فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال بیست و یکم شماره 5 (پیاپی 166، امرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم آلبوشوکه، فیروزه سپهریان آذر* صفحات 343-353
    پیش زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه اضطراب سلامت، حمایت اجتماعی و تنظیم شناختی هیجان (راهبرد سازش یافته و راهبرد سازش نیافته) با انگیزه تغییر رفتار بیماران قلبی عروقی کرونر شهر ارومیه بود.

    مواد و روش کار

    این پژوهش توصیفی از نوع مقطعی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه بیماران قلبی عروقی کرونر بیمارستان سیدالشهدا شهر ارومیه بود که از جامعه مذکور تعداد 313 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه انگیزه تغییر رفتار در بیماران (ولیامز و همکاران، 2005)، پرسشنامه اضطراب سلامت (سالکوسکیس و همکاران، 2002)، مقیاس حمایت اجتماعی (شربورن و استووارت، 1991) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006) بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از رگرسیون هم زمان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اضطراب سلامت و راهبرد سازش نیافته با انگیزه تغییر رفتار بیماران رابطه منفی معنادار و حمایت اجتماعی و راهبرد سازش یافته با انگیزه تغییر رفتار بیماران رابطه مثبت معنادار داشتند (01/0 <p). همچنین بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون هم زمان راهبردهای سازش یافته با ضریب بتای 41/0 بیشترین توانایی پیش بینی انگیزه تغییر رفتار بیماران را دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، اضطراب سلامت، حمایت اجتماعی و تنظیم شناختی هیجان با انگیزه تغییر رفتار بیماران قلبی عروقی کرونر رابطه معنی دار دارند. بنابراین، پزشکان، متخصصان و درمانگران می توانند از یافته های این مطالعه جهت تسریع در روند بهبود بیماران خود بهره ببرند.

    کلیدواژگان: تغییر رفتار، بیماران قلبی عروقی، شناختی، تنظیم هیجان، اضطراب سلامت، انگیزش
  • فرزانه ظفررمضانیان، هاله قوامی*، وحید علی نژاد، مدینه جاسمی صفحات 354-365
    پیش زمینه و هدف

    با توجه به این که پرستاران اصلی ترین عضو در انجام مراقبت مستقیم از بیماران می باشند و عوامل مختلفی منجر به پایین آمدن کیفیت خواب در آنان می شود، لذا برای ارایه هرچه بهتر و موثرتر خدمات مراقبتی نیازمند یک سبک زندگی سالم می باشند. سبک زندگی فاکتورهای مختلفی را شامل می شود. تا کنون هیچ مطالعه ای تاثیر هم زمان چندین مورد را به صورت آموزش مجازی بر کیفیت خواب پرستاران بررسی نکرده است، لذا ما در این پژوهش قصد داشتیم تا تاثیر سه نمونه از این فاکتورها (بهداشت خواب، تکنیک های مربوط به آرام سازی پیشرونده عضلانی و ورزش های هوازی) را بررسی کنیم. پژوهش حاضر باهدف تعیین تاثیر آموزش سه نمونه از مداخلات سبک زندگی به صورت مجازی بر روی کیفیت خواب پرستاران خانم شاغل در مراکز آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی با طرح پیش- پس آزمون بود که با مشارکت 60 نفر از پرستاران بیمارستان طالقانی و بیمارستان امام خمینی شهرستان ارومیه انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه با روش در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمون (هر گروه 30 پرستار) تقسیم شدند. پرستاران گروه مداخله محتوای آموزشی مربوط به بهداشت خواب، تکنیک های مربوط به آرام سازی پیشرونده عضلانی و فیلم های مربوط به ورزش های هوازی را به مدت دو ماه در فضای مجازی دریافت کردند. پرستاران گروه کنترل هیچگونه مداخله ای از پژوهشگر دریافت نکردند. پرسشنامه های کیفیت خواب پیتزبورگ و اطلاعات دموگرافیک قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آماری توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    دو گروه قبل از مداخله ازنظر مشخصات دموگرافیک تفاوت آماری معنی داری نداشتند (05/0>p). میانگین نمره کل کیفیت خواب پیتزبورگ در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی داری نداشت (05/0>p) ولی در گروه مداخله قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی داری داشت (0001/0=p). میانگین نمره کل کیفیت خواب پیتزبورگ قبل از مداخله بین دو گروه مداخله و کنترل یکسان بوده است (05/0>p) ولی بعد از مداخله بین دو گروه مداخله و کنترل یکسان نبوده و ازنظر آماری اختلاف معنی داری داشته است (0001/0=p).

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که آموزش هم زمان بهداشت خواب، تکنیک های مربوط به آرام سازی پیشرونده عضلانی و ورزش های هوازی بر افزایش کیفیت خواب پرستاران خانم شاغل در بیمارستان طالقانی و بیمارستان امام خمینی شهرستان ارومیه موثر است. لذا توصیه می شود از برنامه های آموزش اصلاح سبک زندگی در آموزش مداوم بیمارستان استفاده شود و در پژوهش های بعدی، تاثیر سایر موارد مرتبط با سبک زندگی بر کیفیت خواب پرستاران مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، سبک زندگی سالم، پرستاران، کیفیت خواب، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، مجازی
  • محمدرضا شفیعی، منا سعادتی، فریماه شیرانی، محسن مرادی، ریحانه نیک نژاد، محمد اکبری* صفحات 366-374
    پیش زمینه و هدف

    مدیران بیمارستانی به ویژه سرپرستاران بخش ها، نقش بی بدیلی در ارتقا و بهبود کیفیت بیمارستان ها جهت ارایه خدمات مناسب بهداشتی و درمانی به مردم دارند. وجود یک سیستم ارزیابی کارآمد و موثر برای شناخت صلاحیت ها و توانایی های مدیران بیمارستانی می تواند نقش بسزایی در ارایه خدمات با کیفیت بالاتر در سازمان های بهداشتی و درمانی داشته باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی عملکرد سرپرستاران بیمارستان شهید چمران اصفهان با استفاده از روش ارزیابی 360 درجه بود.

    مواد و روش کار

    مطالعه توصیفی مقطعی حاضر در سال 1400 بر روی 20 نفر از سرپرستاران مرکز شهید چمران اصفهان به روش سرشماری انجام شد ابزار گردآوری داده ها چک لیست ارزیابی عملکرد 360 درجه بود. در این فرآیند هریک از سرپرستاران از تمامی زوایا موردبررسی قرار گرفتند و تمامی مسیولین واحدها (فرادست) و کارکنان زیردست (پرستار، کمک بهیار، خدمه، منشی بخش) سرپرستار بخش را ارزیابی نمودند. نمره کلی این چک لیست از صفر تا صد بود و ابعاد ارزیابی آن به صورت کلی در سه حیطه رهبری بالینی، اعتباربخشی بالینی و آموزش به صورت ضعیف (میانگین نمره زیر 70) و قابل اصلاح (میانگین نمره 70 تا 80) و قابل قبول (میانگین نمره بالای 80) است. داده ها در هرکدام از حیطه ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده از چک لیست ارزیابی 360 درجه سرپرستاران، 75/ 3درصد از سرپرستاران در حیطه رهبری بالینی نمره ضعیف، 75/38 درصد نمره قابل اصلاح و 25/56 درصد نمره قابل قبول کسب کردند. در حیطه اعتباربخشی بالینی 9/7 درصد از سرپرستاران نمره ضعیف، 26/32 درصد نمره قابل اصلاح و 12/60 درصد نمره قابل قبول کسب کردند. در حیطه آموزش بالینی 5درصد از سرپرستاران نمره ضعیف، 21/25درصد نمره قابل اصلاح و 73/75درصد نمره قابل قبول کسب کردند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق مشخص شد که عملکرد تعدادی از سرپرستاران در برخی ابعاد ضعیف و نیازمند اصلاح بود. مدیران بیمارستان به ویژه مدیران پرستاری باید ضمن اطلاع از وضعیت سرپرستاران خود نسبت به اصلاح ضعف ها و نواقص و ارتقاء ایشان اقدام لازم را انجام دهند. بنابراین ارزیابی مداوم، با استفاده از چک لیست ارزیابی عملکرد 360 درجه سرپرستاران در همه مراکز درمانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: الگوی ارزشیابی 360 درجه، ارزیابی، سرپرستاران، عملکرد
  • محمد نجفی، رضا شبانلوئی*، زهرا شیخعلی پور صفحات 375-384
    پیش زمینه و هدف

    آگاهی و نگرش پرستاران یکی از فاکتورهای اصلی در کاربرد فرآیند پرستاری و اجرای آن در مراقبت از بیمار است. لذا این پژوهش باهدف تعیین آگاهی و نگرش پرستاران در خصوص فرآیند پرستاری در اورژانس مراکز دانشگاه علوم پزشکی تبریز (8 مرکز) اجرا گردید.

    موارد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی می باشد که در بخش های اورژانس مراکز آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. 263 نفر از پرستاران اورژانس به شکل تمام شماری وارد مطالعه شدند. آن ها پرسشنامه الکترونیکی آگاهی و نگرش نسبت به فرآیند پرستاری را تکمیل نمودند. درنهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمره کلی نگرش برابر 33/50 و میانگین نمره کلی آگاهی در خصوص فرآیند پرستاری برابر 19/24 می باشد که هر دو در محدوده متوسط می باشند. همچنین نتایج نشان داد بین سن پرستاران و سابقه خدمت پرستاران با آگاهی رابطه آماری معنی داری وجود داشت (016/0=p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه می توان نتیجه گرفت اگرچه میزان آگاهی و نگرش پرستاران در مورد فرآیند پرستاری در حد متوسط بوده و فرآیند پرستاری را به عنوان چارچوب مراقبتی قبول داشتند، اما بررسی گویه ها نشان داد ازنظر پرستاران اجرای فرآیند پرستاری وقت گیر بوده و بیشتر نوشتاری است. لذا می توان با استفاده از آموزش های لازم، و نیز حذف وظایف غیرضروری، پرستاران را در به کارگیری سریع فرآیند پرستاری توانمند و تشویق نمود.

    کلیدواژگان: نگرش، آگاهی، بخش اورژانس، پرستار اورژانس، فرآیند پرستاری
  • زینب مکوندی، معصومه علیدوستی*، مرضیه شفاعیان، فرخنده همتی صفحات 385-393
    پیش زمینه و هدف

    ایران ازجمله کشورهایی است که کاهش شدید باروری را در جهان تجربه کرده است. هدف از مطالعه حاضر تعیین و مقایسه عوامل موثر بر فرزندآوری در مادران تک فرزند و چند فرزند است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی از نوع مقطعی-مقایسه ای، 200 خانم متاهل دارای پرونده خانوار در مرکز بهداشتی درمانی به صورت تصادفی ساده وارد مطالعه شدند که در دو گروه قرار گرفتند. گروه اول، مادران دارای یک فرزند بالای 4 سال بودند که تصمیمی برای بارداری بعدی نداشتند و گروه دوم، مادران داری 2 فرزند و بیشتر را شامل می شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه الگوی باروری بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های تی مستقل و کای اسکویر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از 200 مادر که وارد مطالعه شدند، 97 نفر مادران دارای یک فرزند و 103 نفر مادران دارای دو فرزند و بیشتر بودند. میانگین سن گروه اول 55/5±47/27 و گروه دوم 65/4±34/32 سال و اختلاف ازنظر آماری معنی دار بود (000/0=p). مقایسه میانگین نمره عوامل تاثیرگذار بر باروری در دو گروه نشان داد، بیشترین اختلاف در میانگین نمره حمایت ها و تسهیلات رفاهی دولت، اشتغال مادران، بالابودن هزینه ها و مشکلات اقتصادی و مخالفت همسران با فرزندآوری بوده است (000/0=p)

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج می توان گفت، مسایل اقتصادی ازجمله اولین عوامل تاثیرگذار بر فرزندآوری بوده است. به نظر می رسد صرفا با تبلیغات نمی توان در زمینه افزایش فرزندآوری و پیشگیری از نرخ رشد تک رقمی قدم برداشت. در این راستا باید به عوامل اقتصادی و اجتماعی توجه داشت و شاید حمایت اقتصادی خانواده ها در این زمینه کمک کننده باشد

    کلیدواژگان: فرزند، فرزندآوری، مطالعه مقایسه ای، مادران
  • فهیمه محمدی زنجیره، بهنام طالبی*، اسدالله خدیوی صفحات 394-405
    پیش زمینه و هدف

    عملکرد شغلی منابع انسانی از شاخص های کلیدی ارزیابی آن ها در تغییرات قرن حاضر است. این پژوهش باهدف تحلیل ساختاری روابط بین ابعاد ادراک از ویژگی های شغلی با عملکرد شغلی بر اساس میانجی گری بیگانگی از کار با رویکرد PLS انجام شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی و بر اساس معادلات ساختاری بود.. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شاغلان بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب ایران در رده های مختلف به تعداد 240 نفر بوده است. از بین این 240 نفر، 145 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای اندازه گیری تمامی متغیرها از پرسشنامه استفاده شده و ارزیابی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ها معتبر بودن آن ها را برآورد کرده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار PLS در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد قابلیت پیش بینی عملکرد شغلی کارکنان بر اساس ویژگی های شغلی با میانجیگری بیگانگی از کار با ضریب تعیین 96/0 و توانایی پیش بینی بیگانگی از کار بر اساس ویژگی های شغلی با ضریب تعیین 88/0 در سطح بالا بودند. بین ابعاد بازخورد، هویت و اهمیت ادراک از ویژگی های شغل با عملکرد شغلی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. بین بعد تنوع ویژگی های شغلی با بیگانگی از کار و همچنین بین بیگانگی از کار و عملکرد شغلی رابطه معکوس معنی داری وجود داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    برنامه های مدیریت منابع انسانی که می توانند ادراک از ویژگی های شغلی را ارتقا داده و بیگانگی کاری را کاهش دهند، می توانند باعث بهبود عملکرد کاری کارکنان بهداشتی شوند

    کلیدواژگان: سلامت، شاغلان بهداشت و درمان، ویژگی های شغل، عملکرد شغلی، بیگانگی از کار
  • ثریا بازرگان، نسرین بهرامی نژاد*، فاطمه مرادی، رمضان فلاح صفحات 406-414
    پیش زمینه و هدف

    بهبود خودمدیریتی درمان فشارخون بالا در بیماران مبتلا به حمله ی ایسکمیک گذرا در کاهش بروز سکته ی مغزی در این بیماران موثر است. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر مدل باور بهداشتی بر ارتقاء رفتارهای خودمدیریتی فشارخون بالا در بیماران مبتلا به حمله ی ایسکمیک گذرا بود.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی که به صورت پیش آزمون - پس آزمون با گروه مداخله و کنترل انجام شد، 54 بیمار واجد شرایط به روش نمونه گیری آسان انتخاب شده و با تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. برای گروه مداخله، مداخله خودمدیریتی به روش آموزش بر مبنای مدل باور بهداشتی طی 3 جلسه اجرا گردید. گروه کنترل مداخلات روتین را دریافت کردند. جمع آوری داده ها قبل از مداخله و 3 ماه بعد از مداخله از طریق پرسشنامه ی استاندارد خودمدیریتی و باور بهداشتی انجام گرفت. داده های حاصل توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 تجزیه وتحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه در ارتباط با ویژگی های دموگرافیک و زمینه ای نشان داد که قبل از مداخله، هر دو گروه مداخله و کنترل، در ارتباط با همه متغیرها به جز شاخص توده ی بدنی، با هم همگن بودند. همچنین نتایج نشان داد که بعد از مداخله، میانگین امتیازات خودمدیریتی و باور بهداشتی در بین گروه های مداخله و کنترل، دارای اختلاف معنی داری بود (001/0>p). همچنین یافته ها نشان داد، علیرغم این که کاهش میانگین فشارخون در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بود، ولی بین این دو کاهش ازلحاظ آماری تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، آموزش مبتنی بر مدل باور بهداشتی، یک روش آموزشی موثر در ارتقاء خودمدیریتی فشارخون در بیماران مبتلا به حمله ی ایسکمی گذرای مغزی است. لذا اجرای آموزش مبتنی بر مدل باور بهداشتی، برای تقویت رفتارهای خودمدیریتی در این بیماران، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مدل باور بهداشتی، فشارخون بالا، خودمدیریتی، حمله ی ایسکمی گذرا
  • مدینه جاسمی، روشنک میرزایی*، رزیتا چراغی، وحید علی نژاد صفحات 415-423
    پیش زمینه و هدف

    اضطراب به عنوان یک عامل تاثیرگذار بر سلامت بدن در دوره قبل از عمل جراحی سبب کاهش واکنش های ایمنی، افزایش خطر عفونت زخم، افزایش اقامت بیمار در بیمارستان و بالا رفتن هزینه های درمانی می شود. ارتباط درمانی یکی از روش های کاهش اضطراب است که باعث ایجاد یک رابطه درمانی موثر می شود. لذا در این راستا مطالعه ای باهدف تعیین تاثیر آموزش ارتباط درمانی به روش ایفای نقش به پرستاران بر اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی شکم در سال 1399 انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 75 نفر از پرستاران شاغل در دو مرکز درمانی ارومیه به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. سپس در گروه مداخله، به پرستاران مهارت های ارتباطی به روش ایفای نقش در یک دوره 7 روزه آموزش داده شد ولی در گروه کنترل مداخله ای (به جز مراقبت های روتین) صورت نگرفت. در گروه مداخله قبل از مداخله و بعد از اتمام مداخله آزمونی با استفاده از پرسشنامه اسپیل برگر، به صورت پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. جهت ارزیابی نتایج پژوهش، داده های به دست آمده از واحدهای پژوهش توسط نرم افزار آماری spss 16 و آزمون های آماری کای دو و تی تست مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج اختلاف آماری معنی داری را بین دو گروه کنترل و مداخله قبل از مداخله ازنظر میانگین نمره اضطراب آشکار (P=0.698) و اضطراب پنهان (P=0.72) نشان نداد. اما پس از آموزش مهارت های ارتباطی، نتایج اختلاف آماری معنی داری را بین دو گروه کنترل و مداخله بعد از مداخله ازنظر میانگین نمره اضطراب آشکار (P=0.006) و اضطراب پنهان (P=0.001) نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی به روش ایفای نقش در پرستاران، منجر به برقراری ارتباط درمانی بهتر آنان با بیمار، بازگو کردن بهتر نگرانی ها توسط بیمار و نیز کاهش سطح اضطراب آن ها قبل از عمل جراحی شکم می گردد. با توجه به نقش مهارت ارتباطی پرستاران بر کاهش سطح اضطراب در بیماران قبل از جراحی پیشنهاد می شود، مهارت های ارتباطی با استفاده از روش های آموزشی اثربخش ازجمله روش ایفای نقش به پرستاران آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: جراحی شکم، اضطراب، پرستاران، روش ایفای نقش، ارتباط درمانی
|
  • Maryam Albushoke, Firouzeh Sepehrianazar* Pages 343-353
    Background & Aims

    This study aimed to investigate the relationship between health anxiety, social support, cognitive emotion regulation strategies (or cognitive adaptive strategies), and the health behavior motivation of coronary heart patients in Urmia City.

    Materials & Methods

    This research was a descriptive correlational study. The study population included all coronary heart patients in Seyyed al-Shohada University Hospital in Urmia City. Three hundred thirteen patients were selected using the convenience sampling method. The data gathering instrument consisted of the Health Behavior Motivation Scale (HBMS) (Williams et al., 2005), the Health Anxiety Inventory (Salkoskis et al., 2002), the Social Support Scale (Sherburn and Stewart, 1991), and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski and Kraij, 2006). The data were analyzed using simultaneous regression model.

    Results

    The results showed that health anxiety and nonadaptive strategy had a significant negative relationship with patient motivation for changing behavior, while social support and adaptive strategy had a significant positive relationship with patient motivation for changing the behavior (P<0.01). Furthermore, the results of simultaneous regression analysis indicated that the adaptive strategies with a beta coefficient β=0.41 have the highest ability to predict patient motivation for changing the behavior.

    Conclusion

    Based on the results of this study, health anxiety, social support, and cognitive emotion regulation have a significant relationship with the motivation to change the behavior of coronary heart and vascular patients. Thus, physicians, specialists, and therapists can use this study's findings to accelerate their patients' recovery.

    Keywords: Behavior Change, Cardiovascular Patients, Cognitive, Emotion Regulation, Health Anxiety, Motivation
  • Farzane Zafarramazanian, Haleh Ghavami*, Vahid Alinejad, Madineh Jasemi Pages 354-365
    Background & Aim

    Considering that nurses are the main members in providing direct care to patients and various factors lead to a decrease in their sleep quality, therefore they need a healthy lifestyle to provide the best and most effective care services. Lifestyle includes various factors. So far, no study has investigated the simultaneous effect of several factors in the form of virtual training on the sleep quality of nurses, so in this research we intended to investigate the effect of three elements of these factors (sleep hygiene, techniques related to progressive muscle relaxation and check out aerobic sports). The present study was conducted with the aim of determining the effect of virtual training three examples of lifestyle interventions on the quality of sleep of female nurses working in the educational and treatment centers of Urmia University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    The current research was a clinical trial with a pre-post-test design that was conducted with the participation of 60 nurses from Taleghani and Imam Khomeini Hospitals in Urmia. The study population were selected using convenience sampling method, and randomly divided into control and intervention groups (30 nurses in each group). Nurses in the intervention group received educational content related to sleep hygiene, techniques related to progressive muscle relaxation, and videos related to aerobic exercise for two months online. The nurses of the control group did not receive any intervention from the researcher. Pittsburgh Sleep Quality questionnaires and demographic information were completed before and after the intervention. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics by SPSS version 22 statistical software.

    Results

    Before the intervention, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of demographic characteristics (p>0.05). There was no significant difference in the total mean score of the Pittsburgh sleep quality in the control group before and after the intervention (p>0.05), but there was a significant difference in the intervention group before and after the intervention (p=0.001). The mean score of the Pittsburgh sleep quality was the same between the two intervention and control groups before the intervention(p>0.05). However, there was a statistically significant difference between the two intervention and control groups after the intervention (p=0.001).

    Discussion

    The findings showed that the simultaneous training of sleep hygiene, techniques related to progressive muscle relaxation, and aerobic exercises effectively increase the sleep quality of female nurses working in Taleghani Hospital and Imam Khomeini Hospital in Urmia. Therefore, it is recommended to use lifestyle modification training programs in hospital continuous education programs, and in future researches, the effect of other things related to lifestyle on the sleep quality of nurses should be investigated.

    Keywords: Educational Program, Healthy Lifestyle, Nurses, Sleep Quality, Urmia University of Medical Sciences, Virtual
  • MoahmmadReza Shafiei, Mona Saadati, Farimah Shirani, Mohsen Moradi, Reihaneh Niknezhad, Mohammad Akbari* Pages 366-374
    Background & Aim

    Hospital managers, especially ward heads, have an irreplaceable role in improving the quality of hospitals to provide appropriate health services to the people. Having an efficient and effective evaluation system to recognize the competencies and abilities of hospital managers can play an important role in providing higher quality services in health care organizations. The purpose of this study was to evaluate the performance of nurses at Shahid Chamran Hospital in Isfahan using a 360-degree evaluation method.

    Materials & Methods

    The present cross-sectional descriptive study was performed on 20 nurses of Shahid Chamran Center in Isfahan in 1400 by census method. The data collection tool was a 360-degree performance evaluation checklist. In this process, each head nurse was examined from all angles and all unit managers (superiors) and subordinates (nurse, assistant, staff, ward secretary) were evaluated. The overall score of this checklist was from zero to one hundred and its evaluation dimensions were generally weak in the three areas of clinical leadership, clinical accreditation and training (average score below 70) and modifiable (average score 70 to 80) and acceptable. (Average score above 80). Data in each domain were analyzed by SPSS software version 23.

    Results

    According to the results obtained from the 360-degree evaluation checklist of nurses, 3.75% of nurses in the field of clinical leadership received a poor score, 38.75% a modifiable score and 56.25% an acceptable score. In the field of clinical accreditation, 7.9% of the head nurses received a poor score, 32.26% a modifiable score and 60.12% an acceptable score. In the field of clinical education, 5% of the head nurses received a poor score, 25.21% a modifiable score and 75.73% an acceptable score.

    Conclusion

    According to the results of this study, it was found that the performance of a number of head nurses was poor in some aspects and needed to be corrected. Hospital managers, especially nursing managers, should take the necessary action to correct their weaknesses and shortcomings while promoting their nurses. Therefore, continuous evaluation using a 360-degree performance evaluation checklist of head nurses in all medical centers is recommended.

    Keywords: 360-Degree Evaluation Model, Evaluation, Head Nurses, Performance
  • Mohammad Najafi, Reza Shabanloei*, Zahra Sheikhalipour Pages 375-384
    Background & Aim

    The knowledge and attitude of nurses are among the main factors in the application of the nursing process and its implementation in the patient care. Thus, this study was conducted to investigate the knowledge and attitude of nurses regarding the nursing process in the emergency departments (8 centers) of Tabriz University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This descriptive research was conducted in the Emergency Departments of Medical and Educational centers of Tabriz University of Medical Sciences. Two hundred and sixty-three emergency nurses were included in the study. Sampling was done by census method and nurses completed the electronic questionnaire of knowledge and attitude toward the nursing process. Finally, the data was analyzed using SPSS v22.

    Results

     The results show that the overall mean score of attitude toward the nursing process is 50.33, and the overall mean score of awareness towards the nursing process is 24.19; both of them are at the average range. Also, the results show a statistically significant relationship between the nurses' age and the nurses' experience with their knowledge (p=0.016).

    Conclusion

    According to the results of the study, it can be concluded that although the nurses' level of knowledge and attitude about the nursing process was average, they accepted the nursing process as a care framework. Investigating the items of the questionnaire showed that the nursing process implementation is time-consuming and also is mainly written. Therefore, it is possible to empower and encourage nurses to use the nursing process quickly by using the necessary training and eliminating unnecessary tasks.

    Keywords: Attitude, Awareness, Emergency Department, Emergency Nurse, Nursing Process
  • Zeinab Makvandi, Masoumeh Alidosti*, Marziyeh Shafaian, Farkhondeh Hemati Pages 385-393
    Background & Aims

    Iran is one of the countries experiencing a sharp decrease in fertility. The present study aimed to determine and compare the factors affecting childbearing in single-child and multiple children mothers.

    Material & Methods

    In this descriptive study with a cross-sectional-comparative design, 200 married women with medical records in the health center were randomly selected and given into two groups. The first group included mothers with one child over four years of age who did not decide on the subsequent pregnancy, and the second group comprised mothers with two or more children. The data collection tool was a demographic information questionnaire and a fertility pattern questionnaire. Data were analyzed in SPSS ver.20 software using independent t-test and Chi-square test.

    Results

    From 200 mothers who entered the study, 97 had one child, and the other 103 had two or more children. The mean age was 27.47±5.55 years for the first group and 4.65±4. 32.34 years for the second group, and the difference was statistically significant (p=0.000). Comparison of the factors affecting fertility in the two groups showed that the most significant difference was in the mean score of government support and welfare facilities, mothers' employment, high costs and economic problems, and spouses' opposition to childbearing (p=0.000).

    Conclusion

    According to the results, economic issues were among the first factors affecting childbearing. It seems that it is impossible to take steps to increase childbearing and prevent a single-digit growth rate by advertising alone. In this regard, economic and social factors should be considered, and perhaps the economic support of families would be helpful.

    Keywords: Child, Childbearing, Comparative Study, Mothers
  • Fahimeh Mohammadi Zanjirehzanjireh, Behnam Talebi*, Assadollah Khadivi Pages 394-405
    Background & Aims

    The job performance of human resources in organizations is one of the key indicators of their evaluation in the rapid changes of this century. This research was conducted with the aim of structural analysis of the relationship between the components of perception of job characteristics and job performance based on the mediation of work alienation.

    Materials & Methods

    The present study was descriptive of correlation type and based on structural equations. The statistical population of this study included all 240 health and treatment workers in the oil industry of northwest Iran in different categories. Among these 240 people, 145 were selected based on the Karjesi and Morgan table and by stratified random sampling method. Questionnaires were used to measure all the variables, and the psychometric properties of the questionnaires were evaluated and their validity was estimated. To analyze the data, PLS software was used at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the ability to predict employees' job performance based on job characteristics with the mediation of alienation from work with a coefficient of determination of 0.96 and the ability to predict alienation from work based on job characteristics with a coefficient of determination of 0.88 were high. There was a positive and significant relationship between feedback, identity, and perceived importance of job characteristics with job performance. There was a significant inverse relationship between the diversity dimension of job characteristics and alienation from work and between alienation from work and job performance (P<0.05).

    Conclusion

    Human resource management programs that can improve the perception of job characteristics and reduce work alienation can improve the work performance of health workers.

    Keywords: Health, Healthcare worker, Job Characteristics, Job Performance, Work Alienation
  • Soraya Bazargan, Nasrin Bahraminejad*, Fatemeh Moradi, Ramazan Falah Pages 406-414
    Background & Aims

    Improving the self-management of hypertension treatment in patients with Transient Ischemic Attack (TIA) is effective in reducing the incidence of stroke in these patients. The aim of the present study was to investigate the effect of education based on the health belief model on improving self-management behaviors of high blood pressure in patients suffering from transient ischemic attack.

    Materials & Methods

    In this semi-experimental study conducted as a pre-test-post-test with intervention and control groups, 54 eligible patients were selected by convenient sampling method and randomly assigned to intervention and control groups. Self-management educational interventions based on the health belief model were conducted for the interventional group during three sessions. The control group received routine interventions. Data were collected using self-management and health belief standard questionnaires before and three months after the intervention. Data were analyzed by SPSS version 16 statistical software.

    Results

    The results of the study in relation to demographic and background characteristics showed that before the intervention, both intervention and control groups were homogeneous in relation to all variables except body mass index. Also, the results showed that after the intervention, the mean scores of self-management and health belief between the intervention and control groups had a significant difference (p<0.001). Also, the findings showed that despite the fact that the average blood pressure reduction in the intervention group was more than the control group, there was no statistically significant difference between these two reductions.

    Conclusion

    Based on the findings of the research, education based on the health belief model is an effective educational method in improving self-management of blood pressure in TIA patients. Therefore, it is recommended to implement education based on the health belief model to strengthen self-management behaviors in these patients.

    Keywords: Health Belief Model, Hypertension, Self-management, Transient Ischemic Attack
  • Madineh Jasemi, Roshanak Mirzaie*, Rozita Cheragi, Vahid Alinejad Pages 415-423
    Background & Aim

    Anxiety as a factor affecting the health of the body in the preoperative period reduces immune reactions and increases the risk of wound infection, the patient's hospitalization, and treatment costs. Communication therapy is one of the ways to reduce anxiety that creates an effective therapeutic relationship. Therefore, a study was conducted to determine the effect of therapeutic communication training by role-playing to nurses on patients' anxiety before abdominal surgery in Imam Khomeini Hospital in Urmia in 2019.

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study, nurses were selected by convenient sampling and randomly assigned to the control and intervention groups. In the intervention group, nurses were taught communication skills by role-playing in an 8-day course. No intervention was performed in control (except for routine care). Before and after the intervention, the test was performed as a pre-test and post-test using the Spielberger questionnaire. The data obtained from the research units were analyzed by SPSS 16 statistical software using Chi-square and t-test to evaluate the research results.

    Results

    The results did not show a statistically significant difference between the control and intervention groups in terms of state anxiety score (P = 0.698) and hidden anxiety scores (P=0.72) before the intervention. However, after training of communication skills, there was a statistically significant difference between the control and intervention groups regarding state anxiety score (P = 0.006) and hidden anxiety (P=0.001).

    Conclusions

    The results showed that training communication skills in the role-playing method in nurses leads to better therapeutic communication between them and the patient, better retelling of concerns by the patient and also reducing their anxiety level before abdominal surgery. Considering the role of nurses' communication skills in reducing anxiety in patients before surgery, it is suggested that communication skills should be taught to nurses using effective educational methods, including role-playing.

    Keywords: Abdominal Surgery, Anxiety, Nurses, Role-playing Methods, Therapeutic Communication