فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 30 (فروردین 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن شمسینی غیاثوند، ابوالفضل سلیمان فلاح صفحات 1-29

    سیاست خارجی کارامد و مطلوب در عصر جهانی شدن  با توجه به ارتباط با همه کشورهای جهان تحقق می یابد. ایران در دهه اخیر بنا به دلایل داخلی، منطقه ای و جهانی تلاش کرده است که روابط خود را با همه کشورها از جمله امریکای لاتین افزایش دهد. گرچه موفقیت هایی سیاسی و اقتصادی در این ارتباط حاصل شده است، اما باید خاطر نشان کرد که روابط ایران با آمریکای لاتین از گذشته  تاکنون دستاورد محسوسی نداشته است. دلایل این امر را باید در موضوعاتی همچون دوری جغرافیایی از یکدیگر، فقدان پتانسیل های داخلی برای گسترش روابط اقتصادی و سیاسی، عدم آگاهی درست از مسایل  و ظرفیت های یکدیگر و همچنین دخالت بازیگران جهانی از جمله امریکا جستجو کرد. در واقع روابط ایران با امریکای لاتین و همگرایی نسبی در برخی موضوعات بین المللی همچون تقابل با امریکا، ماهیت دولت ها، چگونگی توسعه اقتصادی، با چالش های اقتصادی و بنیادینی  از قبیل  آشنایی ناکافی از قابلیت های اقتصادی و ظرفیت های موجود در آمریکای لاتین، بی ثباتی سیاسی در کشورهای منطقه وتغییرات در کابینه دولت ها، نوع بلوک بندی جهانی، نفوذ حداکثری  چینی ها و ژاپنی ها و آمریکایی در بازارهای این مناطق مواجه است.

    کلیدواژگان: ایران، امریکای لاتین، سیاست خارجی، احمدی نژاد، روحانی، امریکا
  • مریم باقری، سید جواد امام جمعه زاده، محمود جلالی کروه صفحات 31-77

     نگرانی از نقض گسترده حقوق بشر، منجر به پدید آمدن مفهومی جدید در حقوق بین الملل، به نام دکترین «مسیولیت حمایت» شد. ایالات متحده با استفاده از نقش مداوم به عنوان یک رهبر جهانی و به دلیل منافع شخصی، به نظریه مسیولیت حمایت روی آورده است. تحولات شمال آفریقا و خاورمیانه، موجب طرح مجدد بحث مداخلات بشردوستانه در قالب دکترین مسیولیت حمایت گردید. در رفتار تصمیم گیرندگان سیاست خارجی ایالات متحده در مقابله با بحران های کشورهای عربی، اغلب شاهد فقدان استفاده مداوم و سیستماتیک از مسیولیت حمایت بوده ایم. پرسش اصلی در اینجا این است که سیاست خارجی آمریکا در زمینه اجرای دکترین مسیولیت حمایت چگونه ارزیابی می شود؟. و تلاش شده است تا این فرضیه مورد آزمون قرار گیرد که شکاف بین تیوری و عمل در استفاده از دکترین مسیولیت حمایت در سیاست خارجی آمریکا صورت پذیرفته است. با توجه به بحث طرح شده، این نوشتار درصد بررسی مبنای واقعی توسل به دکترین مسیولیت حمایت در سیاست خارجی آمریکا به خصوص نسبت به تحولات اخیر کشورهای عربی است.

    کلیدواژگان: مسئولیت حمایت، سیاست خارجی آمریکا، مداخله گرایی، کشورهای عربی
  • معصومه شیشه گرها، مالک ذوالقدر صفحات 79-97

    در این پژوهش که تحت عنوان "خاستگاه قومیتی داوطلبان و تاثیر آن بر رفتار رای دهندگان در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (مطالعه موردی، شهر قزوین)" به نگارش درآمده است، خاستگاه قومیتی داوطلبان از حیث قومیت و تعلق بومی بررسی شده است. از سوی دیگر نگرش مردم نسبت به کاندیداهای قومی و بومی نیز مورد نیز مورد سنجش قرار گرفته است. در این پژوهش که به صورت پیمایشی انجام شده حجم نمونه 150 نفر از شهروندان بالای 20 سال ساکن در 13 شهر حوزه انتخابیه قزوین، البرز، و آبیک بوده اند.در بررسی خاستگاه قومیتی و بومی و داوطلبان با روش بررسی اسنادی و کتابخانه ای و همچنین جمع آوری اطلاعات از طریق مطلعین سیاسی استفاده شده است. برای جمع آوری و بخش نگرش شهروندان نیز از ابزار پرسشنامه و مصاحبه حضوری استفاده کرده ایم. بر اساس نتایج بررسی ها کلیه داوطلبان 3 اصل را در انتخاب خود مورد توجه قرار داده اند که این اصول به ترتیب اولویت عبارتند از1) بهره مندی از خاستگاه قومیتی2) بهره مندی از خاستگاه بومی بودن و جغرافیای تولد یا زیست و 3) بهره مندی از حمایت های معتمدین و ذی نفوذان قومی- بومی و سیاسی.

    کلیدواژگان: انتخابات، الگوی رای دهی، قومیت، دهمین دوره انتخابات مجلس قزوین
  • جهانبخش خانجانی، محمدرضا مایلی صفحات 99-123

     برای فیلسوفان روشنگری ایده خرد با عمومیت و استدلال پیوند خورده بود. خرد ، عمومی است بدان معنی که هیچ اقتداری بهتر از استدلال را به رسمیت نمی شناسد و استفاده ازخرد عمومی باید روشنگری را به ارمغان آورد. حوزه عمومی به عنوان فضای گفتمانی شناخته می شود که در آن تمام قدرتها و حقایق در محکمه عقل گذاشته  می شود. بیشتر از هر فیلسوفی دیگری ؛کانت بر پیوند خرد و عمومیت تاکید داشت. فیلسوف آلمانی هگل و متفکر انگلیسی استوارت میل درباره رشد نقش سیاسی حوزه عمومی نیز بحث نموده اند. در ابتدای قرن بیستم دموکراسی برای اکثر اروپاییان شناخته شده بود. پیش نیاز این نظام تثبیت حوزه عمومی بود. در دوره جنگ های اول و دوم جهانی، چپ گرایان و محافظه کاران مشترکا در ایده دموکراسی و حوزه عمومی شک داشتند. درعین حال مسیله ارتباط میان دموکراسی و حوزه عمومی در مرکز جنگ سرد باقی ماند. ایده حوزه عمومی در چنین شرایط و فضایی انتقادی؛ بازکشف شد.دراین فضای اندیشه و واقعیت به نقش طبقه متوسط -که به زعم بسیاری ازمتفکران جامعه شناس سیاسی حاملان اصلی توسعه هستند -نیز در کنار لزوم گسترش حوزه عمومی برای تحقق وتعمیق دموکراسی وتوسعه سیاسی توجه گردید .این مقاله مروری تاریخی نظری بر کشف و بازکشف حوزه عمومی است با تاکید بر نقش طبقه متوسط در توسعه و بسط  حوزه عمومی.

    کلیدواژگان: دموکراسی، حوزه عمومی، روشنگری، دموکراسی مشورتی
  • جواد صالحی، سید کاظم رضوی مبرقع صفحات 125-149

      منافع ملی در هر کشوری باتوجه به شرایط سیاست جغرافیایی و تاریخی آن کشور منطبق بر ارزش های حیاتی، اصول اساسی و مورد قبول جامعه تبیین می شود. از دید مورگنتا، حداقل منافع ملی یک کشور عبارت است از تامین امنیت و حمایت از هویت فیزیکی (سرزمینی)، سیاسی و فرهنگی کشور در مقابل تهدید و مخاطرات دیگر دولت های ملی. منافع ملی عبارت است از مبنا و انگیزه ی اصلی رفتار و سیاست. منافع ملی را به کشورها در صحنه ی بین المللی معنای هدف های همیشگی کشور دانست؛ این هدف ها به ارزش های چهارگانه ی زیر اطلاق می گردند: الف) امنیت ملی؛ ب) رفاه اقتصادی؛ ج) حفظ و ازدیاد قدرت کشور؛ د) شخصیت.  مفهوم تحلیلی کانونی در نظریه نوواقع گرای سیاست خارجی، منافع ملی و امنیت ملی است. به گونه ای که نسبت این همانی بین منافع ملی و امنیت ملی وجود دارد. با توجه به رویکرد عینی گرای نوواقع گرایی، منافع ملی در چارچوب امنیت ملی تعین می یابد. در واقع می توان گفت که علی رغم تمامی اختلافات درباره ماهیت و شاخصه ها و  چگونگی تحقق منافع ملی چه در دوره کلاسیک و چه در دوره جهانی شدن، محور اصلی سیاست خارجی هر کشور منافع ملی است.

    کلیدواژگان: منافع ملی، واقع گرایان، نوواقع گرایان، امنیت، جهانی شدن
  • حسن تاریوردی، صمد قائم پناه صفحات 151-177

     ایران و عمان  همواره در طول چند دهه اخیر چه قبل از انقلاب ایران (سرکوب شورشیان ظفار مخالف سلطان قابوس عمان توسط ایران) و چه بعد از انقلاب (اعلام بی طرفی عمان از همراهی با صدام و شورای همکاری خلیج فارس در جنگ علیه ایران) روابطی مثبت و سازنده داشته اند ودو کشور با وجود داشتن روابط همسایگی وموقعیت جغرافیایی نقشی تعیین کننده در امنیت خلیج فارس را دارند .مناسبات تاریخی دو کشور در گذشته و در دوره معاصر و اهمیت خاصی که کشور عمان در سیاست خارجی جمهوری اسلامی در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه داشته وعواملی همچون نقش استراتژیک تنگه هرمز و هسته ای شدن ایران وپیوستگی جغرافیایی و انرژی گاز و منافع متقابل و مشترک فرهنگی و اقتصادی که در روابط ایران و عمان موثر بوده، روابط دو کشور را در شرایط خاص و مهم قرارداده ، تنگه هرمز به عنوان گذرگاه استراتژیکی دنیا توانسته در تامین روابط اقتصادی و نظامی دوکشور نقش مهم وحیاتی داشته و تنها راه مبادلات تجاری عمان با کشورهای جنوب خلیج فارس می باشد  و دفاع از این تنگه و نظارت بر تردد دریایی بنا بر موافقت نامه 1974 به طور مشترک بین ایران و عمان قرار داده شده است . عمان با سیاست میانجیگری خود توانسته تا در موضوعات مهمی همچون توافق هسته ای ایران و غیره به لحاظ دیپلماتیک نقش موثری در روابط دوکشورداشته است

    کلیدواژگان: موقعیت استراتژیک، تنگه هرمز، توافق هسته ای، انرژی گاز، میانجیگری
  • مجید نوید، اسماعیل شفیعی، مریم عابدینی صفحات 177-197

      عراق یکی از مهمترین کشورهای منطقه خاورمیانه و همسایه غربی جمهوری اسلامی ایران است. نقشه سیاسی عراق نشان می دهد که این کشور بدلیل موقعیت جغرافیایی، فرهنگی و سایر شرایط خود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مقاله به بررسی چالش های دموکراسی در عراق می پردازد. جامعه عراق، با توجه به آن که به تازگی از بند دیکتاتوری و خفقان رهانیده شده است و به سمت دموکراسی در حرکت است. در ساختار سیاسی عراق نوین قدرت را به شدت متکثر شده است. این عدم تمرکز  در شرایط ملتهب و بی ثباتی ها و ناآرامی های سیاسی در  کشور، به خصوص کشوری با تکثر قومیت ها و مذاهب روبروست حل مشکلات را دشوارتر کرده است. عدم انسجام و وحدت بین گروه های قومی و مذهبی موجب تفرقه و تشت در عراق گردیده است به ویژه اینکه گروه های خاص در گذشته بطور ناعادلانه ای از امتیازات ویژه ای برخوردار بوده اند و در شرایط جدید از امتیازات و مزیت های گذشته محروم شده اند و این امر موجب نارضایتی آنها از حکومت مرکزی گردیده است. به این عوامل باید دخالت قدرت های منطقه ای به جانبداری از گروه های خاص قومی و مذهبی باید افزود. یافته های تحقیق حاکی از آن است که  به دلیل شکاف های قومی، مذهبی و عدم انسجام و وحدت در بین مردم  تحقق دموکراسی در عراق با چالش های فراوانی روبرو می باشد چرا که در میان نخبگان سیاسی و عامه مردم زمینه مناسب سیاسی و اجتماعی و فرهنگی برای ایجاد دموکراسی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: چالش، ساختار، امنیت، هویت، دموکراسی، جامعه ناهمگون، صدام
|
  • Pages 1-29

    The efficient and favorable foreign policy in the era of globalization would be realized regarding to relations with all countries of the world. Iran in recent decades due to internal reasons, regional and global efforts are tried to increase its relations with all countries including Latin America increase. Although political and economic success has been achieved in this connection, but it should be noted that Iran's relations with Latin America from the past up to now has not been a significant achievement. The reasons for this should be searched in issues such as geographical remoteness from each other, the lack of internal potentials to expand economic and political relations, Lack of awareness of the issues and capacities of each other as well as the involvement of global players such as America sought.  In fact, Iran's relations with Latin America and the relative convergence on some international issues such as opposition to America, The nature of governments, the way of economic development encounters with challenges such as inadequate understanding of the economic capabilities and capacities in Latin America, changes in the cabinet, political instability in the region, the kind of global block, Maximum penetration of Chinese and Japanese and Americans in the markets of this region.

    Keywords: Iran, Latin America, Foreign policy, Ahmadinejad, Rohani, America
  • Pages 31-77

    oncern of widespread violations of human rights caused by internal crises led to emergening a new concept in international rights called the "responsibility to protect".United States by using continuous role as a world leader and because of the personal interests in the more extensive welfare and Peace development is turned to the theory of The Responsibility to Protect Based on a strategic principle in foreign policy. The Middle East and North Africa Evolution caused re design of humanitarian interventions Discussion in framework of the tesponsibility to protect doctrine as well as its legal basis. In behavior of United States foreign policy decision-makers to deal with the Arabic countries crises, we were often witnessed the lack of consistent and systematic use of the responsibility to protect. The main question in here is that how is evaluated America's foreign policy in the field of the implementation of the UN's responsibility to protect doctrine For the United Nations؟ and efforts have been made to the this hypothesis has be tested that The gap between theory and action in using of the tesponsibility to protect doctrine in America's foreign policy be done to Considering.

    Keywords: Responsibility to Protect doctrine, U.S. foreign policy, United Nations, Obama, Arab states Events
  • Pages 79-97

    This research is carried out on the subject of “Ethnic Origin of Candidates & Its Impact on the Behavior of Voters in the 10th Electoral Campaign of Islamic Consultative Assembly”, as a case study in Ghazvin city. The research investigates the origin of candidates from the viewpoint of their Ethnicity and nativity, while also investigates people’s attitude towards native candidates. The research is conducted in the form of a survey with the sample size of 150 citizens, all above the age of 20, residing in 13 cities across Ghazvin, Alborz, Abyek Electroal jurisdiction.The study of the ethnic and native origin was carried out in the form of a documentary and library study and through collecting information from political informants. Data on citizens’ attitude was collected from interviews and using questionnaire. The study findings revealed that candidates had been focused on three principles stated below in the order of their priority: 1- Their ethnic origin; 2- Their birth place and their residential place; 3- The degree to which they enjoy supports of  famous political, native and ethnic persons

    Keywords: election, Voting Patterns, ethnicity, 10th Election of Islamic Consultative Assembly in Ghazvin
  • Pages 99-123

    For the philosophers of the Enlightenment, the idea of reason was inextricably tied to publicity and public argument. Reason is public in the sense that it does not recognize any authority other than the better argument, and its public use must be free to bring about a process of enlightenment. The "public sphere" was understood as a sphere for critical discourse, placing all established powers and truths on the tribunal of reason. More than any other philosopher, Kant emphasized the internal connection between reason and publicity. The German philosopher, Hegel, and British thinker, Stewart Mill also had reservations about the growing political role of public sphere. During the first decades of the twentieth century, democracy was introduced in most European countries. An important prerequisite for this was the establishment of public sphere. Well into the interwar period, the political left and the conservative elite shared a skeptical view of democracy. The question of democracy and public sphere therefore remained central to the Cold War era. The idea of the public sphere was rediscovered and elaborated in such new, socially critical atmosphere. In this environment, the role of middle-class also has been noticed along with the necessity of public sphere development for realization and deepening of democracy as well as political development. This paper is an historical and theoretical overview of the discovery and re-discovery of the public sphere with emphasizing of the middle class role in developing public sphere.

    Keywords: democracy, Public Sphere, enlightenment, Deliberative Democracy
  • Pages 125-149

    National interests of any country is explained with regard to geographical and historical conditions of its policy according to vital values, basic and accepted principles accepted by society. From Morgenthau’s point of view, at least the national interests of a country includes providing security and protecting the physical (land), political and cultural identity against other states threats. National interests isthe base and main motivation of states behavior. National interests of countries in the international arena means the country's permanent goals;These objectives are defined on the following four values:  A) national security; b) economic prosperity; c) preserve and increase the country's power; d) characters. Central analytical concept in theory of neo realism is foreign policy, national interests and national security. So that a special relations of tautology between national interests and national security. According to objective approach of neo-realism, national interests will be determined in the context of national security.In fact, we can say that despite all the disagreements about the nature and characteristics as well as how to promote national interests in the classical period or in the period of globalization, the core of foreign policy of any country is national interests.

    Keywords: National interests, realism, Neorealism, Security, Globalization
  • Pages 151-177

    Iran and Oman always have a positive and constructive neighborly relations during the past few decades before the Iranian revolution ( crackdown of Dhofar insurgency against the Sultan Qaboos of Oman by Iran) and after the revolution ( declaration of neutrality by Oman during Saddam's war against Iran in the Persian Gulf Cooperation Council). Two countries despite the neighborhood relations and geographical locations have a decisive role in Persian Gulf security.Historical relations between the two countries in the past and in the modern era and having particular importance of Oman in the foreign policy of Islamic Republic of Iran in Persian Gulf, the strategic Strait of Hormuz, the nuclear power of Iran and other factors such as geographical Continuity, gas energy of Iran and mutual benefit and common cultural and economic relations have been effective between Iran and Oman, bilateral relations and important contracts lay bilateral relations in certain circumstances. Strait of Hormuz as a strategic passageway in the world that  has been able to supply economic and military relations between the two countries has a vital role and the only way to trade of Oman with the Persian Gulf littoral states and the defense of this Straits and monitoring of maritime traffic according to a jointly agreement have been placed between Iran and Oman in 1974. Oman has managed mediation policy on important issues such as Iran nuclear deal and such like in respect of diplomatic terms has had an effective role in relations between two countries .

    Keywords: strategic location, Hormoz strait, nuclear deal, gas energy, mediation
  • Pages 177-197

    Iraq is one of the most important countries in the Middle East and the Islamic Republic of Iran's western neighbor. Iraq's political map shows that due to its geographical, cultural and other conditions is of great importance. This paper explores the challenges of democracy in Iraq.Regarding to the recent emancipation from the dictatorship and repression, Iraqi population moves toward democracy. Political structure of power in Iraq is highly diverse. This lack of centralization in case of inflammation, instability and political unrest in the country, especially a country with a diversity of ethnicities and religions, made the problems more complicated. Lack of cohesion and unity among ethnic and religious groups caused a division among Iraqi people. Especially regarding this fact that certain groups enjoyed unfair privileges in the past but in new conditions they are deprived from this advantages in a way that they became unsatisfied.  In addition to this parameters, the involvement of regional powers in favor of certain ethnic and religious groups should be added. The results of this paper indicate that due to the ethnic and religious gap, the lack of unity among the people, democratization in Iraq faces many challenges because there isn’t a suitable political and cultural ground among political elite and ordinary people for  establishment of democracy.

    Keywords: challenges, structure, Security, Identity, democracy, Heterogeneous Society, Saddam