فهرست مطالب

نشریه بحران پژوهی جهان اسلام
سال دهم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر پورحسن*، حامد حاجتی صفحات 1-19
    یکی از بحران ها و رویدادهای مهم قرن بیستم، تجاوز نظامی عراق علیه ایران بود. این جنگ که به دلایل مختلفی آغاز شد، هشت سال طول کشید. ارتش عراق در مراحل مختلف جنگ، راهبردهای نظامی مختلفی را به کار برد که یکی از آن ها، «راهبرد دفاع متحرک»  بود. این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوال است که راهبرد دفاع متحرک عراق چه تاثیری بر روند جنگ تحمیلی علیه ایران داشت؟ فرضیه پژوهش این گونه صورت بندی شده است، راهبرد نظامی عراق بعد از دفاع ایستا، راهبرد دفاعی - تهاجمی متحرک بود. این راهبرد موجب ابتکار عمل عراق در صحنه میدانی جنگ و مانع انجام عملیات سرنوشت ساز توسط ایران شد و در نهایت به پذیرش قطعنامه توسط ایران منتهی شد. راهبرد دفاع متحرک توسط مستشاران نظامی روس به عراقی ها پیشنهاد شد و پس از تصرف فاو توسط ایران در دستورکار عراق قرار گرفت. مواد خام این مقاله با استفاده از اسناد و مدارک جنگ تحمیلی گردآوری و با روش توصیفی - تحلیلی، پردازش شده است.
    کلیدواژگان: دفاع متحرک، جنگ تحمیلی، راهبرد نظامی، ایران، عراق، شوروی
  • هادی تاجیک*، علی حمزه پور صفحات 20-41

    در انقلاب هایی که راهبرد خود را بر فرهنگ بنا می نهند، نفوذ فرهنگی مهم ترین اقدام دشمن در چرخش تدریجی باورها و فرهنگ نظام سیاسی است. (مساله) اهمیت آگاهی از نفوذ فرهنگی باعث حفظ اقتدار نظام در مقابل دسیسه های دشمن می شود و اگر الگوی نفوذ فرهنگی مورد بررسی قرار نگیرد، قدرت کافی برای مقابله با تهدیدها و ناامنی ها وجود نخواهد داشت و موجب آسیب پذیری فضای امنیتی کشور خواهد شد. بنابراین از دیدگاه رهبری، نفوذ فرهنگی و فکری از همه انواع دیگر  نفوذ خطرناک تر و مهم تر است. با توجه به اهمیت نفوذ فرهنگی، پژوهش حاضر، شناسایی فرایند استراتژیک انگلیس در نفوذ فرهنگی به جمهوری اسلامی ایران و ارایه راهکارهای مقابله با آن را مورد مداقه قرار خواهد داد. (روش) برای درک این فرایند، انجام یک مطالعه کیفی مورد نیاز است. جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از راه مصاحبه های نیمه ساختار یافته انجام شد. انتخاب نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با فن گلوله برفی انجام گرفت و برای اطمینان از اشباع نظری 13 مصاحبه انجام شد و یافته ها جهت تبیین فرایند مدیریت استراتژیک در 5 گام احصا شد. (یافته ها) بر این اساس مهمترین استراتژی های نفوذ فرهنگی انگلستان عبارت بودند از: نفوذ هوشمند و روشمند، سیطره بر نخبگان، تفرقه افکنی دینی، تفرقه افکنی ملی، مهندسی ترجیحات، باورها و پنداره ها (یورش های شناختی)، محدودسازی کنش گری و تغییر رفتار ج.ا ا .

    کلیدواژگان: نفوذ فرهنگی، انگلستان، مدیریت استراتژیک، جمهوری اسلامی ایران
  • محسن جان پرور، ساجد بهرامی جاف، احسان تمسکی* صفحات 42-77

    در سال های اخیر وقوع ریزگردها به بحرانی جدی در منطقه ی خاورمیانه تبدیل شده و موجب بازخوردهای گسترده ای شده است. در این میان، کشور ایران متناسب با موقعیت جغرافیایی خود به صورت گسترده تحت تاثیر اثرات این پدیده قرار گرفته است. در این پژوهش در دو بخش به بررسی این پدیده در شهرستان سرپل ذهاب پرداخته شده است؛ نخست شناسایی روند و تحلیل اقلیمی آن و سپس بررسی پیامدهای محیط زیستی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و دفاعی - امنیتی. بخش نخست این پژوهش با استفاده از تجزیه و تحلیل داده های اقلیمی انجام شد و در بخش دوم، پس از بررسی های کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان، 5 شاخص و 32 گویه در ارتباط با پیامدهای ریزگردها احصاء شد. سپس شاخص ها و گویه های احصاء شده در اختیار 18 نفر از خبرگان قرار گرفت. پس از تایید  شاخص ها و گویه ها، پرسشنامه ای در اختیار 350 نفر از شهروندان قرار گرفت و نتایج با استفاده از مدل معادلات ساختاری PLS تجزیه و تحلیل شدند. رهگیری طوفان فرین آوریل سال 2008،  نشان می دهد که توده گرد و غباری نشات گرفته از مناطق غرب عراق و شرق سوریه است که با جهتی نسبتا شمال غربی-جنوب شرقی وارد مناطق غربی ایران می شود. همچنین نتایج بار عاملی گویه ها نشان داد که مهم ترین پیامد ریزگردها عبارت اند از تاثیر بر افزایش تردد غیر قانونی از مرز، کاهش مقدار سبزینگی گیاهان، افزایش آفات گیاهی و جانوری و افزایش اعتراضات و شورش های خیابانی و شهری.

    کلیدواژگان: بحران ریزگرد، غرب آسیا، امنیتی، سیاسی، ایران، سرپل ذهاب
  • زهره محمدی*، ایوب نیکونهاد، حدیث باقری نیا صفحات 78-99
    درچند سده اخیر در جهان اسلام مبارزات بیداری اسلامی در برهه های مختلف زمانی توسط اصلاح گرایان و ملت های مسلمان منجر به وقوع جنبش ها و حرکت های عظیمی شده است. وقوع بیداری اسلامی از اواخر سال 2010 که نقطه آغاز آن کشور تونس و سرنگونی نظام دیکتاتوری آن زین العابدین بن علی بود سبب شد که بسیاری از نظام های سیاسی دیکتاتوری عرب در جهان اسلام به صورت دومینو وار دستخوش دگرگونی و فروپاشی شوند. در بعضی از کشورها این قیام ها با سرکوب خشونت بار نظام های سیاسی همراه گردید و در بعضی دیگر از کشورها با وجود مهیابودن شرایط برای به نتیجه رسیدن مطلوب این قیام ها این جنبش ها به هدف غایی خود که همانا تغییر به نفع ملت ها و حاکم شدن نظام های مردم سالار بود منجر نگردید. یکی از دلایل ناکامی بیداری اسلامی، منازعات و واگرایی های هویتی است که ریشه آن به مسایل تاریخی و جامعه شناسانه در جهان اسلام برمی گردد. پژوهش پیش رو با رویکرد توصیفی-تحلیلی در نظر دارد به این پرسش ها پاسخ دهد که ریشه منازعات و واگرایی های هویتی در جهان اسلام از منظر جامعه شناسی تاریخی چیست و چگونه این منازعات بر انحراف بیداری اسلامی در یک دهه اخیر در جهان اسلام تاثیرگذار بوده است. فرضیه پژوهش این است که قرایت های متحجرانه از دین و رشد افراط گرایی دینی، قومیت و فرقه گرایی عربی، نفوذ اندیشه های بیگانه در جهان اسلام و رشد تفکرات التقاطی، ضعف عقلانیت در ایجاد یک هویت مشترک دینی و وجود تعارض در میان وفاداری های ملی و دینی از مهم ترین ریشه ها و عوامل تاثیرگذار در منازعات هویتی و انحراف در بیداری اسلامی به شمار می روند.
    کلیدواژگان: جهان اسلام، منازعات هویتی، بیداری اسلامی، افراط گرایی دینی، قومیت و فرقه گرایی عربی
  • آرش سعیدی راد*، سید محمدمهدی میرجلیلی صفحات 100-118

    بیش از یک دهه از بهار اسلامی یا بیداری اسلامی (2023-2011) در غرب آسیا می گذرد، اما این منطقه همچنان با بحران هایی روبرو است و می توان اذعان نمود که بحران ها همواره یکی از جدی ترین چالش های پیش روی دولت های این منطقه است. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی به دنبال پاسخگویی به این پرسش می باشند که چرا بحران های جهان اسلام با گذشت یک دهه از بیداری اسلامی هنوز ادامه دارد؟ فرضیه مقاله این است که عدم تمایل دولت ها به تغییرات سیستمی قدرت منجر به گسترش بحران های جهان اسلام از زمان شکل گیری بیداری اسلامی تا کنون (در چهار کشور) شده است. نتیجه کلی مقاله نشان می دهد آنچه باعث شده بحران ها بیش از ده سال در منطقه پایدار باشند، عدم تغییرات دگرگون کننده ای در روابط دولت و جامعه می باشد. در واقع مشکلات اجتماعی که منجر به بحران های گسترده در منطقه شده، هنوز در بیشتر کشورها وجود دارد و از طرف دیگر دولت ها نمی خواهد قدرت خود را با مردم تقسیم کنند و این سیر تحولات فراخوان هایی برای بحران های اجتماعی در این منطقه فراهم کرده است. شیوه جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای، استفاده از مجلات تخصصی و منابع معتبر اینترنتی بوده است.

    کلیدواژگان: غرب آسیا، بحران های اجتماعی، بیداری اسلامی، جهان اسلام، ویروس کرونا
  • یونس مسعودیان* صفحات 101-120
    در عصر کنونی و باتوجه به گسترش روز افزون علوم مختلف تعریف مفهومی به نام آینده پژوهی جایگاهی خاص را به خود اختصاص داده است. از آنجایی که اسلام دینی جهان شمول می باشد، پرداختن به آینده ی سیاسی آن و کشورهای اسلامی امری اجتناب ناپذیر است. پرداختن به این مهم از آن رو دارای اهمیت است که دشمنان اسلام در داخل و خارج از مرزهای جغرافیایی ممالک اسلامی به این گروه ها و فعالیت آنان چشم دوخته اند. این دیدگاه باعث شده است تا سوال اصلی مقاله بر این پایه استوار گردد که بحران پژوهی گروه های تکفیری چه تاثیری در آینده ی سیاسی جهان اسلام خواهد داشت؟ در پاسخ به این سوال فرضیه عنوان کرده است که پیش بینی تحرکات گروه ها و فرقه های تکفیری می تواند از خطرات جدی آن ها به منظور ضربه زدن بر پیکره ی سیاسی و فرهنگی اسلام جلوگیری کرده و فضای سیاسی در عرصه ی بین الملل را به نفع جهان اسلام تغییر دهد. روش پژوهش مقاله فوق بر اساس توصیفی - تحلیلی با تکیه بر متون کتابخانه ای و استفاده از منابع معتبر در بستر فضای مجازی می باشد. یافته های تحقیق حکایت از آن داردکه استفاده از تجربیات تاریخی اسلام در مقابله با گروه های تکفیری و تلفیق آن ها با نظریات نوین از جمله بحران پژوهی و آینده پژوهی در کنار تیوری هایی همچون آشوب، ستیز، بازی ها و پیچیدگی؛ جهان اسلام را در زمینه ی پیشگیری از آسیب چنین فرقی در امان نگاه داشته و باعث پیشرفت ممالک مسلمان در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و... خواهد شد.
    کلیدواژگان: بحران پژوهی، آینده پژوهی، روابط سیاسی، گروه های تکفیری، جهان اسلام
|
  • Naser Pourhassan *, Hamed Hajati Pages 1-19
    Iraqi army aggression against Iran, was one of the major events of the twentieth century. That war, which began for various reasons, lasted eight years. The Iraqi Army used various military strategies During the various stages of the war. One of them was the strategy of moving defense. This article seeks to answer the question of the Iraqi Defense Movement Strategy What impact did the war on Iran have on Iran? The hypothesis of this research was formulated, the military strategy of Iraq after a static defense was a defensive strategy - an aggressive move. That strategy triggers Iraq's initiative in the field of warfare and prevents final operations by Iran and ultimately led to the reception of the resolution by Iran. The strategy of the defense was proposed by the Russian military advisers to the Iraqi army. The data of this article was compiled using established wartime documents Imposed war and paper is compiled and analyzed by descriptive-analytical method.
    Keywords: '' Moving Defense '', 'Imposed War' ', ' Military Strategy '', 'Iran' ', Iraq '', Soviet Union''
  • Hadi Tajik *, Ali Hamzapour Pages 20-41

    The aim of the current research is to identify the British strategic process in the cultural influence in the Islamic Republic of Iran and to provide provide solutions to deal with it. To understand this process, a qualitative study is required. Collecting the required information was done through semi-structured interviews. The samples were selected using the purposeful sampling method with a snowball fan and 13 interviews were conducted to ensure theoretical saturation. The findings were counted in 5 steps to explain the strategic management process. Based on this, the most important strategies of British cultural influence in Iran were: intelligent and methodical influence, control over elites, religious division, national division, engineering of preferences, beliefs and ideas (cognitive attacks), limiting activism and changing Iran's behavior.

  • Mohsen Janparvar, Sajid Bahramijaf, Ehsan Tamassoki * Pages 42-77

    In recent years, the crisis of dust storm has turned into a serious crisis in the Middle East region and has caused widespread feedback. Meantime, Iran has been widely affected by the effects of this phenomenon due to its geographical location. In this research, this phenomenon has been investigated in Sarpol Zahab city in two parts; First, identifying the process and its climatic analysis, and second examining the environmental, social, economic, political and defense-security consequences. The first part of this research was done by analyzing climatic data, and in the second part, after library research and interviews with experts, 5 indicators and 32 items related to the consequences of fine dust were calculated. Then, the calculated indicators and items were given to 18 experts. After confirming the indicators and items, a questionnaire was given to 350 citizens and the results were analyzed using the PLS structural equation model. The tracking of the Farin storm in April 2008 shows that it is a dust mass originating from the western regions of Iraq and eastern Syria, which enters the western regions of Iran with a relative northwest-southeast direction. Also, the results of the factor load of the items showed that the most important consequences of fine dust are the effect on the increase of illegal traffic from the border, the decrease of the greenness of plants, the increase of plant and animal pests, and the increase of street and urban protests and riots.

    Keywords: Dust strom crisis, West Asia, Security, Political, Iran, Sarpol Zahab
  • Zohreh Mohammadi *, Ayyub Nikunahad, Hadis Bagherinia Pages 78-99
    In the last few centuries in the Islamic world, Islamic awakening campaigns have led to huge movements at different periods of time by reformists and Muslim nations.  Since 2010 Islamic awakening which is the starting point Tunisia and the overthrow of its dictatorial system by Zain al-Abdin bin Ali caused many of the Arab dictatorial political systems in the Islamic world to undergo domino-like transformation and collapse. In some countries, these uprisings were accompanied by violent suppression of political systems, and in some other countries, despite the presence of conditions for the desired outcome of these uprisings, these movements did not reach their ultimate goal, which is to change for the benefit of nations and establishment of democratic systems. One of the reasons for the failure of the Islamic awakening is the identity conflicts and divergences, the roots of which go back to historical and sociological issues in the Islamic world. The present study, with a descriptive-analytical approach, intends to answer these questions, what are the roots of identity conflicts and divergences in the Islamic world from the perspective of historical sociology; how these conflicts have affected the deviation of Islamic awakening in the last decade in the Islamic world. The research results show the petrified readings of religion and the growth of religious extremism, Arab ethnicity and sectarianism, the influence of foreign ideas in the Islamic world and the growth of eclectic thinking, the weakness of rationality in creating a common religious identity and existence conflict between national and religious loyalties, etc. are among the most important roots and influential factors in identity conflicts and deviation in Islamic awakening.
    Keywords: Islamic world, identity conflicts, Islamic awakening, Religious Extremism, Arab ethnicity, sectarianism
  • Arash Saeedi Rad *, Mohammahmehai Mirjalili Pages 100-118

    A decade has passed since the Arab Spring or Islamic Awakening (2011-2023) in West Asia, but this region is still facing social crises, and it can be acknowledged that crises are always one of the most serious challenges facing the governments of this region. This article with a descriptive-analytical method seeks to answer the question of why the crises of the Islamic world are still going on after a decade of Islamic awakening? The hypothesis of the article is that the unwillingness of governments to change the system of power has led to the spread of crises in the Islamic world since the formation of the Islamic awakening until now (in four countries). The general result of the article shows that what has caused social crises to be stable in the region for more than ten years is the lack of transformative changes in the relations between the government and the society. Social problems that have led to widespread crises in the region still exist in most countries besides, governments do not want to share their power with the people, and this course of developments has provided calls for social crises in this region. The method of data collection was library, using specialized magazines and reliable internet sources.

    Keywords: West Asia, social crises, Arab Spring, Islamic awakening, Islamic world, Coronavirus
  • Younes Masoudian * Pages 101-120
    In today's era and due to the increasing expansion of various sciences, the definition of a concept called futurism has taken a special place. Since Islam is a universal religion, dealing with its political future and Islamic countries is inevitable. Addressing this issue is important because the enemies of Islam inside and outside the geographical borders of Islamic countries are watching these groups and their activities. This point of view has caused the main question of the article to be based on what effect will the study of the crisis of Takfiri groups have on the political future of the Islamic world? In response to this question, the hypothesis states that predicting the movements of takfiri groups and sects can prevent their serious dangers in order to attack the political and cultural body of Islam and the political atmosphere in the arena. to change the international for the benefit of the Islamic world. The research method of the above article is descriptive-analytical based on library texts and the use of reliable sources in the context of virtual space. The findings of the research indicate that using the historical experiences of Islam in dealing with takfiri groups combining them with modern theories such as crisis research and future research, along with theories such as chaos, conflict, games and complexity; It will keep the Islamic world safe in the field of preventing the harm of such a difference and will cause the progress of Muslim countries in various political, economic and... dimensions.
    Keywords: Research crisis, Future Studies, Political Relations, takfiri groups, Islamic world