فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اراک - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 158، مهر و آبان 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 158، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید پیرمرادی، هدیه جعفری* صفحات 596-615
    زمینه و هدف

     کرونا ویروس انسانی یکی از اعضای خانواده کروناویریده و عامل ایجاد کننده عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی است. با وجود شیوع چندین باره شدید اپیدمی و عدم داروی ضد ویروسی مناسب، اما هنوز پیشرفت زیادی در رابطه با واکسن مبتنی بر اپی توپ که برای HCoV طراحی شود، حاصل نشده است. 

    مواد و روش ها

    روش کار در این مطالعه این گونه بود که به ترتیب با انتخاب توالی پروتیین اسپایک کرونا ویروس از مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی، بازیابی توالی پروتیین و تعیین اپی توپ های T ، B مورد نیاز برای تولید واکسن کایمر، بررسی آنتی ژنسیته و الرژنسیته و توکسیسیتی اپی توپ های انتخابی توسط سرورهای مختلف، پیکربندی ترکیب کایمر اولیه از واکسن اپی توپی طراحی شد. سپس به ارزیابی واکسن کایمر از نظر ساختاری و قابلیت اتصال به سلول های B و ترکیبات MHCI ،II و بررسی ساختار دو بعدی و جایگاه امینواسیدها و پیوندها در مدل سازه ایمنی زا و نیز بررسی فیزیک و شیمیایی و پایداری واکسن مدل توسط برخی سرورهای دیگر پرداخته شد. در نهایت، سپس برای اتصال در برابر مولکول های آنتی ژن های لکوسیتی انسانی، با استفاده از تکنیک های داکینگ ملکولی برای بررسی اثر متقابل با اپی توپ آزمایش شد. 

    ملاحظات اخلاقی: 

    تمامی اصول اخلاقی در این مقاله در نظر گرفته شده است. شرکت کنندگان در جریان هدف تحقیق و مراحل اجرای آن قرار گرفتند. آنها همچنین از محرمانه بودن اطلاعات خود اطمینان داشتند. اصول کنوانسیون هلسینکی نیز رعایت شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل بیانگر آن بودند که سازه ایمنی زای ایجادشده از لحاظ ساختار دو بعدی و سه بعدی و جایگاه امینواسیدها و پیوندها در مدل سازه ایمنی زا، سمیت و الرژن بودن و آنتی ژنسیته در شرایط مطلوبی قرار داشت و دارای پایداری (شاخص ناپایداری 33.93) و نیمه عمر مطلوب و شرایط فیزیک و شیمیایی مناسبی بود. 

    نتیجه گیری

     به طور کلی سازه ایمنی زایی که در این فرایند پژوهشی تهیه شد، توانست در فرایند داکینگ برهم کنش مطلوبی با برخی از اجزای سیستم ایمنی آنتی ژن های لکوسیتی انسانی داشته باشدکه این بیانگر شناسایی مطلوب این سازه توسط سیستم ایمنی هومورال و سلولی بدن و تحریک آن ها در جهت تولید ایمنی در بدن شخص میزبان است که البته اثبات مطمین تر آن نیازمند فرایندهای فاز بالینی است.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، پروتئین اسپایک، سازه ایمنی زا
  • مرتضی قاسمی*، حمیدرضا جمیلیان، منصوره نوری زاده آبباریکی صفحات 616-627
    زمینه و هدف

    هدف اصلی از پژوهش حاضر مقایسه باورهای فراشناختی افراد مبتلا به اختلال هایپوکاندریاسیس کووید-19 و افراد عادی است.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش، از روش علی-مقایسه ای استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل همه افراد مبتلا به اختلال هایپوکاندریاسیس کووید-19 در شهر اراک بود که بر این اساس سی نفر از جامعه بیماران مبتلا به این اختلال و سی نفر از جامعه افراد بهنجار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و بر اساس سن و تحصیلات همتاسازی شدند. گردآوری داده ها بر اساس فرم کوتاه پرسش نامه فراشناخت ولز 1997 (MCQ-30) انجام شد.برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پژوهش حاضر با کد IR.IAU.ARAK.REC.1399.036 در کمیته اخلاق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک به ثبت رسیده است 

    یافته ها

    بین باورهای فراشناختی در بیماران هایپوکاندریاسیس کووید-19 و افراد عادی  تفاوت معناداری وجود دارد (0/001>P). این بیماران نسبت به افراد عادی در مولفه های باورهای مثبت درباره نگرانی، باورهای منفی درباره کنترل افکار، خودآگاهی شناختی، عدم اطمینان شناختی و نیاز به کنترل افکار تفاوت معناداری داشتند. در مولفه های باورهای مثبت درباره نگرانی، باورهای منفی درباره کنترل افکار و خودآگاهی شناختی نمرات بیشتر، اما در مولفه های عدم اطمینان شناختی و نیاز به کنترل افکار نسبت به افراد عادی نمرات کمتری به دست آوردند (0/001>P).

    نتیجه گیری

     اختلال هایپوکندریاسیس سبب ایجاد مشکلات بسیاری برای فرد و سیستم سلامت می شود. بنابراین، با شناخت باورهای فراشناختی ناکارآمد این بیماران، فراشناخت درمانی می تواند درمان موثری برای این اختلال باشد.

    کلیدواژگان: اختلال ایپوکاندریاسیس، کووید-19، باورهای فراشناختی
  • زهرا براتی، مژگان سپاه منصور*، شکوفه رادفر صفحات 688-703
    زمینه و هدف

    کودکان دارای اختلال نقص توجه-بیش فعالی گروه هدف مناسبی برای توان بخشی شناختی هستند، چراکه مشکلات رفتاری آن ها اعم از بی توجهی، تکانشگری و بیش فعالی خاستگاه شناختی و مغزی مشخصی دارند. این انطباق رفتار با کارکرد شناختی فرصت ترمیم رفتار با تقویت کارکرد شناختی را فراهم می آورد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش توان بخشی شناختی مبتنی بر تکنولوژی واقعیت مجازی به عنوان روشی نوین، با روش توان بخشی شناختی کلاسیک بر بهبود کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی، انجام شده است. 

    مواد و روش ها

     این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود که با استفاده از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه کودکان 7 تا 12سال مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی در شهر تهران در سال 1398 بود که با روش نمونه گیری دردسترس، انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه دوازده نفری قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون شرکت کنندگان با مقیاس رتبه بندی اختلال نقص توجه-بیش فعالی و آزمون یکپارچگی دیداری و شنیداری رایانه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه اول آزمایش، بسته توان بخشی شناختی مبتنی بر واقعیت مجازی و گروه دوم آزمایش، بسته توان بخشی شناختی رایانه ای کاپیتان لاگ را دوازده جلسه به صورت دو بار در هفته دریافت کردند. در این مدت در گروه کنترل مداخله ای انجام نشد. از هر سه گروه بعد از اجرای مداخله پس آزمون گرفته شد. از تحلیل کوواریانس تک متغیره (آنکووا) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه26 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی : 

    این مطالعه با شناسه IR.IAU.CTB.REC.1400.001 به تصویب کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی رسیده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که هر دو روش مداخله توان بخشی شناختی بر کارکردهای شناختی (توجه انتخابی، توجه پایدار) کودکان اختلال نقص توجه و بیش فعالی (0/01P). 

    نتیجه گیری

    توان بخشی شناختی مبتنی بر واقعیت مجازی به اندازه توان بخشی شناختی کلاسیک بر توجه انتخابی و توجه پایدار کودکان اختلال نقص توجه و بیش فعالی تاثیرگذار است و روش توان بخشی شناختی مبتنی بر واقعیت مجازی به عنوان رویکردی نوین در توان بخشی این اختلال می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، واقعیت مجازی، کارکردهای اجرایی، اختلال نقص توجه-بیش فعالی
  • محبوبه کربلایی، جهانگیر کرمی، پروانه کریمی* صفحات 704-715
    زمینه و هدف

     نوع ریتم های شبانه روزی فرد در حفظ سلامت جسم و روان و همچنین بهبودی از بیماری اهمیت زیادی دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ریتم های شبانه روزی بر کیفیت خواب و اضطراب کرونا در زنان و مردان است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری شامل کلیه افراد 18 تا 50 ساله بود که به صورت اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. جهت نمونه گیری افرادی که پرسش نامه را به صورت آنلاین تکمیل کردند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه ریتم های شبانه روزی هورن و استبرگ (1976)، پرسش نامه کیفیت خواب پتزبورگ (1989) و پرسش نامه اضطراب کرونا علیپور و همکاران (1398) بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون شفه استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پژوهش حاضر دارای نامه تاییدیه اخلاق از مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه رازی، موسسه مطالعاتی روان پویش به شماره 99133 است.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که میانگین اضطراب روانی و اضطراب بدنی کرونا در زنان و مردان با تیپ شامگاهی بالاتر از سایر تیپ هاست. زنان و مردان با تیپ شامگاهی کیفیت خواب پایین تری نسبت به تیپ صبحگاهی و تیپ میانی دارند. همچنین نتایج نشان داد که تفاوت بین گروه ها بر حسب اضطراب کرونا و کیفیت خواب و جنس در سطح معنادار است و تفاوت میانگین تیپ صبحگاهی با تیپ شامگاهی بیشتر از سایر تفاوت میانگین هاست. 

    نتیجه گیری

    تفاوت های فردی در تیپ های صبحگاهی-شامگاهی نقش مهمی در کیفیت خواب وتجربه اضطراب کرونا دارد.

    کلیدواژگان: ریتم های شبانه روزی، کیفیت خواب، اضطراب کرونا
  • انیس مرادی*، پویا رامین صفحات 716-729
    زمینه و هدف

    مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می دهد که مصرف دخانیات علاوه بر بروز عوارض قلبی و تنفسی، خطر پریودنتیت را نیز افزایش می دهد. سیگار خطر پوسیدگی دندان را افزایش داده و عاملی مهم در بیماری پریودنتال است. اختلال فوق بیش از نیمی از موارد پریودنتال در انسان را تشکیل می دهد. یافته های میدانی و کوهورت، استعمال دخانیات را عاملی خطرناک در پریودنتیت اپیکال دانسته، اما هنوز چنین ارتباطی کاملا قطعی نشده است. بنابراین این مطالعه در راستای تعیین ارتباط بین مصرف تنباکو و پریودنتیت اپیکال در روش تصویربرداری پانورامیک در بندرعباس انجام شد.

    مواد و روش ها

    198 تصویر پانورامیک در گروه فاقد و دارای پریودنتیت مطالعه شدند. تصاویر توسط متخصص از نظر تعداد دندان، دندان با درمان ریشه، کیفیت و طول پرکردگی ریشه به صورت مناسب یا نامناسب بررسی شدند. سن، جنس، تعداد دندان ها، مصرف سیگار، قلیان و جرم دندان مشخص شدند. داده ها توسط مربع کای، تی مستقل و رگرسیون لجستیک آنالیز شدند. 

    ملاحظات اخلاقی: 

    با توجه به عدم مداخله درمانی و محفوظ بودن مشخصات بیماران (مشاهده گر و محقق مشخصات بیمار را مد نظر قرار نداده اند) ملاحظات اخلاقی با کد اخلاق IR.HUMS.REC.1399.384 شامل حال این پژوهش نیست.

    یافته ها

     تنباکو، قلیان، تعداد دندان و تعداد دندان با درمان نامناسب در بین گروه ها معنی دار (P<0/01) بود، ولی سیگار، جرم دندان، ریشه درمان شده و تعداد آن ها و سن متفاوت نبودند. خانم ها در گروه پریودنتیت، مصرف تنباکو، قلیان و تعداد دندان با درمان نامناسب بیشتری (P<0/05) داشتند. رگرسیون لجستیک نشان داد بر اساس نسبت شانس (Odd Ratio) تعداد دندان با درمان ریشه (7/39)، تعداد دندان با درمان نامناسب (36/8)، قلیان (8/1)، تنباکو (6/57)، جرم دندان (3/62)، سیگار (3/59)، دندان با درمان ریشه (1/4) و تعداد دندان (0/98) بالاترین تاثیر (P<0/01) را داشتند. سن و جنس بدون تاثیر بودند. 

    نتیجه گیری

    مصرف قلیان در مقایسه با سیگار، بیشترین تاثیر منفی را در بافت پری اپیکال داشت . کاهش تعداد دندان ها، افزایش جرم دندان ها و دندان های با درمان ریشه، از عوارض مصرف دخانیات بر بافت پری اپیکال بود. پریودنتیت اپیکال با سن و جنس مرتبط نیست.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، بیماری های پری اپیکال، درمان کانال ریشه، مصرف تنباکو، دندان غیر زنده
  • فاطمه خانی، مهرنوش اینانلو*، فاطمه گنجی، حمید حقانی صفحات 730-747
    زمینه و هدف

    زنان ستون اصلی توسعه اجتماعی و محور اصلی سلامت خانواده هستند. موفقیت، بقا و ارتقای جامعه به سلامت زنان جامعه وابسته است. از آنجایی که سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و بهزیستی روان شناختی از تعیین کننده های مهم سلامت هستند، این پژوهش با هدف تعیین سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و بهزیستی روان شناختی در زنان مراجعه کننده به پایگاه های سلامت اراک در سال 1398 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی از بین زنان مراجعه کننده به پایگاه های سلامت شهر اراک، 221 خانم که معیار ورود به مطالعه را داشتند به صورت نمونه گیری مستمر وارد مطالعه شده و فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و پرسش نامه بهزیستی روان شناختی را تکمیل کردند. توصیف داده ها با استفاده از آماره های توصیفی فراوانی، درصد فراوانی، میانگین، انحراف معیار و تحلیل داده ها به وسیله آزمون های آنالیز واریانس، تی مستقل و رگرسیون با استفاده از نسخه 19 نرم افزار نسخه SPSS انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این مطالعه با کد اخلاقIR.IUMS.REC.1398.609  به تصویب کمیته اخلاق معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایران رسیده است.

    یافته ها

    میانگین سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در واحدهای مورد پژوهش 135/96 بود. مولفه های فعالیت بدنی با میانگین 16/31 و تغذیه با میانگین 26/41، به ترتیب کمترین و بیشترین امتیاز را داشتند. میانگین بهزیستی روان شناختی در واحدهای موردپژوهش 72/29 بود. مولفه های هدفمندی با میانگین 10/76 و رشد فردی با میانگین 13/19 به ترتیب کمترین و بیشترین امتیاز را داشتند. سن، بیماری های مزمن، اشتغال، تعداد فرزندان و مصرف الکل با سبک زندگی ارتقادهنده سلامت ارتباط معنادار منفی و تحصیلات زن و همسرش با سبک زندگی ارتقادهنده سلامت ارتباط معنادار مثبت داشتند. درمجموع، متغیرهای جمعیت شناختی در حد 13 درصد سبک زندگی ارتقادهنده سلامت را پیش بینی می کند. سن، تعداد فرزندان، وجود بیماری های مزمن جسمی و بیماری های اعصاب و روان با بهزیستی روان شناختی ارتباط معنادار منفی و وضعیت اقتصادی، تحصیلات زن و همسرش با بهزیستی روان شناختی ارتباط معنادار مثبت داشت. درمجموع، متغیرهای جمعیت شناختی تا ده درصد بهزیستی روان شناختی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و بهزیستی روان شناختی دو تعیین کننده مهم سلامت محسوب می شوند، بررسی این شاخص ها وعوامل موثر بر آن ها می تواند به برنامه ریزی مداخلات برای ارتقای سلامت جسمی و روانی زنان کمک کند.

    کلیدواژگان: زنان، سلامت، سبک زندگی، بهزیستی، بهزیستی روان شناختی
|
  • Saeed Pirmoradi, Hedieh Jafari* Pages 596-615
    Background and Aim

    The human coronavirus is a member of the Coronaviridae family and causes upper respiratory tract infections. Despite repeated severe epidemics and the lack of appropriate antiviral drugs, not much progress has been made on the epitope-based vaccine designed for HCoV. 

    Methods & Materials:

    The method of this study was to select the spike corona virus protein sequence from NCBI, retrieve the protein sequence and determine the T, B epitopes required to produce the chimer vaccine, evaluate the antigenicity and allergenicity and toxicity of the selected epitopes, respectively. Different servers were designed to configure the primary chimer composition of the epitope vaccine. Then, the chimer vaccine was evaluated in terms of structure and connectivity to B cells and MHCI and II compounds, and the two-dimensional structure and position of amino acids and bonds in the immunogenic model were studied, as well as the physicochemical and stability of the model vaccine by some other servers. Finally, it was tested for binding against HLA molecules using silico docking techniques to investigate the interaction with the epitope.

    Ethical Considerations: 

    All ethical principles are considered in this article. Participants were informed about the research objective and its implementation stages. They also made sure their information was confidential. The principles of the Helsinki Convention were also observed.

    Results

    The results showed that the immunogenic construct created in terms of two-dimensional and three-dimensional structure and the position of amino acids and bonds in the model of immunogenic structure, toxicity and allergenicity and antigenicity were in good condition. And had stability (instability index 33.93) and favorable half-life and suitable physicochemical conditions.

    Conclusion

    In general, the immunogenic structure that was prepared in this research process could have a favorable interaction with some components of the immune system (HLA) in the docking process, which indicates the optimal identification of this structure by the humoral and cellular immune system and stimulation in In order to produce immunity in the body of the host, of course, more reliable proof of it requires clinical phase processes.

    Keywords: Corona Virus, Spike Protein, Immunogenic Structure, Insilico
  • Morteza Ghasemi*, Hamidreza Jamilian, Mansoureh Nourizadeh Ab-Barik Pages 616-627
    Background and Aim

     The main purpose of this study was to compare the metacognitive beliefs of people with hypochondriasis Covid 19 and normal people.

    Methods & Materials: 

    In this research, the causal-comparative method has been used. The statistical population of the study included all people with hypochondriasis disorder Covid 19 in Arak, based on this, 30 people from the population with this disorder and 30 people from the normal population were selected by available sampling method and based on Age and education were matched. Data were collected based on the short form of the 1997 Wells Metacognition Questionnaire (MCQ-30). Multivariate analysis of variance was used to analyze the data.

    Ethical Considerations: 

    The present study has been registered with the code IR.IAU.ARAK.REC.1399.036 in the ethics committee of Islamic Azad University Arak branch. 

    Results

    There was a significant difference between metacognitive beliefs in patients with hypochondriasis covid 19 and normal individuals (P<0.001). These patients were significantly different from normal individuals in the components of positive beliefs about worry, negative beliefs about thought control, self-awareness, cognitive uncertainty, and the need to control thoughts. And in the components of positive beliefs about anxiety, negative beliefs. They got higher scores on controlling thoughts and cognitive self but on the components of cognitive uncertainty and the need to control thoughts compared to normal people.

    Conclusion

    Hypochondriasis disorder causes many problems for the individual and the health system, so by recognizing the dysfunctional metacognitive beliefs of these patients, metacognitive therapy can be an effective treatment for this disorder.

    Keywords: Hypochondriasis Disorder, COVID-19, Metacognitive Beliefs
  • Zahra Barati, Mojgan Sepahmansour*, Shokoofeh Radfar Pages 688-703
    Background and Aim

    Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder are a good target group for cognitive rehabilitation Because their behavioral problems, including inattention, impulsivity, and hyperactivity, have a specific cognitive and cerebral origin. This adaptation of behavior to cognitive function provides an opportunity to repair behavior by strengthening cognitive function. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive rehabilitation based on virtual reality technology as a new method and classical cognitive rehabilitation in improving the executive functions of children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Methods & Materials: 

    This research was a quasi-experimental study using a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all children aged 7-12 years with Attention Deficit Hyperactivity Disorder in Tehran in 1398 who were selected by convenience sampling method and randomly divided into 3 groups of 12 people. In the pre-test stage, participants were assessed with the Attention Deficit Hyperactivity Disorder Rating Scale and the Computer Integrated Visual and Auditory Test (IVA-2). The first group received a virtual reality-based cognitive rehabilitation package and the second group received a Captain Log computer cognitive rehabilitation package, 12 sessions twice a week. No intervention was performed in the control group during this period. Post-tests were taken from all 3 groups after the intervention. Univariate analysis of covariance (ANCOVA) was used to analyze the data using SPSS software v. 26.

    Ethical Considerations: 

    This study was approved by the Research Ethics Committee of the Islamic Azad University, Central Tehran Branch (Code: IR.IAU.CTB.REC.1400.001). 

    Results

    The results showed that both methods of cognitive rehabilitation intervention had a significant effect on cognitive functions (selective attention, sustained attention) of Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) children (P<0.01). But no significant difference was observed between the mean scores of selective attention and sustained attention in the first experimental group and the second experimental group (P>0.05). 

    Conclusion

    Virtual reality-based cognitive rehabilitation is as effective as classical cognitive rehabilitation on selective attention and sustained attention in children with ADHD. Virtual reality-based cognitive rehabilitation can be used as a new approach to rehabilitating this disorder.

    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Virtual Reality, Executive Functions, Attention Deficit-Hyperactivity Disorder
  • Mahbobeh Karbalaei, Jahangir Karami, Parvaneh Karimi* Pages 704-715
    Background and Aim

    The type of circadian rhythms is essential in maintaining physical and mental health and recovery from the disease. This study aimed to investigate the role of circadian rhythms on sleep quality and corona anxiety in men and women.

    Methods & Materials: 

    The present study is a descriptive comparative causal description. The statistical population included all 18-50 who participated in the survey online. People who completed the questionnaire online were selected for sampling. The research instruments included the circadian inventory rhythms Horne and Ostberg (1976), Petersburg Quality of Sleep Questionnaire (1989), and Alipour et al.’s (2020) Corona-related Anxiety Scale in the Iranian sample. Multivariate analysis of variance (MANOVA) and the Scheffe test were used to analyze the data.

    Ethical Considerations: 

    This study was registered with the Ethics Committee Razi University Technology Units Development Center at Institute for Psychoanalytic Studies (No.: 99133).

    Results

    The results showed that the mean of mental and corona physical anxiety in women and men with evening type is higher than in other classes. Men and women in the evening type have a lower sleep quality than in the morning and middle types. The results also showed significant differences between the types regarding corona anxiety, sleep quality, and sex. The difference between the mean of the morning type and evening types’ mean was more than other differences between the means.

    Conclusion

    Individual differences in morning-evening types seem to play an essential role in the quality of sleep and the experience of corona anxiety

    Keywords: Circadian Rhythm, Sleep Quality, Corona Anxiety
  • Anis Moradi*, Pouya Ramin Pages 716-729
    Background and Aim

    The research results show tobacco use increases cardiovascular and lung disorders or the probability of periodontitis in humans, while no definitive relations were yet confirmed. This study evaluates the relationship between periodontitis and tobacco use by panoramic radiography in Bandar Abbas City.

    Methods & Materials: 

    A total of 198 panoramic radiographs were classified into periapical healthy (n=99) and patient (n=99) groups. Radiologists assessed radiographs for periodontitis via Total Teeth Numbers (TTN), the quality and length of Root Filling Treatment (RFT), the number (NoRFT), and inadequate root filling treatment (RFTin), age, gender, the cigarette and hookah use, and dental debris. Data were analyzed by Chi-Square, t-test, and logistic regression.

    Ethical Considerations: 

    Due to the lack of therapeutic intervention and the preservation of patients’ characteristics, ethical considerations are not included in this study (Code: IR.HUMS.REC.1399.384)

    Results

    Tobacco, hookah use, TTN, and RFTin were different (P<0.01) in groups, but cigarette smoking, debris, RFT, NoRFT, and age were not. Women in the periodontitis group showed high (P<0.01) in tobacco, hookah use, and RFTin, while no gender differences were observed in other parameters. The logistic regression results showed that based on the Odd Ratio NoRFT (39.7), RFTin (36.8), `hookah (8.1), tobacco (6.57), debris (3.62), smoking (3.59), RFT (1.4) and TTN (0.89) were the highest (P<0.01). At the same time, age and gender did not affect periapical tissues. 

    Conclusion

    Hokka, tobacco, and cigarette use negatively affected the periapical tissues, respectively. The decrease in TTN and increase in debris and RFT were probably the effects of tobacco smoking on the periapical tissues. Age and gender were not related to the periapical lesions.

    Keywords: Radiography Panoramic, Periapical diseases, diagnostic imaging, Smoking, adverse effects, Case-control studies, Root canal Therapy, standards, Tooth, Non-vital
  • Fatemeh Khani, Mehrnoosh Inanlou*, Fatemeh Ganjeh, Hamid Haghani Pages 730-747
    Background and Aim

    Women are the central pillar of social development and the main axis of family health. Success, survival, and promotion of society depend on the health of women in society. Since Health Promotion lifestyle and psychological well-being are important determinants of health, this study was conducted to determine the Health Promotion lifestyle and psychological well-being in women attending the health centers of Arak City in 2019.

    Methods & Materials:

     In this cross-sectional study, among women who attended health centers in Arak City, 221 women who met the inclusion criteria were included in the study by continuous sampling and the form of demographic information, health promoting lifestyle profile-Ii (HPLP-II), and Ryff Psychological well-being Questionnaire was completed. Data were described using descriptive statistics of frequency, frequency percentage, mean, standard deviation, and data analysis by analysis of variance, independent t-test, and regression using SPSS software v. 19.

    Ethical Considerations: 

    This study was approved by the Ethics Committee of Research Deputy of Iran University of Medical Sciences (Code: IR.IUMS.REC.1398.609).

    Results

     The mean health-promoting lifestyle in the study units was 135.96; the mean physical activity components were 16.31; The mean nutrition was 26.41, with the lowest and highest scores, respectively. The mean psychological well-being in the study units was 72.29. The mean components of purpose in life were 10.76, and the mean personal growth was 13.19, with the lowest and highest scores, respectively. Age, chronic diseases, employment, number of children, and alcohol consumption had a significant negative relationship with a health-promoting lifestyle, and a woman’s and her husband’s education had a significant positive relationship with a health-promoting lifestyle (P<0.05). Overall demographic variables predict as much as 13% of health-promoting lifestyles. Age, number of children, and chronic physical and psychological diseases had a significant negative relationship with psychological well-being and economic status. A woman’s and her husband’s education had a significant positive relationship with psychological well-being. Overall, demographic variables predict as much as 10% of psychological well-being. 

    Conclusion

    Considering that health-promoting lifestyle and psychological well-being are two critical determinants of health, studying these two indicators and the factors affecting them can help Intervention planning to promote women’s physical and mental health.

    Keywords: Women, Health, Lifestyle, Well-being, Psychological welfare