فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 97، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعیده امینی*، فاطمه امیدی، اردشیر انتظاری صفحات 1-38

    کنشهای اعتراضی بعنوان شکلی از مشارکت سیاسی واقعیت هر جامعه ای است. فراوانی این واقعیت در تاریخ پس از انقلاب اسلامی و تحولات روی داده در آن ها ضرورت توجه به این شکل از کنش جمعی را دو چندان کرده است. در نتیجه این کنش ها معترضین شعارهایی را سر داده که بیان کننده مطالبات آنان برای تغییرات سیاسی، اجتماعی،... و آرمانهایشان برای تحولات اساسی است. این شعارها بدین سبب که انعکاس دهنده ی هویت معترضین، عاملی وحدت بخش برای بسیج و محرکی برای ساخت ایده های نو هستند از اهمیت زیادی در شناخت رفتارهای اعتراضی برخوردار می باشند. براین اساس در مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوای مضمونی و بر مبنای نظریه چارچوب سازی (framing) اسنو و بنفورد تلاش شده تا ضمن تفکیک شعارهای اعتراض های سه دهه ی اخیر بر اساس چارچوب های تفسیری سه گانه، مضامین شعارها در هر چارچوب و هر دوره از اعتراض ها مشخص گردد تا بدین طریق سیر تحولات مضمونی شعارها در سه دهه آشکار گردند.بر مبنای نتایج حاصله، علیرغم تفاوت اعتراض های سه دهه اخیر در نقطه ی شروع و پس زمینه های روی داد آن ها (پس زمینه ی اعتراض های 78 و 88 سیاسی و پس زمینه ی اعتراض های 96 و 98 اقتصادی) درهمه ی اعتراض ها، شعارهایی با مضامین سیاسی از بیشترین فراوانی در میان سایر مضامین برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: کنش جمعی، شعارها، چارچوب تشخیصی، چارچوب تجویزی، چارچوب انگیزشی
  • زینب ملکی پور، سهیلا صادقی فسایی*، عاصمه قاسمی صفحات 39-79

    واکاوی تکامل نهاد خانواده و فهم چگونگی ساخت ارتباط عاطفی در زندگی زناشویی یکی از دغدغه های اصلی نظریه اجتماعی مدرن بوده است. بر این اساس مقاله حاضر با استفاده از مطالعه کیفی و اتخاذ رویکرد پدیدارشناختی و استفاده از روش تحلیل مضمونی به دنبال پاسخ به این سوال است که زوجین وفاداری را چگونه تجربه میکنند و مفهوم وفاداری در حیات معاصر شهروندان تهرانی، دارای چه گونه بندی های معنایی است.ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق و نیمه ساخت یافته است. حجم نمونه شامل 31 مصاحبه با زنان و مردانی است که دارای تجربه زناشویی بالای یکسال بوده اند. شیوه نمونه گیری بر اساس استراتژی نمونه گیری هدفمند صورت پذیرفته و مدت زمان هر مصاحبه بین 50 تا 90 دقیقه است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از حیث نگرشی 3 دیدگاه متمایز به وفاداری در زندگی زناشویی وجود دارد که دیدگاه نخست وفاداری را یک الزام بلندمدت و خدشه ناپذیر تصور می کند. دیدگاه دیگر وفاداری را امری سیال و تغییرپذیر می داند و امکان شکست و جدایی را یک امر بالقوه برای ارتباط می داند و در نهایت دیدگاهی که وفاداری را موضوعی ترمیمی و تجدیدشونده می داند که در حیات زناشویی بازخوانی و ابداع دوباره میشود.

    کلیدواژگان: وفاداری، زندگی زناشویی، سیالیت ارتباطی، ترمیم ارتباطی، تحلیل پدیدارشناختی
  • محمد امیرپناهی، فاطمه نامیان* صفحات 81-116

    مهمترین چالش سیاستگذاری کاهش فقر و نابرابرای های اجتماعی در کشور تصویر درست و واقعی از این پدیده است. با وجود آنکه مطالعات نسبتا زیادی در زمینه فقر انجام شده است اما عمده این مطالعات منفرد، متنوع و بدون ارتباط با هم و بعضا متمرکز در یک حوزه علمی (اقتصاد) بوده است که امکان در نظر آوردن فقر در ابعاد مختلف آن را که لازمه سیاست گذاری است با دشورای مواجه می کند. پژوهش حاضر با استفاده از روش فراتحلیل به دنبال فهم نسبتا جامع و منسجم از پدیده فقر است و در پی پاسخ به این سوال است که عوامل اجمالی موثر بر فقر کدام اند و هر کدام چه میزان از تغییرات فقر را تبیین می نماید.مطالعه فقر در ایران پراکنده، منفرد و عمدتا از منظر اقتصادی است و با فقر مطالعات جامعه شناختی فقر و نیر فقدان مطالعه بینارشته ای در این حوزه مواجه هستیم. به علاوه تحقیقات فقر اغلب بر ادعاهای توصیفی یا هنجاری بدون توضیح علل فقر تمرکز می کنند. عمده پژوهش ها نیر متکی بر اندازه گیری اثر متغیرها بر فقر بوده که به نظر می رشد تصویری پوزیتویستی و کمترواقع بینانه از پدیده فقر در جامعه ایران ارایه می کنند.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، تحلیل اقتصادی فقر، تحلیل جامعه شناختی فقر، فقر
  • سیده هاجر حسینی، احمد کلاته ساداتی* صفحات 117-165

    تحقیق با هدف تحلیل روندها و زمینه های بنیادی، آثار برجسته و کانون های مطالعاتی و چشم انداز تحقیقاتی آینده جامعه شناسی آموزش پزشکی با نگاهی نقادانه بر وضعیت این شاخه در ایران انجام شد. روش، مروری از نوع غیرسیستماتیک روایتی است. ابزار گردآوری، فیش-برداری و تحلیل محتوای اسناد نوشتاری (کتب، مقالات و گزارش های چاپی و الکترونیکی) در 70سال گذشته (دهه 1950 تا 2020 میلادی) است. کلیدواژه ها در پایگاه های اطلاعات علمی جهان و ایران جستجو شد. معیار ورود اسناد به صورت تعمدی و انباشتی، شامل «تطابق کلیدواژه ها»، «پراستنادتر، نمایاتر و معنادارتر»، منحصرا درباره «دانشجویان پزشکی، پزشکان، موسسات/نظام پزشکی» با «حداقل یک نویسنده جامعه شناس یا منصوب در شاخه جامعه شناسی» بود. استخراج و ترکیب اطلاعات، براساس تحلیل محتوای مضمونی و توالی تاریخی بود. اصالت تحقیق براساس اصالت اسناد و رعایت موازین اخلاقی، تامین شد. نتایج نشان داد که جامعه شناسی آموزش پزشکی از کانون های اصلی تولید معرفت جامعه شناختی در جهان است که در چند«کانون مطالعاتی» گسترده شده است. واکاوی در میدان آموزش و پایگاه های علمی ایران نشان داد که این شاخه در بستر جامعه پزشکی و جامعه شناسی کشور، ناشناخته است و به سختی نمونه هایی از آثار نظری و تجربی درآن یافت می شود؛ اما امکان حرکت در «کانون های مطالعاتی» موجود و چندین «چشم انداز معرفت شناختی و پژوهشی» بالقوه برای آن متصور است.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی آموزش پزشکی، چشم انداز معرفت شناختی و پژوهشی، کانون های مطالعاتی، میدان آموزش، نگاه نقادانه به ایران
  • لطیف پرتوی*، محمد شایان مهر صفحات 167-203

    سالمندان از گروه های آسیب پذیر در بحران ها بوده و جنسیت هم یک عامل موثر در ارتباط با این آسیب پذیری محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف کشف و بررسی تفاوت جنسیتی تجارب زیسته سالمندان جوان در دوران همه گیری کووید-19 صورت گرفت. با استفاده از روش کیفی، 13 نفر از سالمندان جوان (74-60 ساله) شهر مهاباد با بهره گیری از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته پاسخ دادند. سپس مصاحبه ها با استفاده از روش کلایزی تحلیل شدند. یافته ها در دو مضمون اصلی شامل «خانه ی متحول شده و قوای جسمی و روحی تحلیل یافته» برای زنان و مضمون اصلی «فاصله اجتماعی و بازنشستگی مختل شده» برای مردان دسته بندی شدند. یافته ها نشان داد که تجربه زیسته سالمندان جوان در دوران کووید-19 در بین زنان و مردان تجربه یکسانی نبوده است. براساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که در این دوران زنان سالمند جوان در محیط خانه با فشارهای جسمانی و روحی مضاعف و مردان نیز با فاصله گرفتن از محیط بیرون با افزایش فشارهای روحی مواجه بوده اند. بنابراین، پیشنهاد می شود که در سیاست گذاری ها برای آمادگی و مقابله با بحران های مشابه آینده ضمن درک جایگاه متفاوت زنان و مردان سالمند جوان، بهتر است در کنار حمایت های رسمی به نقش اعضای خانواده و حمایت های اجتماعی آن ها توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: سالمند، جنسیت، تجربه زیسته، همه گیری، کرونا
  • سید محمد مهدی زاده طالشی، محمد مقامیان زاده* صفحات 205-243

    امروزه با فراگیری و نفوذ رسانه ها، سلبریتی ها به جایگاه و اهمیت بالایی در فرهنگ عامه دست یافته اند. آن ها مراجع نوظهور جامعه مدرن اند و این ظرفیت را دارند تا جماعت های شیفته و هواخواه خود را بسازند. مطالعه هواخواهی از آن روی حایز اهمیت است که در برساخت هویت فردی و اجتماعی هواخواهان نقشی اساسی ایفا می کند. بنابراین پژوهش حاضر با محوریت قراردادن مسیله نوجوانان و پدیده خرده فرهنگ هواخواهی، درپی مطالعه شیوه های هویت یابی نوجونان ایرانی از رهگذر هواخواهی امیرتتلوست. بدین منظور با تعداد نمونه 16 نوجوان که در شبکه اجتماعی اینستاگرام صاحب صفحه هواخواهی تتلو هستند مصاحبه نیمه ساخت یافته صورت گرفت و سپس داده ها در نرم افزار MAXQDA  به روش تحلیل مضمون تحلیل شد. براساس نتایج تحقیق، هواخواهان تتلو دارای هنجارهای گروهی نظیر حمایت از تتلو و عدم انکار هویت تتلیتی، فردگرایی، احترام به سلایق گوناگون، زندگی هدفمند و امید به آینده و در نهایت پیروی از سبک زندگی تتلو هستند. بدین ترتیب تتلیتی ها را می توان به عنوان یک خرده فرهنگ دیجیتالی برشمرد که از طریق برساخت مولفه های هویتی مذکور، خود را از سایرین متمایز می سازند. همچنین ناظر به پرسش دوم تحقیق، اشکال درگیرشدن تتلیتی ها با تتلو بررسی شد تا به این جهت مشخص شود هواخواهان در چه سطحی از درگیری و رابطه با سلبریتی خود هستند.

    کلیدواژگان: خرده فرهنگ دیجیتالی، هویت، هواخواهی، امیرتتلو، فرهنگ سلبریتی
|
  • Saeedeh Amini *, Fatemeh Omidi, Ardeshir Entezari Pages 1-38

    Protest as non-institutional forms of political participation are an undeniable reality in any society. The frequency and proliferation of this fact in history after the Islamic revolution and its changes have doubled the need to pay attention to this form of collective action. As a result of these actions, the protestors chanted slogans that expressed their wishes and demands for political and social changes and their ideals for fundamental changes. In this article, using the thematic analysis method and based on Snow and Benford's framing theory, an attempt has been made to separate the slogans of the protests of the last three decades based on three interpretive frameworks, Slogans should be identified in each framework and each period of protests to reveal the thematic changes of slogans in three decades. The results show that in the protests of July 1999, the motivational interpretative framework and in the protests after the presidential elections of 2009, December 2017, and November 2019 have also assigned the diagnostic framework the most weight to the slogans. The findings showed that in the protests of 1999, freedom-loving themes, in 2009, political-justice themes, and in 2017 and 2019, anti-Islamic themes had the most frequency among other themes.

    Keywords: Collective action, slogans, Diagnostic frame, Prognostic Frame, Motivational frame
  • Zeinab Malekipour, Soheila Sadeghi Fasaei *, Asemeh Ghasemi Pages 39-79

    Analyzing the evolution of the family institution and understanding how to build emotional relationships in married life has been one of the main concerns of modern social theory. Based on this, the present article, by using a qualitative study and adopting a phenomenological approach and using the thematic analysis method, seeks to answer the question of how couples experience fidelity. The data collection tool is the interview method, and two in-depth and semi-structured interview techniques have been used to collect data. The sample size includes 31 interviews with women and men who have more than one year of marital experience, and the procedure for determining the sample size was based on the logic of theoretical saturation. The sampling method is based on the Purposive sampling strategy and the duration of each interview is between 50 and 90 minutes.The findings of the research show that there are 3 distinct views on fidelity in married life. The first view of which is that fidelity is a long-term and inviolable Another view considers fidielty as a fluid and changeable thing, and finally, a view that considers loyalty as a restorative and renewing issue that is read and reinvented in married life.

    Keywords: fidelity, marital life, communication fluidity, communication restoration, Phenomenological analysis
  • Mohammad Amirpanahi, Fatemeh Namiyan * Pages 81-116

    The most important policy challenge to reduce poverty and social inequalities in the country is the correct and real image of this phenomenon. Although relatively many studies have been conducted in the field of poverty, most of these studies have been single, diverse and unrelated, and sometimes focused in one scientific field , which makes it possible to consider poverty in its various dimensions, which is necessary for policy. The decision is facing difficulties., using the meta-analysis method, is looking for a relatively comprehensive and coherent understanding of the phenomenon of poverty and is looking for an answer to the question of what are the general factors affecting poverty and how much each of them explains the changes in poverty.poverty in Iran is scattered, isolated and mainly from an economic point of view, and we are faced with the poverty of sociological studies of poverty and the lack of interdisciplinary studies.Furthermore, poverty research often focuses on descriptive or normative claims without explaining the causes of poverty. Most of the researches have not relied on measuring the effect of variables on poverty, which seem to present a positivist and less realistic picture of the phenomenon of poverty in Iranian society

    Keywords: Meta-analysis, economic analysis of poverty, sociological analysis of poverty, Poverty
  • Seyedeh hajar Hosseini, Ahmad Kalateh Sadati * Pages 117-165

    The research has been conducted with the aim of reviewing the foundational fields, Study focus and future Prospects of the sociology of medical education, with a criticism on Iran's situation. The method is a non-systematic and narrative review. The tool of collection is Withdrawal and content analysis of written documents in the last 70years (1950s to 2020s). The keywords were searched in the scientific databases of Iran and the world. The inclusion criteria purposeful and cumulative, were "matching keywords","top-cited, More indexed and meaningful", about "medical students, physicians, institutions/medical system" with "one sociologist writer or appointed in the field of sociology". Extraction and synthesis of information was thematic content analysis and historical sequence. The research originality obtained on the originality of documents and compliance with ethical standards. According to the results, Sociology of medical education is one of the focus of sociological knowledge production, which has been expanded in several "Study focus", but it is unknown in the field of medical and sociological society of Iran, and a few examples of theoretical and experimental works can be found in it. However, the possibility of moving in existing axes and in several potential "epistemological and research perspectives" is identified for it.

    Keywords: Criticism on Iran's situation, Education field, Epistemological, research prospects, Sociology of medical education, Study focus
  • Latif Partovi *, Mohammad Shayanmehr Pages 167-203

    Older adults were vulnerable groups during crisis. Gender was one of the most impressive factors due to vulnerability in crisis too. The purpose of this study was to explore and investigate gender differences of lived experiences of young olds during the COVID-19 Pandemic. Using a qualitative method, 13 young old (60-74 years old) were selected through purposive sampling and interviewed in Mahabad using a semi-structured interview. Then, the data were analyzed using colaizzi method. The results were classified in two themes including "Transformed home and dwindling physical and spiritual powers" for women and "Social distance and disturbed retirement life" for men. Our finding showed that young old`s experiences were heterogeneous during pandemic. Based on the results, it can be concluded that during pandemic older women were exposed to doubled physical and emotional pressures inside home while men faced with increasing in emotional pressure due to getting away from outside. Therefore, it suggested that in policy making for preparedness and coping with the similar crisis in future must paid attention to different positions of young old, especially situation of women and it is better to heeded to role of family members and their social supports beside governmental supports for them.

    Keywords: Older Adult, Gender, Lived experience, COVID-19, Pandemic
  • MohammadMahdi Zadeh Taleshi, Mohammad Maghamian Zadeh * Pages 205-243

    Putting the issue of teenagers and the Celebrity Culture as the main idea, this study aims at investigating the ways of identity formation in Iranian teenagers marked by an enthusiast for Amir Tataloo. In this regard, a semi-structured interview was conducted with a sample including 16 teenagers who are administering fan pages of Amir Tataloo on the Instagram social network; the gathered data was then analyzed by the MAXQDA software. The results showed that Amir Tataloo fans, as members of a digital subculture, have group norms such as supporting Tataloo and not denying the “Tatality” identity, respecting different tastes, following individualism and a hopeful life towards the future and finally following the Tataloo’s lifestyle. furthermore, by examining the most frequent themes in the interviewees’ responses, three important communicative principles of Amir Tataloo, which have influenced the production and reproduction of the Tatality identity, have been discussed.

    Keywords: digital subculture, Identity, selebrity culture, Amir Tataloo, life style