فهرست مطالب

سیاستگذاری شهری و منطقه ای - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

نشریه سیاستگذاری شهری و منطقه ای
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی محمدخانی، زینب کرکه آبادی*، عباس ارغان صفحات 1-19

     سیاست گذاری شکوفایی شهری یک مسیله مهم در زمینه توسعه و برنامه ریزی شهری است. این مسیله به حل و فصل کردن چگونگی ایجاد شهرها و جوامع با شکوفایی، بهبود کیفیت زندگی شهروندان و تامین نیازهای فعلی و آینده اشاره دارد. در این راستا، پژوهش حاضر به منظور تدوین سناریوهای شکوفایی کلان شهر تهران براساس اصول آینده پژوهی انجام شده است. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی است. جامعه آماری 20 نفر از خبرگان و متخصصین شهری بر اساس نمونه گیری گلوله برفی بود. 49 پیشران اولیه در 6 دسته احصاء و شناسایی شده با روش های تحلیل اثرات متقابل ساختاری و سناریونویسی در نرم افزارهای MICMAC و Senario Wizard پردازش شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد سناریوی طلایی یا شکوفایی بالای کلانشهر تهران زمانی که وضعیت عوامل کیفیت زندگی با روند رو به رشد و ارتقا مواجه بوده و وضعیت عوامل انسجام و برابری اجتماعی در راستای شکوفایی کلانشهر تهران باشند، به وقوع خواهد پیوست. در واقع در این سناریو ها عوامل کلیدی بیشتر از حالت بحرانی دارای حالت مطلوب می باشند. این گروه از سناریوها از بین 21 سناریوی باور کردنی فقط سناریو اول را شامل می شود و با 100 درصد مطلوبیت نسبت به شرایط دیگر (ایستا و بحرانی) غالب می باشد که یک حالت مثبت و امیدوارکننده ای را پیش روی شکوفایی شهری کلانشهر تهران نشان می دهند.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: شکوفایی، شکوفایی شهری، تحلیل ساختاری، سناریووبزراد، کلان شهر تهران
  • ناصر نصیریان، میثم بصیرت* صفحات 20-39
    حریم و نواحی فراشهری آن در مطالعات شهری همواره به عنوان فضایی برای توسعه آتی شهرها در نظر گرفته می شود، توسعه ای که نحو چگونگی آن تا امروز محل مناقشه میان سیاستمداران و برنامه ریزان بوده است. حریم منطقه شهری تهران به علت مشکلاتی که در وضعیت مدیریتی، ساختاری و قانونی آن وجود دارد، همواره محل مناقشه میان ذینفعان طرفدار حفاظت و توسعه بوده است. تصویب طرح های مختلف حریم پایتخت که رویکرد حفاظتی را توصیه می کننند چالشی را به وجود آورده است مبنی بر اینکه ذینفعان اصلی و مالکین اراضی که در حریم قرار دارند، چگونه می توانند از این منابع استفاده کنند که هم منافع آن ها تامین شود و هم منافع شهرداری به عنوان ناظر حریم برای حفاظت از آن. هدف پژوهش حاضر، تدوین کاربست راهبردهایی است که بتواند از طریق شراکت عمومی خصوصی در مدیریت حریم، ذینفعان متعدد را در جهت حفاظت از آن با حفظ منافع، ترغیب کند. نوع تحقیق حاضر کاربردی و روش مطالعه آن توصیفی- تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات، پیمایشی و انجام مصاحبه و تکمیل پرسشنامه با خبرگان و کارشناسان از طریق تکنیک دلفی بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تحقق شراکت عمومی خصوصی در مدیریت و حفاظت از حریم پایتخت، نیازمند برطرف کردن محدودیت ها و توجه به زمینه های شراکت عمومی خصوصی در مدیریت آن است. برای از بین بردن محدودیت ها و شکل گیری زمینه های شراکت عمومی خصوصی در حریم ، نیاز به یک محیط توانمند ساز است که در قالب آن محیط قانونی و سیاسی موجود بتواند شفافیت، اعتماد و پاسخگویی طرفین شراکت عمومی- خصوصی در مدیریت حریم را به وجود آورد.
    کلیدواژگان: حریم، مدیریت، ذینفعان، شراکت عمومی خصوصی، منطقه شهری تهران
  • عزیز محمدیاری، بختیار عزت پناه*، کریم حسین زاده دلیر صفحات 40-54
    یکی از مهم ترین موضوعات مهم در مدیریت شهری امروز، موضوع رشد سریع جمعیت و به تبع آن گسترش شتابان شهرها می باشد، که به دلیل عدم وجود برنامه و مدیریت کارآمد با این پدیده، این شهرها را با مشکلات عدیده ای روبه رو نموده است. این مسایل اثراتش را بر روی ساختار فضایی شهرها به اشکال مختلفی نشان داده است که یکی از این موارد توسعه فضایی شهرها بصورت چندهسته ای می باشد. پدیده چند هسته ای شدن ذاتی کلانشهرها بوده و مطالعات حاکی از کارایی بیشتر و تاثیر روش های کمی در شناسایی هسته های عملکردی است. هدف اصلی این مقاله ضمن معرفی مولفه های فضایی در شکل گیری هسته های جدید شهری می باشد. روش تحقیق اسنادی - تحلیلی بوده و یافته های آن نشان می دهد که الگوی توسعه حوزه مرکزی در تامین شیوه های متنوع حمل و نقل، ایجاد فضاهای عمومی به منظور خلق جوامع متمایز و جذاب، احیاء مرکز شهر، سیاست های تراکمی جهت نیل به توسعه فشرده و حفاظت از فضاهای سبز و باز موفق بوده اما در دستیابی به معیارهای مشارکت شهروندان و تصمیم سازی های بی طرفانه و قابل پیش بینی، دچار ضعف است.
    کلیدواژگان: الگوی توزیع فضایی، هسته شهری، تک هسته ای، چندهسته ای
  • علی ادیب*، فرح حبیب، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 55-79

    برای کشور ایران که قصد دارد به کشوری توسعه یافته تبدیل شود، یکی از عناصر کلیدی دستیابی به توسعه یافتگی، توجه به رویکرد دانش بنیان در تمام زمینه های علمی و تکنولوژی در جامعه است. از جمله این موارد ایجاد و توسعه شهرهای دانش بنیان هستند که امروزه در جهان مطرح شده و دارای اقتصاد مبتنی بر دانش و شهرهای پایداری هستند. شهر پردیس به دلیل قرار گیری در 17کیلومتری شرق کلان شهر تهران، برخورداری از شبکه ارتباطی بزرگراهی، برخورداری از قابلیتهای گردشگری ، موقعیت خاص طبیعی، مراکز آموزش عالی همچون دانشگاه آزاد و از همه مهمتر پارک علم و فناوری ، شرایط لازم برای جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی و به خصوص طبقه خلاق شهری را دارا بوده و پتانسیل لازم برای تبدیل شدن به یک شهر دانش بنیان را دارا میباشد. هدف در این پژوهش تدوین مبانی نظری مستدل و مستحکم در رابطه با تاثیر شهرهای دانش بنیان بر توسعه منطقه ای و شناسایی معیارها و شاخص های شهر دانش بنیان در شهر پردیس میباشد، که با تحلیل نتایج پرسش نامه با روش طیف لیکرت و آزمون مطلوبیت از 60 نفر از افراد براساس نمونه گیری هدفمند مطابق با جامعه آماری صورت میگیرد. در ادامه با بررسی وضع موجود و شناخت قابلیتها و تنگناهای شهر پردیس به بررسی اینکه ،آیا این شهر قابلیت تبدیل به یک شهر دانش بنیان را دارا بوده ، میپردازیم و معیارها و شاخهای لازم برای این تبدیل را در شش بعد اجتماعی ،اقتصادی، مدیریتی ، ادراکی و سازمان فضایی وزیر ساخت شهری را از طریق مدل سلسله مراتبی AHP مورد ارزیابی قرار میدهیم . نتایح پژوهش نشان میدهد ، معیار اقتصادی در رتبه اول ، زیرساخت شهری در رتبه دوم و مدیریتی در رتبه سوم از نظر اهمیت در راستای ایجاد شهر دانش بنیان و توسعه منطقه ای در شهر پردیس قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، شهر دانش بنیان، شهر پردیس، مدل سلسله مراتبی AHP
  • صادق صادقی* صفحات 80-100

    امروزه محیط های شهری، بر اساس الگوهای ساختگی، اغلب وارداتی و بدون توجه به ویژگی های هویتی خود شکل می گیرند. ساختارهای شهرهای کنونی همچون گذشته از توانایی لازم در برقراری تعامل بین انسان و فضاهای شهری برخوردار نمی باشند؛ نمایانگرها و هنجارهای برگرفته از صفات هویتی شهرها، غالبا ناشناخته هستند؛که این ناشناختگی تاثیر گذاری منفی بر تصمیم گیری و تصمیم سازی امور شهرها را در پی داشته است. هدف این پژوهش شناسایی و ارزیابی مولفه های هویت کالبدی - فضایی شهراهواز تعیین استراتژی بهینه است؛ تا پس از شناخت و اطلاع از چگونگی آن بتوان، از طریق ایجاد زمینه برای برنامه ریزی و طراحی محیط مطلوب به ارتقاء کیفیت زیست شهری کمک نمود.تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نوع داده ها روش ترکیبی (کمی و کیفی) بوده، که با رویکرد اکتشافی به شیوه توصیف و تحلیل از طریق بررسی و تحلیل اسناد و متون برگزیده مرتبط با موضوع و استفاده از شیوه پیمایشی با بهره گیری از ابزار مصاحبه، و جهت تحلیل داده ها از تکنیک swot استفاده شده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که شهر اهواز علی رغم وجود مولفه های هویتی قوی در ابعاد سه گانه، طبیعی، مصنوع و انسانی، تاکنون هویت و ویژگی های هویتی آن خصوصا، آن ویژگی هایی که در هویت رقابتی جای می گیرند ناشناخته بوده است؛ همین علت موجب شده تا، برنامه ها و طرح ها در حوزه های، شهرسازی و معماری، غالبا بدون توجه به ویژگی های هویتی شهر تدوین و اجرا شوند. نتایج حاصل از مصاحبه و تحلیل نمایانگرهای هویتی مرتبط با کیفیت های زمینه ای، کارکردی،ریخت شناسی، فضا و بصری (منظر) به کمک تکنیک swot نشان داد؛ جهت بهره مندی از ویژگی های هویتی شهر و ارتقاء کیفیت های محیطی لازم است؛ در تدوین و اجرای برنامه ها و طرح های آینده، از استراتژی های بهینه به ترتیب، تهاجمی، رقابتی، محافظه کارانه و رقابتی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تکنیکSWOT، سیاستگذاری، هویت شهری، هویت کالبدی- فضایی، هویت مکان
  • سام حجازی نیا، مجید رحیمی*، علی شمس الدینی صفحات 101-119

    ساماندهی و بازآفرینی سکونتگاه های غیررسمی و رفع معضلات آنها از جمله کاهش میزان وقوع جرایم شهری همواره مورد توجه برنامه ریزان و سیاستگذاران شهری بوده است. در حال حاضر مناسب ترین رویکرد مدیریت شهری، ساماندهی و توانمندسازی اجتماع محلی با تاکید بر مشارکت همه شهروندان بوده که با برنامه ریزی، هدایت، رهبری، نظارت، کنترل و تخصیص منابع مناسب می توان آنها را برای توانمندتر شدن هدایت کرد. شهر یاسوج در سال های اخیر رشد زیادی از جنبه کالبدی و اقتصادی داشته و مهاجرپذیر بوده است، بیشترین توسعه در سکونتگاه های پیرامونی شهر یاسوج بوده و افزایش پدیده حاشیه نشینی مشهود می باشد، از طرفی امنیت شهر یاسوج را این سکونتگاه ها مورد تاثیر خود قرار داده اند. از دیگر اهداف این پژوهش شناسایی عوامل تاثیرگذار برجرم در نواحی پیرامونی شهر یاسوج و تاثیر آن بر برنامه ریزی جرم خیزی می باشد تا از طریق مهندسی اجتماعی و توانمندسازی فرهنگی ساکنین همراه با مشارکت مردمی با رویکرد محلی نسبت به کاهش وحل جرایم شهری اقدام کرد. پژوهش حاضر برحسب ماهیت، توصیفی-استنباطی و برحسب هدف تحقیق دانش پژوهی (توسعه ای-کاربردی) است و با محور قرار دادن راهبرد توانمندسازی اجتماع محور بر کاهش میزان وقوع جرایم شهری در سکونتگاه های پیرامونی شهر یاسوج به بررسی این اثرات می-پردازد. یافته های این پژوهش، رابطه مستقیم با درصد بالایی را بین برنامه ریزی جرم خیزی با عوامل جرم از جمله : فقر، بیسوادی، بیکاری، مدیریت ناکارآمد، اختلافات قومی و کاهش آنها از طریق توانمندسازی اجتماع محور با تاکید بر مهندسی اجتماعی، آگاهی بخشی، بسترسازی و ریل گذاری توسط مقامات محلی از طریق مشارکت همه جانبه ساکنین محلی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: جرایم شهری، سکونتگاه های غیررسمی، شهر یاسوج، توانمندسازی اجتماع محور
|
  • Morteza Mohammadkhani, Zainab Krake Abadi *, Abbas Argan Pages 1-19

    Urban development policy is an important issue in the field of urban development and planning. This issue refers to solving how to create prosperous cities and communities, improve the quality of life of citizens and meet current and future needs. In this regard, the present research has been carried out in order to compile the prosperity scenarios of Tehran metropolis based on the principles of future studies. This research is practical in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method and based on future research approach. The statistical population was 20 urban experts based on snowball sampling. 49 primary drivers in 6 statistical categories and identified by structural interaction analysis and scenario writing methods have been processed in MICMAC and Scenario Wizard software. The results of this research show that the golden scenario or high prosperity of Tehran metropolis will happen when the quality of life factors face a growing trend and the status of social cohesion and equality factors are in line with the prosperity of Tehran metropolis. In fact, in these scenarios, the key factors are more favorable than critical. This group of scenarios includes only the first scenario among the 21 believable scenarios, and with 100% favorability, it prevails over other conditions (static and critical) that show a positive and hopeful state in front of the urban prosperity of Tehran metropolis.

    Keywords: Prosperity, Urban prosperity, Structural analysis, Scenario, Bozrad, Tehran metropolis
  • Naser Nasiryan, Maysam Basirat * Pages 20-39
    Limit line and its extra-urban areas in urban studies are always considered as a space for the future development of cities, a development whose method has been a source of controversy between politicians and planners until today.. The urban fringe of capital (Tehran metropolis) has always been a place of conflict between the stakeholders in favor of pro-conservation and development due to the problems that exist in its management, structural and legal status. The preparation and approval of various urban fringe plans in Tehran that recommend a conservation-based approach has created a challenge of how the main stakeholders and landowners who are in the privacy can use these resources to ensure their mutual benefit. And the interests of the municipality as a urban fringe overseer to protect. The purpose of this study is to Formulation of strategies practice that can, through public-private partnerships in urban fringe management, encourage multiple stakeholders to protect it while preserving the benefits. The type of research is applied and the study method is descriptive-analytical. The method of collecting information was survey and conducting interviews and completing questionnaires with experts through Delphi technique. The method of collecting information was survey and conducting interviews and completing questionnaires with experts through Delphi technique. The results of the present study show that the realization of public-private partnership in the management and protection of the urban fringe of Tehran, needs to remove the limitations and pay attention to the areas of public-private partnership in the management of the urban fringe. In order to eliminate the limitations and form the grounds of public-private partnership in the management of Tehran urban fringe, an empowering environment is needed in which the existing legal and political environment can create transparency, trust and accountability of the parties of private-private partnership in urban fringe management bring.
    Keywords: Limit line, Management, Public-Private Partnership, urban area Tehran
  • Aziz Mohamadyari, Bakhtyar Ezatpanah *, Karim Hosainzadeh Dalir Pages 40-54
    One of the most important issues in today's urban management is the issue of rapid population growth and the consequent rapid expansion of cities, which has faced many problems due to the lack of effective planning and management with this phenomenon. These issues have shown their effects on the spatial structure of cities in different ways, one of which is the multi-core spatial development of cities. The multi-core phenomenon is inherent in metropolises and studies indicate more efficiency and the effect of quantitative methods in identifying functional cores.The main purpose of this article is to introduce spatial components in the formation of new urban cores. The research method is documentary-analytical and its findings show that the development pattern of the central area in providing various modes of transportation, creating public spaces in order to create distinctive and attractive communities, revitalizing the city center, density policies to achieve intensive development and The protection of green and open spaces has been successful, but it is weak in achieving the criteria of citizens' participation and impartial and predictable decision-making.
    Keywords: spatial distribution pattern, urban core, single-core, Multi-Core
  • ALI ADIB *, Farah Habib, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi Pages 55-79

    For the country of Iran, which intends to become a developed country, one of the key elements to achieve development is to pay attention to the knowledge-based approach in all scientific and technological fields .. Among these things are the creation and development of knowledge cities, which have emerged in the world today and have knowledge-based economies and sustainable cities where their citizens live in prosperity and comfort Pardis , due to its location 17 kilometers east of Tehran having tourism capabilities, a special natural location, higher education centers such as Azad University and most importantly the science and technology park, are the necessary conditions to attract investors in the sector. It has private and especially the urban creative class and has the necessary potential to become a knowledge city. Based on this, the aim of this research is to formulate solid theoretical foundations regarding the impact of knowledge cities on regional development and to identify the criteria and indicators of the knowledge-city in Pardis , which is analyzed by the results of the questionnaire using the Likert . The desirability of 60 people is based on targeted sampling according to the statistical population. In the following, by examining the current situation and recognizing the capabilities and bottlenecks of Pardis , we will examine whether Pardis has the ability to become a knowledge-based city and the criteria and branches necessary for this transformation in six dimensions, social, economic, managerial, We evaluate the perception and spatial organization of the Minister of Urban infrastructure through the hierarchical AHP . The results of the research show that the economic criterion is in the first place, urban infrastructure is in the second place, and management is in the third place in terms of importance in order to create a knowledge-base city and regional development

    Keywords: AHP model, knowledge city, Pardis City, Regional Development
  • Sadegh Sadeghi * Pages 80-100

    The purpose of this research is strategic policy making of the identity components of Ahvaz city, so that after knowing and knowing about it, it can help to improve the quality of urban life by creating a context for planning and designing the desired environment. The current research is applied in terms of purpose and in terms of the type of data it is a mixed method (qualitative and quantitative), with an exploratory approach in the way of description and analysis through the review and analysis of selected documents and texts related to the topic and using the survey method with interest. The interview tool was taken, and the SWOT technique was used to analyze the data. The findings of the research show that despite the existence of strong identity components in three dimensions, natural, artificial and human, the city of Ahvaz has so far its identity and identity features, especially those features that are in competitive identity. place has been unknown; This reason has caused programs and plans in the fields of urban planning and architecture to be compiled and implemented without considering the identity characteristics of the city. The results of interviews and analysis of identity indicators related to contextual, functional, morphological, space and visual (view) qualities with the help of swot technique showed; It is necessary to benefit from the identity characteristics of the city and improve the environmental qualities; In formulating and implementing future plans and plans, he used optimal strategies, respectively, aggressive, competitive, conservative and competitive.

    Keywords: SWOT techniques, Policy Making, urban identity, physical-spatial identity, place identity
  • sam hejazinia, majid rahimi, ali shamsoddini Pages 101-119

    Organizing and re-creating informal settlements and solving their problems, including reducing the incidence of urban crimes, has always been the focus of urban planners and policy makers. Currently, the most appropriate approach to urban management is organizing and empowering the local community with an emphasis on the participation of all citizens, who can be guided to become more empowered by planning, directing, leading, monitoring, controlling and allocating appropriate resources. In recent years, the city of Yasouj has grown a lot in terms of physical and economic aspects and has been open to immigration, the most development has been in the surrounding settlements of Yasouj city, and the increase in the phenomenon of marginalization is evident, on the other hand, these settlements have affected the security of Yasouj city. Another goal of this research is to identify the factors influencing the violence in the surrounding areas of Yasouj city and its impact on crime planning in order to reduce and solve urban crimes through social engineering and cultural empowerment of residents along with people's participation with a local approach. The current research is descriptive-inferential in nature and in terms of the research goal (developmental-applied) and focuses on community-oriented empowerment strategy to reduce the occurrence of urban crimes in the peripheral settlements of Yasouj city. The findings of this research show a direct relationship with a high percentage between crime planning and crime factors such as: poverty, illiteracy, unemployment, inefficient management, ethnic differences and their reduction through community-oriented empowerment with emphasis on social engineering, awareness raising, foundation building and rail It shows implementation by local authorities through the full participation of local residents.

    Keywords: Urban crimes, informal settlements, Yasouj city, community-oriented empowerment