findings showed that job aspirations have a positive effect on attitudes toward academic and career future (p <0/01), on direct job identity (p <0/05) and in general (p <0/05). Academic aspirations also have a direct positive effect on attitudes toward academic and career future (p <0/05) but do not have a direct and overall effect on career identity. Regarding indirect relationships, the results showed that both predictor variables have a positive and significant effect on career identity through perspective on the future (p <0/01).

    Discussion

    Thus, teachers, counselors, and professionals during adolescence can help develop students' career identities by addressing their aspirations for education and employment.

    Keywords: academic aspirations, career aspirations, career identity, attitude towards academic, career future
  • Roudabeh Ahmadi, Zohreh Mousavi, Abolghasem Nouri Pages 27-42
    Introduction

    The present research was conducted with the aim of identifying and explaining the dimensions of job competencies of the security employees of Isfahan University in order to present a conceptual model. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-exploratory in terms of data collection.

    Method

     The statistical population of the research included students, employees, and security managers of Isfahan University. To achieve the purpose of the research, the data collection instruments was a semi-structured interview with students, employees, and security managers of Isfahan University. Also, in order to analyze the data to identify the dimensions of competency indicators from the text of the interviews, themes analysis was used by NVivo 8 computer software.

    Results

     Based on the findings, the final competency model was designed in three dimensions: individual knowledge and skills, specialized knowledge and skills, and general knowledge and skills, and the indicators of each dimension were calculated from the interviews.

    Discussion

    Considering the importance of educational organizations and also the importance of identifying employees' competencies, the mentioned model will be used and effective for promoting and improving the performance of employees in the field of security.

    Keywords: Employees’ Job Competency Dimensions, Security of Isfahan University
  • Rahim Moradi, Homan Maleki, Mitra Mirzaei, Sanaz Haji Miri Qeshmi, Habibeh Bashirnezhad dastjerdi Pages 43-60
    Introduction

    Job burnout in teachers is a chronic psychological phenomenon of apathy, which may be effective in this field during the Corona epidemic because of compression of educational programs. Among the factors that cause effective adaptation to risk factors and can play an effective role in reducing job burnout are resilience and psychological well-being. Therefore, the present study was conducted with the aim of predicting the job burnout of teachers during covid-19 based on the role of resilience and psychological well-being.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive in nature. The statistical population included all second-secondary teachers working in education in one Bandar Abbas district, and 357 teachers were selected as the research sample using the random sampling method and based on Morgan's table. Due to the closure of schools, the questionnaires were made available to the statistical sample through virtual networks with the distribution of online links

    Results

    To collect data, Job Burnout Questionnaire, Resilience Scale and  Psychological Well-Being Questionnaire were used. Simultaneous multiple regression analysis was used to test the hypotheses. The research findings showed that both predictor variables, i.e. resilience and psychological well-being, have a negative and significant relationship with the criterion variable (job burnout).

    Discussion

    It can be concluded that the higher the level of resilience and psychological well-being, the lower the level of teachers’ job burnout during Covid-19.

    Keywords: Job burnout, Psychological Resilience, Psychological Well-Being, Covid-19
  • rahim yousefi, Behnam yousefi Pages 61-82
    Introduction

    One of the important issues in the field of employee differences in terms of the tendency towards counterproductive work behaviors is the personality traits. Individual and organizational performance has a direct relationship with the behaviors and personality traits of employees. The purpose of the present research was to study the role of dark personality traits (Machiavellianism, psychopathy, narcissism, sadism and spitefulness) in predicting counterproductive work behaviors (misuse, production deviance, sabotage, theft, withdrawal).

    Method

    For the purpose, 200 employees of the governmental and non-governmental offices and organizations of Khoy city were selected by convenient sampling method and tested by questionnaires of dark personality traits and Counterproductive Work Behavior Checklist. The collected data were analyzed using correlation and step-by-step regression methods through SPSS 23 software.

    Results

    The results showed that dark personality traits, includes; Machiavellianism, psychopathy, narcissism, sadism and spitefulness are related significantly with counterproductive work behaviors (misuse, production deviance, sabotage, theft, withdrawal) and psychopathy was related to all counterproductive work behaviors. Regression analysis showed that the misuse behaviors (R2=0.22) by Machiavellianism, psychopathy and narcissism; The production deviance (R2=0.24) by psychopathy, sadism and spitefulness; The sabotage (R2=0.12) by psychopathy and sadism; The theft (R2=0.08) by psychopathy; And finally, the withdrawal (R2=0.13) was predicted by psychopathy and narcissism.

    Discussion

    Personality traits and especially abnormal personality traits are in the first row of influential factors in ineffective and counterproductive work behaviors. In this way, they can be considered as strong predictors for different forms of deviant behavior in the workplace. It can be concluded that personality traits are one of the most important predictors of counterproductive work behaviors. One of the important applications of the findings is that through these personality analyses it is possible to identify personality patterns that are effective in counterproductive work behaviors that leads to some costs for organizations and industries.

    Keywords: Dark Traits, Job Behaviors, Counterproductive Behaviors, Personality
  • Ghazaleh Hayavi, Jahangir Karami Pages 83-102
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effect of perceived organizational support on job engagement and organizational citizenship behavior with mediating role of psychological capital.

    Method

    The research population includes the employees of Oxin Steel Company in Ahvaz in 2016, from which 300 employees were selected by simple random method. The research instruments included Perceived Organizational Support Questionnaire, Psychological Capital Questionnaire, Work Engagement Scale and Organizational Citizenship Behaviors Questionnaire. The research design was correlational through structural equation modeling (SEM). Evaluation of the proposed model was done using SPSS and AMOS version 22 softwares. In order to determine the significance of mediation effects in the proposed model, the bootstrap method was used in the preacher and Hayes Macro program.

    Results

    The results of the study showed that the proposed model has a good fit with the data. The direct effects of perceived organizational support and psychological capital on job engagement and organizational citizenship behavior were significant. Findings also showed that perceived organizational support has direct effect on psychological capital (the mediator). Results of indirect effects supported the mediating role of psychological capital in the relationship between perceived organizational support and job engagement and organizational citizenship behavior. 

    Discussion

    When employees perceive organizational support, it enhances their psychological capital and the result is more job engagement and also organizational citizenship behaviors. On the basis of this results, for increasing perceived organizational support, recommended to to announce employees frequently that desirable practices which organization prepare for them like promotions and rewards, job safety, and autonomy, leads to decreasing organizational and job stressors, arising from discretion of the organization to improve employees' well-being at work setting. In other words, there is not any external power to force the organization to create pleasant working conditions. To practice this, top managers should focus their concern toward employees' well-being. It should also contain development of a kind of organizational culture that supervisor support be rewarded and noticed and a part of supervisor's performance appraisal be assigned to the quality of supervisor-subordinate relationship.

    Keywords: job engagement, organizational citizenship behavior, perceived organizational support, psychological capital
  • leila hosseini tabaghdehi, mohammadreza faghani makrani Pages 103-128
    Introduction

    Since organizations need to develop and apply professional ethics standards for their dynamism and survival and organizational virtue is one of the consequences of professional ethics in the organization and one of the structures affecting the psychological well-being of employees, so the aim of this study was to investigate the mediating role of professional ethics in the relationship between organizational virtue and psychological well-being of employees.

    Method

    The research method was descriptive-correlational based on structural equation modeling. The statistical population of the study was all 420 employees of the General Department of Education of Mazandaran Province. The sample size was 201 based on Krejcie and Morgan table and was selected by simple random sampling method. To collect the data, three questionnaires of organizational virtue of Cameron et al., Ryff and Singer psychological well-being  and Cadozier professional ethics were used. SPSS and Amos24 softwares were used for data analysis.

    Results

    The results showed that There is a positive and significant relationships between organizational virtue with professional ethics and psychological well-being and between professional ethics and psychological well-being of employees and organizational virtue have direct and significant effects on professional ethics and psychological well-being of employees. Also, the indirect effect of organizational virtue on psychological well-being was mediated by professional ethics with the Sobel test at a confidence level of 0.95.

    Discussion

    Therefore, it can be said that organizational virtue based on professional ethics can be effective regarding psychological well-being of employees. In other words, organizational virtue, by arousing positive emotions in employees and ethical and beneficial behaviors, creates positive images of the organization in the minds of individuals and strengthens trust and a sense of loyalty in them and empowers employees to perform better tasks, and prepares employees regarding the benefit of the whole organization.

    Keywords: organizational virtue, professional ethics, psychological well-being
  • mohammad Parvaresh, Hamid Davazdahemami, Saeed Sharifi Pages 129-150
    Introduction

    One of the main goals of any organization is to satisfy customers and clients by providing good quality services. The purpose of this research was to provide a model of customer respect in the judiciary of Isfahan, which used a mixed research method. The first study was qualitative research and the second was a quantitative one.

    Method

    The qualitative method was grounded theory (GT) and the quantitative method is a survey one. The statistical population of this research consists of knowledgeable experts in the field of criminal justice, judges, lawyers and employees. In this research, 33 in-depth and semi-structured interviews were conducted, and with this number of interviews, the research reached information saturation, and also theoretical sampling and snowball technique were used. In order to evaluate the reliability, the conducted interviews were returned to them which were approved. Also, assessing construct validity, was done with using AMOS software. The results of this analysis showed that the obtained factor loadings are all higher than 0.6, which indicates the construct validity of the mentioned questionnaire.

    Results

    Causal conditions including good treatment, organizational structure and characteristics of employees, contextual factors including environmental and cultural conditions, intervening conditions including speed in the process and customer respect, strategies including strengthening infrastructure facilities, employees evaluation system, empowerment, correct application of the law, optimal management of referrals. , education and cultivation and it’s consequences including social peace, social trust, and advancement of affairs.

    Discussion

    According to the research results, it can be stated that paying attention to all of factors affecting customer respect, including technical infrastructure, characteristics of employees and managers, environmental laws and regulations, cultivation, motivation, empowerment, and social trust is the way to develop customer respect in  the Justice Department.

    Keywords: Customer respect, Grounded Theory
  • Mohsen Shokoohi-Yekta, Negin Motamed Yeganeh, Ameneh Shakeri Pages 151-168
    Introduction

    Early findings that urban bus drivers are liable to suffer from mental health problems as a result of high levels of job stress remain true today. The research needs to concentrate on practical interventions that are systematically implemented and evaluated to improve the mental health of bus drivers. The current study aims to investigate the effectiveness of psycho-social skills training on interpersonal forgiveness and social anxiety of urban bus drivers in Tehran.

    Method

    The training project of the bus drivers of Tehran bus driving company started in 2013 and it is implemented in different phases on drivers who are aplicants of employment in bus driving company in Tehran. This study utilized a quasi- experimental research method with pre-test & post-test design. 41 urban bus drivers with an average age of 43.95 (SD = 9.87) were trained in the areas of anger management, revenge driving, effective communication, and stress management over nine sessions, eighty minutes each. To evaluate the effectiveness of the training program,  Interpersonal Forgiveness Inventory (IFI) and Social Interaction Anxiety Scale (SIAS) were used.

    Results

    Statistical analysis showed that the training program has a positive effect on the levels of recomunicating and controlling revenge, resentment control, realistic understanding and also on the overall forgiveness score, and had a significant impact on increasing the ability of drivers to control their resentment (P> 0.05). Also, our results showed that the intervention had a significant effect on reducing social interaction anxiety in bus drivers (P> 0.05).

    Discussion

    Training in psycho-social skills could be used as part of the well-being program to improve the mental health of urban bus drivers. It is also expected that these trainings by focusing on cognitive and behavioral components will have a positive effect on improving the performance of bus drivers, as well ad the efficiency of the transportation system.

    Keywords: Psycho-Social Skills Training, Mental Health, Social Anxiety
  • yaser haji aghanezhad, Ahadullah Angazi Quds Pages 169-186
    Introduction

    In today's era, one of the most important basic challenges of the human resources managers is to maintain capable employees in order to create success of the organization, and to use them optimally. This research was conducted with the aim of investigating the relationship between the participative climate and the organizational commitment of employees in a military unit.

    Method

    The statistical population was the employees of the headquarters area of a military unit, from this, 184 employees were selected as a statistical sample through simple random sampling method. Instruments included Cooperative Climate Questionnaire, and Organizational Commitment Questionnaire. Data were analyzed using structural equation modeling method and SPSS and AMOS softwares.

    Results

    The results showed that the participative climate and its dimensions (participation culture in the organization, support of work groups, employees' attitude and continuous monitoring) have  positive and significant effects on organizational commitment.

    Discussion

    The results of the research showed that as long as a military unit has a culture of participation, help,  and cooperation, it can be expected that employees’ organizational commitment will increase as well. To the extent that team building and support of work groups are done well in this military unit, this climate of cooperation of work groups will make organizational commitment effective in this department.

    Keywords: Participative climate, Organizational commitment, Culture of participation, Employees attitudes
  • Heyfa Bereyhe Bereyhi, iman mombeini Pages 187-202
    Introduction

    One of the factors that must be considered by management to empower employees is the type of leadership style. Leadership is necessary and essential for effective social and organizational performance. Transformational leadership style is one of the most popular and studied leadership styles. Transformational leaders change the thoughts and attitudes of their followers and motivate them for higher levels of effort and performance. These leaders have the ability to orientate around a shared vision and encourage followers to work harder to implement and complete it. Therefore, the research was conducted with the aim of investigating the relationship of transformational leadership with job well-being, subjective occupational success, and adaptive performance in employees of Aghajari Oil and Gas Exploitation Company.

    Method

    The sample of the current research was 174 people (124 men, 50 women) from the employees of Aghajari Oil and Gas Exploitation Company. The instruments used in this research included General Transformational Leadership, Job Well-Being, Subjective OccupationalSuccess, and Adaptive Performance questionnaires. In order to evaluate the proposed model, structural equation modeling method was used with AMOS version 21 software.

    Results

    The results showed that the final model has an acceptable fit with the data. Also, the results showed that the direct paths of transformational leadership to job well-being (β=0.21, p<0.001), transformational leadership to subjective occupational success (β=0.67, p<0.001), and transformational leadership to adaptive performance (β=0.55, p<0.001) are significant.

    Discussion

    According to the results of this research, it is suggested that transformational leadership style training for managers should be considered in the educational programs of organizations.

    Keywords: Transformational leadership, Job well-being, Subjective occupational success, Adaptive performance
  • fatemeh ahmadian, hamid rahimi Pages 203-226
    Introduction

    Teachers play an important role in the education of human capital of any society, and the education of human capital is one of their most important duties, therefore, addressing the issue of their psychological well-being and improving it, is considered one of the essential issues. Therefore, it is expected that the leadership style and its related components are effective in communication, morale, motivation, satisfaction and psychological well-being of teachers. Thus the purpose of this research was assessment of teachers' perceptions of visionary leadership style and the effect and it’s effect on psychological well-being with the mediating role of mental toughness.

    Method

     The current research was descriptive-correlational and the statistical population included 3252 teachers of Kashan in the academic year of 2021-2022, who by using Cochran's formula and stratified random sampling method 334 teachers were selected as a sample. In order to collect data, three standard questionnaires of visionary leadership style, psychological well-being and mental toughness were used. The reliability of the questionnaires was obtained through Cronbach's alpha coefficient of 0.99 for visionary leadership, 0.82 for psychological well-being and 0.94 for mental toughness. Data analysis was done using SPSS and Amos softwares.

    Results

    The results showed that mean of teachers' perception of visionary leadership style (3.56) is higher than average (3), psychological well-being mean (65.82) is higher than average (63) and mental toughness (45.93) is higher than average (42). The path analysis coefficients of the variables showed that the total effects of visionary leadership on psychological well-being was 0.96, visionary leadership on mental toughness was 0.50, and mental toughness on psychological well-being was 0.95.

    Discussion

    According to the results of the present research, educational organizations can improve the psychological well-being of employees by developing their leadership styles and adopting appropriate leadership styles, such as the visionary leadership style, which is more suitable for the goals of educational centers.

    Keywords: Visionary Leadership, Psychological Well-Being, Mental Toughness
  • Hasan Rangriz, Mahmood zarchi, Hossein Abbasian, Iraj Soltani Pages 227-258
    Introduction

    Change is one of the important characteristics of efficient and effective organizations. Organizational culture plays an essential role in this transformation. The purpose of this study was to provide a model for the development of excellence-based organizational culture in Mobarakeh Steel Industry.

    Method

    In order to achieve research goal, a qualitative methodology based on the data theory method was used, including three stages of open, axial and selective coding, using the systematic approach of Strauss and Corbin. In order to collect data, unstructured interviews were used and targeted sampling method was used to reach the participants, and theoretical sampling was used during data collection to complete the theory. That is, using people to take advantage of theoretical ambiguities and gaps. The statistical population of this research includes all managers who are experts in the field of excellence and special experts in Isfahan steel industry, which reached theoretical saturation with the number of 17 employees. To achieve the concepts, categories and categories, the data obtained from the interviews were analyzed based on open, axial and selective coding and organized with using the MAXqda software.

    Results

    Causal conditions include developmental factors, individual factors, organizational factors, background conditions including culture and environment, organizational structure and process and maturity, intervening conditions including community-related factors, organizational justice and monitoring and evaluation, strategies including participatory management, Motivation management, infrastructure development and empowerment and the resulting outcomes including personal growth, organizational development and social development were obtained. In order to validate the obtained model, the Kendall rank correlation coefficient was calculated with the help of experts and by Delphi method.

    Discussion

    According to the findings of the present study, it is suggested that the effective role of organizational culture be seriously and deeply reviewed by the managers of organizations; Because organizations understand the importance of knowledge and are looking for ways to create it.

    Keywords: Development, Excellence-oriented organizational culture, Steel Industry