فهرست مطالب

نشریه بحران پژوهی جهان اسلام
سال نهم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین صابر دمیرچی* صفحات 1-24
    هدف مقاله حاضر این است که منطق ساختاری -فرایندی شکل گیری اعتراضات جمعی دوره ای در طول چهار دهه حکومت جمهوری اسلامی ایران را توضیح دهد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که در چارچوب میدان مواجهه اعتراضات مردمی گسترده در دوران جمهوری اسلامی از چه دلایل ساختاری - مواجهه ای نشات گرفته است و همچنین این سوال که فرایند شکل گیری آن از زمان تاسیس جمهوری اسلامی تا کنون چه تحولاتی را در اهداف و نیروهای سیاسی و میدان مواجهه نیروهای چندگانه خود تجربه کرده است. روش پژوهش بکار رفته نیز روایت تاریخی معطوف به ساخت تیپ ایده آل وبری است. یعنی با کاربست و مواجهه چهارچوب تیوریک و داده های تجربی در قالب یک میدان، پیکربندی تاریخی بازسازی می شود تا نیروها و گرایش های این پیکر در هر دوره بیرون کشیده شود. روش گردآوری اطلاعات نیز مطالعه اسناد و کتب، مشاهده آرشیو صدا و سیما، مصاحبه با صاحب نظران جامعه شناسی سیاسی. یافته های پژوهش حاکی از آن است اعتراضات دوره ای از لحاظ ساختاری ریشه در کیفیت رابطه و مواجهه عناصر چندگانه (ساخت دوگانه قدرت، منطق هضم اقتصادی و منطق فراخوانی مردمی-اعتارضی) در یک بزنگاه تاریخی است .این اعتراضات نوعی فرایند ادامه دار و تکرار شونده با منطق مواجهه های -تصادفی و درعین حال عمق یابنده ای را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اعتراضات خیابانی، دوگانگی قدرت، فراخوانی مردمی -اعتراضی، ماتریالیسم مواجهه
  • فاطمه درخشان* صفحات 25-50
    سیاست گذاری فرهنگی به معنای خط مشی های فرهنگی، تدابیر و راهکارهایی برای حمایت و توسعه فعالیت های فرهنگی است و عوامل مختلفی بر آن تاثیرگذار است. یکی از مهم ترین عوامل، جهانی شدن و پیامدهای آن است که همه ابعاد جوامع را نیز تحت تاثیر تحولات محیط جهانی خود قرار می دهد. از ابعاد مهم جهانی شدن بعد فرهنگی آن است که با تولید مشترک محصولات و به دنبال آن مصرف های مشترک فرهنگی از سویی انتخاب های متعددی را پیش روی مصرف کنندگان قرار می دهد و از سویی دیگر این هم گرایی مداوم فرهنگ ها منجر به فرسوده شدن فرهنگ های ملی و بومی می گردد. از این رو کشورها در قالب سیاستگذاری فرهنگی واکنش های مختلفی نشان می دهند که در یک دسته بندی می تواند شامل گفتمان پیشگیری، مقاومت و توسعه ای باشد. کشوری مانند ایران که در شرایط موضع گیری با نظام و قدرت سرمایه داری است، نشان دادن نوع واکنش آن در مقابل فرهنگ مسلط جهانی بسیار بااهمیت است که در سیاستگذاری فرهنگی ظهور پیدا می کند. لذا در این مطالعه در پی بررسی تاثیر چالش های جهانی شدن بر سیاستگذاری فرهنگی و الگوی حاکم بر آن با روش تحلیل محتوای کیفی اسناد بالادستی هستیم. در مجموع 93 کد اولیه استخراج و 3 مضمون اصلی، 5 مقوله و 10 زیرمقوله شناسایی گردید. نتایج نشان می دهد که با وجود توجه به فرهنگ و هویت ایرانی- اسلامی و لزوم احیای آن ها (رویکرد پیشگیرانه) و هم چنین مباحث درون زایی و برون گرایی تولید و مصرف محصولات فرهنگی (رویکرد مقاومتی) در اسناد بالادستی، سیاست های نوع توسعه ای بیش از انواع دیگر است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی شدن فرهنگی، سیاستگذاری فرهنگی، فرهنگ مقاومتی، تحلیل اسناد
  • حسن رضا آریایی راد، راضیه شجاعی*، رضا شاکری صفحات 51-68
    منطقه خاورمیانه با موقعیت ژیوپلیتیکی ویژه همواره برای قدرت های بزرگ حایز اهمیت بوده است، همچنین کشورهای این منطقه نیز مهد بحران های مهم منطقه ای و زمینه های تنازع آن را به طور مداوم فراهم نموده اند. کشور سوریه به عنوان یک بازیگر خاورمیانه ای و موقعیت استراتژیکی ویژه که در اتصال سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا نقطه ی حساس محسوب می شود با دارا بودن موقعیت داخلی خاص اعم از تنوع قومی، نژادی و مذهبی این کشور را مستعد بروز بحران های قومی، مذهبی و نژادی قرار داده و کوچک ترین بی ثباتی سیاسی در این کشور به یک بحران عظیم ختم خواهد شد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخگویی به این سوال است که بسترهای شکل گیری بحران در سوریه چگونه بوده است؟ در پاسخ به این پرسش این فرضیه بررسی شده است که توزیع متفاوت قدرت سیاسی و منابع اقتصادی در بخش های اقلیت و اکثریت جامعه سوریه باعث بروز تعارض گردیده است که بر اساس چارچوب نظری محرومیت نسبی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: اقلیت های قومی و مذهبی، اکثریت قومی و مذهبی، بحران سوریه، محرومیت نسبی، بحران مشروعیت سیاسی در سوریه
  • آرش قربانی سپهر*، حامد ابراهیمی صفحات 69-96

    سرانجام با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تشکیل حکومت اسلامی برای نخستین بار شیعیان در جهان صاحب قدرت و حکومت شدند. همین امر جهان را شگفت زده کرد و نگاه پژوهشگران عرصه فرهنگ، تمدن و سیاست را به جمهوری اسلامی ایران معطوف ساخت. نقش حساس ایران در دهه های اخیر در منطقه و همچنین به وجود آمدن اتحاد شیعیان با محوریت ایران منجر به افزایش چشمگیر قدرت ایران در منطقه شده است و همین زمینه ای فراهم آورده که آمریکا و غرب، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان بزرگ ترین تهدید خود به حساب آورده اند و در جهت مقابله با نفوذ ایران، تهدیدهای پرشماری را با همکاری کشورهای هم پیمان خود بکار بسته اند (مساله). این مقاله با استفاده روش توصیفی- تحلیلی (روش) در پی پاسخ به این پرسش است که آمریکا و غرب چگونه برای ایران به عنوان یک تهدید فرامنطقه ای محسوب می شود؟ (پرسش) بر پایه یافته های پژوهش آمریکا با ایجاد تهدیدهای ترکیبی در پی آن است تا با متوقف سازی روند پیشرفت و نفوذ ایران در عرصه منطقه ای و فرامنطقه ای، به اهداف ژیوپلیتیکی خود در مناطق استراتژیک غرب آسیا، قفقاز و آسیای مرکزی دست یابد. همچنین، تحریم های اقتصادی آمریکا زمینه ای برای شکنندگی اقتصادی ایران در یک دهه اخیر از طریق مسدودسازی دارایی های خارجی ایران و عدم ورود سرمایه گذاری خارجی به این کشور، شده است (یافته).

    کلیدواژگان: تهدیدات فرامنطقه ای، آمریکا، اتحادیه اروپا، ایران، شیعیان
  • محسن جمشیدی*، سارا فلاحی، محمد ایدی صفحات 97-117

    تاثیر تغییر استراتژی هژمون برتر در منطقه غرب آسیا و تغییر قواعد و زمین بازی، مسیله ای مهم و تاثیرگذار بر محیط امنیتی- سیاسی ایران است. سوال اصلی این پژوهش این است که راهبرد ایالات متحده در دوره بایدن در منطقه غرب آسیا چیست و چه تاثیری بر امنیت ملی ایران دارد؟ به نظر می رسد که استراتژی بایدن در قبال ایران از موازنه سازی مستقیم به موازنه از راه دور تغییر یافته است. این استراتژی نیز موجد فرصت هایی نظیر آزادی عمل بیشتر ایران و باز گذاشتن دست این کشور در محور تحت نفوذ خود و تهدیدات همچون انزوای بیشتر ایران در منطقه نفوذش با توجه به متحدشدن کشورهای عرب منطقه با اسراییل (برنامه صلح ابراهیم) خواهد بود. واگذاری منطقه غرب آسیا به متحدین منطقه و نظارت کیفی بر آن و اولویت دادن به مبارزه با برنامه هسته ای ایران مهم ترین استراتژی دولت بایدن در منطقه است. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی انجام شده و شیوه ی جمع آوری داده ها  به صورت کتابخانه ای و استفاده از منابع معتبر اینترنیتی بوده است.

    کلیدواژگان: منطقه خاورمیانه، موازنه سازی، کنترل از راه دور، محور تحت نفوذ، بین الملل گرایی لیبرال
  • علی ستاری خواه، خلیل کولیوند* صفحات 118-146
    منطقه غرب آسیا در دهه دوم قرن بیست و یکم با تحولات و پویایی های جدیدی مواجه بوده است. ظهور بیداری اسلامی در این منطقه، نویدبخش شکل گیری نظم نوینی است که با نظم موجود تفاوت های چشم گیری دارد و بازیگران جدیدی در شکل گیری آن به ایفای نقش پرداخته اند.  پژوهش حاضر به منظور شناسایی و تبیین نیروهای پیشران موثر بر شکل گیری هندسه قدرت جدید منطقه غرب آسیا در گذار از نظم پساوستفالی به انجام رسیده است. روش پژوهش در این مقاله روش آمیخته با رویکرد اکتشافی است و جامعه آماری آن به صورت هدفمند شامل (27) نفر از خبرگان و صاحب نظران حوزه امنیت ملی و روابط بین الملل در دانشگاه های نیروهای مسلح است. جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای و برگزاری پنل های خبرگی و با استفاده از تکنیک ذهن انگیزی صورت پذیرفت. حاصل جلسات ذهن انگیزی، استخراج (23) نیروی پیشران بود که به منظور صحت سنجی نیروهای پیشران از آزمون های اختصاصی نرم افزار SPSS شامل t تک نمونه ای، ضریب توافقی کندال و آلفای کرونباخ استفاده شد. در ادامه و با استفاده از نرم افزار آینده پژوهی میک مک و با به کارگیری تحلیل اثر ماتریس متقابل موثرترین نیروهای پیشران در حوزه موضوع پژوهش شناسایی و احصاء گردید که شامل احیاء جاده ابریشم در دو حوزه خشکی و دریا، تشکیل مثلت عربی، غربی و عبری در منطقه غرب آسیا و نقش آفرینی محور مقاومت در مقابله با گروهک های تروریستی تکفیری بود.
    کلیدواژگان: نیروهای پیشران، هندسه قدرت، غرب آسیا، نظم پساوستفالی، آینده پژوهی
|
  • Hossein Saber Demirchi * Pages 1-24
    The purpose of this article is to explain the structural-process logic of the formation of periodical collective protests during the four decades of the Islamic Republic of Iran.The main question of the current research is that in the framework of the field of confrontation, widespread popular protests in the era of the Islamic Republic originated from what structural-confrontational reasons.And also the question that the process of its formation since the establishment of the Islamic Republic until now, what changes has it experienced in the goals and political forces and the field of confrontation of its multiple forces.The research method used is also the historical narrative aimed at the construction of Weber's ideal type.That is, by applying and confronting the theoretical framework and experimental data in the form of a field, the historical configuration is reconstructed in order to draw out the forces and tendencies of this figure in each period.The method of gathering information is also the study of book documents, observation of radio and television archives, interviews with experts in political sociology.The findings of the research indicate that periodical protests are structurally rooted in the quality of the relationship and the confrontation of multiple elements (dual structure of power, the logic of economic digestion and the logic of popular appeal-protest) in a historical moment.These protests show a kind of continuous and repetitive process with the logic of random encounters and at the same time profound.
    Keywords: Street protests, power duality, Popular interpellation - protest, encounter materialism
  • Fatemeh Derakhshan * Pages 25-50
    Cultural policy means cultural policies, measures and solutions to support and develop cultural activities and various factors influence it. One of the most important factors is globalization and its consequences, which affects all dimensions of societies under the influence of changes in their global environment. One of the important aspects of globalization is the cultural dimension, which, with the joint production of products and following that, joint cultural consumption, on the one hand, presents many choices to consumers, and on the other hand, this continuous convergence of cultures. It leads to the wear and tear of national and local cultures. Therefore, countries show different reactions in the form of cultural policies, which in one category can include prevention, resistance and development discourse. For a country like Iran, which is in a situation of taking a stand with the capitalist system and power, it is very important to show the type of reaction it has in front of the dominant global culture that emerges in cultural politics. Therefore, in this study, we seek to investigate the impact of globalization challenges on cultural policy and its governing model with the method of qualitative content analysis of upstream documents. The results show that despite paying attention to Iranian-Islamic culture and identity and the need to revive them (preventive approach) and also the issues of endogeneity and externalization of the production and consumption of cultural products (resistance approach) in upstream documents, politics Development types are more than other types.
    Keywords: Globalization, cultural globalization, Cultural Policy, resistance culture, Document analysis
  • Hassan Reza Aryairad, Raziyeh Shojaei *, Reza Shakeri Pages 51-68
    The Middle East region, with its special geopolitical position, has always been important for the great powers, and the countries of this region have also continuously provided the cradle of important regional crises and conflicts. Syria, as a Middle East actor and a special strategic position that is considered a sensitive point in the connection of the three continents of Asia, Europe and Africa, with a special internal situation, including ethnic, racial and religious diversity, makes this country prone to crises. ethnic, religious and racial, and the smallest political instability in this country will end in a huge crisis.This research, using the analytical descriptive method, seeks to answer the question, what were the foundations of the crisis in Syria? In response to this question, the hypothesis has been investigated that the different distribution of political power and economic resources in the minority and majority sectors. Syrian society has caused a conflict which is analyzed based on the theoretical framework of relative deprivation.
    Keywords: ethnic, religious minorities, ethnic, religious majority, Syrian Crisis, relative deprivation, crisis of political legitimacy in Syria
  • Arash Ghorbani Sepehr *, Hamed Ebrahimi Pages 69-96

    Finally, with the victory of the Islamic Revolution of Iran and the formation of the Islamic government, for the first time in the world, Shiites gained power and government. This surprised the world and turned the eyes of researchers in the field of culture, civilization and politics to the Islamic Republic of Iran. Iran's sensitive role in the region in recent decades, as well as the emergence of the Shiite alliance centered on Iran, has led to a significant increase in Iran's power in the region, and this has provided the basis for America and the West to consider the Islamic Republic of Iran as the biggest threat. They have taken into account and in order to deal with Iran's influence, they have used numerous threats with the cooperation of their allied countries. Descriptive-analytical method is used in this article. Based on the findings of the research, America and the West are trying to stop the progress and influence of Iran in the region and the extra region by creating combined threats so that they can achieve their geopolitical goals in the geopolitical regions of the world, especially the regions (West Asia, Caucasus, Central Asia and East Asia). On the other hand, the economic threats of the United States and the West have caused the financial and non-financial assets of the Islamic Republic of Iran to be blocked in other countries,

    Keywords: Transregional threats, America, European Union, Iran, Shias
  • Mohsen Jamshidi *, Sara Fallahi, Mohamad Aidi Pages 97-117

    The effect of changing the strategy of the dominant hegemon in the West Asian region and changing the rules and the playing field is an important and influential issue on Iran's security-political environment. The main question of this research is what is the strategy of the United States in the period of Biden in the West Asian region and what effect does it have on Iran's national security? It seems that Biden's strategy towards Iran has changed from direct balancing to Offshore balancing. This strategy will also create opportunities such as Iran's greater freedom of action and leaving the country's hands free in the axis under its influence, and threats such as Iran's further isolation in its area of influence due to the unification of the Arab countries in the region with Israel (Ibrahim Peace Program). Handing over the West Asian region to regional allies and qualitatively monitoring it and prioritizing the fight against Iran's nuclear program is the most important strategy of the Biden government in the region. The current research was carried out with a descriptive-analytical approach and the method of data collection was library and using reliable internet sources.

    Keywords: Middle East region, Balancing, remote control, axis under influence, Liberal Internationalism
  • Ali Sattarikhah, Khalil Koulivand * Pages 118-146
    In the second decade of the 21st century, the region of West Asia has faced new developments and dynamics. The emergence of Islamic awakening in this region has promised the formation of new order which has noticeable differences with the established order, and new actors have played a role in its formation.  The present research has been done in-order-to identify and explain the driver-forces effective on the formation of the new power geometry of the West Asian region in the transition from the post-Westphalian order. Methodology consists of a mixed approach with an exploratory approach and its statistical population purposefully includes (27) experts and experts in the field of national security and international relations in the universities of the armed forces. Data collection was done using the library sources and holding expert panels and using brainstorming technique. The result of brainstorming sessions was the extraction of (23) driver-forces, which were used to verify the accuracy of driver-forces using SPSS software tests including single-sample t-Kendall's coefficient of agreement, and Cronbach's alpha. In the following, by using Micmac futures-Studies research software and by applying the analysis of the effect of the mutual matrix, the most effective driver forces in the subject area of the research were identified and calculated, which include the revival of the Silk Road in both land and sea areas, The formation of the Arab, Western and Hebrew triangle in the region of West Asia and role-playing of the axis of resistance in dealing with Takfiri terrorist groups.
    Keywords: Driver Forces, power geometry, West Asia, Post-Westphalian Order, Futures studies