فهرست مطالب

باغ نظر - سال بیستم شماره 124 (مهر 1402)

نشریه باغ نظر
سال بیستم شماره 124 (مهر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم استادی* صفحات 5-12

    بیان مسئله: 

    ادراک فضا، بر پایه رابطه دوسویه انسان و محیط و در پی یک فرایند تدریجی شکل می گیرد. موضوع ادراک فضا با تمامی دانش هایی که دغدغه آنان آفرینش مکان زیست نیکو برای انسان است پیوند داشته و ریشه در ادبیات تخصصی علوم محیطی دارد، اما مفهوم ادراک به عنوان موضوعی شناخت شناسانه مورد توجه دیگر گستره های دانش از جمله فلسفه هست، ولی که کم تر مورد اقبال پژوهشگران دانش محیطی بوده است. آگاهی از چیستی ادراک و تبیین سازوکار آن و نقشی که در شناخت هستی دارد از دیرباز مورد توجه فیلسوفان نیز بوده است. بازگشت به آرای فیلسوفان سرزمین مان برای شفاف سازی مفهوم و فرایند ادراک و کاربرد آن در دانش طراحی محیط شهری موضوع اصلی این پژوهش است. میزان کارآمدی نظرات فلاسفه برای شفاف سازی ویژگی های ادراک و مراتب آن و چگونگی فرایند ادراک فضای شهری مبتنی بر آن مورد سوال این نوشتار است.

    هدف پژوهش:

     هدف این پژوهش بهره گیری از آرای فیلسوفان ایرانی برای بازشناسی مفهوم ادراک و ویژگی های کاربردی آن در طراحی محیط است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی و برگرفته از مطالعات کتابخانه ای و تحلیل متون و کاوش در اندیشه فیلسوفان گزیده به شیوه استدلال منطقی است و به استنتاج موضوع ادراک از دو بعد ماهوی (سرشت ادراک) و رویه ای (ساختارو فرایند آن) در گستره دانش فلسفه وکارآمدسازی آن در گستره دانش طراحی شهری می پردازد.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی ها نشان می دهد که بهر ه مندی از اندیشه های فیلسوفان ایرانی درشفاف سازی ماهیت و ویژگی های چهارگانه ادراک شامل: فرایندی بازآفرینانه، اثرپذیری، کنشگری و پویایی و نیز تدقیق ساختار فرایند ادراک محیط شهری سودمند است. این نوشتار در پایان با بهره گیری از دو پایگاه نظری فلسفه و طراحی شهری به صورت بندی مدل مفهومی «رابطه ادراکی انسان و شهر» پرداخته و کارکرد و برون داد هر مرتبه از فرایند ادراک را معرفی می کند.

    کلیدواژگان: فرایند ادراک، فلسفه، ادراک حسی، ادراک عقلی، محیط شهری
  • بابک عالمی*، مرتضی مجیدی صفحات 13-32

    بیان مسئله: 

    در چند دهه اخیر تغییرات و تحولات مختلف موجب آسیب به بافت تاریخی محله های شهر خوانسار شده است. از این رو باید در جهت ایجاد پایداری در این محله ها گام برداشت. پایداری در محله در گرو پایداری در چهار بخش اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و کالبدی است. به منظور دستیابی به پایداری در سه بخش اول، ابتدا باید به پایداری در سطح کالبدی که زیرساخت و پایه سه بخش دیگر محسوب می شود، دست یافت. اگر ضرورت ایجاد پایداری کالبدی در سطح محله پلگوش مطرح باشد، می توان سوال کرد که شاخص های پایداری کالبدی کدامند؟ و با توجه به این شاخص ها محله پلگوش در چه سطحی از پایداری کالبدی قرار دارد؟

    هدف پژوهش:

     این پژوهش با بیان مفهوم پایداری محله به دنبال استخراج شاخص های پایداری کالبدی و ارزیابی محله پلگوش خوانسار با توجه به این شاخص ها است.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از استدلال منطقی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی، شاخص های پایداری کالبدی استخراج می شود و با توجه به آن محله پلگوش ارزیابی می شود. به منظور تحلیل محله پلگوش از سه روش بررسی های میدانی، مطالعه طرح جامع شهر خوانسار و مصاحبه های عمیق با ساکنین استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که شاخص های پایداری کالبدی شامل هفت شاخص معماری ساختمان ها، چندعملکردی بودن ساختمان های عمومی، کاربری های استاندارد، تحرک و پویایی، فضاهای عمومی، دسترسی مناسب و کیفیت کالبدی است. با توجه به شاخص های فوق و براساس تحلیل و بررسی های صورت گرفته در محله پلگوش سه شاخص کاربری های استاندارد، دسترسی مناسب و کیفیت کالبدی پایدار، شاخص معماری ساختمان ها، نیمه پایدار و سه شاخص چندعملکردی بودن ساختمان های عمومی، تحرک و پویای و فضاهای عمومی، ناپایدار هستند.

    کلیدواژگان: بافت سنتی خوانسار، محله تاریخی، محله پلگوش، پایداری کالبدی، معماری خانه ها
  • پریسا خیام نکویی، بهرام شاهدی*، کاظم یزدی صفحات 33-48

    بیان مسئله: 

    در هر دوره ای، آموزش و فضاهای آموزشی، یکی از ارکان اساسی تکوین، توسعه و انتقال مولفه های فرهنگی هر جامعه بوده است. در حقیقت، مدرسه فضایی است که در طی دوره های مختلف و تحت تاثیر عوامل گوناگون دست خوش تغییرات اساسی شده است. اما در کنار این پیشرفت و فناوری، در معماری امروز ایران، ارزش ها و مفاهیم فرهنگی ریشه دار در یک معماری کم رنگ است.

    هدف پژوهش:

     هدف این پژوهش بررسی تحولات حاصل از مدرنیته بر معماری مدارس در ایران و ژاپن است؛ تا تحولات معماری و محتوای فرهنگی مرتبط با آن را در ایران و ژاپن طی دوره های گوناگون بررسی کند. علت انتخاب این دو کشور به خاطر وجود پیشینه غنی از معماری سنتی در هر دو بوده است.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق کیفی و از نوع تطبیقی به شیوه هم سنجی لنزی بوده و اطلاعات به صورت کتابخانه ای، از طریق استناد به کتاب ها و پژوهش های پیشین در دوره های مختلف گردآوری شده و پس از تعیین مشخصه هایی که باید مورد بررسی قرار گیرد درنهایت، توصیف و تحلیل مفاهیم و اصول فضاسازی در معماری این مدارس انجام شده است.

    نتیجه گیری

    بازبینی ها نشان دهنده ناپیوستگی در توالی فرهنگی در آغاز مدرنیته در کشورها است که این مقوله باعث محرومیت فرهنگ بومی در میان فرهنگ های تازه وارد بوده است. اما کشوری همانند ژاپن، پس از گذشت دوره ای به بررسی دوباره عوامل گوناگون پرداخته و سعی در استفاده از فرهنگ بومی در دوران جدید به شکلی نو و متناسب با فرهنگ جامعه داشته که این مسیر باعث شکل گیری فرهنگی زنده در آن دوران بوده است. اما، این روند در ایران مسیر درستی را طی نکرده و موجب شکست در انتقال فرهنگ غنی به دوران جدید بوده است و در نهایت جهت حفظ پیوستگی در توالی فرهنگی در هرزمان لازم است تا ویژگی های اصلی هر دوره بررسی شده و خصوصیات فرهنگی، متناسب با آن دوره به شکلی جدید انتقال پیدا کند.

    کلیدواژگان: ایران، ژاپن، ساختارکالبدی، مدرنیته، مفاهیم فرهنگی
  • آزاد بهمنش، مهدی خاک زند*، حدیثه کامران کسمایی صفحات 49-66

    بیان مسئله: 

    فضاهای نمایشگاهی، مکانی برای عرضه و ارایه دستاوردها، محصولات، پیشرفت ها و نوآوری ها و اهداف سازمان ها، نهادها، موسسات و افراد به مخاطبان خود هستند؛ به گونه ای که هدف اصلی غرفه داران در نمایشگاه ها بالارفتن میزان بازدید از غرفه های خود و مکث در مکان است. اما بازدید از مجموعه غرفه های نمایشگاهی زمانی می تواند به صورت متعادل یا هدفمند صورت گیرد که طراحی فضاهای حرکتی در نمایشگاه بر اساس شناخت الگوی بهینه حرکتی- رفتاری مراجعه کنندگان صورت گرفته باشد؛ چگونگی چیدمان غرفه های نمایشگاهی با شناسایی شاخص هایی که به ایجاد، هدایت و پیش بینی حرکت در سطح این فضاها منجر خواهد شد.

    هدف پژوهش: 

    براساس فرضیه پژوهش در مورد روابط مستقیم بین مسیردهی حرکتی و  چگونگی پیکره بندی فضا، سوالاتی در مورد مشخصه های کالبدی و چگونگی بهبود کارایی و کیفیت برای تعامل سریع انسان در محیط نمایشگاهی ایجاد می شود. هدف از این تحقیق، تبیین رابطه بین کالبد فضا و رفتار حرکتی کاربران است که با بررسی نمودارهای تحلیلی و جداول تولیدشده توسط نرم افزار مشخص شده است؛ دستیابی به الگوی بهینه روابط بین شاخصه های دسترسی که بهبود کیفیت معماری فضای نمایشگاهی از طریق ارتقای روابط متقابل انسان و فضاست.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق کیفی- کمی است. در بخش مبانی نظری با روش توصیفی- تحلیلی ماحصل از شیوه گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و اسنادی انجام شده و نتایج توسط جامعه آماری به روش دلفی توسط متخصصان و کارشناسان بررسی شد. همچنین در بخش داده های کمی از روش تحلیل محتوا توسط نرم افزارهای میک مک و سناریو ویزارد است که در نتایج از دپت مپ بهره گرفته شده است. هدف کاربردی این روش پژوهش از نظر ماهیت، ترکیبی از روش شبیه سازی و توصیفی- تحلیلی است که در نهایت از استدلال منطقی استفاده کرده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق با توجه به تحلیل الگوهای چیدمان و نحو فضا نشان می دهد الگوی بهینه حرکتی استفاده کنندگان از فضای نمایشگاهی با توجه به اثرات نحوه چیدمان غرفه های نمایشگاهی بر مبنای شاخص های پیوندی مشترک، اتصالات در طول دسترسی، عمق و حرکت طبیعی در بیان اهمیت ارتباطات فضایی دارای تاکید بر الگوی شطرنجی (الگوی سوم) به عنوان یک ایده متعادل طراحی است؛ شبکه شطرنجی که در دسترسی ها به ابعاد بلوک ها و نفوذپذیری با گشودگی فضایی در جهت خلق تباین فضایی توجه دارد و با ایجاد مرکزیت در فضا تبیین شده است؛ فضایی که با مرکزیت مشخص شده به شکل گیری راسته های پیرامونی در میزان هم پیوندی می انجامد.

    کلیدواژگان: چیدمان (نحو) فضایی، شبکه دسترسی، غرفه های نمایشگاهی، رویکرد آینده پژوهی
  • زهرا آکوچکیان، سید عباس یزدانفر، ندا سادات صحراگرد منفرد* صفحات 67-82

    بیان مسئله: 

    همواره ارتباطی دوسویه میان ساختار فضایی خانه و عوامل اجتماعی و فرهنگی برقرار بوده است. از جمله مواردی که نقش مهمی در تغییرات ساختار خانه ها در چند سده اخیر ایفا کرده، تغییر جایگاه زنان در خانه و اجتماع بوده است. خانه به عنوان مکانی که نقش کلیدی در هویت بخشی و بازتولید ارزش های اجتماعی دارد، برای بیان و هماهنگی با اعتقادات ساکنین، همواره دستخوش تغییرات بوده است. همچنین امروزه روند تغییرات در نقش پذیری و هویت اجتماعی زنان به سرعت در حال تغییر است، لذا بررسی این تحولات در چند سده گذشته و راهکارهای طراحی اعمال شده در مسکن متناسب با این تغییرات و نتایج حاصله از این تغییرات، می تواند برای پیش بینی و ارایه الگوهای مناسب برای خانه در آینده، مفید باشد.

    هدف پژوهش: 

    هدف این مقاله مقایسه ساختار فضایی میان خانه های قرن 17 تا 21 در اروپا با خانه های ایران از زمان قاجار تاکنون با بررسی جایگاه اجتماعی زنان است، به نحوی که سیر تطور سازماندهی فضایی در گذر زمان در ایران و اروپا جداگانه بررسی و علاوه بر آن تفاوت و شباهت بین ایران و اروپا در یک دوره زمانی مشابه نیز مشخص شود.

    روش پژوهش:

     این پژوهش با استفاده از روش تفسیری-تاریخی، استدلال منطقی و قیاس تطبیقی، به طور هم زمان با استفاده از قیاس طولی و عرضی، به بررسی چگونگی ارتباط و تاثیرات دوسویه میان ساختار فضایی خانه و جایگاه اجتماعی زنان می پردازد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد، ارتباط مستقیمی میان جایگاه اجتماعی زنان و قلمروهای جنسیتی فضایی خانه وجود دارد؛ به گونه ای که با بهبود این جایگاه، کیفیت فضایی قلمروهای زنانه افزایش یافته و بسیاری از ارزش گذاری های قبلی جنسیتی فضاها و عملکردها تغییر یافته است. این تغییرات در نهایت منجر به متعادل شدن نقش های جنسیتی در خانه شده است. اگرچه هنوز کاستی هایی در الگوی فضای معاصر دیده می شود که می توان به کمبود فضاهای نیمه باز در مجاورت خانه اشاره کرد.

    کلیدواژگان: سازماندهی فضایی خانه، زن، قلمرو جنسیتی، جایگاه اجتماعی زنان
  • مرتضی خرسند، دلارام سبک رو* صفحات 83-92

    بیان مسئله: 

    معماری از دیرباز پیوندی مستحکم و دوسویه با عوامل تاریخی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی داشته و تحولات بروزیافته در این زمینه ها، اثرات مشهودی را بر معماری گذاشته است. در این رهگذر، پهلوی اول به دلیل تحولات گسترده در زمینه های متفاوت، به عنوان یکی از شاخص ترین دوره های تاریخی ایران در نظر گرفته شده که گرایش ها و تفکرهای خود را به واسطه معماری بیان کرده و به عنوان بازتابی از یک دوره سیاسی، قابلیت قرایت و تحلیل دارد. از سویی بررسی پژوهش های گذشته نشان می دهد که در این حوزه صرفا به تشریح عوامل تاثیرگذار بر معماری و تحولات در وجوه مختلف جامعه به صورت مستقل پرداخته شده و نقش ساختار قدرت به عنوان مهره کلیدی و سطوح اثربخشی آن بر معماری به واسطه جریان های فکری غالب و مولفه های تاثیرگذار بر این ایدیولوژی ها، مغفول مانده است.

    هدف پژوهش: 

    در این راستا، این پژوهش به بررسی شبکه ساختار قدرت و سطوح اثربخشی آن بر معماری دوره پهلوی اول پرداخته و در پی یافتن پاسخ به این پرسش ها است که مولفه های کلیدی تاثیرپذیر از ساختار قدرت دوره پهلوی اول چیست؟ و سطح و نحوه اثربخشی آن ها بر معماری دوره پهلوی اول چگونه است؟

    روش پژوهش:

     بر این اساس این پژوهش از نوع کیفی با چارچوبی توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای، اسنادی و مرور فشرده ادبیات نظری است.

    نتیجه گیری

    یافته های این جستار بیانگر آن است که ساختار قدرت با بهره گیری از مولفه های کلیدی نظیر سلطه رضاشاه در دولت و ارتش، اهمیت به ایران باستان، نفوذ سیاست های غربی از طریق حضور متخصصان اروپایی و افراد واقف بر توسعه یافتگی غرب و رشد تکنولوژی با نحوه و میزان سطوح مداخله متفاوت در معماری بناهای حکومتی و شخصی، اعمال نفوذ کرده است. در این راستا می توان اذعان کرد که ساختار قدرت، نقش کلیدی را در نوگرایی معماری ایران در دوره پهلوی اول به واسطه ایجاد زیرساخت های شهری، اجتماعی و فعالیتی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در سه سطح کلان، میانه و خرد ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: معماری پهلوی اول، ساختار قدرت، سطح کلان، سطح میانه، سطح خرد
|
  • Maryam Ostadi * Pages 5-12

    Problem statement: 

    Perception of space is obtained based on a mutual relationship between human being and the environment and following a gradual process. The perception of space is related to all sciences whose concern is “creating a good place to live” for human beings and is grounded in the specialized literature of environmental sciences. However, the concept of perception as an epistemological subject is the concern of other fields of knowledge such as philosophy, something that has not been considered enough by environmental science researchers. Awareness of the essence of perception and explaining its mechanism and role it plays in the knowledge of existence has been considered for a long time by philosophers. Referring and paying attention to the views of our country’s philosophers to clarify the concept and process of perception and its role in the knowledge of urban environment design is the main subject of this research. The effectiveness of philosophers’ views in clarifying the features of perception, its levels, and how the process of perceiving the urban space based on it is the subject of this article.

    Research objective

    This study aims to recognize the concept of perception (Apperception) and its practical features in designing the environment using Iranian philosophers’ views.

    Research method

      This research is descriptive-analytical, and its content is the result of bibliographic studies, analysis of texts, and exploration of the thoughts of selected philosophers using logical reasoning. This research studies the issue of perception from two dimensions, substantive (nature of perception) and procedural (its structure and process) in the field of philosophy and its effectiveness in the field of urban design knowledge.

    Conclusion

    The research results indicate that getting help from the Iranian philosophers’ thoughts can be useful in clarifying the nature of perception and its four characteristics, including the re-creative process, impressionability, activism, and dynamism, as well as explaining the process of the urban environment perception. Finally, this article uses the two theoretical bases of philosophy and urban design to formulate the conceptual model of the “human-city perceptual relationship” and identifies the function and output of each level of the perceptual process.

    Keywords: Perception process, philosophy, sense perception, intellectual perception, urban environment
  • Babak Alemi *, Morteza Majidi Pages 13-32

    Problem statement:

    in the last few decades, various changes and developments have caused damage to the historical context of the neighborhoods of Khansar city. Therefore, mesaures should be taken to create sustainability in these neighborhoods. Sustainability in the neighborhood depends on sustainability in four economic, social, cultural, environmental, and physical sectors. To achieve sustainability in the first three parts, one must first achieve sustainability at the physical level, which is the infrastructure and foundation of the other three parts. If there is a need to create physical sustainability at the level of the Polegoosh neighborhood, we need to address the following questions: What are the indicators of physical sustainability? And according to these indicators, what is the level of physical sustainability of the Polegoosh neighborhood?

    Research objective

    By expressing the concept of neighborhood sustainability, this research seeks to extract indicators of physical sustainability and evaluate the Polegoosh neighborhood of Khansar based on these indicators.

    Research method

    This research employed the descriptive-analytical method and logical reasoning to extract the physical sustainability indicators based on library and field studies and evaluate the Polegoosh neighborhood based on those indicators. To analyze the Polegoosh neighborhood, this study used three methods of field surveys, the study of the master plan of Khansar city, and in-depth interviews with residents.

    Conclusion

    The results of the research indicate that the indicators of physical sustainability include seven indicators: building architecture, multi-functionality of public buildings, standard uses, mobility and dynamics, public spaces, proper access, and physical quality. According to the above indicators and based on the analysis and investigations, three indicators of standard uses, proper access, and physical quality are stable in the Polegoosh neighborhood; the architectural index of buildings is semi-stable and the three indicators: multi-functionality of public buildings, dynamic and public spaces are unstable.

    Keywords: Historical Context of Khansar, Historical Neighborhood, Polegoosh Neighborhood, Physical Sustainability, Architecture of Houses
  • Parisa Khayam Nekoui, Bahram Shahedi *, Kazem Yazdi Pages 33-48

    Problem statement: 

    Education and educational spaces have been one of the basic pillars of the formation, development, and transfer of cultural components in every period. The school as a space has undergone fundamental changes during different periods and under the influence of various factors. However, with this progress and technology, cultural values and concepts rooted in architecture are faint in contemporaneous Iranian architecture.

    Research objectives

    This research examines the modernity in the architecture of Iranian and Japanese schools; it examines the architectural developments and related cultural content in Iran and Japan during different periods. The reason for choosing these two countries was their rich background in traditional architecture.

    Research method

    the research is qualitative and comparative (a lens comparative study). It used the library research method to collect data by referring to previous books and studies in different periods. Finally, it described and analyzed the concepts and principles of space created in the architecture of these schools.

    Conclusion

    The reviews show discontinuity in the cultural sequence at the beginning of modernity in the countries, which has caused the deprivation of native culture among newly arrived cultures. Japan, after a period, has re-examined various factors and tried to use the native culture in the new era proportionately to the culture of the society; this path has led to the formation of its living culture. However, this process in Iran has not taken the right path and has caused a failure to transfer the rich culture to the new era. Finally, it is necessary to examine the chief characteristics of each period and transfer cultural characteristics in a new form to maintain the cultural sequence.

    Keywords: Iran, Japan, Physical structure, modernity, Cultural Concepts
  • Azad Behmanesh, Mahdi Khakzand *, Hadiseh Kamran Kasmaei Pages 49-66

    Problem statement: 

    Exhibition spaces are places where organizations, institutions, companies, and individuals provide their audiences with their latest achievements, products, developments, and innovations while also using the same space to make their consumers familiar with the goals their business entities seek. With this objective in place, the main goal of exhibitors joining an exhibition is to increase the number of visits to their booths. By designing the booths based on visitors’ optimal movement and their behavioral patterns, the act of visiting the exhibition booths can be turned into something balanced and purposeful. The arrangement of exhibition booths can result in the identification of indicators that can contribute to the creation, guidance, and prediction of visitors’ movements in and across the planned spaces.

    Research objective

    The purpose of the research is to explain the relationship between the body of the space and the movement behavior of users. Explaining the relationship between the body of the space and the user’s movement behavior, which is determined by examining the analytical charts and tables produced by the software. Achieving the optimal pattern of relationships between access indicators, which is to improve the architectural quality of the exhibition space by promoting human communication and interaction.

    Research method

    The qualitative-quantitative method of research was employed in the current paper. In the section on the theoretical foundation, the descriptive-analytical method was used for the data-gathering process with a deep focus on library searching and documentary studies. The results, reviewed by specialists and experts, were based on the comments of the statistical community using the Delphi Method. The content analysis method was used for the quantitative data using Mic Mac, Scenario Wizard Software, and Depth Map. The final result here in this research method is applicable. In terms of nature, it is a combination of simulation and descriptive-analytical methods, and in the final step, logical reasoning was also used.

    Conclusion

    Based on the analysis of layout patterns and space syntax, the results of the research prove that the optimal movement pattern of the users of the exhibition space is affected by the layout of the exhibition booths, all based on the common linking indicators, access length-depth, and routes in expressing the importance of communication. The checkered pattern (the third pattern and as a balanced design idea) shows the access points—the ones that enjoy spatial openness all due to the construction of blocks and permeability attempting at creating spatial contrast. This area was created to form a central point in this space. The space defined by centrality leads to the formation of peripheral orders and correct interconnectedness.

    Keywords: Space syntax (Arrangement), Access Network, exhibition stands, Future Research Approach
  • Zahra Akoochekian, Seyed Abbas Yazdanfar, Neda Sadat Sahragard Monfared * Pages 67-82

    Problem Statement: 

    There has always been an interaction between the spatial structure of the house and social and cultural factors. Women and their new positions at home and in society have been influential factors in house structure changes in the last few centuries. As a place that plays a crucial role in identifying and reproducing social values, the house has always changed to express and harmonize with the residents’ beliefs. Since today the trend of changes in women’s roles and social identity is changing rapidly, examining the developments in the past few centuries, identifying the influential factors, strategies applied, and the results of these changes can be an excellent way to predict and present patterns suitable for the house in the future.

    Research objective

    The purpose of this article is to compare the spatial structure between the houses of the 17th to 21st century in Europe with the houses of Iran from the Qajar period until now by focusing on the social status of women. For this purpose, the evolution of spatial organization in Iran and Europe was examined separately then the differences and similarities between them in the same period were scrutinized.

    Research method

    This study employed the interpretive-historical method, logical reasoning, and comparative analogy to investigate the relationship and the two-way effects of the spatial structure of the house and the social position of women by using the longitudinal and transverse analogy.

    Conclusion

    The results show that there is a direct relationship between women’s social status improvement and the composition of the gender domains of the home. With the improvement of this position, the spatial quality of feminine territories has increased, and many gender valuations of spaces and functions have been eliminated, which has finally led to the balancing of gender roles in the home.

    Keywords: House spatial organization, Women, Gender domain, Women’s social status
  • Morteza Khorsandnikoo, Delaram Sabokro * Pages 83-92

    Problem statement: 

    Architecture and its relationship to historical, social, cultural, economic, and political factors have been well-established. Recent developments in these fields have visibly impacted architecture. The first Pahlavi period is widely regarded as one of Iran’s most important historical periods, where its tendencies and ideologies were expressed through architectural feats that reflected the political changes occurring at the time, alongside considerable advancements in various fields, making it a period of great significance for analysis and understanding. However, previous research only discusses the influences of independent factors and neglects the power structure’s role and effectiveness levels in shaping architecture during the first Pahlavi period in Iran.

     Research objective:

    Therefore, this study aims to investigate the power structure’s network and its influence on the architecture during this time. Specifically, this research seeks to answer two questions: what were the key components that influenced the power structure, and how did they impact the architecture of the first Pahlavi period?

    Research Method

    This qualitative study utilized a descriptive-analytical framework and relied on library sources, documents, and an intensive review of theoretical literature.

    Conclusion

    The findings suggest the power structure effectively influenced the architecture of the first Pahlavi period through the dominance of Reza Shah, the importance of ancient Iran, Western policies, European experts, and the growth of technology. The power structure penetrated both government and personal buildings at different levels, leading to the modernization of Iran’s architecture. These interventions created urban, social, and activity infrastructures at macro, medium, and micro levels. Therefore, the power structure significantly shaped the architecture of the first Pahlavi period in Iran.

    Keywords: The first Pahlavi architecture, Power structure, macro level, Medium level, micro level