فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 127 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید فروتن، کیوان شافعی*، محمدقربان کیانی، انور خالندی صفحات 6-36
    هدف

    اشغال همدان توسط نیروهای متفقین در جنگ جهانی دوم پیامدهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی متعددی را برای این شهر به وجود آورد. پیامدهای اجتماعی این جنگ عبارت بودند از: بحران نان؛ شیوع بیماری؛ ورود مهاجران به شهر؛ مهاجرت از شهر و گسست اجتماعی؛ تبعید؛ بیگانه ستیزی؛ هم گرایی؛ و...

    روش/ رویکرد پژوهش

    با روش تاریخی و با شیوه توصیفی تحلیلی و با استفاده از اسناد و مدارک آرشیوی و منابع کتابخانه ای نوشته شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    تاثیرات و پیامدهای اجتماعی جنگ جهانی دوم بر همدان مستمر و بیشتر از دیگر پیامدهایی چون اقتصادی و فرهنگی بود. پیامدهایی چون تعدی، غارت و قحطی، افزایش فقر و نارضایتی و تبعید و زندانی ناشی از حوادث جنگ جهانی دوم منجر به بیگانه ستیزی و نارضایتی از عملکرد متفقین در بین مردم شهر و روستا گردید. این ویژگی های مثبت مختص شرایط دوران جنگ بود و به محض پایان جنگ این پیامدها نیز استمرار نیافت. کمبود نان و هیجان عمومی ناشی از آن در زمان جنگ پیامدی چند وجهی بود که تاثیرات آن طولانی و مخرب تر از دیگر پیامدهای اجتماعی بود. این قضیه با دخالت-های متعدد نیروهای متفقین، ملاکین و محتکرین، نانوایی ها و حکومت محلی به حادثه ای تاثیر گذار در زمان جنگ تبدیل گردید. تبعید و زندانی نمودن مردم مخالف حضور متفقین در همدان، سیاست غالب انگلیسی ها در همدان دوران جنگ بود. با این سیاست انگلیسی ها زمام شهر را در اختیار خود گرفتند. در زمان جنگ مهاجرت درونی به خصوص مهاجرت روستاییان به شهر پر رنگ تر از مهاجرت بیرونی بود اما با دور شدن از فضای جنگ روند مهاجرت بیرونی بر مهاجرت درونی غالب گردید که تاکنون نیز ادامه دارد. گسست اجتماعی دوران جنگ باعث ایجاد دگرگونی شدید در حوزه قومی، زبانی و ساختار اجتماعی منطقه شد. شکل گیری غارت، راهزنی و حتی دست درازی به اموال نیروهای متفقین برای به دست آوردن مواد غذایی، ایجاد هرج و مرج در شهر، دستبرد به دکاکین و منازل از مصادیق پیامد ناامنی بود که با گسترش آن، آرامش از منطقه رخت بربست و نارضایتی مردم در این زمان رو به افزایش نهاد..

    کلیدواژگان: همدان، جنگ جهانی دوم، متفقین، پیامدهای اجتماعی
  • علی رشیدیان زرینی، فاطمه جان احمدی*، محمد قصری صفحات 38-65
    هدف

    واکاوی و تحلیل تحول ساختار، سازمان و تجهیزات نیروی انتظامی در عصر قاجار.

    روش/ رویکرد پژوهش

    این پژوهش با روش تاریخی و به شیوه توصیفی-تحلیلی و با استفاده از اسناد و مدارک آرشیوی و منابع کتابخانه ای نوشته شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    ساختارهای آموزش نظامی و انتظامی دوره قاجار پس از شکست در جنگ های ایران و روس به سمت مدرن شدن سوق پیدا کرد. نخبگانی چون عباس میرزا، امیرکبیر و میرزا حسین خان سپهسالار به این روند سرعت بیشتری بخشید. در این فضا توجه به نوسازی نهادهای انتظامی و توسعه آن نیز اهمیت فوق العاده ای پیدا کرد چرا که امنیت عمومی و حفظ و حراست از مال، جان و ناموس افراد به یکی از اولویت های نظام های سیاسی بدل شد؛ هر چند در اجرای آن کاستی های فراوان مشاهده گردید. تشکیل و تاسیس نظمیه و ژاندارمری و توجه بیش از پیش به آموزش های نوین انتظامی به تاسی از ساختارهای مدرن و غربی پلیس و توسط افسران سویدی، روس و انگلیسی در ایران پایهگذاری شد.

    کلیدواژگان: دوره قاجار، نظمیه، ژاندارمری، نیروهای انتظامی، ساختار، سازمان
  • کیومرث فیضی، نصرالله پورمحمدی املشی*، باقر علی عادلفر صفحات 66-108
    هدف

    عملیات والفجر4 در سال1362، را قرارگاه عملیاتی حمزه سیدالشهدا در منطقه مریوان اجرا کرد. این عملیات تغییر تاکتیک جنگ توسط نیروهای مسلح ج. ا. ایران از دشت به کوهستان بود. در این پژوهش ابتدا به علل و چرایی گشایش جبهه شمال غرب و اهمیت منطقه عملیات به لحاظ تاکتیکی، سپس به چگونگی روند عملیات و درنهایت به دستاوردها و عوامل موفقیت آن پرداخته می شود.

    روش٫ رویکرد پژوهش

    پژوهش حاضر با روش تاریخی، با تکیه بر اسناد و مکاتبات دوران جنگ، در پی پاسخ به این پرسش اصلی است که اهداف و انگیزه کارشناسان و فرماندهان نظامی ایران از طراحی و اجرای عملیات والفجر4 چه بود و اصولا این عملیات چه نتایج و دستاوردهایی به دنبال داشت؟

    یافته ها و نتیجه گیری 

    تحقیق نشان می دهد، عملیات والفجر4 باهدف کاهش فشار بر جبهه های جنوب، انهدام پایگاه ها و عقبه ضدانقلاب، برخورداری از یک خط پدافند مطمین و دسترسی سریع مریوان به بانه انجام شد. درنتیجه آن، بخش هایی از استان سلیمانیه و پادگان گرمک در دهانه شلیر به تصرف درآمد، علاوه بر این، شهر مریوان و مراکز حساس نظامی اطراف آن، از زیر آتش توپخانه دشمن خارج شد و زمینه وحدت کردهای معارض عراق و استفاده از آنان در عملیات های آتی را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: جنگ ایران وعراق، دفاع مقدس، دره شلیر، مریوان، والفجر4
  • معصومه یدالله پور عربی، شهرام یوسفی فر*، محمدعلی کاظم بیگی صفحات 110-135
    هدف

    بررسی سیاست، روش ها و تحول تیول داری در مازندران در دوره قاجار و نتایج آن.

    روش/ رویکرد پژوهش

    با روش تاریخی و با شیوه توصیفی تحلیلی و با استفاده از اسناد و مدارک آرشیوی و منابع کتابخانه ای نوشته شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    دولت قاجار بر بنیاد الزامات سیاست خارجی و داخلی ولایت، در نیمه اول سده 13ه.ق سیاست خالصه سازی اراضی مازندران را مد نظر داشت تا با واگذاری اراضی خالصه ها در قالب تیول به افراد، افزون بر نیروی نظامی ولایتی و نظایر آن،اهدافی چون تامین امنیت در سرحدات شمالی کشور و نیز در داخل مازندران را به عنوان منطقه ای ویژه در شمال ایران محقق کند اما در نیمه دوم این قرن، به سبب کاهش توان دولت در اعمال نظارت بر تیول ها، اقتصاد روستایی در مازندران دچار آسیب شد. دولت برای رفع مشکلات مالی خود، سیاست اعاده و فروش خالصجات را درپیش گرفته بود و آن را در ابتدای کار به صاحبان تیول واگذار کرد که این امر در گسترش مالکیت خصوصی بسیار موثر بود اما خرابی اراضی خالصه هم چنان ادامه داشت تا زمان قانون برگشت تیول که می بایست اغلب قرای خالصه مازندران به ضبط دولت درآید. این مسیله به موقعیت خالصه و صاحبان تیول و عملکرد وزارت مالیه برمی گشت که در مازندان با پیامدهایی چون غصب اراضی خالصه با فرمان های جعلی و با تاخیر و درست اجرا نشدن قانون برگشت تیولات مواجه شد. بنابراین نبود نظارت و امنیت در این نوع از سیاست بهره برداری از زمین های زراعی سبب شد تا تاثیر مخربی در رشد اقتصاد روستایی بگذارد. یکی از مهم ترین نتایج این روند، گسترش مالکیت خصوصی و تغییر شرایط اجتماعی کشاورزان در مازندران قرن چهاردهم قمری بود.

    کلیدواژگان: اجاره زمین، درآمدهای ارضی، خالصه، نظام تیول داری، قاجار، مازندران
  • علیرضا نیک نژاد* صفحات 136-165
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، معرفی اسناد تاریخی دوره قاجار، به نام حکم و تعلیقه صدور، و تبیین اهمیت این نوع سند دیوانی در شناخت و فهرستنویسی اسناد و پژوهش های تاریخی عصر قاجار است.

    روش/ رویکرد پژوهش

    روش مورد استفاده در این مقاله توصیفی تحلیلی و بر مبنای داده ها و با بهره گیری از منابع اسنادی و کتابخانه ای و مدارک موجود از قبیل احکام، بودجه مستمریات کل ممالک محروسه استخراج شده است و این داده ها به لحاظ ساختار و کارکرد و محتوا در جهت توصیف و تبیین و تحلیل «حکم» و «تعلیقه» و «نوشتجات» مورد استفاده قرار می گیرند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در عصر قاجار به نوع نامه ها و مکاتبات دیوانی صدور قاجار، حکم اطلاق می شد. این سند در چارچوب اداری- دیوانی صادر می شد و دارای کارکرد خاصی بوده است و به یادداشت، دستور و نوشته صدراعظم در هامش و حاشیه نامه ها و مکاتبات دیوانی، تعلیقه و به مکاتبات صدور با شاه نوشتجات می گفتند. این اسناد از لحاظ ساختار و سیمای بیرونی شامل رویه و ظهریه، همراه با اضافات و حواشی بوده است. تعلیقه هم به دستورات و نوشته های صدراعظم گفته می شد که در هامش و حاشیه نامه ها و عرایض و مکتوبات می آمد؛ اصطلاح «حکم» نام اصلی و جنبهرسمی مکاتبات و نامه های اداری صدور بود و «تعلیقه» دستورات صدراعظم بود که بدون علامات و درحواشی نامه ها و عرایض و... می آمد. همچنین روشن شد که نوشتجات به گزارش کار روزانه صدراعظم به پادشاه گفته می شد که به خط خود صدراعظم نوشته می شد و مقید به ثبت و موشح به علامات نبود. همچنین روشن شد که حکم صدراعظم در طبقه بندی اسناد اصطلاح دیوانی است و بر این اساس، آن را جزء اسناد دیوانیات قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: قاجار، صدراعظم ها، حکم، تعلیقه، نوشته
  • زهرا نصرالهی، نادر نقشینه*، مریم صراف زاده صفحات 166-199
    هدف

    بررسی نقش سرمایه گذاری سازمان های آرشیوی در سرمایه اجتماعی بر عملکرد آرشیویست ها و تعهد به کیفیت خدمات آرشیوی.

    روش/ رویکرد پژوهش

    این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی، ازنظر روش توصیفی از نوع همبستگی است که ازطریق پیمایش انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش آرشیویست های شاغل در آرشیوهای شهر تهران است. حجم نمونه 134 نفر از آرشیویست های آرشیوهای شهر تهران است. داده ها با استفاده از تکنیک های آماری مناسب و نرم افزار SPSS و PLS تجزیه وتحلیل شده است. داده ها ازطریق پرسش نامه استاندارد الینگر (2013) جمع آوری شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در این پژوهش حاکی از تایید تاثیر معنادار سرمایه گذاری سازمانی در سرمایه اجتماعی بر تعهد به سازمان آرشیو، تاثیر معنادار تعهد به کیفیت خدمات بر عملکرد شغلی آرشیویست ها، و تاثیر معنادار رفتار شهروندی سازمانی بر عملکرد شغلی آرشیویست ها است. سرمایه گذاری در سرمایه اجتماعی در سازمان آرشیوی براساس یافته های این مطالعه، بهبود و ارتقاء عملکرد و بهره وری سازمان را به دنبال خواهد داشت. تقویت رفتار شهروندی سازمانی باعث افزایش کفیت عملکرد شغلی می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عملکرد شغلی، تعهد به کیفیت خدمات، تعهد به سازمان، رفتار شهروندی سازمانی، آرشیویست، آرشیو
|
  • Majid Forootan, Kaivan Shafei *, Mohammadghorban Kiani, Anvar Khalandi Pages 6-36
    Purpose

    The occupation of Hamedan by the allied forces in the Second World War caused numerous political, economic, social and cultural consequences for this city. Among these consequences of the war, its social effects in the field of bread crisis, migration and social disruption, disease outbreak, arrival of immigrants, xenophobia, convergence and exile were numerous and unwanted.

    Method and Research Design

    It is written with a historical method and descriptive analytical method using archival documents and library sources.

    Findings and conclusions

    The effects and social consequences of World War II on Hamedan were continuous and more than other consequences such as economic and cultural. Consequences such as aggression, looting and famine, increase in poverty and dissatisfaction and exile and imprisonment caused by the events of the Second World War led to xenophobia and dissatisfaction with the performance of the Allies among the people of the city and the countryside. These positive features were specific to the conditions of the war and as soon as the war ended, these consequences did not continue. The lack of bread and public excitement caused by it during the war was a multifaceted consequence whose effects were long and more destructive than other social consequences. This case turned into an influential incident during the war with the numerous interventions of the allied forces, owners and owners, bakeries and the local government. Deporting and imprisoning people against the presence of the Allies in Hamedan was the dominant policy of the British in Hamedan during the war. With this policy, the British took control of the city. During the war, internal migration, especially the migration of villagers to the city, was more colorful than external migration, but after moving away from the war, the process of external migration prevailed over internal migration, which is still ongoing. The social disruption during the war caused a drastic change in the ethnic, linguistic and social structure of the region. Looting, banditry, and even tampering with the property of the allied forces to obtain food, creating chaos in the city, tampering with shops and houses were examples of the consequences of insecurity, which, with its spread, calmed the region and displeasure. People are increasing at this time.

    Keywords: Hamedan, World War II, Allies, Social Consequences
  • Ali Rashidian Zarrini, Fatemeh Janahmadi *, Ohammad Ghasri Pages 38-65
    Purpose

    To study and analyze the evolution of the structure, organization and equipment of the police force in the Qajar era.

    Method and Research Design

    This research was written with a historical and descriptive-analytical method using archival documents and library resources.Findings and

    conclusions

    The military and police training structures of the Qajar period moved towards modernization after the defeat in the Iran and Russia wars. Elites such as Abbas Mirza, AmirKabir and Mirza Hussain Khan sepehsalar accelerated this process. In this space, paying attention to the modernization of law enforcement institutions and its development also became extremely important because public security and the preservation and protection of people's property, life and honor became one of the priorities of political systems; however, many shortcomings were observed in its implementation. The formation and establishment of orderliness and gendarmerie and paying more attention to modern law enforcement training based on modern and western police structures and established by Swedish, Russian and English officers in Iran.

    Keywords: Qajar period, discipline, Gendarmerie, police forces, structure, organization
  • Kyoumars Fayzi, Nasrollah Pourmohammadi Amlashi *, Bagherali Adel Far Pages 66-108
    Purpose

    Operation Wal-Fajr 4 in 1983 was carried out by the operational base of Hamza Seyyed al-Shohda in Marivan region. This operation changes the war tactics by the armed forces c. A. Iran was from the plains to the mountains. In this research, the causes and reasons for the opening of the North-West Front and the importance of the operation area from a tactical point of view, then the process of the operation and finally its achievements and success factors are discussed in this research.

    Method and Research Design

    The present research, based on historical documents and correspondence during the war, seeks to answer this main question: what were the goals and motivations of Iran's military experts and commanders in designing and implementing Operation Wal-Fajr 4, and what were the results of this operation? And there were achievements?

    Findings and conclusions

    The research show that Operation Valfajr 4 was carried out with the aim of reducing the pressure on the southern fronts, destroying the bases and obstacles of the counter-revolution, having a reliable defense line and quick access from Marivan to Baneh. As a result, parts of Sulaymaniyah province and the Garmak garrison in the Shalir crater were captured, in addition, the city of Marivan and the sensitive military centers around it were removed from the enemy's artillery fire, and the ground for the unity of Iraqi Kurds and their use in future operations Provided.

    Keywords: Iran-Iraq War, Holy Defence, Shaleer Valley, Marivan, Wal-Fajr4
  • Masoumeh Yadollahpour Arabi, Shahram Yousefifar *, Mohammad Ali Kazembeyki Pages 110-135
    Purpose

    To investigate the policy, methods and development of tyul farming in Mazandaran during the Qajar period and its results.

    Method and Research Design

    It is written with a historical method and descriptive analytical method using archival documents and library sources.

    Findings and conclusions

    Based on the requirements of the province's foreign and domestic policy, in the first half of the 13th century AH, the Qajar government considered the policy of halalization of the lands of Mazandaran in order to transfer the land to individuals in the form of tiwals, in addition to the provincial military force and the like. To achieve goals such as providing security in the northern borders of the country as well as in Mazandaran as a special region in the north of Iran, but in the second half of this century, due to the reduction of the government's ability to supervise the tyuls, the rural economy in Mazandaran was damaged. In order to solve its financial problems, the government had adopted the policy of restoring and selling pure land and handed it over to the owners of the property at the beginning of the work, which was very effective in expanding private ownership, but the deterioration of the land continued until the return of property. Which should often be recorded by the government when reciting the Khalsa of Mazandaran. This issue was related to the position of the Khalsa and the owners of the Tiul and the performance of the Ministry of Finance, which in Mazandaran faced consequences such as usurpation of the Khalsa lands with fake decrees and the delay and improper implementation of the law on the return of the Tiul. Therefore, the lack of supervision and security in this type of agricultural land exploitation policy caused a destructive effect on the growth of the rural economy. One of the most important results of this process was the expansion of private property and the change in the social conditions of farmers in Mazandaran in the 14th lunar century.

    Keywords: land rent, land revenue, Khalsa, Tiwaldari system, Qajar, Mazandaran
  • Alireza Niknejad * Pages 136-165
    Purpose

    The purpose of the present study is to introduce some historical documents of the Qajar era, namely the decree and the issuance of the suspension, and to explain the importance of this type of court document in the recognition and cataloging of historical documents and researches of the Qajar era.

    Method and Research Design

    The method used in this article is descriptive-analytical and based on data and by using documentary and library resources and existing documents such as rulings, the pension budget of all the enclosed countries has been extracted and these data in terms of structure, function and content They are used to describe, explain and analyze "verdict", "suspension" and "writings".

    Findings and conclusions

    The results of this research show that in the Qajar era, the type of court letters and correspondences issued by the Qajar were referred to as rulings. This document was issued in the administrative-judicial framework and had a special function, and the chancellor's note, order and writing in the margin and margins of letters and court correspondence were called appendices, and the correspondence with the king was called writings. In terms of structure and external appearance, these documents included the top and the back, along with additions and margins. Ansanfa was also called the orders and writings of the chancellor, which appeared in the margins and margins of letters, petitions, and letters; The term "order" was the main name and official aspect of administrative correspondence and letters issued, and "suspension" was the chancellor's orders, which came without signs and in the margins of letters, petitions, etc. It was also clarified that the writings of the chancellor's daily work report to the king were written in the chancellor's own handwriting and were not bound to the register and were not explained by signs. It was also clarified that the chancellor's ruling is a judicial term in the classification of documents, and accordingly, it is included as a judicial document.

    Keywords: Qajar, Chancellors, verdict, essay, writing
  • Zara Nasrolahi, Nader Naghshineh *, Maryam Sarrafzadeh Pages 166-199
    Purpose

    To investigate the role of archival organizations' investment in social capital, on the archivists’ performance and commitment to the quality of archival services.

    Method and Research Design

    The research method was descriptive survey. The statistical population consisted of 134 archivists working in the archives of Tehran. The data was collected using Ellinger's (2013) Standard Questionnaire and analyzed using appropriate statistical techniques, SPSS and PLS software.

    Findings and conclusions

    The results confirmed that there is a significant effect of organizational investment in social capital in commitment to the archive organization and archival service quality of the archivists. Moreover, organizational citizenship behavior has a significant effect on the job performance of the archivists. Therefore, investing in social capital in the archival organization improves and enhances the performance and productivity of the organization and improving organizational citizenship behavior increases the quality of job performance.

    Keywords: Social Capital, Job Performance, Service Quality Commitment, Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behavior, archivist, Archival Organization