فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی - پیاپی 13 (آذر 1402)

نشریه مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی
پیاپی 13 (آذر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هانیه اسدیان * صفحات 11-31

    یکی از مهم ترین مشکلات امروز بشر، حجم انبوه ضایعات ناشی از صنعت نساجی و طراحی لباس است. از جمله اقدامات تولیدکنندگان و طراحان برای کاهش آلودگی، می توان از انتخاب مواد طبیعی خام یا قابل بازیافت نام برد. پسماند پارچه می تواند تاثیرات منفی بر صنعت پارچه داشته باشد، زیرا موجب افزایش هزینه های تولید و کاهش سودآوری شرکت ها می شود. به طور کلی، مدیریت پسماند پارچه یکی از مسایل مهم در حوزه محیط زیست و توسعه پایدار است که برای تضمین حفاظت از محیط زیست و ایجاد صنعت پایدار، نیاز به استفاده از روش های نوین و بازیافت مناسب دارد. حال در این پژوهش، می خواهم تاثیر پسماند بر محیط زیست و توسعه پایدار را مورد بررسی قرار دهم و به مقایسه پسماند پیشامصرف و پسامصرف بپردازم. روش در این پژوهش، تحلیلی - توصیفی است و گردآورنده اطلاعات با بهره گیری از منابع کتابخانه ای سعی دارد به این پرسش پاسخ دهد که پسماند پیشامصرف و پسامصرف چه تاثیری بر محیط زیست و توسعه پایدار می گذارد؟ این پژوهش نشان می دهد که پسماند پارچه چه تاثیری بر محیط زیست و توسعه پایدار دارد و با استفاده بیش از حد از پارچه های پیشامصرف و عدم بازیافت آن ها، مشکلات جدی در محیط زیست ایجاد می کند. استفاده از پارچه های پسامصرف و بازیافت آن ها، می تواند در کاهش میزان پسماند و بهبود وضعیت محیط زیست و توسعه پایدار کمک کند. همچنین در این پژوهش، با مقایسه پسماند پیشامصرف و پسامصرف، توجه به تاثیرات مثبت استفاده از پارچه های پسامصرف، بهتر است که مصرف پارچه های پیشامصرف کاهش یابد، با توجه به اینکه قابلیت بازیافت بیشتری دارد و همچنین به دلیل مراحل قبل از تولید ایجاد می شود، به نظر می رسد از لحاظ محیط زیست بهتر از پسماند پسامصرف است. با این حال، هر دو نوع پسماند نیازمند مدیریت و بازیافت مناسب هستند تا به حفظ محیط زیست کمک کنند.

    کلیدواژگان: پسماند پارچه، پسماند پیشامصرف، پسماند پسامصرف، محیط زیست، توسعه پایدار
  • فهیمه مسعودی * صفحات 33-48

    زیبایی یکی از مفاهیم پایه است که از طریق تاریخ و فلسفه مورد بررسی قرار گرفته است. از دیدگاه فلسفی، زیبایی به عنوان یکی از مفاهیم اساسی در جهان وجود دارد. فیلسوفان هر کدام از دید خود به این موضوع نگریسته اند و با نظریه های خود تاریخ فلسفه را تحت تاثیر قرار داده اند؛ از جمله این فلاسفه، می توان به افلاطون و آگوستین اشاره کرد. علت انتخاب دیدگاه های این دو فیلسوف در پژوهش پیش رو، نزدیکی نظریه ها و اندیشه های این دو فیلسوف می باشد. هدف از این نوشتار، بررسی و مقایسه دیدگاه های افلاطون و آگوستین و یافتن وجه اشتراک و وجه افتراق در آراء این دو فیلسوف از جنبه زیبایی شناسی می باشد. سوالی که در این پژوهش مطرح می باشد، این است که افلاطون و آگوستین منشا زیبایی را چه می دانند؟ بنابراین روش این پژوهش توصیفی - تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات، با استفاده از روش کتابخانه ای صورت پذیرفته است. نتایج نشان داد که افلاطون زیبایی را به عنوان نمایان گر عالم ایده ها و ذات خالص و بی نقص تعریف می کند و باور دارد که زیبایی در جهان مادی تنها یک نمود ناقص و نسبی از زیبایی ایده آل است. زیبایی از دیدگاه افلاطون، یک مفهوم متعالی است که فراتر از جهان مادی قرار دارد. آگوستین زیبایی را به عنوان تجلی از خدا و خلقت او معرفی می کند. بر اساس دیدگاه او، زیبایی در جهان مادی، نمایان گر حکمت و قدرت خداوند است و برای فهم بهتر خدا و خلقت او، باید به زیبایی های جهان مادی توجه کرد. او باور دارد زیبایی در جهان مادی قابل تجربه و تحسین است و این تجربه ما را به سوی خدا و خلقت او هدایت می کند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که از دیدگاه افلاطون و آگوستین، منشا زیبایی چیزی فراتر از جهان مادی می باشد. افلاطون زیبایی را به عنوان نمایان گری از عالم ایده ها و ذات خالص و بی نقص تعریف می کند؛ در حالی که آگوستین زیبایی را به عنوان تجلی از خدا و خلقت او معرفی می کند. آگوستین اعتقادش بر آن است که منشا زیبایی خداست.

    کلیدواژگان: افلاطون، آگوستین، منشا زیبایی، عالم مثل، خدا
  • حدیثه جاویدی زاده * صفحات 49-63

    این مطالعه به بررسی و تحلیل تصویرسازی و طراحی جلد کتاب های کودکان در گروه های سنی الف و ب با مورد مطالعاتی در بازه زمانی سال های 1380 تا 1400 می پردازد. در این مقاله، می کوشم تا الگوها و عناصر مشترک در طرح های جلد کتاب های کودکان را مشخص کنم. در تحلیل تصویرسازی جلد کتاب های کودکان به بررسی عواملی مانند رنگ، شکل، نمادها، شخصیت ها و استفاده از تکنیک های هنری متنوع می پردازم. هدف این تحلیل، درک بهتر ارتباط بین تصویرسازی و محتوای کتاب های کودکان است. با بررسی طراحی جلد کتاب های کودکان در گروه های سنی الف و ب در طول دهه گذشته، می توان الگوها، تغییرات زمانی و تمایلات طراحی را شناسایی کرد. این تحلیل ممکن است باعث نتایجی مانند روند تحولی در تمام این موارد گفته شده شود. بنابراین باید تعیین شود که تصویرسازی طراحی جلد کتاب کودکان گروه های سنی الف و ب چگونه باید صورت بگیرد. با ادامه دادن تحقیقات در این زمینه، می توان بهتر درک کرد که چگونه تصویرسازی جلد کتاب ها بر جذابیت و تاثیرگذاری آن ها بر کودکان تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: تحلیل، تصویرسازی، طراحی جلد کتاب کودکان، گروه سنی الف و ب
  • مهسا پیله گر * صفحات 65-81

    در بازی گربه و کودتا، دو گروه اصلی به نام های گربه و کودتا در مقابل یکدیگر قرار می گیرند. گربه ها نمادی از قدرت و استواری هستند؛ در حالی که کودتاها به عنوان نمادی از جنبش های مخالف و تلاش برای تغییر وضعیت پیشینی خدمت می کنند. از نظر مقایسه این بازی با معماری دوره صفویه، می توانیم تعدادی شباهت و تفاوت را مشاهده کنیم. در معماری دوره صفویه، بناهای بزرگ و با شکوه مانند مسجد امام در اصفهان و حرم مطهر امام رضا (ع) در مشهد ساخته شدند. این بناها همچون گربه ها، نمادی از قدرت و استواری بودند و نشان می دادند که دولت صفوی قدرت و تمدنی بسیار دارد. به همین ترتیب، گربه ها در بازی نیز نمادی از قدرت و استواری هستند. در مقابل، کودتاها نمادی از جنبش های مخالف و تغییرات در بازی گربه و کودتا هستند. در دوره صفویه نیز تلاش های بسیاری برای تغییر وضعیت پیشینی صورت گرفت. مثلا نقش شیخ صفی الدین اردبیلی و اوایل خاندان صفوی در برپایی دولت صفوی و برآمده شدن از زیر سلطه تیموریان، می تواند مشابه فعالیت کودتاها در بازی را نشان دهد. از نظر تفاوت، بازی گربه و کودتا یک بازی تخیلی است که در آن دو گروه متضاد در مقابل یکدیگر قرار می گیرند، اما معماری دوره صفویه واقعیت تاریخی داشته است و بناهای ساخته شده در آن دوره، نمادی از فرهنگ و هنر ایرانی هستند. به طور خلاصه، می توان گفت که در بازی گربه و کودتا و معماری دوره صفویه، درکنار وجود شباهت ها، تفاوت های قابل توجهی نیز وجود دارد. این دو موضوع به طور جداگانه در دو زمینه مختلف (بازی و هنر معماری) تحت بررسی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: نقوش هندسی، بازی رایانه ای، دوره صفوی، گربه و کودتا، انگاره
  • یاسمن موسوی بایگی * صفحات 83-105

    آیین زار، آیینی موسیقایی- درمانی است که خاستگاه اتیوپیایی دارد و به عنوان یک آیین مهاجر به سواحل جنوب ایران راه پیدا کرده است. باورمندان به این آیین معتقدند که بیماری های انسان به دلیل حلول بادها یا هواهای شیطانی در اوست. بنابراین باید با اجرای مراسمی خاص، این بادها را از تن بیمار زدود تا بیماری از بین برود. موسیقی، اصلی ترین ابزار برای درمان بیمار مبتلا به زار است؛ موسیقی ای ریتمیک بر پایه سازهای کوبه ای. علاوه بر آن، رفتارهای آیینی دیگری مانند قربانی کردن و سفره پهن کردن نیز به درمان بیمار مبتلا به زار کمک می کند. هدف من در این پژوهش، پرداختن به نقاط اشتراک و افتراق این آیین در هرمزگان و اتیوپی و مقایسه تغییرات موسیقایی و ساختاری آن دو با هم است. به تبع آن، پرسش اصلی این پژوهش این است که چه شباهت ها و تفاوت هایی میان ساختار و موسیقی ای که هنگام اجرای این مراسم در هرمزگان و اتیوپی اجرا می شود وجود دارد؟ این نوشتار با روش گردآوری اسنادی و تحلیل محتوا، مشاهده میدانی و مصاحبه با بومیان استان هرمزگان، ساختار و موسیقی این آیین را بررسی می کند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که آیین زار در طول مهاجرتش از کشور مبدا، یعنی اتیوپی تا کشور مقصد، یعنی ایران و به طور اخص، استان هرمزگان، تغییرات چشم گیری داشته است و به همین دلیل، علاوه بر شباهت ها، تفاوت های بسیاری نیز دارد. برای مثال، در اتیوپی زار را به صورت ایستاده اجرا می کنند، اما در هرمزگان به صورت نشسته. در اتیوپی آلات موسیقی متنوع تر است، موسیقی آن ها غنی تر است و اشعار آن ها به زبان سواحلی است، اما در هرمزگان آلات موسیقی به انواع دهل محدود می شو. موسیقی آن ها غنای موسیقی اتیوپی را ندارد و اشعارشان بیشتر به زبان عربی است. با وجو همه تفاوت ها، بن مایه و خمیره اصلی این آیین حفظ شده است و ماهیت ساختاری و موسیقایی افریقایی خود را از دست نداده است.

    کلیدواژگان: آیین زار، موسیقی، موسیقی درمانی، آیین مهاجر، هرمزگان، اتیوپی
  • سمانه شریفیان صابر * صفحات 107-124

    فرآیند شکل گیری و پیدایش یک اثر هنری، همواره دغدغه پژوهشگران و هنرمندان در مطالعات هنری بوده است. همچنین آفرینش اثر هنری، به جهت دارا بودن وجوه مهارتی و تکنیکی، موضوع برنامه های آموزشی نیز بوده است. این امر، اهمیت مطالعه مسیر پیدایش یک اثر را متذکر می شود. تحقق این مسیله به واسطه نقد تکوینی و روشمند بودن آن، امکان پذیر است؛ چراکه روند شکل گیری یک متن، با تمرکز بر تمام وجوه برون متنی و درون متنی یک اثر و با تکیه بر مشاهده عینی و مستندات مادی، میسر و ممکن می باشد. بدین منظور، با در نظر گرفتن شرایط و بحران های پس از جنگ و پس از معرفی مختصر و جامعی از ویژگی های آثار فرانسیس بیکن به طور کلی و از میان کارهای بی شمار بیکن به مطالعه و تفسیر گزینشی از تابلوهای نقاشی فرانسیس بیکن نقاش مشهور قرن20، با عنوان سری مطالعه پاپ و پاپ و جغدها به طور جزیی پرداخته شده است. هدف مقاله این است که به چگونگی ایجاد محتوایی اکسپرسیونیستی از واقعیت، در آثار بیکن پرداخته و به پاسخ این سوال می رسد که چگونه بیکن با تمرکز بر آنچه در رفتار تکوینی متمایز خود دارد، دامنه متفاوتی از پیشامتن بر جای می گذارد که در کمیت مستندات پرونده تکوین اثرگذار است. گردآوری به روش کتابخانه ای انجام شده است .در ادامه، کوشش شده است به تاثیر عناصر رنگ و فرم در ایجاد آثار بیکن از منظر بزرگان بپردازم. این مقاله به روش توصیفی - تحلیلی به رمزگشایی رسیده تا در نهایت، مخاطب خود را به این نتیجه می رساند که بیکن یک نقاش واقع گرا بود و در قالب سبک اکسپرسیونیسم و هیجان نمایی واقعیت را به تصویر می کشید. این نشان از خلاقیت و ترکیب عناصر و نحوه به کارگیری ابزار در اجرای کار دارد. بدین منظور با مطالعه فرآیند تکوین این متن، با تکیه بیشتر بر سایر عناصر پیرامون متن، شامل پیرامتن و پیش متن، فرامتن میسر می گردد.

    کلیدواژگان: فرانسیس بیکن، فرم، رنگ، اکسپرسیونیسم
|
  • Haniyeh Asadian * Pages 11-31

    One of humanity’s most critical problems today is the massive waste caused by the textile industry and clothing design. Among the measures producers and designers take to reduce pollution, we can mention choosing raw or recyclable natural materials. Fabric waste can negatively affect the textile industry, increasing production costs and reducing companies’ profitability. In general, textile waste management is one of the critical issues in the environment and sustainable development, which requires new methods and appropriate recycling to ensure environmental protection and create a sustainable industry. In this research, I want to examine the impact of waste on the environment and sustainable development and compare pre-consumer and post-consumer waste. The method in this research is analytical-descriptive, and the data collector tries to answer the question using library resources. How do pre-consumer and post-consumer waste affect the environment and sustainable development? This research shows the impact of fabric waste on the environment and sustainable development, and the excessive use of disposable fabrics and their non-recycling creates serious environmental problems. Using post-consumer fabrics and their recycling can reduce the amount of waste and improve the environment and sustainable development. Also, in this research, by comparing pre-use and post-use waste, paying attention to the positive effects of using post-use fabrics, it is better to reduce the use of pre-use fabrics, considering that it has more recycling capabilities and is also created due to the steps before production. It is better for the environment than post-consumer waste. However, both types of waste require proper management and recycling to help preserve the environment.

    Keywords: textile waste, pre-consumer waste, post-consumer waste, environment, sustainable development
  • Fahimeh Masoudi * Pages 33-48

    Beauty is one of the basic concepts studied through history and philosophy. From a philosophical point of view, beauty is one of the world’s basic concepts. Philosophers have looked at this issue from their point of view and influenced the history of philosophy with their theories. Among these philosophers, we can mention Plato and Augustine. The reason for choosing the opinions of these two philosophers in the upcoming research is the closeness of the theories and ideas of these two philosophers. This article aims to examine and compare the views of Plato and Augustine and to find commonalities and differences in the opinions of these two philosophers from the aspect of aesthetics. The question raised in this research is, what do Plato and Augustine consider the origin of beauty? Therefore, the method of this research is descriptive-analytical, and data collection has been done using the library method. The results showed that Plato defines beauty as representing the world of ideas and pure and perfect essence and believes that beauty in the material world is only an incomplete and relative manifestation of ideal beauty. From Plato’s point of view, beauty is a transcendent concept that is beyond the material world. Augustine introduces beauty as a manifestation of God and his creation. He believes beauty in the material world represents God’s wisdom and power. For a better understanding of God and His creation, one should pay attention to the beauty of the material world. He believes that beauty can be experienced and admired in the material world, and this experience leads us to God and His creation. Therefore, from the point of view of Plato and Augustine, the source of beauty is something beyond the material world. Plato defines beauty as representing the world of ideas and pure and perfect essence, While Augustine introduces beauty as a manifestation of God and His creation. Augustine believes that the source of beauty is God.

    Keywords: Plato, Augustine, the origin of beauty, the world of parables, God
  • Hadiseh Javidizadeh * Pages 49-63

    This study investigates and analyzes the illustration and cover design of children’s books in age groups A and B with a case study from 1380 to 1400. This article identifies common patterns and elements in children’s book cover designs. In analyzing children’s book cover illustrations, I examine color, shape, symbols, characters, and various artistic techniques. This analysis aims to understand better the relationship between illustration and the content of children’s books. Patterns, temporal changes, and design trends can be identified by examining the cover design of children’s books in age groups A and B during the last decade. This analysis may cause results such as an evolutionary process in all these cases. Therefore, it should be determined how the illustration of the book cover design for children of age groups A and B should be done. By continuing research in this field, we can better understand how book cover illustrations affect their appeal and impact on children.

    Keywords: analysis, illustration, children’s book cover design, age groups A, B
  • Mahsa Pilehgar * Pages 65-81

    In the game Cat and Coup, two main groups, called Cat and Coup, face each other. Cats symbolize strength and steadfastness, While coups symbolize opposition movements and attempts to change the status quo. Comparing this game with Safavid architecture, we can see similarities and differences. In the architecture of the Safavid period, large and magnificent buildings were built, such as the Imam Mosque in Isfahan and the Holy Shrine of Imam Reza in Mashhad. These buildings, like cats, symbolized strength and stability and showed that the Safavid government had a lot of power and civilization. Likewise, cats in the game are a symbol of strength and steadfastness. In contrast, coups are symbols of opposition movements and changes in the cat game and coups. During the Safavid era, many attempts were made to change the previous situation. For example, the role of Sheikh Safi al-Din Ardabili and the early Safavid dynasty in establishing the Safavid government and rising from the Timurid rule can be similar to the activity of coups in the game. In terms of difference, the game of cat and coup is an imaginary game in which two opposing groups face each other. Still, the architecture of the Safavid period was a historical reality, and the buildings built in that period are symbols of Iranian culture and art. In short, in the cat game, the coup, and the architecture of the Safavid period, there are also significant differences in addition to the similarities. These two issues are investigated separately in two different fields (game and architectural art).

    Keywords: geometric motifs, PC game, Safavid period, The Cat, the Coup, Engare
  • Yasaman Mousavi Baygi * Pages 83-105

    Zar ritual is a musical-therapeutic ritual of Ethiopian origin and has found its way to the southern shores of Iran as a migrant ritual. Believers of this religion believe that human diseases are due to the presence of evil winds or air in them. Therefore, by performing a special ritual, these winds should be removed from the patient’s body so the disease disappears. Music is the primary tool for treating a patient with Zar; Rhythmic music is based on percussion instruments. In addition to that, other ritual behaviors such as making sacrifices and spreading the table also help to treat the patient with Zar. In this research, I address the commonalities and differences of this ritual in Hormozgan and Ethiopia and compare the musical and structural changes of the two. Accordingly, the central question of this research is, what are the similarities and differences between the structure and the music performed during this ritual in Hormozgan and Ethiopia? This article examines the structure and music of this ritual using document collection and content analysis, field observation, and interviews with the natives of Hormozgan province. The results of this research show that although the Zar ritual has undergone significant changes during its migration from the country of origin, Ethiopia, to the country of destination, Iran, and especially Hormozgan province, the primary substance and essence of this ritual have been preserved, and its African structural and musical nature has not lost.

    Keywords: Zar ritual, music, music therapy, migrant ritual, Hormozgan, Ethiopia
  • Samaneh Sharifian Saber * Pages 107-124

    The process of formation and creation of an artwork has always been the concern of researchers and artists in art studies. Also, the creation of painting has been the subject of educational programs due to its skill and technical aspects. This indicates the importance of studying the path of creation of a work. The realization of this problem is possible through formative and methodical criticism. The formation process of a text is possible by focusing on all extratextual and intratextual aspects of work and relying on objective observation and material documentation. For this purpose, taking into account the conditions and crises after the war and after a brief and comprehensive introduction of the features of Francis Bacon’s works in general and among Bacon’s countless works, a selective study and interpretation of the paintings of Francis Bacon, the famous painter of the 20th century, with the title The Pope and Pope and Owls study series are covered in detail. The purpose of the article is to discuss how to create an expressionistic content of reality in Bacon’s works and to answer the question of how Bacon, by focusing on what he has in his distinctive formative behavior, leaves a different scope of pretext that is in the number of documents of the constructive case. It is effective. The collection was done using a library method. In the following, I have dealt with the influence of the elements of color and form in creating Bacon’s works from the perspective of the elders. This article has been decoded in a descriptive-analytical way so that, finally, it leads its audience to the conclusion that Bacon was a realist painter and depicted reality in the form of expressionism and sensationalism. This shows the creativity and combination of elements and how to use tools to execute the work. For this purpose, hypertext becomes possible by studying this text’s development process and relying more on other elements around the text, including paratext and pretext.

    Keywords: Francis Bacon, form, color, expressionism