فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 33 (اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علیرضا ازغندی، علی جان مرادی جو صفحات 1-27

    پژوهش حاضر ضمن تبیین گفتمان «آرمان گرایی واقع بین» در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، سعی در امتزاج میان اهداف آرمانی و واقعی به عنوان دو عنصر تناقض نما دارد. به طور مشخص مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا امکان کاربست گفتمان آرمان گرایی واقع بین به عنوان چارچوب نظری برای تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوران سازندگی وجود دارد؟ فرضیه اصلی مقاله به مناسب بودن کاربست گفتمان آرمان گرایی واقع بین به عنوان چارچوب نظری برای تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوران سازندگی با توجه به موارد و شواهد موجود، اشاره دارد. برای این منظور از روش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که گفتمان آرمان گرایی واقع بین در سیاست های دولت سازندگی از قبیل چند جانبه گرایی سیاسی، تنش زدایی و عادی سازی روابط با کشورها، مصالحه گرایی و عدم تعهد اصلاح طلب اجرایی شده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری اسلامی، آرمان گرایی، واقع گرایی، آرمان گرایی واقع بین
  • رحمت حاجی مینه، مهشاد نورائیان اصفهانی صفحات 29-55

    ظهور و قدرت گرفتن داعش در عراق و سیطره آن بر بخش های گسترده ای از این کشور، نه تنها عراق را با بحران امنیتی و تهدید سرزمینی جدی رو به رو ساخت، بلکه تهدیدات و مخاطرات مهمی را برای امنیت منطقه ای و بین المللی ایجاد کرده است. شکل گیری ساخت قدرت و سیاست در عراق در دوره پسا صدام نقطه عطفی در روابط میان ایران و عراق می باشد ولی با حضور داعش این روابط وارد فاز جدیدی شده است خصوصا این که داعش درصدد ایجاد یک واحد سرزمینی جدید در کشورهای عراق و سوریه بوده است. نوشتار حاضر به تاثیر ظهور داعش بر روابط ایران و عراق اشاره دارد که حضور این گروه تروریستی در عراق چه تاثیری بر روند روابط ایران و عراق خصوصا در حوزه امنیتی سیاسی دارد. فرضیه این پژوهش بدین شرح می باشد که ظهور داعش در عراق باعث تقویت روابط دو جانبه ایران و عراق در راستای مبارزه با تهدید مشترک و حفظ تمامیت ارضی عراق شده است. لذا این مقاله با استفاده از چهارچوب نظری واقع گرایی (اتحاد و ایتلاف) و با به کارگیری از روش تحلیلی توصیفی به دنبال تحلیل تاثیر ظهور داعش بر روابط ایران و عراق می باشد.

    کلیدواژگان: داعش، امنیت ملی، اتحاد و ائتلاف، حکومت اقلیم کردستان
  • فاضل فیضی صفحات 57-77

    مبنای حقوقی ناظر بر تحریم های اقتصادی سازمان ملل متحد، مفاد مواد 39 و 41 منشور سازمان ملل متحد می باشد. ماده 39 منشور به صلاحیت انحصاری شورای امنیت در تشخیص اقدامات ناقضانه دولتها اشاره داشته و در ادامه به صلاحیت شورا در اعمال اقدامات تحریمی اشاره دارد. ماده 41 نیز به مجموعه ای از اقدامات تحریمی اشاره دارد که از سوی شورای امنیت علیه دولت هدف [1] اعمال می شود. بر اساس بندهای دوم و سوم ماده 2 و مواد 24،25،49 و ماده 103 منشور، اعضاء ملزم به رعایت قطعنامه های تحریمی سازمان ملل هستند. با این حال اعضاء تا زمانی ملزم به قبول و اجراء قطعنامه ها می باشند که محتوای آنها با روح و محتوای منشور ملل متحد سازگار بوده و با قواعد آمره، اصول حقوق بشر و حقوق اساسی انسانها مانند حق توسعه، حق غذا، حق دسترسی به مراقبت های بهداشتی و دارویی و مانند اینها منافات نداشته باشد. در این تحقیق ضمن اشاره به چیستی تحریم ها، انواع آن، به مبانی حقوقی انواع تحریم های رایج در نظام بین الملل و چالش های پیش روی آنها اشاره خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: تحریم، سازمان ملل، شورای امنیت، تحریم اقتصادی، تحریم یکجانبه
  • مسعود مطلبی، اردشیر کاظمی، حوریه امجدی صفحات 79-107

    در کنار رسانه های کلاسیک و متعارف، رسانه های اجتماعی جدید در فضای مجازی حضور بسیار جدی و پررنگی در زندگی شهروندان ایرانی دارند و روز به روز بر حوزه تاثیر گذاری آنها افزوده می شود. بر همین اساس و با توجه به نقش تاثیرگذار این نوع از رسانه ها بر تمامی اعضای جامعه و به ویژه نسل های کنونی، هدف اصلی این نوشتار بررسی و تبیین سیاست گذاری فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران نسبت به این نوع از رسانه ها است. در چنین شرایطی و در پاسخ به چگونگی کیفیت سیاستگذاری فرهنگی نسبت به رسانه های اجتماعی جدید و تبعات اجتماعی- فرهنگی آنها، این فرضیه مطرح می شود که بنظر می رسد برنامه ریزان فرهنگی هنوز در ایران نتوانسته اند سیاستگذاری فرهنگی مناسب و تاثیرگذاری برای این محیط طراحی کنند. در واقع رسانه های اجتماعی جدید در فضای مجازی در کشور به صورت رها و غیرقابل کنترل به راه خود ادامه می دهند و هنوز بعد از گذشت سال های زیاد از ورود اینترنت به کشور یک برنامه جامع برای بهره گیری از آن طرح ریزی نشده است. بر این اساس سیاستگذاران فرهنگی کشور برای مواجهه فعالانه و خردمندانه باید به فهم روز آمد و واقع بینانه ای از فضای مجازی نایل شوند و سپس سازوکارهای سیاستگذاری متناسب با فضای جدید را طراحی نمایند

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی جدید، فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، سیاستگذاری فرهنگی
  • حمیدرضا قاسمی صفحات 109-137

    حقوق بشر در جهان امروز، بیش از آنکه یک آرزو و خواست حقوقی باشد، ابزاری سیاسی برای فشار غربی‏ها بر جهان غیرغربی می‏باشد. به ‏رغم این، می‏توان با رویکردی علمی، «منشور جهانی حقوق بشر» را - به‏ عنوان عالی‏ترین سند حقوقی- با متون و آموزه‏های حقوقی مخالف با آن مورد بررسی تطبیقی قرار داد. این نوشتار درصدد است تا با بررسی تطبیقی مبانی حقوق بشر در اسلام و غرب کاستی های منشور جهانی حقوق بشر و برتری های حقوق اسلامی را بیان کند. در بررسی انجام گرفته، برتری حقوق بشر اسلامی بر حقوق بشر غربی در حیثیات متعددی از جمله: منشا، متعلق، رابطه با اخلاق، رابطه با فطرت، زیر ساخت‏های فاعلی، ابزار سنجش و... تبیین شده است. لازم به ذکر است که آن بخش از حقوق بشر غربی از جمله مباحث مربوط به «نسل سوم حقوق بشر» که هنوز در منشور جهانی حقوق بشر وارد نشده، مورد بررسی این نوشتار نبوده است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، منشور جهانی حقوق بشر، نظام حقوقی غربی، نظام حقوقی اسلامی
  • شهناز بازدار، زهرا پیشگاهی فرد، عبدالرضا فرجی راد صفحات 139-167

    فضای سرزمینی ایران، فراخور جغرافیا و تاریخ پیچیده و متشنج، متشکل از مرزهایی است که در طول دوره های مختلف، متزلزل بوده و دربردارنده مسایل گوناگونی در نواحی مرزی است که می تواند در روابط ایران با کشورهای پیرامونی، تاثیرگذار باشد. مرزهای شمالی ایران، حاکی از تاریخ طولانی کشمکش و جنگ است که طی معاهدات تحمیلی در مناطقی شکل گرفته اند که مملو از عوامل تنش آفرین می باشند. بررسی و مطالعه دقیق این عوامل، یکی از ضروریات جهت مناسبات پایدار و سازنده با همسایگان شمالی است. در این راستا، تحقیق حاضر با اتخاذ یک رویکرد علمی در استفاده از مدل نظری پیتر هاگت که یک مدل اثبات شده مبتنی بر دیدگاه جغرافیایی در خصوص عوامل تنش آفرین است به بررسی عوامل جغرافیایی تنش در نواحی مرزی شمال ایران پرداخته که بصورت ترکیبی، یعنی توصیفی-تحلیلی و پیمایشی و با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و میدانی از طریق پرسشنامه و تکنیک MCDM در صدد پاسخگویی به این سوال است که مطابق با مدل پیتر هاگت، مهمترین عوامل جغرافیایی تنش در نواحی مرزی شمال ایران بر حسب اولویت کدامند؟ در نتایج حاصل از پژوهش حاضر، در نواحی مرزی شمال ایران در تطبیق با مدل پیتر هاگت، مجموعا 30 نقطه تنش زا شناسایی شده و در اولویت بندی عوامل دوازده گانه در زمینه ایجاد تنش نیز، عامل A8"(ادعاهای ارضی)" به عنوان مهمترین عامل تنش آفرین بین ایران و همسایگان شمالی در رتبه اول قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تنش، ایران، مرزهای شمالی، مدل پیتر هاگت، MCDM
  • فرزانه دشتی، محمدرحیم عیوضی صفحات 169-195

    تقویت وحدت و انسجام ملی، یکی از اهداف و مقولات اساسی هر حکومتی است. امروزه جهانی شدن با جریان آزاد اطلاعات و گسترش روزافزون فن آوری ها، ارتباطات و تغییر در تعاملات و مناسبات از سطح خرد تا کلان، چالش ها و فرصت هایی را در مقابل جامعه جهانی ایجاد نموده است. تکثرگرایی به عنوان محور اصلی درک و تحلیل آمیختگی ناشی از جهانی شدن شناخته شده و سرنوشت مختوم آن است. در حوزه قومیت ها، همچون سایر حوزه ها، روند جهانی شدن می تواند تاثیرات متفاوتی بر جای بگذارد و در هر حال موجبات تغییر را فراهم نموده است و آنچه مهم به نظر می رسد، بازاندیشی و بازنگری در سیاست گذاری در قبال قومیت ها را الزامی ساخته است. با توجه به اهمیت موضوع، بیانات مقام معظم رهبری بهترین راهنما در این خصوص خواهد بود. پژوهش حاضر، کوششی در جهت ترسیم الگوی مطلوب همگرایی در ایران با تاکید بر فرمایشات رهبری با محوریت اقوام می باشد. بنابراین، مقاله حاضر در پی پاسخگویی مناسب برای این دغدغه، فرض اساسی خود را بر این مبنا استوار ساخته که الگوی تکثرگرایی بر پایه هویت ایرانی- اسلامی، مناسب ترین و کاربردی ترین مدل برای ارتقا سطح همگرایی اقوام ایرانی در شرایط کنونی به شمار می آید که هم بیانگر تنوع و هم بیانگر وحدت با توجه به شرایط کشور ایران است.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، قومیت، کثرت گرایی قومی، همگرایی ملی، امنیت
  • قاسم بختیاری فر، پرویز ساورائی، میرقاسم جعفر زاده، علی زارع صفحات 197-217

    امضاء بخش مهمی از شخصیت و اعتبار حقوقی، تجاری و حتی هنری اشخاص است و برای اعتبار بخشیدن به اسناد بین المللی وجود آن ضروری است. امضای یک سند مهمترین دلیل انتساب مفاد سند به ممضی و نشان دهنده پذیرش و قبول محتویات و مندرجات سند توسط متعاملینی است که ذیل آن را با رضایت امضاء کرده اند. به همین لحاظ امنیت در چنین فرایندی از اهمیت بسزایی برخوردار است و ورود این فرایند در فضای الکترونیکی و دیجیتال اهمیت این موضوع را دو چندان می نماید. به همین خاطر بدون وجود زیر ساخت های لازم امنیتی در فضای دیجیتال، امکان ارایه خدمات الکترونیکی وجود ندارد... نیاز به قانونگذاری در کنار فن آوری های مذکور در جهت تامین این امنیت، یکی از موثرترین موارد تحقق این موضوع می باشد. لذا در این پژوهش در ابتدا بطور خلاصه و کلی به بررسی و تبیین امضای الکترونیکی در نظامات حقوقی مختلف می پردازیم و سپس سعی بر تبیین رویکردهای مختلف این نظامات، نسبت به موضوع امنیت امضاهای الکترونیکی می نماییم. تا در نهایت بتوان با بررسی برخی از قوانین کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده امریکا، فرانسه و ایران، رویکردی متناسب با موضوع امنیت در فضای امضاهای الکترونیکی را تعیین نمود.

    کلیدواژگان: رویکرد، قوانین، امضاء الکترونیکی، امنیت، دستورالعمل اتحادیه اروپا
  • سمیه رحمانیان، محمدحسین رمضانی قوام آبادی صفحات 219-239

    پرسش اصلی در بحث مسیولیت شرکت های چند ملیتی ناشی از نقض الزامات زیست محیطی این است که در این خصوص چه تعهدات و قواعد حقوقی را می توان شناسایی نمود و اساسا این شرکت ها تا چه حدی به الزامات حقوقی در جهت پایبندی و ارتقاء استانداردهای زیست محیطی تن داده اند؟ هر چند حقوق بین الملل محیط زیست تعهداتی را در قالب حقوق نرم و قوام نیافته برای این شرکت ها پیش بینی نموده است، لیکن ما در این پژوهش، با در نظر گرفتن اصول زیست محیطی حاکم بر فعالیت شرکت های چند ملیتی، و با توجه به رویه های قضایی، ساز و کارهای رژیم مسیولیت این شرکت ها را در خصوص جبران خسارات ناشی از نقض تعهدات زیست محیطی، بررسی نموده ایم.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، محیط زیست، شرکت های چند ملیتی، هنجارهای زیست محیطی
  • نازنین برادران، همایون حبیبی، سید قاسم زمانی، سید علی هنجی صفحات 241-267

    در عصر اطلاعات، حملات سایبری، نمایانگر نوع جدیدی از توسل به زور هستند و می توانند باعث ایجاد آثاری از قبیل صدمات عظیم و وسیع به زیر ساخت های حیاتی یک دولت، تخریب اموال و کشته شدن انسانها شوند و به این ترتیب با نقض بند 4 ماده 2 منشور سازمان ملل متحد به عنوان توسل غیر قانونی به زور در نظر گرفته شوند، اما مساله آن است که امروزه مشروعیت حملات سایبری از رویکرد عدم توسل به زور، ارزیابی می گردد و محققین این حوزه ادعا می کنند که حملات سایبری صورت گرفته، زمانی به منزله مداخله غیر قانونی در امور داخلی دولتها محسوب می شوند که منجر به ایجاد صدمات فیزیکی شده باشند، اما این دیدگاه با این چالش مواجه است که بسیاری از حملات سایبری صورت گرفته در سال های اخیر، منجر به ایجاد صدمات فیزیکی نشده اند و در نتیجه در چارچوب ممنوعیت مقرر در بند 4 ماده 2 منشور قرار نمی گیرند، اما این مقاله درصدد آن است که نشان دهد، آن دسته از حملات سایبری که باعث اجبار دولتها به انجام اقداماتی می شوند که اصولا طبق اصل حاکمیت ملی، یک دولت حق دارد، خود آزادانه راجع به آنها تصمیم بگیرد، فی ذاته منجر به نقض اصل عدم مداخله در امور داخلی دولتها گردیده و در نتیجه برای دولت قربانی حق اتخاذ اقدامات متقابل در مقابل چنین تهدیداتی ایجاد می گردد.

    کلیدواژگان: حملات سایبری، توسل به زور، اصل عدم مداخله، اصل حاکمیت ملی
  • محمد غلامی، اسماعیل شفیعی سروستانی، سعید محمدی صفحات 269-295

    با تسامح می توان گفت در جهان امروز پدیده تروریسم به عنوان عاملی محرک برای تحولات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... جایگزین پدیده های شناخته شده از قبیل انقلابها، جنگها، کودتاها، شورشها و... شده است و باعث چالش هایی گردیده است. یکی از ویژگی های برجسته منطقه خاورمیانه بنیادگرایی اسلامی است که تنها بعد نظری ندارد و در پهنه عمل اثرات بسیاری بر این منطقه داشته است. بنیادگرایان، با عناوین مختلف در طول چند دهه اخیر به فعالیت پرداخته اند. بنیاد گرایی و تندروی های افراطی مهمترین موضوع تهدید کننده صلح و امنیت منطقه خاورمیانه می باشد که فهم ماهیت و پیچیدگی های این پدیده و تاثیر آن در شکل گیری معادلات جدید در خاورمیانه از اهمیت بسزایی برخوردار است. از این رو پرسش بنیانی این است که ظهور و گسترش داعش و افراط گرایی تروریسم در خاورمیانه چه مبنایی دارد؟ داعش یکی از گروه های بنیادی است که با پیشروی هایی که در خاورمیانه انجام داده شرایط منطقه را به یک معادله چند مجهولی تبدیل نموده است. این نوشتار با بررسی تروریسم و افراط گرایی در خاورمیانه درصدد است تا به بررسی ظهور و گسترش داعش و افراط گرایی تروریسم درخاورمیانه و نحوه تقویت جریان داعش در سطوح ذهنی، ملی، منطقه ای و بین المللی بپردازد. همچنین در پایان راه کارهایی برای مقابله با جریان های افراطی در خاورمیانه ارایه می شود

    کلیدواژگان: تروریسم، افراط گرایی، داعش، خاورمیانه، امنیت
  • فاضل شجاعیان، نوذر شفیعی، اسماعیل شفیعی صفحات 297-327

    جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری آزاد و مستقل و به دلیل موقعیت ژیوپلتیک و ژیواستراتژیک همواره در تحولات منطقه ای و بین المللی تاثیرگذار بوده است. صدور تفکر مقاومت و مبارزه با استعمار، امپریالیسم، استبداد و خودکامگی و پیشرفت های علمی و تکنولوژیک، و نیز نهضت مشروطه، ملی شدن صنعت نفت و انقلاب اسلامی 1357 ه.ش در بعد داخلی و مقاومت هشت ساله در جنگ تحمیلی، مدیریت بحران هسته ای و نقش آفرینی در تحولات عراق و سوریه در سطح منطقه ای و بین المللی از نمونه های بارز و تاریخی نقش آفرینی های ایران است. همچنین در فرآیند ظهور، توسعه و تثبیت خود، به عامل منحصر به فردی در احیا، پایداری و توسعه بیداری اسلامی و در شرایط کنونی به مرکز سازماندهی همگرایی اسلامی در منطقه غرب آسیا تبدیل شده است. ملت های مسلمان منطقه و جریان های فعال متاثر از متن مردم جوامع اسلامی، شعایر و شعارهای انقلابی ایران مانند جهاد، شهادت و ایثار را به عنوان اصول اساسی مبارزاتی خود پذیرفته اند و گروه های منسجم و سازمانی کوچک و بزرگ تحت عنوان جنبش های اسلامی با استناد و با اعتقاد به اسلام در سطح محلی، ملی، منطقه ای و بین المللی ظاهر شده اند. این جنبش ها که از حمایت مردم جوامع خود نیز بهره مند هستند به شدت در کانون توجه کشورهای دیگر قرار گرفته اند و لذا مقاله حاضر به نقش آفرینی قدرت منطقه ای ایران بر اساس فرصت ها وتهدیدات پیش رو به روش توصیفی تحلیلی می پردازد.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، فرصت ها و تهدیدات، سیاست خارجی، قدرت منطقه ای
  • الهام حسین خانی، سید جواد امام جمعه زاده صفحات 329-361

    تلاش بنیادی این مقاله آن است که نشان دهد، اندیشه سیاسی ایرانشهری، نه تنها یک گفتمان است که پیشینه مولفه های گفتمانی را داراست، بلکه یک ابرگفتمان است، چرا که نه تنها در بیش از هزاروصد سال بقای گونه نظم محور آن، به صورت هژمونیک غالب بوده است، که خرده گفتمان های درونی هنجارگرا و برابرگرای آن، به عنوان ضد و غیر، سرکوب نیز شده اند. دال های شناور این ابرگفتمان از درون سامانه های باورمندی، هنجاری زردتشتی، و سامانه سیاسی و زیست بوم ایرانی پدید آمده، با آنها مفصل بندی شده و موجب تقویت آنها از طریق شبکه بندی جریان قدرت نیز شده است. در این ابرگفتمان، خطوط عمودی هستی شناسانه و خطوط افقی معرفت شناسانه در هم تنیدگی با یکدیگر، شبکه های قدرت را حول دال مرکزی آن، شاه آرمانی، پدید آورده که وجهه های مینوی (مثلی) و گیتیانه (زمینی) نیز دارد.

    کلیدواژگان: گفتمان، ایرانشهر، اندیشه سیاسی، سیاست، کشورداری، روابط با بیگانگان
  • مائده صمدی، سید باقر میرعباسی، محمدحسن حبیبی، احسان کامرانی صفحات 363-381

    حمایت از حقوق بشر و طرح موضوع امنیت انسانی در نظام نوین حقوق بین الملل به عنوان مفهومی نو ظهور، موجب دگرگونی نگرش سنتی به مفهوم امنیت در این نظام شده است. در این نوشتار ضمن توجه به گزاره امنیت در رهیافت های ریالیستی و لیبرالیستی، سیر عملکرد دولت در خصوص اعمال قوانین (به عنوان اولین مخاطب جدی تامین و تضمین حقوق بشر در نظام حقوق بین الملل) از امنیت ملی تا تمرکز بر امنیت انسانی در بستر حکمرانی مطلوب مدنظر قرار گرفته است. هدف دریافتن تاثیر حکمرانی مطلوب در تحقق امنیت انسانی است بدین ترتیب که دولتها با تغییر شیوه حکمرانی در قلمرو تحت حاکمیت خود قادر به افزایش ضریب تامین و تضمین امنیت انسانی خواهند شد و اصلاح ساختار حکمرانی ضمن اتخاذ گام هایی جهت توانمند سازی افراد در مواجهه با ناامنی انسانی، رویکرد منسجمی جهت فراهم نمودن بستر مشارکت جامعه مدنی است

    کلیدواژگان: دولت، امنیت ملی، حکمرانی مطلوب، امنیت انسانی، حقوق بشر
  • کوروش جعفرپور*، سید حسین صفائی، گودرز افتخار جهرمی صفحات 381-407

    قراردادها به عنوان اساس و تشکیل دهنده تعهدات خصوصی، با گذشت زمان دچار تغییر و تحولات بسیاری شده اند. اصل حاکمیت اراده و به تبع آن اصل آزادی قراردادها، نقش بسیار مهمی در انعقاد و اجرای قراردادها دارند. با این حال در جدال بین منافع عمومی و حقوق خصوصی افراد، محدودیتهایی بر اصل آزادی قراردادها وارد آمده است. یکی از این محدودیتها نظم عمومی است که همواره به عنوان یک مفهوم حقوقی محدود کننده اصل حاکمیت اراده و آزادی قراردادها مطرح می شود علی رغم صراحت قانون مدنی در باطل بودن قراردادهای مخالف با نظم عمومی، دادگاه ها و قضات ایرانی به علت مفهوم وسیع نظم عمومی، تمایل چندانی بر بکارگیری این مفهوم در آرای قضایی ندارند. همچنین اثر نظم عمومی بر جهت قراردادها آنجایی که جهت قرارداد نامشروع می باشد و نیز برمعاملات به قصد قرار از دین نیز دارای اهمیت فراوانی می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق قراردادها، اصل حاکمیت اراده، آزادی قراردادها، جهت قرارداد، معامله به قصد فرار از دین
|
  • Alireza Azghandi, Alijan Moradi Joo Pages 1-27

    Explaining the discourse (realistic idealism) in foreign policy of the Islamic Republic of Iran, the present research attempts to amalgamate between ideal and real goals as two contradictory elements. Specifically, the paper seeks to answer the question of whether the discourse of realistic idealism can be used as a theoretical framework for analyzing the foreign policy of the Islamic Republic of Iran during the period of construction? The main hypothesis of the paper points to the appropriateness of the realistic idealism discourse as a theoretical framework for analyzing the foreign policy of the Islamic Republic of Iran during the period of construction according to the existing cases and evidence. For this purpose descriptive-analytical method has been used. The results of this research shows that the realistic idealism discourse has been implemented in policies of construction government such as political multilateralism, détente and normalization of relations with countries, compromise and non-alignment reform.

    Keywords: Foreign policy, Islamic Republic, Idealism, realism, Realis
  • Rahmat Haji Mineh, MahShahd Nooraean Esfahani Pages 29-55

    The emergence and empowered of ISIS in Iraq and its dominant on the vast parts of this country, not only encounter Iraq with security crisis and serious territorial threat but has created an important threat for regional and international security. The formation of power construction and politics in Iraq in post-Saddam era is a turning point in the Iran-Iraq relations, but the presence of ISIS promotes this relation to new stage specially in regarding to this point that ISIS has sought to establish a new territorial entity in Iraq and Syria. The main question of this article is that what effects has the presence of ISIS in Iraq on the relation between Iran and Iraq specially in terms of security-political dimension. In this way, the main hypothesis is that the emergence of ISIS in Iraq strengthens the bilateral relations of Iran and Iraq against the common threat and maintaining the territorial integrity of Iraq. Using realist theory (alliance and coalition) and descriptive-analytical method, this paper tries to explain the impact of ISIS emergence on the Iran- Iraq relations.

    Keywords: ISIS, National Security, Alliance, Coalition, KRG
  • Fazel Faizi Pages 57-77

    Legal basis of UN’s economic sanctions are the 39 and 41 articles of UN charter. Article 39 denote the exclusive jurisdiction of UN in recognizing the breach of charter by member states as well as levying sanction arrangements. Also article 41 denote set of sanction actions that security council put against targeted states. According to note 2 and 3 from article 2 and articles 25,24,49 and 103, member states are obligate to obey the sanction resolution of UN. Still members are not obligated to accept and perform the resolution unless they took it compatible with spirit and content of charter. As well as this sanctions should not be in contrast with jus cogens, human right basis and basic human right like right to development, food, medical care, medicine and so on. In this article we will discuss about the nature of sanctions, all type of sanctions, legal basis of all prevalent type of sanctions and its changes.

    Keywords: Sanction, United Nation, Security Council, Economic Human Right
  • Masoud Motallebi, Ardeshir Kazemi, Hooria Amjadi Pages 79-107

    Alongside conventional media, new social media in cyberspace have a very serious presence in the lives of Iranian citizens and are increasingly being added to their influencing sphere. Accordingly, considering the influential role of this kind of media on all members of society and especially the present generations, the main aim of this article is to study and explain cultural policy making in the Islamic Republic of Iran towards this kind of media. In such a situation and in response to the quality of cultural policy in the Islamic Republic of Iran towards the new social media and their socio-cultural implications, it is assumed that cultural planners in Iran have not yet been able to make appropriate and effective cultural policy which is designed for this environment. Indeed, new social media in the cyberspace in the country continue to be abandoned and uncontrollable, and after many years of internet entry, there has not been a comprehensive plan to use it, indicating that It has the release of this space. Accordingly, cultural policy makers of the country are actively involved and wisely, they must have an up-to-date and realistic understanding of cyberspace, and then design policy mechanisms appropriate to the new space.

    Keywords: New Social Media, Cyberspace, Social networks, cultural policy making
  • HamidReza Ghasemi Pages 109-137

    Human rights in today's world are more than just a wish and a legal request. It is a political tool for Western pressure on the non-Western world. In spite of this, we can use the scientific approach to the "Universal Declaration of Human Rights" as the most excellent legal document - with comparative legal texts and legal doctrines. This article aims to provide a comparative study of the fundamentals of human rights in Islam and the West to explain the shortcomings of the Universal Charter of Human Rights and the advantages of Islamic law. In its review, the Islamic human rights superiority over Western human rights has come in many respects, including: origin, belonging, relationship with morality, relationship with nature, subject infrastructures, evaluating instruments and so on. It's necessary to mention that the part of western human rights regarding the third generation of human rights which is not written in universal charter of Human Rights, isn't been studied.

    Keywords: Human Rights, Islam, West, Islamic World, Media
  • Farzaneh Dashti, MohammadRahim Eivazi Pages 169-195

    Strengthening national unity and solidarity is one of the goals and basic categories of every state. Today's globalization with the free flow of information and the ever-expanding technology, Communication and change in interactions and relationships from micro to macro levels, has created challenges and opportunities against the international community. Pluralism is recognized as the main axis of understanding and analyzing the blend of globalization and its fate. In the area of ​​ethnicities, as in other areas, the process of globalization can have different effects and, in any case, has brought about change. And what seems important is the need for rethinking and reviewing ethnicity policies. Given the importance of the issue, the statements of the Supreme Leader will be the best guideline in this regard. Therefore, this research is an attempt to draw the desired model of convergence in Iran, with emphasis on leadership routines based on ethnicity. Therefore, the present article seeks to respond to this concern, based on its basic assumption that the model of pluralism based on Iranian-Islamic identity is the most appropriate and practical model for promoting the level of convergence of Iranian ethnic groups in the current situation, which also expresses diversity and expression of unity with respect to the conditions of the country of Iran.

    Keywords: Globalization, ethnicity, Ethnic pluralism, National Convergence, Security
  • Ghasem Bakhtiari Far, Parviz Saourai, MirGhasem Jafarzadeh, Ali Zare Pages 197-217

    Signing is an important part of the personality and legal, commercial, and even artistic credentials of individuals, and it is necessary to validate international documents. Signing a document is the most important reason for the document's approval and acceptance of the content of the document by the Contracting Party. In this sense, security is so important in such a process, and the entry of this process in digital and electronic space make the importance of this issue twice. Therefore, without the necessary infrastructure in the digital environment, there is no possibility of providing electronic services. The need to legislate alongside these technologies to provide this security is one of the most effective ways of realizing this issue So, in this research, we first briefly and comprehensively examine and explain the electronic signatures in different legal systems, and then we examine the different approaches of these systems to the issue of security of electronic signatures. In a way that through studying some of the laws of different countries, including the United States, France and Iran it should be possible to determine an approach which is appropriate to the issue of security in the field of electronic signatures.

    Keywords: approach, laws, Electronic Signature, Security, EU Directives
  • Somayeh Rahmanian, MohammadHussein Ramezani Ghavam Abadi Pages 219-239

    The main question in the discussion of the responsibility of multinational companies due to violations of environmental requirements is the question of which legal obligations and obligations can be identified, and to what extent do these companies, have legal obligations to adhere and upgrade environmental standards? However, international environmental law has predicted firm commitments for these companies, but we, in this study, taking into account the environmental principles governing the activities of multinational corporations, and in accordance with judicial procedures, the mechanism and the regime's work has reviewed these companies' liability for damages caused by violations of environmental obligations.

    Keywords: international responsibility, environment, multinational corporations, environmental norms
  • Nazanin Bradaran, Homayoon Habibi Pages 241-267

    In the information age, cyber-attacks represent a novel type regarding use of force and they can lead to create massive damages to the critical infrastructure of a government, property and loss of human lives and thus by violation of article 2, paragraph 4, of the United Nations Charter, they take into consideration as illegal use of force. But the issue is that today the legitimacy of cyber-attacks is evaluated from the non-use of force approach set forth in article 2, paragraph 4 of the charter, and in order to have an illegal intervention, cyber warfare researchers claim that cyber-attacks must lead to physical damages, but the problem is that many cyber-attacks do not result in physical damages and thus do not fall within the scope of the prohibition laid down in article 2, paragraph 4, of the charter, and according to this approach, victim states are  not able to defend themselves. But this article seeks to show that cyber-attacks, which force governments to take actions that are able to decide freely on them under the principle of sovereignty, violates the principle of non-interference in internal affairs of states and for the victim state, the right to take countermeasures is created.

    Keywords: Use of Force, Cyber-Attacks, Non-Intervention Principle, Principle of the Sovereignty
  • Mohammad Gholami, Esmaeil Shafiee Sarvestani, Saeed Mohammadi Pages 269-295

    It can be said that in today's world, the phenomenon of terrorism as a driving force for political, social, economic, and ... developments have been replaced by known phenomena such as revolutions, wars, coups, riots, and so on. The situation which caused other challenges. One of the prominent features of the Middle East is Islamic fundamentalism, which not only has theoretical aspect but has practically had many effects on this area. Fundamentalists have been working on various topics over the past few decades. Fundamentalism and radical extremism are the most important threats to peace and security in the Middle East, where understanding the nature and complexity of this phenomenon and its impact on the formation of new equations in the Middle East is very important. So the basic question is, what is the basis for the rise and spread of ISIS and the extremism of terrorism in the Middle East? ISIS as one of the fundamental groups, has turned the Middle East into a multiplicative equation through it progress and developments in this region.This paper studies the ISIS and the terrorism in the Middle East to seek the rise and spread of ISIS and the extremism of terrorism in the Middle East, also how to strengthen ISIS at the mental, national, regional and international levels, by studying terrorism and extremism in the Middle East. In the end, some ways to counter extreme currents in the Middle East has been presented.

    Keywords: terrorism, extremism, ISIS, Middle East, Security
  • Fazel Shojaeean, Nozar Shafiee, Esmael Shafiee Pages 297-327

    The Islamic Republic of Iran, as a free and independent country, has always been influential in regional and international developments due to its geopolitical and geo-strategic position. The issuance of resistance thinking and the struggle against colonialism, imperialism, tyranny, and scientific and technological advances, as well as the constitutional movement, the nationalization of the oil industry and the Islamic Revolution of 1977 In the domestic level and the eight-year resistance in the imposed war, the management of the nuclear crisis and the role has been played in Iraq and Syria at the regional and international levels are typical and historical examples of Iran's role. Also, in the process of emergence, development and itself consolidation, has become a unique factor in the revival, sustainability and development of Islamic awakening and in the present situation has become the center of organizing Islamic convergence in the West Asia. Therefore, this article addresses the role of Iran's regional power based on the opportunities and threats through descriptive-analytical method.

    Keywords: the Islamic Republic of Iran, opportunities, threats, Foreign policy, Regional power
  • Elham Hossein Khani, Seyed Javad Emam Jome Zade Pages 329-361

    This article tries to show that, Persepolis political thought, not only is a discourse that has more elements of discourse, but also is a super discourse, because in more than a thousand and one hundred years, continuation of the kind of discipline oriented was the dominant as the hegemonic on one side, and its internal sub-discourses of normative and equitability have been suppressed as antagonism and otherness. Floating signifiers of this super discourse emerged from Iran's belief systems, Zoroastrian normative, political organizations, ecosystems and have strengthened them through the networking of power. In this super discourse, ontology and epistemology with each other created power networks around the central signifier (king ideal), which also contains aspects of the idea and material. This super discourse includes fundamental moment such as order, wisdom and obedience, articulate with its central signifier and its ultimate goal is creating honesty and rightly based on good governance as the best social agent.

    Keywords: Discourse, Persepolis, Political Thought, Politics, Governance, Relations with the Aliens
  • Maedeh Samadi, Seyyed Bagher Mir Abbasi, MohammadHasan Habibi, Ehsan Kamrani Pages 363-381

    Realization of Human Security in Light of Good Governance Maedeh Samadi Dr. Seyyed Bagher Mir Abbasi Dr. Mohammad Hasan Habibi Dr. Ehsan Kamrani   Abstract Advocacy of human rights and proposing “human security” issue in the new system of international law as a newfound concept, has led to a change in traditional look towards security in this system. In the present paper, besides taking into consideration the concept of security in realist and liberal Perspectives, the performance of state in regard of enforcement of rules (as the first serious addressee of providing and guaranteeing human rights in international rights system) from national security to focus on human security in the context of good governance was considered as well. The purpose is to understand the effect of good governance on human security realization; in such a way that states would be able to increase coefficient of human security provision and guaranty by changing method of governance in their territory, and reforming governance structure besides taking steps to strengthen individuals in the face of human insecurity is also a coherent approach to provide a cooperative background for civil society .

    Keywords: State, National Security, Good governance, Human Security, Human Rights
  • Pages 381-407

    The contracts as the basis of private obligations, have the most important role in our society. The principals Autonomy of will and Freedom of contracts have some limitations.One of them is public policy. In according to Iran civil code , All of contracts that are not obey public policy , are null and the courts should not execute them!!But because of complicated and vague meaning of public policy the Iranian courts do not have any desire to apply it in their decisions.On the other hand there are great relationship between public policy and cause of contracts. In other words, the cause of contracts should confirm with public policy.

    Keywords: Public Policy, Contracts law, Autonomy of will, freedom, Cause of contract