فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی - پیاپی 6 (اردیبهشت 1402)

نشریه مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی
پیاپی 6 (اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا فضلی عنبران * صفحات 11-24

    در این پژوهش که با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است، در ابتدا، تلاش شد به اختصار به تاریخچه نقوش ترکمن خراسان شمالی پرداخته شود. در ادامه، با اشاره بر شیوه زندگی و طبیعت محل زندگی این قوم، سعی شد تا دلایل حضور پررنگ عناصر طبیعی در آثار این قوم مطالعه شود.پس آثار صنایع دستی ترکمنی از جمله صنایع بافندگی، سوزن دوزی که تاکید بیشتر این پژوهش بر نقوش ترکمن و تلفیقی از چرم بر روی کیف و کفش بوده است. برای رسیدن به نتایجی که بتواند پرسش های مطرح شده درباره علت و ریشه نقوش ترکمن را - که موضوع محوری این پژوهش است - تفسیر و توجیه کند، سعی بر این است تاریخچه کوتاه و مفیدی از نقوش ترکمن به دست آید که بتوان بر اساس آن، سیر طبیعی و تاریخی شکل گیری و دوام و تغییر نقوش نشان و تبیین کرد. با به وجود آمدن هر نقش در مکان، در همه فرهنگ ها، نمادها و نشانه هایی وجود دارد. تمامی نقوش ها و فرم ها دارای بار معنایی بوده است. این شیوه بافت نقوش ترکمن به روش سنتی در طراحی و دوخت کیف های چرمی دست دوز مشاهده می شود. اهمیت موضوع بیان شده این ضرورت را ایجاد نموده تا به تحلیل کاربست شیوه هنری نقوش ترکمن خراسان شمالی در هنر صنعت چرم معاصر و نگاهی بر هنر کیف و کفش پرداخته شود. هدف اصلی پژوهش شناخت نقوش ترکمن خراسان شمالی و شناسایی نحوه کاربست آن در هنر صنعت طراحی و دوخت کیف چرمی دست دوز معاصر است.

    کلیدواژگان: طراحی، نقوش ترکمن، صنعت چرم معاصر، کیف، کفش
  • طلا کاظمیان مروی * صفحات 25-34

    مکتب نقاشی زند وقاجار یا به اصطلاح درست تر «پیکرنگاری درباری» به آثار نقاشی اطلاق می شود که در دوره زندیه آغاز شد و تا دوره قاجار ناصری نیز ادامه پیدا کرد. این شیوه بیشتر از تلفیق ویژگی های هنرنقاشی سنتی ایرانی با عناصر و شیوه های از نقاشی اروپایی شکل گرفت که میراث دار دوران فرنگی سازی عصر صفوی می باشد. در آن دوران پرورش هنر نقاشی بیشتر وابسته به دربار بود و شاهان و شاهزادگان مهم ترین سفارش دهندگان آثار هنری و تنها حامیان هنر بوده اند. در روزگار فتحعلی شاه، شاه که با رویکرد به گذشته درخشان سرزمین ایران چه قبل از اسلام و چه بعد از اسلام با پیوند این دو به یکدیگر خود را وارث شاهان گذشته ایران و تمدن آن قلمداد می کرد و با مقام نیمه خدایی که پیدا کرده بود، مجوز کاری را از روحانیون گرفت که تا پیش از آن سابقه نداشت. نقاشی دوره قاجار را می توان به دو دوره کلی تقسیم کرد: از آغاز تا اواخر سلطنت ناصرالدین شاه که نقاشان در این دوره مواردی از نقاشی خارجی را که به مذاقشان خوش می آمد، انتخاب و آن را در سنت خود ادغام کردند که تلفیق شیوه های نو و کهنه منجر به شیوه نقاشی متمایزی شد که کاملا ایرانی بود. دوره دوم مقارن با سلطنت ناصرالدین شاه و پس از او است که در این دوره روز به روز محدودیت هنر درباری آشکارتر و محسوس تر می شد و نقاشی رسمی و کلاسیک نیازهای فرهنگی و هنری زمان را برآورده نمی کرد. نگارگری قاجاری در این دوره نقاشی روی بوم رواج یافت. نقاشی ها بسیار متاثر از نقاشی غربی بودند. پرتره کشیدن خاصه بسیار مورد توجه قرار گرفت. یک شیوه دیگر نقاشی هم برای تزیین قلمدان، قاب آینه، جعبه آرایش و دیگر اشیای تزیینی به کار رفت که نقاشی زیر لاکی نامیده شد. در این شیوه نقاشی را با لایه ای از ورنی می پوشانند. نوع دیگر نقاشی این دوران گل و مرغ سازی است که در اواخر صفویه آغاز شد و در دوره قاجار رواج یافت.

    کلیدواژگان: نقاشی، زندیه، قاجاریه، پیکرنگاری درباری
  • فریده راد * صفحات 35-50

    جستار حاضر بنای آن دارد که با تکیه بر سنخ وجودی تجربه زیبایی شناسی و حکم زیبایی شناختی، رویکرد زیست پایدار را در مقوله لباس، تجربه و حکم را به عنوان محور اصلی تبیین قرار داده و از این طریق، بحث را از چالش های حاکم رها سازد و سپس با پرداختن به جایگاه معرفت در تجربه زیبایی شناختی، به تعریفی متناسب با رابطه امروز بشر با عالم هنر در زمینه طراحی مد نایل شود. زیست پایدار جنبشی است که فعالیتش را برای دفاع از محیط، از قرن هجدهم در اروپا آغاز کرد و با اندیشه برابری طلبی، آزادی خواهی و دفاع از حقوق زیست محیطی از اواخر دهه 1960 به این طرف، به صورت جدی در طراحی مد رایج شد. طراحی منسوجات یک عرصه زیبایی شناسی متغیر و مبتنی بر جایگزینی مداوم طراحی های جدید با هدف بهره برداری اقتصادی است. اما امروزه توجه به حفظ محیط زیست و بهره برداری از منابع، به یک چالش مهم در مسیر تداوم حیات انسانی بدل شده و در حوزه منسوجات، جایگزین نمودن مواد قابل بازیافت، مواد بادوام و استفاده از شیوه های تولید منطبق بر معیارهای زیست محیطی و... به عنوان جایگزینی برای تولید متداول و به چالشی نوین در حوزه طراحی و زیبایی شناسی مطرح شده است. در این راستا، مجموعه ای از طراحان برای تحقق این امر، به روش های نوینی برای طراحی منسوجات همچون بهره برداری از مواد طبیعی و بازیافتی و استفاده مجدد از منسوجات مستعمل روی آورده اند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف دست یابی به معیارهای زیبایی شناسانه منسوجات زیست پایدار، به بررسی نظریه های حاکم بر این حوزه پرداخته و با روش توصیفی- تحلیلی و منابع کتابخانه ای، درصدد ارایه معیارهای منتج از این شیوه طراحی برآمده است. بررسی تجارب طراحی به این شیوه در دوران اخیر، حاکی از آن است که این راهبرد، با نگرش های اخلاقی و طرح پدیدارشناسانه مفهوم زیبایی، درصدد توسعه تجارب شخصی مصرف کننده از طریق آشنایی زدایی، دگردیسی ارزش ها، توجه به ارزش های فرهنگی و طرد زیبایی سوداگرایانه است.

    کلیدواژگان: زیبایی، زیبایی شناختی، طراحی لباس، منسوجات زیست پایدار، طراحی زیست پایدار
  • محمد نیک سرشت * صفحات 51-63

    هنر آینه کاری جزو هنرهای مختص ایران می باشد که نمونه های آن را در اماکن مذهبی و کاخ های سلطنتی و گاهی در خانه های اعیانی مشاهده می کنیم. این هنر از جمله مهمترین تزیینات مطرح شده در هنرهای سنتی ایران می باشد که به کارگیری از این عناصر تزیینی از کاخ ها تا تا اماکن متبرکه به خوبی صورت گرفته است. حاصل این هنر ایجاد پرده های درخشان پرتلالو است که از بازتاب پی در پی نور در قطعات درخشان آینه پدید می آید. یک بخش مهم و تخصصی در تزیینات معماری در آینه کاری، تالار آینه است که به عنوان یکی از مشخصه های اصلی کاخ ها و برخی خانه های اعیانی (به خصوص در شیراز) که انواع و اقسام متنوعی از تزیینات آینه کاری را در خود جای داده است. هنر آینه کاری بر روی دیوار و سقف اجرا می شده، بر روی دیوار معمولا با برجستگی کم و با قاب بندی های مربع و مستطیل به هم با طرح های مختلف از جمله گل و گلدان ارایه می شده و آینه کاری بر سقف بیشتر نسبت به دیوار در تلفیق با نقاشی و تزیینات چوبی رایج بوده است. آینه کاری در تزیینات معماری ایرانی قرن ها به خوبی جای گرفته بود، ولی متاسفانه، عظمت هنر آینه کاری رفته رفته به دست فراموشی سپرده شده است. ضرورت پاسداری از حفظ و گسترش این هنر زیبا و شگفت در کنار سایر هنرهای دستی و تزیینی آشکار است. در این پژوهش، در وهله اول، روند چگونگی ایجاد این هنر زیبا را در ایران بررسی می نماید و نیز به معرفی چند نمونه آثار به جا مانده از این هنر را در برخی مناطق با دید جامع تری بررسی و مقایسه نمایند تا در نهایت، با آشنایی بیشتر با این هنر تزیینی قدم کوچکی در حفظ آثار و معرفی آن برداشته شود.

    کلیدواژگان: آینه کاری، سیر تحول، تزئینات معماری، دوره پهلوی
  • رهام امیرپور امرائی *، محمدرضا شریف زاده، ابوالفضل داودی رکن آبادی، پژمان دادخواه صفحات 65-85

    یکی از پرتکرارترین کلماتی که ایرانیان همیشه سعی در تعمیم دادنش به بسیاری مباحث داشته و دارند، کلمه شیر است. چیزی که در بحث جناس در ادبیات به نمودهای بسیاری راه یافته، ولی در تلخ ترین اتصالات هم مجدد وی دارای جایگاهی ارزشمند است؛ حتی کسی که صحنه شکار کردن یک شیر را می بیند، در برابرش یا سکوت کرده یا از ابهتش می گوید؛ در حالی که اگر امر کشتار توسط حیوان یا موجود دیگری صورت می گرفت، سریع وی را محکوم می کردیم. پس این بود که با رویکردی تیپولوژیک سعی بر آن داشتیم تا حدی علت این نوع تکرر و ارزش گیری را در عالم هنر با علم مشخص تر سازیم. هدف در این پژوهش، علاوه بر آن چه ذکر شد، با نگاهی آینده نگر به جایگاه شیر در اعتبار فرهنگ ایرانی (به ویژه) این مضمون را که اصل خلاقیت کار ما است، همیشه رک بیانه داریم، اما پیشینه کار را بسی مدیون صدرالدین طاهری و آرتور پوپ هستیم. همچنین در این پژوهش، از منابع کتابخانه ای و تجارب میدانی بهره برده و جنبه عملکرد کیفی ما بر رکنی توصیفی-تحلیلی استوار است. باشد که در پایان قطره ای از فرهنگ از دست رفته را با سمبول هایی که باقی مانده مصون داشته و در تعالی با دیدی نو شاید با اتکا بر نشانه و کهن الگوهایمان بتوانیم در مبحث هنر درمانی حتی بابی جد به نام نشانه درمانی ایرانی داشته و پایدار بماند، امید که مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: شیر، نماد، اسطوره، تیپولوژی، صنایع دستی، روح هنر
  • مریم کیان اصل * صفحات 87-105

    معراج ماجرای عروج رسول اکرم از مسجد الاقصی به آسمان ها است. در گروهی از نگاره ها که از معراج به تصویر کشیده شده، در برخی از آن ها پیامبر انگشتری را به سوی شیری غران پیش برده است گویا که قصد اهدای آن را به او دارند. از آن جا که در منابع معتبر اسلامی (شیعه و سنی) به حضور امام علی در معراج اشاره نکرده است، پس چگونه نگارگران ترغیب به خلق صحنه انگشترسپاری شدند؟ این نگاره ها، بدون داشتن پیشینه مکتوب و حتی احادیث معتبر به تصویر کشیده شده اند. این شیوه جانشینی نشانه ها در متن های تصویری (معراج نگاره ها)، به آداب اهدای حلقه قدرت به نشانه تعهد می تواند به صورت نمادین از فردی به فرد دیگر بسپارد. در این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی و تطبیقی انجام و اطلاعات آن به شیوه کتابخانه ای جمع آوری شده است، ابتدا نگاره های معراج که عناصر علاوه بر تصویر پیامبر و براق، نگاره شیر و انگشتر هم در آن ها به تصویر کشیده شده و به اعطای انگشتر اشاره دارد، جمع آوری شده و سپس متون مذهبی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم به این عناصر تصویری اشاره داشته اند، مطالعه و بررسی شده اند. به نظر می رسد شیعیان ایران، آن چه را در غدیرخم اتفاق افتاد و نادیده انگاشته شد، در مصورسازی معراج، جبران کردند تا پیمان ولایت علی را آسمانی اعلام کنند.

    کلیدواژگان: انگشترسپاری، معراج نامه، نشانه استعاره ای، تقابل جانشینی
  • سمانه قاسمی * صفحات 107-121

    چرم دوزی یا سراجی یکی از پر طرفدارترین و به روزترین صنایع دستی در ایران است که در صنعت مد جایگاه ویژه ای دارد. چرم طبیعی ظاهری منحصر به فرد داشته و دارای بافتی است که با گذر زمان خاص تر نیز می شود و در هر مکانی با کاربردش ظاهری فراتر از انتظار را ایجاد می کند و در تمام اتاق ها و جزییات دکوراسیون قابل استفاده است. استفاده از چرم در دکوراسیون داخلی امتیازات فراوانی دارد که بسیاری از افراد اطلاعی از آن ندارند. با توجه به جایگاه ایران در صنایع دستی جهان، می توان از این موقعیت در جهت معرفی هر چه بیشتر فرهنگ و تمدن ایران در جهان استفاده نمود و با به روز کردن کاربرد چرم، ازخروج چرم به صورت خام از کشور جلوگیری کرد. هدف این مقاله، تحلیل و بررسی جایگاه هنر چرم در دکوراسیون داخلی و همچنین تبیین گونه های کاربرد هنر چرم در تزیینات داخلی می باشد. سوالی که در این جا مطرح است، این است که هنر چرم در معماری و دکوراسیون داخلی چه جایگاهی دارد؟ در این پژوهش، گردآوری اطلاعات، با روش کتابخانه ای انجام شده است و تحلیل و توصیف، با روش کیفی صورت پذیرفته است. این پژوهش نشان می دهد که امروزه هنرچرم دوزی کاربرد های نوینی درعرصه دکوراسیون داخلی، اثاثیه، بسته بندی و زیورآلات دارد که کم تر مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: چرم دوزی، معماری، دکوراسیون، دکوراسیون داخلی، هنر چرم دوزی
|
  • Zahra Fazli Anbaran * Pages 11-24

    In this research, which was done with a descriptive-analytical method, initially an attempt was made to briefly discuss the history of Turkmen patterns in northern Khorasan. In the following, referring to the way of life and the nature of the place where these people live, it was trying to study the reasons for the strong presence of natural elements in the works of these people. Therefore, in the works of Turkmen handicrafts, including weaving, and needlework, the emphasis of this research is on Turkmen motifs and There has been a combination of leather with bags and shoes. To reach results that can explain and justify the questions raised about the cause and origin of Turkmen motifs - which is the central topic of this research - an attempt is made to obtain a short and useful history of Turkmen motifs, based on which, the natural course of And he showed and explained the history of formation, durability, and change of motifs. As each role takes shape, there are symbols and signs in every culture. All patterns and shapes have meaning. This traditional method of weaving Turkmen patterns is found in the design and sewing of handembroidered leather bags. The importance of the stated topic has made it necessary to analyze the application of the artistic method of Turkmen motifs of North Khorasan in the art of the contemporary leather industry and look at the art of bags and shoes. The main goal of the research is to know the Turkmen motifs of North Khorasan and to identify how it is used in the art industry of designing and sewing contemporary hand-embroidered leather bags.

    Keywords: design, Turkmen motifs, contemporary leather industry, bags, shoes
  • Tala Kazemian Marvi * Pages 25-34

    Zend and Qajar’s school of painting, or more accurately termed ‘Court portraiture’, is a painting style that began in the Zandiya period and continued until the Naseri Qajar period. This method was formed by combining the characteristics of traditional Iranian painting with elements and techniques of European painting, which is a legacy of the Persianization period of the Safavid era. At that time, the cultivation of painting art was more dependent on the court, and the kings and princes were the most important clients of art works and the only patrons of art. In the days of Fath Ali Shah, the Shah, by approaching the brilliant past of the land of Iran both before Islam and after Islam, by linking the two to each other, considered himself the heir of the past kings of Iran and its civilization, and with the demigod position he had found, He got permission from the clerics to do something that had never happened before. The painting of the Qajar period can be divided into two general periods: from the beginning to the end of the reign of Naser al-Din Shah, in which the painters of this period chose items of foreign painting that they liked and integrated them into their traditional, combining new and old ways. This led to a distinctly Iranian style of painting. The second period is parallel to the reign of Naser al-Din Shah and after him, during this period, the limitations of court art became more evident and noticeable, and formal and classical painting did not meet the cultural and artistic needs of the time. Qajar’s painting became popular throughout this period of painting on canvas. Paintings have been heavily influenced by Western painting. The popularity of portraiture was particularly high. Lacquer painting was a method of painting that was utilized to decorate pencil cases, mirror frames, makeup boxes, and other decorative objects. A varnish layer is applied to the painting in this manner. Another type of painting of this period is the manufacture of flowers and chickens, which began in the late Safavid period and became popular in the Qajar period.

    Keywords: painting, Zendiyeh, Qajar, court iconography
  • Farideh Rad * Pages 35-50

    The present essay is based on the foundation of the existence of aesthetic experience and aesthetic judgment, putting the sustainable approach in the category of clothing, experience, and judgment as the main axis of explanation and in this way, freeing the discussion from the prevailing challenges and then By addressing the place of knowledge in the aesthetic experience, a definition suitable for today’s human relationship with the world of art in the field of fashion design will be reached. Sustainable living is a movement that began its activity to defend the environment in the 18th century in Europe, and with the idea of egalitarianism, libertarianism, and the defense of environmental rights, it became popular in fashion design from the late 1960s onwards. Textile design is a changing field of aesthetics that relies on the constant replacement of new designs with the objective of economic exploitation. But today, attention to preserving the environment and utilizing resources has become an important challenge in the path of human life continuity, and the field of textiles, replacing recyclable materials, durable materials and using production methods that comply with environmental standards and... It has been proposed as an alternative to traditional production and a new challenge in the area of design and aesthetics. Designers have turned to new methods for designing textiles, such as using natural and recycled materials and reusing used textiles. Therefore, to achieve the aesthetic criteria of bio-sustainable textiles, the current research has investigated the theories governing this field and with the descriptive-analytical method and library resources, it is trying to present the criteria resulting from this design method. Examining the experiences of designing in this way in recent times shows that this strategy, with ethical attitudes and phenomenological design of the concept of beauty, seeks to develop the personal experiences of the consumer through defamiliarization, transformation of values, attention to cultural values, and the rejection of speculative beauty.

    Keywords: beauty, aesthetic, clothing design, bio-sustainable textiles, bio-sustainable design
  • Mohammad Nikseresht * Pages 51-63

    The art of mirror work is one of the arts specific to Iran, examples of which can be seen in religious venues and royal palaces and sometimes in noble homes. The traditional arts of Iran have used this art as one of their most important decorations, and it has been used effectively from palaces to sacred places. The shimmering curtains created by the successive reflection of light in the shiny pieces of the mirror are the outcome of this art. An important and specialized part of architectural decorations in mirror work is the Hall of Mirrors, which is one of the main characteristics of palaces and some noble houses (especially in Shiraz), which contains various types of mirror work decorations. The art of mirroring is performed on the wall and ceiling, on the wall it is usually presented with a low relief and with square and rectangular frames together with different designs, including flowers and vases, and mirroring on the ceiling is more than the wall in combination with paintings and wooden decorations. It has been a regular occurrence. The work of the mirror has been well placed in the decoration of Iranian architecture for centuries, but unfortunately the greatness of the art of mirror work has been progressively forgotten. The need to protect and extend this beautiful art as well as other craft and decorative arts is evident. In this research, in the first place, it examines the process of how this beautiful art was created in Iran, and also by introducing some examples of the remaining works of this art in some regions, they examine and compare them with a more comprehensive view, so that finally, with more familiarity With this decorative art, a small step can be taken in preserving the works and introducing it.

    Keywords: mirror work, evolution, architectural decorations, Pahlavi period
  • Roham Amirpour Amraee *, Mohamadreza Sharifzadeh, Abolfazl Davoudi Roknabadi, Pejman Dadkhah Pages 65-85

    The word ‘lion’ is a word that Iranians have always tried to generalize to many topics. While puns in literature have been discussed in many ways, they still hold a valuable place in his most bitter connections. Even the person who sees the scene of hunting a lion, either remains silent before it or talks about its majesty; Whereas if the killing was done by an animal or another creature, we would quickly condemn him. Thus, with a typological approach, we attempted to clarify the reason for this kind of repetition and evaluation in the world of art and science. The purpose of this research, in addition to what was mentioned, with a forward-looking view of the place of the lion in the validity of Iranian culture (in particular), we always express this theme, which is the essence of creativity of our work, but the background of the work owes a lot to Sadruddin Taheri and Arthur We are Pope. The use of library resources and field experiences was utilized in this research, and our qualitative performance is based on a descriptive-analytical element. May, a drop of the lost culture, be preserved with the remaining symbols, and in the excellence with a new vision, maybe by relying on our symbols and archetypes, we can even have an ancestor called Iranian symbol therapy in the subject of art therapy and it will remain stable, hope. To be beneficial.

    Keywords: lion, symbol, myth, typology, handicrafts, soul of art
  • Maryam Kian Asl * Pages 87-105

    The story of Ascension revolves around the ascension of the Holy Prophet from Al-Aqsa Mosque to heaven. In some of the pictures depicting the ascension, the Prophet has positioned a ring towards Shiri Gharan, as if they intend to give it to him. The painters were encouraged to create the ring scene because authentic Islamic sources (Shia and Sunni) did not mention Imam Ali’s presence in Ascension. No written background or authentic hadiths are present in these pictures. This way of substituting signs in pictorial texts (ascension paintings), the rituals of donating a ring of power as a sign of commitment can be handed down symbolically from one person to another. In this research, which was conducted by descriptive-analytical and comparative methods, information was collected in a library manner, firstly, the images of the Ascension, in which the elements besides the image of the Prophet, and Baraq, the image of a lion and a ring are also depicted and given to the ring refers to, collected and then religious texts that directly and indirectly refer to these visual elements have been studied and analyzed. It seems that the Iranian Shiites compensated for what happened at Ghadir Kham and were ignored, describing the ascent, to declare the province of Ali as celestial.

    Keywords: ring delivery, ascension, metaphorical sign, opposition of succession
  • Samaneh Ghasemi * Pages 107-121

    Leather embroidery is a popular and up-to-date craft in Iran, and it holds a special place in the fashion industry. Natural leather has a unique appearance and a texture that becomes more special with time and creates an unexpected impression in any place with its use and can be used in all rooms and decoration details. Many people are unaware of the many benefits of using leather in interior decoration. Considering the position of Iran in the handicrafts of the world, this position can be used to introduce the culture and civilization of Iran in the world as much as possible, and by updating the use of leather, the raw leather can be prevented from leaving the country. This article aims to analyze and study the place of leather art in interior design and also to explain the types of use of leather art in interior design. The question being asked is: What is the place of leather art in architecture and interior decoration? As part of this research, data collection was conducted using the library methodology, and analysis and description was conducted using a qualitative approach. Leather embroidery now has new applications in interior decoration, furniture, packaging, and ornaments, which have not been explored much, as shown in this research.

    Keywords: embroidered leather, architecture, decoration Interior, leather art, decoration