فهرست مطالب

علوم ترویج و آموزش کشاورزی - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار و تابستان 1402)

نشریه علوم ترویج و آموزش کشاورزی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • داریوش حیاتی صفحه 0
  • آرمان بخشی جهرمی* صفحات 1-20

    ارزیابی و پایش مستمر، روشی برای سنجش پیشرفت پروژه و میزان دستیابی به اهداف سازمان است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی میزان اثربخشی طرح مدیریت مزارع کشاورزی بر مبنای پهنه بندی دشت ها در دشت کمین (شهرستان پاسارگاد) صورت گرفته است. روش انجام این پژوهش توصیفی تحلیلی، پیمایش بوده است. جامعه آماری تحقیق، بهره برداران دشت کمین شهرستان پاسارگاد بوده اند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و فرمول نمونه گیری کوکران، داده های 150 بهره بردار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده های لازم در این تحقیق با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. روایی پرسشنامه از طریق چند نفر از اساتید دانشگاه مورد تایید قرار گرفت و پایایی متغیرها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به میزان 0/71 الی 0/81 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل کمی داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که بیش از 54 درصد از بهره برداران، آشنایی در حد متوسط و زیاد با طرح مدیریت دشت ها بر مبنای پهنه داشته اند. مهم ترین روش های آشنایی بهره برداران با این طرح، معتمدان محلی هستند. همچنین نتایج بررسی میزان مشارکت در طرح مشخص کرد که مشارکت بهره برداران نسبتا پایین و بیشترین میزان مشارکت بهره برداران، در مرحله اجرای طرح بوده است. بر اساس نتایج، در مجموع میزان رضایتمندی از طرح، در حد بالا ارزیابی شده است. یافته مهم پژوهش نشان می دهد که بهره برداران، طرح را اثربخش ارزیابی نموده اند. آگاه سازی بهره برداران از وظایف و اهداف طرح، اعتمادسازی نسبت به کارشناسان، تدوین برنامه های توانمند سازی و به رسمیت شناختن و رعایت جایگاه بهره برداران در فرآیند تصمیم گیری و اجرای طرح، از پیشنهاد های این پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی (پارسل کشاورزی)، اثربخشی، ارزیابی، نظام نوین ترویج کشاورزی
  • اسماعیل اخبار، علی شمس*، شادعلی توحیدلو، غلامرضا مجردی، حلیمه رزمی صفحات 21-44

    بهبود استانداردهای زندگی و توسعه متوازن فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی با اشتغال پایدار تضمین می شود. لذا نظام آموزش فنی و حرفه ای که وظیفه تربیت نیروی انسانی ماهر و کارآمد را بر عهده دارد بایستی به طور مستمر مورد ارزشیابی قرار گیرد. پژوهش حاضر باهدف تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پیش روی آموزش رسمی فنی و حرفه ای کشاورزی در ایران و ارایه راهبردهای نیل به یک آموزش متوسطه کشاورزی مطلوب به انجام رسید. در این پژوهش از روش SWOT برای تحقیق و تحلیل داده ها استفاده شد. در گام اول، نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای نظام آموزشی شناسایی شد؛ و سپس بر اساس آن ها راهبردهایی ارایه گردید. نتایج ارزیابی های حاصل از مدل راهبردی SWOT، نشان دهنده نقاط قوت (با امتیاز 6/52)، ضعف (با امتیاز 4/80)، فرصت ها (با امتیاز 7/04) و تهدیدها (با امتیاز 6/88) برای آموزش متوسطه کشاورزی کشور بود. بر این اساس برای دستیابی به یک نظام آموزش متوسطه کشاورزی مطلوب، اتخاذ و اجرای راهبرد های تهاجمی باید در اولویت اول قرار گیرد. از منظر تعیین راهبرد های ممکن، راهبردهایی همچون تصویب و اجرای قوانین حمایت کننده، اختصاص منابع مالی به دانش آموختگان، مدیریت و نظارت تخصصی یکپارچه بر فعالیت های هنرستان های کشاورزی در برنامه ریزی ها و تصمیم سازی ها مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نظام آموزش کشاورزی، دوره متوسطه، هنرستان کشاورزی، تحلیل سوات
  • مدینه عثمانپور*، روح الله رضائی، فرزاد اسکندری، عبدالله موموندی صفحات 45-64

    نظام ترویج کشاورزی همواره از ابعاد مختلف نیازمند تحول و تعدیل ساختاری بوده است که در این زمینه، رویکردهای نهادی اصلاح گرایانه نظیر تکثرگرایی مطرح شده است. بر این اساس، هدف این پژوهش آمیخته (کیفی-کمی)، شناسایی مولفه ها و الزامات نظام ترویج کشاورزی تکثرگرا در ایران بود که با استفاده از تکنیک دلفی انجام گرفت. اعضای پانل در دور اول شامل 20 نفر و در دور دوم 11 نفر از خبرگان دانشگاهی و حرفه ای ترویج و آموزش کشاورزی بودند که با توجه به سطح تحصیلات، سوابق پژوهشی و یا داشتن تجربه کافی در حوزه ترویج کشاورزی تکثرگرا به شکل هدفمند انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، از میانگین، انحراف معیار، ضریب تغییرات و ضریب هماهنگی کندال بهره گرفته شد. پس از انجام دو دور از تکنیک دلفی، 10 مولفه اصلی برای نظام ترویج کشاورزی تکثرگرا شامل ساختار سازمانی، منابع اطلاعاتی، کارگزاران ترویج کشاورزی، منابع مالی، سیاست ها و راهبردها، روش ها و کانال های ارتباطی، مخاطبان، شیوه سازماندهی و مدیریت، محتوا و موضوعات و رهیافت ها، شناسایی شدند. همچنین، اجرای تکنیک دلفی در دور دوم منجر به شناسایی 24 الزام مختلف برای نظام ترویج کشاورزی تکثرگرا در ایران گردید که این الزامات با استفاده از تکنیک تحلیل محتوای کیفی با رویکرد تلخیصی و بر اساس تناسب مفهومی و قرابت معنایی مفاهیم، در قالب 10 گروه کلی اعم از توجه به رهیافت های ترویجی، توسعه امکانات و خدمات پشتیبانی، الزامات ساختاری، کاهش تصدی گری دولت، الزامات قانونی، پوشش فراگیر گروه ها و مخاطبان، پایش و ارزشیابی مستمر، شبکه سازی و هماهنگی بین کنشگران، ظرفیت سازی و توسعه شایستگی های حرفه ای و محتواسازی هدف مند برای برنامه های ترویجی، دسته بندی شدند. در مجموع، توجه به مولفه ها و الزامات شناسایی شده در این پژوهش می تواند در عمل، راهنمای مناسبی برای طراحی یک الگوی مطلوب از نظام ترویج کشاورزی تکثرگرا و در عین حال، اجرا و پیاده سازی چنین نظامی در کشور باشد.

    کلیدواژگان: اصلاحات ساختاری، نظام نوین ترویج کشاورزی، الگوی مطلوب، رهیافت ها
  • سمیرا جابری، منصور غنیان*، مصطفی مردانی نجف آبادی، مهدی شعبانی گلوگردی صفحات 65-82

    استان خوزستان با برخورداری از بیش ترین منابع آب های روان و اراضی حاصلخیز به عنوان بزرگ ترین تولید کننده ی مواد غذایی کشور، نقشی تعیین کننده در امنیت غذایی کشور ایفا می کند. در عین حال طی دو دهه گذشته، وضعیت منابع آب این استان نیز به موازات دیگر مناطق کشور، به لحاظ کمی و کیفی دستخوش تغییرات اساسی شده است. در این راستا، هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه سناریوهای مختلف بازتخصیص منابع آب کشاورزی با توجه به همبست آب- غذا- انرژی در حوضه آبریز کارون بزرگ است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از روش آمیخته بر اساس روش شناسی تحلیل اثرات متقابل استفاده شده است. مشارکت‏ کنندگان در این پژوهش شامل صاحب ‏نظران سه حوزه آب، غذا و انرژی می‏ باشند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند موارد شناخته شده انتخاب شدند. پیشران های اولیه با استفاده از نظر متخصصان و همچنین با مرور سیستماتیک منابع معتبر شناسایی شدند. ماتریس‏ های قضاوت آثار متقابل بر مبنای پیشران‏ های شناسایی شده، طراحی گردید و پس از تکمیل و وزن‏دهی این ماتریس ‏ها توسط پنل پاسخگویان، تجزیه و تحلیل اطلاعات در محیط نرم افزارهای MICMAC و Scenario Wizard  انجام گرفت. در این پژوهش، شش پیشران به عنوان عوامل کلیدی در بازتخصیص منابع آب کشاورزی بر اساس همبست آب، غذا و انرژی در حوضه آبریز کارون بزرگ شناسایی گردید. در نهایت نیز ضمن ارایه ی سه سناریوی اصلی، پیشنهادهایی جهت بهبود سیستم بازتخصیص منابع آب بین بخش های آب، غذا و انرژی در منطقه مورد مطالعه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سناریو پردازی، آینده پژوهی، بازتخصیص منابع آب، همبست آب- غذا- انرژی، کارون بزرگ
  • سمیه کردعلیوند، حسین شعبانعلی فمی*، علی اسدی، علی اکبر براتی صفحات 83-103

     تامین غذای سالم، در گرو توسعه نظام استاندارد و کارآمد صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی است که در ایران با موانعی مواجهه است، بنابراین تحقیق حاضر به تحلیل چالش ها و موانع صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی در ایران از دیدگاه کارشناسان پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش شامل 79 نفر از کارشناسان صاحب تجربه و دانش در این حوزه بودند که به روش نمونه گیری هدفمند 65 نفر از آن ها انتخاب و در فرآیند تحقیق مشارکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایاییآن مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی از روش تحلیل عاملی تاییدی در محیط نرم افزار Smart PLS استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که از نظر پاسخگویان از میان چالش های مختلف صدور گواهی سلامت محصولات کشاورزی در ایران، چالش فنی، تکنولوژیکی و اطلاعاتی با ضریب مسیر (0/889) بیشترین تاثیر را بر صدور گواهی محصولات سالم دارد. پس از این چالش به ترتیب چالش های سیاستی و برنامه ای (0/849)، قانونی و نهادی (0/815)، اجتماعی فرهنگی (0/797)، محیط زیستی (0/657) و در نهایت اقتصادی (0/579) قرار دارند. بر اساس این یافته می توان راهکارهای مناسبی برای تسهیل و بهبود این فرآیند اتخاذ کرد.

    کلیدواژگان: استانداردهای کشاورزی، کشاورزی پایدار، سیستم های غذایی، گواهی محصول سالم، ایران
  • حمید کریمی*، پوریا عطائی صفحات 105-119

    پدیده خشکسالی در سالیان اخیر تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی را تحت تاثیر شدید قرار داده است. کشاورزان نیز برای تداوم تولید و حفظ زیست پذیری و تامین آب آبیاری مزارع اقدام به استفاده از پساب شهری می کنند. این در حالی است که ممکن است کشاورزان نسبت به ریسک های استفاده از پساب شهری آگاهی کافی نداشته باشند. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر زیست پذیری کشاورزان در شرایط خشکسالی و ریسک های اجتماعی ادراک شده توسط آن ها در رفتار استفاده از پساب شهری بود. این مطالعه در بین کشاورزان منطقه سیستان انجام شد. با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ‏ای، 361 کشاورز به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار سنجش در این مطالعه پرسشنامه بود که با بهره‏ گیری از نظرات متخصصان دانشگاهی روایی سازه، روایی شکلی و محتوایی آن در سطح مطلوب برآورد گردید. همچنین از یک مطالعه راهنما و محاسبه پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ برای سنجش پایایی پرسشنامه، بهره گرفته شد که در حد مطلوب به دست آمد. پردازش داده‏ ها با استفاده از نرم ‏افزارهای SPSSwin26 و AMOS24 صورت گرفت. یافته ها نشان داد که نشانگرهای مورد استفاده برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش با ساختار عاملی و زیربنای نظری پژوهش تطابق قابل قبولی داشتند. نتایج پژوهش مشخص نمود که میانگین رفتار فعال گرایی محیط زیستی، رفتار غیرفعال در حوزه عمومی، رفتار سازمانی و رفتار محیط زیست گرایی از متوسط بازه متغیرها کوچک تر است. یافته های حاصل از مدل ‏سازی معادلات ساختاری نشان داد که زیست پذیری کشاورزان در شرایط خشکسالی و ریسک های اجتماعی ادراک شده تاثیر معنی داری بر رفتار استفاده از پساب شهری داشته است. همچنین، 75/8 درصد از تغییرات متغیر رفتار کشاورزان در استفاده از پساب شهری وابسته به ریسک های اجتماعی ادراک شده و زیست پذیری کشاورزان در شرایط خشکسالی است.

    کلیدواژگان: پساب شهری، خشکسالی، زیست پذیری، ریسک های اجتماعی، مدیریت منابع آب
  • امیر علم بیگی، نجیمه اسماعیلی، سید یوسف حجازی، الهام فهام* صفحات 121-135

    با توجه به افزایش رقابت در بازار کار دانش آموختگان و همچنین افزایش هزینه های تحصیل و انتظارات جامعه از نظام آموزش عالی، توسعه قابلیت اشتغال موضوع مهمی به شمار می آید. بر این اساس، پژوهش حاضر به بررسی اثر پیشران های استفاده از رسانه های اجتماعی برای جستجوی شغل و رفتار جستجوی شغل بر قابلیت اشتغال دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران پرداخته است. در این پژوهش کمی که از نوع علی- ارتباطی است، 187 نفر از دانشجویان در تمامی مقاطع تحصیلی با استفاده از فرمول جامعه محدود دانیل و به روش تصادفی ساده به عنوان حجم نمونه از یک جامعه 3500 نفری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای ارزیابی روایی ابزار پژوهش از روایی صوری، تشخیصی و روایی سازه و برای بررسی پایایی آن از ضریب  استفاده شد که برای تمامی سازه ها بیش از 0/7 به دست آمده است. روش غالب آماری مورد استفاده در این پژوهش، مدل سازی معادلات ساختاری واریانس محور از طریق نرم افزار SmartPLS نسخه 3 می باشد. نتایج حاصل از مدل سازی حاکی از آن است که پیشران های استفاده از رسانه های اجتماعی برای جستجوی شغل بر رفتار جستجوی شغلی دانشجویان بی تاثیر است؛ اما این سازه بر قابلیت اشتغال اثر مثبت و معنی داری را داشته است. همچنین، رفتار جستجوی شغل بر قابلیت اشتغال نیز اثرگذار می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، راه اندازی شبکه دانش و اطلاعات کشاورزی در نظام آموزش عالی کشاورزی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رسانه اجتماعی، رفتار جستجوی شغل، قابلیت اشتغال، حداقل مربعات جزئی
  • امید جمشیدی*، فاطمه شفیعی صفحات 137-154

    طی دهه های گذشته کشاورزی متعارف با کاربرد بی رویه برخی از نهاده های شیمیایی باعث بروز مشکلاتی جدی در محیط زیست و سلامت انسان ها شده است. در پاسخ به این مشکلات در طی سال های اخیر رویکرد کشاورزی دقیق به عنوان یکی از رهیافت های کشاورزی پایدار، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. استان مازندران که از جمله استان های مهم تولید کننده محصولات کشاورزی در کشور بوده، وضعیت نامناسبی از نظر مصرف سموم و کودهای شیمیایی داشته و هم زمان نیازمند افزایش بهره وری در واحد سطح است. در همین راستا هدف این تحقیق تحلیل عوامل موثر بر کاربرد کشاورزی دقیق در استان مازندران بود. این پژوهش کاربردی با رویکرد کیفی و با بهره گیری از روش مدل سازی ساختاری-تفسیری به انجام رسید. در این تحقیق با مرور نظام مند منابع تحقیقاتی به شناسایی عوامل موثر بر کاربرد کشاورزی دقیق اقدام شد. سپس داده های لازم در قالب پرسشنامه از پاسخگویان جمع آوری شد. جامعه آماری تحقیق را خبرگان حوزه کشاورزی دقیق استان تشکیل دادند و نمونه گیری برای پنل خبرگان، هدفمند و با استفاده از روش نمونه گیری قضاوتی بود. تحلیل تحقیقات پیشین نشان داد که به طورکلی 10 عامل بر کاربرد کشاورزی دقیق موثر است. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از این بود که عامل های فنی و حرفه ای، اجتماعی و فردی تاثیرپذیرترین عامل ها در کاربرد کشاورزی دقیق و عامل های اقتصادی، وضعیت اراضی و نظام بهره برداری و عامل سیاست گذاری و برنامه ریزی کلان به عنوان تاثیرگذارترین عوامل شناخته شدند. توجه ویژه به این متغیرها در زمین به کارگیری کشاورزی دقیق می تواند به رشد و توسعه کشاورزی پایدار در استان مازندران کمک کند و بهره وری بیشتر را نیز به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: کشاورزی دقیق، کشاورزی پایدار، عوامل موثر، مدل سازی ساختاری تفسیری، تحلیل میک مک
  • بهروز حسن پور*، حسن اسدپور، عبدالرسول شیروانیان صفحات 155-173

    مدل تجاری مناسب در زنجیره ارزش کشاورزی، امکان استفاده کامل از پتانسیل بخش کشاورزی را فراهم می کند. اولین محصول باغی ایران مرکبات است که جایگاه جهانی آن از نظر تولید، رتبه هفتم و از نظر صادرات جهانی، رتبه 31 ام می باشد. عدم تناسب بین تولید و سهم موثر در بازار جهانی، بیانگر نداشتن یک الگوی مطلوب در زنجیره ارزش محصول است. استان فارس با تولید 1/4 میلیون تن مرکبات، مقام دوم را در بین استان های کشور دارد. این پژوهش به دنبال یک الگوی مطلوب زنجیره ارزش مرکبات با توجه به مولفه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و ساختاری است. برای تهیه اطلاعات مورد نیاز از تکنیک دلفی و تکمیل پرسشنامه از طریق برگزاری جلسات توجیهی با مشارکت و هم اندیشی 32 نفر از خبرگان استان، شامل کارشناسان کشاورزی، اتحادیه های تولیدی، تعاون روستایی، صادرکنندگان و کارشناسان مرتبط با صنعت فرآوری مرکبات، استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، محاسبه وزن معیارها و دستیابی به بهترین مدل زنجیره ارزش مرکبات، از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) بهره گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مولفه های اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، زیست محیطی و ساختاری در استان، نقش به سزایی در تبیین الگوی مطلوب تجاری در زنجیره ارزش مرکبات دارند. بنابراین بر اساس چهار معیار مذکور و 21 زیر معیار مورد مطالعه، از بین مدل های تجاری کسب وکار در زنجیره ارزش، مدل «ارکستر» به عنوان بهترین مدل با بیشترین وزن نسبی (0/399) در اولویت اول و مدل «یکپارچه» به عنوان کم اهمیت ترین مدل با وزن نسبی 0/128 در اولویت آخر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بازاریابی، تحلیل فرآیند سلسله مراتبی، زنجیره ارزش کشاورزی، کسب وکار، مرکبات
  • رحیم مرادی*، معصومه السادات ابطحی، سمیه ملکی صفحات 175-190

    این پژوهش با هدف واکاوی پدیدارشناسانه تجارب زیسته اعضای هییت علمی از تدریس دروس کشاورزی در سکوی آموزش مجازی به روش کیفی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، اعضای هییت علمی دانشگاه اراک بود. مشارکت کنندگان 30 نفر از اعضای هییت علمی دانشکده کشاورزی و محیط زیست بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و با رعایت تنوع و همگونی در سال تحصیلی 1402-1401 انتخاب شدند. داده های کیفی به شیوه مصاحبه نیمه ساختاریافته با 5 سوال باز پاسخ تا مرحله اشباع نظری گردآوری شد. از روش تحلیل تماتیک به عنوان روشی برای شناخت، تحلیل و گزارش نتایج موجود در داده های کیفی به دست آمده از مصاحبه ها استفاده شد. به منظور اطمینان از صحت یافته های پژوهش چهار معیار پیشنهادی اسپزیال، استروبرت و کارپنتر مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل داده ها در ابتدا پیاده سازی متن صورت گرفت و پس از تعریف واحد تحلیل، مقوله ها تعریف و سپس مقوله ها کدبندی شدند برای کدگذاری داده ها از نرم افزار MaxQDA استفاده شد. یافته های پژوهش در خصوص تجارب زیسته اعضای هییت علمی از آموزش مجازی دوران کرونا، شامل ترویج و آموزش، تسهیلگری، ضعف زیرساختی و اثرات روانی بود. همچنین از زاویه دید آن ها فرصت های آموزش مجازی شامل: تقویت مهارت فناوری آموزشی، گسترش مهارت تدریس برخط، تقویت زیرساخت ترویج و آموزش مجازی بود. همچنین تهدیدهای آموزش مجازی شامل مسایل آموزشی، عدم حضور شناختی، مشکلات زیرساختی و فقدان قوانین بود. درنهایت آن ها در مقابل تهدیدهای آموزش مجازی راهکارهای اثربخش کردن ترویج و آموزش، تقویت زیرساخت ها و وضع قوانین را مطرح کردند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود مهارت تدریس و تولید محتوا در میان استادان دانشکده کشاورزی تقویت، زیرساخت ها بهبود و قوانین مشخصی در زمینه ترویج و آموزش مجازی تدوین شود.

    کلیدواژگان: واکاوی، پدیدارشناسی، تجارب زیسته، اعضای هیئت علمی، آموزش مجازی، پاندومی کرونا
  • علی اسدالله پور* صفحات 191-205

    توسعه، تکمیل یا ایجاد زنجیره های ارزش محصولات کشاورزی، راه کار اساسی برای بهبود عملیات تولید، بازاررسانی و بازرگانی محصولات کشاورزی است زیرا منافع حاصل از آن، نصیب عوامل و بازیگران آن زنجیره به ویژه تولیدکنندگان می شود. هدف این پژوهش تدوین مدل مطلوب کسب و کار در زنجیره ارزش محصول برنج استان مازندران بود. جامعه آماری، شامل کلیه فعالین بازار و تجار محصولات زراعی، کارخانه های فرآوری، تولیدکنندگان برتر و سازمان های درگیر و مرتبط با محصولات کشاورزی به ویژه برنج در استان مازندران بودند. از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. با استفاده از روش گروه های کانونی و برگزاری جلسات مشارکتی با رویکرد طوفان فکری و انجام مصاحبه با 20 تن در قالب پرسشنامه، داده ها جمع آوری شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی با استفاده از نرم افزار اکسپرت چویس 11 بهره گرفته شد. در ادامه، بر اساس معیارهای اصلی و زیر معیار مورد نظر خبرگان استان، مدل مناسب کسب و کار زنجیره ارزش برنج مازندران تدوین شد. نتایج این پژوهش نشان داد، از بین مدل های چهارگانه کسب و کار در زنجیره ارزش، مدل ارکستر با وزن نسبی (0/328)، مدلی مطلوب برای ایجاد، توسعه و ترویج ساختار زنجیره ارزش برنج در استان مازندران است.

    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، طوفان فکری، تحلیل سلسله مراتبی، برنج
  • رویا کرمی*، مرضیه کشاورز صفحات 207-225

    بیماری کووید-19، سومین بیماری همه گیر در قرن بیست و یکم است که به طور جدی سلامت انسان ها و نیز مناسبات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی زیست محیطی را تهدید نموده است. جامعه روستایی ایران نیز به عنوان جامعه ای که کمتر مورد توجه مطالعات بهداشتی است، تحت تاثیر همه گیری کووید-19 اثرات و تبعات منفی بسیاری را متحمل شده است. این مطالعه با تلفیق تیوری های انگیزش حفاظت و رفتار برنامه ریزی شده به بررسی پیشران های رفتار حفاظتی خانوارهای روستایی در شرایط همه گیری کووید-19 و تاثیر دو سویه مسایل اقتصادی و رفتار حفاظتی پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش پیمایشی را 70600 خانوار روستایی استان زنجان تشکیل دادند. حجم نمونه (300 نفر) با استفاده از فرمول کوکران مشخص گردید و نمونه گیری به روش تصادفی چند مرحله ای انجام شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه بود که روایی آن با استفاده از نظر متخصصان بررسی و تایید شد. پایایی ابزار پژوهش نیز با استفاده از مطالعه راهنما تایید شد. نتایج پژوهش نشان داد که مدل مفروض مبتنی بر متغیرهای درک از کووید، تهدید درک شده، کنترل درک شده، نگرش، هنجار ذهنی، کارآمدی، هزینه های عملیاتی و تمایل، 54 درصد از تغییرات رفتار جامعه روستایی را در عمل به رفتارهای پیشگیرانه تبیین می کند. همچنین نتایج نشان داد که مولفه های اقتصادی تاثیر دو سویه بر رفتار حفاظتی داشتند. از طرفی، رفتار حفاظتی تاثیر منفی بر اشتغال مکمل خانوار داشته که به نوبه خود محدودیت در اشتغال مکمل سبب کاهش قدرت مالی خانوار روستایی برای پرداخت هزینه های عملیاتی و عمل به رفتارهای حفاظتی شده است.

    کلیدواژگان: اشتغال مکمل، تمایل به رفتار حفاظتی، جامعه روستایی، درک از کووید، هزینه رفتار حفاظتی
|
  • A. Bakhshi Jahromi * Pages 1-20

    Continuous evaluation and monitoring is a way of measuring project progress. The purpose of this study was to evaluate and monitor the plain management project based on agricultural parcels in the Kamin plain of Pasargad County, Iran. This descriptive-analytical research was based on survey technique. The statistical population of the study consisted of Pasargad plain’s farmers; out of them, 150 farmers sampled using Cochran formula. Data was collected using a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and the reliability of the variables was calculated and confirmed by Cronbach's alpha coefficient (0.71 to 0.81). Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. The research findings showed that more than 54 % of the farmers have moderate and high familiarity with the plain parcel-based management Project. According to findings, local trusted farmers were the most important reference to familiarize farmers with the project. Furthermore, the results of the survey showed that although the total participation index was low, the highest participation rate belonged to the stage of project implementation. The results of the research also showed that overall satisfaction of farmers with parcel-based management Project is high. The most important finding of the research revealed that farmers have assessed the project to be effective. Informing the farmers about the tasks and objectives of the project, providing confidence to the experts, developing empowerment programs, and recognizing and respecting the position of the farmers in the decision-making and implementation process are some of the most significant practical recommendations.

    Keywords: Agricultural parcels, effectiveness, evaluation, New Agricultural Extension System
  • E .Akhbar, A .Shams *, Sh .Tohidloo, Gh.R .Mojarradi, H. Razmi Pages 21-44

    Improved living standards and balanced cultural, economic, and social development are guaranteed by sustainable employment for the community members. Therefore, the system of technical and vocational education, which is responsible for preparing skilled and effective human resources, should be continually assessed. The goal of present research was to analyze the strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) associated with Iran's formal secondary technical and vocational agricultural education and offer strategies for achieving a desirable agricultural secondary education. To fulfill this aim, a SWOT analysis was used to collect and analyze the data. The first step involved identifying the educational system's strengths, weaknesses, opportunities, and threats. In the second step, some strategies were presented based on those findings. The findings of strategic analysis of the SWOT model indicated the strengths (with a score of 6.52), weaknesses (with a score of 4.80), opportunities (with a score of 7.04), and threats (with a score of 6.88) for the country's secondary agricultural education. Based on the results, it was recommended that the adoption and implementation of aggressive strategies has to be given the highest priority by the policy-makers if they are going to build a desirable secondary agriculture education system. Planning and decision-making should take into account potential strategies such as legislation and the implementation of supporting laws, the allocation of financial and natural resources to graduates, and management and integrated specialized supervision over the operational processes of secondary technical and vocational agricultural schools.

    Keywords: Agricultural Education System, secondary education, Secondary technical, vocational agricultural schools, SWOT technique
  • M .Osmanpour *, R .Rezaei, F .Eskandari, A. Momvandi Pages 45-64

    The agricultural extension system has always needed transformation and structural adjustment from different dimensions; In order to achieve this goal, some reformative institutional approaches such as pluralism have been proposed. Therefore, the purpose of present mixed (qualitative-quantitative) study was to identify the components and imperatives of the pluralistic agricultural extension system in Iran which was performed using Delphi technique. The panel members included 20 people in the first round and 11 people in the second round who were selected purposefully based on their education level, research records, and having sufficient experience in the field of pluralistic agriculture extension. In order to analyze the data using SPSS software, statistical values including mean, standard deviation, coefficient of variation, and Kendall's correlation coefficient were calculated. After doing two rounds of the Delphi technique, 10 main components for a pluralistic agricultural extension system were identified that were including organizational structure, information sources, agricultural extension agents, financial resources, policies and strategies, communication methods and channels, audiences, organizational and management methods, content and topics, and approaches. Also, the implementation of the Delphi technique in the second round led to the identification of 24 different imperatives for the pluralistic agriculture extension system in Iran, which were identified using the qualitative content analysis technique with a summarization approach. Based on the conceptual fit and semantic proximity of the concepts, these imperatives were categorized into 10 general groups including attention to extensional approaches, development of facilities and support services, structural imperatives, reduction of government tenure, legal imperatives, comprehensive coverage of groups and audiences, persistent monitoring and evaluation, networking and coordination between actors, capacity building, and development of professional skills and targeted content creation for extensional programs. In general, paying attention to the components and imperatives identified in this research can in practice be a suitable guide for designing a desirable model of pluralist agriculture extension system and implementing such a system in the country.

    Keywords: Structural Reforms, New Agricultural Extension System, ideal model, Approaches
  • S. Jaberi, M .Ghanian *, M .Mardani-Najafabadi, M. Shaabani Galogerdi Pages 65-82

    Khuzestan province, with its abundant flowing water and fertile lands, is the largest producer of food in the country and plays a decisive role in the country’s food security. However, over the last two decades, the water resources situation in this province has undergone fundamental changes in terms of quantity and quality, similar to other regions of the country. This research aims to present different scenarios for the reallocation of agricultural water resources in relation to the water-food-energy nexus in the Karun-e-Bozorg basin. This applied research uses a mixed methods approach based on the Cross-Impact Balance analysis methodology. The participants in this study included experts in the fields of water, food, and energy, who were selected using a purposeful sampling method. Primary driving forces were identified using expert opinion and a systematic review of authoritative sources. Interaction judgment matrices were designed based on the identified driver forces. After completing and weighing the matrices by a panel of respondents, data was analyzed using MIC-MAC and Scenario Wizard software. In this research, six driving forces were identified as key factors in the reallocation of agricultural water resources based on the water-food-energy nexus in the Karun-e-Bozorg basin. Finally, while presenting three main scenarios, suggestions have been presented for improving the reallocation system of water resources between water, food, and energy sectors in the study area.

    Keywords: Scenario Planning, Future research, Reallocation of water resources, Water-Food-Energy Nexus, Karun-e-Bozorg
  • Somayeh Kordalivand, Hossein Shabanali Fami *, Ali Asadi, AliAkbar Barati Pages 83-103

     Iran encounters notable obstacles in establishing a strong standard system and issuing safety certificates for agricultural products, which are essential for maintaining a consistent supply of healthy food. Therefore, this study aimed to examine the challenges associated with issuing safety certificates for agricultural products in Iran, drawing insights from experts in the field. The research involved a statistical population of 79 experienced and knowledgeable experts, out of which 65 participants were selected using purposive sampling for the research process. A researcher-developed questionnaire with confirmed validity and reliability was used as the data collection tool. Data analysis was conducted using descriptive statistics and confirmatory factor analysis within the Smart PLS software environment. This study resulted in identification of the key challenges in issuing safety certificates for agricultural products in Iran. The most influential factors were technical, technological, and informational challenges, indicating their significant impact on certificate issuance (path coefficient= 0.889). Additionally, political and program (path coefficient= 0.849), legal and institutional (path coefficient= 0.815), socio-cultural (path coefficient= 0.797), environmental (path coefficient= 0.657), and economic (path coefficient= 0.579) challenges were recognized as the other significant obstacles. These findings offer insights for implementing effective solutions to improve the process of issuing safety certificates and enhance the certification process of agricultural products in Iran.

    Keywords: Agricultural standards, Sustainable agriculture, Food systems, Certification of safe food, Iran
  • H .Karimi *, P. Ataei Pages 105-119

    The drought phenomenon in recent years has severely affected agricultural production and food security. Farmers also use urban wastewater to continue production, maintain viability, and supply irrigation water to farms. This is despite the fact that farmers may not have enough knowledge about the risks of using urban wastewater. Therefore, the main aim of this study was to investigate the effect of farmers' viability in drought conditions and the perceived social risks on their behavior of using urban wastewater. This study was conducted among the farmers of Sistan region. A sample of 361 farmers was taken by the stratified random sampling. The research instrument was a questionnaire which its content and face validity was confirmed by a panel of experts and discriminant validity. In addition, using Cronbach's alpha and the composite reliability indices, the reliability of research tool was approved. Data processing was done using SPSSwin23 and AMOS22 software. The results showed that the indicators used for the measurement of the research variables were acceptably consistent with the factor structure and theoretical underpinning of the research. The results indicated that the means of the activist public-sphere behaviors, non-activist public-sphere behaviors, private-sphere behaviors, and organizational behaviors were significantly lower than the mean interval of the variables. The findings of the structural equation modeling showed that farmers' viability in drought conditions and perceived social risks have had a significant effect on their behavior of using urban wastewater. Furthermore, 75.8% of the variance of farmers’ behavior of using urban wastewater was captured by their viability in drought conditions and perceived social risks.

    Keywords: Urban Wastewater, Drought, livability, Social risks, Water Resources Management
  • A. Alambeigi, N .Esmaeili, S.Y .Hedjazi, E .Faham * Pages 121-135

    Considering the increasing rate of competition in the graduates’ job market as well as the increase in education costs and society's expectations from the higher education system to develop employability, the current empirical research has investigated the effect of drivers of social media usage and job seeking behavior on the employability of students of Faculty of Agriculture at the University of Tehran. In this quantitative research which is a causal-relational study, 187 students (from all educational levels) were sampled from a population of 3500 cases using Daniel's limited population formula. Simple random sampling method was used to select the individual samples. A close-ended questionnaire was employed to collect data. The face, discriminant, and construct validities were checked and confirmed. Then,  coefficient was utilized to check the reliability of the research tool. The results of reliability test revealed that the coefficient for each construct was more than 0.7 as an acceptable cut-off vale. The dominant statistical method used in this research was variance-based structural equation modeling using Smart PLS 3 software. The modeling results indicated that drivers of the use of social media did not affect the job seeking behavior of students, while this construct had a positive and significant effect on the employability dimensions. Also, job seeking behavior positively and significantly affected employability dimensions. According to the results, it was suggested to set up an agricultural knowledge and information network in the agricultural higher education system.

    Keywords: Social Media, Job seeking behavior, Employability, Partial Least Squares
  • O. Jamshidi *, F. Shafiee Pages 137-154

    During the past decades, with the indiscriminate use of some chemical inputs conventional agriculture has caused serious environmental and human health problems. In response to these problems, precision agriculture, as one of the sustainable agriculture approaches, has received more attention in recent years. Mazandaran province, which is one of the important agricultural producers in the country, has an un-favorable situation in terms of the use of pesticides and chemical fertilizers; that is while, the efficient utilization of resource on a per-unit area basis is necessary due to limited land. In this regard, the aim of this research was to analyze the factors affecting the application of precision agriculture in Mazandaran province. This applied research was conducted qualitatively using the Interpretive Structural Modeling (ISM) method. This study applied a systematic review of internal and external research sources to identify the factors affecting the application of precision agriculture. Then, the required data were collected in the form of a questionnaire from the respondents. The statistical population of this research consisted of experts in the field of precision agriculture in Mazandaran province, 23 of whom were selected by a purposeful and judgmental sampling method. The analysis of previous research and sources showed that generally, 10 factors are effective in the application of precision agriculture. The results of the ISM analysis indicated that technical and professional, social, and individual factors are the most influential factors in the application of precision agriculture. Furthermore, economic factors, land condition, system of operation and management, and policy-making and macro planning factors were the other most influential factors. Paying special attention to these variables in the field of applying precision agriculture can help the growth and development of sustainable agriculture in Mazandaran province and increase productivity.

    Keywords: Precision agriculture, Sustainable agriculture, Factors affecting, Interpretive structural modeling, MICMAC analysis
  • B .Hassanpour *, H .Asadpour, A. Shirvanian Pages 155-173

    A suitable business model in the agricultural value chain enables the use of the full potential of the agricultural sector. The most important and first horticultural product of Iran is citrus fruit, which ranks 7th in the world. However, it occupied the 31st rank of the world market. The disproportion between the production and the effective share in the global market indicates that there is no good pattern in the product value chain. With the production of 1.4 million tons of citrus fruits, Fars province ranks second among the provinces of the country. This research is looking for an optimal model of citrus value chain according to economic, social, cultural, biological, and structural components. Delphi technique was used to prepare the required information and complete the questionnaire by holding briefing sessions with the participation and consensus of 32 experts of the province, including experts related to production, unions, leading gardeners, exporters, and experts related to the citrus processing industry. Analytical Hierarchy Process (AHP) was used in order to analyze the data, calculate the weight of the criteria, and achieve the best citrus value chain model. The results of this research showed that the economic, socio-cultural, bio-environmental, and structural components in the province play a significant role in explaining the desired business model in the citrus value chain. Therefore, based on the above-mentioned four criteria and 21 sub-criteria studied, with the highest relative weight of 0.399, the "Orchestrator model" is the best model among the business models in the value chain. Furthermore, with a relative weight of 0.128, the "Integrated model", which was ranked last, is the least important model.

    Keywords: Agricultural Value Chain, Analytical hierarchy process (AHP), Business, Citrus, Marketing
  • R .Moradi *, M .Sadat Abtahi, S. Maleki Pages 175-190

    This research was conducted with the aim of phenomenological analysis of faculty members' lived experiences about teaching agriculture courses in the virtual education platform during Corona Virus pandemic using a qualitative approach. The statistical population of the research was the faculty members of the Faculty of Agriculture and Environment of Arak University. Out of the population and with respect to the diversity and homogeneity in the academic year of 2022-2023, 20 faculty members were selected as a sample by purposeful sampling. Qualitative data were collected through five semi-structured interviews with open some questions until the emergence of the theoretical saturation. The thematic analysis was used as a method to recognize, analyze, and report the results obtained from the qualitative interviews.  Four criteria proposed by Spezial, Strobert and Carpenter were used to check and ensure the validity of the research findings. In the first stage of the data analysis, the information was written and presented in the form of some draft texts. After defining the unit of analysis, the categorization and coding the concepts were implemented. MaxQDA software was used to code the collected data. The findings of the research regarding the phenomenological analysis of faculty members' lived experiences about teaching agriculture courses in the virtual education platform during Corona Virus pandemic included factors like training, facilitation, infrastructural weakness, and psychological effects. From the participants’ point of view, virtual education opportunities included strengthening educational technology skills, expanding online teaching skills, expanding education, and strengthening virtual education infrastructure. Also, the threats of virtual education included educational issues, lack of cognitive presence, infrastructural problems, and lack of rules. It is worth mentioning that although the participants listed some threats for the virtual education, they proposed some solutions to make education more effective, strengthen infrastructures, and establish laws. According to the results of the present research, improving the teaching and content production skills among the professors of the agricultural college, improving the infrastructure of virtual education, and formulating specific rules in the field of virtual education were highlighted as the main practical recommendations.

    Keywords: Analysis, Phenomenology, Lived experiences, Faculty Members, Virtual Education, Corona Virus pandemic
  • A .Asadollahpour * Pages 191-205

    The development or creation of value chains of agricultural products is the basic solution to improve the production, marketing and trading of agricultural products because the profit from it goes to the agents and actors of that chain, especially the producers. The purpose was to develop a desirable business model in the value chain of rice products in Mazandaran province. The population was all market participants and traders of agricultural products, processing factories, top producers and organizations involved and related to agricultural products, especially rice in Mazandaran province. The Purposive sampling method was used. Focus groups and collaborative meetings with a brainstorming approach were used for data collection with interviewing 20 people by questionnaire. The Analytic Hierarchy Process method and Expert Choice11 software were used for analyzing data. Based on the main criteria and sub-criteria, a suitable business model for Mazandaran rice value chain was developed. The results showed that the Orchestra model with a relative weight (0.328) was the optimal model for the development and extension of the rice value chain in Mazandaran.

    Keywords: Value chain, brainstorming, Analysis hierarchical process, rice
  • R .Karami *, M. Keshavarz Pages 207-225

    Covid-19 is the third pandemic disease in the 21st century, which has seriously threatened human health, as well as economic, social, cultural, and even environmental relations. The rural society of Iran, as a society that has received less attention in health studies, has suffered many negative effects and consequences under the influence of the Covid-19 epidemic. By combining theories of protection motivation and planned behavior, this study investigated the drivers of protective behavior of rural households in the context of the pandemic and the two-way effect of economic issues on protective preventive behavior. The statistical population of this survey research consisted of 70600 rural households in Zanjan province. The sample size (300 people) was determined using Cochran's formula and sampling was done by a multi-stage random sampling method. The research tool was a questionnaire, whose validity was checked and confirmed using experts' opinions. The reliability of the research tool was also confirmed using a pilot study. The results of the research showed that the hypothesized model based on perception of Covid-19, perceived threat, perceived control, attitude, subjective norm, effectiveness, real cost, and intention explain 54% of the changes in the protective behavior of the rural households. Based on the results, the economic components had a two-way effect on protective behavior. Furthermore, the results demonstrated that protective behavior had a negative effect on supplementary employment. However, restrictions on supplementary employment caused a decrease in the financial power of the rural households to pay operational costs and practice protective behaviors.

    Keywords: Complementary employment, Intention to protective behavior, rural society, perception of Covid-19, Cost of protective behavior