فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات جامعه شناختی شهری
پیاپی 46 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کریم رضا دوست*، عبدالرضا نواح، علی بوداقی، ندا علیدادی صفحات 1-30

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تعیین گرهای اجتماعی رفتار مسیولانه زیست‎محیطی شهروندان شهر شوش با تاکید بر متغیرهای مستقل آگاهی زیست محیطی، نگرش زیست‎محیطی و احساس تعلق مکانی است. روش پژوهش از نوع پیمایشی بوده و نمونه آماری شامل 382 نفر از شهروندان 15 تا 65 سال شهر شوش است که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات پژوهش پرسشنامه بوده است. یافته های توصیفی پژوهش نشان داد که میانگین رفتارهای مسیولانه زیست‎محیطی شهروندان شهر شوش در حد متوسط (88/59) است. نتایج تحلیل مسیر نشان داد  بین متغیرهای احساس تعلق مکانی شهروندان، نگرش زیست‎محیطی و رفتارهای مسیولانه زیست‎محیطی آنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که متغیرهای احساس تعلق مکانی (194/0)، آگاهی زیست‎محیطی (456/0)، نگرش زیست‎محیطی (225/0) به صورت مستقیم بر رفتار مسیولانه زیست‎محیطی تاثیر دارند. طبق یافته‎های تحقیق، متغیر احساس تعلق مکانی از طریق نگرش زیست‎محیطی  176/0 درصد اثر غیر مستقیم بر مساله تحقیق داشته است. در مجموع، متغیرهای وارد شده در مدل توانستند 35/0 درصد تغییرات رفتار مسیولانه زیست‎محیطی را تبیین نمایند. مقایسه ضرایب بتاها نشان می دهد که اثر کل آگاهی زیست‎محیطی (476/0) در مقایسه با سایر متغیرهای وارد شده در مدل، بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: نگرش زیست‎ محیطی، احساس تعلق مکانی، آگاهی زیست‎ محیطی، رفتارهای زیست محیطی مسئولانه
  • سحر طوفان*، یاسمن سادات مستطاب، الهام موسی پور صفحات 31-53

    یکی از عوامل موثر در پیدایش منظر دیداری-شنیداری شهرها، تعامل بین شهر، شهروند و موسیقی خیابانی است که در بستری به نام پیاده راه شکل می گیرد. در تحقیق حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر نظریه «سینومرفی» تهیه شده است؛ نویسندگان باهدف دستیابی به چرایی و چگونگی شکل گیری این نوع منظر دیداری- شنیداری به بررسی هنر موسیقی خیابانی در پیاده گذرهای شهر تهران می پردازند. برای این منظور با حضور در میدان تحقیق و مشاهده رفتاری افراد فعال در این حوزه هنری مسایلی چون زمان و مکان استقرار، تعریف محدوده، انتخاب موقعیت، نوع موسیقی و ادوات مورد استفاده، نوع پوشش و هویت هنرمندان را مورد تجزیه وتحلیل قرار می دهند. بررسی یافته ها در محدوده تحقیق نشان می دهد رفتار و واکنش شهروندان در مواجهه با موسیقی خیابانی تحت تاثیر پیوندهای سینومرفیک به سه شکل «ترغیب و تشویق»؛ «سازگار» و «خنثی» نمود پیدا می کند. به گونه ای که رفتارهای مثبت با تاثیر در تداوم این فعالیت در یک بستر مناسب و تثبیت جایگاه موسیقی خیابانی موجب ارتقای کیفیت منظر دیداری- شنیداری در شهر شده و تعاملات اجتماعی بین مردم و محیط را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: سینومرفی، موسیقی خیابانی، منظر دیداری- شنیداری، ساختار رفتاری، پیاده گذر
  • علی جعفری* صفحات 54-80
    هدف پژوهش حاضر بررسی تعاملات اجتماعی رسانه ها در توجه به رفتارهای شهروندی است. از لحاظ دستیابی به هدف، روش تحقیق حاضر از نوع کاربردی و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات روش پژوهش موردنظر پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را تمامی شهروندان بالای 18 سال شهر تهران در سال 1401 تشکیل می دهند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده و نمونه برابر 384  نفر برآورد گردید. روش نمونه گیری نیز خوشه ای چندمرحله ای بود. داده ها با نرم افزار SPSS تحلیل شد و برای تحلیل فرضیات از ضریب رگرسیون استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که تعاملات اجتماعی در رسانه ملی و رسانه های اجتماعی بر توجه به رفتارهای شهروندی تاثیر مثبت معناداری دارد. اما تعاملات اجتماعی در رسانه های محلی بر رفتارهای شهروندی تاثیری ندارد. ضریب همبستگی بین تعاملات اجتماعی در رسانه ها باتوجه به رفتارهای شهروندی  برابر 65/0 و ضریب تعیین برابر 42/0 است. به عبارتی می توان گفت که 42/0 تغییرات توجه به رفتارهای شهروندی توسط تعاملات اجتماعی در رسانه ها تعیین می شود و 58/0 نیز توسط متغیرهای دیگر تعیین می شود. همچنین نتایج نشان می دهد که تعاملات اجتماعی در رسانه ملی 38/0 و تعاملات اجتماعی در رسانه های اجتماعی 57/0 تغییرات توجه به رفتارهای شهروندی را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: تعاملات اجتماعی، رسانه، رفتارهای شهروندی، شبکه های اجتماعی
  • مسعود دارابی صفحات 81-106
    پژوهش حاضر درصدد توصیف و تبیین ارایه الگوی شهر خلاق در کلان شهر تهران است. چارچوب نظری پژوهش، متاثر از نظریه ریچارد فلوریدا است. با توجه به مولفه های مورد بررسی، نوع تحقیق، کاربردی و روش بررسی آن توصیفی - تحلیلی بوده و داده های مربوط به شاخص های شهر خلاق به طور نمونه و محدود (150)نفر از کارشناسان با استفاده از داده های ثانویه، تهیه پرسش نامه و مصاحبه از شهروندان با 19 فاکتور از شاخص های شهر خلاق رتبه بندی و سطح بندی شده اند. جمعیت آماری مناطق 22 گانه شهر تهران است. با توجه به نتایج به دست آمده از مدل تاپسیس، مناطق در سه سطح برخوردار، نیمه برخوردار، فرو برخوردار مورد سنجش قرار گرفت که نتایج نشان می دهد: مناطق 4، 5، 6، 2، 22 با میانگین ضریب 0.695 سطح اول یعنی سطح برخورداری از میزان تحقق پذیری شهر خلاق را به خود اختصاص دادند. مناطق 1، 14، 15، 8، 3، 12، 11، 10، 20،21 با میانگین ضریب 0.404 سطح دوم؛ یعنی متوسط (نیمه برخوردار) را کسب کردند. مناطق 7، 18، 16، 13، 19، 17، 9 با میانگین ضریب 0.223 در سطح سوم (محروم) قرار گرفتند همچنین بر اساس نتایج مدل تحلیل شبکه، شاخص نوآوری با میزان (0.265) بیشترین تاثیر را در حرکت یک محله به سمت محله خلاق در شهر تهران را داراست. اما در میان شاخص های تاثیرگذار در حرکت به سمت شهر خلاق، شاخص های کیفیت زندگی و سرمایه اجتماعی به ترتیب با میزان 0.035  و 0.032 کمترین نقش و تاثیرگذاری را در تحقق شهر خلاق تهران دارا هستند.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، نوآوری، سرمایه انسانی، کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی
  • داریوش رضاپور*، علیرضا فرخی، غلامحسین دژند صفحات 107-133
    سبک زندگی، از جمله موضوعاتی است که در دهه های اخیر مورد توجه صاحب نظران و نظریه پردازان علوم انسانی و اجتماعی قرار گرفته است. زیرا توجه به این مسیله، برخاسته از تحولات اجتماعی و فرهنگی عمیقی است که؛ سهم زنان و مردان را در زمینه های گوناگون فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در دنیای مدرن آشکار ساخته است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی سبک زندگی جوانان کافی شاپ شهر دهدشت انجام شد. چارچوب نظری پژوهش مستخرج از نظریه های وبر، بوردیو، گیدنز و برمن است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل 205 نفر از جوانانی بود که در کافی شاپی های شهر دهدشت حضور داشتند. از آن میان بر اساس جدول مورگان، نمونه ای به حجم 100 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه و سنجش اعتبار متغیرها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 86/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با کمک نرم افزار spss نسخه 19 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین درجه جهان وطنی جوانان کافی شاپ شهر دهدشت و سبک زندگی آنان رابطه معناداری وجود دارد (p<0/000). در حالی که دو متغیر میزان دین داری و تعلقات قومی و قبیله ای رابطه معناداری نداشتند. در آخر، بر اساس نتایج پژوهش پیشنهادهایی ارایه شد.
    کلیدواژگان: نگرش زیست‎محیطی، احساس تعلق مکانی، آگاهی زیست‎محیطی، رفتارهای زیست‎محیطی مسئولانه
  • ارسلان جواهری، منصور حقیقتیان*، سید ناصر حجازی صفحات 134-147

    پژوهش حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی تاثیر عدم ابراز وجود و ابراز بیان بر احساس محرومیت نسبی انجام شد. پژوهش حاضر پیمایشی و به لحاظ ماهیت نیز توصیفی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته و در طیف لیکرت است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه افراد 15 سال به بالای ساکن منطقه 13 شهر اصفهان بودند. بر اساس فرمول کوکران در سطح خطای 5 درصد، 384 نفر نمونه تعیین شد ولی با توجه به تعداد توزیع 420 پرسشنامه، مجموعا 400 پرسشنامه صحیح پر شده بود که مبنای تحلیل قرار گرفت. روش نمونه گیری در دسترس بود. بعد از تایید روایی ابزار سنجش با تحلیل عاملی تاییدی و پایایی که با ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد، تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد. در بخش توصیفی از آماره های پراکندگی و مرکزی نظیر میانگین و انحراف معیار استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده spss نسخه 25 بود. برای آزمون فرضیه ها از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده با توجه به توزیع غیرنرمال بودن داده ها، Smart Pls نسخه سوم بود. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد: عدم ابراز بر محرومیت نسبی تاثیر مثبتی دارد(t-value=30.449, β=0.692.). عدم ابراز بیان بر محرومیت نسبی تاثیر مثبتی دارد (t-value=84.064, β=0.835.).

    کلیدواژگان: عدم ابراز بیان، عدم ابراز وجود، محرومیت نسبی
  • سینا منصوری، علی مرادی*، غلامرضا جعفری نیا صفحات 148-184

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر متغیرهای جمعیت شناختی در رفتارهای جمعی نمایشی در بستر ویروس کرونا در شهر بوشهر، با روش پیمایش و رویکرد توصیفی انجام شده است. جمعیت آماری متشکل از ساکنان 15 سال به بالای شهر با تعداد 197864 نفر هستند که نمونه ای به تعداد 384 نفر با تکنیک نمونه گیری تصادفی - خوشه ای از میان آن انتخاب شدند. پرسشنامه پژوهش محقق ساخت است که روایی محتوایی آن توسط استادان و پایایی اش به وسیله آزمون آلفای کرونباخ (79/.) تایید شدند. فرضیه های پژوهش با آزمون های آماری تی تک نمونه ای، آزمون فریدمن و تحلیل واریانس آزمایش شدند. نتایج نشان می دهند میانگین واقعی نمره میزان رفتار جمعی نمایشی پاسخگویان برابر 195 و یازده صدم است که از میانگین مورد انتظار آن یعنی مقدار 174 بالا تر است و این نشان می دهد که رفتارهای جمعی نمایشی در ایام شیوع کرونا بالاتر از متوسط جامعه بوده است. در رتبه بندی میانگین ابعاد متغیر رفتارهای جمعی نمایشی، بعد مد اجتماعی با میانگین رتبه ای 28/6، اولویت اول را دارد. در واقع آن بعد از رفتار نمایشی که تنها به طور دوره ای و در فرایند شیوع کرونا در معرض تغییر قرار گرفت. متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، وضعیت تحصیلات و نوع منزل مسکونی پاسخگویان تاثیر معنی داری بر رفتارهای جمعی نمایشی دارند و افراد متاهل، زنان، افراد با تحصیلات پایین و افراد ساکن در مسکن غیرشخصی، بیشتر تحت تاثیر رفتارهای جمعی نمایشی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، رفتارهای جمعی نمایشی، کرونا، متغیرهای جمعیت شناختی
|
  • Karim Rezadoost *, Abdolreza Navah, Ali Boudaghi, Neda Alidadi Pages 1-30

    The main purpose of this study was to investigate the social determinants of responsible environmental behavior of citizens with emphasis on independent variables of environmental knowledge, environmental attitudes and spatial attachment. The research method was survey and the statistical sample included 382 citizens aged 15 to 65 years in the city of Shush who were selected by multi-stage cluster sampling. The research data collection tool was a questionnaire. The descriptive findings of the study showed that the average level of responsible environmental behaviors of the citizens of Shush was moderate (59.88). The results of path analysis showed that the variables of sense of spatial belonging (0.194), environmental awareness (0.456), environmental attitude (0.225) have a direct impact on responsible environmental behavior. According to the research findings, the variable of sense of place belonging through environmental attitude had 0.176% indirect effect on the research problem. Overall, the variables included in the model could explain 0.35% of the changes in responsible environmental behavior. Comparison of beta coefficients showed that the effect of total environmental awareness (0.476) was greater than the other variables included in the model on the research problem.

    Keywords: environmental attitude, sense of spatial belonging, responsible environmental behaviors, environmental knowledge
  • Sahar Toufan *, Yasaman Sadat Mostatab, Elham Mousapour Pages 31-53

    One of the effective factors in creating the visual-auditory landscape of cities is the interaction between the city, the citizen and street music that is formed in an urban sidewalk.In the current study, which has been prepared by descriptive-analytical method based on "Synomorphy theory", the authors study the art of street music on the sidewalks of Tehran with the aim of achieving why and how this type of visual-auditory landscape is formed. For this purpose, by attending the field of research and observing the behavior of people active in this field of art, they analyze issues such as time and place of establishment, scope definition, position selection, type of music and instruments used, and identity of artists. The findings shows that the behavior and reaction of citizens in the face of street music under the influence of Synomorphic links in three forms of "encouragement"; "compatible" and "neutral" appears; In such a way that positive behaviors with the effect of continuing this activity in a suitable context and stabilizing the position of street music have improved the quality of visual-auditory landscape in the city and increases social interactions between people and the environment.

    Keywords: Synomorphy theory, Street Music, Visual-Auditory Landscape, Behavioral Structure, Urban Sidewalk
  • Ali Jafari * Pages 54-80
    The purpose of this study is to investigate the social interactions of the media in relation to citizenship behaviors. In terms of purpose, the present study is applied, and in terms of data collection method, the research method is survey. The statistical population of the present study consists of all citizens over 18 years of age in tehran in 2021, whose number is over 115,000 people. Cochran's formula is used to determine the sample size and the sample is equal to 384 people. The sampling method is a multi-stage cluster. Data were analyzed by SPSS software and regression coefficient was used to analyze the hypotheses. The findings of the research show that social interactions in the national media and social media have a significant positive effect on paying attention to citizenship behaviors. But social interactions in local media have no effect on citizen behavior. The correlation coefficient between social interactions in the media with regard to citizenship behaviors is equal to 0.65 and the coefficient of determination is equal to 0.42. In other words, it can be said that 0.42 changes in attention to citizenship behaviors are determined by social interactions in the media, and 0.58 are determined by other variables. Also, the results show that social interactions in national media 0.38 and social interactions in social media 0.57 predict changes in attention to citizenship behaviors.
    Keywords: social interactions, Media, citizenship behaviors. social networks
  • Masoud Darabi Pages 81-106
    Moving towards creating and realizing a creative city is very necessary and important; because cities are the places in which knowledge societies are formed, and they are very important in economic development. Therefore, the purpose of this research is to present and model of a creative city in Tehran metropolis. Considering the factors under study, it is an applied research; and its method of review is descriptive-analytic. The statistical population includes Tehran’s 22 municipal districts. Using secondary data, receiving questionnaire from Tehran citizens, creative city indicators in Tehran’s 22 municipal districts have been ranked and graded based on 19 factors of creative city index. according to the results of the TOPSIS model, assessed based on three classifications including privileged, semi-privileged (moderate), and under-privileged (poor). The results show that districts 2, 4, 5, 6, and 22 with an average coefficient of 5 were the first in terms of possessing the factors leading to realization of the creative city. Districts 1, 14,15,8,3,12,11,10,20, and 21 with an average coefficient of 0.404 were the next, namely semi-privileged (moderate). Districts 7, 18, 16,13,19,17 and 9 with an average coefficient of 0.223 came last. the results of network analysis model, the innovation criterion has the greatest impact (0.265) on moving a neighborhood towards a creative one in Tehran. Two indicators namely “the number of centers for science and technology” and “the number of inventions” played the most active role in the realization of the creative city of Tehran with 0.035 and 0.032 respectively.
    Keywords: “Creative city”, “Innovation, Human capital”, “Quality of life”, “Social capital”
  • Alireza Farrokhi, Gholamhosain Dezhand Pages 107-133
    Lifestyle is one of the topics that has been considered by experts and theorists of humanities and social sciences in recent decades. Attention to this issue arises from profound social and cultural changes that has revealed the contribution of men and women in various cultural, social and political fields in the modern world. In this regard, this study was conducted to investigate coffee shop youth lifestyle in Dehdasht City. The theoretical framework is derived from the theories of Weber, Bourdieu, Giddens and Berman. The descriptive research method was of the correlational type and the statistical population included 205 young people who were present in the coffee shops of Dehdasht city. Among them, based on Morgan's table, a sample of 100 people was selected using the available sampling method. Data collection tools, questionnaires and variables reliability were calculated usingCronbach's alpha coefficient of 0.86. To analyze the data, Pearson correlation and multiple regression statistical methods were used with the help of SPSS software. The results showed that there is a significant relationship between the degree of cosmopolitanism of the youth of coffee shop and their lifestyle(p<0.000). But the two variables of religiosity and ethnic and tribal affiliations had no significant relationship. Finally, based on the research results, some suggestions were presented.
    Keywords: Coffee shop, lifestyle, degree of cosmopolitanism, Degree of religiosity, ethnic, tribal affiliatio
  • Arsalan Javaheri, Mansour Haghighatian *, Sayed Naser Hejazi Pages 134-147
  • Gholamreza Jafarinia Pages 148-184

    The present study was conducted with the aim of evaluating the effect of demographic variables on collective behavior in the context of the Corona virus in Bushehr city. The research method is a survey that was conducted with a descriptive approach. The statistical population is all residents over 15 years of age in Bushehr city (197,864 people) in 1400. To determine the sample size, 384 people were selected from random cluster sampling. To collect data from a researcher-made questionnaire, Cronbach's alpha was used to check the content validity of the questionnaire from the point of view of professors and its reliability, which was calculated as 0.79 for the entire questionnaire. One-sample t-tests, Friedman's test and analysis of variance were also used to test the research hypotheses. The obtained results showed that the real average of the amount of show collective behavior for the respondents is equal to 195.11, which is higher than the average (174). In the ranking of the average dimensions of the collective performance variable, the dimension of social fashion has the first priority with an average rating of 6.28. Based on the results of the variables of gender, marital status, educational status and the type of residential house of people, they have a significant effect on the dramatic collective behavior. Based on the results of married people, women, people with low education and people who live in private homes, they are more affected by the dramatic collective behavior.

    Keywords: Social networks, dramatic collective behaviors, coronas, demographic variables