فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 32 (آذر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی آجیلی، مهرداد فلاحی برزکی صفحات 1-33

    همه پرسی برگزیت در پنج شنبه 23 ژوین 2016، با تمامی فراز و فرودهایی که برای آن متصور بودند، برگزار و خروجی آن نمایان شد؛ با اعلام نتایج نهایی این همه پرسی درباره بقا یا خروج این کشور از اتحادیه اروپا، مقامات لندن رسما اعلام کردند که اکثریت بریتانیایی ها - حدود %52- به خروج از این اتحادیه رای دادند. علی رغم نتیجه این همه پرسی، یکی از اصلی ترین دلایلی که کار خروج از اتحادیه اروپا را برای رهبر بریتانیا سخت و دشوار ساخته این است که این خروج با ایجاد بحران های سیاسی- اقتصادی همراه نباشد که البته بسیار دور از ذهن می باشد. لذا در شرایط کنونی و با توجه به سوال های مطرح شده در ارتباط با این همه پرسی، هدف مقاله حاضر این می باشد که خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، چه پیامدهای سیاسی- اقتصادی ای هم برای بریتانیا و هم برای اتحادیه اروپا به همراه خواهد داشت؟ بر اساس فرضیه پیشنهادی، ارزیابی نهایی این خواهد بود که پیامدهای سیاسی برگزیت شامل: از بین رفتن اروپای واحد، غلبه توده بر نخبه و شکست دموکراسی، تجزیه پادشاهی بریتانیا، اوج گیری اختلافات درونی در احزاب بریتانیا، کاهش امنیت اروپا و مساله مهاجرت و همچنین پیامدهای اقتصادی آن شامل: کاهش ارزش پوند و یورو در مقابل دلار، کاهش نیروی کار، تاثیرات منفی و تاحدودی مثبت بر کسب وکار و کاهش رشد اقتصادی می باشد.

    کلیدواژگان: برگزیت، اتحادیه اروپا، بریتانیا، خروج بریتانیا، پیامدهای سیاسی-اقتصادی
  • طاهر حیدرزاده، حمیدرضا جمالی، محمد غلامی صفحات 35-61

    هجوم ریزگردها به کشورمان از سوی کشورهای همسایه به ویژه عربی موجب ایجاد مشکلات زیست محیطی و انسانی بسیاری گردیده است. خطرات ریزگردها بر سلامت، بهداشت و اثرات و پیامدهای اقتصادی- اجتماعی و زیست محیطی فراوانی را در پی داشته است. وجود قوانین مستقیم و الزام آور منطقه ای که به طور مطلق به این چالش منطقه ای بپردازد، به شدت احساس می شود. چرا که بررسی ها نشان می دهد که منشا اصلی ریزگردهای ایران، خارجی و بیشتر از سوی کشورهای عراق، اردن، سوریه و عربستان می باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی قواعد حقوقی افزایش پدیده ریزگردها در ایران و کشورهای همسایه به خصوص عراق است. اما متاسفانه حتی در قالب عذرخواهی رسمی یا تایید نقض تعهد که شاید تحت الشعاع مسایل سیاسی باشد تا کنون اقدامی عملی انجام نداده است. جمهوری اسلامی ایران نیز در مجامع بین المللی به عنوان دولت مورد خسارت ناشی از پدیده ریزگردها اقدام موثری انجام نداده است

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، بررسی حقوقی، ریزگرد، کشورهای همسایه، ایران، عراق
  • مجید عباس زاده مرزبالی، حسین رفیع صفحات 63-91

    هدف این مقاله بررسی چگونگی تاثیر فرهنگ سیاسی غیرمشارکتی در فروپاشی حکومت محمدرضاشاه می باشد. مقاله حاضر بر این باور است که هرچند فرهنگ سیاسی در دوره پهلوی دوم تحت تاثیر عوامل متعددی شکل گرفته بود، اما واقعیت های تاریخی نشان می دهند که تاثیر ساختار حکومت استبدادی بر آن، مهم تر و اساسی تر از سایر عوامل بوده است. بطور کلی حکومت محمدرضاشاه به عنوان حکومتی استبدادی، با اعطای جایگاهی ممتاز و یگانه به شخص شاه و سپردن همه امور به دست او و... مانعی اساسی در مسیر مشارکت مردم در عرصه سیاست ایجاد کرده بود و از این رو آنان را به انفعال و کناره گیری از سیاست سوق داد. وضعیت فوق، روی هم رفته از شکل گیری فرهنگ سیاسی مشارکتی در کشور جلوگیری کرده و در مقابل، به ایجاد فرهنگ سیاسی غیرمشارکتی (انفعالی) کمک نمود. در واقع، حکومت پهلوی دوم، همواره جهت تحکیم و تثبیت موقعیت خویش، فرهنگ سیاسی مخصوص به خود یعنی فرهنگ سیاسی غیرمشارکتی را ترویج می کرد، که این مسیله روی هم رفته موجب شیوع مولفه های منفی ای چون: ترس از قدرت شاه (حکومت)، احساس عدم امنیت، بی اعتمادی سیاسی، و... در نزد جامعه ایران گشت.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی غیرمشارکتی، ساختارحکومت استبدادی، بحران مشروعیت، فروپاشی، عصر پهلوی دوم
  • علی ضامنی پور، محمدمهدی زاده صفحات 93-127

    ظهور دوران مدرن و نفوذ استعمار درکشورهای شرقی هم خواری بود و هم نعمت. خواری از آن جهت،که به از دست دادن سرمایه های گذشته و رفتن به زیر یوغ کشورهای غرب انجامید، انجامی نیک بود از آن رو که باعث شد به سکوت و رکود چندصد ساله خود پی ببرند. پیشتاز این بیداری در میان مسلمانان سیدجمال اسدآبادی بود و بعد از آن صدای آزادی از گوشه گوشه کشورهای اسلامی شنیده شد. مسلمان هندی دیرتر از دیگر هم کیشان خود به مبارزه با استعمار رفتند. استعماری که تا رگ و پی آنها نفوذ کرده بود. اقبال لاهوری شاعر، نویسنده و فیلسوف در مبارزه با استعمار ازهمه خوشنام تر و پرآوازه تر است. او در پی بنا نهادن حکومتی، با معیارهای قرآنی است، هرچند تفسیر او از هستی به طور مطلق تفسیر درون متنی نیست و بنیان های اندیشه اش را با نوشته های فیلسوفان غربی به محک آزمایش می گذارد، اما بر این باور است که  این آغازی است که با هیچکدام از آن اندیشه ها هم سنخی ندارد. اقبال در بزنگاه زمانی ای پا به میدان گذاشت که رگه های بیدارگری مسلمانان پیدا شده بود و با الگو قرار دادن سیدجمال الدین اسدآبادی درپی وحدت دوباره مسلمانان بوده است؛ وحدتی نه زیر پرچم خلافت، که در میدان قانون اسلامی مبتنی بر اجتهاد به وجود آید. اقبال با رد فلسفه یونانی و اندیشه های ناکارآمد اندیشمندان مسلمانان سده های پیشین، «فلسفه خودی» را مطرح کرد، فلسفه ای که به زعم او نه تنها روش هستی شناسانه، آینه ای است که می بایست هستی در آن پیدا شود.

    کلیدواژگان: اقبال لاهوری، تحلیل گفتمان، فلسفه خودی، حکومت اسلامی، مدرنیسم
  • سید محمدامین حسینی، سید حسن ملائکه، مریم عابدینی صفحات 129-147

    محور مرکزی جامعه شناسی وبر، چگونگی ارتباط اعتقادات مذهبی با ساخت های اجتماعی و اقتصادی است. مطالعات وبر تا اندازه ای درباره سازمان اقتصادی جامعه، سیستم های سیاسی، بورکراسی و حقوق خود دنباله طبیعی جامعه شناسی مذهب می باشد. پس از عقلایی شدن مذهب، مسیله بعدی مسیله تنش و فاصله میان نظم اخلاقی مذهب و تجربیات روزمره مومنان است. اگر مذهب زیاد عقلانی نشده باشد و در حد جادو مانده باشد، امکان حل این تنش بیشتر است؛ چون جادو با احضار عوامل مافوق طبیعی به صورت روزمره، این تنش ها را دفع می کند. به نظر وبر در «جامعه شناسی مذهب» جهان بینی و اخلاق مذاهب به وسیله گروه ها و منافع اجتماعی خاصی پرورده می شود و تداوم می یابد. او میان روح مذهب فی نفسه و ایدیولوژی گروه اجتماعی حاصل آن مذهب تمایز قایل نمی شود. در جامعه شناسی مذاهب کار اصلی وبر این است که نشان دهد تحت چه شرایط اجتماعی الهامات پیامبرانه یک مذهب، نخست به صورت شیوه زندگی یک گروه اجتماعی در می آید و سپس از آن راه، به جهان بینی عمده یک تمدن تبدیل می شود. میان هر مذهب و گروه حامل آن رابطه انتخابی وجود دارد، یعنی در جریان نهادینه شدن مذهب، پیروان آن مذهب، خصوصیاتی از اندیشه های مذهبی را انتخاب می کنند که با آنها احساس رابطه ای نزدیک می کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق پروتستان، جامعه شناسی مذهبی، اسلام، کالوینیزم، سرمایه داری
  • فاطمه دهدار زاده، حسین میرمحمد صادقی، محمدعلی مهدوی ثابت، محمد آشوری صفحات 149-167

    گروهی از بزهکاران وجود دارند که از رشد کامل ذهنی برخوردار نیستند. این گروه، عقب ماندگان ذهنی نام دارند که توانایی هوشی و اجتماعی آنها پایین است. بزهکاران عقب مانده ذهنی به دلیل ناتوانی در اندیشیدن و استدلال کردن، غالبا شرایط لازم را برای مسیولیت کیفری ندارند پس عادلانه نیست در سیستم قضایی مانند بزهکاران نرمال و معمولی با آنها برخورد شود. در انگلستان بسیاری از افراد عقب مانده ذهنی در صورت ارتکاب جرم یا مشمول قضازدایی قرار می گیرند یا به مجازات های غیر بازداشتی محکوم می شوند؛ اما در ایران این افراد در معرض بیشترین اشتباهات قضایی قرار دارند و تعداد زیادی از آنها زمان ورود به سیستم عدالت کیفری شناسایی و کشف نمی شوند. قوانین ایران در زمینه مسیولیت کیفری بزهکاران عقب مانده ذهنی بسیار ناقص است. در این پژوهش، ما ابتدا شرایط لازم برای مسیولیت کیفری را بحث کرده، سپس با مقایسه افراد عقب مانده ذهنی با کودکان و بیماران روانی، مسیولیت کیفری آنها را در حقوق ایران و انگلستان مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهیم.

    کلیدواژگان: جرم، عقب ماندگی ذهنی، مسئولیت کیفری
  • پوران مرادی، مهدی ذاکریان، کیهان برزگر صفحات 169-197

    در سال های اخیر مقابله با داعش جنبه و ابعاد جهانی به خود گرفته است اما به نظر می رسد، تعامل و همکاری ایران و سوریه دارای اهمیت بالایی می باشد که در این پژوهش رابطه همکاری ایران و سوریه به ویژه مقابله با داعش مورد بررسی قرار می گیرد. همکاری هایی بین المللی در سه سطح: اتفاق، ایتلاف و اتحاد نمود پیدا می کند. هر چند هر سه مفهوم در ادبیات روابط بین الملل بجای یکدیگر بکار می روند، اما بنظر می رسد میان این سه مفهوم در ارتباط با دامنه  گستردگی شان می بایست تمایز قایل شد. رابطه ایران و سوریه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و بخصوص در دو مقطع زمانی: 1) مقطع زمانی جنگ عراق علیه ایران 2) بعد از تحولات و ناآرامی های اخیر سوریه بر پایه همکاری بین دو کشور تعریف شده است. این همکاری نوعی اتحاد سازی میان دو کشور را به نمایش گذاشته است، بگونه ای که جمهوری اسلامی ایران به رغم تفاوتهای ایدیولوژیک با حکومت بعث سوریه اقدام به ایجاد نوعی اتحاد استراتژیک با این کشور نموده است. به میزانی که حوادث سوریه ابعادی گسترده تر و جهانی یافته است و همکاری و اتحاد میان ایران و سوریه نیز تقویت شده است. بنابراین این پژوهش ابتدا به تعریف و بررسی نظریه اتحاد و سپس به چرایی و مبانی شکل گیری اتحاد میان ایران و سوریه می پردازد و سعی می شود وجوه تمایز میان اتحاد و مفاهیم مرتبط با آن مانند اتفاق و ایتلاف و ویژگی های هریک مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: داعش، اتفاق، ائتلاف، اتحاد، ایدئولوژیک، استراتژیک
|
  • Pages 1-33

    he output of the Brexit referendum held on 23 June 2016 became apparent with all the ups and downs. With the final result of this referendum regarding country's continued membership in the European Union or its departure, London authorities officially announced that the referendum resulted in an overall vote to leave the European Union by 52%. Despite the results of the referendum, one of the main reasons that makes it difficult for the leader of the Great Britain to withdraw from the European Union is the political and economic upsets which of course are not far-fetched. Therefore in the current circumstances and according to the questions have been raised about the referendum, this paper is designed to be an easy-to understand guide on what are the political and economic impacts for the Great Britain and for the European Union, now that the Great Britain has voted to leave the European Union. In this regard and based on the proposed hypotheses, the final evaluation of Brexit's political impacts includes: destruction of the European Union, the victory of mass over the elite, failure of democracy, disintegration kingdom of Great Britain, escalation of conflicts among the Britain's parties, reduction of the security of Europe and immigration issues and Economic impacts such as: depreciation of the Sterling Pound and the Euro against the Dollar, decrease of the workforce, negative and somewhat positive effects on business and the economic slowdown.

    Keywords: Brexit, European Union, Britain, British exit, Political-Economic impacts
  • Pages 35-61

    Influx of haze into our country from neighboring countries particularly Arab countries has generated many human and environmental problems. The threat of haze for health, hygiene and its economic-social and environmental impacts are so much. The presence of direct and binding regional rules that totally address this regional challenge is necessary because studies show that the main origin of dusts in Iran is external and from Iraq, Jordan, Syria and Saudi Arabia countries. The aim of this research is to study the legal rules related to rising of haze phenomenon in Iran and neighboring countries particularly Iraq. But unfortunately a country such as Iraq that is one of the haze producer countries in the region has not done any practical attempt even in the form of apology or confirmation of violation so far, which may be influenced by political issues. In addition, Islamic Republic of Iran has not done an effective attempt in the international convention as damaged country from the haze phenomenon.

    Keywords: International law, legal Study, Haze, Neighboring Countries, Iran, Iraq
  • Pages 63-91

     The present paper aims to survey the impact of non-participatory political culture on the collapse of Shah`s regime. Although political culture in the second Pahlavi`s reign was influenced by a verity of factors, the paper maintains, the historical facts would considerably point to the impact of despotic governmental structure as the most fundamental ones. In general, as a despotic rule, king Mohammad-Reza`s reign acted as an obstacle to the public participation in politics and, hence, led people to political passiveness and apathy. Such a situation, on the whole, inhibited the genesis of a participatory political culture in Iran, and on the contrary, played part in the rise of a non-participatory (passive) one. As a matter of fact, in order to consolidate its foundation, the government was always promoting such a political culture which caused the prevalence of some negative features in Iranian society, such as public fear of the king (government), feeling of insecurity, political apathy, violence and antagonism, law-braking, cajole and wheedle, intolerance, etc.

    Keywords: Non-Participatory Political Culture, Despotic Governmental Structure, Crisis of legitimacy, Collapse, the Second Pahlavi Era
  • Pages 93-127

    The emerge of modern era and influence of colonialism in East countries was either contempt or endowment. Contempt because of dismissing last capitals and going under the yoke of western countries. But, endowment for its role in awakening from one hundred silence and stagnancy. The vanguard of this awakening among Muslims was Seyyed Jamalaldin Assadabadi, after that the voice of freedom has been heared from all corners of the Islamic countries. Hindi Muslims later than the other fellow Muslims went to fight colonialism, which influence on them seriously. Iqbal Lahori, poet, writer and philosopher is the most famous figure in fighting against colonization. He sought to establish a state according to Koranic standards, although his interpretation of the existence is not of the insightful interpretation absolutely and he tested foundations of his thought with writings of Western philosophers, but he believes that this is beginning that hasn’t homogenization with none of those ideas. Iqbal stepped into the ground, while the layers of awakener were found and utilizing the pattern of Seyyed Jamalaldin Asadabadi following the reunification of Muslims; Not unity under the banner of the Caliphate, which was created in Islamic law based on Ijtihad. Iqbal rejected Greek philosophy and ideas of previous inefficient Muslim scholars, put "spontaneous philosophy", a philosophy which he believes not only has ontological way, but a mirror that existence can be found in it

    Keywords: Discourse Analysis, Philosophy Itself, the Islamic State, modernism
  • Pages 129-147

      The central axis of Weber's sociology is the way of relationship between religious beliefs and social structures and the economy. Weber’s study is partially about economic organization of society, political systems, bureaucracy and themself rights is the normal sequence of sociology of religion. After rationalization of religion, the next issue is the tension between religious moral order and the everyday experiences of believers. If religion is not rationalized very much and still remained as magic issue, the possibility of resolving this tension is higher, because through summoning supernatural agents on a daily basis, the magic wards off the tensions. According to Weber, in "Sociology of Religions" the worldview and religious ethics are cultured and developed by certain groups and social benefits. He does not distinguish between religion and social group’s ideology. The main work of Weber in sociology of religions is to show that under which social circumstances, the prophet-like inspiration of one religion, firstly converted to a lifestyle of a social group and then through which tern to a main worldview of one civilization. There is a selective relationship between any religion and its bearer, therefore in the process of institutionalization of religion, the followers of that religion choose the characteristics of the religious ideas that they felt close relationship with them.

    Keywords: Protestant Ethics, Sociology, Religion, Islam, Calvinism, Capitalism
  • Pages 149-167

    There are A group of criminals that do not enjoy the full development of mind. This group are called mental retardation that are in low social intelligence and ability. Mentally retarded offenders for their inability to think and reason, often do not have the necessary conditions for criminal responsibility. So it is not fair that judicial system treat them as normal and ordinary criminals. In the UK, many people with mental retardation in the event of a crime are subjected to diversion or to punish as non-convicted detainees; But in Iran these people have faced with a higher risk of judicial errors and many of them are not identified and discovered in the time of entering the criminal justice system. In this study, we first discussed about the requirement for criminal responsibility. Comparing mental retardation people with children and mental illness, then we evaluate their criminal responsibility in the legal system of Iran and England.

    Keywords: crime, Mental Retardation, Criminal Responsibility
  • Pages 169-197

    In recent years, the confrontation with ISIL has taken on global dimensions, but it seems that the interaction and cooperation between Iran and Syria are of great importance. At first, cooperation and its various levels, and then the cooperation of Iran and Syria, especially with regard to ISIL is being investigated. International cooperation at three levels: happening, unity and alliance. Although all three concepts work in the international relations literature, they seem to differentiate between these three concepts in relation to their scope. The relationship between Iran and Syria after the victory of the Islamic Revolution of Iran, and especially in the section on time: 1) The issue of the Iraq war against Iran and 2) After recent developments in Syria, based on the cooperation between the two countries. This cooperation has revealed a kind of unity between the two countries, in which the Islamic Republic of Iran, in spite of the ideological secularism of the Syrian Ba'ath regime, has made a strategic alliance with the country. Cooperation and unity between Iran and Syria have also been strengthened. So this study first explores the issue of unity and then the reasons for the establishment of unity between Iran and Syria. In this research we can say that the distinction between the union and the concept, related to it, is to be considered as the occurrence and solidarity of each person.

    Keywords: ISIL, Incident, Alliance, Ideological, Strategic