فهرست مطالب

حقوق فناوری های نوین - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1402)

نشریه حقوق فناوری های نوین
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید محسن قائم فرد، فاطمه محسنی* صفحات 1-19
    فناوری اطلاعات و ارتباطات همگام با فرصت های ناب و بی شماری که برای پیشرفت فراهم می کند چالش ها و تهدیداتی هم به همراه دارد. حقوق درصدد حمایت از فرصت ها در پیشگیری و مقابله با چالش ها و تهدیدات است. ازآنجاکه درک ذات هر مفهومی راهگشای بررسی ابعاد و آثار حقوقی ناشی از آن است، بررسی فضای سایبری در پرتو ابعاد مفهومی، نخست موجب شناخت این فضا و سپس شناخت ابعاد و آثار حقوقی آن خواهد شد. با توجه به طیف گسترده و نوپدیدار فناوری اطلاعات و ارتباطات، موضوع اصلی پژوهش حاضر یافتن مفهوم فضای سایبری به منزله فضای عینی ناملموس و آثار حقوقی ناشی از آن است. این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که حقوق فضای سایبری با حقوق دنیای فیزیکی هم تمایز و هم تشابه دارد، اما اصول و مبنای قانون گذاری و همین طور ابزار، شرایط و آثار ارتکاب رفتار در فضای سایبری با دنیای فیزیکی تفاوت دارد.
    کلیدواژگان: فضای سایبری، فضای مجازی، دنیای فیزیکی، حقوق سایبری، اینترنت
  • مجید نجارزاده هنجنی، علیرضا شمسی محب* صفحات 21-35
    پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و گردآوری منابع به روش کتابخانه ای به مسیله فرصت ها و تهدیدهای خدمات عمومی الکترونیک پرداخته است. انقلاب ارتباطات در قرن بیست ویکم و پیشرفت روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات باعث به وجود آمدن مفهوم دولت الکترونیک و، به تبع آن، خدمات عمومی الکترونیک شده است. هم زمان، با توسعه فناوری ها و جهانی شدن رقابت بین دولت ها برای ارایه خدمات عمومی به صورت الکترونیک، انتظارات شهروندان از دولت ها نیز برای دریافت خدمات از طریق ابزارهای الکترونیک افزایش پیدا کرده است. بنابراین، یکی از وظایف دولت ها توسعه ارایه خدمات عمومی به صورت الکترونیک است. خدمات عمومی الکترونیک، علاوه بر فرصت های فراوانی همچون کاهش فساد و افزایش شفافیت که موجب تقویت پایه های دموکراسی و کارآمدی می شود، با تهدیدهای گوناگونی نیز مواجه است. تهدیدهایی مانند حفاظت از اطلاعات افراد، بی اعتمادی شهروندان به دولت و ضعف زیرساخت از مواردی هستند که عدم توجه به آن ها، پروژه خدمات عمومی الکترونیک را با مشکل مواجه می کنند. در نهایت، توسعه خدمات عمومی الکترونیک و استفاده از فرصت های آن، علاوه بر این که کارآمدی دولت و رضایت شهروندان را در پی دارد، به افزایش مشروعیت دولت نیز منجر می شود.
    کلیدواژگان: خدمات عمومی، دولت الکترونیک، خدمات عمومی الکترونیک، حقوق اداری
  • ابراهیم جوانمرد فرخانی، حمید میری*، صالح یمرلی صفحات 37-51
    فناوری بارورسازی مصنوعی ابرها طی سال های اخیر جوانب گوناگون زندگی انسان را متاثر کرده است. این فناوری نه فقط بر آب و هوا و زمین تاثیر می گذارد، بلکه پیامدهای بالقوه ای برای توسعه اقتصادی، تولید و محیط زیست دارد. فناوری باروری ابرها هم تاثیرات مطلوب و هم تاثیرات نامطلوب در محیط زیست دارد. درواقع به کارگیری این فناوری موجب افزایش بارندگی و توسعه ذخیره آب لازم، کاهش خشک سالی و بهبود سلامت و رفاه انسان می شود. باوجوداین، ذرات یدید نقره و دیگر موادی که در عملیات بارورسازی ابرها استفاده می شوند ممکن است آثار مخرب زیست محیطی داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی فقهی حقوقی جنبه های زیست محیطی باروری ابرها و با روش تحلیلی توصیفی انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد دلایلی که برای مخالفت با این فناوری بیان شده، حقیقی نیست و عوارض و خطرات زیستی این امر بیشتر موهوم و ناشی از نگرشی بدبینانه است. استحصال آب با استفاده از فناوری باروری ابرها موجب خطرات زیست محیطی نمی شود؛ ازاین رو از نظر فقهی و حقوقی، به کارگیری این فناوری مجاز است.
    کلیدواژگان: احراز اصالت باروری، مصنوعی، باران، ابر، محیط زیست
  • احسان سلیمی*، ندا شیری، سیمین فرخی نیا صفحات 53-67
    در سال های اخیر، تفاخر و خودنمایی در شبکه های اجتماعی شیوع گسترده ای داشته است. این پدیده، اغلب در شبکه های اجتماعی تصویرمحور نظیر اینستاگرام و بیشتر به دست نوجوانان یا نسل شبکه بروز و ظهور یافته است. این نوشتار متکفل بررسی علل و عوامل گرایش به خودنمایی و فرایند آن و اپیدمی شدن این پدیده در گروه سنی نوجوانان در اینستاگرام است. روش تحقیق حاضر، توصیفی تحلیلی با شیوه تحلیل «تیوری زمینه ای» و «نظریه آزمایی» است. به منظور گردآوری داده ها علاوه بر مشاهده مستمر رفتار هجده کاربر ازپیش تعیین شده در شبکه اجتماعی مذکور در بازه زمانی مشخص (هشت هفته)، از ابزار مصاحبه با دوازده کاربر دیگر نیز استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اولا پدیده خودنمایی و جلب توجه مفرط، که بیماری شناخته می شود، ریشه در اختلال شخصیت نمایشی (هیستریونیک) دارد که علل زیستی ژنتیکی آن چندان مشخص نیست؛ ثانیا شیوع بالای آن بیش ازهمه معلول اختلال در شیوه های فرزندپروری والدین، آموزش و تقلید است که به منظور فرامتغیرهای سپهر سایبر تشدید شده است؛ ثالثا پدیده خودنمایی مفرط در شبکه های اجتماعی، پدیده ای با ماهیت انسانی اجتماعی است؛ بنابراین پیشگیری از این انحراف نیز باید با ماهیت و علل آن هم سنخ و هم جنس باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، اختلال شخصیت نمایشی، تبرج، خودنمایی، جامعه پذیری مجازی
  • علی کشاورز*، علی نخجوانی، ناصر علیدوستی شهرکی صفحات 69-84
    امروزه برات الکترونیک در حقوق تجارت، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. از یک سو، به موازات رعایت اصول تجارت ازجمله اصل سرعت امور تجاری الکترونیکی شدن آن نیز اجتناب ناپذیر و نیازمند اعمال قواعد و احکامی برای تثبیت و درستی سنجی آن هاست. از سوی دیگر، با توجه به این که اعتبارسنجی قضایی این سند، که نیازمند احراز اصالت در آن نیز هست، در هاله ای از ابهام قرار دارد و نیازمند این است که با استفاده از قواعد بین المللی و حقوق کشورهای پیش رو در این خصوص قواعد حاکم بر این سند قاعده مند شود. بنابراین، در تحلیل قوانین ایران در این حوزه، با روش توصیفی و تحلیلی، معیارهای قواعد آنسیترال و همزمان با آن، قوانین ایالات متحده به منزله کشوری پیش رو در ثبت قواعد الکترونیکی شدن اسناد تجاری، دستاورهای بین المللی نیل به اعتبارسنجی و صحت سنجی تثبیت و انتساب این سند به متعهد و صادرکننده برات الکترونیک معرفی می شود. در این راه، استفاده از ملاک های تثبیت امضای الکترونیک و روش های اطمینان بخش عمومی، که عملی قضایی است، معیارگزینی و به منزله ضابطه ای در این خصوص معرفی می شود. بررسی ها نشان می دهد که قواعد آنسیترال در این حوزه، به قواعد عدالت نزدیک تر است و برخی قواعد قانون یوتای ایالات متحده درمورد برات الکترونیک با آنچه به منزله ضوابط عمومی و خصوصی اعتبارسنجی قضایی سایر ادله الکترونیک است تفاوت دارد. در پس این رویکرد، با استفاده از ماده 8 تا 10 قانون آنسیترال درخصوص ایمن سازی ادله الکترونیک و همچنین بند 14 بخش دوم قانون یوتای ایالات متحده، لزوم تفکیک رویه های احراز اصالت در سند تجاری را به واسطه رعایت شکل ظاهری آن و اعمالی که در صدور تا پذیرش برات انجام می شود و همچنین احراز ایمنی سند الکترونیک برات به واسطه سنجش های تخصصی، اصلاح ماده 414 لایحه پیش نویس قانون تجارت ایران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: احراز اصالت، سند تجاری الکترونیک، قانون یوتا، امضای الکترونیک، دلیل اثبات، قانون یکسان سازی معاملات الکترونیک
  • سید محمدمهدی مصطفوی اردبیلی، مصطفی تقی زاده انصاری*، سمانه رحمتی فر صفحات 85-100

    حق بهره مندی از پیشرفت های علمی، ازجمله فناوری های نوین، همواره یکی از حقوق اساسی بشر قلمداد شده است. یکی از این فناوری های نوین، فناوری هوش مصنوعی است. هوش مصنوعی نوعی هوش است که در دهه 1950 متولد شد و بخشی جدایی ناپذیر از انقلاب دیجیتال است. پیشرفت هوش مصنوعی و کاربرد آن در بسیاری از شیونات زندگی انسان، به ویژه حوزه حقوق بشر، شیوه زندگی انسان ها را متحول کرده است. در پژوهش پیش رو، تاثیر به کارگیری هوش مصنوعی بر نظام حقوق بشر بین الملل با روش تحقیق تحلیلی توصیفی و استفاده از ابزار کتابخانه ای بررسی شده است. نتایج پژوهش حاضر، حاکی از آن است که به کارگیری هوش مصنوعی در مصادیق گوناگون از حقوق شناخته شده در نسل های چندگانه حقوق بشری (نسل اول، دوم و سوم) تاثیرات مثبت و منفی دارد و قابلیت آن را دارد که به منزله یکی از مصادیق نسل چهارم حقوق بشر (دکترین فناوری) در نظر گرفته شود؛ همچنین به منظور رفع مسایل و تاثیرات منفی احتمالی اقدامات قانونی در سطح ملی و بین المللی با هدف قاعده گذاری و تقویت فرایندهای مشارکتی انجام شده است.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، حقوق بشر، فناوری های نوین، نسل چهارم حقوق بشر
  • سیما حاتمی، فتح الله رحیمی*، احسان آقامحمدآقایی، اسماعیل شاهسوندی صفحات 101-118

    امروزه صداشناسی، که در تشخیص هویت اشخاص کاربردی بی همتا دارد، به منزله یکی از روش هاش مدرن درحال پیشرفت است. از این روش، به منزله ادله ابزاری مستند و مستدل در محاکم، نفیا یا اثباتا استفاده می شود. در رویکرد «تشخیص هویت» با صورت نگاری و ترسیم نمودار ارتعاشات صوتی اصوات انسانی آزمایش می شوند. منحصربه فردبودن صدای انسان در زمینه تشخیص مجرمان جرایم نوظهور ازطریق فناوری های فوق نوین، مانند تروریسم سایبر، تهدید به بمب گذاری در هواپیماها و ابنیه دولتی با تلفن به قصد اخاذی و آدم ربایی کمک بزرگی است. درحال حاضر، سیستم های هویت بیومتریک یکی از طرق اجرای قانون در اروپاست. توجه به جمع آوری داده های بیومتریک در مقایسه با روش های وقت گیر، مانند انگشت نگاری و تشخیص چهره، نگرانی هایی را درباره تاثیر این قبیل فناوری ها در حوزه تجسس و تفحص برای ضابطان قضایی از منظر حقوق اساسی بشر به وجود آورده است. پژوهش حاضر، چالش های حقوقی پروژه اخیر اروپا با عنوان «سیستم یکپارچه شناسایی سخن گوی صوتی (سیپ)» را، که به منزله ابتکاری نوین برای راه اندازی اولین پایگاه داده بین المللی بیومتریک صوتی به کار می رود، بررسی می کند.

    کلیدواژگان: شناسایی صدا، بیومتریک، هویت، سیاست تشخیص
  • مهرنوش ابوذری، محمدرضا برزگر*، زهرا نادری صفحات 119-134

    یکی از چالش برانگیزترین حوزه های نوظهور، بحث واگذاری اختیار کشتن انسان با هوش مصنوعی در شرایط جنگی است که به مباحث حقوقی متعددی می انجامد. این نخستین بار است که دانش حقوق با پدیده ای مواجه می شود که هرچند ساخته دست بشر است، اما برعکس تمامی پیشرفت های علمی صنعتی تحقق یافته در طول تاریخ، در تفکر و تصمیم گیری مستقل از بشر است و ممکن است پس از طی مراحلی حتی سازنده و خالق سیستم نیز قادر به درک چگونگی عملکرد یا مهار آن نباشد؛ ازاین رو، نوشته حاضر، به این بحث می پردازد که در شرایطی که اسلحه هوش مصنوعی منجر به قتل غیرنظامیان و جنایت جنگی شده، دیوان کیفری بین المللی برای اعمال مسیولیت کیفری مستقیم و همچنین دکترین مسیولیت فرمانده با چه مسایلی مواجه است و برای تفوق بر این مشکلات، چه اقداماتی باید انجام شود. پژوهش حاضر، به روش اسنادی و با رویکردی توصیفی تحلیلی پیش رفته و به این نتیجه رسیده است که با توجه به ظهور مفهومی به نام شکاف در مسیولیت، که ناشی از ذات منحصربه فرد هوش مصنوعی است، مقررات فعلی اساسنامه درخصوص آن نارسایی دارد و جامعه بین المللی باید برای تطبیق با شرایط جدید، سازندگان را ملزم به ارایه شفافیت حداکثری کند؛ همچنین تولید برخی از انواع هوش مصنوعی را ممنوع کند؛ و درنهایت درباره کشتار احتمالی ناشی از به کارگیری سلاح هوش مصنوعی با قابلیت خودبهبودی پس از تولید، اساسنامه دیوان را اصلاح کند و صراحتا و انحصارا قواعد مسیولیت کیفری را طوری مشخص کند که وجود سلاح هوش مصنوعی منجر به بی کیفرمانی نشود.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، مسئولیت فرمانده، اسلحه خودمختار، بی کیفرمانی
  • بهزاد عبدالله زاده، جواد حسین زاده*، فاطمه قناد صفحات 135-148
    امروزه دولت ارایه خدمات عمومی را به نحو روزافزونی گسترش داده است. نظام پرداخت الکترونیک در زمره خدمات نوین عمومی است که به دلیل حساسیت و پیچیدگی نیازمند قاعده گذاری، نظارت و کنترل نهاد های ذی ربط است. شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک)، که به منظور سامان د هی نظام پرداخت الکترونیک کشور راه اندازی شده است، کلیه تراکنش ها را نظارت و کنترل می کند. این شبکه با ایجاد زیرساخت های لازم، تراکنش های برخط و آنی را پدید آورده و بستری برای تراکنش های کارت محور در فرایندی نظارتی و بسیار قوی با امنیت بالا در نظام مبادلات بانکی کشور فراهم آورده است. ارایه این خدمات، اختیارات و وظایفی برای بانک مرکزی و شاپرک ایجاب می کند که از آن جمله می توان به تکلیف فراهم ساختن زیرساخت های لازم، پرداخت کارمزد، شناسایی تخلف و اعمال جریمه اشاره کرد. این اختیارات و وظایف، به صورت بالقوه موجب ایجاد موقعیت تعارض منافع می شود، تعارض منافعی که به صورت بالقوه و بالفعل موجب اختلال در ارایه خدمات عمومی و تضییع اموال خصوصی و عمومی می شود. تحقیق حاضر، با بررسی ابعاد حقوقی تعارض منافع در صنعت پرداخت الکترونیکی ایران و مسایل موجود در این زمینه، به این نتیجه رسیده است که باید با تصویب مصوبات مرتبط با تعارض منافع در شبکه پرداخت کارتی، قاعده گذار و مجری، نهاد ناظر و نهاد نظارت شونده از یکدیگر جدا شوند. همچنین باید تعارض میان درآمد و وظایف سازما ن ها و تعارض بین وظایف سازمانی بازیگران درگیر در این صنعت برطرف و تغییر قواعد در فرایندهای کارشناس محور مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبکه الکترونیکی پرداخت کارت، شاپرک، شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت، تعارض منافع
  • ریحانه زندی*، شهرام زرنشان، موسی کرمی صفحات 149-168
    پیوند فزاینده کارکردهای اصلی دولت ها با سرشت به هم پیوسته فضای سایبر، کشورها را در معرض طیفی نوین از تهدیدها قرار می دهد. جامعه بین المللی از افزایش تهدیدهای سایبری آگاه است و می کوشد حقوق بین الملل موجود را برای تنظیم عملیات های سایبری گسترش دهد. هدف از مقاله حاضر این است که با استفاده از روش توصیفی  تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی، شرایط و الزامات عملیات های سایبری را در سه منطقه دریایی آب های مجمع الجزایری، منطقه مجاور و منطقه انحصارا اقتصادی و نیز تنگه های بین المللی در پرتو دستورالعمل تالین 2 درباره حقوق بین الملل قابل اعمال بر عملیات های سایبری بررسی کند. به نظر می رسد دستورالعمل تالین 2 در تبیین قواعد حقوق بین الملل مربوط به عملیات سایبری، به ویژه در زمینه عملیات های سایبری در مناطق مختلف دریایی سودمند است و در کاهش خلا هنجاری موجود در این حوزه به کار آید. بااین حال، نمی توان انکار کرد که در میان کارشناسانی که دستورالعمل را نوشته اند، همچنان زمینه های اختلاف نظر و ابهام وجود دارد. چنین می نماید که چارچوب حقوقی بین المللی حاکم بر دزدی دریایی و به ویژه اصل صلاحیت جهانی در پیگرد و مجازات مرتکبان، به رغم کاستی های آن، مبنای ایجاد رژیمی مشابه را به منظور تامین امنیت سایبری بین المللی فراهم می آورد. ازآنجاکه آینده اقتصادی و سیاسی کشورها هرچه بیشتر در هم تنیده می شود، دستیابی به اجماع بین المللی درباره موضوعاتی مانند نظام حقوقی حاکم بر حملات و عملیات های سایبری آسیب زا، برای امنیت جهانی و رفاه اقتصادی ضروری است.
    کلیدواژگان: عملیات سایبری، آب های مجمع الجزایری، منطقه مجاور، منطقه انحصارا اقتصادی، تنگه بین المللی، دستورالعمل تالین 2
  • سید یاسر ضیایی*، سیده معصومه حسینی صفحات 169-180
    رمزارزها کدهای رایانه ای هستند که با استفاده از تکنیک رمزنگاری (کدنویسی) ایجاد می شوند و به منزله ی وسیله مبادله مدنظر قرار می گیرند. ویژگی فرامرزی این پدیده ضرورت بررسی وضعیت آن ها در نظام حقوق بین الملل را ایجاب می کند. هرچند بسیاری از دولت ها رمزارزها را در غالب مفهوم پول شناسایی کرده اند، اما برخی از دولت ها آن را به منزله دارایی، اعم از کالا یا خدمات، در نظر می گیرند که با شرایطی ممکن است سرمایه گذاری نیز تلقی شود. در این حالت، این پرسش مطرح است که وضعیت حقوقی رمزارزها درحکم کالا یا خدمات یا سرمایه در نظام حقوق بین الملل تجاری و سرمایه گذاری خارجی چگونه است؟ فرضیه این است که تلقی رمزارزها به منزله کالا یا خدمات یا سرمایه، مسایلی را در اعمال نظام سنتی حقوق بین الملل تجاری و سرمایه گذاری خارجی در پی دارد. سازمان تجارت جهانی، به منزله مهم ترین رکن نظام حقوق بین الملل تجاری، واجد قواعد مصرح درباره رمزارزها نیست و اعمال اصول رفتار ملی و رفتار ملت های کامله الوداد در چارچوب این موافقت نامه ها بر معاملات مبتنی بر رمزارز با چالش هایی روبه روست. چنانچه این دارایی شرایط سرمایه خارجی را کسب کند، خارجی بودن یا نبودن منشا این دارایی از مهم ترین مسایل شناسایی رمزارزها به منزله سرمایه خارجی است. چنانچه رمزارزها را بتوان مصداق اوراق بهادار یا خدمات مخابراتی در نظر گرفت، تحت شمول بخشی از نظام حقوق سازمان تجارت جهانی قرار می گیرد. همچنین سرمایه گذاری رمزارزها در فناوری ای مانند دفترکل توزیع شده یا استفاده از رمزارز برای خرید سهام شرکت ها و یا خرید تجهیزات برای سرمایه گذاری و نیز خرید توکن های آی.سی.ا مصداقی از سرمایه تعریف شده در عموم معاهدات سرمایه گذاری است.
    کلیدواژگان: رمزارز، حقوق بین الملل اقتصادی، سازمان تجارت جهانی، موافقت نامه عمومی تعرفه و تجارت، موافقت نامه جنبه های عمومی تجارت خدمات، معاهدات دوجانبهسرمایه گذاری خارجی
  • مهدیه لطیف زاده*، سید محمدمهدی قبولی درافشان صفحات 181-198

    متاورس جهان مجازی سه بعدی است که کاربران می توانند در آن ازطریق آواتارها با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این جهان دیجیتال بر جنبه های گوناگونی از دنیای طبیعی اثرگذار است و بسیاری از علوم را در معرض مسایل متعددی قرار داده است. در این خصوص، علم حقوق نیز با ظهور متاورس با مسایل حقوقی بسیاری، که بر افراد با شرایط متفاوت موثر است، مواجه شده است. فارغ از مسایل حقوقی گوناگون مرتبط با متاورس، یکی از مسایل مهم، چگونگی جریان حمایت های مناسب از حقوق کودکان در متاورس است. گرچه این دنیای دیجیتال، مزایای متعددی برای کودکان دارد؛ ازجمله استفاده کردن از آن به منزله بستر آموزشی و محیط های تعاملی و قراردادن راحت کودکان در معرض آموزش ها و مهارهات مختلف. بااین حال، این فناوری معایب و خطرات بسیاری دارد که توجه ویژه به کودکان را ضروری می سازد. ازجمله این موارد قرارگرفتن کودکان در معرض آزار و اذیت سایبری یا محتوای نامناسب در این محیط است. باوجود ضرورت حمایت از کودکان در متاورس، این پژوهش با رویکردی توصیفی تحلیلی، مسایل حقوقی مربوط به متاورس، به ویژه تاثیر این محیط در کودکان، را مطالعه کرده است. نتیجه این بررسی، زمینه ای برای نیل به هدف پژوهش یعنی چگونگی حمایت موثر از کودکان در متاورس شد. به موجب این پژوهش، تمسک به بسترهای حقوقی و قانونی عام، همچنین توجه به قوانین و مقررات خاص، بهره مندی از هوش مصنوعی و فناوری بلاک چین و تعریف و استفاده از ابزارهای ویژه برای حمایت های جامع از کودکان در محیط متاورس کارآمد خواهد بود.

    کلیدواژگان: بلاک چین، حریم خصوصی، کودکان، متاورس، هوش مصنوعی
  • محمد ستایش پور* صفحات 199-210
    هواپیماهای بدون سرنشین، که به اختصار از آن ها با عنوان پهپاد (پرنده هدایت پذیر از راه دور) نیز یاد شده است، دستاورد پیشرفت فناوری برشمرده می شوند. پیشرفت فناوری و درنتیجه آن، گسترش کمی و تجهیزاتی پهپادها موجب فزونی کاربرد این پرنده های ساخت دست انسان در دو عرصه صلح و مخاصمه مسلحانه بین المللی شده است؛ زیرا همواره فناوری های نوین مثبت نیستند، بلکه علاوه بر نقض حریم خصوصی ممکن است بلای جان باشند. پژوهش پیش رو درصدد است به این سوال پاسخ دهد که رویکرد حقوق بین الملل بشر و حقوق بین الملل بشردوستانه درخصوص استفاده از پهپادها به منزله ی فناوری نوین چیست؟ فرضیه پژوهش حاضر این است که اصول و قواعد حقوق بین الملل بشر و حقوق بین الملل بشردوستانه درخصوص هواپیماهای بدون سرنشین کاربرد دارند و پهپادها تاب اعمال آن ها را دارند. پژوهش پیش رو به منظور راستی آزمایی فرضیه خود، با روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای انجام شده است. جستار تحلیلی حاضر اثبات کرده است که پهپادهای با کارکرد اطلاعاتی به نقض حقوق بشر ازجمله و به ویژه نقض حریم خصوصی و نقض امنیت فردی منجر شده اند. در زمان مخاصمه مسلحانه، همه ی اصول حقوق بین الملل بشردوستانه، ازجمله تفکیک، تناسب، احتیاط، ضرورت و منع رنج و آلام بیهوده، درخصوص هواپیماهای بدون سرنشین کاربرد دارند.
    کلیدواژگان: پهپاد، هواپیمای بدون سرنشین، پرنده هدایت پذیر از راه دور، فناوری نوین
  • محسن رئیسی*، محمدحسن صادقی مقدم، محمود حکمت نیا صفحات 211-225

    قراردادهای ایتلاف با هدف بهره گیری از نوآوری های سایر رقبا در بازار و کاهش هزینه های تولید و افزایش کیفیت محصولات و بهره مندی از مدیریت جمعی تشکیل می شوند، اما جنبه های قانونی و قراردادی ایتلاف محل بحث است. در این باره لازم است بررسی شود که قراردادهای ایتلاف از چه جایگاه قانونی و قراردادی برخوردارند و با توجه به رویه های ضد رقابتی رایج، پاسخ گوی انتقال حقوق اموال صنعتی است یا نیاز به اصلاح ساختار قراردادها یا قوانین و مقررات دارد. در این مقاله، پس از بررسی انواع قراردادهای انتقال حقوق اموال صنعتی، مشخص خواهد شد که اولا، قرارداد ایتلاف حقوق رقابت و قراردادهای انتقال حقوق مالکیت فکری در زمینه توسعه نوآوری اهداف مشابهی دارند اما هریک ابزارهایی متفاوت اند که افزایش نوآوری هدف مشترک هر دو است. ثانیا توافقنامه های ایتلاف ذاتا برخلاف جریان رقابت نیستند؛ ثالثا در کشور ایران سکوت قانون در تعیین چارچوب قوانین انعقاد قرارداد انتقال به استناد ماده 10 قانون مدنی است.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، حقوق مالکیت صنعتی، قرارداد ائتلاف، قراراداد انتقال حقوق مالکیت فکری، قرارداد انتقال حقوق اموال صنعتی
  • مهرنوش فنایی*، لی شین یانگ صفحات 227-243
    با توجه به پیشرفت سریع فناوری هوش مصنوعی، جامعه حقوقی درباره وضعیت حقوق مدنی ربات های هوشمند دیدگاه های متعددی را مطرح کرده است. سوال اصلی این است که آیا می توان برای ربات های هوشمند شخصیت حقوقی قایل شد؟ در این پژوهش، وضعیت شخصیت ربات های هوشمند بررسی می شود. با بررسی عناصر فیزیولوژیکی بدن انسان می توان دریافت که ربات های هوشمند از عناصر بیولوژیکی شخصیت حقیقی برخوردار نیستند و شخصیتی حقیقی ندارند و همچنان در حوزه اشیا قرار می گیرند و به منزله شیء حقوقی و نه شخص حقیقی شناخته می شوند.با تحلیل دیدگاه های گوناگون درباره وضعیت ربات های هوشمند در حقوق مدنی و تحقیق درباره مفاهیم متعدد شخصیت و عناصر تشکیل دهنده شخصیت حقیقی در قانون مدنی، در این پژوهش، پیشنهادهایی ارایه می شود. برای تعیین این که چه نوع وضعیت حقوقی برای ربات های هوشمند می توان در نظر گرفت، اصطلاح شخصیت ربات های هوشمند، به ویژه ربات انسان نما با عناصر شخصیتی مقایسه شده است که براساس نتایج این مقایسه، مشخص می شود ربات های هوشمند از شخصیت حقیقی و حقوقی برخوردار نیستند و در تعیین وضعیت حقوقی نمی توان آن ها را در تعاریف شخصیت حقیقی و حقوقی تعریف شده در حقوق مدنی گنجاند؛ بنابراین پیشنهاد می شود در این راستا از قانون مسیولیت محصول استفاده شود.
    کلیدواژگان: ربات هوشمند، شخصیت مصنوعی، مسئولیت محصول
|
  • Seyed Mohsen Ghaemfard, Fatemeh Mohseni * Pages 1-19
    Although "Information and Communications Technology" provides numerous and intact opportunities for development, it has some challenges and threats. The law seeks to support opportunities for prevention from and fighting with challenges and threats. Since realising the essence of any concept leads to analysing its legal effects, analysing cyberspace in light of conceptual framework first results in understanding this space and then understanding its legal effects. Considering vast and new loads of information and Communications Technology as the main question, finding the concept of cyberspace as an objective and untouchable space and its legal effects is the subject of this article. This study has been done in a descriptive-analytical way using library and internet sources. The findings of this research indicate that cyberspace law is both different and similar to physical world law. However, the principles and basis of legislation and the tools, conditions, and effects of conducting conduct in cyberspace differ from the physical world.
    Keywords: Cyber space, Virtual Space, Physical World, Cyber Law, Internet
  • Majid Najarzadeh Hanjani, Alireza Shamsi Moheb * Pages 21-35
    The current research has dealt with the problem of opportunities and threats of electronic public services with a descriptive-analytical method and collection of sources using a library method. The communication revolution in the 21st century and the increasing progress of information and communication technology have led to the emergence of the concept of electronic government and, as a result, electronic public services. At the same time, with the development of technologies and the globalisation of competition between governments to provide public services electronically, the expectations of citizens from governments to receive services through electronic means have also increased. Therefore, one of the duties of governments is to develop the provision of public services electronically. Electronic public services, in addition to many opportunities such as reducing corruption, and increasing transparency, which strengthens the foundations of democracy and efficiency, also face various threats. Threats such as the protection of people's information, distrust of citizens in the government, and weakness in infrastructure, are among the things that, if ignored, will cause problems for the electronic public service project. Finally, the development of electronic public services and the use of its opportunities, in addition to the efficiency of the government and the satisfaction of citizens, also leads to an increase in the government’s legitimacy.
    Keywords: Public Services, Electronic Government, Electronic Public Services, administrative law
  • Ebrahim Javanmard Farkhani, Hamid Miri *, Saleh Yamrali Pages 37-51
    Artificial cloud fertilisation technology has recently affected various aspects of human life. This technology affects air, water, and land and has potential implications for economic development, production, and the environment. Cloud fertility technology can have both positive and negative effects on the environment. The application of this technology will increase rainfall, develop required water reserves, reduce drought, and improve human health and well-being. However, silver iodide particles and other substances used in cloud fertilisation may have harmful environmental effects. Based on this, this research was conducted with jurisprudence and legal investigation of the environmental aspects of cloud fertility and with a descriptive-analytical method. The research findings show that the reasons for opposing this technology are not real, and this matter's complications and biological risks are more imaginary and caused by a pessimistic attitude. The extraction of water using cloud fertility technology does not pose environmental risks. Therefore, it is possible to use this technology from a jurisprudential and legal point of view.
    Keywords: Fertility, Artificial, Rain, cloud, Environment
  • Ehsan Salimi *, Neda Shiri, Simin Farokhi Niya Pages 53-67
    Recently, boasting and showing off on social networks has spread widely. This phenomenon has often emerged in image-oriented social networks such as Instagram, primarily among teenagers or the network generation. This article deals with the causes and factors of the tendency to show off, its process, and the epidemic of this phenomenon in the age group of teenagers on Instagram. The current research method is a descriptive-analytical method with the analysis method of "contextual theory" and "experimental theory". To collect data and continue observing the behaviour of 18 predetermined users in the mentioned social network in a certain period (8 weeks), the tool of interviewing 12 other users has also been used. The findings of this research show that the phenomenon of showing off and attracting excessive attention, known as a disease, has its roots in histrionic personality disorder, the biological-genetic causes of which are unclear. Secondly, its high prevalence is primarily the result of disruption in parents' parenting methods, education and imitation, which the metavariables of the cyber sphere have aggravated. Thirdly, excessive self-presentation in social networks is a human-social phenomenon, so preventing this deviation must be exact and causes.
    Keywords: Life style, Dramatic personality disorder, Ornament display, showing off, Virtual socialization
  • Ali Keshavarz *, Ali Nakhjavani, Naser Alidoosti Shahraki Pages 69-84
    Electronic bill of lading has a special place in commercial law today. On the one hand, in parallel with the observance of business principles, including the principle of the speed of business affairs, its electronification is also inevitable and requires the application of rules and regulations to stabilise and validate them. On the other hand, because the judicial validation of this crucial electronic document is ambiguous, it is necessary to use the international rules and the laws of leading countries to regulate the governing rules for this document. Therefore, in the analysis of Iran's laws in this regard with the descriptive and analytical method, the criteria of UNCITRAL rules and combined with those laws of the United States as a leading country in registering the rules of electronification of commercial documents, the international achievements of validation and verification of the confirmation and assignment of this document to the obligee And the issuer of the electronic bill is introduced. This way, electronic signature stabilisation criteria and public assurance methods, a judicial act, can be selected as a criterion and presented as a problem. Investigations showed that the rules of UNCITRAL are closer to the rules of justice in this regard, and some of the rules of the law of Utah in the United States regarding electronic bills of lading are different from what is the public and private link of judicial validation of other electronic evidence.
    Keywords: Validation, electronic commercial document, Iranian, American law, electronic signature, Evidence
  • Seyyed MohammadMahdi Mostafavi Ardebili, Mostafa Taghizadeh Ansari *, Samaneh Rahmatifar Pages 85-100

    The right to benefit from scientific advances, including new technologies, has always been considered one of the fundamental human rights; one of these new technologies is artificial intelligence technology. Artificial intelligence is a type of intelligence that was born in the 1950s and is an integral part of the digital revolution. The progress of artificial intelligence and its application in many aspects of human life, especially human rights, has transformed people's way of life. This research investigates the impact of artificial intelligence on the international human rights system using the descriptive analytical research method and library tools. The results of this research indicate that the use of artificial intelligence on different examples of known rights in multiple generations of human rights (first, second and third generation) has positive and negative effects and can be one of the examples of the fourth generation of rights (doctrine of technology). Additionally, to address the issues and potential adverse impacts, legal actions have been implemented at both national and international levels with the goal of setting standards and enhancing cooperation.

    Keywords: Artificial intelligence, Human rights, New Technologies, the fourth generation of human rights
  • Sima Hatami, Fathollah Rahimi *, Ehsan Agha Mohammad Aghaei, Esmaeil Shahsavandi Pages 101-118

    Today, voice Identification technology is developing as one of the modern techniques, which has a unique application in identifying the identity of people in the form of recorded voice. This method can be used in courts and tribunals, not only to convict people but also as a definite proof to prove the innocence of accused persons. In this approach, "identity recognition" is tested through face painting and the sound vibration diagram method of human voices. The uniqueness of the human voice is a great help for law enforcement in identifying criminals, especially in the field of emerging new crimes with technology. Ultra-modern, such as cyber terrorism, which threatens to bomb aeroplanes, government buildings, etc., or over the phone with the intention of extortion in the kidnapping. Biometric identity systems are currently a prominent feature of contemporary law enforcement in Europe, as the focus on time-consuming biometric data collection, such as fingerprinting and facial recognition, raises concerns about the impact of these technologies on surveillance. For judicial officers from the perspective of fundamental human rights. In particular, this paper examines the recent European project, the Integrated System for Voice Speaker Identification (SIIP), as a new Europe-wide initiative to create the first international voice biometric database, now the third largest biometric database in the world as used by Interpol.

    Keywords: Voice Identification, biometric, identity, Recognition policy
  • Mehrnoosh Abouzari, MohammadReza Barzegar *, Zahra Naderi Pages 119-134

    The issue of delegating the authority to kill humans to artificial intelligence in wartime is one of the most challenging emerging disciplines, as it raises numerous legal issues. This is the first time that legal knowledge has encountered a phenomenon that, despite being created by humans, is independent of humans in thinking and decision-making, and it may be possible after multiple stages that even the creator of the system cannot comprehend or control its operation. Therefore, this article discusses the obstacles that the International Criminal Court must overcome to apply direct criminal responsibility and the doctrine of commander's responsibility in cases where artificial intelligence weapons have led to the killing of civilians and war crimes, as well as the steps that should be taken to overcome these obstacles. Following a documentary approach and a descriptive-analytical analysis, this article concludes that the current provisions of the statute regarding artificial intelligence need to be revised due to the emergence of a concept called the gap in responsibility, which is caused by the unique nature of artificial intelligence. To adapt to the new conditions, the international community must require manufacturers to provide maximum transparency and prohibit producing certain types of artificial intelligence. Regarding the possible killings caused by the use of artificial intelligence weapons with the ability to self-learning after production, the court statute must explicitly and exclusively specify the rules of criminal responsibility so that the existence of AI weapons does not lead to impunity.

    Keywords: Artificial intelligence, Command Responsibility, Autonomous Weapons, Impunity
  • Behzad Abdollahzadeh, Javad Hoseinzadeh *, Fatemeh Ghanad Pages 135-148
    Nowadays, the provision of public services by the government has been increasingly expanded. The electronic payment system is one of the public services which, due to its sensitivity, requires the regulation of the supervision of the relevant institutions. The electronic card payment network. created to organise the country's electronic payment system and monitors all transactions. This network creates online and instant transactions by creating the necessary infrastructure and provides a platform for card-based transactions in a robust monitoring process. Provides security in the country's banking exchange system. Providing these services requires powers and duties for the Central Bank and Shaparak, among which the responsibilities of providing the necessary infrastructure, identifying violations and imposing fines can be mentioned. These powers and duties can potentially cause a conflict of interest. Conflict of interests can potentially cause disruption in the provision of public services and damage private and public property. By examining the legal dimensions of the conflict of interest in Iran's electronic payment industry and the challenges in this field, the present research has concluded that by approving the approvals related to the conflict of interest in the card payment network, the rule-maker and the executive; The supervisor and the supervised should be separated from each other. Also, the conflict between the income and duties of organisations and between the organisational duties of actors involved in this industry should be resolved, and the rules should be changed in expert-oriented processes.
    Keywords: The electronic card payment network, Shaparak, payment service provider company, Conflict of interest
  • Reyhaneh Zandi *, Shahram Zarneshan, Mousa Karami Pages 149-168
    The increasing connection of states’ main functions to the interconnected nature of cyberspace exposes them to a new spectrum of threats. The international community is aware of the increase in cyber threats and is trying to develop the existing international law to regulate cyber operations. Employing a descriptive-analytic method and using library and internet sources, the present article aims at examining the conditions and requirements of cyber operations in three maritime zones, namely the archipelago waters, the contiguous zone and the exclusive economic zone and also international straits in the light of Tallinn Manual 0.2. It seems that Tallinn Manual 0.2 can be useful both in explaining the rules of international law related to cyber operations, especially in the field of cyber operations in different maritime areas, and in reducing the existing normative gap in this field. However, it is undeniable that there are still many areas of disagreement and lack of clarity, even among the experts who prepared the Tallinn Manual. It appears that the international legal framework governing piracy, even despite its shortcomings, can provide a basis for creating a similar regime to ensure international cyber security. Since countries' economic and political future is increasingly intertwined, achieving international consensus on issues such as the legal regime governing harmful cyber-attacks and operations is essential for global security and economic prosperity.
    Keywords: Cyber Operations, Archipelagic Waters, Contiguous Zone, Exclusive Economic Zone, International Strait, Tallinn Manual 2.0
  • Seyed Yaser Ziaee *, Seyedeh Masoomeh Hoseini Pages 169-180
    Cryptocurrencies are digital assets created using encryption techniques intended to serve as a means of exchange. Given their cross-border nature, it's important to consider their status within the international legal system. While many governments have recognised cryptocurrencies as money, others view them as assets that can be traded, like goods or services. Under certain conditions, they may also be treated as investments. This raises the question of how cryptocurrencies should be classified under international law of trade and foreign investment law. The hypothesis is that categorising cryptocurrencies as goods, services, or capital presents challenges in applying traditional international law of trade and foreign investment frameworks. The World Trade Organization, as the most critical component of the international trade regime, lacks explicit rules related to cryptocurrencies. Applying the principles of the national treatment and the most favoured nation within this framework to cryptocurrency-based transactions will encounter obstacles. One of the most significant challenges in classifying cryptocurrencies as foreign capital is determining whether these assets meet the requirements for such classification, regardless of their origin. If cryptocurrencies can be considered securities or telecommunications services, they may be included under the scope of the World Trade Organization's legal system. Additionally, investing in technology such as distributed ledger using cryptocurrencies, purchasing company shares with cryptocurrency, buying equipment for investment purposes, or acquiring AI tokens could all be examples of capital under general investment treaties.
    Keywords: Cryptocurrency, International Economic Law, World Trade Organization, General Agreement on Tariffs, Trade, General Agreement on Trade in Services, Foreign Investment Bilateral Treaties
  • Mahdieh Latifzadeh *, Sayyed MohammadMahdi Qabuli Dorafshan Pages 181-198

    Metaverse is a 3D virtual world where users can communicate with each other through avatars. This digital world affects many aspects of the real world and involves many sciences with many challenges. In this regard, legal science also faces many legal issues despite the existence of the metaverse. Regardless of the various legal challenges related to the Metaverse, One of the critical issues is how to protect children's rights in the metaverse adequately. Although this virtual world brings many advantages for children, including the fact that it can be used as an educational platform and interactive environment, it quickly exposes children to various training and skills. However, this technology also creates many disadvantages and risks that make it necessary to pay special attention to children. These include children in this environment being more exposed to cyber harassment or inappropriate content. Despite the necessity of such protection, this research has studied the legal challenges related to the metaverse, especially the impact of this environment on children, with a descriptive and analytical approach. The result of what was investigated became a basis for achieving the research goal, i.e., how to protect children in the metaverse effectively. According to the conclusion of this research, adhering to general legal frameworks and paying attention to specific laws and regulations, benefiting from artificial intelligence and blockchain technology and defining and using special tools can be efficient for the comprehensive Protection of children in the metaverse.

    Keywords: Blockchain, Privacy, children, Metaverse, Artificial intelligence
  • Mohamad Setayeshpur * Pages 199-210
    Drones, also referred to as UAVs (Unmanned Aerial Vehicles), are considered the achievement of technological progress. Technological progress and, as a result, the quantitative and equipment expansion of drones has led to an increase in the use of these artificial birds in the two arenas of international peace and armed conflict; Because new technologies are not always positive, but in addition to violating privacy, they may be harmful. The upcoming research is trying to answer the question, what is the approach of international law of human rights and international humanitarian law regarding using drones as a new technology? The current research hypothesises that the principles and rules of international law of human rights and international humanitarian law apply to drones. The present study has been carried out with a descriptive-analytical method based on collecting information using a library method to verify its hypothesis. The current analytical research has proved that drones with informational functions have violated human rights, including the breach of privacy and the violation of personal security. In armed conflict, all principles of international humanitarian law apply to drones, including discrimination, proportionality, caution, necessity and prohibition of suffering.
    Keywords: Drone, UAV, Unmanned Aerial Vehicle, new technology
  • Mohsen Raeisi *, MohammadHasan Sadghymoghadam, Mahmod Hekmatnia Pages 211-225

    Patent pools are created to leverage the innovations of other market competitors, reduce production costs, increase product quality, and benefit from collective management. However, the legal and contractual aspects of patent pools are controversial. In this regard, investigating patent pools' legal and contractual status is critical to determine whether existing laws solve common anti-competitive practices or if contract structures need modification. This article specifies that the patent pools of competition and intellectual property rights have similar innovation development goals, but each is a different tool. Patent pools are not inherently anti-competitive, but they are very prone to anti-competitiveness due to the presence and agreement of market competitors. In Iran, the law's silence in determining a framework for patent pool regulations considers concluding contracts based on Article 10 of the Civil Code as a practical solution.

    Keywords: Intellectual Property, Industrial Property, Coalition agreement, Transfer of Intellectual Property Rights.Transfer of Industrial Property Rights
  • Mehrnoush Fanaei *, Li Xin Yang Pages 227-243
    With the rapid development of artificial intelligence (AI), the legal community has raised various views on the civil rights status of intelligent robots. The main question is whether robots can be granted legal personality. In this study, the status of intelligent robots is examined. By examining the physiological elements of the human body, it can be found that intelligent robots do not have the biological elements of real personhood and do not have real personhood and still fall into the domain of objects and are recognised as legal objects and not real persons.This study provides some suggestions by analysing the various views on the status of intelligent robots in civil law and researching the multiple concepts of personality and the constituent elements of real personhood in civil law. To determine what type of legal status can be considered for intelligent robots, the term "intelligent robot personality", especially human-like robots, is compared with the elements of personality. Based on the results of this comparison, it is found that intelligent robots do not have real and legal personality and cannot be included in the definitions of real and legal personality defined in civil law when determining legal status. Therefore, it is suggested that product liability law be used in this regard.
    Keywords: intelligent robot, Artificial Persona, Product Responsibility